- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
quote:
Επί της ουσίας, αναρωτιέμαι ακόμα, υπάρχει κανείς που να μπορεί να κάνει μία σοβαρή αξιολόγηση της Αρχαίας Ελληνικής σε σχέση με άλλες γλώσσες;
Ποια κριτήρια απαρτίζουν κατά τη γνώμη σου μία "σοβαρή αξιολόγηση";
quote:
Λέμε π.χ. Έν (για το Ένα), Ουδέν (για το τίποτα), Μηδέν (για το μηδέν), κλπ λέξεις. Είναι φανερό ότι υπάρχει κάποια σχέση, έτσι δεν είναι' νοηματική και λεκτική. Άρα το επιχείρημα του junk περί γενικής τυχαιότητας δεν μπορεί να έχει ισχύ.
Ρε πουλάκι μου, αν χρησιμοποιήσει το 1 για το ένα, το 2 για το δύο και το 2 για το τρία τότε το τρακόσα δώδεκα θα είναι 312 και φυσικά και υπάρχει σχέση νοηματική (3 εκατοντάδες, 1 δεκάδα, 2 μονάδες) και "λεκτική" (μορφολογική δηλαδή υποθέτω ότι εννοείτε κ. διαβασμένε). Η οποιαδήποτε γλώσσα έχει τάξη και μη τυχαιότητα. Η διαφορά είναι ότι
τα
Σ-Τ-Ο-Ι-Χ-Ε-Ι-Ω-Δ-Η Σ-Υ-Μ-Β-Ο-Λ-Α
είναι τυχαία. Και ούτε σε δύο γλώσσες δεν είναι ίδια. Ούτε σε μία γλώσσα στο διάστημα μίας γενιάς. Ούτε καν ανάμεσα σε δύο ομιλητές της ίδιας ακριβώς γλώσσας.
Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις από αυτό;
quote:
Άλλα και πάλι το σημαντικό ερώτημα είναι η προέλευση της Αρχαίας Ελληνικής και των άλλων γλωσσών. Είναι δύσκολο να δεχτεί κανείς ότι μία γλώσσα τόσο υψηλού νοηματικού επιπέδου με χαρακτηριτικά ποιοτικά (μουσικότητα και αρμονία) έχει προκύψει τυχαία και εμπειρικά.
Τουλάχιστον αν δεν έχει παρακολουθήσει την εξέλιξή της από τα Μυκηναϊκά εως τα κλασσικά χρόνια. Και εως τα σύγχρονα θα προσέθετα.
Αλλά αντιθέτως προτιμά να διέπεται από ρομαντικές αντιλήψεις αντί για το μεγαλείο της πραγματικότητας.
Τι να πω;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Αν δηλ. μία λέξη προκύπτει βάση κάποιων μετακανόνων, τότε είναι και τυχαία ταυτόχρονα;;;;
Μήπως καταλαβαίνει κάποιος άλλος να εξηγήσει;;
Εκτός αν ως 'στοιχειώδη σύμβολα' εννοείς κάτι που δεν καταλαβαίνω. Τι εννοείς λέγοντας στοιχειώδη σύμβολα;
quote:
Φοβάμαι όμως οτι υπάρχει τέτοιος τεράστιος βαθμός ευκολοπιστίας και δεισιδαιμονίας σε αυτόν τον χώρο, που σχεδόν θα έπρεπε να επιβάλλωνται μαθήματα κριτικής σκέψης στους συμμετέχοντες.
Μα, βέβαια....
Τουλάχιστον οι μισοί θα είχαν πρόβλημα ...IQ
Και ΑΝ κάναμε και το περίφημο DNA-Τέστ με το μοναδικό αρχαιοελληνικό γονίδιο, και ούτε το 1% του πληθυμού στην Ελλλάδα ΔΕΝ το είχε, εκεί να δείς ομαδικές αυτοκτονίες...
Μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει αποδείξει κάτι από τα παρακάτω.
