ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Συναισθηματική νοημοσύνη... τί είναι? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Συναισθηματική νοημοσύνη... τί είναι? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

simori28 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
22/01/2004, 22:11:43
ekana to test

oi apantiseis einai oi exeis

1=d
2=c
3=b
4=c
5=d
6=a

gia na doume ti 8a doume?

Panta me filiki dia8esh

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......

inandaboveΜέλος
23/01/2004, 12:41:56
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα!
Εκανα κι εγω το τεστάκι, και παρατήρησα ότι σε ορισμένες ερωτήσεις, εν'ω μου φαίνονται ξεκάθαρες οι πιο "σωστές" απαντήσεις (με γνώμονα πάντα το καλύτερο επιθυμιτό αποτέλεσμα) η αυθόρμητη αντίδρασή μου στις καταστάσεις που περιγράφονται δεν συμβαδιζουν (δυστυχώς) με αυτήν που θα θεωρούσα ως την πιο " σωστή".

Ιδού οι απαντήσεις μου!
1). δ
2). γ
3). α
4). β
5). δ
6). α
Οσων αφορά τι γνώμη μου για τον καλύτερο προσδιορισμό της αισθηματικής νοημοσύνης (κι έχοντας διαβάσει το σχετικό βιβλίο του Goleman), θα έλεγα ότι έχει να κάνει προτίστως με την ενσυναίσθηση, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε παραπάνω. Η ικανότητα, δηλαδή, να διακρινουμε τα αισθήματα των άλλων (και τα δικά μας, φυσικά)και να ανταποκρινόμαστε σε αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε αντίθεση με το IQ, που χαρακτηρίζει την ευφειία ενός ατόμου με μάλλον εγωκεντρικό τρόπο, το ΕQ χαρακτηρίζει την δυναμική του συναισθηματικού του κόσμου σε σχέση με τους γύρω του. Κατά τη γνώμη μου, η νοημοσύνη που απορρέει από αυτήν τη δυναμική μπορεί να αποβεί πολύ πιο ισχυρό εφόδιο στην ζωή ενός ατόμου μες στο πλαίσιο της κοινωνικότητας.

ΕριστικήΝέο Μέλος
23/01/2004, 16:32:13
Χάρηκα που κάνατε το τεστ. Σας δίνω τις απαντήσεις για να βγάλετε τα αποτελέσματά σας.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1)α=Ε, β=Χ, γ=Π, δ=Δ

2)α=Π, β=Ε, γ=Δ, δ=Χ

3)α=Δ, β=Π, γ=Ε, δ=Χ

4)α=Ε, β=Π, γ=Δ, δ=Χ

5)α=Π, β=Ε, γ=Χ, δ=Δ

6)α=Δ, β=Ε, γ=Π, δ=Χ

• Αν οι περισσότερες προτιμήσεις σου είναι Ε προτιμάς το Επιθετικό στυλ συμπεριφοράς
• Αν οι περισσότερες προτιμήσεις σου είναι Χ προτιμάς το Χειριστικό στυλ συμπεριφοράς
• Αν οι περισσότερες προτιμήσεις σου είναι Π προτιμάς το Παθητικό στυλ συμπεριφοράς
• Αν οι περισσότερες προτιμήσεις σου είναι Δ προτιμάς το Διεκδiκητικό στυλ συμπεριφοράς

eristiki

ΕριστικήΝέο Μέλος
24/01/2004, 03:31:16
Τι σημαίνει τώρα το καθένα από αυτά;

Επιθετικο στυλ
όταν εφαρμόζεις αυτό το στυλ συμπεριφοράς, θεωρείς τον εαυτό σου πιο σημαντικό από τους άλλους και προσπαθείς να κυριαρχήσεις
Παθητικό στυλ
Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο. Οι άνθρωποι που το εφαρμόζουν προτιμούν να μην διεκδικούν ακόμα και πράγματα που είναι δικά τους, παραχωρούν τα δικαιώματά τους στους άλλους και υποχωρούν συνεχώς για να γίνουν αποδεκτοί από τους άλλους και να νιώθουν αγαπητοί. Σ' αυτή την κατηγορία συνήθως συναντώνται πολλές γυναίκες, επειδή έχουν μεγαλώσει έτσι, πράγμα που τις οδηγεί και στην κατάθλιψη.
Χειριστικό στυλ
Αυτό το στυλ το χρησιμοποιούν άνθρωποι κόλακες που προσπαθούν να κερδίσουν με αθέμιτους τρόπους, συνήθως ψέματα. Κοιτούν μόνο το συμφέρον τους και τους νοιάζει να κερδίσουν εις βάρος των άλλων.
Διεκδικητικό στυλ
Αυτό σύμφωνα με την συναισθηματική νοημοσύνη, είναι και το καλύτερο. Οι διεκδικητικοί χαρακτήρες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα του άλλου, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν και τα δικά τους. Λένε πάντα τη γνώμη τους χωρίς φόβο, είναι δίκαιοι, και διεκδικούν αυτό που αντικειμενικά τους αξίζει. Αυτή η συμπεριφορά βοηθάει να αντιμετωπίζεις εύστοχα την κριτική που σου γίνεται, να αντιμετωπίζεις τις άδικες κρίσεις των άλλων και να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά το θυμό και την επιθετικότητά σου.

