ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ? (Περί πίστης) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ? (Περί πίστης) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

kasper45 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/3
21/11/2013, 20:35:46
Εννοώ πως σχημάτισα την εντύπωση ότι ερμηνεύεις την λέξη "μύθο" ως ψέμα, όταν μιλάς για ιστορίες στην Βίβλο.

Να πω λίγα για τον μύθο.

Στην σημερινή εποχή η πλειοψηφία των ανθρώπων, χριστιανοί και μη, ερμηνεύουν την λέξη μύθος ως ψέμα. Μύθος είναι η προφορική παράδοση, η φήμη(mouth=στόμα). Από εκεί και πέρα μπορεί να είναι αληθινή, μπορεί και ψεύτικη. Αλλά μέχρι να φτάσουμε στο "από εκεί και πέρα", παραμένει απλά ως "αυτό που βγαίνει από το στόμα". Σε κάποιες περιπτώσεις θεωρούμε και την αντίστοιχη λέξη "φήμη" ως ψέμα. Λέμε "είναι μόνο φήμες"....

Σκέφτηκα τα αίτια για τα οποία οι άνθρωποι κοροϊδεύουν τον μύθο και οι επιστήμονες λένε "από τον μύθο στον λόγο"(αν και μύθος=λόγος!). Επειδή λοιπόν αυτό που έβγαινε τα παμπάλαια και νεώτερα χρόνια από το στόμα των ανθρώπων(τερατομαχίες, αναστάσεις κτλ), δεν μπορούν να το χωνέψουν οι σημερινοί ορθολογιστές, θεωρούν τον μύθο ως τον αφελή λόγο ανθρώπων που νόμιζαν πως τα στοιχεία της φύσης έχουν ψυχή και υπάρχουν τέρατα. Από την άλλη πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως ο "αφελής" λαός εξογκώνει και παραμορφώνει ένα γεγονός λόγω ενθουσιασμού(κυρά Κατίνα κτλ).

Εγώ εδώ θα παίξω τον ρόλο του δικηγόρου των σπηλαιανθρώπων, γιατί πιστεύω πως βαθιά μέσα μας είμαστε απλώς "πολιτισμένοι"(ζούμε απλώς σε πολιτείες) σπηλαιάνθρωποι. Αν όλα αυτά που λέει ο μύθος είναι λοιπόν απίθανα και απίστευτα, τότε γιατί ο άνθρωπος τα βλέπει στα όνειρά του και γιατί τα φέρνει γενικά στο προσκήνιο; Γιατί στο κάτω-κάτω έχουν λόγο ύπαρξης στην διάνοια; Είπα αρκετά για αυτό.

////

Σε αυτό που λες για την εκμηδένιση του "εγώ". Τί εννοείς, μήπως την "ανυπαρξία" ή την πλήρη απόρριψη όσων πραγμάτων υπάρχουν;

Να θυμίσω πως στην Γραφή, το βραβείο του Χριστιανού δεν είναι η ανυπαρξία αλλά η ανακαίνηση. Δηλαδή δεν καταδικάζει την Κτίση αλλά μιλάει για φθορά και ανακαίνηση. Η ζωή είναι δύσκολη και σκληρή. Πολλές φορές έχει αναρωτηθεί κάποιος "Να ζει κανείς ή να μην ζει;". Αλλά παρόλες τις δυσκολίες η ζωή είναι και γλυκιά. Έσχατος εχθρός στον Χριστιανισμό θεωρείται ο "Θάνατος", δηλαδή η Φθορά γενικά, και το ζητούμενο είναι η Ανακαίνηση του Απολεσθέντος Παραδείσου.

Τώρα για την πλήρη απόρριψη όσων υπάρχουν. Αν ίσχυε πως ο Χριστός διδάσκει αυτό, τότε lol δεν θα δημιουργούσε τον κόσμο ο Θεός κατά τας Γραφάς. Εμένα προσωπικά δεν με συναρπάζει η ανυπαρξία, αλλά ούτε και προτιμώ μια ζωή με βάσανα.

Αυτή είναι και η διαφορά που είχα στον νου. Πολλές θρησκευτικές ιστορίες περιγράφουν τους κύκλους για τους οποίους μιλάει και ο εκκλησιαστής Σολομώντας, αλλά ως εκεί. Στον Χριστιανισμό όμως υπάρχει και μια υπόσχεση για μια παύση αυτής της αέναης αλλαγής και φθοράς, με αποκατάσταση και ανάσταση στην πρότερη κατάσταση ευδαιμονίας. Κάποιοι μιλάνε για αυτήν την φθορά ως κάτι πολύ φυσικό που πρέπει να δεχτούμε. Ναι, φυσικό είναι. Αλλά εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ και να πω "wow, μου αρέσει". ΚΑΘΟΛΟΥ δεν μου αρέσει. Ακόμη και σε άλλες θρησκευτικές αντιλήψεις το ζητούμενο είναι παρόμοια η απόδραση από τον θλιβερό "κύκλο"(ζωής και θανάτου).

