ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ελεύθερη Σκέψη, Φιλοσοφία, και…. Πινελιές Ομορφιάς - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Ελεύθερη Σκέψη, Φιλοσοφία, και…. Πινελιές Ομορφιάς - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Κηφεύς30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
13/10/2008, 19:29:08
Ἄγαπητέ μου Πλάτωνα, ...εμένα εννοούσα, όχι αυτόν
τον εωσφόρο...Φίλε μου για τον πόνο, θα διαφωνήσω κάπως...
Με 15 εγχειρήσεις σε όλο μου το σώμα και άλλους πόνους, ψυχικούς
και σωματικούς, πιστεύω οτι παντα θα βρίσκεται για μένα , νέος
πόνος... Μεγάλη συζήτηση... Ας πούμε για τα καλά...
Σε παρακαλώ πάντως, μη συγκρίνεις το Θεό με πράγματα σωματικά και
υλικά... Υπαρχει διαφορά... Ο Θεός είναι πνευματική κατάσταση και
δεν συνηθίζεται, αν κατάλαβα καλά ότι εννοείς...Ο Θεός είναι η ατέλειωτη
πηγή της ζωής, της χαράς και της ομορφιάς, αφού έφτιαξε ένα κόσμο τόσο
τέλειο, άσχετα πόση ζημιά του κάνουμε εμείς...
Και για να σουμάρω φίλε μου, πιστεύω στο άπιαστο και δεν μου αρέσει το
γκρίζο.. Δεν μου αρέσουν οισυμβιβασμοί και πρτιμώ το τέλειο, όσο δύσκολο
κι αν είναι να το φτάσει κανείς.. Το πολύ πολύ να πεθάνεις στηνπροσπάθεια,
αλλά όως λέγανε και οι Ναβάχο:Χόκα χέυ:σήμερα είναι μια καλή μερα να πεθάνει
κανείς...
Φίλη nst,συμφωνώ μαζί σου, απλά να συμπληρώσω ότι η αγνή έκφραση των συναισθημάτων
είναι δόσιμο, αλλά εις το πρέπον...Όχι μαργαριτάρια στα γουρούνια...
Αυτά που περιγράφεις ότι δεν είχε ο Χριστός, ήταν γιατί αυτά είναι εγωισμός,
αφού κάνουν κάτι για να κερδίσουν κάτι κι όχι από αληθινή έκφραση προσφοράς..
Πόσο ωράιο είναι να είναι ο άνθρωπος θεός!!!..Γιατί όποιος δίνει , σημαίνει
ότι έχει, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι,σήμερα κιόλας, ζητάνε γιατί δεν έχουνε...
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουνε τι έχουνε...
14/10/2008, 12:48:12
Τρεχαγύρευε εχω μερικες αντιρρήσεις στα λεγόμενα σου..

quote:
Σε παρακαλώ πάντως, μη συγκρίνεις το Θεό με πράγματα σωματικά και
υλικά... Υπαρχει διαφορά... Ο Θεός είναι πνευματική κατάσταση και

Που το ξέρεις οτι ειναι ετσι? Επειδή ετσι λένε μερικοί?
Απλές ερωτήσεις που κάνει ο γιός μου θέτω....Και αν δεν είναι ετσι και είναι αλλιώς , αλλα δεν βόλευε?

Για μενα ο Θεός είναι μια νοήμων ενέργεια που διαπερνα τα πάντα και ανάλογως της δονητικής συχνότητας εκδηλώνεται την καθε φορά.
Επομένως είναι και υλη και σωματική κατάσταση και ενστικτο, και συναίσθημα και νόηση και πνεύμα... Είναι όλα.
Η διαφορά είναι στην θέση απο την οποία Τον βλέπουμε.

quote:
Φίλη nst,συμφωνώ μαζί σου, απλά να συμπληρώσω ότι η αγνή έκφραση των συναισθημάτων
είναι δόσιμο, αλλά εις το πρέπον...Όχι μαργαριτάρια στα γουρούνια...

