ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ή ΜΑΣΟΝΙΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ή ΜΑΣΟΝΙΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

MoonDragon60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/3
02/02/2013, 13:52:28

Ευχαριστώ Ένα από τα πρώτα πράγματα που διάβασα (στο γνωστό βιβλίο της Διανοητικής) είναι ότι ο άνθρωπος είναι κατά βάση καλός, και μερικές φορές ΦΑΙΝΕΤΑΙ να μην είναι καλός, λόγω κακών παρελθοντικών εμπειριών. Με άλλα λόγια, αν κάποιος δρα κατά των άλλων το κάνει λόγω βλακείας --υποκινείται από λανθασμένα δεδομένα που πηγάζουν από το παρελθόν, όπως πχ ένα συμπεράσμα "όλοι με μισούν". Και επειδή το άτομο (βασικά) δεν θέλει να δρα κατά των άλλων, όταν το κάνει, περιορίζει τον εαυτό του, ώστε να μη μπορέσει να το ξανακάνει. Ο περιορισμός μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά συνήθως ρίχνουμε το επίπεδο επίγνωσής μας και γίνομαστε θύματα καταστάσεων που αλλιώς δεν θα ήμασταν.

02/02/2013, 13:57:08
quote:
Ευχαριστώ Ένα από τα πρώτα πράγματα που διάβασα (στο γνωστό βιβλίο της Διανοητικής) είναι ότι ο άνθρωπος είναι κατά βάση καλός, και μερικές φορές ΦΑΙΝΕΤΑΙ να μην είναι καλός, λόγω κακών παρελθοντικών εμπειριών. Με άλλα λόγια, αν κάποιος δρα κατά των άλλων το κάνει λόγω βλακείας --υποκινείται από λανθασμένα δεδομένα που πηγάζουν από το παρελθόν, όπως πχ ένα συμπεράσμα "όλοι με μισούν".
Αυτό μου φαίνεται σωστό, πλην όμως υπερβολικά απλοποιημένο. Ο Gurdjieff που σου ανέφερα, νομίζω δίνει μια καλή οπτική πάνω σε αυτό.
02/02/2013, 14:26:41
Προσπαθώ να τα παρουσιάζω όσο ποιό απλά γίνονται. Είναι απόσταγμα από μερικές χιλλιάδες σελίδες και φυσικά υπάρχουν και άλλα φαινόμενα σχετικά μαυτό. Αλλά όπως σοθ'πα θα τον κοιτάξω και τον δικό σου...σύντομα!

02/02/2013, 14:29:37
Προσπαθώ να τα παρουσιάζω όσο ποιό απλά γίνονται. Είναι απόσταγμα από μερικές χιλλιάδες σελίδες και φυσικά υπάρχουν και άλλα φαινόμενα σχετικά μαυτό. Αλλά όπως σοθ'πα θα τον κοιτάξω και τον δικό σου...σύντομα!

02/02/2013, 14:49:42
Άσχετο, αλλά αυτά είναι τα πολύ βασικά της Σαηεντολογίας. Δεν υπάρχει ποιό βασικό.

http://markrathbun.wordpress.com/tag/scientology-axioms/

02/02/2013, 15:55:36
quote:
Υπάρχουν καλύτεροι από αυτόν, τον αναφέρω επειδή είναι πιο light
quote:
Άσχετο, αλλά αυτά είναι τα πολύ βασικά της Σαηεντολογίας. Δεν υπάρχει ποιό βασικό.
Αν και δεν είμαι σίγουρος αν τα καταλαβαίνω σωστά, συμφωνώ γενικά με αυτά τα αξιώματα.

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 02/02/2013 16:04:41

kondorasΜέλος
02/02/2013, 16:42:59
Infinite_nothing
Καλώς ήρθες. Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα έγραψες.
Θα ήθελα να αναπτύξεις λίγο περισσότερο αυτό:
quote:

Ο σκοπός είναι να αναγνωριστούν ως θρησκεία για να έχουν κάποια δικαιώματα που δεν έχουν ως εταιρία.

