- Θρησκευτικές εκστατικές εμπειρίες - διευρυμένη συνείδηση και ανθρώπινος εγκέφαλος - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Προσπαθώ να βγω από ένα "βραχυκύκλωμα" των σκέψεων μου και να συνεχίσω αυτό το θέμα (ίσως να φταίει και το τέλος των διακοπών και η επάνοδος στην Αθήνα..) όμως θα στηριχτώ σε κάποια από τα λεγόμενα σου για να δώσω νέα ώθηση.
"Εκ τυμπάνου βέβρωκα ,
εκ κυμβάλου πέπωκα ,
γέγονα Μυστικός . "
"Επεδεικνύοντο τα "αθύρματα του Βάκχου", δηλαδή :
« Κύβος , σβούρα , σφαίρα , καθρέπτης , ως και κουκουναριά , όφις , ωόν »"
"Μετά την αρπαγή της Περσεφόνης , οι Μύστες εισέρχονται στον Ναό ,πίνουν ένα ποτό , βλέπουν μορφές ωραίες και τρομερές"
"...Περνούν από σκοτεινούς διαδρόμους και υφίστανται διάφορες δοκιμασίες . Περνούν από τους Κριτές του Άδη , Μίνωα , Αιακό, Ροδάμανθυ. Βλέπουν τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, μαυροντυμένη
και θλιμμένη , διότι γνωρίζει πλέον την πίκρα της υλικής ζωής . "
Επιστροφή στην ψυχή, στα βάθη της ψυχής.
Πρέπει να ομολογήσω ότι μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκφράσω τις απορίες μου, αλλά όλα τούτα "χορεύουν" εκστατικά μέσα μου, μου χαμογελούν και μου δείχνουν το λάκκο του λαγού, και ο Νάρκισσος (όναρ+κισσός ?) μου σιγοτραγουδά και μου λέει κράτα ένα κουκουνάρι και κάτσε μπροστά στον καθρέπτη, ξέρω ότι θα τρομάξεις, μα θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τα τέρατα που φυλάνε τον Άδη...
Και ο Ύπνος και τα όνειρα τι ρόλο παίζουν σε όλα αυτά? Και οι Όνειροι αν ήθελαν να μας μιλήσουν τι άραγε θα μας έλεγαν...? Ή μήπως μας μιλούν?
"είδες ποτέ όνειρο που ήσουν σίγουρος πως είναι αληθινό;
αν δεν μπορούσες να ξυπνήσεις από το όνειρο,
πως θα ξεχώριζες τον κόσμο των ονείρων από τον πραγματικό;"

Διαβασα λιγο το θεμα αναφερονται πολλα εδω,αυτο που θελω να πω ειναι οτι μια φυσικη εμπειρια εκστασης (χωρις ουσιες) δεν εχει καμια σχεση με μια εμπειρια ουσιων.
Χωρις να εχω το απαραιτητο λεξιλογιο για να αναλυσω τα περι του νου,αυτο που γνωριζω ειναι οτι,εχοντας δοκιμασει εκτος απο DMT,ολα τα υπολοιπα(ευρωπαικα,βαλκανικα) + λιγα αμερικανικα,(οχι πεγιοτ? & κατι αλλα λατινικα),σαν μοδα που ειναι στην γενια μου μεσα στα clubs και στα δαση(πειραματικα και λιγες φορες στην εφηβια),
με τις ουσιες επηρεαζεται κ λειτουργει σκετος ο νους η συνειδηση,και σε μια μικρη δοσολογια αντιλάμβανεσαι την επηρια της ουσιας στον νου σου,αλλα ενταξει με μια ισχυρη χανεις την μπαλα(ολο παιχνιδια του νου),βεβαια αντιλαμβανεσαι πολλα αλλα δεν εχει καμια σχεση με μια φυσικη εμπειρια εκστασης οπου υπαρχει μια απιστευτη σε ενταση ροη ενεργειας απο την καρδια προς τα πανω-τον νου και στο απειρο,οπου συναντας τον εαυτο σου σε πληρη αρμονια και ολο το φως ερχεται απο την καρδια
Καληνυστα
Μια "φυσική εμπειρία έκστασης" προξενείται και αυτή από διέγερση της επίφυσης μας και μας εισάγει στον βαθύ εγκεφαλικό κόσμο του ιερού.