Αυτα τα ταλαίπωρα τα γουρουνάκια τι τραβάνε τόσους αιώνες.... Και είναι τόσο συμπαθητικά με εκείνα τα ροζ αυτάκια..
Ο Ήλιος φωτίζει τα πάντα , δεν διαλέγει που θα ρίξει τις ακτίνες του.
Αυτό, όσον αφορά την Θείκή αγάπη που δεν εχει καμία σχέση με αυτό που εμείς λέμε ''αγάπη'' και που είναι συνήθως διαφόρων ειδων συμφωνίες... και ανταλλαγες....συναλλαγες κλπ.
Ναι εκει και βέβαια , χρειαζεται το μέτρο , τα όρια και οι όροι, διότι οι σχέσεις μεταξύ μας , περιλαμβάνουν εκτός απο την ψυχική μας εκφραση και την προσωπικότητα μας.
Και είναι η ψυχή που ''μαθαίνει'' μεσα απο αυτή την προσωπικότητα που εκείνη επέλεξε ....είναι η δική μας συνείδηση που την εξελίσει ...οπότε ορθα θέτει και όρους και περιορισμούς για να είναι ακέραιη.

Φιλικα

14/10/2008, 14:38:27
Αγαπnτή μου nst, εκεί είναι το θέμα, ότι ο Θεός
δεν υπάγεται στους νόμους της ύλης, εμείς βλέπουμε ένα Θεό
τόσο λίγο. Εμείς δεν θέλουμε τόση πνευματικότητα,προτιμούμε
την υλική ξήγηση των πραγμάτων, για να νοιώθουμε ασφαλείς...
Φίλη μου, στην εποχη των συμβιβασμών, μάθε να ζητάς πολλά...
Δεν έχεις να χάσεις τίποτε εξ άλλου, αφού παραξευτιλήστηκε το
΄πράγμα, παίζεις για ψίχουλά, αν με εννοείς... Τώρα είναι η ευκαιρία
να το παίξουμε ωραίοι και ελεύθεροι... Δεν έχουμε άλλο περιθώριο,
μετά θα πρέπει να συνθηκολογήσουμε και μέχρι τότε έχουμε ανάγκη
τις ωραίες στιγμές...
Αυτά τα συμπαθητικά γουρουνάκια, που λές, γιατί ετσι είναι, δείχνουν
συμπαθηκά, αλλά αν ξέρεις, είναι ..παμφάγα...Τρώνε ακόμη και τους
ομοίους τους( όχ ότι με εξέπληξε) αλλά και η βρώμα τους ξεφεύγει απλά
του ζώου.. Είναι κάτι άλλο, κάτι πολύ βρώμικο..
Καλή η θεωρία, αλλά κάνε μια βόλτα σε ένα χοιροστάσιο... Θα δεις τη
διαφορά απο τον ...Πόρκυ πίγκ...
19/10/2008, 14:27:39
quote:
Γιατι στην αναζήτηση της, (σαν ψυχή, εαυτός) είναι αναγκασμένη (πεστο ψυχή), να χρησιμοποιεί αυτό που στον αισθητό κόσμο, ήσαν εικόνες, όχι κάτι πραγματικό.

Άρα στην αναζήτηση της, είναι αναγκασμένη να προχωρά με υποθέσεις, που καταλήγουν σε συμπεράσματα, (π.χ θεός-άθεος, 7ος ουρανός, κλπ.κλπ) μα όχι σε πραγματικό μέρος, (το ανάλογο δηλαδή του αισθητού), εκείνο των ιδεών, που είναι καθαρή Νόηση.

Δυσκολο γιατι?

χρειαζεται να μην... ταυτιζεσαι....τοσο με το αισθητο, οσο και το νοητο....

Φίλε ΠΛΑΤΩΝΑ

Σωστά, αυτά που αναφέρεις και τεκμηριωμένα. Η δυσκολία, όμως, του εαυτού γαι την επίτευξη της μη ταύτισης τόσο με το αισθητό, όσο και το νοητό, για τα ανθρώπινα δεδομένα, είναι μεγάλη. Όχι ανέφικτη. Χρειάζεται προσπάθεια...

quote:
Για μενα ο Θεός είναι μια νοήμων ενέργεια που διαπερνα τα πάντα και ανάλογως της δονητικής συχνότητας εκδηλώνεται την καθε φορά.
Επομένως είναι και υλη και σωματική κατάσταση και ενστικτο, και συναίσθημα και νόηση και πνεύμα... Είναι όλα.
Η διαφορά είναι στην θέση απο την οποία Τον βλέπουμε.

Αγαπητή nst

Θα έλεγα ότι από το συναίσθημα, αυτό που πρέπει να θεωρούμε το μέγιστο, πρέπει να είναι το της πραγματικής αγάπης. Βέβαια συμφωνώ απόλυτα για τον περί Θεού, ωραίο ορισμό που έδωσες.