Ίσως η ιστορία με τον Προμηθέα και τον Ηρακλή να κρύβει το μυστήριο της αποκατάστασης του ανθρώπου, όπως ακριβώς και στην Βίβλο. Μια αρχαιοελληνική προφητεία για το υποσχόμενο Σπέρμα που θα σώσει τον αλυσοδεμένο Προμηθέα από τον κύκλο του πόνου(συκώτι πεθαίνει, συκώτι γεννιέται, επιθυμίες) και θα τον φέρει κοντά στον Θεό. Γιατί και ο Χριστός είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Θεού και ανθρώπου, όσο ήταν άνθρωπος ήταν Ημίθεος.

21/11/2013, 20:43:07
Dionaegir ΛΟΓΙΚΕΣ αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού υπάρχουν πάμπολλες. Αλλά εσύ φαίνεται να εννοεί στο να έρθεις σε ΕΠΑΦΗ με τον Θεό ή γενικά με τον πνευματικό κόσμο, κάτι εμπειρικό δηλαδή.

Είναι πολύ εύλογα αυτά που λες για το "κρυφτούλι" και οι απορίες σου δικαιολογημένες. Όμως σκέψου πως μπορούν να υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους αυτό δεν είναι εύκολο, σαν κάτι εφήμερο που κάνουμε κάθε μέρα.

21/11/2013, 21:00:52
quote:
Μύθος είναι η προφορική παράδοση, η φήμη(mouth=στόμα).

Μάλιστα.

Αφού λοιπόν το "Μύθος" έλκει την καταγωγή του από το "Mouth", το "Επιμύθιον" θα έχει και άμεση σχέση με το "Επιστόμιον"...

Κι επειδή τελικά έχουμε πήξει στην καφρίλα και την αμορφωσιά:

"Ο μύθος σχετίζεται γλωσσικά με τη ρίζα *μν – απ’ όπου οι λέξεις μύω, μυώ, μύστης, μυστήριο κ.ά. Υποθέτουμε ότι με τους γνωστικούς μύθους, δηλαδή με μύθους που περιέχουν στοιχεία γνώσης για το κυνήγι, τη βλάστηση, τους καρπούς, οι γέροι μύστες μυούν τους νέους στα μυστικά της φύσης.

Σ’ αυτήν την υπόθεση συνηγορεί ο Όμηρος για τον οποίο μύθος δεν είναι το παραμύθι, αλλά ο λόγος, η συμβουλή, η προσταγή, η πρόταση και η γνώμη."

Από:

http://www.clab.edc.uoc.gr/seminar/heraklio/promitheas/myth.htm

θεέ των μαύρων, τον καλό συγχώρεσε Γουίλ και δώσ' του εκεί που βρίσκεται λίγη απ' την άσπρη σκόνη...

Υ.Γ. Φτάνει. Όχι άλλο κάρβουνο.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

21/11/2013, 21:15:12
quote:
kost

Η διαφορά στο επίπεδό μας ήταν και είναι ξεκάθαρη...σε έναν χείμαρρο επιχειρημάτων αντιπαραθέτεις τρεκλίζοντες ασυναρτησίες.

Τα επιχειρήματά σου τα ξέρω πριν από εσένα και μάλιστα σου λείπουν και κάποια που φαίνονται πιο σοβαροφανή. Αλλά από το να κουράζεσαι να μου τα γράφεις ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ.

Γιατί ντρέπεσαι???

Εκτός αν θεωρείς τον εαυτό σου ως τον "εφευρέτη" αυτών των "επιχειρημάτων" οπότε κάνουμε άλλη συζήτηση.

Ο Sesostris για παράδειγμα μετά από την παταγώδη αποτυχία με Kenyon και Aland κατέβηκε στο γνώριμο επίπεδο βιβλιογραφίας που τον γνώρισα με το που πρωτοεγγράφηκα.

