ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Αριστεροχειρία - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Αριστεροχειρία - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

mystic31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
mysticΜέλος
22/09/2004, 13:55:52
Το παρακάτω κείμενο είναι copy/paste απο το site www.aristeroxeiras.gr

Ένας στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας, ενώ οι άνδρες έχουν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες από ότι οι γυναίκες. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τα αίτια της αριστεροχειρίας. Αυτή που μάλλον επικρατεί είναι εκείνη που λέει πως είναι θέμα γονιδίων. Ο λόγος δηλαδή που κάποιοι από εμάς είναι αριστερόχειρες ενώ κάποιοι άλλοι δεξιόχειρες είναι ο ίδιος για τον οποίο κάποιοι από εμάς έχουν πράσινα μάτια ενώ κάποιοι άλλοι καστανά.

Τι κάνουν όμως οι αριστερόχειρες που τους ξεχωρίζει από τους δεξιόχειρες; Μεταξύ άλλων, τους ξεχωρίζει η προτίμησή τους να χρησιμοποιούν το αριστερό χέρι για διάφορες δραστηριότητες (να πιάνουν, να δείχνουν, να πετούν πράγματα κλπ). Για δραστηριότητες που απαιτείται ιδιαίτερη "επιδεξιότητα" (αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προήλθε αυτή η λέξη;) ένας αριστερόχειρας προτιμά να χρησιμοποιήσει το αριστερό του χέρι γιατί του έρχεται πιο βολικό, πιο φυσικό. Το ίδιο ισχύει και με άλλα μέλη του σώματος. Έτσι έχουμε ποδοσφαιριστές που προτιμούν να σουτάρουν με το αριστερό πόδι, ενώ κάποιοι δείχνουν προτίμηση στη χρήση του αριστερού ματιού σε τηλεσκόπια, φωτογραφικές μηχανές κλπ.

Το να είναι κανείς αριστερόχειρας σημαίνει πως ο δεξιός λοβός του εγκεφάλου του "υπερισχύει" έναντι του αριστερού. Και αυτό γιατί το σώμα μας δέχεται εντολές από τον εγκέφαλο "χιαστί", δηλαδή η δεξιά πλευρά του σώματος από το αριστερό ημισφαίριο ενώ η αριστερή πλευρά του σώματος από το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προτίμηση προς το αριστερό χέρι έχει έμμεσες επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου. Οι αριστερόχειρες συχνά υπερ-αντιπροσωπεύονται σε περιοχές δραστηριοτήτων που εξαρτώνται από ικανότητες οι οποίες εξυπηρετούνται από το δεξί ημισφαίριο, όπως η αρχιτεκτονική, η εφαρμοσμένη μηχανική, η μουσική, οι πλαστικές τέχνες κ.α. Αυτό ίσως βασίζεται στο γεγονός ότι το αριστερό ημισφαίριο έχει ένα χαρακτήρα ακουστικο-λεκτικό ενώ το δεξί οπτικό. Το ότι υπάρχουν περισσότεροι δεξιόχειρες από ότι αριστερόχειρες οφείλεται απλά στο ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου υπερισχύει πιο συχνά από ότι το δεξί. Αυτό το φαινόμενο δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο την αμφισβήτηση που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν για τους αριστερόχειρες. Πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι η θεωρία που ήθελε τους αριστερόχειρες να ζουν λιγότερα χρόνια από τους άλλους ανθρώπους όπως και διάφοροι μύθοι θρησκευτικής και μη προέλευσης, δεν έχουν καμία επιστημονική υπόσταση και χρησιμεύουν μόνο ως παραδείγματα μη επιστημονικής έρευνας και μισαλλόδοξης φαντασίας.

Σε παλαιότερες κοινωνίες οι αριστερόχειρες πιέζονταν από πολύ μικρή ηλικία για να πάψουν να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι με τρόπους που σήμερα μόνο πολιτισμένους δεν θα τους χαρακτήριζε κανείς. Αυτό βέβαια σήμαινε πολύ σκληρή προσπάθεια από την πλευρά των παιδιών αλλά και των γονιών τους και στις περισσότερες περιπτώσεις είχε αρνητικά αποτελέσματα. Το παιδί ένοιωθε μη αποδεκτό από την οικογένεια και το σχολείο (αφού αντιμετώπιζε μεγαλύτερη δυσκολία στο να γράψει με το δεξί χέρι από τους συμμαθητές του) με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ευτυχώς τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει.

Οι διάφορες δεισιδαιμονίες που σχετίζονταν με τους αριστερόχειρες στο παρελθόν έχουν εκλείψει, τουλάχιστον στις δυτικές χώρες. Στους αριστερόχειρες αποδίδονται διάφορα χαρακτηριστικά όπως ισχυρή μνήμη, κατασκευαστική ικανότητα, πρακτική σκέψη, καλλιτεχνική φύση κλπ. Αυτά έχοντας επιστημονική - ή έστω στατιστική - βάση και όντας θετικά έχουν βοηθήσει σημαντικά μέσα από τα χρόνια στην απόπεριθωριοποίηση της αριστεροχειρίας. Ωστόσο εξακολουθούν να είναι αρκετά ώστε να προσδίδουν στους αριστερόχειρες μια ξεχωριστή ταυτότητα: αυτή του ξεχωριστού ανθρώπου.