Η καθημερινότητα, η ρουτίνα, ο "αποιεροποιημένος" όμως τρόπος ζωής, μακρυά από την φύση και την ψυχή μας, εγκλωβίζει την ύπαρξη μας σε επίπεδα τόσο χαμηλά που πλέον είναι σχεδόν αδύνατον να βιωθεί μια τέτοια έντονη εμπειρία. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις.
Οι διάφορες ψυχοενεργές ουσίες διεγείρουν και αυτές την επίφυση. Εδώ υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά. Μια και μιλάμε για Ελευσίνια Μυστήρια θυμήσου το "σκάνδαλο" που είχε ξεσπάσει στην αρχαία Αθήνα με κάποιους αριστοκράτες οι οποίοι "τελούσαν" και καλά τα Μυστήρια στην οικία τους (χρησιμοποιώντας την μυστική συνταγή του κυκεώνα) με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε ιεροσυλίες και κενά μεθύσια. Θυμήσου τα ιερά φυτά των σαμανιστικών τελετών τα οποία λαμβάνονταν με την καθοδήγηση του σαμάνου (Ιεροφάντης στα Ελευσίνια) ύστερα από ειδική προετοιμασία και ανάλογα με το επίπεδο μύησης των συμμετεχόντων.
Δεν μπορούμε να παίζουμε με την φωτιά. Δεν μπορούμε να ασεβούμε στον Γιο της Βροντής. Αν δεν καούμε... τότε θα τρελαθούμε. Βλέπε το θλιβερό αποτέλεσμα των τοξικομανών...
Τα ενθεογενή δεν είναι για τον "σύγχρονο" "πολιτισμένο" άνθρωπο, σε αυτόν δεν θα "γεννήσουν", δεν θα αποκαλύψουν το θείο μέσα του, θα τον οδηγήσουν με ακρίβεια στην σωματική και ψυχολογική εξάρτηση, στην τρέλα, και ίσως στο θάνατο. Όταν συναντήσεις στην Φύση τον γιό της βροντής, την καιόμενη βάτο, "βγάλε τα παπούτσια σου" γιατί θα είσαι σε τόπο ιερό... και αν δεν το σεβαστείς αυτό, θα τιμωρηθείς...
Σήμερα πολλοί άνθρωποι που αναζητούν εσωτερικά το Φως ανακαλύπτουν ξανά την δύναμη του διαλογισμού, της προσευχής και βιώνουν Θεοφάνια. Είναι ο καλύτερος δρόμος για την βίωση του θείου και χαίρομαι που συμφωνούμε σε αυτό.
quote:
φυσικη εμπειρια εκστασης οπου υπαρχει μια απιστευτη σε ενταση ροη ενεργειας απο την καρδια προς τα πανω-τον νου και στο απειρο,οπου συναντας τον εαυτο σου σε πληρη αρμονια και ολο το φως ερχεται απο την καρδια
Θα ήθελες να μας πεις περισσότερα για αυτήν την εμπειρία;

http://www.esoterica.gr/articles/religion/brainrlg/brainrlg.htm

http://www.sarantakos.com/language/ompax2.htm
Μια άλλη ερμηνεία του Κογξ Ομ Παξ.
Asvokounavos: Πάντα πρέπει να κοιτάμε όχι μόνο τις δυο πλευρές ενός νομίσματος, αλλά και την αξία του.
Αναφερω μια εκστατικη εμπειρια αν κ δεν ξερω σε τι μπορει να βοηθησει αλλα μιας κ εχετε επιστημονικες διαθεσεις κ ειστε κ μεγαλυτεροι.Ερχεται απο το το παρελθον...
