ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

elo61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 4/4
WalkerΜέλος
22/10/2004, 02:09:41
Καλησπέρα ΝΑDA Θα ‘θελα να ξεκινήσω από τις ίδιες τις έννοιες. Ψέμα τι είναι? Ουσιαστικά είναι αυτό που θεωρούμε μη αληθινό. Και το αληθινό? Εδώ αρχίζει η σχετικότητα. Είναι το σημείο που αρχίζει και μπλέκει όπως το «ποιος έκανε το αυγό η κότα ή το αυγό έκανε την κότα.» Από αυτό το σημείο είναι που αρχίζουν τα προσωπικά αξιώματα και οι κατά συνθήκη αποδοχές, (ας μου επιτραπεί η έκφραση αυτή), του καθενός. Τι εννοώ; Ο καθένας μας έχει τα προσωπικά του βιώματα και τις προσωπικές του γνώσεις. Βάση αυτών έχει πλέον τους προσωπικούς του κανόνες, που οι οποίοι εκφράζουν και στοιχεία τουλάχιστον του χαρακτήρα του καθενός μας. Αυτός όλος ο συνδυασμός, είναι που θα μας δώσουν την δυνατότητα της συνειδητότητας των εννοιών αυτών. Εδώ κρύβονται στοιχεία όπως, τι είδους εμπειρίες είχαμε; Πόσο πολύ ή λίγο ασχολούμαστε με το άτομό μας, σαν ψυχή, σαν νόηση, κ.α.; Σε ποιο βαθμό υπάρχει η συνειδητότητα αναπτυγμένη; Μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να δούμε εμάς τους ίδιους (πέρα από την συνειδητότητα); Και αν προχωρήσουμε σε ποιο δύσκολες ή δυσνόητες έννοιες, κάρμα, επίπεδα, αύρες, ενέργειες, φορά, θέση κ.α..
Είναι όλα σχετικά κάτω από ποια οπτική γωνία βλέπεις το θέμα. Το ψέμα μπορεί φαινομενικά στην αρχή να λύσει ένα πρόβλημα. Όμως μετά αποκαλύπτεται. Όμως πότε; Θα έχει γίνει το κακό; Τι έμαθα από το ψέμα που είπα; Σε τι όμως μηχανισμούς ενεργοποιήθηκα; Ποια τελικά είναι η επίδρασή του στην πορεία μου; Μα εγώ δεν είπα, ούτε εσύ είπες. Και οι δύο είπαμε αλήθεια ή ψέμα; Μοιάζει με κυκεώνα. Είναι; Για άλλον Ναι Για κάποιον άλλο Όχι.
Τώρα πως συνδέω την Συγκράτηση και την Εξέλιξη, από την στιγμή που μπορεί κάτι να είναι σχετικό;
Κατά την δική μου άποψη το ψέμα (όποιο και να είναι αυτό που ορίζεται έτσι), θα μπει εμπόδιο στην εξέλιξη, θα περιορίσει την ανάπτυξη. Και αυτό μπορεί να γίνει γιατί θα πρέπει να γίνει. Γιατί σαν άτομο έχουμε καθυστερήσει για παράδειγμα, να εξελιχθούμε σε έναν τομέα, οπότε δημιουργείται το ψευδές, αυτό που μας εγκλωβίζει σε αυτόν ή σε κάποιους άλλους τομείς, και παραμένει έτσι μέχρι να εξισορροπήσουν οι υπόλοιποι ή μπορεί ακόμα και το αντίστροφο. Μα ποιος το δημιουργεί αυτό; Γιατί γίνεται αυτό; Η απάντηση κρύβεται μέσα στον καθένα μας. Γιατί ο καθένας μας είναι ιδιαίτερος. Μοναδικός. Εδώ είναι η εξέλιξη. Η ανάπτυξη. Η βελτίωση. Το ψέμα (το μη αληθινό) παίζει το ρόλο του, στην εξελικτική διαδικασία του ατόμου. Συνεπώς η έννοια ψέμα θα πρέπει να έχει πολύ ποιο πλατιά έννοια, από αυτή που εμείς, έχουμε εκπαιδευτεί να την κατανοούμε.
Εδώ ακριβώς για μένα είναι να μπορούμε, να προσπαθούμε, να κατανοήσουμε την σχετικότητα του ψέματος και της αλήθειας, για να μειώσουμε την συγκράτηση και να αυξήσουμε την εξέλιξη. Είπα ήδη πολλά. Μάλλον κούρασα. Μπορεί και να μπέρδεψα. Είναι κάτι το σχετικό. Αλλά για μένα είναι τεράστιο θέμα και ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή σε αυτό το topic. Καλή συνέχεια σε όλους μας.

"Δεν θέλω να πληγώσω Δεν θέλω να πληγωθώ.
Γιατί ο καθένας έχει να κάνει την δικιά του διαδρομή
Μα αν το χρειαστείς, θάμαι εκεί, όπως πραγματικά το θέλεις"