- Μύθοι και σύμβολα στον ζωδιακό κύκλο - .-= ΤΑ ΑΣΤΡΑ =-.
Το παράξενο είναι ότι και εγώ ΔΕΝ έχω βιβλία Αστρολογίας, απλά έχω κάποια που μιλούν πολύ γενικά για κάποια χαρακτηριστικά των Πλανητών και των Αστερισμών του Ζωδιακού.
'Αλλωστε, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ!!!!
Τα βιβλία όμως του 'Αλαν Λίο είναι Πάρα Πολύ Καλά...
Μόλις ανατυπωθεί το "Ενχειρίδιον Αστρολογίας" του Πέτρου Γκράβηγκερ, θα σε ενημερώσω για να το αποκτήσεις...
Κέλσος
Ένα καλό βιβλίο αλλά αρκετά προχωρημένο είναι "Η Εσωτερική Αστρολογία" της Α. Μπαίιλυ (εκδόσεις Lucis Trust)
Και ένα άλλο πιο εξειδικευμένο αλλά με πολλές προεκτάσεις και αποσυμβολισμούς μύθων είναι "Ο Ζωδιακός Κύκλος στην παγκόσμια μυθολογία" του Γ. Πλάνα (εκδόσεις Νέα Ακρόπολη)

Φίλη Ροζάριουμ, σε περιμένουμε
Κέλσος
Απλά χρειάζεται να ψάξω λίγο για να συλλέξω πληροφορίες..
Πάντως γέλασα πραγματικά με το σχόλιό σου
rosarium
katarxin tzo bravo!!kala ta les ston kelso!
Kai tha ithela na anafero kati to opoio den anefere kaneis. Se ti moira vazete to perivallon sto opoio megalose enas anthropos?sta viomata pou eixe kai se ola auta ta stoixeia pou ton voithisan na sunthesei kai na anaptuxei tin prosopikotita tou?stis ebeiries pou eixe alla kai ston tropo me ton opoio megalose?an kapoios einai tolmiros i den xero ti den simenei oti einai skorpios,aigokeros ktl i sunthesi tin prosopikotitas mas einai toso poluploki pou de nomizo oti exigeitai apla me mia AMELITEA dunami apo kapoious planites.
Kai file kelso exo stoixeia.Duo suggenika mou prosopa einai gennimena tin idia mera parola auta se liga pragmata moiazoun oi suberifores tous kai auto giati megalosan se teleios diaforetikes oikogeneies, ennoo se oikogeneies pou presveuan diaforetika pragmata me apotelesma kai oi 2 na apoktusoun diaforetikes axies kai idanika kai diaforetiko tropo suberiforas.To na suberiferomai kapos kai na mou leei kapoios a..eisai auto to zodio to katalava to theoro ligo asteio...(gia pes kelso katalaves ti zodio eimai?)
y.g.fusika file kelso den exo skopo na thixo osa pisteueis giati exeis diavasei kai gnorizeis para ma para polu perissotera pragmata apo emena![]()
![]()
Λοιπόν Ελεάννα. Ούτε εγώ, ούτε (φαντάζομαι) ο "Κέλσος" είμαστε Αστρολόγοι και ούτε κοιτάζουμε τα ζώδια μας καθημερινά στην εφημερίδα. Εγώ προσωπικά έχω να δω τι λέει το ζώδιο μου εδώ και 10 χρόνια, είτε τις ετήσιες είτε τις καθημερινές προβλέψεις.
Και μάλιστα αντιπαθώ αυτό το σύστημα των προβλέψεων. Η αστρολογία δεν γεννήθηκε ως απόκρυφη επιστήμη επειδή είχαν ανάγκη οι αρχαίοι ιερείς να δούνε ποια... τρύφερη μελαχρινή ή ξανθιά ύπαρξη
τους περίμενε με λαχτάρα για να δέσουνε την μοίρα τους.
