- Kατά φαντασίαν ασθενής!??? - Τεχνικά θέματα των Forums, Προβλήματα-Λύσεις
παρακαλώ την προσοχή σας σε ένα πολύ περίεργο πρόβλημα που με ταλανίζει εδώ και μια βδομάδα.
...το μηχανάκι μου αρχίζει και τα παίζει με μαθηματική ακρίβεια κάθε μέρα τουλάχιστον 3-4 φορές κολλάει ο σένσορας (κατά συνέπεια όλο το μηχάνημα) και πετάει κάτι μαύρες(μα εντελώς μαύρες) οθόνες.
Το "μωράκι" μου είναι ένα Ρentium4 στα 1800 με μνήμη 560 ,windows 98, Norton Antivirus 2003.
Πριν πείτε το οτιδήποτε το αντιβιωτικό μου δουλεύει μια χαρά και καθημερινά με προειδοποιεί για τουλάχιστον 10-20 μηνύματα με ιούς...συν το γεγονός ότι έχω κάνει σήμερα live update καθώς και scann σε όλο το κομπιούτερ και δεν βρήκε τίποτα...
Το περίεργο είναι ότι ενώ όλα ήταν καλά εμφανίστηκε στo desktop ένα shortcut από μια εφαρμογούλα που λεγότανε wow και που εγώ ουδέποτε κατέβασα... Πως στο καλό χώθηκε μέσα στο pc μου δεν το ξέρω... το μόνο που ξέρω και δε νομίζω να'ναι συμπτωματικό είναι ότι από τότε το κομπιούτερ μου άρχισε να έχει προβλήματα...
Υπάρχει πρίπτωση να'ναι κάποιος ιός που να μην τον έχει πιάσει το Νόρτον? Λέω να βάλω MacKafee tι λέτε?
PLEASEEEEEEEEEE ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ!![]()
![]()
![]()

quote:
...το μηχανάκι μου αρχίζει και τα παίζει με μαθηματική ακρίβεια κάθε μέρα τουλάχιστον 3-4 φορές κολλάει ο σένσορας (κατά συνέπεια όλο το μηχάνημα) και πετάει κάτι μαύρες(μα εντελώς μαύρες) οθόνες.
Αν δεν το έχεις, σε συμβουλευω να το βρεις και να το εγκαταστήσεις στο PC σου. Μιλαω για το Norton Utilities Integrator.
Με ένα κουμπάκι ανιχνεύει, βρισκει και διορθώνει αυτόματα οποιοδήποτε προβλημα στον υπολογιστή σου. Εμενα παντως μ' έχει σώσει!
quote:Για να μη σου συμβαίνουν τετοια περίεργα, καλό είναι να έχεις εγκατεστημένο ενα Firewall. Αν έχεις το Norton Firewall είναι αρκετά καλό. Αν δεν το 'χεις μπορεις να κατεβασεις τζαμπα Firewall απο εδω:
Το περίεργο είναι ότι ενώ όλα ήταν καλά εμφανίστηκε στo desktop ένα shortcut από μια εφαρμογούλα που λεγότανε wow και που εγώ ουδέποτε κατέβασα... Πως στο καλό χώθηκε μέσα στο pc μου δεν το ξέρω...
http://www.zonelabs.com/store/content/company/products/znalm/freeDownload.jsp?lid=zadb_zadown
λέγεται Zone Alarm
Αυτά...και περαστικά

Αρχικά διαβάζοντας το κείμενό σου θα έλεγα ότι το πρόβλημα είναι τεχνικό (έχει χαλάσει κάποιος ανεμιστήρας, έχει "καεί" κάποιο τσιπάκι) με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία στον υπολογιστή σου και να "κολλάει". Αλλά επειδή αναφέρθηκες και στο αρχείο που εμφανίστηκε στο desktop σου μπορεί να υπάρχει και αλλού πρόβλημα. (Διάβασε πρώτα τα παρακάτω και αν δεν βρεις λύση κάνε το εξής: Βγάλε το βύσμα του τηλεφώνου (RJ45) ώστε να μην είναι δυνατή η σύνδεση στο Internet. Δούλεψε στον υπολογιστή σου και παρατήρησε αν υπάρχουν τα ίδια προβλήματα... μαύρες οθόνες, «κολλήματα» του cursor, κ.λπ. Αν υπάρχουν τότε μάλλον το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσης).