02/02/2013, 17:05:52
ΟΚ, ίσως να ανοίξουμε ένα θέμα για τέτοια φιλοσοφικά ζητήματα, γιατί μου ανοίξατε την όρεξη

02/02/2013, 17:14:12
quote:

Infinite_nothing
Καλώς ήρθες. Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα έγραψες.
Θα ήθελα να αναπτύξεις λίγο περισσότερο αυτό:
quote:

Ο σκοπός είναι να αναγνωριστούν ως θρησκεία για να έχουν κάποια δικαιώματα που δεν έχουν ως εταιρία.

Γειά σου Κόνδορα, σ'ευχαριστώ. Αν αναγνωριστεί η Σαηεντολογία ως θρησκεία στην Ελλάδα δεν θα πληρώνει φόρους και θα απολαμβάνει και κάποια άλλα νομικά δικαιώματα. Να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω τα πάντα σχετικά μ'αυτό, ξέρω πως όταν ήμουν εκεί είχε γίνει προτεραιότητα, και προσπαθούσαν κάποιοι να πείσουν τους πάντες ότι η Σαηεντολογία είναι θρησκεία. Πιστεύω θα κερδίζει άνετα δικαστικές διαμάχες ως θρησκεία. Στην Αμερική τουλάχιστον κάτι έχω δει να γίνεται. Πχ ρωτάνε οι κάποιοι δημοσιογράφοι "γιατί τους κάνετε καψόνια" ξέρω γω; και απαντάει ο Σαηεντολόγος "επειδή ως θρησκεία έχουμε δικαίωμα να μπλα μπλα μπλα". Υπόψην ότι στους μεγάλους οργανισμούς στην Αμερική και αλλού που είναι και αναγνωρισμένοι ως θρησκεία, ειναι ΠΑΡΑ πολύ αυστηροί με ορισμένα θέματα. Χρησιμοποιούν μέχρι και φρουρούς μέσα στους οργανισμούς για να επιβλέπουν τους 'ανήθικους'.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hole_%28Scientology%29

02/02/2013, 17:29:04
Αυτό το wiki το παραθέτω με επιφυλάξεις. Δεν υποννοώ πως οτιδήποτε αναφέρεται είναι αληθινό. Βάση μαρτυριών όμως, γνωρίζω πως ο 'περιορισμός', ο εκφοβισμός και ο εξευτελισμός είναι standard τακτικές αντιμετώπισης ενάντια σε κακά, ανήθικα άτομα (σαν εμένα καλή ώρα) σε ορισμένους οργανισμούς στο εξωτερικό.

parokaΜέλος
02/02/2013, 21:08:25
Φίλε Infinite_nothing,
θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιο ήταν το κίνητρο σου για να ασχοληθείς με την σαηεντολογία και όχι με κάτι άλλο όπως ζεν η με άλλες ανατολικές φιλοσοφίες-θρησκείες;
Τι ήταν αυτό που σε κράτησε κάμποσα χρόνια σε αυτή την οργάνωση;
Με την Ορθοδοξία “ψάχτηκες” καθόλου;

ΕΥΤΥΧΩΣ τα σκεπτόμενα μοσχάρια, είναι μόλις το 5% του κοπαδιού!
Τελικά υπάρχει ελπίδα.

03/02/2013, 08:44:47
quote:

Φίλε Infinite_nothing,
θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιο ήταν το κίνητρο σου για να ασχοληθείς με την σαηεντολογία και όχι με κάτι άλλο όπως ζεν η με άλλες ανατολικές φιλοσοφίες-θρησκείες;
Τι ήταν αυτό που σε κράτησε κάμποσα χρόνια σε αυτή την οργάνωση;
Με την Ορθοδοξία “ψάχτηκες” καθόλου;

ΕΥΤΥΧΩΣ τα σκεπτόμενα μοσχάρια, είναι μόλις το 5% του κοπαδιού!
Τελικά υπάρχει ελπίδα.