Παρόλο που η αριστεροχειρία έχει πάψει να θεωρείται ελάττωμα. Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να εξυπηρετεί κυρίως την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή τους δεξιόχειρες. Αυτό ισχύει για πάρα πολλά αντικείμενα γύρω μας, από τα απλά (ψαλίδια-μαχαίρια) ως τα τεχνολογικά εξελιγμένα (δημόσια καρτοτηλέφωνα). Αυτός είναι και ο λόγος που οι αριστερόχειρες συχνά θεωρούνται "αδέξιοι" (και δικαίως, αν το δει κανείς ετυμολογικά!). Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι οι αριστερόχειρες πρέπει πάντα να προσαρμόζονται σε έναν κόσμο σχεδιασμένο για δεξιόχειρες.

Η αριστεροχειρία δεν είναι αναπηρία και δεν αποτελεί περιορισμό! Αντίθετα, είναι μια ιδιαιτερότητα η οποία αν συνδυαστεί με άλλες κλίσεις και ταλέντα μπορεί να βοηθήσει ώστε πραγματικά να αναδειχθεί ένας άνθρωπος.

Ανήκω και εγώ στο 10% κατά το παραπάνω κείμενο.
Πιστεύω πως όσοι είναι αριστερόχειρες κουράζονται αρκετά πιο πολύ καθώς όλα είναι φτιαγμένα για δεξιόχειρες. Αυτό ήταν πιο εμφανές στο σχολείο με τον εφιάλτη που ονομαζόταν ΄΄σπιραλ τετράδια΄΄. Είχα σημάδια από τα σιδεράκια του τετράδιου στο χέρι μου. Άσε το άλλο που πάντα τα γραπτά μου ήταν λερωμένα με μελάνι αφού πέρναγε πάνω απ'τα φρεσκογραμμένα το χέρι μου και τα μουντζούρωνε.
Ευτυχώς στη δουλειά μου είμαι αποκλειστικά πάνω από ένα πλητρολόγιο και έτσι γράφω πολύ λίγο με στυλό.

Πόσοι άραγε αριστερόχειρες υπάρχουν σε αυτό το forum;

Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε;

ThiosΜέλος
22/09/2004, 16:26:20
Κοιτάξτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες πάνω στις διαφορές αριστερού-δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου και στις επιπτώσεις τους όσον αφορά στις ανθρώπινες δεξιότητες:
http://www.grazian-archive.com/quantavolution/QuantaHTML/vol_07/homoschizo_2_06.htm

Η "μεγαλύτερη" ανάπτυξη του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου φαίνεται πως δημιουργεί την τάση, όχι μόνο της "αριστεροχειρίας", αλλά και την τάση να είναι κανείς καλύτερος σε γλώσσες που χρησιμοποιούν ιδεογράμματα. Το ζήτημα σχετίζεται και με τη δυσλεξία.

Δυστυχώς δεν έχω αρκετό χρόνο να αναπτύξω επαρκώς τις απόψεις μου... Ελπίζω πως θα το κάνω στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, επιτρέψτε μου να επεκτείνω το θέμα, θέτοντας επιπρόσθετα και την παράμετρο της αμφιδεξιότητας.

GuessWhoΜέλος
22/09/2004, 18:29:07
ΦΙΛΕ MYSTIC

ΩΡΑΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΝΕ.ΟΝΤΩΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΔΕΞΙΟΧΕΙΡΕΣ.ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΟ ΠΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΓΩ.ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΔΑΧΤΥΛΑΚΙ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ.

ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΕΞΙΟΧΕΙΡΑΣ ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ.ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ,ΠΕΤΑΩ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ,ΚΛΩΤΣΑΩ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ,ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΤΟ ΕΧΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΣΦΥΡΙ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ,ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΚΤΛ ΚΤΛ.ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΗΚΩ?

ΑΥΤΑ

Hear My Message

07-10Νέο Μέλος
23/09/2004, 00:35:44
Γεια Σας,

Το εν λόγω "τόπικ" ήταν αφορμή για να εγγραφώ στο "φόρουμ".
Ως πρώην αριστερόχειρας,το μόνο που έχω να πω,είναι πως ευτυχώς τα νέα παιδιά αυτής της κατηγορίας δεν αντιμετωπίζουν πλέον τις προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες των παλιών,"καλών" καιρών,οι οποίες με οδήγησαν να πάψω να ανήκω στην κατηγορία αυτήν.

endoramaΜέλος
23/09/2004, 05:25:50
πιστευω οτι το κειμενο με καλυψε

θα σχολιασω ομως μερικα πραγματα

quote:
Η αριστεροχειρία δεν είναι αναπηρία και δεν αποτελεί περιορισμό
αναπηρια δεν ειναι αλλα αυτος ο κοσμος που χτιστηκε απο την πλειοψηφια που ειναι οι δεξιοχειρες μας περιοριζει αρκετα

ξεχασαν να πουν ποσοι χιλιαδες αριστεροχειρες σκοτωνονται ή τραυματιζονται καθε χρονο στην προσπαθεια τους να δουλεψουν χρησιμοποιοντας ενα εργαλειο που ειναι φτιαγμενο για δεξιοχειρες

δοξα και τιμη στους τιμημενους πεσωντες

quote:
Το ζήτημα σχετίζεται και με τη δυσλεξία.

thio ξυνεις πληγες
η δυσλεξια σαρωνει τους αριστεροχειρες αν και στην πλειοψηφια τους ειναι ελαφριας μορφης

quote:
Ως πρώην αριστερόχειρας
να μαντεψω οτι δεν ηταν δικη σου επιλογη? και εγω μικρος ετρωγα χοντρο κραξιμο αλλα νικησε η ξεροκεφαλια μου.

quote:
με τον εφιάλτη που ονομαζόταν ΄΄σπιραλ τετράδια΄΄
χαχαχα αυτη ειναι μια πικρη αληθεια

quote:
τα γραπτά μου ήταν λερωμένα με μελάνι αφού πέρναγε πάνω απ'τα φρεσκογραμμένα το χέρι μου και τα μουντζούρωνε.