Θα σου συνιστούσα τα εξής:
Αρχικά κατέβασε το πρόγραμμα Ad-aware της Lavasoft (μαζί με το πιο πρόσφατο reference file). H personal έκδοση της εφαρμογής διανέμεται δωρεάν και μπορείς να την κατεβάσεις από την ακόλουθη διεύθυνση (http://www.lavasoft.de/software/adaware/).
Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής κάνε ένα scan στον υπολογιστή σου. Μην εκπλαγείς αν βρεθεί ένας αριθμός από ανεπιθύμητες "εφαρμογούλες" που κάνουν η κάθε μια τη δουλειά της. Το Ad-aware θεωρείτε η καλύτερη εφαρμογή αντι-spyware σήμερα.
Θα συμφωνήσω με τον φίλο 1900 ότι χρήσιμη θα ήταν και η εγκατάσταση μίας εφαρμογής firewall για να μπορείς να εντοπίζεις οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης με τον υπολογιστή σου. Το "πρόβλημα" με τις εφαρμογές αυτές (firewalls) είναι ότι απαιτούν καλή παραμετροποίηση (για τις inbound και outgoing συνδέσεις) για να λειτουργούν σωστά. Προσωπικά προτιμώ την εφαρμογή ZoneAlarm Pro της ZoneLabs.
Σε σχέση με το anti-virus πρόγραμμα που χρησιμοποιείς προσπάθησε να κάνεις και ένα online scan του υπολογιστή σου για καλό και για κακό!!
Επίσης (ειδικότερα αν «σερφάρεις» συχνά) καλό θα ήταν να απενεργοποιήσεις το active scripting και τα java applets από τον web browser σου, και να τα θέσεις ως enable (χρησιμοποιώντας τα settings του Internet Explorer) μόνο σε προκαθορισμένες διευθύνσεις.
Σε σχέση με την εφαρμογή wow που αναφέρεις μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες; (είδος αρχείου, μέγεθος κ.λπ.) Δες αν αυτά που βρεις ταυτίζονται με κάποιο τρόπο με τις πληροφορίες που βρίσκονται στην ακόλουθη διεύθυνση (http://research.pestpatrol.com/Search/FileInfoResults.asp?MD5=dd9fcd3a64fce54055b049a2b779e3ce). Σε αυτή την περίπτωση το wow είναι ένα spyware και το Ad-aware θα το βρει ή θα το έχεις ήδη βρει!!
Για να αποφευχθούν οι παρερμηνείες. Το υποσύστημα WOW (wowexec.exe) είναι κάτι διαφορετικό... έχει αναπτυχθεί από την Microsoft για την ομαλή λειτουργία των 16bit εφαρμογών σε 32bit συστήματα ή εφαρμογές. Κάτι αντίστοιχο με το virtual DOS machine.
Πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση φίλη μου Avallon αν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω (βοήθεια ή διευκρίνηση) μπορείς να το ζητήσεις! Ευχαρίστως (αν μπορώ) να σε βοηθήσω.
Φιλικά
Γιάννης
Edited by - Jejeje on 26/04/2004 12:20:11
Ρώτησα κάποιον τεχνικό και μου είπε να κάνω scanning σε safe mode όπως και τελικά έκανα...and guess what! NO INFECTION FOUND!
Παρόλ'αυτά διαπίστωσα κάτι πολύ περίεργο...
