ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Hypnerotomachia Poliphili ... (The strife of love in a dream) - Περιοδικά - Βιβλία

- Hypnerotomachia Poliphili ... (The strife of love in a dream) - Περιοδικά - Βιβλία

Avallon22 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
24/02/2005, 20:18:12
Eχει διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο?

"H Γνώση είναι δύναμη...1234"
alwrasΝέο Μέλος
24/02/2005, 21:56:27
den to exw diavasei,alla diavazw ena allo pou anaferetai stin ypnerwtomaxia.to vivlio legetai "o kanonas twn tessarwn".eimai akoma stin arxi,gi ayto den mporo na sou po polla.
27/02/2005, 12:42:49
Μπορεί κανείς να μου πει τί είναι η "ypnerwtomaxia";

Ζήσε τη στιγμή!

28/02/2005, 11:39:11
Το 1499 ο Δομινικανός μοναχός(!) Francesco Colonna έγραψε αυτό το βιβλίο που είναι μια αληγορική ερωτική ιστορία εποχής (αναγεννησιακή) συνοδευόμενο με 174 εικόνες από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της εποχής του τονAldus Manutius που όμως λόγω του τολμηρού του περιεχομένου για πρώτη φορά ο οίκος αυτός δεν τύπωσε το όνομά του σε αυτό…
Παρόλ’αυτά η Hypnerotomachia κατάφερε να γίνει το πιο πολυδδιαβασμένο βιβλίο της εποχής του και να αποτελέσει τη βάση για ένα άλλο βιβλίο της εποχής μας το The Rule of four.
Ηypn-eroto-machia = Eρωτική ιστορία στον ύπνο μια και η αφήγηση θεωρείται ότι είναι από όνειρο.
To περίεργο είναι ότι ο μοναχός αυτός κατάφερε να ενσωματώσει σε αυτό το βιβλίο δυο μεγάλες του εμμονές: την αρχιτεκτονική και το σέξ: (εδώ κολλάει αυτό που λέμε ότι «ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται» καθώς επίσης και ότι γράφτηκε σε μια υβριδική ιταλολατινική διάλεκτο με πολλές αναφορές σε ολόκληρες ελληνικές φράσεις.

Το βιβλίο αυτό επανεκδόθηκε ξανά το 1999 ακριβώς 5 αιώνες μετά την πρώτη έκδοσή του και θεωρείται από τους ειδικούς το εκδοτικό γεγονός του αιώνα μας.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το βιβλίο αυτό εκτός από την σεξουαλική επανάσταση της γυναίκας περιέχει και κάποια μυστική γνώση μέσα στις αληγορίες του και τις εικόνες του.

Μια μικρή μου έρευνα για το βιογραφικό του μεταφραστή ενίσχυσε αυτή μου την άποψη: O Joscelyn Godwin στο Colgate University της Νέας Υόρκης και έχει συνεισφέρει πολλά στη μελέτη του εσωτερισμού αφού έχει μεταφράσει πολλούς σύγχρονους του 17ου αιώνα (Robert Fludd, Athanasius Kircher) καθώς και παγανιστικά συγγράματα. Θα μου έκανε τρομερή εντύπωση λοιπόν να έκανε στροφή στην τόσο σαφή και συγκεκριμένη θεματολογία του και να ασχολούταν με κάτι εντελώς άσχετο...

28/02/2005, 13:43:59
Αγαπητή Avallon, σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Μήπως γνωρίζεις ακόμα αν έχει έκδοθεί στα ελληνικά;
Στα αγγλικά βρήκα εκδοτικό οίκο.

Να είσαι καλά.

Ζήσε τη στιγμή!

28/02/2005, 16:58:14
Δυστυχώς Στέφανε στα ελληνικά δεν υπάρχει οπότε θα πρέπει να αρκεστούμε στην αγγλική μετάφραση...

Νομίζω όμως ότι αξίζει πράγματι τον κόπο...

