- Υπάρχει καλό και κακό? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Φίλε Εαρινέ Ευχαριστώ
Η τοποθέτηση σου ήταν σαφής.
Θα περιμένω και άλλες τοποθετήσεις, για να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανές παραμέτρους του θέματος.
@ pyramid
Φιλε pyramid προφανώς αναφέρεσαι στη φράση του “δασκάλου”
“ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΊΝΑΙ ΚΕΝΟ ΚΑΛΟΥ”
Εμένα μου μοιάζει με “σόφισμα” και όχι με “σοφή κουβέντα”
Έχεις την καλοσύνη να μου αναφέρεις την δική σου ερμηνεία?
Θες να την κουβεντιάσουμε?
Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω και το εξής:"...Το ίδιο λέει και η φίλη μας αλλα με διαφορετικό τρόπο , αν δεν κάνω λάθος.."
Η τοπόθετησή της θα λύσει την "εμπλοκή" που υπήρξε...θαρρώ...![]()

Gianipseftis ο μαθητής ρωτάει τον δάσκαλο (αυτόν που έχει αποδεχτεί ως δάσκαλό του) και όχι εσένα. Ο δάσκαλος απαντάει και είναι υποχρέωση του μαθητή (απέναντι στον εαυτό του) να διαλογιστεί ότι ακούσει.
Όποιος δεν δέχεται την μαθητεία, ως διαδικασία, σε αυτά τα θέματα, δεν πρόκειται να αντιληφθεί τι λέγεται άρα είναι λογικό να μιλάς για σοφίσματα.
Δεν μπορώ να ερμηνεύσω κάτι γιατί δεν πρόκειται για ερμηνεία αλλά για γνώση αναλόγως το επίπεδο του καθενός (πάντα κατά την οπτική μου). Εγώ αντιλαμβάνομαι την απάντηση χ, κάποιος που βρίσκεται πιο πίσω από μένα την αντιλαμβάνεται πιο περιορισμένα και κάποιος που βρίσκεται πιο μπροστά την αντιλαμβάνεται ευρύτερα. Έτσι καλό είναι να μην γίνεται ιδιαίτερη ανάλυση διδασκαλιών γιατί, κατά κάποιον τρόπο, δεσμεύουμε τον κόσμο να σκεφτεί ίδια με εμάς. Ο δάσκαλος λέει χ και ο κάθε μαθητής που ακούει παίρνει τις δικές του απαντήσεις, που είναι ότι χρειάζεται για την δική του πορεία.![]()
Δεν περιμένω την ερμηνεία σου.
Έγινε κατανοητή η θέση σου.
Προσωπικά δεν ασχολούμαι με υπερβατικές φιλοσοφίες και μυστικιστικές μυήσεις.
Αυτή είναι φαντάζομαι η διαφορά μας στην προσέγγιση της απάντησης του δασκάλου», που για μένα παραμένει σοφιστική, και διατηρώ το δικαίωμα της διαφωνίας μου, όπως αναγνωρίζω και την διαφορετικότητα της δικής σου θέσης.
Δεν πιστεύω σε πνευματικούς κόσμους.
Κρατώ το πνεύμα στο κεφάλι μου.
Πιστεύω πως το πνεύμα μου είναι μια λειτουργία του εγκεφάλου μου, και δεν υπάρχει χωρίς αυτόν.
Έχω πλήρη συνείδηση του πεπερασμένου εμού «Εγώ»,
Και αυτή η γνώση δεν με συνθλίβει, και ούτε με ωθεί στη ματαιοδοξία της ύπαρξης μου, αλά αντίθετα με οδηγεί να διακρίνω την σοφία αυτής της επιλογής της φύσης μου
Σοφία και θαύμασμα είναι ο κόσμος
