ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- προσέγγιση της σωστής αντίληψης των πραγμάτων - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- προσέγγιση της σωστής αντίληψης των πραγμάτων - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

mystery of reality31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
28/09/2009, 12:10:27
quote:

[quote] Εαρινός :

Ο καθένας νομίζει ότι η δική του ψυχολογία αποτελεί το μέτρο των πάντων .

Η δομή του υποκειμένου -επιστημονικά- είναι μία...όπως και η δόμηση του υποσυνειδήτου ως γλώσσα!!

Είναι η παγίδα που πέφτει ο ανυποκείμενος-"υποκειμενικοποιηθείς" μέσα απο την πίστη του στο πραγματικό εντός του και που δεν έχει καμμια σχέση με την πραγματικότητα...καθηλωμένος στο να εκλογικεύει με κοινωνικούς όρους!

Είναι αυτό που αίρει την αρμονία στο ίδιο το άτομο και την αρμονία με τους υπολοίπους ανθρώπους!
=================================================================
Αν συμβαίνει να είναι και ανόητος , θα πιστέψει αναπόφευκτα ότι ένα τέτοιο πρόβλημα είναι πολύ ασήμαντο για να τον απασχολήσει .

Και εξίσου ανόητος ανόητος αν πιστέψει το αντίθετο και αυτό για τους λόγους που προ-ανέφερα!

Σημ:

"Ανάμεσα στον άνδρα και στη γυναίκα,
υπάρχει ο έρωτας.
Ανάμεσα στον άνδρα και στον έρωτα,
υπάρχει ένας κόσμος.
Ανάμεσα στον άνδρα και στον κόσμο,
υπάρχει ένας τοίχος."

Antoine Tubal.

-Ο ευνουχισμός ειναι παντού...αγαπητε Κηφέα!!!
===================================================================

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

soul

28/09/2009, 13:22:32
quote:
Εαρινός: Τo ασυνείδητο επιθυμεί αλλα δεσμεύει το συνειδητό , προκειμένου αυτό-συνειδητό- να ικανοποιήσει αυτές τις επιθυμίες του..!

Εγώ αναφέρθηκα στην όλη, κατά την άποψή μου, λειτουργία του ασυνειδήτου . Αυτό που γράφεις (γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις στα δύο συνεχόμενα μηνύματά σου) , δεν είναι η μονάδικη λειτουργία του ασυνειδήτου.

Για να σε βοηθήσω να κατανοήσεις το νόημα του τελευταίου μηνύματός μου, θα σου πω μόνο ότι αφού κατά πάσα πιθανότητα απέχουμε πολύ από την κορυφή της απόλυτης συνειδητότητας , μπορούμε να δεχθούμε ότι κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να επεκτείνει τη συνείδησή του και μπορούμε επίσης να θεωρήσουμε ότι οι ασυνείδητες διεργασίες μας εφοδιάζουν συνεχώς με στοιχεία που , αν τα αναγνωρίσουμε συνειδητά , θα επεκτείνουν το εύρος της συνειδητότητάς μας .

Αν δούμε την κατάσταση από αυτή τη σκοπιά , το ασυνείδητο εμφανίζεται σαν ένα πεδίο εμπειρίας με περιορισμένη έκταση .

Φιλικά

Κηφεύς

28/09/2009, 15:12:10
quote:
μπορούμε να δεχθούμε ότι κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να επεκτείνει τη συνείδησή του και μπορούμε επίσης να θεωρήσουμε ότι οι ασυνείδητες διεργασίες μας εφοδιάζουν συνεχώς με στοιχεία που , αν τα αναγνωρίσουμε συνειδητά , θα επεκτείνουν το εύρος της συνειδητότητάς μας .

Γεια σας και από εμένα. Θα ήθελα να σταθω σε αυτό που λέει ο Κηφεύς

quote:
μπορούμε να δεχθούμε ότι κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να επεκτείνει τη συνείδησή

Αυτό θα είχε πολύ ενδιαφέρων αν μπορούσαμε να έχουμε έναν τρόπο ώστε να επεκτείνουμε την συνείδηση.