- οτι η οποιαδήποτε γλώσσα ΕΙΝΑΙ κατάλληλη για ΗΥ, μια κια τα ρημάδια λειτουργούν σε δυαδικό κώδικα. Σαν πτυχιούχος ΑΕΙ σε σοφτοθερικά, κάπου 3.000 λέξεις πιο πάνω μίλησα για μετάφραση της γλώσσας σε δυαδικό. Ούφ.
-οτι τα γράμματα έχουν και μαθηματική σημασία. Τα περί λεξάριθμου είναι μπούρδες, χιλιάδες παραδείγματα οτι ΔΕΝ στέκουν. Ούφ, γιατί πρέπει να τα ξαναλέμε.
-οτι τα αρχαία ελληνικά έχουν την οποιαδήποτε μουσικότητα.
Τι θα πέι μουσικότητα? Ο τρόπος που διαβάζουμ ενα κείμενο???? Καλά κρασιά....
-οτι η αρχαία ελληνική είναι ανώτερη από τις άλλες γλώσσες ???
Ναι!
Και ισχύει 1000% για την μπουρδογλώσσα που ονομάζεται νεοελληνική δημοτική με μονοτονικό (= ακρωτηριασμένα και παραποιημένα αρχαία ελληνικά)
Αλλά, αποδείξει ????
Όταν άλλες γλώσσες έχουν διατηρήσει περισσότερες ομοιότητες στη σύνταξη με τα αρχαία από την δημοτική ???? Μεγάλο αυτογκόλ η προσπάθεια να μειώσεις αυτές για να αναδείξεις τη δημοτική.... !
Επεισεις δεν έχει αποδειχτεί από κανέναν, η ανάγκη και επιτακτικότητα, να πρέπει να χρησιμοποιηθεί η οποιαδήποτε φυσική (=ανθρώπινη !!!) γλώσσα για να επιληθούν αλγοριθμικά μαθηματικές ή καταχωριστικές εργασίες... ΗΥ
Αυτά, σχετικά με κάποια ψυχή, που καταλογίζει ειρωνικά σε άλλους ότι δεν έχουν πιάσει το νόημα του προβλήματος.
Πάντως ο junk είναι γενικά πάρα πολύ σοβαρός και αξιόλογος στοχαστής.
Τώρα, αν για λόγους κατωτερότητας θέλουμε να αναζητάμε πράγματα άσχετα σε ετερόκλητα, δικαίωμά μας...
quote:
Περί αποδείξεων και λεμονόκουπας.Μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει αποδείξει κάτι από τα παρακάτω.
- οτι η οποιαδήποτε γλώσσα ΕΙΝΑΙ κατάλληλη για ΗΥ, μια κια τα ρημάδια λειτουργούν σε δυαδικό κώδικα. Σαν πτυχιούχος ΑΕΙ σε σοφτοθερικά, κάπου 3.000 λέξεις πιο πάνω μίλησα για μετάφραση της γλώσσας σε δυαδικό. Ούφ.-οτι τα γράμματα έχουν και μαθηματική σημασία. Τα περί λεξάριθμου είναι μπούρδες, χιλιάδες παραδείγματα οτι ΔΕΝ στέκουν. Ούφ, γιατί πρέπει να τα ξαναλέμε.
-οτι τα αρχαία ελληνικά έχουν την οποιαδήποτε μουσικότητα.
Τι θα πέι μουσικότητα? Ο τρόπος που διαβάζουμ ενα κείμενο???? Καλά κρασιά....-οτι η αρχαία ελληνική είναι ανώτερη από τις άλλες γλώσσες ???
Ναι!
Και ισχύει 1000% για την μπουρδογλώσσα που ονομάζεται νεοελληνική δημοτική με μονοτονικό (= ακρωτηριασμένα και παραποιημένα αρχαία ελληνικά)
Αλλά, αποδείξει ????
