ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!!!!! (Περί εξέγερσης κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!!!!! (Περί εξέγερσης κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet

George_1359 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/3
maria3Μέλος
09/09/2013, 09:08:57
Μυθήρα άρχισα με την Θεωρία του νου για να καταλήξουμε σε πολλά πράγματα, όπως το να καταλάβουμε τι είναι ον, για μένα με λίγα λόγια, η λέξη ον μπορεί να έχει πολλές ονομασίες και πολλές πτυχές, ον είναι ο νους που νοεί τον εαυτό του και ταυτόχρονα συνδέεται με τον νοητό νου, το ον δηλαδή διαθέτη νόηση και διέπεται από αυτή.
Διάβασα τώρα τελευταία ότι και το νερό έχει μνήμη και ότι το σκοτώνουμε και το πίνουμε νεκρό με τις διαδικασίες που κάνουμε για να καταλήξει στην βρύση μας, ακόμα και τα φυτά με το κατάλληλο νερό μεγαλώνουν ποιο γρήγορα, οπότε και αυτά επιλέγουν και έχουν οργανισμό, όπως για παράδειγμα κάποια φυτά γονιμοποιούνται από κάποιες πεταλούδες ή τις μέλισσες, οπότε λόγο της διαδικασίας της γονιμοποίησης και της ενέργειας, έχουν και αυτά νου, δηλαδή ψυχή, γιατί στην γη όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ενέργεια, οπότε και ψυχή λογικά, γιατί είναι ένας συνδυασμός.
Σύμφωνα με την θρησκεία μας μιλάμε για το Ο ΩΝ και τον ΙΝ και μιλάμε για τον Θεό οπότε το διαχωρίζουμε από εμάς γιατί είναι το Α και το Ω, αλά έχει τον όρο ον μέσα του. Ακόμα ον μπορούμε να ονομάσουμε και κάτι ασώματο που έχει αισθήσεις και συνήθως περισσότερες από τον άνθρωπο, οπότε και μιλάμε για όντα, τα ζώα και αυτά έχουν ποιο αναπτυγμένες αισθήσεις από εμάς οπότε μπορούμε να πούμε και να τα ονομάσουμε όντα, γιαυτό και έκανα και ανάπτυξη στο θέμα, γιατί έχει σχέση με τον νου σύμφωνα με την άποψη βέβαια.
Ποια ήταν η άποψη του Πλάτωνα για το τι σημαίνει θεωρία το έχω βρει εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Theoria για να μην παιδευόμαστε και θα ήθελα το αντίστοιχό του στα Ελληνικά, γιατί το μετέφρασα μεν, αλλά δεν είναι το ίδιο και δεν είναι καλή η μετάφραση.

10/09/2013, 10:12:44
σχολιο 3

...αυτο που λες για το νερο ειναι μεγαλη αληθεια .. τα 4 εκατομμυρια ανθρωποι που κατοικουν στην Αττικη καθημερινα δηλητηριαζονται απο το χλωριομενο νερο του δικτυου της ευδαπ,,, ασε ,,,πονεμενη ιστορια ,,δεν προκειται για ενα απλα νεκρο νερο ,, προκειται για κατι που χειροτερο για ενα δηλητηριασμενο καρκινογενες καθαρα πιομα ...

.. ακομη δεν εχω κατάβει ομως πως θες να αρχισουμε την κουβεντα για την θεωρια του νου ...

...κανω την αρχη θετωντας εναν ορισμο για το ον...""ον"" ειναι μια υλοενεργειακη ολοτητα που διαθετει οργανωμενη - ευτακτη υλοενεργεια κι διατελει επιτελει οριμενες θεμελιωδεις λειτουργιες αυτοσυντηρησης κι ενιοτε εξελιξης ( αισθαντικες ,συναισθαντικες, νοητικες )....
η νοηση ειναι λειτουργικο χαρακτηριστικο του οντος ..

...καθε ον αποτελει "ειναι" κι ""υπαρξη ""η αλλιως βρισκεται στην κατασταση του "ειναι της ""υπαρξης" ...

...."ον" αποτελει ο ανθρωπος ,, το ζωο , το δεντρο κτλ ( διακριτα οντα ),, αλλα και η θαλασσα , η γη , ο αερας κτλ ( διαχυτα οντα )
κτλ

........................

για τον Πλατωνα μια συνοπτικη παρουσιαση των περιληψεων των διλαογων του και γενικα του εργου του θα βρεις εδω ...

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Suggrafeis/Platon.htm

στις εκδοσεις Κακτος υπαρχει μια πολυ καλη απο συστηματικης αποψεως (οχι ομως κι απο φιλολογικης )εκδοση 758 συγγραμματων αρχαιων ελληνων συγγραφεων προβυζαντινων .. ψαξε κι εκει για το εργο του Πλατωνα και τις περιληψεις ,,,στον "Παρμενιδη" αναπτυσσεται συστηματικα η Θεωρια των Ιδεων,, στον "Κριτια" θα βρεις το μυθο της Ατλαντιδας, στην "Πολιτεια" και τους "Νομους" θα βρεις την πολιτικη θεωρια του Πλατωνα , στον "Σοφιστη " θα βρεις την οντολογια του Πλατωνα..

ΑΛΛΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΕΝ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ !!!ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ,, ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΑ 36 ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ .... Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝΑΣ ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ,ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ,, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ ,ΘΕΟΣΟΦΙΣΤΗ ΚΙ ΑΠΟΚΡΥΦΟΛΟΓΟΥ....
ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ-ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΝΕ ΠΟΤΕ ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΟΣΟΦΙΣΤΗ -ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ...ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ Ο ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ...

........ΕΛΘΕΤΩ ..ΑΜΠΟΤΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΕΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΕΔΡΑΣΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ,, ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ <<ΠΛΑΤΩΝΑΣ >>...

ΟΙ ΙΔΕΕς ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗς ΖΩΗς...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕς ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙς ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ...............

Edited by - ΜΥΘΗΡΑ on 10/09/2013 10:30:47

10/09/2013, 10:27:23
quote:

σχολιο 3

....αυτο που λες για το νερο ειναι μεγαλη αληθεια .. τα 4 εκατομμυρια ανθρωποι που κατοικουν στην Αττικη καθημερινα δηλητηριαζονται απο το χλωριομενο νερο του δικτυου της ευδαπ,,, ασε ,,,πονεμενη ιστορια ,,δεν προκειται για ενα απλα νεκρο νερο ,, προκειται για κατι που χειροτερο για ενα δηλητηριασμενο καρκινογενες καθαρα πιομα ...