χαχαχα δεν μουτζουρωνες μονο τα γραπτα αλλα και το χερακι σου
σωστα?
μην ντρεπεσαι να το πεις πες οτι βρισκεσαι στους Α.Α
(ανωνυμους αριστεροχειρες)

quote:
Ευτυχώς στη δουλειά μου είμαι αποκλειστικά πάνω από ένα πλητρολόγιο και έτσι γράφω πολύ λίγο με στυλό
καλη φαση το πληκτρολογιο αλλα αυτο το enter στα δεξια με χαλαει
και τα κουμπακια στα δεξια με τα νουμερακια πανω ομολογω οτι δεν τα εχω πατησει ποτε
δεν ξερω και τον λογο που τα εχουν εκει

αλλα οποτε παταω το αριστερο shift ή το αριστερο ctrl-alt νοιωθω ετοιμος για ολα (ισως ετοιμος να πατησω ctrl-alt-del).

δυσλεξια η καταρα του αριστεροχειρα
μπορει στην πλειοψηφια να ειναι ελαφρας μορφης αλλα εχω δει και μια πολυ βαρια περιπτωση
δεν το λυπηθηκα το παιδι
σκεφτηκα οτι ειναι γαλαζοαιματος αριστεροχειρας

τιμη μας και καμαρι μας.

mystic το καλυτερο θεμα του εσωτερικα

we'll all take turns
i'll get mine, too

ThiosΜέλος
23/09/2004, 10:18:04
Διαβάστε βρε το κείμενο που σας έστειλα...

Τέλος πάντων. Θα πω ωρισμένα πράγματα πολύ πρόχειρα.

Έχει υποστηριχθεί ότι οι δεξιόχειρες έχουν πιο ανεπτυγμένο το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και τούμπαλιν.

Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι οι λαοί, των οποίων η γλώσσα χρησιμοποιεί αλφαβήτους (ένα γράμμα αντιστοιχεί σε ήχο και όχι σε λέξη) αναπτύσσουν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Αντίθετα, οι λαοί, των οποίων η γλώσσα χρησιμοποιεί ιδεογράμματα, αναπτύσσουν το αριστερό ημισφαίριο.

Επιπλέον, τα ποσοστά δυσλεκτικών σε χώρες, όπου η κυρίαρχη γλώσσα στηρίζεται σε ιδεογράμματα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα στις υπόλοιπες χώρες.

Αρχίζεται να καταλαβαίνετε πού το πάω;

Θα γράψω περισσότερα όταν έχω χρόνο. Δεν το κάνω προς το παρόν, γιατί δεν είμαι γιατρός και για να αναλύσω τις απόψεις μου στο θέμα, θα πρέπει να αφιερώσω πολύ χρόνο και να προσέξω την ορολογία μου.

ThiosΜέλος
23/09/2004, 10:22:33
Αχ...
Καταραμένη η στιγμή που μας αφαίρεσαν τη δυνατότητα να κάνουμε edit.

Παραθέτω ωρισμένες διορθώσεις:

quote:
Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι οι λαοί, των οποίων η γλώσσα χρησιμοποιεί αλφαβήτους (ένα γράμμα αντιστοιχεί σε ήχο και όχι σε λέξη) αναπτύσσουν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Αντίθετα, οι λαοί, των οποίων η γλώσσα χρησιμοποιεί ιδεογράμματα, αναπτύσσουν το δεξί ημισφαίριο.

thothΙδρυτικό Μέλος
23/09/2004, 10:35:07
Διάβαζα το μήνυμά σου (πριν την διόρθωση) Thios και ήμουν έτοιμος να ρωτήσω που βρήκες τόσο αντίθετα στοιχεία για την σχέση των δύο ημισφαιρίων με τις λέξεις και τα ιδεογράμματα, αλλά είδα μετά την διόρθωσή σου και ηρέμησα.

Πάντως να σας ευχαριστήσω για τα στοιχεία που δίνετε αφού δεν είχα υπόψη μου αυτές τις λεπτομέρειες και μερικές... "χονδρο"μέρειες για τα προβλήματα των αριστερόχειρων.

Ένας προύχοντας της λούμπεν Μεγάλο-ΔεξιοΧειριστικής Τάξης

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

mysticΜέλος
23/09/2004, 10:53:55
Γεια σας,
ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα

quote:
Τέλος, επιτρέψτε μου να επεκτείνω το θέμα, θέτοντας επιπρόσθετα και την παράμετρο της αμφιδεξιότητας

Πολύ καλή η πρότασή σου Thios θα περιμένουμε το άρθρο σου.

quote:
ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΕΞΙΟΧΕΙΡΑΣ ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ.ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ,ΠΕΤΑΩ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ,ΚΛΩΤΣΑΩ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ,ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΤΟ ΕΧΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΣΦΥΡΙ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ,ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΚΤΛ ΚΤΛ.ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΗΚΩ?