Όταν άλλες γλώσσες έχουν διατηρήσει περισσότερες ομοιότητες στη σύνταξη με τα αρχαία από την δημοτική ???? Μεγάλο αυτογκόλ η προσπάθεια να μειώσεις αυτές για να αναδείξεις τη δημοτική.... !Επεισεις δεν έχει αποδειχτεί από κανέναν, η ανάγκη και επιτακτικότητα, να πρέπει να χρησιμοποιηθεί η οποιαδήποτε φυσική (=ανθρώπινη !!!) γλώσσα για να επιληθούν αλγοριθμικά μαθηματικές ή καταχωριστικές εργασίες... ΗΥ
Αυτά, σχετικά με κάποια ψυχή, που καταλογίζει ειρωνικά σε άλλους ότι δεν έχουν πιάσει το νόημα του προβλήματος.
Πάντως ο junk είναι γενικά πάρα πολύ σοβαρός και αξιόλογος στοχαστής.
Τώρα, αν για λόγους κατωτερότητας θέλουμε να αναζητάμε πράγματα άσχετα σε ετερόκλητα, δικαίωμά μας...
Είσαι άσχετος και εκτός θέματος. Άντε μάθε να διαβάζεις πρώτα και τα ξαναλέμε.
quote:
[quote]
Είσαι άσχετος και εκτός θέματος. Άντε μάθε να διαβάζεις πρώτα και τα ξαναλέμε.
1) Χάνεις πολύ εύκολα την ψυχραιμία σου.
2) Γι' αυτό και δε σου έχω δώσει αυτήν ακριβώς την απάντηση (που έδωσες στο Βριλ) στα τελευταία 25 μηνύματά σου, παρ' όλο που από τις μέρες του CyLight έχω να δω άνθρωπο να την αξίζει ΤΟΣΟ πολύ.
3) Γενικά έχεις μείνει πίσω 2500 χρόνια, τόσο στη γλωσσολογία όσο και στη φιλοσοφία. [Contrary to popular belief, έχει κυλήσει πάρα πολύ νερό στο αυλάκι σε αυτούς τους δύο τομείς από τις μέρες του Πλάτωνα.]
4) Συνεχώς κάνεις αυτό που στην ψυχολογία λέγεται προβολή. Δεν έχεις επιχειρήματα, μας λες ότι δεν έχουμε επιχειρήματα. Λες πράγματα χωρίς να τα στηρίζεις, μας λες ότι λέμε πράγματα χωρίς να τα στηρίζουμε. Χρησιμοποιείς επιτηδευμένη γλώσσα και με κοροϊδεύεις όταν χρησιμοποιώ casual τρόπο έκφρασης, αλλά λες ότι μιλάω σαν προφέσορας. Δεν καταλαβαίνεις ΚΑΝ το 90% της συγκεκριμένης συζήτησης στην οποία συμμετέχεις αλλά θεωρείς ότι ο Βριλ δεν την έχει καταλάβει. Το ότι από όλα όσα έχω γράψει κατάλαβες ότι δεν έχω κανένα επιχείρημα είναι πολύ QED για όλα αυτά. Τα οποία βέβαια είναι αρκούντως εκνευριστικά και μη νομίζεις ότι ο junk95 πριν δυο μήνες θα σου απαντούσε τόσο κομψά (ή θα σου απαντούσε καν).
athakandr, είσαι αξιόλογο άτομο και ολοφάνερα καλό παιδί, αλλά έχεις τραγικές ελλείψεις στην παιδεία σου και στη συναισθηματική σου νοημοσύνη, παρά το PhD. Το κακό είναι ότι αντί να τις συμπληρώσεις με αναγνώσματα και παρατηρήσεις, προτιμάς να τις συμπληρώνεις με το μυαλό σου και τη φαντασία σου όπως και ο φιλοσοφικός σου μέντορας 2500 πριν. Εγώ δεν έχω αντίρρηση με αυτό κατ' αρχήν -γιατί τα επιχειρήματά σου είναι ευάλωτα μια και πατούν στον αέρα-, αλλά προτιμώ να μαθαίνω σοβαρά πράγματα από τους άλλους παρά να μπαίνω στη διαδικασία της κατάρριψης ό,τι ισχυρισμού κατεβάσει η κούτρα τους.