01/03/2005, 10:31:31
Για τους ενδιαφερόμενους μια ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου εδώ:http://mitpress.mit.edu/e-books/HP/hyp000.htm

και για τους πιο παραδοσιακούς εικόνες της πρώτης έκδοσης από το metropolitan museum:

12/04/2005, 12:34:33
Μου φαίνεται απίστευτο που μέσα σε τόσα άτομα εδώ μέσα δεν έχει ακούσει κανείς για αυτό το βιβλίο...

Αγαπητέ alwras θα μπορούσες εσύ τουλάχιστον να μας πεις για τον "κανόνα των τεσσάρων" που βασίστηκε στην "Υπνερωτομαχία"?

Θα μπορέσω ίσως έτσι να κάνω μια μικρή σύγκριση...

"H Γνώση είναι δύναμη...1234 + γω ξέρω να μετρώ μόνο ως το 4"
scar_faceΜέλος
12/04/2005, 13:01:07
Και εγώ διαβάζω τον "κανόνα των τεσσαρων" αλλά ακόμα ψάχνομαι.
Δύσκολο βιβλίο.
Εφτασα στην μέση αλλά θα το ξαναρχίσω μόλις τελειώσω αυτό που διαβάζω τώρα.

Πέσμου τι κάνεις αυτό που τρως και θα σου πως τι άνθρωπος είσαι.
Αλλοι το κάνουν ξιγκι και λίπασμα, άλλοι το κάνουν χαρά και ζωή και άλλοι το κάνουν ΘΕΟ.
.|.
liviaΜέλος
26/04/2005, 13:36:32
Η υπνερωτομαχία υπάρχει και στα ελληνικά(μόνο που είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα).
Χωρίς τις εικόνες

Είναι δύσκολο το μονοπάτι

liviaΜέλος
26/04/2005, 13:37:59
Υπάρχει και άλλο βιβλίο που αναφέρει την υπνερωτομαχία και ειναι το codex

26/04/2005, 16:00:38
Αγαπητή livia σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία

Μπορείς να μου πεις ποιων εκδόσεων είναι ή και το έτος έκδοσης?

Είναι κομμάτι δύσκολο βιβλίο και προτιμώ να το διαβάζω σε καθαρεύουσα παρά στα αγγλικά...

Θα ψάξω να το βρω σε καμμιά παλιά βιβλιοθήκη ή σε κανένα παλαιοβιβλιοπωλείο με μεταχειρισμένα.

DAGONΜέλος
29/04/2005, 08:04:59
Έχω διαβάσει σχετικά με αυτό το βιβλίο ότι αναφέρεται σε χαρτοφράφηση ονειρικών Πολιτειών!

Ωραίο θέμα Avallon! Thanks και για το link

liviaΜέλος
03/05/2005, 09:31:48
Πήγα στην Πάτρα και μέχρι στο πατάρι ανέβηκα για χάρη σου!
αλλά δυστηχώς είχα κάνει λάθος.
Η υπνερωτομαχία είναι μεταφρασμένη στα αγγλικά και όχι ολοκληρωμένα.

Συγνώμη,

για να εξιλεωθώ μήπως να ρίξεις μια ματιά στο http://www.thamesandhudson.com/en/1/hypnogallery15.mxs?8b65ae5c1c2e816abaf64fd9ac54f0a2

liviaΜέλος
03/05/2005, 09:35:01
Υπάρχει βεβαίως και ολόκληρο το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή στο http://mitpress.mit.edu/e-books/HP/hyp000.htm
Είναι το προτότυπο και η μετάφραση <<τρέχει>> στο κάτω μέρος της σελίδας.

05/05/2005, 18:11:23
Αγαπητή livia περιττό να σου πω την απογοήτευσή μου...

Οσο για τα λινκ... τι να τα κάνω...
Το πρώτο το ξέρω αφού έχω ακριβώς αυτή την έκδοση των thames and hudson και το δεύτερο το έχω ήδη προτείνει εδώ σε προηγούμενο post μου...

Πάντως σε ευχαριστώ που μου ξακαθάρισες το τοπίο...

