- OSHO - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Oταν εισαι συνειδητος,εισαι στον παραδεισο.Μεινε ξυπνιος,μεινε αγρυπνος,μεινε συνειδητος.Και παλι,απο σενα εξαρταται.

quote:
Να θυμασαι πως,καθε στιγμη,μπορεις α διαλεξεις να βρισκεσαι στον παραδεισο 'η στην κολαση.Αν δεν εισαι συνειδητος,εισαι στην κολαση.Η επιλογη ειναι δικη σου.
quote:
Oταν εισαι συνειδητος,εισαι στον παραδεισο.Μεινε ξυπνιος,μεινε αγρυπνος,μεινε συνειδητος.Και παλι,απο σενα εξαρταται.
Γεια σου ATMA !
Μήπως μπορείς να δώσεις μια ιδέα για το τι θα εννοεί ο Osho λέγοντας "συνειδητός";
{Ο Χακουιν ο δασκαλος του ζεν,ειναι ενα σπανιο λουλουδι.Ενας Σαμουραι τον επισκεφτηκε και τον ρωτησε:Υπαρχει κολαση;Υπαρχει παραδεισος;Αν υπαρχει κολαση και παραδεισος,που ειναι οι πυλες;Αποπου μπορω να μπω;
Ηταν ενας απλος στρατιωτης.Οι πολεμιστες ειναι παντα απλοικοι,δεν εχουν πονηρια στο μυαλο τους.Ξερουν μονο δυο πργμτ:Τη ζωη και το θανατο.Δεν ειχε ερθει να μαθει καποιο δογμα,ηθελε να μαθει που βρισκοταν η πυλη,ωστε ν'άποφυγει την κολαση και να μπει στον παραδεισο.Και ο Χακουιν απαντησε μ'εναν τροπο ,που μονο ενας πολεμιστης θα μπορουσε να καταλαβει.
Ο Χακουιν ειπε:"Ποιος εισαι εσυ;"
Οπολεμιστης απαντησε:"Ειμαι σαμουραι."Στην Ιαπωνια,το να εισαι σαμουραι ειναι μεγαλο καυχημα.Σημαινει πως εισαι τελειος πολεμιστης,ενας ανδρας που δεν θα διστασει ουτε στιγμη να δωσει τη ζωη του.Ειπε:Ειμαι σαμουραι.Ειμαι αρχηγος των σαμουραι.Ακομη κι ο αυτοκρατορας με σεβεται."
Ο Χακουιν γελασε και ειπε:"Εισαι σαμουραι;Εσυ μοιαζεις με ζητιανο!"
Η περηφανεια του πληγωθηκε.Οσαμουραι ξεχασε γιατι ειχε ερθει.Τραβηξε το σπαθι του και ηταν ετοιμος να σκοτωσει τον Χακουιν.
Τοτε ο Χακουιν γελασε και ειπε:"Αυτη ειναι η πυλη της κολασης.Μαυτο το σπαθι,αυτο το θυμο,αυτο το εγω,νατη,ανοιγει η πυλη !"
Αυτο ειναι κατι που ενας πολεμιστης μπορει να καταλαβει.Αμεσως καταλαβε ο σαμουραι.Εβαλε το σπαθι πισω στη θηκη του..και ο Χακουιν ειπε:"Νατη,ανοιγει η πυλη του παραδειδου!"
Η κολαση και ο παραδεισος ειναι μεσα σου.Κι οι δυο πυλες ειναι μεσα σου.Οταν φερεσαι ασυνειδητα νατην η πυλη της κολασης.Οταν εισαι αγρυπνος και συνειδητος,νατη η πυλη του παραδεισου.Το μυαλο ειναι η κολαση- το μυαλο ειναι ο παραδεισος.Και το μυαλο εχει την ικανοτητα να γινει οποιοδηποτε απο τα δυο.Οι ανθρωποι ,ομως εξακολουθουν να πιστευουν πως τα παντα ειναι καπου αλλου,εξω απο τον εαυτο τους..
