ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ε, αυτό δεν είναι επιστήμη!!! - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Ε, αυτό δεν είναι επιστήμη!!! - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

amalia31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
23/03/2006, 02:41:16
quote:
Πόσοι απο εσάς δέκτηκαν τις απόψεις του Panos ώς ψευδεις ή αληθεις?

Με συγχωρείς γι' αυτή τη νέα παρέμβαση, medtech, αλλά το θέμα εδώ δεν είναι οι απόψεις του συγκεκριμένου μέλους...Το θέμα μας είναι πολύ γενικότερο και επ' αυτού συζητούμε.

Μίλησες κι εσύ προηγουμένως για "εργαλεία προσέγγισης της γνώσης" και είναι ένας όρος με τον οποίο συμφωνώ. Η επιστήμη είναι ΕΝΑ απ' αυτά τα εργαλεία, αξιόπιστο, αντικειμενικό, δοκιμασμένο κλπ κλπ, δεν διαφωνώ φυσικά. Δεν θα πω όμως σε καμία περίπτωση ότι όλα τα υπόλοιπα "εργαλεία" είναι άχρηστα, είναι για την πυρά. Φυσικά και, όσο η επισήμη κάνει άλματα, πράγματα που στο παρελθόν τα προσεγγίζαμε με την πίστη πχ, σήμερα έχουν εξηγηθεί.

Που βρίσκεται το κρίσιμο σημείο λοιπόν, στο οποίο και προκύπτουν οι διαφωνίες και πάνω στο οποίο δημιουργούνται οι "καυγάδες";

Στο ότι κάποιοι δέχονται a priori ότι η επιστήμη κάποια στιγμή στο μέλλον θα εξηγήσει τα πάντα, ότι για τα πάντα υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση/απάντηση, άσχετα αν δεν την έχουμε ανακαλύψει ακόμη και κάποιοι όχι! Πάλι δηλαδή θέμα πίστης είναι, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τους όρους... Διότι και οι δύο "παρατάξεις" δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να προσπαθούν να προσεγγίσουν το αβέβαιο (το μέλλον δηλαδή) με βάση τα προσωπικά τους πιστεύω!

Γι' αυτό λοιπόν, η χρυσή τομή που πρότεινε η φίλη Gretel στο άλλο θέμα βρίσκεται, κατά την άποψή μου, στο να πούμε το ρημάδι το "δεν μπορούμε να γνωρίζουμε"... Το μέλλον είναι μπροστά μας και η αβεβαιότητά του είναι αν μη τι άλλο γοητευτική. Για κάθε ερώτημα που απαντούμε γεννιούνται άλλα 10 άλλωστε, για να μην αναφέρουμε και τις παλιές "απαντήσεις" που διαρκώς αναθεωρούνται. Κάτω από αυτές τις συνθήκες "κυνηγιού της γνώσης", ποιος είναι εκείνος που θα τολμήσει να είναι απόλυτος τη σήμερον ημέρα, που θα πει για το α ή το β πράγμα ότι είναι "αηδία", "ηλιθιότητα" κοκ και δεν θα φοβηθεί την αυριανή του πιθανή πανυγηρική διάψευση;

Θα σας φέρω κι ένα παράδειγμα από την προσωπική μου ζωή αν και σπάνια το κάνω, επειδή τυχαίνει να εργάζομαι σ' ένα χώρο όπου η γνώση παράγεται και δεν έρχεται έτοιμη και φορεμένη από αλλού. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι πάει να πει επιστημονική μελέτη, ερευνητικό πρωτόκολλο, διπλή τυφλή μελέτη κοκ. Θα σας πω λοιπόν μόνο τούτο : Αυτοί που τελικά παράγουν τη γνώση, αυτοί που πηγαίνουν τον άνθρωπο στο φεγγάρι κι αυτοί που φτιάχνουν ένα νέο φάρμακο είναι αυτοί που είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με τους προκατόχους τους, να αμφισβητήσουν παλιότερες γνώσεις, να είναι ανοιχτοί σε κάθε αποτέλεσμα, σε κάθε νέα ιδέα. Αλλά εδώ θα συμφωνήσουμε όλοι φαντάζομαι...Δε λέω δα και κάτι καινούργιο!

23/03/2006, 02:42:07
Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα, στο θέμα αυτό δε συζητάμε μόνο τι είναι επιστήμη. Θα ήταν άλλωστε διπλό τόπικ (μπρρρρρρ κλειδάκι! ) όπως πολύ σωστά έχει σημειώσει πιο πάνω ο durden_alie.