Φιλικά

Κηφεύς

23/10/2008, 14:10:51
Ας αρχίσουμε να εξετάζουμε σήμερα τη σχέση της θεολογίας με την Φιλοσοφία:

Εξ ίσου σχεδόν κακή είναι και η άποψη , ότι αποστολή της φιλοσοφίας είναι να χρησιμεύει σαν επικριτής της επιστημονικής μεθόδου .

Και εδώ πάλι η ευλαβής επιθυμία κατευθύνει συγκεκαλυμμένα την σκέψη :

Αδυνατώντας να αποδείξουν την ανυπαρξία της ύλης , οι σοφοί καθηγητές αποφάσισαν , απολογούμενοι , να αποδείξουν το αναξιόπιστο της επιστήμης .

Οι θέσεις των Μαχ (1838 – 1916) , Pearson (1897 – 1972) και Πουανκαρέ (1854 – 1912), ότι τα πορίσματα της επιστήμης ήταν απλώς «στενογραφημένα πρακτικά» των «συνηθειών» μιάς φύσης , η οποία ουδέποτε υποπίπτει πλήρως στην παρατήρηση και ότι τα πορίσματα αυτά ήταν δυνατόν ανά πάσα στιγμή να παραβιασθούν και ανατραπούν από ευρύτερες παρατηρήσεις , ήταν η απεγνωσμένη αναζήτηση της Αχίλλειας πτέρνας του εγκληματία που είχε σκοτώσει τον πετεινό της θεολογίας .

Εύρισκαν πρόφαση για να αποδείξουν ότι η λογική δεν είναι αλάθητη , ότι η επιστήμη δεν μας παρέχει την βεβαιότητα αλλά μας εκθέτει πιθανότητες και ότι , ergo – άρα – , όλα τα προσφιλή δόγματα της παιδικής μας ηλικίας μπορούσαν να εξαχθούν από το μουσείο , να περιβληθούν προσεκτικά με ακατάληπτη φρασεολογία και να πουληθούν στην επόμενη γενεά σαν εμπορεύματα ελαφρώς μόνο «μεταχειρισμένα» .

Από παντού εμφανίσθηκαν διάφοροι κύριοι , οι οποίοι ενδελεχώς εξέταζαν τα αξιώματα των μαθηματικών , τις έννοιες του χώρου – χρόνου , του αριθμού και της μετρήσεως , της ποσότητας και της ποιότητας – και οι οποίοι συμπέραναν , μέσα από «σοφές» ανοησίες , ότι υπάρχει , επιτέλους , Άγιος Βασίλης .

Είναι λοιπόν παράδοξο ότι , μετά από όλη αυτή την απρέπεια και ελαφρότητα , οι έντιμοι άνθρωποι άρχισαν να αντιπαθούν τους φιλοσόφους : Σε τι χρησιμεύει τόση σπατάλη «λογικής» , αν οι συλλογισμοί της δεν είναι παρά ανέντιμοι μεταμφιέσεις των ανομολόγητων επιθυμιών και ελπίδων μας ;

«Η μεταφυσική» , έγραψε ο Μπράνλεϋ , «είναι η ανεύρεση κακών δικαιολογιών για όσα πιστεύουμε περί του ενστίκτου . Αλλά και η ανεύρεση αυτών των δικαιολογιών , δεν είναι σε μικρότερο βαθμό ένστικτο» . Μερικές φορές , είναι και η ανεύρεση κακών επιχειρημάτων για ό,τι θέλουμε να πιστεύουν οι άλλοι .

Ο Βολταίρος (1694 – 1778) , ήταν αρκετά έντιμος , ώστε να εκφράσει την επιθυμία όπως η υπηρέτριά του και ο μάγειρός του ασπασθούν την ορθόδοξη πίστη του τόπου τους και του καιρού τους . Αυτό , πίστευε , ελάχιστα μείωνε τις πιθανότητες να του κλέψουν τα κοσμήματά του ή να ρίξουν δηλητήριο στο φαγητό του .

«Μια φιλοσοφική θεωρία» , έλεγεο Λότζ (Rudolf Herman Lotze  1817 – 1881) «είναι μία απόπειρα να δικαιωθεί μία θεμελιώδης αντίληψη των πραγμάτων , η οποία υιοθετήθηκε σε νεανική σχετικώς ηλικία» .