Ο παραδεισος και η κολαση δεν βρισκονται στο τελος της ζωης-βρισκονται στο εδω και στο τωρα.
Η πυλη ανοιγει καθε στγμ ,μπορεις να περασεις,απ'τον παραδεισο στην κολαση και απο την κολαση στον παραδεισο...}
"Roots+Wings"

εν τω μεσω τριλογιας με πετυχες...
να τι φερει καμμια φορα το διπολο χωρις το τριτο ερμηνευτικο μερος:)
ευχαριστω που αθελα σου...-- εγραφα το τριτο μερος σαν ηρθες//--
επιβαιωσες το σκεπτικο της αυτης τριπλης απαντησης μου:)
--το να ερθω μια ακομη τεταρτη...
πραγματωνει την αρχικη μου προθεση:)να καταστησω φανερο το διπολο που ανερχεται σε ενα.. i mean---
...πιστευω να "σε καλυψε" η ιστορια παραβολη του Οσσο//
;)

Χαίρε ΑΤΜΑ
"Με κάλυψε" το τρίτο μέρος με την παραβολή του Osho.
Σ’ ευχαριστώ για την τέταρτη παρέμβαση σου, τη συμπληρωματική για εμένα :)
Σε χαιρετώ.
ΦΩΤΗΣΗ
Εγκατελειψε καθε φιλοδοξια να εισαι ο πρωτος που θα φωτιστει.
Δεν υπαρχει ατομικη φωτιση.Ολα τα ατομα ενωνονται με το Ολον.
Ο Βουδας εφτασε στην πυλη του παραδεισου.Οι ανθρωποι εκει,φυσικα τον περιμεναν.Ανοιγουν την πυλη και τον καλοσοριζουν.Εκεινος τους γυριζει την πλατη και κοιταζει τους ανθρωπους,εκατομυρια ψυχες στο ιδιο μονοπατι,ν'αγωνιζονται σε αθλιες συνθηκες ,με αγωνια,προσπαθωντας να φτασουν στην πυλη αυτη του παραδεισου και της ευδαιμονιας.
"Περαστε παρακαλω!"ειπε ο θυρωρος."Σας περμεναμε!"Και λεει ο Βουδας:Πως μπορω να περασω,οταν οι αλλοι δεν εχουν ακομη φτασει;Δεν ειναι ακομη ωρα.Πως μπορω να μπω κι εγω;Πως μπορω να μπω,οταν η Ολοτητα δεν εχει ακομα μπει;Θα περιμενω.Ειναι σαν να εφτασε στην πορτα το χερι μου και να μην εχουν φτασει ακομη τα ποδια μου -θα πρεπει να περιμενω.Το χερι δεν μπορει να μπει μονο του!"
Σ'αυτη την ομορφη ιστορια,λενε πως ο Βουδας περιμενει ακομα.Πρεπει να περιμενει.Κανεις μας δεν ειναι νησι-ολοι μαζι αποτελεουμε μιαν ηπειρ,ειμαστε μαζι.Ισως εγω εχω προχωρησει περισσοτερο απ'οτι εσυ,μα δεν πορω να ειμαι ξεκομμενος.Τωρα το ξερω βαθεια.Τωρα,για μενα,αυτη δεν ειναι μονο μια ιστορια:Σας περιμενω.Τωρα,ξερω πως δεν ειναι μονο μια παραβολη.Τωρα ξερω πως δεν υπαρχει ατομικη φωτιση.Τ'ατομα μπορουν να προχωρησουν λιγα βηματα μπροστα,αυτο ειναι ολο,μενουν ομως ενωμενα με το συνολο.