Δηλ με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

28/09/2009, 17:08:11
quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ: Αυτό θα είχε πολύ ενδιαφέρων αν μπορούσαμε να έχουμε έναν τρόπο ώστε να επεκτείνουμε την συνείδηση.

Δηλ με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Για να απαντηθεί το ερώτημά σου αυτό, αγαπητέ ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ, πρέπει να επαναλάβω πρώτα αυτά που ανέφερα παλαιότερα και στη συνέχεια να τα αναλύσω διεξοδικότερα:

Κατά την άποψη του Φρόιντ τα περιεχόμενα του ασυνείδητου μπορούν να αναχθούν σε βρεφικές τάσεις , οι οποίες απωθούνται επειδή είναι απαράδεκτες για το άτομο .

Η απώθηση είναι μια διαδικασία που αρχίζει από την παιδική ηλικία , κάτω από την ηθική επίδραση του περιβάλλοντος του ατόμου και συνεχίζεται σε όλη του τη ζωή . Με τη βοήθεια της ανάλυσης οι απωθήσεις εξαλείφονται και οι απωθημένες επιθυμίες γίνονται συνειδητές .

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία , το ασυνείδητο περιέχει μόνο εκείνα τα τμήματα της προσωπικότητας που θα μπορούσαν να είναι συνειδητά , αλλά που απωθήθηκαν κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης .

Από μια άποψη , οι βρεφικές τάσεις του ασυνειδήτου είναι οι πιο εμφανείς , θα ήταν λάθος όμως να ορίσουμε ή να αξιολογήσουμε τα ασυνείδητο αποκλειστικά και μόνο πάνω σε αυτή τη βάση .

Το ασυνείδητο διαθέτει και μια άλλη πλευρά .

Δεν περιλαμβάνει μόνο τις απωθημένες καταστάσεις , αλλά και όλα τα ψυχικά στοιχεία που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της συνείδησης .

Είναι αδύνατο να εξηγήσουμε την υποαισθητήρια φύση όλου αυτού του υλικού με βάση την αρχή της απώθησης . Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο , τότε η εξάλειψη της απώθησης θα έπρεπε να προικίζει το άτομο με μια εκπληκτική μνήμη που δε θα ξεχνούσε τίποτα .

Επομένως κατηγορηματικά το ασυνείδητο εκτός από το απωθημένο υλικό , περιέχει και όλα εκείνα τα ψυχικά στοιχεία που έχουν περάσει κάτω από το κατώφλι της συνείδησης , καθώς και υποαισθητήριες εντυπώσεις .

Επιπλέον , τόσο η πείρα όσο και η θεωρία μας δείχνουν ότι το ασυνείδητο περιέχει επίσης όλο το υλικό που δεν έχει αναδυθεί ακόμη στο κατώφλι της συνείδησης . Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τους σπόρους των μελλοντικών συνειδητών περιεχόμενων .

Επίσης έχουμε λόγους να υποθέτουμε ότι το ασυνείδητο δεν ηρεμεί ποτέ , με την έννοια ότι είναι αδρανές , αλλά ομαδοποιεί διαρκώς τα περιεχόμενά του . Κανονικά αυτή η δραστηριότητά του είναι συντονίζεται με το συνειδητό νου πάνω στη βάση μιας αντισταθμιστικής σχέσης .

ΥΓ: Συνεχίζεται στο επόμενο μήνυμά μου, ανάλυση και διερεύνηση των παραπάνω .

Φιλικά

Κηφεύς

28/09/2009, 17:19:28
Οφείλουμε να δεχτούμε ότι όλα αυτά τα περιεχόμενα είναι προσωπικής φύσης , στον βαθμό που έχουν αποκτηθεί στη διάρκεια της ζωής του ατόμου . Αφού η ζωή είναι περιορισμένη και ο αριθμός των στοιχείων που περνούν στο ασυνείδητο πρέπει να είναι επίσης περιορισμένος .

Επομένως , θα μπορούσαμε να «αδειάσουμε» το ασυνείδητο , κάνοντας μια πλήρη απογραφή των ασυνείδητων περιεχομένων , με βάση την παραδοχή ότι το ασυνείδητο δεν μπορεί να παράγει τίποτε περισσότερο από τα στοιχεία που είναι ήδη γνωστά και αφομοιωμένα στη συνείδηση .