Υπάρχουν πολιτισμοί που κρατούσαν ημερολόγια χιλιάδων ετών και μάλιστα όχι μόνο ημερολόγια ηλιακά αλλά ακόμη και της Αφροδίτης όπως οι Μάγια. Το να κρατάς ημερολόγια ηλιακά είναι κάτι που μπορεί να αποβεί και πρακτικό (σπορά, εκλείψεις, καιρός) αλλά το να κρατάς ιστορικό και χρονολογίες για το που βρισκόταν ο πλανήτης Αφροδίτη 10.000 χρόνια πριν, έ, είναι λίγο... κουφό
Άρα κάτι αναζητούσαν και σε κάτι τους χρησίμευε όλη αυτή η επίμονη, επιστημονική τους προσπάθεια.
Υπάρχουν κτίσματα και κατασκευές όπως το Στόουνχετζ ή οι Πυραμίδες που μας δείχνουν ότι χιλιάδες χρόνια πριν, οι αρχαίοι, έδιναν πολύ ενέργεια και αγάπη για να σχηματίσουν στο έδαφος εικόνες από τον Ουρανό. Λέτε να ήταν τόσο ανόητοι και έκαναν τόσο κόπο για το τίποτα, απλώς για να περάσουν την ώρα τους;
Η δική μου γνώμη είναι, όχι. Απλώς οι πολιτισμοί τους έσβησαν (ή τους σβήσαμε) και δυστυχώς η κουλτούρα τους και οι γνώσεις τους δεν μεταβιβάστηκαν σε επόμενες γενιές, με αποτέλεσμα να είμαστε τυφλοί και κουφοί ως προς τους πραγματικούς λόγους που ασχολούνταν τόσο σοβαρά με την αστρολογία.
Η δική μας επιστήμη είναι κτισμένη σε ορισμένες αρχές και δόγματα, ορθολογιστικά. Δεν έχει ρίζες στον μυστικισμό, στις μεταφυσικές παραδόσεις, στο ιερό. Αυτή είναι η δική μας σύγχρονη απόδοση για την επιστήμη. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την επιστήμη, και καλά κάνουμε.
Αυτό όμως δεν υποχρεώνει κανέναν αρχαίο ιερέα, μάντη, μύστη, θεραπευτή, φιλόσοφο, να λογοδοτήσει σε εμάς σήμερα, γιατί δεν αντιλαμβανόταν την επιστήμη, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς σήμερα. Και όντως την αντιλαμβανόταν διαφορετικά, με τέτοιο τρόπο που είναι αδύνατο να το καταλάβουμε αν δεν μπούμε μέσα στο "πετσί" τους και δεν ενεργήσουμε και σκεφτούμε όπως αυτοί.
Η δική τους επιστήμη είχε σίγουρα αδυναμίες όπως και η δική μας σήμερα. Πριν δύο αιώνες διδασκόταν στα πανεπιστήμια, με αποδείξεις, ότι κανένα αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο δεν μπορεί να πετάξει. Στις αρχές του αιώνα οι μεγαλύτεροι φυσικοί και μαθηματικοί έγραφαν δεκάδες άρθρα γιατί η θεωρία της σχετικότητας δεν μπορεί να ισχύει. Έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια και να γίνουν πειράματα για να αποδεχτούν την αδιανόητη έως τότε θεωρία της σχετικότητας.
Αργότερα θεωρούσαν την ομοιοπαθητική, τον υπνωτισμό, τον διαλογισμό, την ονειροθεραπευτική, τον βελονισμό ως κομπογιαννιτισμό και ως μαγγανείες και σήμερα διδάσκονται στις μεγαλύτερες έδρες των ιατρικών σχολών.
Στον μεσαίωνα έκαψαν τον Σερβέτ γιατί είχε πει ότι υπάρχει κυκλοφορία τους αίματος και έκαψαν τον Μπρούνο γιατί είχε πει ότι τά άστρα δεν είναι φωτίτσες και φανάρια που έβαλε ο θεός για να φωτίζει τους ανθρώπους αλλά ήλιοι μερικές φορές μεγαλύτεροι από τον δικό μας.
Την σφαιρικότητα της γης την αρνιόταν όλοι οι επιστήμονες γιατί έλεγαν ότι αυτοί που βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο, θα... έπεφταν στο διάστημα. Άσχετα αν ήταν γνωστό στον Πλάτωνα, τον Πυθαγόρα, στους Ινδούς κ.α.