---TANTRA:THE SUPREME UNDERSTANDING---
..χρονια τωρα μετα απο την εκεινη πρωτη φορα που συνειδητοποιησα τουτα τα λογια..//αφου οι σελιδες σαν τυχαια στη ζωη μου ανοιξαν τις λεξεις βρηκαν+ ονομασαν τις στιγμες μου..//
τωρα η ωρα για αλλους...:)
φως+αγαπη

ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ 'ΟSHO'ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
'ΑΥΤΟ ΜΟΝΑΧΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ'ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
'ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ'
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΟΠΑΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ,ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΟ
ΣΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΦΩΣ.ΜΟΝΟ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΘΥ ΣΚΟΤΑΔΙ
ΑΠΟ ΚΑΤΩ.ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ.ΕΤΣΙ ΟΤΑΝ
ΒΛΕΠΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ,ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ
ΜΑΛΛΟΝ ΣΚΛΗΡΑ.
ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΛΕΩ ΠΑΝΤΑ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΟΠΑΔΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΑΔΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ,ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ
ΤΗ ΛΑΜΠΑ.
ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΠΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΥΚΝΗ ΣΚΙΑ.........
ΠΑΡ'ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ.
ΜΟΛΙΣ ΔΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΤΕ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΜΠΕΣ ΔΕΝ
ΕΧΕΙ ΓΙ'ΑΥΤΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ ΠΙΑ.
ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ
ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ
D.H
Τι να πρωτοπούμε γι’αυτήν την ψυχή?...ΨΥΧΑΡΑΑΑΑ θά’λεγα...Τον Osho τον μελετώ εδώ και παραπάνω από μισό χρόνο και ακόμα μαθαίνω από αυτόν. Ακόμα ζωγραφίζουν τα λόγια του – οι θησαυροί - μέσα στην ψυχή μου.. μέχρι πότε? ΠΑΝΤΑ λέω εγώ. Αυτά ακριβώς τα λόγια - τελείος απλά, καθαρά, κρυστάλινα – όπως ήταν του Osho, μέσα απο τις ομιλίες, βιβλία, συνεντεύξεις του κ.α, φωτείζουν κυριολεκτικά το ΕΙΝΑΙ σου (τουλάχιστον το δικό μου σίγουρα)!
Από μικρό παιδί τον θυμάμαι να πηγαίνει ενάντια σε όλους και σε όλα, να αναζητάει την ΑΛΗΘΕΙΑ μέσα σε όλα, μέσα απ’όλα. Τον διώχνανε απο το σχολέιο επειδή σε κάθε τι που έλεγε ο καθηγητής σε κάθε μάθημα ο μικρός τότε Osho ήταν 100 χρόνια μπροστά! Ήξερε καλύτερα όλους τούς φιλόσοφους, διαφώτιστες κ.α καλύτερα απο τον καθήγητη, ακόμα και αυτούς που δεν γνώριζε ο καθηγητής! Καθυστερούσε έτσι την ύλη και αφού δεν έβρισκε νόημα στο να πηγαίνει σχολείο, τελικά η έφτανε η στιγμή που τον διώχνανε η τίς πιο πολλές φορές έφευγε μόνος του. Αυτός ο μικρός επαναστάτης του πνεύματος, που πήγαινε ενάντια ακόμα και σε δήθεν γκουρού και πνευματικούς γέροντες και τους «ξύπναγε», και που βράζανε απο θυμό μετά φευγόντας, σκεφτόντας πως στην ευχή κατάφερε ενα μικρό σκαθάρι να τους αποστομώσει έτσι!!!
Θα τον έβρισκες πολλές φορές να «κολυμπάει» και να «βυθίζεται» μεσ’την φύση, κάτω απ΄το αγάπημενο του δέντρο η μέσ’το αγάπημενο του ποτάμι, εκεί, ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ και σε ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ του εαυτού του.