Γειά σου paroka. Τη Σαηεντολογία τη γνώρισα πολύ πριν γίνω μέλος του οργανισμού εδώ στην Αθήνα. Ίσως γι'αυτό δεν ταύτησα την φιλοσοφία της Σαηεντολογίας με την Σαηεντολογία ως ομάδα, και δεν ανέχτηκα να μου πει κάποιος άλλος τι να πιστεύω και τι να κάνω.

Με πνευματικά θέματα ασχολούμαι από μικρό παιδί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πέρασα και από υλιστική φάση (δηλαδή να μην 'πιστεύω' σε τίποτα πνευματικό). Για την υλιστική φάση που πέρασα, ευθύνεται η απογοήτευσή που είχα από την Ορθοδοξία. Ξεκινάω από τα αυτονόητα --ότι σε ηλικία κοντα στο 0 βαφτήστικα χωρίς να με ρωτήσει κανείς, και αργότερα επί δεκαετίες στο σχολείο και αλλού κάποιοι ήθελαν να επαναλαμβάνω πως η Ορθοδοξία είναι η μοναδική ορθή πίστη και όλα τα υπόλοιπα είναι κακά. Κάποτε η Ορθόδοξη Εκκλησία συγκρούστηκε δημόσια με το τότε Κ.Ε.Φ.Ε (έτσι ονομαζόταν ο οργανισμός της Σαηεντολογίας τότε), και το κατηγορούσε για πλύση εγκεφάλου. Πλυση εγκεφάλου δεν είναι όταν προσπαθείς με διάφορες δοκιμασμένες μεθόδους (όπως ο εκφοβισμός, η βία, η επανάληψη, και άλλα) να πείσεις κάποιον πως κάτι είναι αληθινό η ψεύτικο; Η Ορθόδοξη Εκκλησία έκανε ποτέ κάτι τέτοιο;

Μέσα στα άλλα δεν θεωρώ ότι ως Έλληνας πρέπει να είμαι και Ορθόδοξος, γιατί ο χριστιανισμός επιβλήθηκε στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω των Ρωμαίων κατακτητών.

Τα λέω αυτά χωρίς να θέλω να υποτιμίσω άνθρωπους που ξέρω ότι όντως είναι καλοί και χρησιμοποιούν την Ορθοδοξία για να βοηθήσουν.

Στη Σαηεντολογία 'έμεινα' χρόνια επειδή σε κάποιο βαθμό με κάλυπτε. Έβρισκα κάποια πράγματα από αυτά που έψαχνα. Μπορώ να περιγράψω τι έψαχνα και τι έβρισκα αλλά θα πρέπει να γράψω ολόκληρο βιβλίο για να το κάνω αυτό. Από μια πρόχειρη ματιά που είχα ρίξει, και από πολλές συζητήσεις που είχα με άτομα που ασχολούνταν με άλλες φιλοσοφίες, με κάλυπτε περισσότερο απο άλλες φιλοσοφίες. Μέσα στ'άλλα, η Σαηεντολογία είναι επιστημονικά δομημένη και δεν απαιτεί πίστη, αλλά παρατήρηση (άσχετα με το τι κάνουν οι 'Εκκλησίες').