Κοίταξε τι έλεγε ο Πλωτίνος:
“Αλλά είναι παράλογο, όταν αυτοί οι ίδιοι [οι Γνωστικοί] που έχουν ένα σώμα όπως έχουν οι άνθρωποι, και επιθυμίες, πόνους, θυμούς, δεν περιφρονούν την δική τους δύναμη και ισχυρίζονται ότι είναι ικανοί να αγγίξουν το νοητό. Αρνούνται ότι στον ήλιο κατοικεί μία δύναμη λιγότερο επηρεαζόμενη από πάθη, περισσότερο εύτακτη κι αμετάβλητη. Αρνούνται ότι ο ήλιος έχει ένα ανώτερο φρόνημα από εμάς που μόλις χθες γεννηθήκαμε και που από τόσες ψευδαισθήσεις εμποδιζόμαστε να φτάσουμε στην αλήθεια. Εξίσου παράλογο είναι, όταν θεωρούν την δική τους ψυχή, ακόμα και την ψυχή του πιο άθλιου ανθρώπου, αθάνατη και θεϊκή, ενώ ολόκληρος ο ουρανός και τα αστέρια του δεν έχουν τάχα καμία επαφή με την αθάνατη ψυχή, μολονότι συνίστανται από πολύ ευγενέστερο και καθαρότερο υλικό.” ΠΛΩΤΙΝΟΣ, Το Μεγάλο Βιβλίο, ΙΙ, 9,5.
“Εσείς [οι Γνωστικοί] άλλωστε δεν τον χρειάζεστε τον θεό αλλά ο κόσμος τον χρειάζεται και γνωρίζει πού είναι η κόσμια θέση του και πού έχουν θέση οι μέσα του κάτοικοι και πώς μπορούν αυτοί να εισδύσουν στον νοητό κόσμο. Αυτό το γνωρίζουν και οι άντρες που είναι αγαπητοί στον θεό, υποφέρουν υπομονετικά όσα αναπόφευκτα τους συμβαίνουν εξαιτίας της περιφοράς του παντός, γιατί δεν πρέπει να βλέπουμε ότι είναι ευχάριστο στον καθένα, αλλά προς το σύμπαν ολόκληρο.” ΠΛΩΤΙΝΟΣ, Το Μεγάλο Βιβλίο, ΙΙ 9,9.
Ειδικά για αυτό που αναφέρεις (και που έχεις απόλυτο δίκαιο) για την επιρροή του περιβάλλοντος και όχι μόνο της αστρολογίας, διάβασε τι λέει:
“Κι αν ο άνθρωπος είναι κάτι πιο πολύτιμο από τα άλλα ζώα, πόσο μάλλον οι ουράνιες σφαίρες, αφού δεν υπάρχουν μέσα στο σύμπαν για να είναι τύραννοι, αλλά για να παρέχουν στόλισμα και τάξη. Όσα δήθεν προέρχονται από την επίδρασή τους, πρέπει να τα θεωρεί κανείς μόνο ως σημάδια όσων μέλλουν να γίνουν, ενώ τα ίδια τα συμβάντα διαφέρουν από αυτά εξαιτίας των συμπτώσεων - γιατί είναι αδύνατο να συμβαίνει σε κάθε άτομο το ίδιο, εξαιτίας των περιστάσεων της γέννας, εξαιτίας των πολύ μακρινών αποστάσεων και εξαιτίας των ψυχικών διαθέσεων.” ΠΛΩΤΙΝΟΣ, Το Μεγάλο Βιβλίο, ΙΙ, 9,13.