Άλλωστε δεν σου ζήτησα επιχειρήματα (του είδους που μας φέρνεις) αλλά μια λογική πρόταση που να συνδέει δυο (ή τρεις) θέσεις σου και αδυνατείς για πάνω από μια εβδομάδα.

quote:

Σε παραπέμπω να μορφωθείς σε πηγές όπως το "The Priority of John", όπου ο John A.T. Robinson αναγνωρίζει το ευαγγέλιο του Ιωάννη ως πιθανόν προγενέστερο των άλλων τριών,

Μπα, διαβάζεις και Αγγλικανικούς επισκόπους???

Μπράβο σου kost!

Βέβαια ότι η συλλογιστική του ΦΕΡΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 70 μ.Χ (δηλ. την καταστροφή της Ιερουσαλήμ) καθώς και ότι ΔΕΝ θεωρεί τα Ευαγγέλια ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ και με ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ να υποθέσω ότι τα απορρίπτεις.

quote:

και κυρίως τονίζοντας αυτό που έχουν πει και πολλοί άλλοι και το οποίο είναι προφανές: το κατά Ιωάννην ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ενώ τα τρία συνοπτικά συνδέονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους.

Αυτό δείχνει ότι έχει γραφτεί πρώτο???

Ακριβώς το αντίθετο θεωρεί η πλειοψηφία των ερευνητών.

quote:

Και ας το ξαναπούμε μπας και εμφυτεύσω στο μυαλό σου αυτό το πράγμα που και δεκάχρονα καταλαβαίνουν: ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΕΑΝ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΑΤΘΑΙΟ.

Ξεχνάς πως φτάσαμε ως εδώ μου φαίνεται.

Μας είχες πρήξει για την πρώτη εμφάνιση του αναστημένου Ιησού αυτοπεριοριζόμενος στο Ματθαίο και τον Ιωάννη (καθότι ήταν αυτόπτες μάρτυρες) όπου είχες βρει λαβράκι και καλά, ότι διαφωνούν και αντιφάσκουν μεταξύ τους.

ΘΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ ΟΤΙ ΔΗΛ. Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ Ο ΜΑΤΘΑΙΟΣ???

ΕΓΙΝΕ!!!!

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ!!!!

Απάντα στο α) το β) και το γ) ΑΝΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ και φτιάξε αυτή τη ρημαδοπρόταση. ΜΠΟΡΕΙΣ????

quote:

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΜΕΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ, ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ...

Κοίτα όσο προσπαθείς με φτηνά κολπάκια να ξεφύγεις δεν θα μπορεσεις.

Ας περιοριστούμε σε ΜΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΗ αυτή της πρώτης εμφάνισης του αναστημένου Ιησού. Διάλεξε ποιος έγραψε πρώτος το Ευαγγέλιό του και με βάση την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ των Ευαγγελίων από σκοτεινά κέντρα με σκοπό τη πνευματική ποδηγέτηση των λαών το σκοταδισμό και την πνευματική αποτελμάτωση ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΤΗ ΡΗΜΑΔΟΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΖΗΤΑΩ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ.

quote:

ξαναδιάβασε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα μηνύματά μου μπας και μορφωθείς για την ίδια την θρησκεία σου και μετά έλα ξαναμίλα μου...

Ότι θα έκανα σεμινάρια περί των ευαγγελίων σε "διαβασμένους" υποτίθεται χριστιανούς, αυτό ούτε που το φανταζόμουνα...

Edited by - Alexandros. on 21/11/2013 21:18:18

21/11/2013, 21:34:24
quote:
kost
Τα Ευαγγέλια, για να το πω απλά, είναι μία παραβολή μέσα στην παραβολή. Το όλο πλαίσιο δηλαδή αποτελεί μία παραβολική διήγηση, η οποία μάλιστα χρησιμοποιεί το ίδιο ακριβώς μέσον (αυτό της παραβολής) στα επί μέρους στοιχεία και την επί μέρους διδασκαλία του!!!

Και εσύ βρε θηρίο από την παραβολή της παραβολής ω παραβολή πως βρίσκεις έστω και μια αντίφαση???

Εξ'ορισμού δεν είναι εεεε χμμμ...αντιφατικό?

Αυτό που λες πλάκα-πλάκα είναι ωραία ντρίμπλα για τους αδαείς Χριστιανούς αν δεν μπορούν να αντικρούσουν τους Sesostrηδες και τις πηγές του περί ν-το πλήθος αντιφάσεων στα Ευαγγέλια...

Χμμμ...
Πραγματικά δεν είναι κακό, όσο το σκέφτομαι...

Υ.Γ Δεν ξέρω kost αν τα Ευαγγέλια είναι η παραβολή της παραβολής αλλά η συλλογιστική σου απέναντι στα Ευαγγέλια είναι η αντίφαση της αντίφασης ω αντίφαση...