ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τί είναι πρόοδος; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Τί είναι πρόοδος; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Χρίστος Έλ23 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
04/04/2013, 19:48:10
Abet, πιστεύω υπάρχουν κάποια κοινά αθεϊστικά επιχειρήματα, τα οποία έχουν απαντηθεί με σοβαρότητα από την χριστιανική πλευρά. Ένα από αυτά είναι και αυτό που αναφέρεις.

Λες ότι είμαι υποκριτής που χρησιμοποιώ την τεχνολογία, την ίδια στιγμή που την καταδικάζω ως ελαττωματική.

Μα δεν είπα πως η τεχνολογία είναι μόνο αρνητική. Εκτός από τα κακά της έχει και τα καλά της. Έπειτα είμαι ενταγμένος στην κοινωνία και την πολιτεία και ως ένα βαθμό την χρησιμοποιώ υποχρεωτικά.

Όμως αυτό που πρέπει να συγκρατήσεις είναι, πως όταν λέω η τεχνολογική πρόοδος κατέστρεψε τον άνθρωπο, δεν αποκλείω τα καλά της. Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Όμως σαν ανθρώπινη που είναι η τεχνολογική πρόοδος, έχει περισσότερες αρνητικές συνέπειες παρά ωφέλειες. Δεν ξέρουμε να την χειριστούμε σωστά.

Βέβαια δεν θα ήταν δυνατόν να ισχυριστώ πως τα αρχικά στάδια της τεχνολογικής προόδου στην ανθρώπινη ιστορία, τα οποία ήταν απαραίτητα για την επιβίωση, ήταν αρνητικά. Απλώς ισχυρίστηκα ότι ήταν ένα αναγκαίο προϊόν μετά το τέλος της Χρυσής Εποχής και της Πτώσης τουΑνθρώπου(σύμφωνα βέβαια με τα δικά μου χριστιανικά πιστεύω).
Όμως σιγά σιγά η τεχνολογική πρόοδος εξελίχθηκε προς το χειρότερο, παρά την φαινομενική σούπερ άνετη ζωή που ζούμε σήμερα.

09/04/2013, 14:48:30
Εγώ διακρίνω ότι αργά ή γρήγορα η θρησκεία προσαρμόζεται στις κοινωνικές εξελίξεις. Από τα "σας πάω" και "ελάτε με τα σκουλαρίκια στην εκκλησία" του Χριστόδουλου μέχρι και την αποδοχή της εξελικτικής θεωρίας από το Βατικανό διακρίνουμε μια ευελιξία της θρησκείας και των εκπροσώπων της. Βέβαια η ευελιξία αυτή δεν εντοπίζεται στον ίδιο βαθμό από θρησκεία σε θρησκεία, π.χ. έχω την εντύπωση ότι το Ισλάμ δεν επιδεικνύει την ίδια ευκολία να αποδεχτεί επιστημονικές θεωρίες.

Γαι το κατά πόσον αποτελεί εμπόδιο η θρησκεία στην πρόοδο πιστεύω ότι αυτό σχετίζεται περισσότερο με το ατομικό επίπεδο. Άτομα π.χ. που αρνούνται επιστημονικές αλήθειες επειδή αισθάνονται ότι θίγεται η βασιμότητα της θρησκείας τους, στερούνται τις νέες γνώσεις κι έτσι θέτουν εμπόδιο στην προσωπική τους πνευματική πρόοδο.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

09/04/2013, 15:23:01
quote:

Εγώ διακρίνω ότι αργά ή γρήγορα η θρησκεία προσαρμόζεται στις κοινωνικές εξελίξεις. Από τα "σας πάω" και "ελάτε με τα σκουλαρίκια στην εκκλησία" του Χριστόδουλου μέχρι και την αποδοχή της εξελικτικής θεωρίας από το Βατικανό διακρίνουμε μια ευελιξία της θρησκείας και των εκπροσώπων της. Βέβαια η ευελιξία αυτή δεν εντοπίζεται στον ίδιο βαθμό από θρησκεία σε θρησκεία, π.χ. έχω την εντύπωση ότι το Ισλάμ δεν επιδεικνύει την ίδια ευκολία να αποδεχτεί επιστημονικές θεωρίες.

Γαι το κατά πόσον αποτελεί εμπόδιο η θρησκεία στην πρόοδο πιστεύω ότι αυτό σχετίζεται περισσότερο με το ατομικό επίπεδο. Άτομα π.χ. που αρνούνται επιστημονικές αλήθειες επειδή αισθάνονται ότι θίγεται η βασιμότητα της θρησκείας τους, στερούνται τις νέες γνώσεις κι έτσι θέτουν εμπόδιο στην προσωπική τους πνευματική πρόοδο.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Στο πρώτο μέρος θα συμφωνήσω. Αποδεικνύει τον αθεϊσμό και τον φόβο του ιερατείου μπροστά σε ο,τιδήποτε απειλεί την θέση του, την βιωσιμότητά του.

Στο δεύτερο μέρος διαφωνώ. Εξαρτάται αν αυτό που καλείται "επιστημονική αλήθεια" είναι όντως αλήθεια και αν συντελεί στην πρόοδο. Αν κάποιος ειλικρινής πιστεύσει πως αναιρεί την θρησκεία του, τότε ας την δεχτεί.