Ειδικότερα το επόμενο απόσπασμα εξηγεί ποιες είναι οι βασικές φιλοσοφικές αρχές της Αστρολογίας. Το ότι από το μέρος καταλαβαίνεις το όλο. Ειδικότερα κάποιες σύγχρονες επιστήμες όπως η Γενετική, η Ιριδολογία κ.α. έχουν ως βασική αρχή ότι εξετάζοντας το μέρος, το μικρό μπορούμε να καταλάβουμε το Όλο
“Τα πάντα τελούνται στο σύμπαν καθώς ακριβώς σε ένα ζώο, όπου χάρη στην ενότητα της αρχής αυτού, μπορεί κανείς να διαγνώσει ένα μέρος αυτού δια του άλλου. Έτσι παρατηρώντας τα μάτια ενός ανθρώπου ή άλλο μέλος του σώματος μπορούμε να διακρίνουμε τον χαρακτήρα του, τους κινδύνους που διατρέχει και τα μέσα προς αποσόβησή τους. Όπως αυτά είναι μέρη αυτού του ανθρώπου, έτσι και εμείς είμαστε μέρος του Σύμπαντος. Για πλάσματα διαφορετικά υπάρχουν διαφορετικά μέρη.
Άλλωστε τα πάντα είναι πλήρη σημείων, το να είναι κανείς σοφός, σημαίνει να έχει μάθει ένα πράγμα από άλλο πράγμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο καθένας γνωρίζει τί γίνεται συνήθως. Μία συνδιάταξη των γεγονότων που υφίσταται μας οδηγεί στον λόγο, μέσω του οποίου βρίσκουμε τόσο στην πτήση των πτηνών όσο και στα υπόλοιπα ζώα σημεία που προαναγγέλλουν τί θα συμβεί”. Πλωτίνου Εννεάδες Β,3, 7.
Αυτά υποστήριζαν πολλοί πανέξυπνοι (όχι λιγότεροι έξυπνοι από εμάς σήμερα), καλοί και συνεπείς αρχαίοι φιλόσοφοι. Για αυτούς ήταν μια ζωντανή επιστήμη που διδασκόταν στα πανεπιστήμια τους, στην Σχολές Μυστηρίων. Για εμάς σήμερα είναι απλώς μια φτηνή απομίμηση. Ίσως με πολύ μελέτη, με πολύ υπομονή ξαναβρούμε τα κλειδιά αυτής της επιστήμης. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να απορρίπτουμε την επιστήμη αυτή, της αυτογνωσίας, ως μη-επιστημονική.
Εγώ πάντως δεν προτίθεμαι να μαλώσω ποτέ για την Αστρολογία, διότι την μελετώ, την βρίσκω φοβερά χρήσιμη για να κατανοήσω την ζωή και δεν με έχει πείσει κανένας ότι οι συμβολισμοί των 7 πλανητών, των 12 ζωδίων, του Ωροσκόπου κ.α. είναι ανόητοι και άχρηστοι.
Έχω μελετήσει πολλούς δήθεν εσωτεριστές (και το έργο τους) και το έχω κρίνει ανόητο και επιβλαβές. Έχω κρίση για να καταλάβω τι μπορεί να είναι χρήσιμο και να έχει νόημα και τι είναι ανόητο ή "φούσκα". Και η αστρολογία ποτέ δεν με απογοήτευσε.
Τελειώνοντας αυτό το ... μικρό μου μήνυμα θα ήθελα να πω σε μια φράση μια πολύτιμη συμβουλή, για την αστρολογία, που ακολούθησα και ηρέμησα
Έρευνα χρειάζεται.

Επείσεις σας δηλώνω ότι ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ βιβλία Αστρολογίας, ώς κάποιος που θέλει να μάθει Αστρολογία. Το αντίθετο μάλιστα!!!
Την ΜΕΛΕΤΗΣΑ απο "ανάγκη" για να καλύψω "κενά" επάνω στη προσπάθειά μου να εισχωρίσω στα ΕΣΩΤΕΡΑ ΔΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ.
Μην "παρεξηγήται" λοιπόν τους λόγους μου
Απλά σας ζητώ, να ΑΦΗΣΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ που σας έχει τόσο επάξια "φορτώσει" η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑ και να αρχίσεται να "διαβάζεται" μέσα απο τις λέξεις.
ΟΧΙ μόνο την Ιερή επιστήμη των 'Αστρων, ΑΛΛΑ όλα όσα έχουν να κάνουν με τη μεταφυσική και τον εσωτερισμό.