Καλημέρα

Edited by - Infinite_nothing on 03/02/2013 08:45:42

Fade1Νέο Μέλος
03/02/2013, 13:17:06
Γειά σας και απο μένα , πραγματικά απο τα πιο ενδιαφέροντα posts που έχω διαβάσει στο εσοτέρικα .
Infinite_nothing δείχνεις οτι είσαι άνθρωπος που εχει αναπτύξει ορθή κρίση (ειδικά μετα απο τις εμπειρίες σου με την εκκλησία).
Δεν εχω κάτι να προσθέσω για Σαηεντολογία καθώς ειμαι παντελώς ασχετος με το θέμα αλλα ήθελα να επισημάνω κατι για τον Άλλιστερ Κρόουλυ που αναφέρθηκε στην αρχη .
Ειναι η εύκολη λύση να αναφέρουμε οτι ο Κροουλυ ασχολούνταν με τον σατανισμο, η αλήθεια ειναι οτι ασχολήθηκε με πολλα είδη μαγείας (θελημιτισμός , Ενωχιανή Μαγεία , Μαγεία του Αμπραμελίν , Σεξουαλική Μαγεία κ.α) . Τον σατανισμο δεν τον ασπάστηκε ιδιαίτερα καθως αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του πειραματιζόμενος το δικο του είδος μαγείας ( Σεξουαλική Μαγεία).
Με τον Χάμπαρντ ειναι πολυ πιθανό να ήταν καλοί φίλοι ,δεν ειναι απαραίτητο οτι πισω απο αυτη την φιλία υπηρξαν κρυφα συμφέροντα ,μην ξεχνάμε οτι ο Κρόουλυ ηταν μια πολύπλοκη προσωπικότητα ,εκτος απο μάγος ηταν συγγραφέας ,ποιητής ,ζωγράφος ,ορειβάτης ,δάσκαλος του γιόγκα , εδω μεχρι και διπλος πρακτορας στον β παγκόσμιο πολεμο προσπαθησε να γίνει . Ενδιαφέρον τύπος ετσι? :)

"The Owls Are Not What They Seem"

03/02/2013, 16:35:25
Γεια σου και σένα Fade, και'γω δεν έχω ιδέα για τον Crowley. Μια φορά πήγα να διαβάσω κάτι που βρίκα online και δε μπορούσα να καταλάβω τη διάλεκτο (παλιά αγγλική) και κάποιες ονομασίες που χρησιμοποιούσε. Επίσης, δεν έχω ιδέα από μαγεία γενικότερα. Έχω την εντύπωση ότι λόγω διωγμών, είναι δύσκολο να βρεθούν αυθεντικά κείμενα...

04/02/2013, 02:26:06
quote:
Infinite_nothing

Πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να εκπλήσει κάποιον αυτή η προς χειρότερο μετάλλαξη που συνέβει στη Σαηεντολογία. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που με πλησίασε κάποιος χριστιανός να μου δώσει 1 ευρώ επειδή είχε 2 πάνω του. Ούτε θυμάμαι τον Gautama να είπε να ποτέ ότι οι πρωτότοκοι γιοί πρέπει σόνι και καλά να ξυρίζουν το κεφάλι και να γίνονται μοναχοί. Ούτε νομίζω πως ο Μαρξ να μίλησε για χούντες. [...]

Ενδιαφέρον αυτό το σημείο φίλε Infinite_nothing.
Δηλαδή, όπως καταλαβαίνω ότι το αντιλαμβάνεσαι, δεν φταίει η ιδεολογία (εν προκειμένω, η ιδεολογία που "πρόσφερε" στον κόσμο ο Χάμπαρντ) αλλά η λανθασμένη πρακτική της από τους συνεχιστές της και ιδιαίτερα τους μεταγενέστερους.

Και κάνεις μια αναλογία αυτού του λάθους με θρησκείες και συνεχιστές τους, όπου το αρχικό μήνυμα (π.χ. "αγάπη" από τον Χριστό) ήταν καλό, αλλά οι πιστοί ξέχασαν το νόημα της θρησκείας και σταμάτησαν να εφαρμόζουν αυτά που πρέσβευε ο ιδρυτής/προφήτης της.