.. ακομη δεν εχω κατάβει ομως πως θες να αρχισουμε την κουβεντα για την θεωρια του νου ...

...κανω την αρχη θετωντας εναν ορισμο για το ον...""ον"" ειναι μια υλοενεργειακη ολοτητα που διαθετει οργανωμενη - ευτακτη υλοενεργεια κι διατελει επιτελει οριμενες θεμελιωδεις λειτουργιες αυτοσυντηρησης κι ενιοτε εξελιξης ( αισθαντικες ,συναισθαντικες, νοητικες )....
η νοηση ειναι λειτουργικο χαρακτηριστικο του οντος ..

...καθε ον αποτελει "ειναι" κι ""υπαρξη ""η αλλιως βρισκεται στην κατασταση του "ειναι της ""υπαρξης" ...

...."ον" αποτελει ο ανθρωπος ,, το ζωο , το δεντρο κτλ ( διακριτα οντα ),, αλλα και η θαλασσα , η γη , ο αερας κτλ ( διαχυτα οντα )
κτλ

........................

...για τον Πλατωνα μια συνοπτικη παρουσιαση των περιληψεων των διλαογων του και γενικα του εργου του θα βρεις εδω ...

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Suggrafeis/Platon.htm

στις εκδοσεις Κακτος υπαρχει μια πολυ καλη απο συστηματικης αποψεως (οχι ομως κι απο φιλολογικης )εκδοση 758 συγγραμματων αρχαιων ελληνων συγγραφεων προβυζαντινων .. ψαξε κι εκει για το εργο του Πλατωνα και τις περιληψεις ,,,στον "Παρμενιδη" αναπτυσσεται συστηματικα η Θεωρια των Ιδεων,, στον "Κριτια" θα βρεις το μυθο της Ατλαντιδας, στην "Πολιτεια" και τους "Νομους" θα βρεις την πολιτικη θεωρια του Πλατωνα , στον "Σοφιστη " θα βρεις την οντολογια του Πλατωνα..

ΑΛΛΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΕΝ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ !!!ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ,, ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΑ 36 ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ .... Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝΑΣ ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ,ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ,, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ ,ΘΕΟΣΟΦΙΣΤΗ ΚΙ ΑΠΟΚΡΥΦΟΛΟΓΟΥ....
ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ-ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΝΕ ΠΟΤΕ ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΟΣΟΦΙΣΤΗ -ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ...ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ Ο ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ...

........ΕΛΘΕΤΩ ..ΑΜΠΟΤΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΕΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΕΔΡΑΣΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ,, ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ <<ΠΛΑΤΩΝΑΣ >>...

ΟΙ ΙΔΕΕς ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗς ΖΩΗς...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕς ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙς ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ...............

maria3Μέλος
10/09/2013, 11:49:47
Μυθήρα μάλλον δεν κατάλαβες τα παραδείγματα μου, να το θέσω ποιο απλά, ον για μένα είναι η ανάδραση, ποιο μπροστά από την δράση δηλαδή των πρωταρχικών μορφών (όντων), άυλων και μη, γιατί κατά την άποψη μου όλα τα είδη έχουν και την προ-νόηση, γιαυτό και εξελίσσονται σύμφωνα με το περιβάλλον, όπως είπα παραπάνω θεωρώ ακόμα και το νερό, τα φυτά τα ζώα και σωστά έθεσες, την θάλασσα, τον αέρα που αναπνέουμε, τον ουρανό και γενικά την γη, ζωντανούς οργανισμούς, οπότε μπορούμε να τα θεωρήσουμε οντότητες, δεν μπορούμε από αυτήν την έννοια τον αέρα παραδείγματος χάρη να τον ονομάσουμε ον, γιατί ο ορισμός συνήθως δίνετε για το άνθρωπο, ή για ότι δήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει, μία πραγματικότητα, ο Πλάτωνας είχε πει ο άνθρωπος είναι ένα ον άπτερον δίπουν, οπότε μας έδειχνε ότι την λέξη ον μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε πολλά πράγματα αρκεί να βάλουμε και το ανάλογο παράδειγμα, εγώ θα έλεγα για παράδειγμα, ότι ο αέρας είναι ένα ον αόρατων ίππων και ούτω καθεξής.

maria3Μέλος
10/09/2013, 16:39:31
Για να καταλήξω στην θεωρεία του νου, δεν πρέπει να ξεχάσω το ασυνείδητο, γιατί ο νους διέπεται από το ασυνείδητο, είναι το μέρος του μυαλού που γεννάει πληροφορίες και σκέψεις χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε εκείνη την στιγμή, είναι η αντίδραση του εγκεφάλου, για να μας προστατέψει και ίσως κάποιοι το νιώθουν αργότερα και συνήθως ενεργεί μέσα από τα όνειρα, όπου πιστεύω ότι καθορίζουν τις σκέψεις και της κινήσεις της υπόλοιπης μέρας χωρίς να έχουμε την αίσθηση ότι συμβαίνει, ασυνείδητο ονομάζω τον μηχανισμό που μας κατευθύνει χωρίς να είναι ορατές οι σκέψεις μας και βοηθάει τον νου να κινηθεί χωρίς να κουράζεται, (είναι το τονωτικό του νου), το ένστικτο του ανθρώπου.
Υπάρχουν άνθρωποι με χρόνια άσκηση που κατάφεραν να το ελέγξουν και να ελέγξουν και τα όνειρα τους, (να συνειδητοποιούν ότι ονειρεύονται) και να μην χρειάζεται να κάνουν πράξη τα όνειρα τους, π.χ μου έχει τύχη να έχω κάποιο πρόβλημα και να ονειρευτό κάτι, ότι είμαι στο δρόμο και χάνομαι χωρίς να μπορώ να βρω το δρόμο μου και μέσα από την εξήγηση του ονείρου μου να δώσω την λύση που είναι μπροστά μου, ότι η ψυχολογία μου δεν είναι καλή και δουλεύει το ασυνείδητο στον ύπνο μου και μου δίνει την λύση.
Το ασυνείδητο για μένα ξεκινάει να λειτουργεί, για να μπορέσει να κατευθύνεi έναν άνθρωπο, από την παιδική ηλικία, όπου στα παιδιά ενεργεί περισσότερο και με μεγαλύτερη δύναμη, γιατί είναι κάτι που δεν μπορούνε να το αντιληφθούν (βλέπουν όνειρα ακόμα και εφιάλτες και δεν τα θυμούνται), αλλά μπορούν να το αναλύσουν σε μία ζωγραφιά στα χρώματα και να το νιώσουν περισσότερο από ότι εμείς, βέβαια μετά από τα τέσσερα με πέντε τους χρόνια, αρχίζουν να καταλαβαίνουν αν κάτι είναι φαντασία, ή πραγματικότητα, να αντιλαμβάνονται από που προέρχονται οι σκέψεις τους και ότι είναι κομμάτι του νου, εκεί κατά την γνώμη αρχίζει το ασυνείδητο να επεμβαίνει, υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα νιώσουν ποτέ το ασυνείδητο τους και τον μηχανισμό του.

