- ΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΘΕΟΣ" ?? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΒΛΕΠΩ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΩΔΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΞΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ...
ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ (ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕΣΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΟΧΙ ΘΕΟΣ)....
Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΜΑΣ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ?????????
ΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ) ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΨΗΛΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ??????
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**
![]()
Θα ήθελα να "ακούσω" την προσωπική σας άποψη για τον ορισμό της λέξης «Θεός».
Δε με ενδιαφέρει η προσέγγιση του θέματος από θρησκευτική πλευρά αλλά από εννοιολογική γι’αυτό μην απαντήσετε ότι είναι ο Χριστός ή ο Βούδας ή οτιδήποτε άλλο, ούτε και να ανατρέξετε σε κάποιο λεξικό αλλά κοιτάξτε βαθιά μέσα σας και αναρωτηθείτε πως αντιλαμβάνεστε ο καθένας σας προσωπικά το Θεό.
Είναι μια δύναμη που εσωκλείει μέσα της ο,τι πιο αγνό και θετικό, και που αν πιστέψουμε σε αυτήν,- και την εμπιστευτούμε όπως εμπιστευόμαστε τον καλύτερό μας φίλο - μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.
Φίλε Αvatargr γράφεις
ΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ) ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΨΗΛΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ??????
Πιστεύεις οτι εάν ο θεός είναι ο δημιουργός μας δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτόν; πως θα έρθουμε κοντά του αν δεν τον γνωρίσουμε καλύτερα;
Ίσως να έδωσα άλλη έννοια στην λέξη ψηλάφηση. Θα μπορούσες να μου το εξηγήσεις;

ΧΜΜ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΚΡΗ ?
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΣΧΕΔΟΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ & ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΩ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΠΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΙΣΟΣ ΤΟΤΕ
ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΠΟΛΗ ΜΙΚΡΟΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ.
ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΒΑΡΙΕΜ & ΝΑ ΓΡΑΦ ![]()
Edited by - TENPELHS on 22/04/2003 20:40:41
Ελπίζω στην πορεία να βρεις κάτι λιγότερο βαρετό ή βαρύ για να γράψεις...
Να'σαι καλά, είμαι σίγουρη ότι όλο και κάπου θα ξαναβρεθούμε...
ΦΙΛΕ ΜΟΥ alati13 ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ.. ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΝΩΘΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ (ΘΕΩΣΗ).
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ/ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΙΟ.
Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**
![]()
ΠΙΣΤΕΥΩ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ/ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΙΟ.
Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ...
Συμφωνώ 100% με αυτό που έγραψες. Όμως αυτή η προσέγγιση πως μπορεί να γίνει? Δεν πρέπει να γίνει μέσα από την κατανόηση ? πως μπορώ να προσεγγίσω κάτι αν δεν το κατανοήσω πρώτα ? (με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Αλλά πάντα με σεβασμό και αγάπη).

θα μπορουσε να ειναι μια ψχ (?) που ειναι καταδικασμενη να ακολουθει την ανθρωπινη διανοηση και γνωση...
αν...βασιζομενος στην θεωρια οτι οταν θετω ενα ερωτημα ειμαι σε θεση με βαση της πληροφοριες που εχω η που υπαρχουν γυρω μου να το απαντησω...
τοτε ο θεος ειναι δεσμιος της ανθρωπινης γνωσης-διανοησης και συνεχως εξελισομενος παρεα με αυτην....
Μα παντα ενα βημα μπροστα απο αυτην για ευνοητους λογους...
Σημερα μετα απο αιωνες εξελιξης της ανθρωπινης σκεψης ..