Τα παραπάνω θα ίσχυαν σε έναν βαθμό, εάν η Σαηεντολογία δεν ήταν μια ολοκληρωτικού τύπου οργάνωση/σέκτα που παγιδεύει ανθρώπινες ζωές και συνειδήσεις, όπως ισχυρίζονται εν γένει οι επικριτές της. Και η κατηγορία αυτή που αποδίδεται στη Σαηεντολογία δεν βαρύνει μονάχα τους συνεχιστές όπως τον Μίσκαβιτσ, αλλά επίσης -και κυρίως θα έλεγα- τον εμπνευστή και ιδρυτή της, τον Χάμπαρντ. Δεν ξέρω εάν έχεις δει συνεντεύξεις από παλιά μέλή, άρθρα που κυκλοφορούν σχετικά με τη Σαηεντολογία και λοιπές πηγές/κριτικές. Δεν ξέρω καν εάν έχεις μελετήσει το φαινόμενο της σέκτας (όχι μόνο θρησκευτικής) και εάν έχεις προσπαθήσει να εξετάσεις κατά πόσον η Σαηεντολογία έχει τέτοια χαρακτηριστικά και στον τρόπο που λειτουργεί ως οργάνωση, αλλά και στον τρόπο που συμπεριφέρεται στα μέλη της. Αυτά, τα περί σέκτας που σου γράφω, δεν ξεκίνησαν να γίνονται μετά τον Χάμπαρντ, στην ουσία, ο ίδιος ο Χάμπαρντ και η ιστορία της δημιουργίας και λειτουργίας της Σαηεντολογίας είναι τυπικό παράδειγμα σέκτας. Συμφωνείς με αυτό; Συμφωνείς με τον χαρακτηρισμό της σέκτας γενικότερα;

04/02/2013, 09:01:59

Αμαλία, βλέπω στο wikipedia http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1

"Με τον όρο σέκτα, ή σέχτα, προερχόμενο από τον λατινικό όρο secta, (εκ του ρήματος sequor "ακολουθώ") περιγράφεται γενικά μια μικρή οργανωμένη ομάδα προσώπων με ίδιες πεποιθήσεις που ακολουθούν κάποιον με την έννοια του δασκάλου ή αρχηγού που διαφοροποιείται από άλλη γενικότερη ομάδα. Έτσι η σέκτα μπορεί κατά τις πεποιθήσεις της να είναι είτε θρησκευτική, είτε πολιτική.
Οι θρησκευτικές σέκτες διαφέρουν από την αίρεση που διαφοροποιείται δογματικά, αλλά και από το σχίσμα που διαφοροποιείται διοικητικά. Η διαφοροποίηση των θρησκευτικών σεκτών είναι περισσότερο στη καθημερινή πράξη και τρόπο ζωής και όχι τόσο ως προς το δόγμα ή τη διοίκηση."

Απ'οτι βλέπω η διαφορά ανάμεσα σε μια σέκτα και μία θρησκεία είναι κατά βάση ποιός διαφοροποιείται από ποιόν. Η μικρή ομάδα λέγεται σέκτα, ενώ η μεγάλη λέγεται θρησκεία. Το γεγονός ότι η σέκτα θεωρείται και κακή από την πλειοψηφία, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν συμβαδίζει με την πλειοψηφία. Ο ορισμός δεν δείχνει πουθενά ότι η σέκτα είναι απολυταρχική, καταπιεστική κλπ ενώ η θρησκεία δεν είναι. Αν αυτό ίσχυε τότε η Καθολική Εκκλησία του μεσαίωνα θα ήταν μια τεράστια σέκτα. Εξ'ορισμού, και αν η Σαηεντολογία, αναγνωριστεί ως θρησκεία, τότε θα είναι σέκτα.