maria3Μέλος
26/09/2013, 09:51:50
Και συνεχίζω, οπότε λέμε ότι ο νους διέπεται από το ασυνείδητο και το συνειδητό, τι είναι αυτό όμως που κάνει το ασυνείδητο το ποιο δυνατό κομμάτι, επιφανειακά και μόνο αν το δούμε, θα πούμε ότι κάνω λάθος , το συνειδητό κομμάτι μας είναι το ποιο δυνατό γιατί από εκεί πηγάζουν η σκέψεις μας και θα σας πω όχι.

Το ασυνείδητο κομμάτι είναι που έχει την μεγαλύτερη λειτουργία και όχι το συνειδητό γιατί δεν παύει να λειτουργεί, ποτέ ακόμα και στον ύπνο.

Όπως είπα και ποιο πάνω όταν κοιμόμαστε λειτουργεί το ασυνείδητο και αναλύει και ξεκουράζουμε το συνειδητό κομμάτι μας και τις λειτουργίες του.

Παράδειγμα δεν είναι την τυχαίο που στην ύπνωση, ψάχνουμε τα κομμάτια του ασυνείδητου για να βρούμε κάποια εμπειρία που είναι βαθιά κριμένη μέσα μας και επικοινωνούμε εκείνη την στιγμή αλλά είμαστε μισό κοιμισμένοι (υπνωτισμένοι δηλαδή).

Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές κάνουμε μία πράξη και την βλέπουμε μετά και λέμε ωχ έκανα το σωστό, ή απάντησα σωστά δεν το σκέφτηκα αυτό, πως γίνεται αυτό όμως και ανατρέχουμε στο παρελθόν και αισθανόμαστε κάτι σαν να μας είχε επηρεάσει ή να μας έδωσε την σκέψη αυτή , δεν είναι η θεία φώτιση αυτό, αλλά είναι το ασυνείδητο και αυτό είναι που μας καθοδήγησε εκείνη την στιγμή χωρίς να το αντιληφθούμε.

Όταν σε ένα άνθρωπο π.χ πάμε να του πετάξουμε κάτι προς το κεφάλι το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να κλείσει τα μάτια του και μετά να το αποφύγει εκεί πιστεύω λειτουργεί όχι συνειδητά αλλά είναι η αντίδραση του ασυνείδητου.

Όταν λέμε ότι κάνουμε κάτι μηχανικά δηλαδή χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε είναι η δύναμη της συνήθειας, π.χ το να οδηγούμε, θα πούμε ότι μετά από πολύ καιρό πρακτικής γίνεται αυτό, γιατί όμως παίζει ρόλο η συνήθεια των κινήσεων μας;

Ναι και από πηγάζει αυτό;

Οδηγούμε μηχανικά εκείνη την στιγμή και όχι με την συνείδηση.

Άρα θα μπορούσαμε να πούμε στις μηχανικές κινήσεις μπαίνει και εκεί το ασυνείδητο;

θα μου πείτε βέβαια εσείς, ότι γίνεται υποσυνείδητα, οπότε γενάτε η απορία τι είναι το υποσυνείδητο και τι το ασυνείδητο.

Και θα δώσω τις δύο θεωρίες όπως δύνονται σήμερα:

Υποσυνείδητο: ότι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια όπου κρύβεται και όλη η μάζα του νερού που αποτελεί την ίδια την ύπαρξη της λίμνης, συν όλα τα άλλα που συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτήν και δεν είναι ορατά με το μάτι, αποτελούν το υποσυνείδητο μέρος της λειτουργίας του εγκεφάλου μας ότι ανήκει στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, που παίρνει αυτόματα εντολή από τον εγκέφαλο, χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτούμε, αποτελούν την υποσυνείδητη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Όπου ανήκουν, η λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, της χώνευσης και όλων των λοιπών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, και τέλος

Ασυνείδητο: ο βυθός της λίμνης, επάνω στον οποίο στηρίζεται όλη η λίμνη και είναι και το κατακάθι της. Στο ασυνείδητο, ανήκουν οι αποθήκες μνήμης, που δεν χρειάζεται να θυμόμαστε μόνιμα, αλλά είναι εκεί και ανασύρονται όταν πρέπει. Στο ασυνείδητο επίσης, καταχωρούνται και παράπλευρες πληροφορίες που έχει λάβει ο εγκέφαλος, χωρίς να έχει προκαλέσει την προσοχή του συνειδητού μας.

Άρα με λίγα λόγια το ασυνείδητο, το θεωρούμε το καλάθι του συνειδητού και όχι το κύριο μέρος, δεν το θεωρώ όμως εγώ το καλάθι γιατί πιστεύω ότι από εκεί ξεκινούν οι σκέψεις μας και είναι αυτό που μας καθορίζει, δηλαδή λέω ότι από το ασυνείδητο κομμάτι τις παίρνουμε και μετά τις αντιλαμβανόμαστε στο συνειδητό και όχι το αντίστροφο.

Με άλλα λόγια αποθηκεύει αλλά όχι έτσι πως το εννοούμε, είναι αυτό που μας δημιουργεί την σκέψη (την φιλτράρει) και μετά μπαίνει στην συνείδηση, πολλές φορές μου έχει τύχει να κινούμε υποσυνείδητα και να γνωρίζω πράγματα χωρίς να ξέρω από που.

Σε εσάς δεν έχει τύχει;

Το θέμα που γενάτε όμως εδώ είναι πως θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε το ασυνείδητο κομμάτι γιατί τις σκέψεις που έχουμε πολλές φορές και γίνονται ασυνείδητα, τις θεωρούμε περίεργες και αισθανόμαστε ότι είναι στην φύση του ανθρώπου, δηλαδή ότι κάποιος μας τις έχει εμφυτεύσει.