αγαπητέ GuessWho συνήθως το πρόβλημά σου εμφανίζεται όταν έχουν προσπαθήσει σε νηπιακή ηλικία να σου αλλάξουν το χέρι που γράφεις.
Βέβαια θα ήταν πιο πιθανό να έγραφες με το δεξί και να κλωτσούσες με το αριστερό γιατί συνήθως δίνουν έμφαση στα χέρια. Ρώτα τους γονείς σου ίσως να ξέρουν.

quote:
Ως πρώην αριστερόχειρας,το μόνο που έχω να πω,είναι πως ευτυχώς τα νέα παιδιά αυτής της κατηγορίας δεν αντιμετωπίζουν πλέον τις προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες των παλιών,"καλών" καιρών,οι οποίες με οδήγησαν να πάψω να ανήκω στην κατηγορία αυτήν.

καλως ήρθες στην παρέα μας αγαπητέ 07-10. Ευτυχώς για εμένα παρόλο που οι γονείς μου άνηκαν στον παλιό ''καλό'' καιρό όπως λες, δεν προσπάθησαν να με αλλάξουν. Έχω ακούσει ότι οι πρώην αριστερόχειρες και νυν δεξιόχειρες κάνουν άσχημα και ακανόνιστα γράμματα. Ισχύει;

quote:
αναπηρια δεν ειναι αλλα αυτος ο κοσμος που χτιστηκε απο την πλειοψηφια που ειναι οι δεξιοχειρες μας περιοριζει αρκετα

ξεχασαν να πουν ποσοι χιλιαδες αριστεροχειρες σκοτωνονται ή τραυματιζονται καθε χρονο στην προσπαθεια τους να δουλεψουν χρησιμοποιοντας ενα εργαλειο που ειναι φτιαγμενο για δεξιοχειρες

φίλε endorama μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στην δυσκολία της οδήγησης αφού οι ταχύτητες είναι στο δεξί χέρι.

quote:
χαχαχα δεν μουτζουρωνες μονο τα γραπτα αλλα και το χερακι σου
σωστα?
μην ντρεπεσαι να το πεις πες οτι βρισκεσαι στους Α.Α
(ανωνυμους αριστεροχειρες)

Κάθε άλλο, τιμή μου και καμάρι μου. Δεν φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι όταν μου λένε ''πόσο ανάποδη είσαι ρε παιδί μου δεν μπορούμε να σε βλέπουμε!''

quote:
καλη φαση το πληκτρολογιο αλλα αυτο το enter στα δεξια με χαλαει
και τα κουμπακια στα δεξια με τα νουμερακια πανω ομολογω οτι δεν τα εχω πατησει ποτε
δεν ξερω και τον λογο που τα εχουν εκει

Όντως ακόμα και το πληκτρολόγιο συνομοτεί εναντίον μας. Όταν έπρεπε να μάθω τυφλό σύστημα είχα μονίμως στο αριστερό μου χέρι περικάρπιο γιατί με πονούσε φοβερά. Ο λόγος ήταν πως είχα μάθει να πατάω τα περισσότερα πλήκτρα με το αριστερό και μετά έπρεπε να περιοριστώ σε συγκεκριμένα και μάλιστα πολύ λίγα αν φανταστείς ότι οι αριθμοί είναι στην δεξιά πλευρά του Κ/Β. Αυτός ο περιορισμός λοιπόν καταπονούσε το χέρι μου (και ακόμα το κάνει μετά από ώρες πληκτρολόγησης) σε βαθμό να το νιώθω σαν κουλό. Με έσφιγγε το κεφάλι μου. Όλη η αίσθηση μπορεί να παρομοιαστεί όπως όταν προσπαθείς να γράψεις επί ώρες με το δεξί χέρι.

lamogioΜέλος
23/09/2004, 11:36:56
Υπομονή λίγα χρονάκια, η τεχνολογία θα μας σώσει.

Θα κόβεις τα χέρια απ’ τη ρίζα και θα τα ξαναμαναφυτεύεις τ’ απίστομα
(το ζερβί στο δεξί κλπ...)

Αλλη λύση:
Κουνάς με δύναμη το καύκαλο για ώρα, ανακατεύονται τα ημισφαίρια
και γίνεσαι αριστεροδέξιος.
Βέβαια μπορεί να 'χει επιπλοκές αλλά μπρός στα κάλλη...

Τελοσπάντων, βάλτε με κι εμένα στη λίστα

endoramaΜέλος
23/09/2004, 15:29:10
quote:
μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στην δυσκολία της οδήγησης αφού οι ταχύτητες είναι στο δεξί χέρι.
μου αρκει που μπορω να κραταω το τιμονι με το αριστερο
οσο για της ταχυτητες ακουμπαω το "κουλο" χερι στον λεβιε και οποια ταχυτητα μπει

το κακο ειναι με το κασετοφωνο αντε να οδηγας και να προσπαθεις να πατας ολα αυτα τα μικρα κουμπακια με το δεξι

ουτε οι δεξιοχειρες δεν θα τα καταφερνουν

συμβουλη
δωστε κατι παραπανω και παρτε ενα με τηλεχειριστηριο.