Μη νομίζεις ότι επειδή δεν είμαι επικριτικός απέναντι στον Χάμπαρντ δεν έχω διαβάσει, ακούσει, δει άτομα στον Τύπο ή αλλού που είναι επικριτικοί. ΠΡΙΝ πάω στο ΚΕΦΕ, είχε γίνει ο μεγαλύτερος χαμός που έγινε ποτέ με το ΚΕΦΕ. Τότε είχε μπει μέχρι και εισαγγελέας στο ΚΕΦΕ, και η <δημοσιογράφος> είχε κάνει και μια τρομακτική εκπομπή στο <κανάλι> για το ΚΕΦΕ, και υπήρχαν και δικαστικές διαμάχες σε εκρεμότητα. Το θέμα είναι ότι εγώ δεν θεωρώ σωστό να πιστέψω ούτε στον Τύπο ούτε στο ΚΕΦΕ. Μπορώ να χρησιμοποιήσω πληροφορίες που παίρνω προκειμένου να κοιτάξω αν ισχύουν ή όχι, αλλά αυτά που έλεγε η <δημοσιογράφος> πχ -- ότι ο Χάμπαρντ ήταν σατανιστής κλπ δεν τα είδα όταν πήγα στο ΚΕΦΕ. Στην έκπομπη που έκανε, έδειχνε (με γραφικά) ένα βιβλίο με ένα μυστικιστικό σύμβολο (άγνωστο σε μένα) ως εξώφυλλο να ανοίγει και από κάτω να βρίσκεται μια φωτογραφία του Χάμπαρντ σαν να ήταν ο ίδιος συγγραφέας του βιβλίου. Οπότε αναρωτήθηκα και εγώ εν τέλη, μήπως το γεγονός ότι λέει παραμύθια, σημαίνει ότι δεν έχει κάτι ουσιαστικό να πει; Επι τη ευκαιρία, εν τέλη, δέχτηκε και μύνηση από το ΚΕΦΕ για δυσφήμηση. Εγώ δε φοβάμαι αν θα μου κάνουν μύνηση, γιατί - μέσα στ'άλλα- έχω ανάγκη τα χρήματα και θα είναι καλή ευκαιρία να βγάλω μερικά.

Πέραν της <δημοσιογράφος> έχω δεί ένα παλιό (ασπρόμαυρο) video κάποιου αγγλικού καναλιού που παρουσίαζε τον Χάμπαρντ και τους 'ακόλουθούς' του και και εξηγούσε ποιοι είναι και τι 'πιστεύουν' και τι κάνουν. Αυτό που μπορώ να πω εμπειρικά, είναι πως ούτε πιστεύουν ούτε κάνουν αυτά τα πράγματα. Και έχω διαβάσει και μαρτυρίες και περιλήψεις βιβλίων του Χάμπαρντ κλπ και αυτό που έχω να πω είναι ότι εν μέρη ισχύουν, εν μέρη είναι παραμύθια. Γενικά το γεγονός ότι κάποιοι μιλάνε για κάποια πράγματα που ξέρω από 1ο χέρι, και τα παρουσιάζουν διαφορετικά και τρομακτικά, παραπέμπει σε προβοκάτσια με κάνει καχύποπτο. Ο Χάμπαρντ υπήρξε δημόσια (σε δημοσιεύματά του) επικριτικός και ανταγωνιστικός απέναντι σε κάποιες θρησκείες και κυβερνήσεις, όπως και σε ψυχολογία/ψυχιατρική. Tους κατηγορούσε για αυταρχισμό και πλύση εγκεφάλου. Πιστεύω γι'αυτό τον πολέμισαν ορισμένοι. Και αν κάποιος πιστεύει πως ο Τύπος είναι πάντα ελεύθερος, δημοκρατικός και εναξάρτητος, τότε φαντάζομαι δεν θα έχει πρόβλημα να πάρει 300 ευρώ μισθό, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την 'κρίση', καθώς είναι 'ευρέως γνωστό' στον κόσμο του ποιο mainstream Τύπου, πως η μοναδική λύση είναι να πεινάσουμε.