Σπουδάζοντας φιλοσόφια στο πανεπιστήμιο, ένας θεός ξέρει αν σπούδαζε μόνο αυτό, αφού πήγαινε σε μαθήματα βιολογίας, χημείας, ιστορίας, και άλλων, θέλοντας να μάθει για τα πάντα! Ένας αυθεντικός αναζητητής της αλήθειας! Ήταν ο πρώτος που έμπαινε στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και ο τελευταίος που έφευγε (τον τραβούσαν έξω με το ζόρι, αφού καταβρόχθιζε όλη την βιβλιοθήκη, ράφι για ράφι)
Απο μίκρος πιστεύω είχε ένα όραμα, και όσο περνάγε ο καίρος, ειδικά μετα την ΦΩΤΙΣΗ του το 1953 σε ηλικία 21 ετών και αφού είχαν ασπρίσει οι τρίχες του παντού!!! (γιατί άραγε?), αύτο το όραμα γινόταν όλο και πιό δυνατό + μεγάλωνε. Δεν ήταν άλλο απο το να φέρει μαζί και να ενώσει οτιδήποτε περιείχε ΑΛΗΘΕΙΑ εντός του, να το κάνει ΕΝΑ και έτσι να δημιουργήσει έναν κόσμο βασισμένο στην διορατικότητα όλων των ουσιαστικότερων συνεισφορών που έχουν γίνει ποτέ στήν ανθρώπινη γνώση, στην ανθρώπινη σοφία. Δεν μπορώ να κρίνω εγώ αν αύτο το όραμα το εκπλήρωσε αλλά σίγουρα προσπάθησε όσο μπορούσε. (Βλέπετε είχε και πολλά «παράσιτα» δίπλα του όπως γίνεται πολλές φορές με τέτοιες μορφές, και έπρεπε δυστηχώς να χάνει καίρο και μ’αυτά...)
Αν προσέξει κανείς πίσω απο τα λόγια του, θα καταλάβει οτι ο Osho ήταν ένας απλός άνθρωπος που όμως ξεχώριζε για τον σημαντικό λόγο ότι ήταν αρκετά πεισματάρης να παραμείνει ανεξάρτητος, αντιστέκοντας σε οποιαδήποτε πλύση εγκεφάλου, ένας άνθρωπος που δεν άνηκε σε καμία θρησκεία, σε κανένα πολιτικό κόμμα, σε καμία οργάνωση, έθνος η φυλή.
Εδώ μίλησε για τον Ηράκλειτο!!!..Αυτό που το βάζετε??? (σημ. Ο «σκοτεινός», μα στην ουσία «φωτεινός» φιλοσοφός μας είναι για μένα άπ’τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες που έχουν πατήσει ποτέ πόδι στον πλανήτη μας).
Ότι και να πω παραπάνω θα είναι λίγω, γι’αυτο σταματάω εδώ. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό το τόπικ γιατί του αξίζει. ;) Ευχαριστώ πολύ την ΑΤΜΑ που άνοιξε αυτό το τόπικ, και προτρέπω όλους σας να αρχίζετε να διαβάζετε OSHO, ένα συντριβάνι σοφίας που ποτέ δεν θα σταματίσει να δροσίζει και να ενθουσιάζει.
Osho…Keep playing music within me…
(χαιρομαι που θα εχω "απευθειας συνδεση" με τη δονητικη αυτη/καθως θα "προφερω" τ'ονομα του Ραζνι....:)
[Συνεχισε να πεθαινεις καθε στιγμη ως προς το παρελθον.
Τελος.
Δεν υπαρχει αναγκη ουτε καν να το χαρακτηρισεις καλο 'η κακο.
Το μονο πραγμα που πρεπει να ξερεις ειναι πως εχει τελειωσει,δεν υπαρχει αλλο πια.
Δεν προκειται να υπαρξει αλλο πια,εχει φυγει.
Γιατι λοιπον να χανεις χρονο γι'αυτο;
Ποτε να μη σκεφτεσαι το παρελθον,επειδη χανεις το παρον,που ειναι και το μονο αληθινο πραγμα στη διαθεση σου.