Κισιζ,
Δημήτρης
quote:quote:
[quote]
Είσαι άσχετος και εκτός θέματος. Άντε μάθε να διαβάζεις πρώτα και τα ξαναλέμε.1) Χάνεις πολύ εύκολα την ψυχραιμία σου.
2) Γι' αυτό και δε σου έχω δώσει αυτήν ακριβώς την απάντηση (που έδωσες στο Βριλ) στα τελευταία 25 μηνύματά σου, παρ' όλο που από τις μέρες του CyLight έχω να δω άνθρωπο να την αξίζει ΤΟΣΟ πολύ.
3) Γενικά έχεις μείνει πίσω 2500 χρόνια, τόσο στη γλωσσολογία όσο και στη φιλοσοφία. [Contrary to popular belief, έχει κυλήσει πάρα πολύ νερό στο αυλάκι σε αυτούς τους δύο τομείς από τις μέρες του Πλάτωνα.]
4) Συνεχώς κάνεις αυτό που στην ψυχολογία λέγεται προβολή. Δεν έχεις επιχειρήματα, μας λες ότι δεν έχουμε επιχειρήματα. Λες πράγματα χωρίς να τα στηρίζεις, μας λες ότι λέμε πράγματα χωρίς να τα στηρίζουμε. Χρησιμοποιείς επιτηδευμένη γλώσσα και με κοροϊδεύεις όταν χρησιμοποιώ casual τρόπο έκφρασης, αλλά λες ότι μιλάω σαν προφέσορας. Δεν καταλαβαίνεις ΚΑΝ το 90% της συγκεκριμένης συζήτησης στην οποία συμμετέχεις αλλά θεωρείς ότι ο Βριλ δεν την έχει καταλάβει. Το ότι από όλα όσα έχω γράψει κατάλαβες ότι δεν έχω κανένα επιχείρημα είναι πολύ QED για όλα αυτά. Τα οποία βέβαια είναι αρκούντως εκνευριστικά και μη νομίζεις ότι ο junk95 πριν δυο μήνες θα σου απαντούσε τόσο κομψά (ή θα σου απαντούσε καν).athakandr, είσαι αξιόλογο άτομο και ολοφάνερα καλό παιδί, αλλά έχεις τραγικές ελλείψεις στην παιδεία σου και στη συναισθηματική σου νοημοσύνη, παρά το PhD. Το κακό είναι ότι αντί να τις συμπληρώσεις με αναγνώσματα και παρατηρήσεις, προτιμάς να τις συμπληρώνεις με το μυαλό σου και τη φαντασία σου όπως και ο φιλοσοφικός σου μέντορας 2500 πριν. Εγώ δεν έχω αντίρρηση με αυτό κατ' αρχήν -γιατί τα επιχειρήματά σου είναι ευάλωτα μια και πατούν στον αέρα-, αλλά προτιμώ να μαθαίνω σοβαρά πράγματα από τους άλλους παρά να μπαίνω στη διαδικασία της κατάρριψης ό,τι ισχυρισμού κατεβάσει η κούτρα τους.
Κισιζ,
Δημήτρης
Παρότι με συγκρίνεις με τον CyLight τον οποίο εκτιμώ, εγώ δεν πρόκειται να σε προσφωνήσω 'σκουπίδι95', όπως εκείνος.
Άστα λοιπόν αυτά που ξέρεις και μη μιλάς λες και βρίκεσαι σε συζήτηση με κυρίες.
Επί της ουσίας .. Να κάνω και εγώ μια κριτική για σένα, δημητράκη, μιας και έκανες κι εσύ για μένα.