Κιρκεγκορ-ική- θα έλεγα η θεώρησή σου -αν δεν ερμηνεύω λανθασμένα..
Προσωπικά -θα το έχεις προσέξει ασφαλώς- μου αρέσει η φιλοσοφία αλλα ως ένα "παίγνιο" προκειμένου να ξεφύγω απο την μαυρίλα της πραγματικότητας και έτσι όπως αυτή ορίζεται αλλα και φωτογραφίζει/εται τους και απο τους ανθρώπους!
Ωστόσο θα ήθελα να πώ -το έχω ξαναδηλώσει- ότι η φιλοσοφία και οι φιλόσοφοι περισότερα προβλήματα δημιουργούν απο κείνα που υποτίθεται ότι λύνουν και θέτουν την ανθρώπινη ύπαρξη σε μια ατέρμονη διαδικασία ανασφάλειας και έρευνας , η οποία "σταματημό" δεν έχει...
Ασφαλώς δεν λογοκρίνω κανέναν για τον οποιοδήποτε νοητικό δρόμο έχει διαλέξει και εκφράζεται αλλα και ισορροπεί ή ακόμα εκτονώνεται κατα κάποιον τρόπο , ωστόσο ήθελα να κάνω αυτήν την επισήμανση σχετικά με την φιλοσοφία -που υπήρξε ο προπομπός της Ψυχολογίας , κατα κάποιο τρόπο- και να επισημάνω τα ανωτέρω!
Ο Κίρκεγκορ είχε πεί ότι η αλήθεια είναι υποκειμενική και εννοούσε ότι οι πραγματικά σημαντικές αλήθειες είναι προσωπικές και μόνο τέτοιες αλήθειες είναι "αλήθειες-για-μένα" ..."δικές-μου αλήθειες"...
Εδώ προσωπικά θα μπορούσα να συμφωνήσω , ωστόσο δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτό λειτουργεί καθολικά και σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις πλευρές της ζωής μας και οφείλουμε ως άνθρωποι να συμπεριλαμβάνουμε στην εν γένει θεώρησή μας και πρόσέγγισή μας και τους συνανθρώπους μας και δεν μπορούμε -σε καμμιά περίπτωση- να περιχαρακωνόμαστε πίσω απο μια ιδέα ή κώδικα πεποιθήσεων υπερασπίζοντάς τον με ζήλο αλλα που ωστόσο αυτός μας χωρίζει και μας περιθωριοποιεί απο τους υπολοίπους...
Ο Άνθρωπος αισθάνεται ως άνθρωπος διότι μέσα-στον-κόσμο-είναι....και συμφωνώ απόλυτα με τον Χάϊντεγκερ και τα ερωτήματα που διετύπωσε......
..."Παρ'είναι"..."Συν'είναι"..."Εν'είναι" ...???
Έχω την αίσθηση φίλη μου , ότι η αλήθεια βρίκεται στην σύνθεση και στο αλληλοσυμπλήρωμα και δεν μπορώ -πλέον- να βρώ την αλήθεια με "περιοριστικούς όρους" και εστιασμένη σε μια άποψη ή ιδεολογία ή Θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο...![]()
Η φιλοσοφία θέτει συνεχώς ερωτήματα -και καλώς κάνει- αλλα αυτό κινείται σε μια ατέρμονη διαδικασία .... επιλύει
ορισμένα και θέτει ξανά και ξανά νέα , με αποτέλεσμα να μην ξεκαθαρίζει τελικά σχεδόν τίποτα και μάλιστα να αποτελεί πεδίο τριβών και αντιπαραθέσεων...
Θα μπορούσα να πώ πολλά αλλα αρκετά σε ζάλισα και μάλιστα τα όσα είπα δεν απευθύνονται ειδικά σε σένα αλλα σε όλους μας και σε όποιον δυνητικά μπορεί να είναι αποδέκτης!!!
Την καλημέρα μου...
![]()

