ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Εκλειψη 8-9 Νοεμβρίου - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet

- Εκλειψη 8-9 Νοεμβρίου - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet

harmonia34 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
harmoniaΜέλος
08/11/2003, 10:43:09
για τους γαλλόφωνους
http://www.bdl.fr/ephem/eclipses/lune/lune.html

για τους αγγλόφωνους
http://msnbc.com/news/978686.asp

Smart Alex-Μέλος
08/11/2003, 21:02:47
Για τους Ελληνόφωνους;;

Victory or Valhalla

08/11/2003, 22:25:46
ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ-ΣΕΛΗΝΗΣ
- ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΕΒΑΙΑ ΦΟΡΟΥΜ/ΑΣΤΡΑ/ΣΕΛΗΝΗ/ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΩ!-

ΕΚΛΕΙΨΗ ΞΗΜΕΡΩΜΑ 8>>>9/11/03
ΥΠΟ ΤΟ ΖΩΔΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ
+ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ() ΕΔΩ:
http://www.anew.gr/astrology/selections/astr_our.php

aum

harmoniaΜέλος
09/11/2003, 01:13:12
Ωραία!
Δεν το ήξερα αυτό το site

09/03/2004, 21:57:08

Αγαπητέ Thoth, σε ευχαριστώ για την παρουσίαση που κάνεις. Μέχρι πριν από μερικές βδομάδες δεν είχα ιδέα για την ινδική φιλοσοφία. Μετά όμως από την προσπάθειά σου και τις απόψεις που ανταλλάξαμε την έχω εκτιμήσει πάρα πολύ.

Έχεις δίκιο, πρέπει καταρχήν να διαβάσουμε τον Βιβεκανάντα και μετά να τον ξαναδιαβάσουμε πολλές φορές. Ο τρόπος που αποδίδει τη σκέψη του είναι κατά-πληκτικός.

Να παρατηρήσω ότι βλέπω μεγάλες ομοιότητες μεταξύ της ινδικής φιλοσοφίας και της ελληνικής. Σχετικά εύκολα φαίνονται αν συγκρίνουμε τα δύο topic : εννεάδες του Πλωτίνου και Ινδική φιλοσοφία-Βιβεκανάντα. Σίγουρα θα έχουν και διαφορές που (παραδόξως ) δε μπορώ να διακρίνω.

thothΙδρυτικό Μέλος
10/03/2004, 01:44:17
Ευχαριστώ Δημήτρη, για το κουράγιο που μου δίνεις με την θετική αναγνώριση που κάνεις για την χρησιμότητα του topic. Υπάρχουν ακόμα πολλά αποσπάσματα που έχω να παραθέσω και τα πιο σημαντικά δεν βρίσκονται στα βιβλία που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά αλλά σε αυτά που έχω μεταφράσει από τα άπαντά του που βρίσκονται στα αγγλικά σε ηλεκτρονική διαδικτυακή μορφή. Αυτά όμως τα φυλάω για το τέλος για να αξιοποιηθούν καλύτερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι άνοιξα το topic με τις Εννεάδες ενώ έχω ακόμα ανοιχτό αυτό του Βιβεκανάντα. Κι εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες στις δύο φιλοσοφίες. Υπάρχουν διαφορές γιατί υπάρχει ένας διαφορετικός προσέγγισης και μια χιλιόχρονη διαφορετική μυστηριακή κουλτούρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Τα συμπεράσματα όμως τείνουν να είναι ίδια.

Συνεχίζω...

Η Γνώση είναι έμφυτη

Η γνώση ενυπάρχει στο νου όπως η φωτιά ενυπάρχει στη τσακμακόπετρα.