Ο έντιμος Νίτσε έγραψε : «Όλοι οι φιλόσοφοι έχουν ένα ύφος , σαν οι πραγματικές τους γνώμες να ανακαλύφθηκαν με την αυτοεξέλιξη μιάς ψυχρής , καθαρής , θείας στην αδιαφορία της , διαλεκτικής … ενώ , στην πραγματικότητα , υπερασπίζουν με επιχειρήματα εκ των υστέρων επινοούμενα μία πρόταση , ιδέα ή υπόθεση , που απηχεί κατά κανόνα μια μύχια επιθυμία τους , υπό αφηρημένη και εξευγενισμένη διατύπωση» .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.

sakuraΝέο Μέλος
23/10/2008, 15:22:19
Γεια σας παιδια,ηρθα και γω στην παρεα,ελπιζω να μη σας ενοχλει..

quote:

Αυτά τα συμπαθητικά γουρουνάκια, που λές, γιατί ετσι είναι, δείχνουν
συμπαθηκά, αλλά αν ξέρεις, είναι ..παμφάγα...Τρώνε ακόμη και τους
ομοίους τους( όχ ότι με εξέπληξε) αλλά και η βρώμα τους ξεφεύγει απλά
του ζώου.. Είναι κάτι άλλο, κάτι πολύ βρώμικο..

Φιλε μου,εδωσες την καλυτερη δυνατη επεξηγηση...για μας. Μην ξεχνας πως και μεις παμφαγα ειμαστε και τρωμε ακομα και τους ομοιους μας(κατι εντελως φυσιολογικο στην εποχη την οποια ζουμε..)
Αυτο που ειπες ειναι ακριβως αυτο που ειναι η κοινωνια μας αυτη τη στιγμη:βρωμικη...περα για περα βρωμικη,ξεπεσμενη και ξεφτυλισμενη(αν θες μπροστα στα ματια Του)
Πραγματι, η κοινωνια στην οποια ζουμε δεν εχει τιποτα να ζηλεψει απο ενα χοιροστασιο...το αντιθετο θα ελεγα..!

παντα φιλικα....
sakura...

sakuraΝέο Μέλος
23/10/2008, 15:28:30
quote:

Εξ ίσου σχεδόν κακή είναι και η άποψη , ότι αποστολή της φιλοσοφίας είναι να χρησιμεύει σαν επικριτής της επιστημονικής μεθόδου .

γιατι το λες αυτο? Φιλοσοφια και φυσικη ειναι σχεδον το ιδιο. Ολοι οι φιλοσοφοι ηταν και φυσικοι.!

παντα φιλικα...
sakura....

sakuraΝέο Μέλος
23/10/2008, 15:48:36
θα αναφερθω σε κατι παλιο,ωστοσο nst για σενα..
quote:
Πλάτωνα ,αυτοί με τους οποίους είχαμε ''συμμετασχει'' μαζί τους ουσιαστικά ,είναι πάντοτε μαζί μας, αφου η δόνηση τους εχει περάσει μεσα στα δικά μας κύτταρα. Ετσι υπάρχει η θλίψη της ύλης, αφου δεν θα μπορούμε πλέον να μοιραστούμε μαζί τους εντυπώσεις αλλα η ψυχή δεν πονα επειδή είναι ενωμένη.
Αντιλαμβάνομαι τι ενιωσες....

Dld nst οταν καποιο ατομο φευγει και βλεπεις οτι ολοι το ξεχασαν,τα ωραια πραγματα που εκανε,τις καλες στιγμες που ζησατε,ολα...και εσυ εισαι εκει παντα πιστη στο πρωσοπο του,δεν φευγει ποτε απο κοντα σου,παντα τον εχεις στην καρδια σου και ειναι διπλα σου να σε προσεχει?
Μπορει να μην ειμαι φανατικη χριστιανη αλλα απειρες φορες βρηκα τον εαυτο μου να προσευχεται για αυτο το ατομο! ΔΕν με ενδιεφερε ουτε με ενδιαφερει ο εαυτος μου,που θα παω εγω, αρκει εκεινος να ειναι καλα και αυτυχισμενος!!
Δεν ειναι κακο,ετσι?
Δεν εκλαψα εκεινη την μερα αλλα κα8ε μερα που περνα νιω8ω τυψεις,οτι δεν τον αποχαιρετησα οπως επρεπε,οτι το κανα γτ δεν τον αγαπουσα πραγματικα...και λυπαμαι!! Ποσες φορες τον βλεπω στα ονειρα μου,ποσες φορες ευχηθηκα να γυριζε,να ξυπνουσα την αλλη μερα και να ηταν εκει.Και οχι τοσο για μενα αλλα για την γυναικα του την γιαγια μου, οχι για να ανακουφιστω εγω αλλα γτ ξερω οτι ηθελε να της πει πολλα και εκεινη το ιδιο μα δεν προλαβαν,οπως δεν προλαβα και γω να του πω ποσο πολυ το εκτιμω και ποσο πολυ τον αγαπω!! Γιατι?