αυτοκινητο οδηγω περιστασιακα

με την μοτοσυκλετα ειναι λιγο μυστηρια τα πραγματα
γιατι μπορει το γκαζι να ειναι στο δεξι
ο συμπλεχτης ομως ειναι αριστερα.

αληθεια στο ποντικι εκτος απο την ομορφη θεση του στα αριστερα εχετε αλλαξει και την σειρα των κουμπιων?

quote:
Όταν έπρεπε να μάθω τυφλό σύστημα είχα μονίμως στο αριστερό μου χέρι περικάρπιο γιατί με πονούσε φοβερά
συνωμοσιες των δεξιοχερων

παντως να τα προσεχεις αυτα γιατι μπορει να σου προκαλεσουν προβλημα

thio μην ανησυχεις δεν σε γραφουμε το διαβασα το κειμενο σου αλλα δεν εχω χρονο να το σχολιασω αυτη την στιγμη

we'll all take turns
i'll get mine, too

23/09/2004, 17:50:29
Παρόλο που ανήκω στους δεξιόχειρες, από την πείρα που έχω με τον αδελφό μου (δυσλεξία αρκετά σοβαρή) αυτό που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για άτομα (αριστερόχειρες , δυσλεξία κλπ) με ιδιαιτερες "δεξιότητες" (τι να κάνουμε και η γλώσσα είναι δεξιοελεγχόμενη). Προσωπικά είμαι πολύ περήφανη για το ότι ο αδερφός μου έχει αυτές τις επιπλέον ικανότητες και το ίδιο πιστεύω και για τους υπόλοιπους... Το κακό είναι πως όταν γράφεις όλη την μέρα στον υπολογιστή βρίσκεσαι χωρίς να το καταλάβεις με περικάρπια και στα δύο χέρια ανεξάρτητα του πιο χέρι χρησιμοποιείς περισσότερο... Κουλοί θα καταλήξουμε όλοι στο τέλος και θα λυθεί το πρόβλημα όλων μας...

Αχ, βρε thios όλο δεν έχεις χρόνο και δεν έχεις χρόνο, αλλά κι εμείς χρόνο ξεκλέβουμε για να διαβάζουμε όσα γράφονται έστω εδώ μέσα...

...για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος...

GuessWhoΜέλος
23/09/2004, 18:17:07
quote:
αγαπητέ GuessWho συνήθως το πρόβλημά σου εμφανίζεται όταν έχουν προσπαθήσει σε νηπιακή ηλικία να σου αλλάξουν το χέρι που γράφεις.
Βέβαια θα ήταν πιο πιθανό να έγραφες με το δεξί και να κλωτσούσες με το αριστερό γιατί συνήθως δίνουν έμφαση στα χέρια. Ρώτα τους γονείς σου ίσως να ξέρουν.

Οχι δεν προσπαθησαν να μου αλλαξουν χερι.
Παρατηρησα πως οταν εχω να κανω μια δουλεια που απαιτει περισσοτερο "μυαλο" και ικανοτητα χρησιμοποιω το αριστερο χερι(γραψιμο,πηρουνι,σφυρι,κατσαβιδι,οπλο) ενω οταν απαιτει δυναμη χρησιμοποιω το δεξι.
Πλακα ειχε οταν ηρθε η ωρα να μαθω κιθαρα.Ψαχνομουνα...να παρω για αριστεροχειρα η για δεξιοχειρα.Τελικα με βολευουν οι 'δεξιοχειρες' κιθαρες.Και ομως την πενα την κραταω με τρια δαχτυλα και οχι 2 οπως ολοι οι δεξιοχειρες.Χαμος.

Το μονο που με βολευει ειναι στο αυτοκινητο,ολα ειναι οπως τα θελω!

Hear My Message

07-10Νέο Μέλος
23/09/2004, 20:08:33

quote:

καλως ήρθες στην παρέα μας αγαπητέ 07-10. Ευτυχώς για εμένα παρόλο που οι γονείς μου άνηκαν στον παλιό ''καλό'' καιρό όπως λες, δεν προσπάθησαν να με αλλάξουν. Έχω ακούσει ότι οι πρώην αριστερόχειρες και νυν δεξιόχειρες κάνουν άσχημα και ακανόνιστα γράμματα. Ισχύει;

Κρίνοντας εξ ιδίων,νομίζω πως ισχύει.
Σοβαρολογώντας,δεν νομίζω ότι είναι θέμα εποχής,αλλά των συγκεκριμένων γονιών.Λ.χ.,ο πατέρας του πατέρα μου,αν και πιο παλιών εποχών,παρέμενε αριστερόχειρας.
Πάντως,ακόμα και τώρα,θεωρώ ότι χρησιμοποιώ περισσότερο το αριστερό χέρι από τους εκ γενετής δεξιόχειρες.

endoramaΜέλος
24/09/2004, 01:47:41
quote:
Παρόλο που ανήκω στους δεξιόχειρες, από την πείρα που έχω με τον αδελφό μου (δυσλεξία αρκετά σοβαρή) αυτό που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για άτομα (αριστερόχειρες , δυσλεξία κλπ) με ιδιαιτερες "δεξιότητες" (τι να κάνουμε και η γλώσσα είναι δεξιοελεγχόμενη). Προσωπικά είμαι πολύ περήφανη

και πολυ καλα κανεις και νοιωθεις περηφανια ειναι και αυτος ενας γαλαζοαιματος αριστεροχειρες.