Και θα σου το αιτιολογίσω αυτό που λέω καλή μου φίλη Ελεάννα.
Ο ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ που έχεις, στιρίζεται ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ στην ΛΟΓΙΚΗ.
Η ΛΟΓΙΚΗ είναι αυτή που μελετά το "φαίνεσθαι" (κατα τη φίλη Ροζάριουμ), τον ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ, ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.
Αφού λοιπόν η ΛΟΓΙΚΗ μελετά τον ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ, τον ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ, που είναι "λεπτπτότερος" απο τον ΦΥΣΙΚΟ, είναι "ΑΣΦΑΛΗΣ" ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ και αυτόν με την Λογική;;;;
Μπορεί η Λογική των ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ, να αντιληφθει τον ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ των ΕΚΑΤΟΝ ΕΠΤΑ ΥΠΕΡΑΙΣΘΗΣΕΩΝ;;;
Τα αποτελέσματα λοιπόν απο μια τέτοιου είδους έρευνα ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΣΦΑΛΗ και σωστά.
Να γιατί κατα τη ταπεινή μου άποψη η ΣΥΝΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, όπως πολύ σωστά μας τη περιέγραψε ο φίλος Θώτ, ΑΔΥΝΑΤΕΙ να ΕΝΝΟΗΣΕΙ την ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΤΕΡΗ απο όλες τις επιστήμες του ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ.
Και αν δε μπορέι αυτή, φανταστήτε τι θα γινόταν με ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ που είναι ΠΟΛΛΑ μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΚΑΛΙΑ ανώτερες απο την Αστρολογία!!!
Και για να πώ και δυό λογια για τα όσα έγραψες ως "αντίλογο" στην αστρολογία, θα σου πώ μόνο ένα...
Οι θέσεις που περιέγραψα, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ακόμα ΚΑΙ απο την ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ επιστήμη ή για να είμαι ακριβέστερος, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ!!!
Εγώ ώς ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ απλά τις μελέτησα και έτσι "ανακάλυψα" αποδέιξεις ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ για τις απόψεις που εκφράζω.
Απο μερία σου όμως καλή μου Ελεάννα, ΔΕΝ είδα κάτι "επιστημονικό"...
Το αντίθετο μάλιστα, που αν ένας αστρολόγος προσπαθούσε να "επιχειρηματολογίσει" με τα επιχειρήματα που παρέθεσες, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟΔΕΚΤΑ όυτε αυτά, αλλα ούτε και ίδιος!!!
Ας αποδείξεις λοιπόν τον δημιουργικό (κατα τ'αλλα) "αντίλογο" με κάποια επιστημονικά δεδομένα
ΑΑΑΑ και όσον αφορά το ζώδιό σου, χμμμμμμ
Σωστά απάντησα;;;;
Κέλσος
Σας το παραθέτω για μια πιό ολοκληρωμένη άποψη του πώς ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ αντιλαμβάνωμαι την ιερή αυτή επιστήμη.
ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ, μιά επιστήμη ή μιά απάτη;;;
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε την Αστρολογία, πώς όμως τη γνωρίζουμε; Σαν μια "διαδικασία" που ο Αστρολόγος θα μας "πεί" το μέλλον μας, πού θα πιάσουμε δουλειά, αν θα παντρευτούμε τον καλό μας- καλή μας, αν θα έχουμε πολλά λεφτά στη ζωή μας, το πότε θα κάνουμε παιδιά, άν θα κάνουμε παιδιά, πότε θα πεθάνουμε.... και τόσα μα τόσα άλλα που θα θέλαμε να γνωρίζουμε, αλλά αδυνατούμε;;;
Θεωρώ καλό να δώσουμε κάποιους ορισμούς για την διευκόληνση μας.
Τί είναι η Αστρολογία; Είναι η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ επιστήμη που εξαιτάζει, αναλύει και ορίζει τις επιδράσεις των ουρανίων σωμάτων επάνω σε εγκόσμιες υποθέσεις.