Το θέμα είναι:
"Το θέμα αυτό, το άνοιξα για να συνεχίσουμε συζητήσεις περί επιστήμης, ψευδοεπιστήμης και γενικά του τρόπου με τον οποίο επιλέγει κάποιος να εξερευνήσει το άγνωστο."

Μια παρατήρηση λοιπόν κι από εμένα, σε κάτι που γράφτηκε εδώ από την medtech (αχ βρε medtech, μαζί σου τα βάλαμε! μην το βάζεις κάτω όμως. Εγώ σε πάω, γιατί δεν κολλάς καθόλου και δεν είσαι δήθεν )

Έγραψες λοιπόν:
"Η πραγματικότητα θα έρθει στο κατώφλι του αληθινού πιστού όσο και εαν αυτός έχει φτιάξει μια δική του μέσα στο κεφάλι του."
Εν μέρει σωστό και εν μέρει λάθος.
Σωστό στο σημείο που λες, πως κάποιος έχει φτιάξει μια δική του πραγματικότητα μέσα στο κεφάλι του.
Πράγματι. Μέσα στο κεφάλι μας βρίσκονται οι πραγματικότητες. Ενίοτε τις μοιραζόμαστε και με άλλα κεφάλια.

Διαφωνώ στο ότι όπως λες, η αλήθεια θα έρθει στο κατώφλι του αληθινού πιστού. Πουθενά δε θα πάει η αλήθεια. Εκεί που είναι, εκεί θα κάτσει. Ο αναζητητής είναι που κάνει τον δρόμο, ώστε η συνείδησή του να μπορέσει να συλλάβει, πιθανόν, κάποια πτυχή της.

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

23/03/2006, 02:44:46
Εγω θα περιμένω καποιες απαντήσεις πάνω στο θέμα.
Θα αρχίσετε διαλογισμό για να ενεργοποιήσετε το 12κλωνο DNA σας για να μην σας φάνε Σαυροειδείς ή όχι και γιατί?
23/03/2006, 02:48:03
Αυτό τώρα τι είναι;
case study;
διπλή τυφλή μελέτη;

Μα γιατί το ισοπεδώνεις το θέμα βρε medtech;!
Πάω να διαλογιστώ λίγο επί του θέματος - αλήθεια: ένας τρόπος για να διαλογιστεί κανείς, είναι και να συλλογιστεί επάνω σε ένα θέμα - και αν δε μου έρθει η φώτιση κατακέφαλα, θα επιστρέψω

Ψυχή μου,

23/03/2006, 02:51:09
Είπα η πραγματικότητα (όχι η αλήθεια) θα έρθει στο κατώφλι του αληθινού πιστού.

Πχ ο αληθινός πιστος θα πιστεύει πολυ,με όλη του την καρδιά οτι αν πορσευχηθεί πολυ,πολυ,πολυ,ο καρκίνος του θα υποχωρησει.Αρνειται λοιπον την χημειοθεραπεία και τελικά υποκύπτει στην κακοήθη νεοπλασία.

Η εχει ζαχαρο και δεν κανει θεραπεία επειδη πιστεύει οτι ο Κυριος θα τον κανει καλα.(περιπτωση που είδα με τα μάτια μου.Ο τύπος τυφλώθηκε και επαθε και νεφρικη ανεπάρκεια απο το ζάχαρο).

Οι δυο αυτοι πιστοι μπορει ακόμα και στα χειρότερα τους να εξακολουθουν να πιστεουν οτι ο θεος μπορεί να τους κάνει καλά.Μπορουν επίσης να βρουν μυριαδες δικαιολογίες για την αποτυχία.Αλλά η υγεια τους θα έχει υποστεί μια αντικειμενική βλάβη.

23/03/2006, 02:55:39
quote:

Αυτό τώρα τι είναι;
case study;
διπλή τυφλή μελέτη;

Ψυχή μου,

Οχι είναι προσωπική έρευνα των συλλογιστικών μεθόδων που ακολουθούν οι συνομιλητές μου (ίσως και να προσπαθώ να σας δείξω οτι και εσείς ξεκινάτε με καποια βάση).
Θα μου απαντήσει κανείς (φορώντας την εργαστηριακή ποδία,τα γυαλιά μου και με ενα σημειωματάριο στο χέρι).

23/03/2006, 02:57:12
Αγαπητή medtech να 'μαι και πάλι...

quote:
Πχ ο αληθινός πιστος θα πιστεύει πολυ,με όλη του την καρδιά οτι αν πορσευχηθεί πολυ,πολυ,πολυ,ο καρκίνος του θα υποχωρησει.Αρνειται λοιπον την χημειοθεραπεία και τελικά υποκύπτει στην κακοήθη νεοπλασία.