Edited by - Avallon on 05/05/2005 18:14:12

qubitΜέλος
10/05/2005, 14:26:45
Γειά σας
"Ο Κανόνας των τεσσάρων" είναι μυθιστόρημα, εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην Υπνερωτομαχία. Η βασική ιστορία είναι η εξής : Δυό φοιτητές στο Πρίνστον, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το βιβλίο. Ο ένας, ως πτυχιακή (που την επέλεξε απ' το 1ο κιόλας έτος!) κι ο άλλος, βοηθός του κατα κάποιο τρόπο, μιάς και ο φιλολογο-ιστορικός καθηγητής πατέρας του, είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή στο να λύσει το μυστήριο αυτού του βιβλίου.
Το μυθιστόρημα, κατα την άποψή μου είναι εξαιρετικό (και ωςλογοτεχνία εννοώ). Επι πλέον, παρέχει τεράστιο πλήθος πληροφοριών για την
Υπνερωτομαχία, την εποχή και τον περίγυρο. Νομίζω πως για κάποιον που
διαβάζει την υπνερωτομαχία, "ο κανόνας των 4" είναι must.
Μετά την ανάγνωση του μυθιστορήματος, μου άνοιξε η όρεξη να διαβάσω το βιβλίο που διαβάζεις κι εσύ, αλλά δεν έχω καμμιά διάθεση να το αντιμετωπίσω στα αγγλικά. Περιμένω την ελληνική του μετάφραση. Κι απ' ότι κατάλαβα από την ανάγνωση των "4", το καλύτερο θα ήταν να κατέχει κανείς γνώσεις λατινικής, γιατή η γλώσσα παίζει σημαντικότατο ρόλο στο εν λόγω κείμενο.
Πάντως το όλο θέμα φαίνεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
15/08/2005, 21:27:21
Eπειδή είναι πολύ ωραίο το θέμα για να πιάσει αράχνες ας το ξεσκονίσω λιγάκι λοιπόν...

Είμαι σίγουρη ότι η μη συμμετοχή δεν δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος (δεδομένης μάλιστα της υψηλής αναγνωσιμότητας)αλλά άγνοιας μιας και κανένας από ότι είδα δεν έχει διαβάσει το εν λόγω βιβλίο...

Ομως μην ανησυχείτε... Εγώ είμαι εδώ για να σας ξυπνήσω την περιέργεια και να ανάψω λιγάκι τα "αίματα"...

Το βιβλίο που θεωρείται το ομορφότερο της Αναγέννησης, το μεγαλύτερο σε όγκο καθώς και το σπανιότερο και ακριβότερο μαζί με τη Βίβλο του Γουτεμβέρου ήταν στην εποχή του κάτι σαν μπεστ σέλλερ αφού δεν έλειπε από καμμιά κοσμική βιβλιοθήκη.

Η livia νωρίτερα πολύ λανθασμένα μας είπε ότι υπάρχει στην καθαρεύουσα αλλά μάλλον μετά κατάλαβε ότι το μπέρδεψε φαίνεται με κάποιο άλλο και δε μας έδωσε τα στοιχεία που ζήτησα.

Το βιβλίο λοιπόν αυτό ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν μεταφράστηκε ποτέ στα ελληνικά κι αυτό γιατί η μετάφρασή του αποτελεί έναν πραγματικό άθλο.. (μήν ξεχνάτε ότι και στα αγγλικά μεταφράστηκε μόλις το 1999).

Ο άθλος αυτός έγκειται στο ότι το βιβλίο αυτό έχει γραφτεί με μια μίξη από 4 γλώσσες... αρχαία ελληνικά,λατινικά,αγγλικά, και ...αιγυπτιακά ιερογλυφικά.

Εγώ βέβαια δεν είμαι Ηρακλής μια και δεν κατάφερα όχι μόνο να λύσω έστω και ένα γρίφο του αλλά ούτε καν και να το διαβάσω... Με προειδοποίησαν ότι η μελέτη του είναι επίτευγμα ακόμη και στη μητρική γλώσσα, ακόμη και αν κάποιος είναι ακαδημαϊκός αλλά ως πνεύμα αντιλογίας που είμαι νόμισα ότι υπερέβαλλαν.