Κάποιο ερέθισμα αποτελεί την τριβή που φανερώνει τη γνώση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με όλα μας τα συναισθήματα και με όλες μας τις δραστηριότητες - με τα δάκρυα μας και τα χαμόγελα μας, με τις χαρές μας και τις λύπες μας, με το θρήνο μας και το γέλιο μας, με τις κατάρες μας και τις ευλογίες μας, με τους επαίνους μας και τις κατηγορίες μας. Αν ερευνήσουμε τους εαυτούς μας με ψυχραιμία, θα βρούμε ότι το καθένα από αυτά φανερώθηκε από μέσα μας μετά από κάποια χτυπήματα.

Το αποτέλεσμα, το άθροισμα όλων αυτών των χτυπημάτων ονομάζεται κάρμα - δηλαδή, εργασία, δραστηριότητα.

Κάθε νοερό ή σωματικό χτύπημα που βιώνει η ψυχή, που την κάνει - τρόπος του λέγειν - να σπινθηρίσει και να αποκαλύψει τις δυνάμεις και τις γνώσεις της, αποτελεί την ευρύτερη έννοια του όρου "κάρμα". (σ. 13)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
13/03/2004, 21:17:20

Η ανιδιοτέλεια μας οδηγεί στο κέρδος

Η ανιδιοτέλεια είναι περισσότερο αποδοτική, αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν την υπομονή να την ασκήσουν. (σ., 18)

Αυτοέλεγχος

Ιδανικός άνθρωπος λοιπόν είναι εκείνος που μέσα στη μεγαλύτερη σιγή και απομόνωση νιώθει έντονα δραστήριος και στο μέσο της πιο έντονης δραστηριότητας νιώθει μέσα του τη σιγή και την απομόνωση της ερήμου.

Έχει μάθει το μυστικό της αυτοσυγκράτησης, αυτοελέγχεται. Περνάει μέσα από τους δρόμους μιας μεγαλούπολης, μ' όλη τους την κυκλοφοριακή κίνηση, κι ο νους του είναι εντελώς ήρεμος σαν να βρισκόταν μέσα σε μια σπηλιά όπου κανένας θόρυβος δεν φτάνει σ' αυτόν, ταυτόχρονα όμως νιώθει έντονα δραστήριος.

Αυτό είναι το ιδανικό της Κάρμα-γιόγκα, κι αν το έχετε επιτύχει, τότε έχετε αληθινά μάθει το μυστικό της εργασίας. (σ. 20-21)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

14/03/2004, 17:44:45

quote:

Έχει μάθει το μυστικό της αυτοσυγκράτησης, αυτοελέγχεται. Περνάει μέσα από τους δρόμους μιας μεγαλούπολης, μ' όλη τους την κυκλοφοριακή κίνηση, κι ο νους του είναι εντελώς ήρεμος σαν να βρισκόταν μέσα σε μια σπηλιά όπου κανένας θόρυβος δεν φτάνει σ' αυτόν, ταυτόχρονα όμως νιώθει έντονα δραστήριος.

Σαν μακρινό όνειρο ακούγεται αυτή η φράση φίλε Thoth. Σκέφτομαι όμως πόσο πιο εξυψωμένος πνευματικά είναι ένας τέτοιος άνθρωπος από εκείνον που για να επιτύχει αυτή την ηρεμία επιλέγει την ερημιά, την φυγή από την εξωτερική πραγματικότητα.

thothΙδρυτικό Μέλος
14/03/2004, 23:15:17
quote:
Σκέφτομαι όμως πόσο πιο εξυψωμένος πνευματικά είναι ένας τέτοιος άνθρωπος από εκείνον που για να επιτύχει αυτή την ηρεμία επιλέγει την ερημιά, την φυγή από την εξωτερική πραγματικότητα.

Αν έστω ένας τα κατάφερε φίλε Δημήτρη, τότε όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το ερώτημα είναι. Πόσο το επιθυμούμε πραγματικά;;;

Η αρετή της μη-αντίστασης. Να αντιστεκόμαστε στο κακό ή όχι;

Αν δεν μπορούμε να αντισταθούμε, και προσπαθούμε ταυτόχρονα να συντηρήσουμε μέσα μας την πλάνη ότι μας κινούν ελατήρια ανώτατης αγάπης, τότε αυτό που κάνουμε δεν αποτελεί πράξη αγάπης.