Τι είναι πεπρωμένο; Είναι η αλυσίδα της ΑΙΤΙΟΤΗΤΑΣ, που παράγει αντίστοιχες σειρές αποτελεσμάτων. Κάθε άνθρωπος (και όχι μόνο)είναι δημιουργός του εαυτού του. Η μελλοντική μας προσωπικότητα είναι αποτέλεσμα του τωρινού τρόπου ζωής μας. 'Αρα η τωρινή μας κατάσταση είναι το αποτέλεσμα παρελθόντων καταστάσεων μας, όπως ένα δέντρο αναπτύσσεται απο τον σπόρο που είχε πέσει στη γή, απο ένα άλλο (φαινομενικά) δέντρο.
ΑΡΑ:
η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ είναι η ΕΠΙΣΤΗΜΗ που μας διδάσκει ποιές συγκεκριμένες αιτίες παράγουν κάποιους συνδιασμούς. Αν κατανοήσουμε το πραγματικό της νόημα, μας παρέχει τα μέσα εκείνα για το πώς θα καθοδηγήσουμε τις μελλοντικες μας γεννήσεις!!!
Η Ασρτολογία είναι η ΣΟΦΗ μητέρα και παιδί της είναι η Αστρονομία, την οποία αποφευγω να τη χαρακτηρίσω.
Αστρονόμος ήταν ο τίτλος του μεγάλου ιεροφάντη στα ιερά άδυτα της Αιγύπτου. Αφού είχε περάσει απο τους βαθμούς του ΝΕΟΦΥΤΟΥ, του ΠΑΣΤΟΦΟΡΟΥ, του ΝΕΩΚΟΡΟΥ, του ΜΕΛΑΝΟΦΟΡΟΥ, του ΚΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, του ΧΗΜΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ, ο μυούμενος διδασκόταν τα μυστικά σημεία του Ζωδιακού, μάθαινε το κυκλικο "χορο των πλανητων" και του απονεμόταν ο ΣΤΑΥΡΟΣ!!! (Ταυ ή Τατ)
Απο εκείνους τους μακρυνούς χρόνους βλέπουμε τη σχέση που είχε η ΧΗΜΕΙΑ με την ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ. Ο Ιπποκράτης λέγεται ότι είχε τέτοια πίστη για την ΑΜΕΣΗ σχέση των 2, που έλεγε ότι καλό θα ήταν για τον άρωστο, να μην εμπιστεύται Ιατρό που δε γνωρίζει ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ.
Και ο Παράκελσος, την ίδια ακριβώς πίστη είχε.
Σε επόμενο άρθρο θα επανέλθω με περισότερα για την ΑΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ.
Τελικά η επιστήμη ΜΠΟΡΕΙ να καταντήσει απάτη, ΜΟΝΑΧΑ αν ο επιστήμονας που τη μελετά και την εφαρμόζει την ΚΑΝΕΙ ΑΠΑΤΗ. Επιστήμη απο μόνη της απάτη, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!
Κέλσος
Συνεχίζοντας για τον ταύρο,μια και ανεφέρθη και περιμένω εναγωνίως απάντηση ομολογώ..διαφορετικά θα θεωρήσω ως σωστή την "πρόβλεψη"του Kelsou.
Ο Κριός τοποθετημένος στην Ανοιξη,και με βάση όσα είπες φίλε Kelso,
σκέφτομαι ότι ενυπάρχει σ' αυτόν μια εξωστρεφής ώθηση και χαρακτηρίζεται από την άνθιση του σπόρου.Αν σκεφτούμε λίγο ,το σχήμα ενός μπουμπουκιού που ανθίζει μορφοποιείται στο σύμβολο του κριού,αυτό που ονομάσαμε κέρατα.
Η θυσία που αναφέρθηκε στον Κριό, μπορούμε να πούμε ότι είναι συνδεδεμένη και με τον ταύρο.Ζώο θυσίας..οι εκατόμβες αρχικά σήμαιναν
την θυσία 100 ταύρων.
Μυθολογικά δε πάρα πολλές αναφορές.Ξεκινώντας από τον Μίθρα,ο οποίος σκότωσε τον ζωοδότη κοσμικό ταύρο,το αίμα του οποίου γονιμοποιεί τη βλάστηση κι απ' τον ιερό σπόρο του διαμορφώθηκε κάθε γήινο πλάσμα.