Από ότι βλέπω κι οι 2 βγήκατε διεκδικητικοί στο τεστ οπότε είστε τουλάχιστον συναισθηματικά νοήμονες.

Αυτά από εμένα προς το παρον.

Φιλικά.

eristiki

25/01/2004, 22:59:54
Eyxaristw gia to testaki.. poly xarika pou vghka fysiologiki..
Parakalw, an 8es na mas peis kai alla pou gnwrizeis gia thn synais8imatiki noimosini kai thn anaptyxi ths.. poly eyxaristos na mas enimerwseis...

Eyxaristw.. Panta me filiki dia8esh...

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......

sparveriusΜέλος
02/02/2004, 22:51:10
Σε ένα άλλο θέμα με τίτλο "Humor και IQ" είχα πει μερικά λόγια για τη συναισθηματική νοημοσύνη και χαίρομαι που μπορώ να πω περισσότερα εδώ. Η γνώμη μου είναι ότι τέτοιες τάσεις είναι συνήθως προσφιλείς για 2-3 χρόνια και μετά ξεχνιούνται. Δεν είναι επιστημονικές θεωρήσεις με την αυστηρή έννοια, αλλά μάλλον ιδέες που πλασαρίστηκαν με επιτυχία ως "the next big thing" για να πουλήσουν κυρίως στους επιχειρηματικούς κύκλους που ψάχνουν μανιωδώς το επόμενο δήθεν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτό παρά το γεγονός ότι ο Goleman ήταν κάποτε επισκέπτης καθηγητής στο Harvard και ότι κατέχει έδρα στο Rutgers.

almaΜέλος
02/02/2004, 23:41:59
συμφωνω sparverius, αν και δεν εχω διαβασει τιποτε σχετικα.
Ολες αυτες οι αμερικανικες μπουρδολογιες κρατουν οσο ενα δημοφιλες σηριαλ στη τιβι.

Τον ορο EQ τον εχω ακουστα εδω και μια δεκαετια, μου ειχε κανει εντυπωση μεν, αλλα κανοντας μια ανορεκτη ερευνα βιβλιογραφιας, δεν βρηκα τιποτε και το αφησα..
Ομολογω ομως, οτι ειχα κατι εντελως διαφορετικο στο μυαλο μου, απο τα περισσοτερα που διαβασα εδω.
Θεωρουσα οτι συναισθηματικη νοημοσυνη ειναι η ικανοτητα αντιληψης των συναισθηματων που "κυκλοφορουν" στην ατμοσφαιρα οταν συνδιαλεγονται ανθρωποι μεταξυ τους.
Κατι σαν ικανοτητα συντονισμου, αναγνωρισης, των συναισθηματικων κυματων που εκπεμπει ο συνομηλιτης, ο παρτενερ, ο συνεργατης ..
Συναισθηση, αν μπορουμε να το πουμε.
Βεβαια, προκυπτει οτι πραγματι -αν καποιος την διαθετει- μπορει καλλιστα να την εκμεταλλευτει προς οφελος του, αλλα για να την χρησιμοποιησει σωστα δεν θαπρεπε να ειναι και λιγο εξυπνος και λιγο-εως πολυ πονηρος?
Καποιος-α ανεφερε την επιτυχια του Bill Gates ως παραδειγμα ανεπτυγμενου EQ, αν δεν κανω λαθος.
Απο το λιγο που τον εχω δει στα MME, φυσιογνωμικα, μου φαινεται κομπλεξικος μονο.
Το ισχυρο κομπλεξ, κατα την γνωμη μου, ειναι μια φοβερη κινητηριος δυναμη για να πετυχεις στον επαγγελματικο κυριως τομεα.
Δεν ειμαι ψυχο-τιποτε, αλλα αυτη τη γνωμη εχω, απο την εμπειρια στη ζωη.
Σηκωνει πολυ συζητηση, το ξερω....προς το παρον τουλαχιστον αυτα!

sparveriusΜέλος
03/02/2004, 00:24:32
quote:

Θεωρουσα οτι συναισθηματικη νοημοσυνη ειναι η ικανοτητα αντιληψης των συναισθηματων που "κυκλοφορουν" στην ατμοσφαιρα οταν συνδιαλεγονται ανθρωποι μεταξυ τους. Κατι σαν ικανοτητα συντονισμου, αναγνωρισης, των συναισθηματικων κυματων που εκπεμπει ο συνομηλιτης, ο παρτενερ, ο συνεργατης... Συναισθηση, αν μπορουμε να το πουμε.
Βεβαια, προκυπτει οτι πραγματι -αν καποιος την διαθετει- μπορει καλλιστα να την εκμεταλλευτει προς οφελος του, αλλα για να την χρησιμοποιησει σωστα δεν θαπρεπε να ειναι και λιγο εξυπνος και λιγο-εως πολυ πονηρος?

Φίλη alma, αυτό είναι σε αδρές γραμμές το περιεχόμενο της έννοιας, όμως το παρατηρούν από την πλευρά της ενσωμάτωσής στο επιχειρησιακό περιβάλλον. Αυτό καταστρέφει αυτόματα την όποια πιθανότητα ενδοσκόπησης και καταντά να είναι μία παραπομπή "τεχνικών".

Πάντως πιστεύω ότι ο άνθρωπος που έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να έχει ταυτόχρονα υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης - βλέπε θέμα "Humor και IQ".