Σας παροτρίνω να ψάξετε και τα νομικά της υπόθεσης, και να δείτε σε ποιόν ανήκει αυτή τη στιγμή η Εκκλησία στα χαρτιά, και κατόπιν πιας διαδικασίας -- έχει πολύ πλάκα.

Ξέρω κάποιος μπορεί αν σκεφτεί ότι μπορεί εγώ να τα λέω αυτά λόγω πλύσης εγκεφάλου. Θα ήθελα να λοιπόν να ρωτήσω τι σημαίνει πλύση εγκεφάλου; Αν είναι η ανάγνωση ενώς βιβλίου, τότε ναι είμαι φυτό, πιστός ακόλουθος του Χάμπαρντ. Αλλά να σου πω ούτε τον γνώρισα ποτέ, ούτε του έδωσα τα λεφτά μου, ούτε έχω επαφή με κάποιον από την υποτειθέμενη ομάδα του. Υπάρχουν μέλη που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου αλλά με διαφορετικό τρόπο. Αυτά τα άτομα έχουν προ πολλού παρατήσει την αναλυτική/κριτική τους ικανότητα και την έχουν παραδώσει στα χέρια κάποιων που ισχυρίζονται ότι ξέρουν καλύτερα από αυτούς. Ως συνέπεια κάθονται και πιστεύουν και κάνουν οτιδήποτε τους λένε αυτά τα άτομα. Αλλά μη με ανακατεύεις με αυτούς. Εγώ ήμουν ανέκαθεν σε ρήξη και αρνιόμουν οποιονδήποτε έλεγχο, και μάλιστα κάποια προσπαθούσε να με πείσει ότι είχα και 'πρόβλημα', γι'αυτό τον λόγο (η τύπισσα προφανώς δεν κατάλαβε ποτέ της τη διαφορά ανάμεσα στη Σαηεντολογία και την Ψυχολογία.) Θέλω εν τέλη να παραθέσω κάτι από τον Χάμπαρντ, ως μια ένδειξη για το αν ενθαρρύνει με τις ιδέες του την πλύση εγκεφάλου, αν θέλει πιστούς, αν θέλει να ελέγχει μυαλά, αν θέλει απολυταρχικές οργανώσεις, και επίσης ένα ακόμα λόγο που τον διαφοροποιώ από την απολυταρχική οργάνωση. Αν εμένα προσωπικά με πλήσίαζε και μου ζητούσε να τον πιστέψω ή να κάτσω να κάνω ότι μου λέει θα του έλεγα κάτι τέτοιο: "Πας καλά; άλλα μας έλεγες..."

"Many want you to believe things just to suit their own ends.
What is true is what is true for you.
No one has any right to force data on you and command you to believe it or else. If it is not true for you, it isn't true."

04/02/2013, 09:03:16
Sorry, έχω πρόβλημα με τη σύνδεσή μου (internet) μερικές φορές, και διπλοpostάρω.

Edited by - Infinite_nothing on 04/02/2013 11:04:41

04/02/2013, 13:38:02
quote:
Fade1
Με τον Χάμπαρντ ειναι πολυ πιθανό να ήταν καλοί φίλοι ,δεν ειναι απαραίτητο οτι πισω απο αυτη την φιλία υπηρξαν κρυφα συμφέροντα
Το θέμα δεν είναι τα... κρυφά συμφέροντα. Το θέμα είναι τα φανερά, οτι ο Κρόουλι ήταν ασκούμενος σατανιστής.
04/02/2013, 22:00:32
quote:
Infinite_nothing

Το θέμα είναι ότι εγώ δεν θεωρώ σωστό να πιστέψω ούτε στον Τύπο ούτε στο ΚΕΦΕ. Μπορώ να χρησιμοποιήσω πληροφορίες που παίρνω προκειμένου να κοιτάξω αν ισχύουν ή όχι, αλλά αυτά που έλεγε η <δημοσιογράφος> πχ -- ότι ο Χάμπαρντ ήταν σατανιστής κλπ δεν τα είδα όταν πήγα στο ΚΕΦΕ. Στην έκπομπη που έκανε, έδειχνε (με γραφικά) ένα βιβλίο με ένα μυστικιστικό σύμβολο (άγνωστο σε μένα) ως εξώφυλλο να ανοίγει και από κάτω να βρίσκεται μια φωτογραφία του Χάμπαρντ σαν να ήταν ο ίδιος συγγραφέας του βιβλίου.