Πως γίνεται όμως αυτό, τι μας φυτεύουν στο ασυνείδητο, όπου διέπεται από τον νου (την ψυχή), πως μπορούμε να αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε την λειτουργία αυτού του κομματιού;

Και να κοινούμαστε πλέον συνειδητά, να ξέρουμε τι γίνεται.

maria3Μέλος
02/10/2013, 07:25:57
Και συνεχίζω για να συνδυάσω την ψυχή με το ασυνείδητο και θα ήθελα εδώ να σας γεννηθούν κάποιες απορίες, για να το δούμε αυτό βάζω ένα απόσπασμα για το τι πίστευε ο Πλάτωνας και θα το σχολιάσω μετά.

Ο Πλάτων αναπτύσσει την δική του θεωρία για τον προορισμό της ψυχής, χωρίς να διαφωνεί με τον Πυθαγόρα και συνδέει όλα τα νοήματα σε μια ανώτερη Ενότητα.

Επηρεασμένος βαθιά ο Πλάτων από τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή και σε απόλυτη συμφωνία μαζί του για την προέλευση και τη μοίρα της ψυχής σ’ αυτόν και τον άλλο κόσμο, αναπτύσσει τη θεωρία του “Περί Ψυχής”, που απασχολεί μέχρι σήμερα την Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα για το εύρος των νοημάτων της και τις κρυμμένες αλήθειες της.

“Η ψυχή του ανθρώπου έχει θεία καταγωγή. Σύμφωνα με κάποιο νόμο του κόσμου ή κι ένα μεγάλο παράπτωμά της, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον άλλο κόσμο, να κατέβει στη Γη και να κατοικήσει σ’ ένα άλλο σώμα. Από το σώμα αυτό, ελευθερώνεται με τον θάνατο.

Στην πορεία της προς τον καινούργιο της προορισμό, το Δικαστήριο των Νεκρών κρίνει τις πράξεις, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές της ψυχής κατά την περίοδο που κατοικούσε στο σώμα, και αποφασίζει αν δικαιούται κατά το νόμο η ψυχή να μείνει ελεύθερη και να επιστρέψει στο λίκνο του Θεού, ή να ξαναμπεί σε νέα σώματα ανθρώπων ή ακόμα και ζώων, ανάλογα με τα κρίματά της, μέχρι να μπορέσει να εξαγνισθεί ολότελα”.

Η Πλατωνική ψυχή γνωρίζει και κινεί μόνη της όλα τα πράγματα της φύσης και του κόσμου. Τίποτε μέσα στη φύση δεν δραστηριοποιείται έξω από την ψυχή, γιατί μόνον αυτή έχει μέσα στην Ουσία της την Απόλυτη Γνώση, τον Παγκόσμιο Νου.

Τι είναι αυτό που κάνει τον Πλάτωνα να γεννά αυτές τις θεωρίες;

Μήπως τελικά η ψυχή μας είναι το ασυνείδητο;

Τι είναι αυτό που κάνει τα τελώνια σύμφωνα με τον Πλάτωνα να μας κρίνουν;

Πως κρινόμαστε; Κατά την άποψη μου όχι πάντως από το συνειδητό.

02/10/2013, 11:41:40
quote:

Και συνεχίζω για να συνδυάσω την ψυχή με το ασυνείδητο και θα ήθελα εδώ να σας γεννηθούν κάποιες απορίες, για να το δούμε αυτό βάζω ένα απόσπασμα για το τι πίστευε ο Πλάτωνας
...
...Ο Πλάτων αναπτύσσει την δική του θεωρία ...
... Επηρεασμένος βαθιά ο Πλάτων από τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή ....
...

Δύο σχόλια πάνω σ'αυτό
1. Πραγματικά νομίζω ότι το να ψάξουμε και βρούμε το "τι είναι αυτό που κάνει τον Πλάτωνα να γεννά αυτές τις θεωρίες" είναι χρησιμότερο από το να αναλύουμε τις θεωρίες (και τις υποσημειώσεις στις θεωρίες του Πλάτωνα!)
2. Αν υπάρχει κρίση θα υπάρχει και κριτήριο.

maria3Μέλος
02/10/2013, 12:08:18
quote:

quote:

Και συνεχίζω για να συνδυάσω την ψυχή με το ασυνείδητο και θα ήθελα εδώ να σας γεννηθούν κάποιες απορίες, για να το δούμε αυτό βάζω ένα απόσπασμα για το τι πίστευε ο Πλάτωνας
...
...Ο Πλάτων αναπτύσσει την δική του θεωρία ...
... Επηρεασμένος βαθιά ο Πλάτων από τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή ....
...

Δύο σχόλια πάνω σ'αυτό
1. Πραγματικά νομίζω ότι το να ψάξουμε και βρούμε το "τι είναι αυτό που κάνει τον Πλάτωνα να γεννά αυτές τις θεωρίες" είναι χρησιμότερο από το να αναλύουμε τις θεωρίες (και τις υποσημειώσεις στις θεωρίες του Πλάτωνα!)
2. Αν υπάρχει κρίση θα υπάρχει και κριτήριο.

Αυτό θέλω και εγώ να βρούμε γιαυτό και βάζω αυτά τα ερωτήματα και συνοψίζω τα λόγια του Πλάτωνα περί ψυχής, απλά είναι δύσκολο αρκετά να βρούμε τι έκανε το Πλάτωνα να γεννήσει αυτές τις θεωρίες.
Εσένα ποια είναι η γνώμη σου;

Μία άποψη δικιά μου είναι ότι ήταν από τους πρώτους που ήρθε κοντά στον δημιουργό και στον μονοθεϊσμό, απλά δεν υπήρχαν πολλά παραδείγματα τότε για να μπορέσει να το εκφράσει αυτό το συναίσθημα και μην ξεχνάμε και τον φόβο από την δίκη του Σωκράτη.

02/10/2013, 14:37:25
quote:
...Μία άποψη δικιά μου είναι ότι ήταν από τους πρώτους που ήρθε κοντά στον δημιουργό και στον μονοθεϊσμό, απλά δεν υπήρχαν πολλά παραδείγματα τότε για να μπορέσει να το εκφράσει αυτό το συναίσθημα και μην ξεχνάμε και τον φόβο από την δίκη του Σωκράτη.