Επίσης, χρειάζεται να υποθέσουμε ότι αν μπορούσε κανείς να σταματήσει την κάθοδο των συνειδητών στοιχείων στο ασυνείδητο , εξαλείφοντας την απώθηση , η παραγωγικότητα του ασυνείδητου θα παρέλυε .Κάτι τέτοιο είναι δυνατό μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό , απ’ότι είναι γνωστό εμπειρικά .

Φαίνεται ότι πρέπει να παροτρύνουμε τους συνανθρώπους μας να διατηρούν την επαφή τους με τα απωθημένα στοιχεία που επανασυνδέονται με τη συνείδηση και να τα αφομοιώνουν στον τρόπο ζωής τους .

Αλλά αυτή η διαδικασία , όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε , δεν επηρεάζει το ασυνείδητο , αφού αυτό συνεχίζει να παράγει όνειρα και φαντασιώσεις που , σύμφωνα με την αρχική θεωρία του Φρόϊντ , πρέπει να προέρχονται από προσωπικές απωθήσεις .

Αν σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάσουμε συστηματικά και χωρίς προκατάληψη τις παρατηρήσεις μας , θα ανακαλύψουμε υλικό που , αν και μοιάζει με τα προηγούμενα προσωπικά περιεχόμενα , φαίνεται ωστόσο να περιέχει στοιχεία που φτάνουν πολύ πέρα από την προσωπική σφαίρα .

Τα όνειρα περιέχουν εικόνες και συνειρμούς που δεν δημιουργούνται από δική μας συνειδητή πρόθεση . Εμφανίζονται αυθόρμητα χωρίς τη βοήθειά μας και αντιπροσωπεύουν μια ψυχική δραστηριότητα που είναι ανεξάρτητη από την αυθαίρετη βούλησή μας . Επομένως , το όνειρο είναι ουσιαστικά ένα εξαιρετικά αντικειμενικό , φυσικό προϊόν της ψυχής , το οποίο θα μπορούσε να μας δώσει κάποιες ενδείξεις ή τουλάχιστον μια υπόνοια, σχετικά με τις βασικές τάσεις της ψυχικής διεργασίας.

Αφού , όμως , η ψυχική διεργασία , όπως και οι άλλες διεργασίες της ζωής , δεν είναι μια απλή αιτιώδης αλληλουχία , αλλά μια διεργασία με τελεολογικό προσανατολισμό , τα όνειρα θα πρέπει να μας δείχνουν κάτι γύρω από τα αντικειμενικά αίτια καθώς και τις αντικειμενικές τάσεις που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση , επειδή είναι αναπαραστάσεις της ψυχικής διεργασίας .

ΥΓ.: Συνεχίζεται στο επόμενο μήνυμα.

Φιλικά

Κηφεύς

28/09/2009, 17:34:15
Μετά από σειρά ερευνών διαχώρισαν το ασυνείδητο υλικό χρησιμοποιώντας πολύ διαφορετικές κατηγορίες από εκείνες του "συνειδητού" και του "ασυνείδητου" . Δεν χρειάζεται να εξετάσουμε εδώ πόσο δικαιολογημένες είναι αυτές οι διαφοροποιήσεις .

Η καθεμία έχει τη δική της αξία και χρειάζεται να αναπτυχθούν περισσότερο σαν συγκεκριμένες απόψεις . Η θεμελιώδης διαφοροποίηση στην οποία κατέληξαν μέσα από την πείρα είναι και αυτή μια άποψη : Το υλικό που περιέχεται σε αυτό το επίπεδο έχει προσωπικό χαρακτήρα στον βαθμό που περιέχει στοιχεία τα οποία βίωσε το άτομο στη ζωή του και ψυχολογικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να είναι και συνειδητοί.

Καταλαβαίνουμε εύκολα ότι τα ασυμβίβαστα ψυχολογικά στοιχεία είναι επιρρεπή προς την απώθηση και επομένως γίνονται ασυνείδητα . Από την άλλη πλευρά , όμως , με αυτό υποδηλώνεται η δυνατότητα συνειδητοποίησης αυτών των απωθημένων στοιχείων και διατήρησής τους στο συνειδητό νου από τη στιγμή που θα τα αναγνωρίσει .