Οταν μετά από πολύ ώρα σκαναρίσματος μαύριζε η οθόνη έβγαινε ένα floating message: Webshots Α problem has occured on friends for Ever το οποίο μήνυμα μεταλλασόταν κάθε λίγο σε Webshots A problem has occured in e-cards και μετά από λίγο... Webshots Aproblem has occured in asha deko files΄... και πάει λέγοντας...
Οπως καταλάβατε έχω εδώ και 2 χρόνια κατεβάσει το webshots αλλά μετά απ'αυτό που συνέβει και εξαιτίας του ότι μάλλον είναι η αιτία που ο υπολογιστής μου είναι τόσο βαρύς σκέπτομαι να το κάνω uninstall.
Θέλω όμως να σας ρωτήσω αν θα χαθούνε και τα screensavers και τα wallpapers που έχω βάλει ως επιλογή στην οθόνη μου...
Ενα unistall είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα?
Επίσης ο τεχνικός μου είπε να κατεβάσω το spybot το ξέρετε?

Πολλες φορες τα προβλήματα που παρουσιαζει ενα PC ωφείλονται στην έλλειψη συντήρησης. Και όταν λέω συντηρηση δεν εννοω μόνο το Virus Scan. Πρέπει ανα διαστήματα να κάνεις Defragment (Ανασυγκρότηση Δίσκων)(σημαντικότατο), Scan Disk (εξέταση δίσκων), Scan windows...
Αυτές τις λειτουργείες τις έχουν τα windows ως "Εργαλεία Συστήματος" (System Tools).
Οι ίδιες λειτουργίες υπάρχουν και στο Norton Utilities Integrator που προανέφερα, μονο που γίνονται πιο ευκολα και γρηγορότερα απ' τα windows.
Για το Webshots θα σου πω αυτό που σου είχα πει και σ' ένα άλλο θέμα σου:
quote:
Οπως ξερεις για να έχεις αυτες τις φωτο για background & screensaver στον υπολογιστή σου πρεπει να κατεβάσεις το προγραμματακι του webshots στο οποιο υπαρχουν κωδικοποιημένες οι φωτο, ετσι ώστε να τις χρησιμοποιείς μόνο μεσο του προγράμματος και μονο για background & screensaver.
Ελα όμως που εγώ βλεποντας αυτες τις καταπληκτικές φωτο ήθελα να τις αρπάξω για το αρχείο μου και να τις γράψω σε cd!
οπότε τι κανει κανεις σ'αυτη τη περίπτωση;
Τα πράγματα είν'απλά:
Πας στο φακελο των windows / εκεί υπάρχει ενα αρχείο bmp με το όνομα "webshots". Αυτο το αρχείο είναι παντα εκει. Αλλά κάθε φορά που αλλάζεις το background μεσο του προγράμματος αλλάζει και η φωτογραφία στο αρχειο.
Ετσι καθε φορά που αλλάζεις φωτο μπορεις, απλά, να κάνεις ενα αντίγραφο του αρχείου "webshots.bmp". Φυσικά θα χρειαστεί ν'αλλάξεις και το όνομα του αντιγραφου.
Αν κάνεις uninstall το προγραμμα χωρις να 'χεις κάνει τα παραπάνω, τότε θα χάσεις τις φωτο. Ενω αν τις αντιγράψεις όπως σου είπα, τουλάχιστον θα σου μεινουν οι φωτογραφίες και θα μπορείς να τις χρησιμοποιείς ως wallpaper, αλλα όχι ως screensaver, εκτος αν μπορεις να το φτιάξεις εσύ.
Ελπίζω να σε βοήθησα.
A! Όσο για το Spybot που ανέφερες, αν δε κάνω λάθος, κανει το ίδιο πράγμα με το Ad-aware που ανέφερε ο φίλος 3 x Je. Δεν έχω δοκιμάσει το Spybot, αλλα το Ad-aware που χρησιμοποιώ εδώ και πολυ καιρό κάνει θαυμάσια δουλειά.