Κάποιος ανέφερε ήδη (σε άλλο τόπικ) το πως σ’αυτά που λεει ο Πλάτωνας «συναντάμε πλήθος στοιχεία της πυθαγόρειας διδασκαλίας» και ο Πυθαγόρας ξόδεψε κάποιο χρόνο στην Παλαιστίνη ανάμεσα στους «προφήτες» του όρους Καρμέλ (συνεχιστές της παράδοσης του Ηλία) – πιθανά λοιπόν υπάρχει άμεση σχέση με την «μονοθεϊστική» αίσθηση που αφήνουν τα γραπτά του Πλάτωνα. Αλλά προσωπικά δεν το βρίσκω αυτό να είναι ολοκληρωτικά ο λόγος. Δηλαδή πιστεύω (κι έχω λόγους) ότι ο Πλάτωνας (και ο Εμπεδοκλής και ο Πυθαγόρας) είχαν «τεχνικές» μέσω των οποίων είχαν άμεση εμπειρία μιας κατάστασης που ύστερα περιέγραψε ο καθένας με λόγια ανάλογα με την εποχή του, τις γνώσεις του κτλ.
Αυτές τι «τεχνικές» εν μέρει τις είχαν κληρονομίσει από προηγούμενους και εν μέρει τις είχαν βελτιώσει (ή και είχαν προσθέσει) μέσω της γνώσης που έφερναν οι περιηγητές σοφοί (Πυθαγόρας, Σόλων) που είχαν ευκαιρίες να γνωρίσουν νέες τεχνικές αλλά και να ‘συγκρίνουν σημειώσεις’ με ανθρώπους των χωρών που επισκεπτόταν.
quote:
...Αυτό θέλω και εγώ να βρούμε γιαυτό και βάζω αυτά τα ερωτήματα και συνοψίζω τα λόγια του Πλάτωνα περί ψυχής, απλά είναι δύσκολο αρκετά να βρούμε τι έκανε το Πλάτωνα να γεννήσει αυτές τις θεωρίες.
Εσένα ποια είναι η γνώμη σου;...

Η γνώση μου είναι ότι είναι οι «τεχνικές» για τις οποίες μίλησα πιο πάνω και αυτές κάνουν διαφορά μεταξύ ενός σημερινού (πχ) ‘καθηγητή’ της φιλοσοφίας για τον οποίο ήν οποία η φιλοσοφία είναι η διανοητική επεξεργασία των πληροφοριών που έχει διαβάσει σε 1000 βιβλία + ολίγη παραλλαγή, και του αυθεντικού φιλόσοφου που βιώνει τη φιλοσοφία. Ένας σημερινός ‘καθηγητής’ φιλοσοφίας μπορεί να ξέρει τον Πλάτωνα απ’έξω κι ανακατωτά αλλά να ζει την καθημερινότητα όπως ακριβώς και ο γείτονας και συνάδελφός του καθηγητής της χημείας (ή και ο μηχανικός του αυτοκινήτου του!) – Ένας φιλόσοφος σαν τους παλιούς παρήγαγαν φιλοσοφία (και όχι υποσημειώσεις στη φιλοσοφία άλλων) γιατί συνδεόταν απ’ευθείας σε κάποια «πηγη» ιδεών (που βέβαια μετά περνούσαν από διανοητική επεξεργασία και σύγκριση με τις πληροφορίες που είχαν διαβάσει σε 1000 βιβλία!)

Οι τεχνικές αυτές δεν είναι άγνωστες αλλά είναι τόσο «αταίριαστες» με την εικόνα του «φιλοσόφου» (φιλοσοφολόγου μάλλον) «διανοητή» που όλα τα περνά από επεξεργασία δεδομένων, πληροφορίας, λογικής – ώστε να μοιάζουν απίστευτο ότι οι γνωστοί σπουδαίοι φιλόσοφοι τις χρησιμοποιούσαν. Απορρίπτονται λοιπόν γιατί δεν ταιριάζουν με το «τρέχον» (τα τελευταία 300 χρόνια) μοντέλο του πως «πρέπει» να φιλοσοφείς.

Ποιες ήταν; Διαιτες, καταγραφή και αξιολόγηση γεγονότων, με σωματικές και ψυχικές καταστάσεις έμφαση στη σημασία των ονείρων (αλλά όχι με ‘ονειροκρίτη’) κτλ. στο Συμπόσιο περιγράφονται κάποιες μέθοδοι σε ορισμένες από τις οποίες ο ερωτισμός και οι σχέσεις παίζουν ρόλο. Αργότερα διακρίνουμε και ότι εσωματώθηκαν και πρακτικές που σχετίζουμε περισσότερο με μυστικισμό και την αλχημεία σήμερα.

maria3Μέλος
02/10/2013, 15:45:35
quote:

quote:
...Μία άποψη δικιά μου είναι ότι ήταν από τους πρώτους που ήρθε κοντά στον δημιουργό και στον μονοθεϊσμό, απλά δεν υπήρχαν πολλά παραδείγματα τότε για να μπορέσει να το εκφράσει αυτό το συναίσθημα και μην ξεχνάμε και τον φόβο από την δίκη του Σωκράτη.

Κάποιος ανέφερε ήδη (σε άλλο τόπικ) το πως σ’αυτά που λεει ο Πλάτωνας «συναντάμε πλήθος στοιχεία της πυθαγόρειας διδασκαλίας» και ο Πυθαγόρας ξόδεψε κάποιο χρόνο στην Παλαιστίνη ανάμεσα στους «προφήτες» του όρους Καρμέλ (συνεχιστές της παράδοσης του Ηλία) – πιθανά λοιπόν υπάρχει άμεση σχέση με την «μονοθεϊστική» αίσθηση που αφήνουν τα γραπτά του Πλάτωνα. Αλλά προσωπικά δεν το βρίσκω αυτό να είναι ολοκληρωτικά ο λόγος. Δηλαδή πιστεύω (κι έχω λόγους) ότι ο Πλάτωνας (και ο Εμπεδοκλής και ο Πυθαγόρας) είχαν «τεχνικές» μέσω των οποίων είχαν άμεση εμπειρία μιας κατάστασης που ύστερα περιέγραψε ο καθένας με λόγια ανάλογα με την εποχή του, τις γνώσεις του κτλ.
Αυτές τι «τεχνικές» εν μέρει τις είχαν κληρονομίσει από προηγούμενους και εν μέρει τις είχαν βελτιώσει (ή και είχαν προσθέσει) μέσω της γνώσης που έφερναν οι περιηγητές σοφοί (Πυθαγόρας, Σόλων) που είχαν ευκαιρίες να γνωρίσουν νέες τεχνικές αλλά και να ‘συγκρίνουν σημειώσεις’ με ανθρώπους των χωρών που επισκεπτόταν.
quote:
...Αυτό θέλω και εγώ να βρούμε γιαυτό και βάζω αυτά τα ερωτήματα και συνοψίζω τα λόγια του Πλάτωνα περί ψυχής, απλά είναι δύσκολο αρκετά να βρούμε τι έκανε το Πλάτωνα να γεννήσει αυτές τις θεωρίες.
Εσένα ποια είναι η γνώμη σου;...

