- Κώδικας Da Vinci - - Κινηματογράφος -
Τη φωτογραφία τη βρήκα στο διαδύκτιο. Θα ήθελα να δω την τοιχογραφία πάντως από κοντά, γιατί πραγματικά αυτό το χέρι είναι τελείως παράλογο.

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Χθες το βράδυ είδα και την ταινία, μιας και το βιβλίο το είχα ήδη διαβάσει. Προσωπικά την ταινία θα την χαρακτήριζα πολύ καλή, αλλά απλά πολύ καλή ταινία. Τι θα έπρεπε να περιμένει κάποιος από αυτή δηλαδή. Να βγει και να γκρεμίσει τα θεμέλια του Χριστιανισμού;
Πιστεύω ότι ήταν όσο πιο κοντά μπορούσε στο βιβλίο και εκπλάγηκα ευχάριστα με την σκηνή του πίνακα του Μ.Δ. στον προτζέκτορα. Τέτοια απόδοση, ούτε στο βιβλίο.
Φυσικά, οι περισσότεροι δεν περιμέναμε από κανέναν Dan Brown να μας φωτίσει, αφού όσα έγραψε κυκλοφορούν χρόνια τώρα στο internet και σε εκπομπές του BBC και σε βιβλία (αυστηρά κολλημένα με το θέμα).
Ήταν αλεπού όμως και αφού τα μέζεψε όλα αυτά, πρόσθεσε το απαραίτητο "γκομενάκι", ένα ελαφρύ ειδύλλιο, ξύλο, δολοφονίες, συνομωσίες, τα ανακάτεψε, του βγήκε best seller + σενάριο συστημένο για ταινία και τίναξε την banka στον αέρα, αφήνοντας τους άλλους (που δεν σκέφτηκαν να βάλουν κανά "γκομενάκι" στα δικά τους βιβλία), να χτυπούν το κεφάλι τους και να φωνάζουν πως και αυτοί τα είχαν γράψει αυτά.
Και ζήσαν αυτοί καλά και αυτός καλύτερα (ο Brown).
Η ταινία ήταν απλά μια καλή ταινία.
Το θέμα είναι οτι επειδή είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από το βιβλίο περιμέναμε κάτι που να δικαιολογεί αυτές τις αντιδράσεις.
Αν το σκεφτούμε όμως καλύτερα θα δούμε οτι η ταινία ήταν απλά μια μεταφορά του βιβλίου (πιστή κατά την δική μου γνώμη) κι αυτό ήταν.
Όποιες αντιδράσεις υπήρξαν, υπήρξαν με το βιβλίο.
Σίγουρα όμως το βιβλίο δεν ανέφερε πράγματα που δεν είχαν αναφερθεί ποτέ πρίν...

In anticipation of my resurrection...
Πάντως, η ταινία έγινε για να εκμεταλλευτεί τις πωλήσεις που έκανε το βιβλίο και το πέτυχε. Οι αντιδράσεις σωστές ή όχι, πιστεύω πως είναι πάντα υπερβολικές. Εδώ όπως ανέφερα και σίγουρα το ξέρετε, υπάρχει μία εκπομπή του BBC, με αυτό το θέμα, με περισσότερες λεπτομέρειες εδώ και πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι όμως καμία αντίδραση. Ίσως να είναι η εμπορικότητα που τρομάζει.
Η απορία μου όμως είναι η εξής. Έστω και με κάποιες ελαχιστότατες αντιδράσεις, η ταινία παίχτηκε και σίγουρα θα έρθει η μέρα που θα την δούμε και στην τηλεόραση.
Τον Τελευταίο Πειρασμό του Ν. Καζαντζάκη, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακόμα και σήμερα δεν επιτρέπουν να μεταδοθεί από την του-βου; Τι περισσότερο δείχνει δηλαδή; Εγώ ακόμα ούτε το βιβλίο έχω διαβάσει, ούτε την ταινία είδα. Απορώ. Πριν αρκετούς μήνες, την διαφήμισε το Σταρ ότι θα την βάλει και την εν λόγω ημέρα, με γράμματα που περνούσαν από την οθόνη, μας ενημέρωσε ότι η προβολή της αναβάλλεται. Περίεργα πράγματα.
Αν καθίσουμε να σκεφτούμε δηλαδή πως κάποιος έκρινε ότι ήταν τόσο σημαντικό να ασχοληθεί, τράβηξε κάποια νήματα και κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε, έστω και την ύστατη ώρα, χαίρεται. Αν αυτοί η άνθρωποι έδιναν την ίδια σημασία στις υπόλοιπες λειτουργίες του Κράτους, η ζωή μας θα ήταν πολύ καλύτερη.
Τολμώ να πω πως σε κάποιες συζητήσεις εδώ μέσα βγαίνουν πιο συνταρακτικά πράγματα. Καλή ταινία πάντως.
Τι μου έμεινε ? Το soundtrack..... Aξιόλογο δεν νομίζετε ?
Πήγε μια χαρά, παρά την απίστευτη χαιρεκακία του Χαρδαβέλα
και των υπόλοιπων "κυρίων Λουκάδων".
quote:
Φίλη μου, μήπως γνωρίζεις τον Ζωρζ ντε λα Τουρ ως ζωγράφο?
Αναφέρεσαι στους πίνακές του με θέμα τη "μετανοούσα Μαγδαληνή";

Και για να μην ξεχνιώμαστε, η ίδια εικόνα υπάρχει και στην ταινία του Ντίσνεϋ "Η μικρή γοργόνα" με την Άριελ να έχει στο υποθαλάσσιο σπίτι της κρεμασμένη μια εικόνα της μετανοούσας Μαγδαληνής.
Όλα συνδέονται...

Lux e tenebris
Προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρυσα.
Αυτό όμως που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι το γιατί εμφανίζεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και γιατί κρατάει τη νεκροκεφαλή.

Μπερδεμένα πράγματα...

Lux e tenebris
Edited by - Chastity on 26/06/2006 16:11:51
Για την ένδειξη εγκυμοσύνης, φίλε Chastity, είχα καταλάβει που παρέπεμπε.
Για το γεγονός οτι κρατάει ένα ανθρώπινο κρανίο δε μπορούσα να δώσω μια εξήγηση.
Με διαφώτισες πάντως!
quote:
Μπερδεμένα πράγματα...
Όντως είναι μπερδεμένα...