πριν αρκετα χρονια ενας ξαδερφος μου με την ιδιοτητα του αριστεροχειρα ανακαλυψε (τυχαια)και μετα απο καποιες εξετασεις οτι εχει ενα μικρο προβλημα δυσλεξιας

η μητερα του ενημερωσε τους καθηγητες οτι υπαρχει αυτο το μικρο προβλημα
και ενω τοσο καιρο δεν ειχε δημιουργηθει καποιο προβλημα με το παιδι

το σχολειο ηθελε να τον διωξει επειδη καθυστερουσε τα υπολοιπα παιδια

εντελως τυχαια η καθυστερηση ξεκινησε αφου ενημερωθηκαν για την δυσλεξια

ευτηχως ο γυμνασιαρχης μετα απο μερικες μπουνιες αποφασισε οτι δεν υπαρχει προβλημα
με την ευκαιρια εμαθε οτι η δυσλεξια δεν ειναι νοητικη καθυστερηση

we'll all take turns
i'll get mine, too

24/09/2004, 03:27:42
ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΕΣ:

ΔΕΞΙ ΑΚΡΟ, ΘΕΤΙΚΟ, ΑΡΣΕΝΙΚΟ
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΚΡΟ, ΑΡΝΗΤΙΚΟ, ΘΗΛΥΚΟ

ΔΕΞΙ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΘΗΛΥΚΟ
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ

Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΤΙ ΣΟΪ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ?) ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ -ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ- ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΜΑΖΙ.

ΜΙΑ ΠΡΩΗΝ ΑΜΦΙΔΕΞΙΑ, ΔΗΛ. ΕΓΡΑΦΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ, ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΔΕΞΙ, ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΚΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΗ.

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
mysticΜέλος
01/10/2004, 10:39:55
Καταρχήν εύχομαι ''καλό μήνα σε όλους!''
Μετά από ένα μικρό διάστημα απουσίας επανήλθα με πολύ όρεξη για αναζήτηση και δουλειά.
Επειδή έγινε λόγος για δυσλεξία και ορθώς αναφέρθηκε εφόσον υπάρχει συνάφεια με την αριστεροχειρία σας παραθέτω ένα άρθρο από το site http://systech.gr/cpsr/tetradia/arthra/markou.htm

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται και στη χώρα μας ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ειδικό μαθησιακό πρόβλημα της δυσλεξίας. Αυτό το ενδιαφέρον αντανακλά στη συνειδητοποίηση, ότι το ποσοστό των δυσλεξικών ατόμων είναι αρκετά μεγάλο (τελευταίες έρευνες στη Βρετανία και Σουηδία δείχνουν ότι ένα 10% του γενικού πληθυσμού γεννιέται με δυσλεξία).

Δυσλεξία ονομάζουμε την εδική μαθησιακή δυσκολία στην απόκτηση των γλωσσικών δεξιοτήτων, που απαιτούνται για την ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία - δυσκολία που είναι ανεξάρτητη από νοητική κατάσταση του ατόμου.

Πρόκειται για δυσχέρεια που εκδηλώνεται σε όλες τις λειτουργίες: μπορεί να εκδηλωθεί στην επιφανειακή δομή της γλώσσας (που είναι η κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση), αλλά και στη βαθιά δομή της γλώσσας (δηλαδή την οργάνωση κεκτημένων γνώσεων και την επεξεργασία νοημάτων και αφηρημένων εννοιών).

Η δυσλεξία δεν θεωρείται πάθηση, αλλά μια ιδιαιτερότητα, όπως ιδιαιτερότητα είναι και η αριστεροχειρία. Είναι κυρίως κληρονομική και είναι πιο συχνή στους άνδρες.

Συμπτωματολογία
Τα συμπτώματα αποτελούν εκδηλώσεις δυσκολιών στα τέσσερα επίπεδα της γλωσσικής λειτουργίας: το φωνολογικό, το μορφολογικό, το συντακτικό και το σημαντικό. Ανάλογα με το βαθμό βαρύτητας, τη μορφή της και το χρόνο αναγνώρισής της, η δυσλεξία έχει πολλά και σύνθετα χαρακτηριστικά.

Αυτά διακρίνονται:

Α) Στα ευδιάκριτα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς
Β) Στα κυριότερα αναγνωστικά λάθη
Γ) Στις δυσκολίες στη γραφή και την ορθογραφία/

Αιτιοπαθογένεια
Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο αναζητούν τα αίτια της δυσλεξίας, με συχνά αλληλοσυγκρουόμενα ευρήματα. Θα αναφέρω τις επικρατούσες θεωρητικές απόψεις, εφόσον οριστική απάντηση στο ερώτημα του προσδιορισμού των αιτίων της δυσλεξίας δεν έχει δοθεί ακόμα.

Έχει τεκμηριωθεί ότι τα δυσλεξικά παιδιά παρουσιάζουν ασυνήθιστες οφθαλμικές κινήσεις, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη αστάθεια. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ασυνήθεις αυτές οφθαλμικές κινήσεις εθεωρούντο ότι ήταν το αίτιο των δυσκολιών των δυσλεξικών ατόμων. Πρόσφατες όμως έρευνες ενισχύουν την άποψη, ότι οι ελαττωματικές οφθαλμικές κινήσεις είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο της αναγνωστικής δυσκολίας.