Η γνώση μου είναι ότι είναι οι «τεχνικές» για τις οποίες μίλησα πιο πάνω και αυτές κάνουν διαφορά μεταξύ ενός σημερινού (πχ) ‘καθηγητή’ της φιλοσοφίας για τον οποίο ήν οποία η φιλοσοφία είναι η διανοητική επεξεργασία των πληροφοριών που έχει διαβάσει σε 1000 βιβλία + ολίγη παραλλαγή, και του αυθεντικού φιλόσοφου που βιώνει τη φιλοσοφία. Ένας σημερινός ‘καθηγητής’ φιλοσοφίας μπορεί να ξέρει τον Πλάτωνα απ’έξω κι ανακατωτά αλλά να ζει την καθημερινότητα όπως ακριβώς και ο γείτονας και συνάδελφός του καθηγητής της χημείας (ή και ο μηχανικός του αυτοκινήτου του!) – Ένας φιλόσοφος σαν τους παλιούς παρήγαγαν φιλοσοφία (και όχι υποσημειώσεις στη φιλοσοφία άλλων) γιατί συνδεόταν απ’ευθείας σε κάποια «πηγη» ιδεών (που βέβαια μετά περνούσαν από διανοητική επεξεργασία και σύγκριση με τις πληροφορίες που είχαν διαβάσει σε 1000 βιβλία!)

Οι τεχνικές αυτές δεν είναι άγνωστες αλλά είναι τόσο «αταίριαστες» με την εικόνα του «φιλοσόφου» (φιλοσοφολόγου μάλλον) «διανοητή» που όλα τα περνά από επεξεργασία δεδομένων, πληροφορίας, λογικής – ώστε να μοιάζουν απίστευτο ότι οι γνωστοί σπουδαίοι φιλόσοφοι τις χρησιμοποιούσαν. Απορρίπτονται λοιπόν γιατί δεν ταιριάζουν με το «τρέχον» (τα τελευταία 300 χρόνια) μοντέλο του πως «πρέπει» να φιλοσοφείς.

Ποιες ήταν; Διαιτες, καταγραφή και αξιολόγηση γεγονότων, με σωματικές και ψυχικές καταστάσεις έμφαση στη σημασία των ονείρων (αλλά όχι με ‘ονειροκρίτη’) κτλ. στο Συμπόσιο περιγράφονται κάποιες μέθοδοι σε ορισμένες από τις οποίες ο ερωτισμός και οι σχέσεις παίζουν ρόλο. Αργότερα διακρίνουμε και ότι εσωματώθηκαν και πρακτικές που σχετίζουμε περισσότερο με μυστικισμό και την αλχημεία σήμερα.

Γιαυτό έχω βάλει panpam το ασυνείδητο και τα όνειρα αν καταλάβεις πως το εξηγώ θα δεις πως δημιουργούνται αυτές οι ιδέες.

Το ασυνείδητο κομμάτι μας, το νου δηλαδή, όπου διέπεται από πολλά κομμάτια για μένα, το θεωρώ την ψυχή μας.

Βέβαια προς Θεού δεν λέω ότι είμαι φιλόσοφος.

02/10/2013, 16:02:02
quote:

...

Τι είναι αυτό που κάνει τα τελώνια σύμφωνα με τον Πλάτωνα να μας κρίνουν; ...

Ερώτηση! Μιλά για τελώνια ο Πλάτων;

maria3Μέλος
02/10/2013, 16:07:51
quote:

quote:

...

Έτσι όπως το θέτει και μιλάει για το Δικαστήριο των νεκρών εμένα εκεί με παραπέμπει άποψη μου βέβαια.

Κρίνετε από το Δικαστήριο η ψυχή.

Εσένα που σε παραπέμπει;

Edited by - maria3 on 02/10/2013 16:09:24

02/10/2013, 17:08:14
quote:

quote:

quote:

...

Έτσι όπως το θέτει και μιλάει για το Δικαστήριο των νεκρών εμένα εκεί με παραπέμπει άποψη μου βέβαια.

Κρίνετε από το Δικαστήριο η ψυχή.

Εσένα που σε παραπέμπει;

Edited by - maria3 on 02/10/2013 16:09:24

Γοργίας 523 κε ;
Ποτέ δεν το συσχέτισα με τον τελωνισμό των ψυχών, αλλλά μοιάζει να έχεις δίκιο - σ'ευχαριστώ για την επισήμανση.

...ἐγὼ μὲν οὖν ταῦτα ἐγνωκὼς πρότερος ἢ ὑμεῖς ἐποιησάμην δικαστὰς ὑεῖς ἐμαυτοῦ͵ δύο μὲν ἐκ τῆς Ἀσίας͵ Μίνω τε καὶ Ραδάμανθυν͵ ἕνα δὲ ἐκ τῆς Εὐρώπης͵ Αἰακόν· οὗτοι οὖν ἐπειδὰν τελευτήσωσι͵ δικάσουσιν ἐν τῷ λειμῶνι͵ ἐν τῇ τριόδῳ ἐξ ἧς φέρετον τὼ ὁδώ͵ ἡ μὲν εἰς μακάρων νήσους͵ ἡ δ΄ εἰς Τάρταρον. καὶ τοὺς μὲν ἐκ τῆς Ἀσίας Ραδάμανθυς κρινεῖ͵ τοὺς δὲ ἐκ τῆς Εὐρώπης Αἰακός· Μίνῳ δὲ πρεσβεῖα δώσω ἐπιδιακρίνειν͵ ἐὰν ἀπορῆτόν τι τὼ ἑτέρω͵ ἵνα ὡς δικαιοτάτη ἡ κρίσις ᾖ περὶ τῆς πορείας τοῖς ἀνθρώποις.