(α) Και οι δύο εφαρμογές που αναφέρουμε (ad-aware και spybot) κάνουν πάνω-κάτω την ίδια δουλειά. Προσωπικά χρησιμοποιώ το Ad-aware professional και μέχρι τώρα έχω μείνει πάρα πολύ ικανοποιημένος. Φυσικά για να είσαι απόλυτα σίγουρη ότι "όλα πάνε καλά" πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις εφαρμογές αυτές σε συνδυασμό με κάποια εφαρμογή firewall.
(β) Τα προβλήματα που παρατηρούνται όταν δεν κάνεις συντήρηση στο σύστημά σου είναι σημαντικά και έχουν σαν αποτέλεσμα κυρίως τη μείωση της ταχύτητάς του, ειδικότερα σε μηχανήματα με λίγη μνήμη (RAM). Όπως σωστά ανέφερε ο φίλος 1900 καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις μία σουίτα εργαλείων (όπως το Norton System Works που προανέφερε ο 1900) όπου μπορείς να τα κάνεις "όλα σε ένα". Πάντως τα σημαντικότερα εργαλεία έχουν να κάνουν με το defragment του σκληρού δίσκου και την εκκαθάριση τoυ registry.
(γ) Έχω δει να τρέχει το webshots σε PC με χειρότερα χαρακτηριστικά από το δικό σου, οπότε δεν νομίζω ότι το πρόγραμμα από μόνο του έχει πολλές απαιτήσεις σε πόρους. Πόση RAM έχεις; και πόσο ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο σου;
(δ) Στο προηγούμενό σου μήνυμα έγραψες:
quote:
Ρώτησα κάποιον τεχνικό και μου είπε να κάνω scanning σε safe mode όπως και τελικά έκανα...and guess what! NO INFECTION FOUND!
Παρόλ'αυτά διαπίστωσα κάτι πολύ περίεργο...
Οταν μετά από πολύ ώρα σκαναρίσματος μαύριζε η οθόνη έβγαινε ένα floating message: Webshots Α problem has occured on friends for Ever το οποίο μήνυμα μεταλλασόταν κάθε λίγο σε Webshots A problem has occured in e-cards και μετά από λίγο... Webshots Aproblem has occured in asha deko files΄... και πάει λέγοντας...
Με συγχωρείς αλλά δεν έχω καταλάβει τι γράφεις. Πότε σου μαυρίζει η οθόνη; Όταν είσαι στο Internet ή κατά τη διάρκεια του scanning; Λίγο δύσκολο να έχεις κάνει έναρξη σε safe mode και να εμφανίζονται τέτοια μηνύματα!! Πάντως καλό θα ήταν να κάνεις ότι σου γράψαμε με τον 1900!!! Με το wow αρχείο τι έγινε; Το ξέχασες;!;
Φιλικά
--Je^3--
Εχω μνήνη 316 και ναι όλα αυτά που σας είπα όσο περίεργο και να'ναι μου τα κάνει σε safe mode.
Για το registry ήξερα και γω αλλά δεν παίζουνε με τέτοια πράγματα...όχι εγώ τουλάχιστον!
Οσο για τις σουίτες με τα εργαλεία που μου προτείνατε σίγουρα θα κάνω κάτι...
Τελικά άλλαξα μητρική και έβαλα τα XP και πάνε πολύ γρήγορα!

Σήμερα διάβασα το μήνυμά σου.
Ελπίζω το πρόβλημά σου να έχει λυθεί.
Υπάρχει ένα σχετικά καινούριο πρόβλημα με τους χάκερ που πρέπει όλοι να ξέρουμε. Μπορούν με ειδικά προγράμματα να μπαίνουν στον υπολογιστή του καθενός μας και να κάνουν άσχημα πράγματα. Κάθε υπολογιστής που συνδέεται στο Internet έχει ένα κωδικό, π.χ. 64.23.137.89
Πριν από δυο μήνες είχα μόνο antivirus. Ξαφνικά, και ενώ ήμουνα συνδεδεμένος στο internet, το antivirus εύρισκε πότε-πότε infected αρχεία και τα καθάριζε.