Τα αναγνωρίζουμε σαν προσωπικά στοιχεία , γιατί οι επιδράσεις τους ή η μερική τους εκδήλωση ή η πηγή τους , μπορεί να εντοπιστεί στο προσωπικό μας παρελθόν .

Αυτά είναι τα αναπόσπαστα συστατικά της προσωπικότητας και η απώλειά τους από τη συνείδηση παράγει κάποια κατωτερότητα που εκδηλώνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο , μια κατωτερότητα που δεν έχει ψυχολογικό χαρακτήρα ενός φυσικού ελαττώματος , αλλά μιας έλλειψης που δημιουργεί ένα συναίσθημα ηθικής μνησικακίας .

Η αίσθηση της ηθικής κατωτερότητας δείχνει πάντα ότι το στοιχείο που λείπει είναι κάτι που έπρεπε να είναι παρόν ή που θα μπορούσε να γίνει συνειδητό αν το άτομο έκανε την απαραίτητη προσπάθεια.

ΥΓ.: Συνεχίζεται με διερεύνηση των παραπάνω.

Φιλικά

Κηφεύς

28/09/2009, 17:44:15
Η ηθική κατωτερότητα δεν προέρχεται από μια σύγκρουση με τον γενικά αποδεκτό και αυθαίρετο ηθικό νόμο , αλλά από τη σύγκρουση του ατόμου με τον εαυτό του , η οποία , για λόγους ψυχικής ισορροπίας απαιτεί την απώθηση του ελαττώματος .

Κάθε φορά που εμφανίζεται μια αίσθηση ηθικής κατωτερότητας , δείχνει πως το άτομο πρέπει να αφομοιώσει ένα ασυνείδητο στοιχείο μα και τη δυνατότητα μιας τέτοιας αφομοίωσης .

Σε τελευταία ανάλυση , οι ηθικές ιδιότητες του ανθρώπου είναι εκείνες που τον αναγκάζουν , μέσα από την άμεση αναγνώριση μιας ανάγκης , να αφομοιώσει τον ασυνείδητο εαυτό του και να παραμείνει σε μια συνειδητή κατάσταση .

ΥΓ.: Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται.

Φιλικά

Κηφεύς

28/09/2009, 18:02:15
Όποιος προχωρεί πάνω σε αυτό το δρόμο της αυτοπραγμάτωσης πρέπει αναπόφευκτα να κάνει συνειδητά τα περιεχόμενα του προσωπικού ασυνείδητου , μεγαλώνοντας έτσι το εύρος της προσωπικότητάς του .

Πρέπει να προσθέσω εδώ ότι αυτή η διεύρυνση έχει σχέση κύρια με την ηθική συνείδηση του ατόμου και την αυτογνωσία του , γιατί τα ασυνείδητα στοιχεία που απελευθερώνονται και συνειδητοποιούνται είναι συνήθως δυσάρεστα – άλλωστε , αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος για τον οποίο απωθούνται οι επιθυμίες , οι αναμνήσεις , οι τάσεις , τα σχέδια κλπ.

Τα υπόλοιπα εμφανίζονται κατά κανόνα στην ανάλυση των ονείρων . Συχνά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς πώς τα όνειρα συγκεντρώνουν τα ουσιώδη σημεία κομμάτι – κομμάτι και σε μια θαυμάσια διαδικασία επιλογής .

Το συνολικό υλικό που προστίθεται στη συνείδηση προκαλεί μια σημαντική διεύρυνση του ορίζοντα , μια βαθύτερη αυτογνωσία που μπορεί να εξανθρωπίσει τον άνθρωπο και να τον προικίσει με μετριοφροσύνη .

Αλλά ακόμη και η αυτογνωσία ασκεί διαφορετικές επιδράσεις σε διαφορετικούς χαρακτήρες .