Τοτε μου ηρθε στο μυαλο η σκεψη του θανατου.Με ανοιχτα τα ματια ονειρευτικα πως πεθαινα.Για λιγα δευτερολεπτα βυθιστικα σε αυτην τη σκεψη και ενιωσα ενα δυνατο κομπο στην καρδια. Αισθανθηκα φοβο και πανικο,καλυμενο με αδρανεια στο μυαλο.Για ελαχιστα δευτερολεπτα οσπου ολα αλλαξαν..Αισθανθηκα τοσο ζωντανος οσο ποτε αλοτε.Αισθανθηκα ενα μεγαλο ρευμα ενεργειας απο μεσα μου αλλα με τεραστια δυναμη.Απο το σωμα προς τον νου και οταν παρατηρουσα τον εαυτο μου,ψηλα στο απειρο.Μια αδιαλειπτη ροη ενεργειων απο το καθε τι που κοιταζα.Εμπενα μεσα στους πινακες ζωγραφικης στον τοιχο και ζουσα αυτο που εβλεπα.Σκεφτηκα οτι αυτο θα φυγει και ξενερωσα αλλα καταλαβαινα οτι ηταν απλα σκεψη και ο νους μου ηταν σε φαση δεν πιστευω τιποτα αλλα τιποτα!αισθανομουν τελειως νηφαλιος και καθαρος-συναισθηματικα,ψυχικα,σωματικα,και νοητικα,απλα δεν πιστευα τιποτα,οτι με φοβιζε το εδιωχνα πολυ απλα σαν να ελεγχα τη σκεψη μου.Και ο νους ζωγραφιζοταν συνεχεια απο τη χαρα>>
Αυτο κρατησε για πολλες ωρες και δεν εφυγε μεχρι να κοιμηθω>
The End:)
quote:
Με ανοιχτα τα ματια ονειρευτικα πως πεθαινα
Και ποιος μας λέει ότι δεν είναι κάπως έτσι ο θάνατος?
Άλλωστε ζωή, θάνατος, τα πάντα είναι στον εγκέφαλο μας...![]()
Θα λείψω ακόμα λίγο...

α)Η ανθρώπινη αντίληψη είναι δημιουργική (δηλαδή δημιουργεί αυτό που αποδεχόμαστε ως "πραγματικότητα").
β)Η αντίληψη μας δεν εκφράζει άμεσα αυτό που καταγράφουν τα αισθητήρια όργανα μας, αλλά είναι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας αυτού που άμεσα αντιλαμβάνονται τα αισθητήρια όργανα από το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο μας.
γ)Ο εγκέφαλος μας αναλύει τα σήματα που λαμβάνει από τα αισθητήρια όργανα με βάσει αυτά που έχει ήδη καταχωρημένα (καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό?)
δ)Το νευρικό σύστημα δεν καταγράφει όλες τις πληροφορίες που μεταφέρουν οι αισθήσεις του αλλά μόνο όσες θεωρεί κατά περίπτωση χρήσιμες.
ε)Τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα μετασχηματίζονται σε ηλεκτροχημική ενέργεια.
στ)Ο άνθρωπος δεν γεννιέται "λευκό χαρτί".
Με βάση αυτές τις επιστημονικές παραδοχές καταλαβαίνουμε ότι ουσιαστικά η "πραγματικότητα" είναι αποτέλεσμα χημικών ενώσεων και φαρμάκων που "κυλούν" στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Το θέμα είναι γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και συγκεκριμένα η επίφυση μας εκκρίνει συγκεκριμένη ποσότητα τέτοιων φαρμάκων ώστε να αισθανόμαστε με τον συγκεκριμένο τρόπο την "πραγματικότητα" γύρω μας;
1.Σύμφωνα με την τρίτη παραδοχή πολύ σημαντικό ρόλο στο τι κρατάει και αναλύει τελικά ο εγκέφαλος από τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τα αισθητήρια όργανα παίζουν οι ήδη καταχωρημένες και αποδεκτές πληροφορίες από το παρελθόν.