Ο Άπις,ο ιερός ταύρος των αρχαίων Αιγυπτίων,θεός της γονιμότητας καταρχήν κι ύστερα συνδεδεμένος με τους Θεούς του Κάτω κόσμου.Μα κι ως Σάραπις ή Σέραπις ήταν χθόνιος Θεός.
Βέβαια ο μύθος που συνδέεται και με τον αστερισμό του ταύρου είναι ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης(αυτή που έχει μεγάλα μάτια ή πλατύ πρόσωπο).Ταξίδεψε μαζί της ως την Κρήτη κολυμπώντας,γι αυτό και τα πλευρά του που υποτίθεται ότι βρίσκονται κάτω απ' το νερό,είναι αθέατα.Έτσι είναι αποτυπωμένος στον ουρανό..
Βέβαια εντύπωση μου 'κανε πάλι ο "χθόνιος Ζευς".Γιατί πάει την Ευρώπη στο "Δικταίον άντρον",τα δώρα που της πρόσφερε και οι γιοι που απέκτησε....αλλά είναι άλλη ιστορία.
Βέβαια ο ταύρος παίζει κεντρικό ρόλο στην Κρήτη!
Επίσης συναντάμε την Ταυροβόλο Άρτεμη,τον Ταυρογενή Βάκχο,τον Ταύρειο Ποσειδώνα,την Ταυροπαρθένο,την Ταυροπόλο....
Επίσης νομίζω,ότι συμβολίζεται με ταύρο ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Κοιτώντας την λέξη "θύω",να πω ότι εκτός από το προσφέρω θυσία ,θυσιάζω σημαίνει και μαίνομαι,ορμώ, επιτίθεμαι.Ως μαινόμενος ταύρος είναι γνωστή η έκφραση..αλλά δεν είναι γνωστό ότι θύω σημαίνει και τα δύο που έγραψα.Πώς συνδιάζονται αυτά στην αστρολογία,δεν μπορώ να ξέρω.Βέβαια απ' ότι υποπτεύομαι, ο ταύρος επιδιώκει την αυτοσυνείδησή του μέσα από την υλική μορφή.΄Διαφαίνεται όμως ο κίνδυνος να ταυτιστεί μ' αυτά..και ίσως εκεί να υπάρχει και η "θυσία"
που πρέπει να κάνει..
Επειδή αγνοώ πραγματικά το όλο θέμα και είναι σκέψεις απλές,ας είναι και η κριτική επιεικής..πάντως έψαξα..
rosarium
Thoth s'euxaristo gia to kalosorisma sou
Rosarium to xero einai ntropi mou na grafo me latinikous xaraktires
Alla edo exo na kano kai ego to sxolio mou...toulaxiston osoi grafoun sta ellinika as gnorizoun oti to B'plithintiko prosopo grafetai panta me 'e' kai oxi me 'ai'!
A..kai na mi sas afiso me tin aporia den eimai tauros kelso!
Loipon prin xehaso, eixa akousei stin tileorasi paliotera oti o zodiakos kuklos den apoteleitai apo 12 asterismous...alla apo 13!an thumamai kala o 13os itan o ofiouxos kai oti eprepe na metaferthoume ena zodio piso, kati tetoio, gnorizete kati sxetiko?tha me endiefere na matho.
"Για εμάς σήμερα είναι απλώς μια φτηνή απομίμηση. Ίσως με πολύ μελέτη, με πολύ υπομονή ξαναβρούμε τα κλειδιά αυτής της επιστήμης. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να απορρίπτουμε την επιστήμη αυτή, της αυτογνωσίας, ως μη-επιστημονική."
Se auto pou les thoth sumfono apoluta, kai dexesai oti simera den exoume ta kleidia autis tis epistimis, ara mas leipoun arketa stoixeia prokeimenou na boroume na vasizomaste se autin os epistimi.Ara proxorame pros autin ligo psilafista?kata poso boroume na eimaste sigouroi gia auta pou leei tora? kai edo tha mou pei o kelsos oti xrisimopoio tin logiki, ma giati oxi? afou i logiki den einai o akrogoniaios lithos tis philosophias?vasi tis logikis kai tis sugrisis eftase o anthropos edo pou einai simera kai apoktise oses gnoseis exei.