Ο Αρτζούνα δείλιασε όταν είδε την απέραντη στρατιά παρατεταγμένη μπροστά του, η "αγάπη" του τον έκανε να ξεχάσει το βασιλικό του καθήκον απέναντι στη πατρίδα του. Γι' αυτό λοιπόν ο Σρι Κρίσνα τον χαρακτηρίζει ως υποκριτή:

"Μιλάς σαν σοφός, αλλά οι πράξεις σου σε προδίδουν και δείχνουν ότι δεν είσαι παρά ένας δειλός. Άντε, σήκω και πήγαινε να πολεμήσεις."

Αυτή λοιπόν είναι η βασική αντίληψη της Κάρμα-γιόγκα. Κάρμα-γιόγκι είναι εκείνος που καταλαβαίνει ότι το ύψιστο ιδανικό είναι η μη-αντίσταση και που γνωρίζει ότι αυτή η μη αντίσταση είναι η ανώτατη εκδήλωση της δύναμης.

Αλλά, επίσης γνωρίζει ότι αυτό που αποκαλείται "αντίσταση στο κακό" είναι ένα σκαλοπάτι στο μονοπάτι που οδηγεί στην εκδήλωση της ανώτατης δύναμης, της μη-αντίστασης. Μέχρι που να φτάσει σ' αυτό το ανώτατο ιδανικό, ο άνθρωπος έχει υποχρέωση να αντισταθεί στο κακό.

Ας αγωνιστεί, ας πολεμήσει, ας χτυπήσει με όλη του τη δύναμη. Μόνο αφού αποκτήσει τη δύναμη να αντιστέκεται ο άνθρωπος, τότε η μη-αντίσταση γίνεται αρετή. (σ. 26)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
15/03/2004, 19:11:02

Ο καθένας ας κριθεί με το δικό του μέτρο

Όλοι οι άντρες και οι γυναίκες δεν έχουν το ίδιο μυαλό, την ίδια ικανότητα, την ίδια δύναμη να εκτελούν τα πράγματα. Έχουν ανάγκη από διαφορετικά ιδανικά και δεν μας πέφτει λόγος να κατηγορούμε το οποιοδήποτε ιδανικό.

Αφήστε τον καθένα να κάνει ότι μπορεί για να πραγματοποιήσει το δικό του ιδανικό. Θα ήταν εξάλλου άδικο να κριθώ εγώ με το δικό σας μέτρο και να κρίνω εγώ εσάς με το δικό μου.

Η μηλιά δεν πρέπει να κριθεί με το μέτρο της βελανιδιάς, μήτε η βελανιδιά με το μέτρο της μηλιάς. Η μηλιά θα πρέπει να συγκριθεί με το μέτρο της ιδανικής μηλιάς και η βελανιδιά με το δικό της ιδανικό μέτρο. (σ. 28)

Επομένως δεν πρέπει να κρίνουμε τους πάντες με το ίδιο μέτρο και ούτε θα πρέπει να τους προσφέρουμε το ίδιο ιδανικό. Όταν κάνουμε κάτι τέτοιο, απλώς προκαλούμε μια αφύσικη τριβή μέσα στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να αρχίζει αυτός να μισεί τον εαυτό του, κι αυτό τον εμποδίζει να θρησκευθεί και να βελτιωθεί.

Έχουμε καθήκον να ενθαρρύνουμε τον καθένα στην προσπάθεια του να ζήσει σύμφωνα με το δικό του ανώτατο ιδανικό, και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε αυτό το ιδανικό να συγκλίνει προς την αλήθεια. (σ. 28-29)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

ΤΑΟΜέλος
15/03/2004, 19:54:19
quote:

Έχουμε καθήκον να ενθαρρύνουμε τον καθένα στην προσπάθεια του να ζήσει σύμφωνα με το δικό του ανώτατο ιδανικό, και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε αυτό το ιδανικό να συγκλίνει προς την αλήθεια. (σ. 28-29)

Γιατι ο σωστος δασκαλος δεν μπορει παρα να ενθαρρυνει και να ενισχυει το μαθητη ,στο δρομο που του ταιριαζει και εχει ηδη αρχισει να βαδιζει (ο μαθητης...)!