Και ποτε να μη σκεφτεσαι το μελλον,γιατι κανεις δεν ξερει πως θα ειναι το αυριο,τι θα ειναι το αυριο,πως μπορει να εξελιχθει το αυριο,που θα καταληξεις.
Χαραμισες τοσο χρονο χθες με το σκεφτεσαι για τη σημερινη μερα κι εκεινη δεν εξελιχθηκε συμφωνα με τις ιδεες και τα σχεδια σου,με τουτο και με τ'αλλο.
Τωρα στεναχωριεσαι γιατι χαραμισες εκεινο το χρονο σου-ξανα δεν εξελιχθηκε συμφωνα με τις ιδεες σου και τα σχεδια σου,με τουτο και με τ'αλλο.
Και τωρα στεναχωριεσαι γιατι χαραμισες το χρονο σου-ξανα τον χαραμιζεις.
Μεινε στη στιγμη,πιστος στη σιγμη,απολυτα στο εδω και τωρα,σαν να μην υπηρξε κανενα χτες και δεν προκειται να υπαρξει κανενα αυριο.
Μονο τοτε μπορεις να εισα στο εδω και τωρα ολοκληρωτικα.
Και αυτη η ολοτητα του να εισαι στο παρον σε συνδεει με την υπαρξη,επειδη η υπαρξη δεν γνωριζει κανενα παρελθον,κανενα μλλον.
Βρισκεται παντοτε στο εδω και τωρα.
Η υπαρξη γνωριζει μονο να χρονο,τον ενεστωτα.
Η γλωσσα ειναι αυτο που δημιουργει τρεις χρονους και δημιουργει στο νου σου χιλιαδες εντασεις.
Η υπαρξη γνωριζει μονο ενα χρονο,κι αυτος ειναι ο ενεστωτας.
Κι αυτος δεν περιεχει καθολου ενταση,αλλα ειναι περα για περα χαλαρωτικος.
Οταν εισαι εντελως εδω,χωρις να σε τραβανε πισω τα χτες κι ουτε τα αυριο να σε τραβανε καπου αλλου εισαι χαλαρος.
Για μενα ,το να εισαι ολοκληρωτικα στη στιγμη ειναι ο διαλογισμος ,το να εισαι περα σια περα στη στιγμη.
Και τοτε η στιγμη ειναι τοσο ομορφη,τοσο ευωδιαστη,τοσο φρεσκια.
Ποτε δεν γερναει.
Ποτε δεν πηγαινει πουθενα.]
--αποσπασμα απο τη σειρα Αμφισβητηση + τις "10 Επιγνωσεις της Συνειδητης Ζωης"-
Ατμα
---στγμ μου Εσυ, μεινε..;)---

You feel my love pouring on you because you have become a river of love flowing towards me, and when your love flows like this towards all you will find the whole world flowing in love towards you.
To respond with unconditional love towards all, towards that which is, is the God-experience....
...and here am I, drowned in a deep silence! I speak, I work, but I am steeped in emptiness within. There, there is no movement. Thus I seem to be living two lives at one time.
What a drama! But perhaps all of life is a drama and becoming aware of this opens the door to a unique freedom. That which is inaction in action, stillness in motion, eternity in change—that is truth and that is existence. Real life lies in this eternity—everything else is just the stream of dreams. In truth the world is just a dream and the question is not whether to leave these dreams or not, one just has to be aware of them. With this awareness, everything changes. The centre moves. A shift takes place from body to soul.
And what is there? It cannot be told. It has never been told and it never will be! There is no other way but to know it for oneself. Death is known only through dying and truth is known only through diving deep within oneself. May God drown you in this truth!...
==OSHO==
Ειναι απιστευτο πως με τοσα λιγα και απλα λογια μπορει να σε «αγγιξει» ετσι καποια ψυχη σαν τον OSHO…
"To know oneself is to know all. And that is the only thing I emphasize; no belief, no dogma, no creed, no church, no religion. By a simple process of inner observation you come to realize yourself... Truth is within - seek not elsewhere." -- Osho --