- Esoterica is sooooooo..... TRENDY!!! - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Χρειάζεσαι χαρτιά. (Papiere).? θα πρέπει να είσαι χριστιανός ορθόδοξος..?
Μέχρι πόσο μπορείς να μείνεις?
Γιώργος![]()
.. ευχαριστώ![]()
Επίσκεψη στο Άγιο Όρος επιτρέπεται, σύμφωνα με το Τυπικό της μοναστικής πολιτείας, μόνο στους άντρες.
Οι επισκέπτες οφείλουν, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη τους να τηλεφωνήσουν στα γραφεία του Άγιου Όρους, στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 031- 833733 or 861611, Fax 861811) για να κλείσουν θέση και να πάρουν έναν κωδικό αριθμό. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητος μιας και είναι περιορισμένος ο αριθμός των επισκεπτών (120) που επιτρέπονται ανά ημέρα.
Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε οδικώς (με το αυτοκίνητο τους ή με λεωφορείο) από τη Θεσσαλονίκη ως την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα ή την Ουρανούπολη. Η διαδρομή είναι περίπου 140 χιλιόμετρα. Οι πόλεις είναι τουριστικές, που σημαίνει ότι υπάρχουν όλων των ειδών τα καταστήματα, ξενοδοχεία αλλά και πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα. (Τα μόνα αυτοκίνητα που επιτρέπονται στο Άγιο Όρος είναι αυτά των μονών και των εργατών που δουλεύουν σ΄ αυτές). Ετσι οι επισκέπτες θα πρέπει να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους στην πόλη.
Πριν αναχωρήσουν οι επισκέπτες για το Άγιο Όρος πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν τα Διαμονητήρια τους. Αυτό γίνεται στην Ουρανούπολη, στα εκεί γραφεία του Άγιου Όρους (δεξιά από το λιμάνι). Εδώ πρέπει να βρίσκονται οι επισκέπτες τουλάχιστον μία ώρα πριν από την αναχώρηση. Απαραίτητα για το διαμονητήριο χρειάζεται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και 5.000 δρχ. Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης:
Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων).
Διαβατήριο.
Πάνω στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής. Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση που ο επισκέπτης θελήσει να μείνει περισσότερες μπορεί να ζητήσει παράταση από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές.
Από την Ιερισσό οι επισκέπτες παίρνουν το καίκι που τους πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους. Από εκεί μπορούν να επισκεφθούν τις μονές: Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων, Μεγίστης Λαύρας. Για τις άλλες μονές θα πρέπει να κατέβουν στη μονή Ιβήρων (3 ώρες με το καίκι), από εκεί να πάνε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο) και από εκεί στις μονές που επιθυμούν. Το δρομολόγιο της Ιερισσού γίνεται μόνο το καλοκαίρι.
Από την Ουρανούπολη ξεκινάει άλλο καραβάκι που πηγαίνει στην δεξιά πλευρά και κάνει στάση στις μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου. Για τις άλλες μονές οι επισκέπτες θα πρέπει να κατέβουν στο λιμάνι της Δάφνης (2 ώρες με το καραβάκι) και από εκεί στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο).
Η συγκοινωνία στο Άγιο Όρος, βέβαια, δεν είναι επαρκής. Έτσι, εκτός από τα καίκια και τα λεωφορεία μπορούν όποιοι θέλουν να μισθώσουν αυτοκίνητο για να τους πάει στον προορισμό τους. Πάντως οι επισκέπτες πρέπει να είναι και προετοιμασμένοι για αρκετό περπάτημα.
Για την αντιγραφή από το http://www.medialab.ece.ntua.gr/athos/gr/general/go.htm
everyflow
Είναι μια υπέροχη πνευματική εμπειρία η διαμονή στο Άγον Όρος.Ο καθένας μας πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή του να τη ζήσει...
Ónen i-Estel Edain.Ú-chebin Estel anim...
Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"
quote:
Ostria ,ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση ως προς τη δεύτερη τοιχογραφία που μας παρέθεσες..πως εξηγείς το σύμβολό αυτό να κοσμεί την μονή?Υπήρχε κάποια συνοδευτική πληροφορία με την φωτογραφία?Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"
Δεν το εξηγώ. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά συνοδευτική πληροφορία για τις δύο αυτές φωτογραφίες. Πάντως θυμάμαι που είχα δει κάποτε σε ντοκιμαντέρ ή σε φωτογραφία άλλο ένα σύμβολο το "γιν-γιανκ" σε εξωτερικό πάλι τοίχο κάποιου μοναστηριού του Αγίου Ορους.
Το site που έχει το "μάτι του θεού" είναι αυτό
http://www.sacredsites.com/europe/greece/mount_athos.html
Πάντως ξεφεύγοντας λίγο από το Αγιο Ορος έχω βρει και κάποιες άλλες περίεργες τοιχογραφίες από εκκλησίες της Μάνης.
http://users.macunlimited.net/maniguide/ainoi.html
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Ostria φοβερα τα site.
Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"
quote:
ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ.
Καλά, αυτό σίγουρα
, σιγά μη το ζήτησε και ο αρχάγγελος Γαβριήλ...
quote:
ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ,ΕΙΧΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Πολλά από δαύτα.
quote:
ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΝΑΟΥΣ Κ.Τ.Λ.) ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΑΝ.
Και οι Έλληνες το ίδιο, ΙΜΗΟ.
quote:
ΣΤΟ ΑΘΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΠΕΛΑΣΓΟΙ,ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΥΛΛΟ.
Οι Πελασγοί είναι ΠΡΟ-ελληνικό φύλο. Αλλά ας μην κολλήσουμε εκεί.
quote:
ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΣΚΗΤΕΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΤΑΡΑΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΗΜΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΗΡΕΜΙΑ,ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΗΡΕΜΑ ΝΑ ΑΣΚΗΤΕΥΣΟΥΝ.
Λογικό ακούγεται.
quote:
ΤΟΤΕ ΠΗΡΑΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΣΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ.ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΤΣΑΚΩΝΕΣ.
Περίεργο τότε που οι Τσάκωνες μιλούν μία καθαρά δωρική γλώσσα. Οι Δωριείς, αν μη τι άλλο, είναι κατά πολύ νεότεροι των Πελασγών. Οι Τσάκωνες στο μεταξύ μπορούν να ανιχνευθούν ιστορικά εκεί που βρίσκονται και τώρα πολύ πριν την εγκατάσταση μοναχών στον Άθω (στην Αλεξανδρινή εποχή για την ακρίβεια).
quote:
ΣΤΙΣ ΕΡΗΜΕΣ ΠΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ.
Κι αυτό λογικό ακούγεται, αλλά θα περίμενα εκτός από το ότι γέμισε ο Άθως να έχουν αδειάσει και οι έρημοι από ασκητές, κάτι που σε γενικές γραμμές έγινε αλλά τουλάχιστον πεντακόσια χρόνια μετά. Επιπλέον τον 9ο αιώνα που πρωτοπήγαν οι καλόγεροι στον Άθω δεν είμαστε ακριβώς σε Ρωμαϊκό-πρωτοχριστιανικό context, θα έλεγα ότι μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε πως δεν υπήρχε ούτε μισός εθνικός σε ολόκληρη την αυτοκρατορία με εξαίρεση τους Μανιάτες.
Εμένα πάντως μου θυμίζει το μάτι του Sauron από τον Άρχοντα. ![]()
Απ' ότι έχω διαβάσει το Α.Όρος ήταν πάντα ιερός τόπος.
Στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη και υπήρχε πάλι άβατον, αυτή τη φορά για τους άντρες. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι τεκμηριωμένη αυτή η άποψη, το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι πρόκειται για τόπο με ισχυρή ενέργεια αφιερωμένο στα θεία από πολύ παλιά.