- Το Απόκρυφο Ευαγγέλιο - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Γιατί Το Απόκρυφο Ευαγγέλιο δεν το συμπεριέλαβαν στο επίσημο Ευαγγέλιο που όλοι ξέρουμε?
Δεν θέλω να κρίνεις ή να κατακρίνεις τη θέση της τότε οικουμενικής συνόδου της εκκλησίας.
Ευχαριστώ. Κένταυρος.
θα μπορούσες ίσως, για τα μέλη που δε γνωρίζουν ποιό είναι
το απόκρυφο Ευαγγέλιο, να κάνεις μια εισαγωγή στο θέμα σου,
δίνοντας σχετικά στοιχεία;
Υ.Γ. από τα λίγα που γνωρίζω,
υπάρχουν πολλά ευαγγέλια, που δεν έχουν συμπεριληφθεί
στα επίσημα ευαγγέλια, μετά από αποφάσεις συνόδου,
επειδή οι πληροφορίες που παραθέτουν έρχονται σε σύγκρουση
με την επίσημη εκδοχή της χριστιανικής θρησκείας
σχετικά με τη ζωή, τη δράση και τις διδαχές του Ιησού.
Νομίζω τα πράγματα είναι απλά: μετά τη σχετική αναρχία των 3 πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού, όπου ξεπήδησαν κάθε είδους αιρέσεις και δογματικές παραλλαγές, οι Οικουμενικές Σύνοδοι (υπό την "προστασία" του Αυτοκράτορα) αποφάσισαν να συμμαζέψουν λίγο την κατάσταση. Να αποκτήσει η νέα θρησκεία ένα καλά ορισμένο δόγμα. Συνεπώς συνέβη ένα "φιλτράρισμα" των κειμένων.
Εν ειρήνη άνθρωπε, θέλω απλά τη γνώμη σου (το σχόλιο σου)…
Γιατί Το Απόκρυφο Ευαγγέλιο δεν το συμπεριέλαβαν στο επίσημο Ευαγγέλιο που όλοι ξέρουμε?
Δεν θέλω να κρίνεις ή να κατακρίνεις τη θέση της τότε οικουμενικής συνόδου της εκκλησίας.
Ευχαριστώ. Κένταυρος.
Στο παραπάνω θέμα ήταν από δικιά μου παράλιψή να αναφερθώ στο τι είναι το Απόκρυφο Ευαγγέλιο (Απόκρυφα Κείμενα)της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.
Λέγοντας «Απόκρυφα », εννοούμε τα ιερού χαρακτήρα εκείνα κείμενα, τα οποία δεν περιλήφθηκαν στον Κανόνα της Εκκλησίας, επειδή θεωρήθηκαν αμφισβητούμενης αυθεντικότητας και θεοπνευστίας. Τα κείμενα αυτά — τα οποία πρέπει να σημειωθεί ότι μνημονεύονται από πολλούς Πατέρες της Εκκλησίας —, τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης, περιέχουν εν πολλοίς κοινές ιστορικοφιλοσοφικές απόψεις με τα Κανονικά κείμενα αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όσο και πολύτιμες για το μελετητή πληροφορίες ή διδασκαλίες οι οποίες δεν αναφέρονται σ' αυτά.
Στα τυπικά Απόκρυφα Κείμενα, τα οποία χρονολογούνται κυρίως από τους πρώτους προ και μετά Χριόταν αιώνες, είναι ασφαλώς ιδιαίτερα χρήσιμο να προσθέσει κανείς τους παπύρους που ανακαλύφθηκαν το 1945 στην περιοχή Ναγκ Χαμμάντι της Άνω Αιγύπτου, καθώς επίσης τους παπύρους της κοινότητας του Κουμράν, που ανακαλύφθηκαν το 1947. Οι πρώτοι εκπροσωπούν απόψεις των Γνωστικών και οι δεύτεροι των Εσσαίων της περιοχής αυτής της Νεκρής Θάλασσας.
Η απόφαση μας να εκδόσουμε τα Απόκρυφα Κείμενα βασίζεται στο ότι πιστεύουμε πως η «εν πνεύματι» μελέτη τους όχι μόνο δεν κλονίζει την Ορθή Πίστη,αλλ' αντίθετα την ενισχύει και την εμπλουτίζει, καθώς επίσης ο μελετητης αποκτά ένα ευρύτερο οπτικό παιδίο προσέγγισης και διερεύνησης των ιστορικών γεγονότων και απόψεων που αφορούν την πορεία της.