Η εχει ζαχαρο και δεν κανει θεραπεία επειδη πιστεύει οτι ο Κυριος θα τον κανει καλα.(περιπτωση που είδα με τα μάτια μου.Ο τύπος τυφλώθηκε και επαθε και νεφρικη ανεπάρκεια απο το ζάχαρο).

quote:
Θα αρχίσετε διαλογισμό για να ενεργοποιήσετε το 12κλωνο DNA σας για να μην σας φάνε Σαυροειδείς ή όχι και γιατί?

Ξέρεις, η περιπτωσιολογία και τα παραδείγματα είναι πάρα πολύ χρήσιμα για να προχωρήσει μια κουβέντα, αν όμως μένουμε μόνο σ' αυτά, δε νομίζεις ότι χάνεται η συνολική εικόνα; Πόσο νόημα θα είχε να πιάσουμε τώρα μία μία τις περιπτώσεις που μας αναφέρεις και να λέμε ο καθένας "ναι", "όχι", "συμφωνώ", "διαφωνώ" κοκ;

Είπαμε κι άλλη φορά ότι το θέμα μας είναι πολύ ευρύτερο από το αν υπάρχει 12κλωνο DNA ή αν με την πίστη κάποιος θα γίνει καλά από το "ζάχαρο".

Και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟ!

23/03/2006, 02:59:31
οκ, έχεις δίκιο medtech σχετικά με τη λέξη "πραγματικότητα" κι όχι "αλήθεια".
Και πάλι όμως η πραγματικότητα, είναι θέμα αντίληψης. Υπάρχει μια πραγματικότητα κοινή για όλους, άραγε;

Ψυχή μου,

23/03/2006, 03:08:47
Είναι η ζωή μία πραγματικοτητα?
Είναι ο θάνατος μια πραγματικότητα?
Είναι ο πόλεμος μία πραγματικότητα?
Είναι πραγματικοτητα οτι η γή γυρίζει γύρω απο τον ήλιο?
Είναι πραγματικότητα οτι η γη είναι σφαιροειδής?
Οτι οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας απο τον αλλο?
23/03/2006, 03:14:50
quote:

Αγαπητή medtech να 'μαι και πάλι...

quote:

quote:

Ξέρεις, η περιπτωσιολογία και τα παραδείγματα είναι πάρα πολύ χρήσιμα για να προχωρήσει μια κουβέντα, αν όμως μένουμε μόνο σ' αυτά, δε νομίζεις ότι χάνεται η συνολική εικόνα; Πόσο νόημα θα είχε να πιάσουμε τώρα μία μία τις περιπτώσεις που μας αναφέρεις και να λέμε ο καθένας "ναι", "όχι", "συμφωνώ", "διαφωνώ" κοκ;

Είπαμε κι άλλη φορά ότι το θέμα μας είναι πολύ ευρύτερο από το αν υπάρχει 12κλωνο DNA ή αν με την πίστη κάποιος θα γίνει καλά από το "ζάχαρο".

Και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟ!

To a παράδειγμα δόθηκε για να καταλάβουν οι συνομιλητές μου την θεση μου "η πραγματικότητα θα έρθει να τους βρεί".ο θεωρώ χρήσιμο παράδειγμα (αφου ενας άνθρωπος τουλάχιστον κατάλαβε)>

Οσο για το β εξήγησα οτι θέλω να καταλάβω τον τρόπο που σκέπτέστε.Τώρα αν θες απαντας,αν δεν θες δεν απαντάς.

23/03/2006, 03:23:14
quote:

Ωραία λοιπόν...Απαντώ :

ΟΧΙ! Γιατί 12κλωνο DNA δεν έχει βρεθεί, γιατί Σαυροειδείς δεν υπάρχουν κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ.

quote:
Είναι η ζωή μία πραγματικοτητα?
Είναι ο θάνατος μια πραγματικότητα?
Είναι ο πόλεμος μία πραγματικότητα?
Είναι πραγματικοτητα οτι η γή γυρίζει γύρω απο τον ήλιο?
Είναι πραγματικότητα οτι η γη είναι σφαιροειδής?
Οτι οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας απο τον αλλο?

Η μόνη πραγματικότητα που υπάρχει είναι να μπορώ να αποδεχτώ το ενδεχόμενο η προηγούμενη απάντησή μου να είναι ΝΑΙ...