φιλοσοφίας και ανθρώπινης πείρας,αποκτηθείσας δια μέσου
των συνεχών αναγεννήσεων και γεννεά πρός γεννεά,μεταδιδόμενων
γνώσεων,αποτελει παραφροσύνη,να μη δεχόμαστε την μη εξάρτηση
του νου απο τον εγκέφαλο και την ύλη γενικά.
Θεωρώ οτι ο νους ειναι ανεξάρτητος,υπερβατικός{οτι κι αν
σημαίνει η λέξη}και απόλυτος κυρίαρχος της ύπαρξης.
Εχω δικαίωμα να το πιστεύω αυτό? Εχω.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
ΩΣΤΟΣΟ...
Όταν εκτιθέμεθα σε μια δημόσια συζήτηση και αρχίζει η "διαπραγμάτευση" , θα πρέπει τόσο εσύ...όσο και γώ...όσο και ο καθένας μας να φέρνει αποδείξεις για οτιδήποτε θεωρεί ως "ορθό" ή "σωστό" ή οτιδήποτε άλλο!!!
Όσο κάτι μένει στα στενά όρια του εαυτού , μπορεί να θεωρείται απο τον εαυτό όπως θέλει και αισθάνεται...τα "προβλήματα" αρχίζουν σαν εξωτερικεύεται και προσπαθεί να περάσει ως άποψη...διαφορετικά παραμένουν απλά προσωπικές αισθήσεις , ενίοτε και παρ'αισθήσεις...![]()
![]()
Ακόμα και ο Κίρκεγκορ είχε αναφέρει:"...Επειδή δεν είμαι/αστε σε θέση να τον αντιληφθώ/ούμε αντικειμενικά -τον Θεό και την υπερβατικότητα- την ύπαρξή του , οφείλω να πιστέψω σε αυτήν"
Ότι θέλεις έχει ο μπαξές φίλε μου , ωστόσο τα λογοπαίγνια -καλά είναι δεν λέω- δεν συνιστούν θεώρημα και απόδειξη...γι'αυτό και λέω ότι ορισμένα πραματάκια ας μείνουν εκεί όπου "βλασταίνουν" και "καρποφορούν" , αυστηρά προσωπικά...![]()
Οι δημόσιες θέσεις και εκθέσεις απαιτούν αποδείξεις...![]()

Εάν οι πεποιθήσεις του δεν είναι η αιτία για να προκαλεί οποιαδήποτε "βλάβη" στον συνάνθρωπο του και με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζει και στους συνανθρώπους του το δικαίωμα να έχουν τις δικές του πεποιθήσεις και δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό σε αυτό το δικαίωμα τους, τότε θεωρώ ότι έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει αυτό που πιστεύει ότι τον ωφελεί.
Εάν πάλι δε μπορεί να το πράξει αυτό - έχει κάποια διαφορά από το να το υποστηρίξει λεκτικά - τότε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θεματάκι...

In anticipation of my resurrection...
να φέρω για να σε πείσω για κάτι.
Αν μου είναι αδιάφορο,αν θα πεισθείς ή οχι,
τι να τις κάνω τις αποδείξεις?
και αν δεν υπάρχουν?
Δεν μπορώ να εκφρασθώ δημόσια για τα πνευματικά
θέματα,επειδη δεν υπάρχου χειροπιαστές αποδείξεις?
Φυσικά και δεν υπάρχουν.Για νοητικά θέματα μιλάμε.
Μπορείς να αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας,οτι το
να σε πυρβολήσω...στο κούτελο,ειναι καλή ή κακή πράξη?
Μπορείς να αποδείξεις τη δομή του νου?
Εστω να συλλάβεις την υπαρξιακή του υπόσταση?
Αν μπορείς φώτισέ με και μένα!
Φαίνεται κάθε Κυριακή πρωί σε πιάνει διάθεση
παπαρολογίας.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
D.I.:
Φίλε ΝΙΚΟΜΑΧΕ, ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει και να υποστηρίζει αυτό που τον αντιπροσωπεύει και τον "γεμίζει" καλύτερα.
--------------------------------------------
Οπως και ο καθένας είναι ελεύθερος να μην πιστεύει και να μην
υποστηρίζει αυτό που να τον αντιπροσωπεύει,αλλά να το ερευνά
απλά.Και αυτό είναι σημαντικότερο.
Και φυσικά να μην προσπαθεί να επιβάλει και να προσβάλει.
Μπορεί ομως να ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ερευνάς του
είτε κατά,είτε υπέρ αυτού που νομίζει οτι πιστεύει ή πραγματικά
πιστεύει.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