Ανήκεις στην ευρεία κατηγορία εκείνων που δεν έχουν μάθει το μάθημά τους καλά. Οι αναλύσεις σου είναι τελείως μέτριες, δείχνουν άνθρωπο που έχει προσπαθήσει να διαβάσει λιγάκι, αλλά δεν έχει κατανοήσει αυτά που διαβάζει. Ο λόγος είναι η έλλειψη αφενός μεν κριτικής σκέψης, αφετέρου δε η έλλειψη βασικών γνώσεων και τρίτον η μονοδιάστες γνώσεις και σκέψεις.
Θα σου πρότεινα ως λύση, αν και είναι δύσκολο γιατί απαιτεί προσπάθεια και η προσπάθεια είναι κάτι που τρομάζει και κουράζει, να μελετήσεις προσεκτικά και από την αρχή όλα όσα σε ενδιαφέρουν και επίσης να ακούς αυτούς που έχουν να σου προσφέρουν κάτι με πρισσότερη σεμνότητα και προσοχή.
Επί της ουσίας επίσης ο vril ανέφερε ότι 'Επίσης δεν έχει αποδειχτεί από κανέναν, η ανάγκη και επιτακτικότητα, να πρέπει να χρησιμοποιηθεί η οποιαδήποτε φυσική (=ανθρώπινη !!!) γλώσσα για να επιληθούν αλγοριθμικά μαθηματικές ή καταχωριστικές εργασίες... ΗΥ'
Αυτό δεν είναι ασχετοσύνη; Δεν είναι nullum; Κάθομαι και μιλάω με άτομα δίχως περιεχόμενο, με άτομα τελείως απροσάρμοστα και παντελώς άσχετα τα οποία υποστηρίζεις επειδή σου είπανε μια καλή κουβέντα.
Επίσης, κάτι ακόμα και τελειώνω, εδώ υποτίθεται μιλάμε για θέματ που δεν έχουν δειχτεί. Εννοείται επομένως πως δεν είμαστε εδώ για να αποδείξουμε αλλά για να εκφράσουμε απόψεις.΄
Κατά τ'άλλα δημητράκη, πρόσεχε λίγο το ύφος σου, δεν προάγει την συζήτηση.
Φιλικά,
Edited by - athakandr on 21/06/2004 17:09:23
> Οι αναλύσεις σου είναι τελείως μέτριες, δείχνουν άνθρωπο που έχει προσπαθήσει να διαβάσει λιγάκι, αλλά δεν έχει κατανοήσει αυτά που διαβάζει. Ο λόγος είναι η έλλειψη αφενός μεν κριτικής σκέψης, αφετέρου δε η έλλειψη βασικών γνώσεων και τρίτον η μονοδιάστες γνώσεις και σκέψεις.
> Θα σου πρότεινα ως λύση, αν και είναι δύσκολο γιατί απαιτεί προσπάθεια και η προσπάθεια είναι κάτι που τρομάζει και κουράζει,
> Αυτό δεν είναι ασχετοσύνη; Δεν είναι nullum;
> Κάθομαι και μιλάω με άτομα δίχως περιεχόμενο, με άτομα τελείως απροσάρμοστα και παντελώς άσχετα
> Εννοείται επομένως πως δεν είμαστε εδώ για να αποδείξουμε αλλά για να εκφράσουμε απόψεις.΄
> Κατά τ'άλλα δημητράκη, πρόσεχε λίγο το ύφος σου, δεν προάγει την συζήτηση.
Επιχειρηματολογίας Ανθολόγιον...
Όποιος δεν μας αρέσει, μετονομάζεται σε ...
"παντελώς άσχετος" (χαχαχχαχαχαχα),
"απροσάρμοστος" (χοχοχχοχοχοχο),
χωρίς περιεχόμενο (χουαχουαχουα)
και άλλα γλαφυρά...
Είδαμε το δικό σου περιεχόμενο ath,
και εγώ ειδικά βλέπω οτι ΔΕΝ ΣΕ ΦΤΑΝΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ...!!!