παιρνοντας απο ενα θεο οπου ολα γυριζαν γυρω απο αυτον (παραδεισος) σε ενα θεο παρεμβατικο(Παλ. διαθηκη) που παρεμβαινει ολο και ποιο σπανια ,συνεχιζοντας με ενα θεο που επικοινωνει με τον λαο του αλλα μεσω τριτων(προφητες μωησης), πηγαινοντας σε ενα θεο που δεν επικοινωνει καθολου και καποιοι αναγκαζονατι να κανουν συνεδρια και συσκεψεις για να δωσουν το στιγμα του( οικουνενικες συνοδοι κα), οπου εμφανιζεται και η εμπορευματοποιηση του θειου( συγχωροχαρτια)
σε ενα θεο οπου τον ακουνε μονο οι τρελοι, και σημερα
τελικα σε ενα θεο οπου βρισκετε πολυ πολυ ψηλα απο μας για να τον καταλαβουμε...
η εξελιξη του ανθρωπινου μυαλου σε ολο της το μεγαλειο...
αν ειναι ετσι...
Ας ελευθερωσουμε λοιπον αυτην την ψχ απο συμπονια ...
καιρος ειναι...ή.... μηπως μας δινει κινητρο ψαχνοντας τον εξελισουμε την ανθρωπινη διανοηση και μεσω αυτης τον ιδιο
love for what is comming and forgivness for the past...
Η ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ.
ΜΕ ΑΥΤΟ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΜΑΣ, ΖΕΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ 100% ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΟΥ.
ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΑΝ ΕΜΑΣ,ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ ΚΛΠ.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.
ΛΕΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ.
THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.
Υπάρχει ο Θεός ή όχι. Κι αν υπάρχει τί είναι, πώς είναι, γιατί είναι.
Σίγουρα ερωτήσεις που συνεχώς όλοι μας (και όχι μόνο εμείς στο παρόν φόρουμ) έχουμε στο μυαλό μας και είναι μέρος της υπαρξιακής μας αναζήτησης.
Καταθέτω κι εγώ λοιπόν την προσωπική μου άποψη. Μία άποψη όμως ιδωμένη μέσα από μένα, άρα όχι υποχρεωτικά σωστή ή υποχρεωτικά η μοναδική.
Τον Θεό τον γνώρισα στα πρώτα χρόνια της ζωής μου, όταν παιδί των πρώτων τάξεων του Δημοτικού πήγαινα συχνά Εκκλησία και πίστευα σ' αυτόν. Και τον ένιωθα κοντά μου, τόσο κοντά μου που γέμιζε τη ζωή μου.
Μετά……..μεγάλωσα…..ξέχασα……….η ζωή, μου έδειξε έναν κόσμο χωρίς Θεό που γεμίζει από ύλη και μόνο.
Και νόμισα ότι αυτός ο κόσμος υπήρχε μόνο, γιατί αυτός ο κόσμος ήταν ορατός, προσβάσιμος, κατανοητός από την επιστήμη που λάτρεψα.
Κι όμως μία άκρη του μυαλού μου, ένα μικρό φως στην άκρη της ψυχής μου και του είναι μου κλαίει ακόμα βουβά καθώς ψάχνει αυτό που έχασε, καθώς ο άλλος μου, ο καθημερινός μου εαυτός προσπαθεί να σβήσει αυτή την τελευταία αχτίδα φωτός μέσα μου.
Κοίτα λέει σ' αυτή την αχτίδα, κοίτα την επιστήμη, κοίτα το κακό του κόσμου, κοίτα κατάματα το τί συμβαίνει γύρω σου και σώπα. Θεός δεν υπάρχει……..
Κι όμως ελπίζω..για όσο ζω, ότι αυτή η αχτίδα μία μέρα θα μεγαλώσει και θα καταναλώσει μέσα σε μία φωτιά, σε ένα καθαρτήριο πυρ, αυτόν τον καθημερινό μου εαυτό, τον βολεμένο στην καθημερινότητα, τον βολεμένο στην ύλη και στην επιστήμη που μελετάει.