[Μετάφραση]
Ἐγώ λοιπόν [ο Δίας] κατανοήσας πρωτύτερα ἀπό σᾶς τὰς γινομένας ἀδικίας, διώρισα δικαστὰς τοὺς υἱοὺς μου, δύο μὲν ἐκ τῆς Ἀσίας, τὸν Μίνωα καὶ τὸν Ραδάμανθυν, ἓνα δὲ ἐκ τῆς Εὐρώπης, τὸν Αἰακόν· οὗτοι λοιπόν, ὅταν ἀποθάνουν, θὰ δικάζουν εἰς τὸν λειμῶνα, εἰς τὴν τρίοδον, ἐκ τῆς ὁποίας φέρουν δύο δρόμοι, ὁ μὲν εἷς εἰς τὰς νήσους τῶν μακάρων, ὁ δὲ ἄλλος εἰς τὸν Τάρταρον. Καὶ τοὺς μὲν καταγομένους ἐκ τῆς Ἀσίας θὰ δικάζῃ ὁ Ραδάμανθυς, τοὺς δὲ ἐξ Εὐρώπης καταγομένους ὁ Αἰακός· Εἰς τὸν Μίνωα δὲ θα δώσω τὸ προνόμιον να ἐπιφέρῃ τὴν ὁριστικήν κρίσιν εἰς ἀπορίας τοῦ ἑνὸς ἤ τοῦ ἂλλου ἐκ τῶν κυρίως δικαστῶν, διὰ νὰ εἶναι δικαιοτάτη ἡ κρίσις εἰς ποῖον δρόμον πρέπει νὰ πορεύεται ἓκαστος ἂνθρωπος.
(Μετ. Στ. Τζουμελέας, Αθήνα: Ζαχαρόπουλος, χ.χ.) www.komvos.edu.gr%2Fmythology%2Fpop_phges%2Fplatongorgias.html&ei=pChMUtTTFZTw0gXrooGYDw&usg=AFQjCNGs3tgMugcZvDoCp7pgtvc0F3OY6g" target="_blank">http://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.komvos.edu.gr%2Fmythology%2Fpop_phges%2Fplatongorgias.html&ei=pChMUtTTFZTw0gXrooGYDw&usg=AFQjCNGs3tgMugcZvDoCp7pgtvc0F3OY6g

Τώρα ένα σχόλιο-ερώτηση. Αν υπάρχει Κρίση, υπάρχει και Κριτήριο. Ποιον να είναι;

maria3Μέλος
02/10/2013, 17:35:55
quote:

Τώρα ένα σχόλιο-ερώτηση. Αν υπάρχει Κρίση, υπάρχει και Κριτήριο. Ποιον να είναι;

Το κριτήριο πιστεύω βρίσκετε στο ασυνείδητο μας και όχι στο συνειδητό μας κομμάτι.

Γιαυτό και βλέπουμε από την αρχαιότητα τους ασκητές που προσπαθούν με προσευχή και νοερά προσευχή να γεμίσουν αυτό το κομμάτι.

Η πατέρες δεν είναι τυχαίο που λένε και με την σκέψη αμαρτάνει κανείς.

Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό, δεν πρέπει να γεμήσουμε ασυνείδητα με καλές σκέψεις το ασυνείδητο μας κομμάτι για φτάσουμε στην λύτρωση.

Και πιστεύω σύμφωνα με αυτά ανοίγεται το ασυνείδητο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ερωτήσεις και μας κάνει μία απλή ερώτηση το κάθε τελώνιο, τώρα πόσα είναι αυτά και τι ερωτήσεις δεν ξέρω.

maria3Μέλος
27/10/2013, 11:23:20
Θα ήθελα να παραθέσω και ένα άρθρο σχετικά με το ασυνείδητο και την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου εδώ και θα ήθελα να το αναλύσω και εγώ στην πορεία.

27/10/2013, 16:24:36
σχολιο 1

.. μεγαλο κεφαλαιο αυτο που ανοιξες Μαρια ,,,κατα την γνωμη μου η διακριση συνειδητο ασυνειδητο δεν μας βοηθαει να κοιταξουμε σε βαθος τι γινεται...

...βασικα εχουμε την ανθρωπινη συνειδηση μας που ειναι μια εννιαια ολοτητα δικτυο που περιλαμβανει νοητικες επεξρργασιες αισθηματων, συναισθηματων νοηματων ..η ολοτητα αυτη βρισκεται σε συνεχη διεγερση μοναχα που ενα μερος της παθαινιε κατι σαν αυτο που λεμε υπνωση κοιμαται ξεκουραζεται η λειτουργει σε λαναθνουσα κατατσταση .. σε σημειο να μην μπορουμε να το αντιληφθουμε ...αυτο ειναι κατι σα ασυνειδητο κια υπερσυνειδητο ..χμμ

...η ολοτητα που λεμε συνειδηση εχει επιστρωματωσεις και δικτυωση αφανταστα περιπλοκη ..
...σαν τα στρωματα της θαλασσας οσο πιο βαθια παμε τοσο πιο δυσθεωρητα κια αδιαγνωστα κια σκοτεινα απο αποψη ορατοτητας .. σε καποιο βαθος και μετα υπαρχει απολυτη αγνοια ... εκει πλεον αρχιζει η συνειδηση απο αλλες ζωες που μεταφορτωνεται βεβαια στην εγκεφαλικη δραστηριοτηα του ενσρακου νου μας με ενα δυσθεωρητο επιση τροπο ..

αρα πιστευω στην ριζα στο βαθος αυτο που λαθεμενα λεμε ασυνειδητο υπαρχει η αρχια μας μνημη ως ψυχες ...αυτη ανακινειται κι αναταρασσεται και ετσι εχουμε τις διαμορωσει των πιο πειφανεικαων στρωματων της συνειδησ μας μ...

χμμμ πιστευω συνειδηση ειναι μια ενιαια ολοτητα -δικτυο περιπλοκων υλοενερεγειακων δομων διαστρωματωμενη ενεργη η ημιενεργη η σε λανθανουσα υπναλεα κατασταση που διαμορωνει συνεχως αυτο που λεμε ψυχνοητικη ιδιοσυγκρασια του ατομου ...

θα σου στεικω Μαρια στο εμαιλ ζωγραφια να δεις πωw φανταζομαι την συνειδηση ...

...αρα η συνειδητοτητα μας δηλαδη η προσωπικοτητα της συνειδησεως μας οντας ενσαρκωμενες ψυχες διαμορφωνεται απο :

-απο ενα μεταψυχικο αβατο υλοενεργειακο με διεργασιες και αποταμιευμενες μνημες που εχει σχεση με το συνολο των προβιωματων της ενσαρκωθεισας ψυχης μας

-απο τις γενετικες βιονεργειακες προδιαγραφες του ενσαρκου εγκεφαλου μας τις κληρονομισιμες απο τους ενσαρκους γονεις μας

-απο το εξωτερικο περιβαλλον του ενσαρκωματος μας αλλα κι απο ανακαταταξεις επιρροες που δεχομαστε μεσω των εσωτερικων περιβαλλοντων της ψυχης..

...η συνειδηση ειναι λοιπον ενα δικτυο ημιενεργο καθως στο μεγαλυτερο μερος του παραμενει για λειτουργικους - οικονομικους λογους σε κατασταση "υπνου" ,δικτυο διασυνδεσεων υλοενερεγειακων ,,,ενα αληθινο εξατομικευμενο πολυπλοκο πλεγμα ,,,που εκτεινεται σε καθε ατομο που διαθετει ζωσα ψυχη ενσαρκωμενη σε μεγαλο βαθος και καθοριζεται απο τους βασικους παραγοντες που προαναφερα ..και βεβεια που μονο ως προς το επιφανεικο του μερος σχετιζεται με τις εντοπισμενες ατομικες εγκεφαλικες μας δραστηριοτητες ...