Να το χαίρεσαι, το επίπεδό σου και το ... περιεχόμενό σου.
quote:quote:
[quote]
Είσαι άσχετος και εκτός θέματος. Άντε μάθε να διαβάζεις πρώτα και τα ξαναλέμε.1) Χάνεις πολύ εύκολα την ψυχραιμία σου.
4) Συνεχώς κάνεις αυτό που στην ψυχολογία λέγεται προβολή. Δεν έχεις επιχειρήματα, μας λες ότι δεν έχουμε επιχειρήματα. Λες πράγματα χωρίς να τα στηρίζεις, μας λες ότι λέμε πράγματα χωρίς να τα στηρίζουμε. Χρησιμοποιείς επιτηδευμένη γλώσσα και με κοροϊδεύεις όταν χρησιμοποιώ casual τρόπο έκφρασης, αλλά λες ότι μιλάω σαν προφέσορας. Δεν καταλαβαίνεις ΚΑΝ το 90% της συγκεκριμένης συζήτησης στην οποία συμμετέχεις αλλά θεωρείς ότι ο Βριλ δεν την έχει καταλάβει. Το ότι από όλα όσα έχω γράψει κατάλαβες ότι δεν έχω κανένα επιχείρημα είναι πολύ QED για όλα αυτά. Τα οποία βέβαια είναι αρκούντως εκνευριστικά και μη νομίζεις ότι ο junk95 πριν δυο μήνες θα σου απαντούσε τόσο κομψά (ή θα σου απαντούσε καν).athakandr, είσαι αξιόλογο άτομο και ολοφάνερα καλό παιδί, αλλά έχεις τραγικές ελλείψεις στην παιδεία σου και στη συναισθηματική σου νοημοσύνη, παρά το PhD. Το κακό είναι ότι αντί να τις συμπληρώσεις με αναγνώσματα και παρατηρήσεις, προτιμάς να τις συμπληρώνεις με το μυαλό σου και τη φαντασία σου όπως και ο φιλοσοφικός σου μέντορας 2500 πριν. Εγώ δεν έχω αντίρρηση με αυτό κατ' αρχήν -γιατί τα επιχειρήματά σου είναι ευάλωτα μια και πατούν στον αέρα-, αλλά προτιμώ να μαθαίνω σοβαρά πράγματα από τους άλλους παρά να μπαίνω στη διαδικασία της κατάρριψης ό,τι ισχυρισμού κατεβάσει η κούτρα τους.
Κισιζ,
Δημήτρης
Με θυμασαι ακομα βλεπω ε? Και σου λειπω πολυ???
Εχω αποφασισει οτι με αντικειμενα οπως εσυ δεν ασχολουμε πια. Παρα τους ΙΕ φιλους σου και πηγαινε να παιξεις σε αλλο γηπεδο, εδω σε καταλαβαν ολοι πια.
athakandr, ειναι γνωστο οτι οποιος δεν μιλα για ΙΕ ειναι αγραμματος, ηλιθιος κτλ κτλ για τον σκουπιδι. Για τετοιο επιπεδο μιλαμε! Οποτε τι ασχολεισε μαζι του? Απ'οτι βλεπω απο τα οσα γραφεις, δεν εχεις χρονο για χασιμο, οποτε απλα μην απαντας στα οσα προσπαθει το σκουπιδι να γραψει λογο του οτι δεν εχει ουτε ενα επιχειρημα. Συνεχισε να γραφεις και να προσφερεις τα οσα ξερεις και τα οσα εχεις μελετησει σε αυτους που πραγματικα ψαχνουν. Το σκουπιδι δεν ψαχνει, το σκουπιδι ειναι παπαγαλακι.
Δυστυχώς όπως τα λες είναι. Αν και δεν απάντησα στην φραστική επίθεση που δέχτηκα, είναι αλήθεια ότι δεν αξίζει να ασχολείται κανείς με άτομα που δεν μπορούν όχι μόνο να δεχτούν, αλλά και να κατανοήσουν, τα αποδεδειγμένα.
