- Χριστιανισμός = πιστό αντίγραφο του Βουδισμού - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
ΕΡΙΩΠΙΣ:
Βέβαια δεν απαγορεύεται σε κανένα να καταθέτει τις οποιεσδήποτε απόψεις του σ’ αυτό το φόρουμ, αλλά αν κάποιος αργεί να καταλάβει - όπως εγώ για παράδειγμα - ότι κατέβηκες στο γήπεδο για χαβαλέ και τίποτα άλλο πως αποζημιώνεται τελικά;
Ο trexagireve, είτε μέσα από το Διαδίκτυο είτε μέσα από την Καινή Διαθήκη είτε μέσα από άλλα βιβλία παραθέτει πηγές. Το να τον κατηγορείς για γηπεδοποίηση το μόνο που κάνεις είναι να εκτίθεσαι.
Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
Η παρακάτω στήλη αποδίδεται στον περίφημο βασιλιά Ασόκα, χρονολογείται στον 3 αιώνα π.χ και βρέθηκε στο Κανταχάρ. Βρισκόταν στο μουσείο της Καμπούλ απ' όπου και εξαφανίστηκε

Η αποχή από τη βρώση εμψύχων που αναφέρεται στο κείμενο καθώς και το ότι είναι γραμμένη και σε αραμαϊκά, μας δίνει μια ισχυρή ένδειξη για τις επιδράσεις της ελληνοβουδιστικής φιλοσοφίας στον ύστερο ιουδαϊσμό
Δεν ξέρω ποιό λεξικό χρησιμοποιεί ο Εριώπης. Ένα καλό on-line λεξικό είναι το: http://cal1.cn.huc.edu/
Η σχέση πάντως Αραμαϊκών με ελληνικά είναι ανύπαρκτη. Δείτε π.χ το Πάτερ ημών στα Αραμαϊκά:
Ματθαίος 6:9-13
Avvon d-bish-maiya, nith-qaddash shim-mukh.
Tih-teh mal-chootukh. Nih-weh çiw-yanukh:
ei-chana d'bish-maiya: ap b'ar-ah.
Haw lan lakh-ma d'soonqa-nan yoo-mana.
O'shwooq lan kho-bein:
ei-chana d'ap kh'nan shwiq-qan l'khaya-ween.
Oo'la te-ellan l'niss-yoona:
il-la paç-çan min beesha.
Mid-til de-di-lukh hai mal-choota
oo khai-la oo tush-bookh-ta
l'alam al-mein. Aa-meen.
O Kομφούκιος είχε πει ότι το φαγητό είναι η δύναμη που ενώνει την κοινωνία και κανείς δεν είναι τόσο ικανός, ώστε να κατανοήσει το πραγματικό νόημα της διατροφής του. O ινδουισμός, όπως και ο βουδισμός, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την παράδοση της φυτοφαγίας, χωρίς ωστόσο να την
επιβάλλουν.
Οι Ιουδαίοι από την πεντάτευχο που χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ. νήστευαν αιώνες π.Χ.
Ο Ίησούς στην Καινή Διαθήκη αρνείτο τις κατηγορίες των Φαρισαίων προς τους μαθητές Του που δε νίστευαν, λέγοντάς τους ότι:
.....κατά Μάρκου στοιχ. 15.<<ουδέν έστιν έξωθεν του ανθρώπου εισπορευόμενον εις αυτόν ο δύναται αυτόν κοινώσαι, αλλά τα εκπορευόμενα έστι τα κοινούντα τον άνθρωπον>>.
Δε νομίζω ότι η διεκδίκηση της πατρότητας της νηστείας μπορεί να προσφέρει κάτι.