Φιλικά

Κηφεύς

29/09/2009, 11:09:10
Φίλε Κηφεύς

Σε ευχαριστώ για όλα αυτά τα οποία έγραψες. Κατανοώ τον τρόπο τον οποίο εκφράζεις και έχω να πω κάποια πράγματα. Αλλά πριν τα πω θα ήθελα για χάρη δικιά μου αλλά και για όλους μας ,να βεβαιωθώ ότι μιλάμε την ιδία γλώσσα. Πχ.

Τι είναι η συνείδηση; Ποιος την έχει; Μπορεί η συνείδηση ,να μην είναι η προσωπικότητα ή τα εγώ, αλλά και γενικότερα αυτό το οποίο εξετάζει;

Αν ναι ..τότε η συνείδηση πρέπει να είναι πέρα από όλα αυτά τα οποία μπορεί να εξετάζει.

Αν μπορεί να εξετάζει τα εγώ, τότε αυτή δεν είναι ένα εγώ. Αν μπορεί να εξετάζει ένα όνειρο, τότε δεν είναι μέρος του ονείρου. Αν μπορεί να εξετάζει ένα συναίσθημα, τότε δεν είναι το συναίσθημα. Αν μπορεί να εξετάζει την σκέψη, τότε δεν είναι μια σκέψη.

Αν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζω.. τότε η συνείδηση λόγω ταύτισης λαμβάνει εσφαλμένες εντυπώσεις οι οποίες φιλτράρονται μέσα από την εκπαιδευμένη προσωπικότητα και τα εγώ με αποτέλεσμα να εκλαμβάνει ως εαυτό, κάτι το οποίο δεν είναι.

Συνειδητό, υποσυνείδητο, ασυνείδητο, υπερσυνείδητο, όλα αυτά περιέχουν την λέξη συνείδηση. Η συνείδηση είναι το βασικό υπόβαθρο όλων. Ανάλογα με το σε ποια κατάσταση βρίσκετε μια συνείδηση προσδίδουμε έναν ορισμό. Αν κάτιειναι πολύ βαθύ και αγγίζει την ενστικτώδες φύση μας τότε είναι ασυνείδητο. Αν η συνείδηση είναι σε κατάσταση εγρήγορσης τότε λέμε ότι εκτελούμε κάτι συνειδητά.

Αλλά πες μου αν δεν σου είναι κουραστικό τι είναι συνειδητό; Τι υποσυνείδητο και τι ασυνείδητο; (πες μου να μπω και σε κάποια διεύθυνση για να μην γραφείς)
Θέλω να έχουμε έναν κοινό ορισμό για να μην υπάρχουν παρερμηνείες .

Σε ευχαριστώ.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

29/09/2009, 20:29:59
quote:
Τι είναι η συνείδηση; Ποιος την έχει; Μπορεί η συνείδηση ,να μην είναι η προσωπικότητα ή τα εγώ, αλλά και γενικότερα αυτό το οποίο εξετάζει;

Αν ναι ..τότε η συνείδηση πρέπει να είναι πέρα από όλα αυτά τα οποία μπορεί να εξετάζει.

Αν μπορεί να εξετάζει τα εγώ, τότε αυτή δεν είναι ένα εγώ. Αν μπορεί να εξετάζει ένα όνειρο, τότε δεν είναι μέρος του ονείρου. Αν μπορεί να εξετάζει ένα συναίσθημα, τότε δεν είναι το συναίσθημα. Αν μπορεί να εξετάζει την σκέψη, τότε δεν είναι μια σκέψη.

Αν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζω.. τότε η συνείδηση λόγω ταύτισης λαμβάνει εσφαλμένες εντυπώσεις οι οποίες φιλτράρονται μέσα από την εκπαιδευμένη προσωπικότητα και τα εγώ με αποτέλεσμα να εκλαμβάνει ως εαυτό, κάτι το οποίο δεν είναι.

Συνειδητό, υποσυνείδητο, ασυνείδητο, υπερσυνείδητο, όλα αυτά περιέχουν την λέξη συνείδηση. Η συνείδηση είναι το βασικό υπόβαθρο όλων. Ανάλογα με το σε ποια κατάσταση βρίσκετε μια συνείδηση προσδίδουμε έναν ορισμό. Αν κάτιειναι πολύ βαθύ και αγγίζει την ενστικτώδες φύση μας τότε είναι ασυνείδητο. Αν η συνείδηση είναι σε κατάσταση εγρήγορσης τότε λέμε ότι εκτελούμε κάτι συνειδητά.