Η συζήτηση γύρω από τα Αρχαία Ελληνικά και τους υπολογιστές είναι θαυμάσια και συνδυάζει πολλά πράγματα.
Και ενώ εξήγησα αναλυτικά τα οφέλη από την προσθήκη σημασιολογίας στην φυσική γλώσσα και επομένως στην χρήση της από υπολογιστές, όχι για programming, αλλά για ονοματοδοσία αντικειμένων και οργάνωση των πληροφοριών με βέλτιστο τρόπο, αυτόματη μετάφραση, δημιουργία διεπαφών, κλπ, δηλ. φοβερά επιτευγματα που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί, λόγω της ανυπαρξίας semantics στις φυσικές γλώσσες, κι ενώ επαναλαμβάνω έθεσα όσο μπορούσα τα προβλήματα που υπάρχουν , ώστε να γίνει αντιληπτό το πλαίσο, έρχεται ο Vril, ως από μηχανής Θεός και ύποβαθμίζει την συζήτηση, την βγάζει εκτός τόπου, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει δειχθεί η χρησιμότητα όσων λέμε.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια την αξία της γνωστής ρήσης του Einstein, οτι 'η βλακεία και το σύμπαν είναι τα μόνο μεγέθη δίχως όρια, και για το σύμπαν δεν είμαστε βέβαιοι', αλλά υποτίθεται ότι σε χώρους συζητήσεων όπως εδώ ισχύει ένας σύγχρονος κανόνας των Οικονομικών και της Διοίκησης, που εφαρμόζεται αρκετά σε διάφορες χώρες. Βάζουν μαζί στον ίδιο χώρο εργασίας περισσότερα άτομα με υψηλές γνώσεις, ώστε εκείνοι που έχουν λιγότερες γνώσεις να γίνονται καλύτεροι.
Αυτό είναι αποδεκτό από εμένα, γιατί κανείς σήμερα δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα και τα περισσότερα προβλήματα άλλωστε απαιτούν συνεργασία και χαίρομαι όταν ακούς απόψεις που δεν γνώριζα και γνώμες που είναι σημαντικές και ανοίγουν νέους ορίζοντες.
Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι τα φαντάσματα, οι μάγισσες, η κακοδαιμονία, η φιλοσοφία του μανδαρινισμού, οι αχθοφόροι των γνώσεων, οι σολιψιστές.
Θα επαναλάβω ότι εδώ δεν δίνουμε λύσεις, γιατί τα προβλήματα δεν είναι εύκολα. Εδώ συζητάμε και προάγουμε βήμα-βήμα μία συζήτηση. Είναι σημαντικό πράγματι πρώτα να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Κάποιος κορόϊδεψε που το επαναλαμβάνω συνέχεια και συνέχεια. Η πείρα όμως και οι γνώσεις λένε, ότι αυτό αποτελεί την βασικότερη αιτία αδυναμίας κατανόησης και συζήτησης' να μην κατανοεί δηλ. κανείς σε όλο το βάθος του το πρόβλημα.
Θίγεται κανείς αν του το λέμε αυτό; Μακάρι και εμένα κάποιος να μου έδειχνε τον δρόμο, όλοι χρειαζόμαστε συμβουλές.
Τέλος πάντων...
Ας ξανακάνω μία προσπάθεια.
Το πρόβλημα: Η οργάνωση των πληροφοριών (αρχεία) στους υπολογιστές γίνεται σήμερα με την κλασσική δενρική δομή των ευρετηρίων (folders, dirs, κλπ). 'Εστω ότι έχουμε 100 αρχεία και τα οργανώσαμε με αυτό τον τρόπο. Και έστω ότι αναζητούμε ένα αρχείο με όνομα 'temp'. Πόσες πράξεις (συγκρίσεις βασικά) απαιτούνται για να βρούμε το αρχείο στη μέση περίπτωση; 50 (μέσο όρο 100/2), έτσι δεν είναι; Ενώ στην χειρότερη περίπτωση 100. Στην καλύτερη 1 (αν είναι το πρώτο αρχείο).