2.Η άποψη ότι ο άνθρωπος γεννιέται tabula rasa θεωρείται πλέον λανθασμένη. Υπάρχουν κάποιες έμφυτες αντιλήψεις που πολύ πιθανόν προέρχονται από την εμβρυακή ζωή του ανθρώπου.
Αυτό μας οδηγεί σε νέο ερώτημα: κατά πόσο μπορεί να καθοδηγηθεί ένας άνθρωπος στο να βιώνει με συγκεκριμένο τρόπο την ούτως η άλλως υποκειμενική πραγματικότητα και αν είναι εφικτό αυτό να επιβληθεί σε ένα σύνολο ανθρώπινων μονάδων.

quote:
1.Σύμφωνα με την τρίτη παραδοχή πολύ σημαντικό ρόλο στο τι κρατάει και αναλύει τελικά ο εγκέφαλος από τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τα αισθητήρια όργανα παίζουν οι ήδη καταχωρημένες και αποδεκτές πληροφορίες από το παρελθόν.
Πολύ σωστά, φίλε Marte! ![]()
Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως είναι ήδη κατά κάποιον τρόπο "προδιαγεγραμμένο" το τι θα επιλέξει να κρατήσει ο εγκέφαλος μας από τα ερεθίσματα που λαμβάνει συνεχώς αλλά και το τι θα συνεχίσει να λαμβάνει.
Μήπως λοιπόν όταν αναφερόμαστε στην διεύρυνση της συνείδησης θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην πιθανότητα αποδοχής πληροφοριών οι οποίες δεν είναι ήδη καταχωρημένες στον εγκέφαλο μας;
Ίσως να μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον εγκέφαλο μας με ένα μεγάλο φίλτρο.
Αυτό επιτρέπει να περάσουν από μέσα του τα ερεθίσματα κι οι πληροφορίες που είναι ήδη γνώριμες σε αυτόν και στην συνέχεια καταχωρούνται στην θέση που έχει "προγραμματιστεί" να καταχωρούνται.
Οι μη γνώριμες παραμένουν στο φίλτρο και δε μπορούν να περάσουν διότι το φίλτρο δεν τους αναγνωρίζει κάποιο σημείο γνώριμο όπου θα τους επιτρέψει την είσοδο και την καταχώρηση τους.
Φαντάζεσαι λοιπόν πόσες πληροφορίες μπορεί να χάνουμε κάθε μέρα και τι εμπειρίες να χάνουμε; ![]()
Από την άλλη, μήπως κι οι υπερβατικές/εκστατικές καταστάσεις του ανθρώπου που σχετίζονται με τα θρησκευτικά ζητήματα αλλά κι εμπειρίες όπως τα οράματα κλπ είναι μια λογική διεργασία του νου μας;
Μήπως είναι γεγονότα που έχουν άμεση σχέση με τις ήδη καταχωρημένες πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τα θρησκευτικά ζητήματα;
quote:
2.Η άποψη ότι ο άνθρωπος γεννιέται tabula rasa θεωρείται πλέον λανθασμένη. Υπάρχουν κάποιες έμφυτες αντιλήψεις που πολύ πιθανόν προέρχονται από την εμβρυακή ζωή του ανθρώπου.
Η συγκεκριμένη αντίληψη του Locke τείνει να καταργηθεί.
Οι έμφυτες αντιλήψεις μπορεί όντως να προέρχονται από την εμβρυακή ηλικία του ανθρώπου ή - για να το πάω λίγο πιο πέρα και να δώσω ένα άλλο ερέθισμα (
) - από κάποιες προηγούμενες ενσαρκώσεις. ![]()

In anticipation of my resurrection...