Thoth einai
ola polu axiologa ta osa anafereis peri epistimis kai ti theorousan paliotera epistimi kai ti simera. Anamfisvitita oi kairoi allazoun kai auto pou emeis simera theoroume adianoito aurio na einai to pio fusiologiko pragma ston kosmo.
![]()
Pantos gegonos einai oti nustazo para polu .![]()
![]()
i sunexeia aurio.
kelso den xehasa osa eipes gia ton 'kata t'alla'antilogo mou
kai ego tha apantiso legontas oti i xrisi tou logou borei na ginei me tetoion tropo oste na apodeixoume telika oti to mauro einai aspro kai to aspro mauro...opos ekanan kaikapoioi kurioi stin arxaiotita.
Ελεάννα, εννοείται ότι δεν εμπιστεύομαι την αστρολογική πρόβλεψη σήμερα. Αυτό το ξεκαθάρισα. Την ψυχολογία και τον συμβολισμό της Αστρολογίας τον αποδέχομαι γιατί έχω δει ότι είναι πολύ χρήσιμος για την μελέτη της συμπεριφοράς και των κινήτρων του ανθρώπου.
Για το θέμα του Οφιούχου, έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλές ανοησίες. Αυτό γίνεται γιατί συγχέουν την αστρολογία με την αστρονομία. Υπάρχουν σχέσεις σίγουρα αλλά καθαρά μορφικές. Η αστρολογία βασίζεται σε αρχέτυπα και στον ρυθμό των 12 μηνών του έτους και όχι στο που βρίσκεται ο ήλιος στον ουρανό. Ειδικά σε αυτό θα ήταν ανόητοι όλοι οι αστρολόγοι γιατί τον πρώτο μήνα της Άνοιξης, ο Ήλιος βρίσκεται στον Υδροχόο και όχι στο Κριό όπως συμβολίζεται στην Αστρολογία (είμαστε στην εποχή του Υδροχόου).
Συνεπώς άλλη η αστρονομία και άλλη η αστρολογία. Και για αυτό και άλλοι αστερισμοί να ανακαλυφθούν πάλι τα ζώδια θα είναι 12. Όπως επίσης είναι πολύ αμφιλεγόμενο να χρησιμοποιούμε στα ωροσκόπια τους νεότερους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν. Για παράδειγμα οι αρχαίοι γνώριζαν για τον πλανήτη Ουρανό (που μερικές φορές μπορεί να γίνει ορατός με γυμνά μάτια) αλλά αρνούνταν να τον χρησιμοποιήσουν στην αστρολογία.
Ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά των ζωδίων έχουν απόλυτη σχέση με την εξέλιξη της ανθρωπότητας και με τις ψυχικές δυνμάμεις και ικανότητες που ενεργοποιεί η ανθρωπότητα. Για παράδειγμα η Ε.Π. Μπλαβάτσκυ έλεγε ότι σε μια πολύ αρχαία εποχή τα ζώδια ήταν 11 και πιο πριν ήταν 10. Αυτό γινόταν γιατί η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου ήταν διαφορετική και οι σχέσεις και οι επιρροές περιοριζόταν σε μικρότερο αριθμό ζωδιακών χαρακτηριστικών. Αυτό μας κάνει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και λιγότερο απόλυτοι σε αυτά που υποστηρίζουμε.
Αν ερευνήσουμε την αστρολογία ως μια επιστήμη της εσωτερικής ψυχολογίας μας τότε θα είμαστε πιο αξιόπιστοι.
Και μιας και μιλάμε για επιστήμη. Ο Καρλ Γιουνγκ ήταν κομπογιαννίτης ή επιστήμονας; Γιατί αν υποστηρίζουμε ότι ήταν επιστήμονας τότε θα πρέπει να δούμε την άποψη του για την Αστρολογία την οποία διερεύνησε με ψυχολογικά πειράματα και πείστηκε ότι είναι μια αξιόλογη επιστήμη.