παντα φιλικα...
sakura...

23/10/2008, 19:41:27
Αγαπητή sakura, ο άνθρωπος είναι θεός, έχει δύναμη
να πετύχει πράγματα, μπορεί άμα πιστέψει σε αυτά...Το κακό είναι
ότι είναι θέμα επιλογής του κι εμείς διαλέγουμε το κακό... Απο
έλξη στο βάρος του... Αν το γνωρίσουμε θα το ξεπεράσουμε και γι αυτό
μένει ακόμη....
Αλλά η ουσία είναι ότι παλιά λέγαμε "άει στο καλό..."το πολύ..Τώρα
απο τον έξω απο δώ και παρά πέρα, λέμε... Αυτό δείχνει ότι έχουμε
εξαγριωθεί, χάθηκε η λεπτότητα, η ομορφιά...Τα ιαπωνέζικα χαικού είναι
σύντομα ποιήματα λέξεων... Έχουν μέσα τους την ομορφιά και σε καλούνε
να την δείς...Πρέπει να τη δούμε γιατί αυτή είναι πάντα εκεί...
Αυτή την ομορφιά έχουμε αλλάξει με τον πλαστικό κόσμο γύρω μας. Διαλέξαμε οτι
αγοράζεται αντί για ότι δεν αγοράζεται...
Έχουμε επιλέξει ότι μας συμβαίνει, συνειδητά ,μην πιστέψεις ότι
γίνεται κατα λάθος η άσχημη πορεία και εξέλιξη του ανθρώπου, που ζούμε.
Περιμένω μόνο πότε θα συνειδητοποιήσουμε το κακό που κάνουμε...
Περιμένω πάλι να δω άτομα με ομορφιά ανθεκτική στο χρόνο, όχι ντελικάτα,
άτομα που η δύναμη τους, είναι η πίστη τους και εκλύεται στον αέρα....
Ξεχάσαμε να θέλουμε όμορφα πράγματα αθανατα και προτιμάμε τον αγοραίο έρωτα,
εκεί όπου όλα πληρώνονται... Γιατί όλα έγιναν δουλειά και φτηνά...
Να βγούμε απο αυτό, όλα είναι αιώνια κι όχι φθαρτά...
Οι λέξεις που λέμε μένουν κι είναι άσχημες, αλλά δεν το ξέρουμε...
Ακόμη δεν καταλαβαίνουμε ότι είμαστε σαν τη γάτα που μές στο
σκοτάδι λιμάριζε τη γλώσσα της και το ίδιο
της το αίμα της φάνηκε νόστιμο, εως ότου ξεψύχησε...
Πάλι λέω:που είναι το φώς;Αυτή η δύναμη μέσα μας που πήγε;
23/10/2008, 20:46:06
quote:
Κηφεύς, 23/10/2008: Εξ ίσου σχεδόν κακή είναι και η άποψη , ότι αποστολή της φιλοσοφίας είναι να χρησιμεύει σαν επικριτής της επιστημονικής μεθόδου .

quote:
sakura, 23/10/2008: γιατι το λες αυτο? Φιλοσοφια και φυσικη ειναι σχεδον το ιδιο. Ολοι οι φιλοσοφοι ηταν και φυσικοι.!

Ίσως φταίει αγαπητή μου sakura, ο τρόπος διατύπωσής μου.

Αυτό που εννοώ είναι ότι:

"Η αποστολή της φιλοσοφίας δεν είναι να χρησιμεύει σαν επικριτής της επιστημονικής μεθόδου."

Και το λέω αυτό γιατί πολλοί πίστευαν, (με πρώτο το Βατικανό, όπως θα αναφέρω αργότερα), ότι: «Η φιλοσοφία είναι θεράπαινα της θεολογίας».

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.