Αλλά πες μου αν δεν σου είναι κουραστικό τι είναι συνειδητό; Τι υποσυνείδητο και τι ασυνείδητο; (πες μου να μπω και σε κάποια διεύθυνση για να μην γραφείς)
Θέλω να έχουμε έναν κοινό ορισμό για να μην υπάρχουν παρερμηνείες .

Για τις έννοιες των λέξεων : Συνείδηση, συνειδητό, ασυνείδητο, υποσυνείδητο ... , έχουν γραφεί πάρα πολλά. Είναι δύσκολο αυτές οι έννοιες σε λίγους ορισμούς να γίνουν απόλυτα κατανοητές .

Παρ'όλα αυτά, φίλε ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ, έχεις δίκιο όταν λες ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας κοινός ορισμός για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Θα προσπαθήσω να συγκεράσω αυτές τις δύο θέσεις σε τρόπο ώστε να σου δώσω (όσο μπορώ πιο περιεκτικά) αυτά που ζητάς .

Δηλώνω, πάντως, ότι δεν είμαι ειδικός στα θέματα αυτά και προπαντός δεν διεκδικώ το "αλάθητο" σε ό,τι γράφω.

Δυστυχώς δεν μπορώ να σου δώσω ηλεκτρονικές διευθύνσεις, γιατί αποφεύγω τις πληροφορίες του διαδικτύου. Πηγές μου είναι σχεδόν αποκλειστικά τα βιβλία και προσωπικές σημειώσεις.

Επίσης η ταχύτητα των απαντήσεών θα εξαρτηθεί από τον ελεύθερο χρόνο μου (που είναι και λίγος και αρκετά ... ακατάστατος).

Φιλικά

Κηφεύς

29/09/2009, 21:35:46
Αντιγράφω από το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό «ΗΛΙΟΣ» μερικά αποσπάσματα (γράφοντάς τα στην Δημοτική) :

Συνείδηση : Η καθαρή και ακριβής γνώση των πραγμάτων του κόσμου και των γεγονότων της ζωής . Η εσωτερική γνώση , η επίγνωση του εσωτερικού κόσμου , της ψυχικής ζωής . Η συναίσθηση της καλής ή κακής συμπεριφοράς του ανθρώπου στον κόσμο , η επίγνωση των πράξεών του , των δικαιωμάτων , των υποχρεώσεών του και των ευθυνών του .

Για την Φιλοσοφία , η συνείδηση έχει δύο έννοιες , μία ψυχολογική και μία ηθική .

Στην ψυχολογική της έννοια η συνείδηση είναι η αυτογνωσία του πνεύματος ή της ψυχής . Ο άνθρωπος σαν πνευματικό , σαν σκεπτόμενο όν , έχει σε κάθε στιγμή την αντίληψη ότι είναι υποκείμενο πολλών διαφορετικής μορφής ψυχικών καταστάσεων , αισθημάτων , αναμνήσεων , δημιουργημάτων της φαντασίας, σκέψεων, κρίσεων, εννοιών, ιδεών, συναισθημάτων, επιθυμιών , ορμών .

Η ευθεία και άμεση αυτή αντίληψη , εσωτερική αίσθηση και γνώση των φαινομένων της ψυχικής ζωής, καλείται "συνείδηση" .

Η συνείδηση από στατική άποψη είναι το σύνολο των ψυχικών φαινομένων ή γεγονότων του ανθρώπου που παρουσιάζονται σε κάθε στιγμή . Από την δυναμική όμως άποψη , η συνείδηση , είναι συνθετική ενότητα της πολλαπλότητας των φαινομένων της ψυχικής ζωής , η δημιουργική σύνθεση της ψυχής .

ΥΓ.: Συνεχίζεται στο επόμενο μήνυμα με τους διάφορους χαρακτήρες της συνείδησης.

Φιλικά

Κηφεύς