Οι Dharmaraksita δηλαδή οι θεοσεβείς ή Ευσεβείς ή Έλληνες ιερείς σύμφωνα με την ινδική παράδοση και γλώσσα (Pali- γλώσσα των αρχαίων Βουδιστών) διέδιδαν την Θεοσέβεια ή απλά την Ευσέβεια είτε αυτή αφορούσε ανθρώπους είτε την φύση και τα άλλα ζώα και η οποία αν δεν κάνω λάθος μεταφράζεται σε Dharma ή Dhamma.
Μέσα σ’ αυτή την παράδοση εξέχουσα θέση έχει και το περιβόητο «Εν αρχή ήν ο Λόγος».
Όσον αφορά την ετυμολογία της λέξης Dharma μετά από όσα είπαμε δεν θα ήταν υπερβολή να την εντοπίσουμε στην Ελληνική λέξη «Δράμα» (βλ. Θείον δράμα κλπ) από το ρήμα «Δράω» με όλες τις αναφορές του στις αρχαίες Διονυσιακές ιεροτελεστίες.
Να υποθέσω ....σεβαστή veritas;
Νιώθω ότι κάπου έχουμε ξανασυναντηθεί. Μπορεί να κάνω και λάθος.
Κατάφερες και με ξανάβαλες στο θέμα την τελευταία στιγμή. Νομίζω ότι οι αναγνώστες θα ωφεληθούν τα μέγιστα απ’ την παρουσία σου. Για το θέμα του «Αμνού» εγώ θα έβαζα στην σκακιέρα τον «Θαλή» ή αν μιλάμε για θηλυκό θα έλεγα «Θάλεια».
Εύχομαι να μη δυσανασχετήσεις με τον τρόπο που επικοινωνώ. Απλά προσπαθώ να βάλω λίγη γαρνιτούρα στην «κονσέρβα».
Λουκάς
Εριώπις το γένος της λατινικής λέξης δεν αντιπροσωπεύει το γένος του φέροντος. Είμαι Ο. Πάντως έχεις δίκιο έχουμε ξανασυναντηθεί.
Ο ανοιξιάτικος φιλόσοφός σου εμένα δεν μου λέει τίποτα. Σπούδασε ανατολικά μεν, αλλά μέχρι την Βαβυλώνα το πολύ.
Μιας και ο ίδιος ο Ασόκα μετέφρασε το Ντάρμα (που εμείς το αποδίδουμε δρόμος) σε ευσέβεια, ποιοί είμαστε εμείς που θα τον αμφισβητήσουμε; Άλλωστε ευσέβεια σήμαινε κάτι άλλο τότε...
Edited by - veritas on 04/05/2008 03:35:04
quote:
Ο ανοιξιάτικος φιλόσοφός σου εμένα δεν μου λέει τίποτα.
Τάλυ ...τάλυ ....τάλυ ...τάλυ στον γιαλό πετούν οι γλάροι!!!
Λουκάς
Στο κατα Ματθαίου γράφει αυτό που ακριβώς λες. Τη νηστεία όμως την έκανε για τον εαυτό του, ίσως ήταν μέρος <<της προετοιμασίας του>>.
Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι η άποψή του για τη νηστεία των <<ανθρώπων>> και όχι η δική του προετοιμασία. Για να γίνουμε και εμείς σαν το Χριστό! θα πρέπει πρώτα να καθαρίζουμε το πνευματικό στομάχι και μετά να ασχοληθούμε με το σωματικό στομάχι.
Φαίνεται ότι θα προσφέρεις πολλά στο forum είτε διαφωνώντας είτε συμφωνώντας. Καλώς ήρθες.

quote:
Τάλυ ...τάλυ ....τάλυ ...τάλυ στον γιαλό πετούν οι γλάροι!!!
Λουκάς
Θα σου απαντήσω 12 Νοεμβρίου, του αγίου Ιωσαφάτ βοήθεια μας!
Η μήπως τον έλεγαν Βουδασάφ τελικά;
Όταν μετάφραζαν λοιπόν οι φίλοι του Τρεχαγύρευε τα κείμενα, τον «Τάλυ» του Ιωάννου απλά το έγραψαν «Αμνό» και εκεί έγινε η ζημιά που λέμε και άρχισαν να ...πετούν οι γλάροι.
Καλά τα λεω;
Λουκάς