Τα λεμε και τα φωναζουμε και κανεις δε μας ακουει...

thothΙδρυτικό Μέλος
15/03/2004, 20:34:59
quote:

Γιατι ο σωστος δασκαλος δεν μπορει παρα να ενθαρρυνει και να ενισχυει το μαθητη ,στο δρομο που του ταιριαζει και εχει ηδη αρχισει να βαδιζει (ο μαθητης...)!

Τα λεμε και τα φωναζουμε και κανεις δε μας ακουει...

Ακόμα χειρότερα καλή μου ΤΑΟ, δεν σέβεται ο καθένας μας τον δρόμο του άλλου, ακόμη και μέσα σε αυτό το γενικό forum. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε ως μέρος δικό μας, το βαπτίζουμε λανθασμένο, άχρηστο ή και επικίνδυνο. Το "εγώ" είναι καλά χτισμένο για πολλές ζωές και φοβόμαστε να το γκρεμίσουμε για να μην μείνουμε άστεγοι, αν και ήδη μπάζει από παντού νερά και έχει γεμίσει σκουπίδια και δυσωδία.

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

15/03/2004, 22:21:47
quote:
Αν έστω ένας τα κατάφερε φίλε Δημήτρη, τότε όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το ερώτημα είναι. Πόσο το επιθυμούμε πραγματικά;;;

Φίλε Thoth είναι σαν να λες σε έναν μανιώδη καπνιστή να κόψει το τσιγάρο! Θέλει πολλές προσπάθειες.

ΤΑΟΜέλος
16/03/2004, 08:55:38
quote:

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε ως μέρος δικό μας, το βαπτίζουμε λανθασμένο, άχρηστο ή και επικίνδυνο. Το "εγώ" είναι καλά χτισμένο για πολλές ζωές και φοβόμαστε να το γκρεμίσουμε για να μην μείνουμε άστεγοι, αν και ήδη μπάζει από παντού νερά και έχει γεμίσει σκουπίδια και δυσωδία.

Πραγματι απορριπτουμε (κι αυτο οφειλεται σε παντελη αγνοια!) καθετι το οποιο ειναι ξενο ως προς εμας και ο φοβος ειναι οντως, ενας τοιχος γυρω μας που ταχα δρα ως προστασια.
Γι' αυτο ,και αναφερομενη στο μικροκοσμο που ζουμε, εκτος απο αρετη και τολμη ,χρειαζεται και γνωση για ο,τι αγαπαμε (ειτε ειναι τεχνη ,ειτε επιστημη, ειτε ο συνανθρωπος μας...)ωστε να μπορουμε να ενεργησουμε θετικα στην καταλληλη στιγμη!Πως ειναι αλλωστε δυνατο,να μη συμβαδιζουν η αγαπη με τη γνωση!
Επιστρεφοντας ομως στον Βιβεκαναντα -μη βρεθουμε κι εκτος θεματος -ειμαι βεβαιη οτι, ολο και καποιο σπορο μπορει να μεταφερει!

thothΙδρυτικό Μέλος
17/03/2004, 19:01:17

Η πνευματική γνώση είναι η απάντηση στην δυστυχία

Αν δώσουμε σε κάποιον κάτι που καλύπτει τις ανάγκες του για μια ώρα, αυτό είναι μια χρήσιμη βοήθεια. Αν του καλύψουμε τις ανάγκες του για ένα χρόνο, αυτό θα είναι μια μεγαλύτερη βοήθεια. Αλλά αν μπορέσουμε να του καλύψουμε τις ανάγκες του για πάντα, αυτό σίγουρα είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που θα μπορούσε να του δοθεί.