..η συνειδηση η εξατομικευεμνη μας βρισκεται σε πολλαπλους τοπους κι οχι μονο εκει που εντοπιζεται το σαρκωμα μας ...και βεβαια σε πολλαπλες διαστασεις υλοενεργειακες ...

...προσπαθησα.. να δωσω ενα ενιαιο ορισμο που να περιλαμβανει οτι λεμε ατομικο συνειδητο , ασυνειδητο , προσυνειδητο , υποσυνειδητο η κι υπερσυνειδητο .......εννοιες που συνηθως χρησιμοποιουμε χωρις να τις προσδιοριζουμε αυστηρα ..και που οι θεωρητικοι που τις εισηγαγαν ειχαν κι αυτη σχετικη συγχυση με το προσδιορισμο τους ..

maria3Μέλος
27/10/2013, 17:49:03
quote:

σχολιο 1

...αρα η συνειδητοτητα μας δηλαδη η προσωπικοτητα της συνειδησεως μας οντας ενσαρκωμενες ψυχες διαμορφωνεται απο :

-απο ενα μεταψυχικο αβατο υλοενεργειακο με διεργασιες και αποταμιευμενες μνημες που εχει σχεση με το συνολο των προβιωματων της ενσαρκωθεισας ψυχης μας

-απο τις γενετικες βιονεργειακες προδιαγραφες του ενσαρκου εγκεφαλου μας τις κληρονομισιμες απο τους ενσαρκους γονεις μας

-απο το εξωτερικο περιβαλλον του ενσαρκωματος μας αλλα κι απο ανακαταταξεις επιρροες που δεχομαστε μεσω των εσωτερικων περιβαλλοντων της ψυχης..

ΜΥΘΗΡΑ θα ήθελα να σου κάνω και μία ερώτηση και σου έχω στείλει και μία προσωπική μου εμπειρία πιστεύεις σε αυτό δηλαδή που ονομάζουμε συλλογικό ασυνείδητο, όπου διέπεται από μνήμες των προγόνων μας και πάει από γενιά σε γενιά;

Αν και μάλλον δεν θα ήθελες να το ονομάσεις έτσι.

Γιατί πιστεύω από εμπειρία μου καθαρά ότι υπάρχουν αυτές οι μνήμες και βγαίνουν στην επιφάνεια με κάποια εμπειρία μας, είτε αν μα συμβεί κάτι ασυνήθιστο είτε αν ακούσουμε κάποιο θόρυβο και ούτω κάθε εξής.

Αν και αν αυτό το κομμάτι δεν είναι πρωτότυπο, το θέμα είναι το πόσο πιστεύει ο κάθε άνθρωπος, το αν του βγήκαν ποτέ στην ζωή του αυτές οι μνήμες στην επιφάνεια και σε τι ηλικία είμαστε έτοιμοι να τις αποδεχθούμε για να ξεχωρίσουμε αυτό το κομμάτι από την τρέλα.

Edited by - maria3 on 27/10/2013 17:50:02

27/10/2013, 20:35:07
quote:

quote:

σχολιο 1

ΜΥΘΗΡΑ θα ήθελα να σου κάνω και μία ερώτηση και σου έχω στείλει και μία προσωπική μου εμπειρία πιστεύεις σε αυτό δηλαδή που ονομάζουμε συλλογικό ασυνείδητο, όπου διέπεται από μνήμες των προγόνων μας και πάει από γενιά σε γενιά;

Αν και μάλλον δεν θα ήθελες να το ονομάσεις έτσι.

Γιατί πιστεύω από εμπειρία μου καθαρά ότι υπάρχουν αυτές οι μνήμες και βγαίνουν στην επιφάνεια με κάποια εμπειρία μας, είτε αν μα συμβεί κάτι ασυνήθιστο είτε αν ακούσουμε κάποιο θόρυβο και ούτω κάθε εξής.

Αν και αν αυτό το κομμάτι δεν είναι πρωτότυπο, το θέμα είναι το πόσο πιστεύει ο κάθε άνθρωπος, το αν του βγήκαν ποτέ στην ζωή του αυτές οι μνήμες στην επιφάνεια και σε τι ηλικία είμαστε έτοιμοι να τις αποδεχθούμε για να ξεχωρίσουμε αυτό το κομμάτι από την τρέλα.

Edited by - maria3 on 27/10/2013 17:50:02

σχολιο 2

...χμ ναι το συλλογικΟ συνειδητο ειναι αθροιστικα ολες οι συνειδησεις μαζι των ζωντανων πλασματων .. και αυτες ως ολοτητα ειναι που χαρακτηριζουν την ιδιοσυγκρασια ενος ολοκληρου κοσμου ........

...ΤΟ ΣΥΛΛΓΙΚΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΣ ΒΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ..ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ "ΑΚΑΣΑ" ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟΝ ΑΙΘΕΡΑ ...ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΥΛΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ ..ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ...ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΑΚΑΣΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ""ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ"" ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΖΗΣΕΙ ΟΙ ΓΕΝΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΚΙ ΟΙ ΕΝΣΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΣΡΑΚΩΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ..

..ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΛΛΑ ΚΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΙΘΕΡΑ ...ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΧΜΜ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΙΩΘΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ ΧΜ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟ ΑΥΛΑΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΛΟΥΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ...ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ ..

ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΒΙΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΟΣΜΟΥΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΕΙΡΙΑΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ...ΑΡΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ .. ΠΑΙΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ...

ΤΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΜΩΣ ΑΡΧΕΙΑ ..ΧΜΜ ΠΑΣΧΟΥΝ .. θελει αναλυση βεβαια τι εννοουμε με τον ορο "πασχουν" ...υπαρχουν πολλες παθησεις τη μνημης μια απο αυτες εινα η αμνησια ..αυτο παγωμα της μνημης .. μια αλλη ειναι το σβυσιμο το ολοκληρωτικο και η παραποιηση της μνημης ...

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ..ΑΣΚΕΙ ΕΠΠΙΡΡΟΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΡΧΕΙΑ ..ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ

-ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΗ ΑΜΝΗΣΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
-ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
-ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΒΥΣΙΜΟ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΟΝΙΜΗ ΑΜΝΗΣΙΑ