Τότε αποφάσισα να βάλω firewall. Συγεκριμένα το Νοrton Internet Security με ενσωματωμένο antivirus, χωρίς να θέλω να τους κάνω διαφήμηση.
….και σώθηκα
Καθημερινά σχεδόν με ειδοποιεί ότι κάποιος προσπάθησε να μπει στον υπολογιστή μου – και φυσικά τον πετάει έξω. Μπορεί επίσης να εντοπίζει τη χώρα και πόλη απ' όπου προέρχεται "ο εισβολέας". π.χ.
quote:
Details: Intrusion: Invalid TCP Source Port
Intruder: 64.23.137.89
Risk Level: Low
Source IP address: 64.23.137.89
Destination IP address: 62.103.233.135
TCP Source Port: 0. This is an invalid port number.
TCP Destination Port: 6578
Click on the address to trace the attacker
You can get detailed information about this attack at Symantec Security Response
Πότε από τις ΗΠΑ, πότε από Κίνα ή Ταϊβάν.
Συστήνω σε όσους χρησιμοποιείτε συχνά το Internet να βάλετε κάποιο firewall.
Το antivirus σήμερα δεν αρκεί
.

Αυτά τα ξέρω ήδη και γω όταν όμως το είπα στον τεχνικό να μου βάλει ένα μου απάντησε ότι η χρήση τους δεν είναι τόσο απλή όσο του αντιβιωτικού και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και γνώσεις...
Εκεί είναι που κόλλησα μιας και φοβάμαι μην κάνω κανένα λάθος και χαλάσω το μηχάνημα ή το λειτουργικό.
Κάποτε μάλιστα είχα κατεβάζει το zone alarm νομίζω και μια antitrojan εφαρμογούλα αλλά φοβήθηκα μετά απ'αυτά να τα χρησιμοποιήσω.
Εχεις σκεφθεί Κώστα ποτέ την πιθανότητα να σου λένε αυτά τα προγράμματα ότι βρίσκουν "εισβολείς" μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους? Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα στοιχεία που μας δίνουν? Μπορούμε με κάποιο τρόπο να το επιβεβαιώσουμε?

quote:Ναι Avallon, πάντα. Εδώ και καιρό.
Εχεις σκεφθεί Κώστα ποτέ την πιθανότητα να σου λένε αυτά τα προγράμματα ότι βρίσκουν "εισβολείς" μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους? Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα στοιχεία που μας δίνουν? Μπορούμε με κάποιο τρόπο να το επιβεβαιώσουμε?
Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες αντιβιοτικών κατασκευάζουν ιούς και πειραματίζονται για την εξουδετέρωσή τους. Με τους νέους ιους ανεβαίνουν οι πωλήσεις τους.
Πρόσφατο παράδειγμα ο 18χρονος Γερμανός που δημιούργησε το σκουλήκι Sasser. Η μητέρα του πουλούσε αντιβιοτικά προγράμματα…
Τώρα, για προβλήματα εγκατάστασης ενός firewall, εγώ δεν συνάντησα κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Μια απλή εγκατάσταση όπως κάθε άλλου προγράμματος. Τον πρώτο καιρό λειτουργίας σε ρωτάει αν επιθυμείς να πραγματοποιείται μια δεδομένη εφαρμογή π.χ. σύνδεση με το Internet, το e-mail κλπ.
Ο φίλος Νemertes δίνει κάποιες πληροφορίες για δωρεάν firewalls στο http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?ARCHIVE=&whichpage=2&TOPIC_ID=1902
Εγώ συστήνω και πάλι την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου firewall.

Σε κάποιο άλλο θέμα είχα γράψε για προγραμματακιά που με το πάτημα ενός κουμπιού το firewall διαλύεται. Το έχω δοκιμάσει επιτυχώς.
Πάρτε μια ιδεά εδώ:
http://littlehack.free.fr/test/mn25.htm
Όταν η λογική ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας, τότε μόνο βρίσκεις την αλήθεια.