Επιβεβαίωσα όμως τον ένα γρίφο/ακροστοιχίδα που έχει ανακαλυφθεί και αυτός είναι ο εξής:
Aν προσθέσουμε το πρώτο γράμμα κάθε κεφαλαίου του βιβλίου καταλήγουμε να έχουμε στα χέρια μας την εξής λατινική φράση:

POLIAM FRATER FRANCISCUS COLUMNA PERAMAVIT

οπερ σημαίνει ελληνιστί: O αδελφός Φραντσέσκο αγαπούσε την Πολία με πάθος...

Ανατριχιάζω και μόνο στη σκέψη ότι αυτό είναι ΜΟΝΟ ένα δείγμα του τι μπορεί να κρύβει το βιβλίο αυτό που ακόμη και ο συγγραφέας του είναι άγνωστος. Γιατί βέβαια Francesco Colona δεν ήταν μόνο ένας Βενετός μοναχός αλλά και ένας αξιοσέβαστος ευγενής πολίτης της Ρώμης που έζησε εκείνη περίπου την εποχή...

Βέβαια κάποιοι θα πούνε ότι αφού αναφέρεται η λέξη "αδελφός" θα πρέπει να εννοούν τον μοναχό, τι θα λέγατε όμως αν σας έλεγα ότι ο Ρωμαίος Francesco Colona ήταν μέλος μιας παανιστικής αδελφότητας?...

Και αν με ρωτήσετε ποιός πραγματικά πιστεύω ότι είναι ο συγγραφέας θα σας απαντήσω όπως και οι συγγραφείς του "Κανόνα των τεσσάρων":
Eσείς αν είχατε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα έκφυλο και αγροίκο μοναχό που είχε ομολογήσει και καταδικαστεί για απάτες και βιασμό και σε ένα ιντελεκτουέλ αριστοκράτη με βαθύτατες μυστικιστικές γνώσεις ποιόν θα διαλέγατε?

Αν τώρα πάλι διαλέγατε τον Βενετό θα σας έλεγα και ένα δεύτερο επιχείρημα:

Μαθηματικώς καταλήγουμε ότι ο Βενετός Φραντσέσκο Κολόνα θα πρέπει να ήταν 15 χρονών όταν έγραψε το βιβλίο ενώ αν το αποδώσουμε στον Ρωμαίο Φραντσέσκο θα πρέπει να το είχε γράψει γύρω στα 45!!

Για όσους αγαπούν τους γρίφους και τις προκλήσεις και για όσους έχουν διαβάσει τον "Κανόνα των Τεσσάρων" αφιερώνω εξαιρετικά το παρακάτω λινκ που είναι ένα παιχνίδι γρίφων πάνω στην Υπνερωτομαχία...

http://www.randomhouse.com/bantamdell/theruleoffour/index2.html (όσο παίζετε ανοίξτε και τα ηχεία...)

Τώρα όσοι δεν το έχουν διαβάσει ας σπεύσουν να το διαβάσουν... Αυτό τουλάχιστον το μπορούν...

"Vivere pericolosamente και κινδύνευε φρονίμως..."
aenaossΝέο Μέλος
07/10/2005, 21:32:31
Πολύ ενδιαφέρον το λινκ με το παιχνίδι με τους γρίφους Avalon!

Λίγα περισσότερα για το βιβλίο?
Εμείς δηλαδή που τα αγγλικά μας δεν είναι τόσο καλά είμαστε καταδικασμένοι?

scar_faceΜέλος
10/10/2005, 15:31:15
Εγώ θα την ξενικήσω για τρίτη φορά. Και η 2η προσπάθεια απέβει άκαρπη.
Ίσως το πιο δύσκολο κείμενο που έχω διαβάσει εδώ και χρόνια.
Για να δούμε τι θα δούμε από εβδομάδα που, πιστεύω πως, θα ηρεμήσω λίγο

The love is like a ball. Ul c
.|.