Ξέρω ότι τελικά δεν είπα τίποτα για το τί είναι Θεός. Και ξέρω ακόμη περισσότερο ότι για κάποιους από τους φίλους του φόρουμ όπως τον Thoth, τον Πλωτίνο, τον Κέλσο, αυτό το κείμενο να φανεί πραγματικά περίεργο….
Μία κατάθεση ψυχής είναι φίλοι…
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση
Φιλικά
Tomcat
quote:
Ξέρω ότι τελικά δεν είπα τίποτα για το τί είναι Θεός. Και ξέρω ακόμη περισσότερο ότι για κάποιους από τους φίλους του φόρουμ όπως τον Thoth, τον Πλωτίνο, τον Κέλσο, αυτό το κείμενο να φανεί πραγματικά περίεργο….
Μία κατάθεση ψυχής είναι φίλοι…
Και εγώ με χαρά κάνω... ανάληψη της πολύτιμης σου σκέψης φίλε μας Tomcat.Σα να άκουγα τον εαυτό μου μέσα στα λόγια σου. Σαν να χτυπούσε η καρδιά μας στον ίδιον ρυθμό, σαν να ακούγαμε τον ίδιον ήχο, σαν να νιώθαμε τον ίδιον Θεό.
Θυμήθηκα μιαν αγαπημένη μου Ινδική παραβολή, την οποία θα πω με δικά μου λόγια:
Χθες βράδυ ξύπνησα ξαφνικά από ένα δυνατό επαναλαμβανόμενο ήχο, τρομαγμένος. Λέω, από μέσα μου:
"Κάποιος μου χτυπάει την πόρτα. Κάποιος με ψάχνει"
Έτρεξα γρήγορα κι άνοιξα την πόρτα αλλά δεν ήταν κανένας και γύρισα κι αποκοιμήθηκα, ώσπου ξανά ακούω τον ίδιον χτύπο αλλά όταν άνοιξα την πόρτα πάλι δεν βρήκα κανέναν.
Κάθησα στο κρεβάτι μου ζαλισμένος και απογοητευμένος που δεν μπορώ να βρω ποιος είναι αυτός που με ζητάει και μου χτυπά την πόρτα. "Γιατί άραγε να φεύγει; Μήπως αργώ να ανοίξω την πόρτα", σκεφτόμουν απελπισμένος.
Ώσπου ξαφνικά, κατάλαβα σοκαρισμένος ότι άκουγα τον ίδιον τον χτύπο της καρδιάς μου και τον νόμιζα για χτύπο της πόρτας. Νόμιζα ότι ο χτύπος ήταν από έξω αλλά όλες αυτές τις φορές ερχόταν από μέσα μου
Είπες αγαπητέ μου Tomcat:
quote:
Κι όμως μία άκρη του μυαλού μου, ένα μικρό φως στην άκρη της ψυχής μου και του είναι μου κλαίει ακόμα βουβά καθώς ψάχνει αυτό που έχασε, καθώς ο άλλος μου, ο καθημερινός μου εαυτός προσπαθεί να σβήσει αυτή την τελευταία αχτίδα φωτός μέσα μου.
Κοίτα λέει σ' αυτή την αχτίδα, κοίτα την επιστήμη, κοίτα το κακό του κόσμου, κοίτα κατάματα το τί συμβαίνει γύρω σου και σώπα. Θεός δεν υπάρχει……..
Κι όμως υπάρχει είναι εκεί μέσα βαθιά στην καρδιά μας και τον ψάχνουμε έξω από εμάς για αυτό και δεν μπορούμε να τον βρούμε. Μοιάζει ο χτύπος να' ρχεται από έξω αλλά έρχεται από μέσα μας.
Καλή μας Ανάσταση. Ας σπάσουμε τα κόκκινα αυγά, τις προσωπικές μας φυλακές, τα κουκούλια που σαν μεταξοσκώληκες χτίσαμε γύρω μας και ας αναφωνήσουμε με ανείπωτη χαρά...
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