In anticipation of my resurrection...
Το σημαντικό δεν είναι φίλε μου αν η κάθε Θρησκεία ή ιδέα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα , αλλα αν για σένα είναι ή όχι αλήθεια...στο Μεσσαίωνα , η ίδια σκέψη είχε διατυπωθεί με την φράση :"Credo quia absurdum"..."Πιστεύω επειδή είναι παράλογο"!!!
Πάντως εγώ δεν είμαι "κοινή γνώμη" φίλε μου και απο την π@@@@λογία , προτιμώ την λογική και το ανθρώπινο συναίσθημα που πηγάζει απο την γνώση της ανθρώπινης πραγματικότητας , έτσι όπως αυτή εκφράζεται και προβάλλεται καθημερινά απο την πλειοψηφία των ανθρώπων...!!!
Απο το να σκέπτομαι και να φαντάζομαι , προτιμώ να παρατηρώ...![]()
Και για επανέλθουμε στο θέμα , θα μ'ενδιέφερε να μου έδινες ένα παράδειγμα για το "κακό" π.χ ......βλέπεις εσύ γύρω σου κανένα -οτιδήποτε- εκ φύσεως "κακό"???
...και μετά θα σου μιλήσω και γώ περί π@@@λογίας...![]()

Βρε <μυαλοκουδουνισμένε> αστειεύομαι
Με τον ορο παπαρολογία χιούμορ κάνω.Αμέσως να
σηκώσεις αμυντικά οπλα!!!!!
Τώρα για το παράδειγμα πού ζητάς,εχω ηδη τοποθετηθει.
Είναι καθαρά θέμα παρατηρητή.Υπάρχουν και δύσκολες
περιπτώσεις.Τότε είναι θέμα...θεού!!
<<Αγνωστοι αι βουλαι του Κυρίου>> και καθαρίσαμε...![]()
![]()
![]()
Τι καλό και κακό μέσα στο Μάτριξ μας?
Εικονικά είναι όλα.
Κατά το δοκούν.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Τι έγινε , βγήκες καθόλου να απολαύσεις την τόσο όμορφη μέρα ή είσαι "αραχτός και light"...???

Κάθομαι εξω στον κήπο και εμπνέομαι
απο την συζήτησή μας.
Σε λίγο θα βάλω και κάτι στα κάρβουνα
και θα είμα ακόμη καλύτερα!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Εαρινέ μου,
Είναι ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις σου και συμφωνώ στο ότι οι φιλόσοφοι αρκετές φορές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν.
Η θεώρηση που διάβασες είναι δική μου, δεν έχω διαβάσει Κίρκεγκορ.
Η θέση μου είναι εξαιρετικά απλή.
Ζω με την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους γνωστούς μου, τον κόσμο, όσο πιο αρμονικά αντέχω κάθε στιγμή. Θέλω το παιδί μου και τα παιδιά όλου του κόσμου να ζουν σε έναν πιο ισορροπημένο κόσμο. Θέλω όσοι άνθρωποι τύχει να συναναστραφώ να στρέφουν τα μάτια τους ψηλά και όχι χαμηλά.
Έτσι δουλεύω καθημερινά με εμένα για εμένα ώστε το αρμονικά που προανέφερα να γίνει μια πάγια κατάσταση. Εκεί τελειώνει και δεν έχει νόημα να αναλυθεί περισσότερο, οι πολλές αναλύσεις δεσμεύουν τον άνθρωπο.
Χάρηκα που συνομιλήσαμε.![]()