Ως μέτρο της πολυπλοκότητας λαμβάνουμε την μέση περίπτωση και λέμε ίτι θέλουμε γραμμικό χρόνο για αναζήτηση ενός αρχείου.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο; Ναι, αν οργανώσουμε τις πληροφορίες σε indexes (ευρετήρια, όπως τα τηλεφωνικά ή των βιβλίων, κλπ) που υλοποιούνται στις βάσεις δεδομένων με B trees. Στα B trees η πολυπλοκότητα αναζήτησης είναι όσο και το ύψος του δένδρου (logn σε δυαδικά δένδρα).
Μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο; Μπορεί αλλά σε φυσικό επίπεδο με hashing. Αν δηλ. έχουμε μία εγγραφή μπορούμε να την αναζητήσουμε στον δίσκο άμεσα (μία πράξη) με μία συνάρτηση hashing που απεικονίζει μονάδικά την εγγραφή από το λογικό επίπεδο στο φυσικό.
Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει και στο λογικό επίπεδο. Να μπορούμε δηλ. σε χρόνο καλύτερο του λογαριθμικού, να αναζητούμε και να βρίσκουμε πληροφορίες; Θα μπορούσε να γίνει αν υπήρχε ανάλογη συνάρτηση μετατροπής. Σε λογικό όμως επίπεδο πέρα από τον φορμαλισμό, υπάρχει και η σημασιολογία γιατί χρησιμοποιούμε γράμματα ή αριθμούς για να ονομάσουμε τα αρχεία και γενικά τα αντικείμενα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα μπορούσε να υπάρξει μία τέτοια συνάρτηση μετασχηματισμού από τη φυσική γλώσσα και γενικά την ονοματοδοσία με όρους φυσικής γλώσσας (semantics, σημασιολογία) σε όρος τυπικής και φορμαλιστικής αποθήκευσης και οργάνωσης των πληροφοριών.
Αυτό δεν κάνει και ο άνθρωπος; Όταν αναζητά κάτι στο μυαλό του δεν το κάνει ούτε σειριακά, ούτε με B trees, hashing κάνει μετατρέποντας το νόημα αυτού που βλέπει, ακούει, κλπ, σε όρους αποθήκευσης στη μνήμη του μυαλού του.
Ας προεκτείνουμε τώρα λίγο τι άλλο θα μπορούσε να γίνει αν υπήρχε κάποιος τέτοιος τρόπος μετασχηματισμού. Θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτόματες μεταφράσεις γιατί θα υπήρχε μετασχηματισμός από semantics σε τυπική γλώσσα και το αντίστροφο. Και το σπουδαιότερο βέβαια είναι αυτό καθαυτό η ουσία του προβλήματος, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα.
Αν δηλ. μπορεί να αναπαρασταθεί σε τυπική γλώσσα (μαθηματικά, αλγόριθμοι) η σημασιολογία.
[Ως γνωστόν η λογική έχει τυποποιηθεί από τον Αριστοτέλη και αργότερα τον Boole.]
Αν τα Αρχαία Ελληνικά μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά είναι ένα θέμα που ζήτησα την βοήθεια πιο ειδικών από εμένα για την ουσία της γλώσσας και την προέλευσή της.
Αλλά το να ακούω βλακείες και ηλίθια χάχανα από διάφορους Vril και βρισιές από καραγκιόζηδες σαν τον junk, δεν θα το ήθελα, γιατί τότε το καλύτερο θα ήταν να τους αφήσουμε στον ύπνο τους, ενώ όπως λέει και το τραγούδι, άλλοι δίπλα μας (σε άλλες χώρες δυστυχώς) θα γράφουν Ιστορία.
Φιλικά,