Μια ακόμη διαδεδομένη εξήγηση της δυσλεξίας στηρίζεται στην άποψη, ότι η ημισφαιρική κυριαρχία σε αυτές τις περιπτώσεις εκδηλώνεται καθυστερημένα ή δεν εκδηλώνεται καθόλου.

Η έννοια της ημισφαιρικής κυριαρχίας ίσως γίνει περισσότερο αντιληπτή, αν λάβουμε υπόψη ότι στον άνθρωπο το κάθε ημισφαίριο έχει μια διαφορετική λειτουργική εξειδίκευση. Οι λειτουργίες του βασίζονται και στα δυο ημισφαίρια, αλλά το δεξιό ημισφαίριο κατευθύνει την αυτόματη χρήση της γλώσσας, ενώ το αριστερό τη δημιουργική χρήση της.

Η θεωρία που αποδίδει τη δυσλεξία στην ελλιπή ημισφαιρική κυριαρχία βασίστηκε σε τρεις λόγους:

Πρώτον, στη διαπίστωση, ότι η απώλεια της ομιλίας (στις περιπτώσεις της αφασίας) ήταν αποτέλεσμα τραύματος στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο.

Δεύτερον, στην άποψη ότι δεξιοχειρία και η μονόπλευρη ευθύνη της ομιλίας οφείλονταν σε έμφυτη λειτουργική υπεροχή του αριστερού ημισφαιρίου.

Τρίτον, ότι η αστάθεια της εγκεφαλικής κυριαρχίας εκδηλώνεται με τη δυσκολία εκτίμησης δεξιού - αριστερού. Η δυσκολία αυτή, πολύ συνηθισμένη στα δυσλεξικά παιδιά, θεωρείται μια από τις αιτίες των πολλών και σοβαρών λαθών που παρατηρούνται στην ανάγνωση και γραφή των δυσλεξικών.

Μερικοί επιστήμονες, λοιπόν, υποστήριζαν, ότι η αριστεροχειρία συναντάται πιο συχνά στους δυσλεξικούς και κατά συνέπεια συνδέεται με την ατιοπαθογένεια της δυσλεξίας. Σε πρόσφατες έρευνες όμως δεν παρουσιάζεται καμιά στατιστική συνάφεια ανάμεσα στην αριστεροχειρία και τις δυσλεξικές περιπτώσεις. Συνεπώς ενισχύονται οι επιφυλάξεις ως προς την εγκυρότητα του παράγοντα της αριστεροχειρίας ως μοναδικού διαγνωστικού κριτηρίου της δυσλεξίας, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν παρατηρείται ίσως συχνότερα στις περιπτώσεις της δυσλεξίας.

Η πιο ίσως διαδεδομένη ερμηνεία της δυσλεξίας είναι η θεωρία των λειτουργικών ανωμαλιών στην αντιληπτική και γνωστική επεξεργασία.

Μετά τη διαπίστωση, ότι οι οφθαλμικοί παράγοντες συγκεντρώνουν λίγες πιθανότητες, για να θεωρηθούν ως η αιτία της δυσλεξίας, πρέπει να σχετίζεται με τις διάφορες λειτουργίες επεξεργασίας των πληροφοριών. Έχουν κατά καιρούς προταθεί διάφορες υποθέσεις, όπως η υπόθεση της ελαττωματικής γλωσσικής επεξεργασίας, η υπόθεση της ελαττωματικής λεξικής αποκωδικοποίησης και η υπόθεση της ελαττωματικής οπτικο-χωρικής κωδικοποίησης.

Η τελευταία, η οποία φαίνεται να υποστηρίζεται από τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από όλους τους ερευνητές, δέχεται ότι τα δυσλεξικά άτομα παρουσιάζουν λειτουργική αδυναμία στην κωδικοποίηση και συγκράτηση των πληροφοριών που καθορίζονται από συγκεκριμένη θέση και διεύθυνση.

Κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις
Οι αρνητικές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της δυσλεξίας οφείλονται στη μη έγκαιρη διάγνωση και επομένως τη μη σωστή αντιμετώπιση της.

Η μη έγκαιρη διάγνωση (δηλαδή η διάγνωση που γίνεται αρκετά αργότερα από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού) οφείλεται στην έλλειψη εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στον εντοπισμό των διαφόρων μαθησιακών δυσκολιών. Η μη έγκαιρη και κατάλληλη αντιμετώπισή της οφείλεται και στη μη έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην έλλειψη ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού και στην έλλειψη οργάνωσης της εκπαιδευτικής βοήθειας των μαθητών με δυσλεξία.

Στη χώρα μας, μόλις τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μιας μεγάλης μερίδας δασκάλων και καθηγητών στις δυσκολίες των δυσλεξικών παιδιών και δεν υπάρχει καμιά υποδομή και οργάνωση στα σχολεία για τη συστηματική εκπαίδευση των δυσλεξικών μαθητών, ούτε κάποια οργάνωση για την αποτελεσματική εξέταση μαθητών και φοιτητών με δυσλεξία.