Ένα μικρό σχόλιο για το παραπάνω θα κάνω τώρα και θα προσπαθήσω να επανέλθω αργότερα για τα υπόλοιπα του μηνύματός σου.

Δυστυχώς ο Τύπος (και ιδιαίτερα ο ελληνικός και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόχειρος Τύπος) είναι ο καλύτερος σύμμαχος των οργανώσεων(σεκτών) που προσπαθεί να αποκαλύψει/κριτικάρει. Διότι τις περισσότερες φορές η έρευνα που έχει γίνει είναι υποτυπώδης, εντελώς επιφανειακή, πρόχειρη και συνοδεύεται με διάφορες μπούρδες και φήμες που εύκολα διαψεύδονται. Αν τώρα μαζί με την κριτική εξαπολύεις και εύκολα διαψεύσιμες φήμες, όταν οι φήμες αυτές διαψευθούν από όσους έχουν στοιχειώδη αντίληψη, τότε μαζί μ' αυτές θα "καεί" και οποιοδήποτε εύλογο σημείο της κριτικής που έχεις κάνει. Στις περιπτώσεις αυτές, αυτός που ερευνά τις κριτικές θα πρέπει να επιλέξει την ουσία από την άχρηστη και παραπλανητική φήμη και επίσης θα πρέπει γενικότερα να κάνει επιλογή των μέσων που ενημερώνεται.

Το ότι ο Χάμπαρντ κατηγορήθηκε από κάποιους ως σατανιστής κι εσύ δεν διαπίστωσες κάτι τέτοιο, δε σημαίνει συνεπώς πως οι υπόλοιπες κριτικές που κυκλοφορούν γι' αυτόν στον διεθνή τύπο είναι αβάσιμες. Απλά ο δημοσιογράφος που έβαλε την εικόνα του Χάμπαρντ μαζί με το σύμβολο ήθελε να κάνει εύκολα "νούμερα" με φθηνά κόλπα και δημιουργία εντυπώσεων. Πιθανόν να μην τον/την ενδιέφερε καν η αναζήτηση της αλήθειας.

05/02/2013, 08:31:31

Καλημέρα.

Ναι, συμφωνώ ότι επειδή κάποιος παρουσιάζει μπούρδες ως κατηγορίες, δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν αληθινές κατηγορίες για να παρουσιασει.

Εγώ τον έκρινα όσο το δυνατόν ποιο εμπειρικά. Γενικά θεωρώ την προσωπική μου εμπειρία ποιο σημαντική από πράγματα που μπορεί να ακούσω τριγύρω, όχι μόνο για αυτό που συζητάμε, αλλά για όλα τα θέματα. Τον Χάμπαρντ δεν το γνώρισα ποτέ. Έκρινα τη δουλειά του από τη δουλειά του. Θεωρώ πως δεν ζημιώθηκα διαβάζοντας και κάνοντας μερικα πράγματα από μόνος μου. Τώρα οτιδήποτε κάνει η Εκκλησία το κάνει σαφώς στο όνομα του Χάμπαρντ και όχι κάποιου Μισκάβιτζ ή άλλου. Αν το πίστευα αυτό, ως λογικό συμπέρασμα θα έλεγα ότι ο Χάμπαρντ ήταν δόλιος και κουκουρούκου. Όμως δεν θεωρώ πως η Εκκλησία έχει μεγάλη σχέση με τον Χάμπαρντ.