Η πνευματική γνώση είναι η μόνη γνώση ικανή να απαλλάξει τον άνθρωπο από τη δυστυχία του για πάντα - κάθε άλλη γνώση διώχνει τις ανάγκες του προσωρινά μόνο.

Μονάχα η γνώση του Πνεύματος είναι ικανή για πάντα να καταστρέψει τη ρίζα που γεννάει τις ανάγκες. (σ. 42)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

17/03/2004, 23:17:46

...χαιρομαι που υιοθετησες το μεγαλυτερο μεγεθος...
ισως ετσι γινεις κατανοητος + σε "βα?τους*"(:εκ του" βατος... η καιομενη)

δεν εχω να συμπληρωσω τιποτε στα λογια του βιβεκαναντα/ας μιλαει εκεινος αντι εμου...καποτε μου ειχες πει....για την δικη μου αληθεια///ευχομαι να γινει των πολλων ...μα-να-ζω-να-το-δω...

χαιρε πολυτιμε Τρισμεγιστε!(ειλικρινως και οχι με σλουρπ:)

thothΙδρυτικό Μέλος
17/03/2004, 23:29:13
Ευχαριστώ ΑΤΜΑ, για τα σχόλιά σου.

Όντως τα μεγαλύτερα γράμματα κάνουν πιο ευχάριστη την ανάγνωση των λόγων του Βιβεκανάντα.

Κι έτσι μπορούμε να έχουμε την ευχαρίστηση του μόνου δικαιολογημένου ... "σλουρπ", γευόμενοι αυτά τα σοφά και χρήσιμα "μεζεδάκια" σοφίας.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

17/03/2004, 23:53:05

...vijñãnasãrathiryastu manahpragrahavãn narah.
so'dhvanah pãramãnoti tad visnoh paramam padam...
-1.3.9.KATHOPANISAD-
δηλαδη:
"Aυτος που εχει τη νοημοσυνη του ως αρματηλατη
+ το νου ως χαλιναρι ,
φτανει στο τελος του ταξιδιου ,
στον Υπερτατο τοπο του Visnu..."

atmashakti...

18/03/2004, 23:50:20

Αυτοί που έχουν τις κεραίες τους τεντωμένες λαμβάνουν το σήμα απ’ όλες τις κατευθύνσεις και χωρίς τα έντονα γράμματα ΑΤΜΑ.

Να είσαι καλά thoth που μας προσφέρεις αυτά τα μεζεδάκια σοφίας με ...δόσεις. Πολλές φορές τα μεζεδάκια είναι γευστικότερα από ένα καλό γεύμα.

thothΙδρυτικό Μέλος
19/03/2004, 00:29:24
Εγώ θα έλεγα Δημήτρη, ότι τα καλά προσεγμένα "μεζεδάκια" σου ανοίγουν κάποτε, την όρεξη να ζητήσεις και να έχεις ένα... "πλήρες γεύμα".

Η πνευματικότητα ως μέγιστη γενναιοδωρία προς τους άλλους

Εκείνος που μεταδίδει πνευματική γνώση στον άνθρωπο είναι ο μεγαλύτερος ευεργέτης της ανθρωπότητας και έχει παρατηρηθεί ότι εκείνοι που βοηθούν τον άνθρωπο στις πνευματικές του ανάγκες είναι οι πιο ισχυροί άνθρωποι. (σ. 42)

Όχι εξωτερική βοήθεια αλλά εσωτερική

Μπορούμε να κάνουμε κάθε σπίτι της χώρας φιλανθρωπικό ίδρυμα. Μπορούμε να γεμίσουμε τη χώρα με νοσοκομεία. Αλλά, όσο δεν έχει μετασχηματιστεί ο χαρακτήρας του ανθρώπου, η δυστυχία θα εξακολουθεί να υπάρχει. (σ. 43)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"