Στις περισσότερες χώρες στο εξωτερικό, με την κατάλληλη εσωσχολική παρακολούθηση και εκπαίδευση των δυσλεξικών παιδιών με ειδικά προγράμματα, το ποσοστό 10% περίπου των μαθητών της Α' Δημοτικού με δυσλεξία, μειώνεται σε ποσοστό 3% μέχρι τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Δηλαδή στις περισσότερες χώρες, πλην της Ελλάδας, οι δυσκολίες των δυσλεξικών παιδιών αντιμετωπίζονται αποκλειστικά και λύνονται στο Δημοτικό και ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει ανάγκη θεραπείας στο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της τόσο καθυστερημένης και επομένως μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της δυσλεξίας στην Ελλάδα είναι πολύ έντονες. Η έλλειψη ενημέρωσης των γονιών σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες, που οφείλεται σε παράλειψη της πολιτείας και του εκπαιδευτικού συστήματος και η έλλειψη εκπαίδευσης των δασκάλων έχει συνήθως ως αποτέλεσμα, να γίνεται έντονη και βέβαια άδικη κριτική στο δυσλεξικό μαθητή από γονείς και δασκάλους, το παιδί να κατηγορείται ότι είναι τεμπέλης, ότι δεν συγκεντρώνεται ή ότι είναι χαζό, όταν δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς μάθησης των παιδιών που δεν έχουν δυσλεξία.

Το αποτέλεσμα αυτής της κριτικής και της μη υποστήριξης και αντιμετώπισης, είναι ότι δεν θα μπορέσει να γράψει σωστά, να διαβάσει, να απομνημονεύσει ή να κάνει απλές πράξεις. Η αυτοπεποίθησή του δέχεται σοβαρό πλήγμα, σε πολλές περιπτώσεις αρχίζει να αποστρέφεται τη μελέτη και το σχολείο και ένας φαύλος κύκλος δημιουργείται: χαμηλή απόδοση στα μαθήματα, φόβοι, άγχος, καταθλιπτικά συμπτώματα, μειωμένη αυτοπεποίθηση, που οδηγούν σε ακόμη χαμηλότερη απόδοση στο σχολείο, αποστροφή για το σχολείο και το διάβασμα, κοκ. Με τον καιρό οι ψυχολογικές επιπτώσεις μπορεί να οξυνθούν και να περιοριστούν στη συνέχεια οι επαγγελματικές επιλογές του ατόμου με δυσλεξία.

Οι γονείς από τη δική τους πλευρά επιδίδονται σε ένα συνεχή και ιδιαίτερα κουραστικό αγώνα να διαβάσουν τα παιδιά τους, χωρίς να βλέπουν καμιά ή ελάχιστη βελτίωση, να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για ιδιαίτερα μαθήματα, που επίσης δεν έχουν αποτέλεσμα αφού δεν έχει διαγνωστεί η δυσλεξία και να βιώνουν επί χρόνια την ματαίωση ενός ανθρώπου που κουράζεται και αγωνίζεται πολύ χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς ουσιαστική βοήθεια και κατάλληλη καθοδήγηση και αντιμετώπιση. Επιπλέον πολλοί γονείς δυσλεξικών παιδιών, μη γνωρίζοντας, ότι η δυσλεξία είναι η κύρια ή η μοναδική αιτία των μαθησιακών δυσκολιών των παιδιών τους, αισθάνονται μειονεκτικά και άσχημα, πιστεύοντας ότι τα παιδιά τους υστερούν ως προς την νοημοσύνη τους ή ότι έχουν γενικά μειωμένες ικανότητες, κάτι βέβαια που δεν αληθεύει.

Αν και όταν γίνει η διάγνωση της δυσλεξίας, οι γονείς που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στο παιδί τους για τις μαθησιακές του αδυναμίες, νιώθουν τεράστιες ενοχές. Ο δε μαθητής ή φοιτητής, που διαγιγνώσκεται με δυσλεξία, μετά από αρκετά χρόνια απογοητεύσεων, άγχους, συνεχών ματαιώσεων, νιώθει ότι είναι θύμα της κοινωνίας και της παιδείας, κάτι που αγγίζει τα όρια του Παραλόγου. Έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος από τη ζωή του, έχει πιθανά στερηθεί το παιχνίδι και τη διασκέδαση που είχαν οι συνομήλικοί του χωρίς δυσλεξία, λόγω των ατέλειωτων ωρών μελέτης και σε πολλές περιπτώσεις έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του.

Ο επαγγελματικός του ορίζοντας έχει μειωθεί σημαντικά, έχει δεχτεί άδικη κριτική και υπερπροστατευτικότητα από το οικογενειακό περιβάλλον, και όλα αυτά επειδή δεν είχε την τύχη να διαγνωστεί έγκαιρα ως δυσλεξικός

endoramaΜέλος
05/10/2004, 13:16:35
mystic πολυ καλο
κριμα που αργησα να προσεξω το post

we'll all take turns
i'll get mine, too

lamogioΜέλος
11/10/2004, 20:00:00
http://news.uns.purdue.edu/UNS/html4ever/030805.Cooks.chiral.html

"It may be a right-handed world, but recent Purdue University research indicates that the first building blocks of life were lefties – and suggests why, on a molecular level, all living things remain southpaws to this day."

sinaspismos tis aristeras (xeiros) & tis proodou

endoramaΜέλος
12/10/2004, 13:53:41
δηλαδη στην πορεια μας την πεσανε οι δεξιοχειρες?

μηπως οι δεξιοχειρες ειναι αποτελεσμα μεταλαξεων που εγιναν σε εξωγηινα εργαστηρια με σκοπο να δουν ποιο ειδος θα επιβιωσει?

we'll all take turns
i'll get mine, too