- Ζωή: Τυχαίο φαινόμενο ή Συμπαντική συνωμoσία; - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
Διαβάζω εδώ και καιρό θέματα του esoterica.gr από το pathfinder, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποφασίζω να γράψω κάτι και γι'αυτό δεν θα σας κουράσω πολύ!
quote:
Μια στιγμή... το σύμπαν είναι φτιαγμένο για να φιλοξενήσει τη ζωή;Λάθος, μέγα λάθος.
Το σύμπαν είναι φτιαγμένο για να φιλοξενήσει... τ' αστέρια.
Η αλήθεια είναι οτι η ζωή αναπτύχθηκε κάτω από τις συνθήκες που ξέρουμε επειδή, έκπληξη, ήταν οι μοναδικές διαθέσιμες συνθήκες. Κι η ζωή έχει τη μορφή που έχει, επειδή οι συνθήκες που την δημιούργησαν είναι αυτές που είναι. Αν δεν υπήρχε οξυγόνο, για παράδειγμα, σίγουρα δεν θα υπήρχε ζωή στηριγμένη στην καύση του. Αυτό είναι που συμβαίνει- κι όχι οτι υπάρχει οξυγόνο για ν' αναπνέουμε εμείς...
Περίπου έτσι τα είχα στο μυαλό μου κι εγώ. Ευτυχώς ο φίλος, εεε, η φίλη goblynqueen (το όνομά σου το έκανα copy-paste, για να μην το γράψω λάθος...), έχοντας προφανώς πολύ καλύτερο θεωρητικό υπόβαθρο από μένα, "μου το έκανε πενηνταράκια".
Απορώ γιατί δεν την καταλαβαίνετε... ![]()
quote:
Η αλήθεια είναι οτι η ζωή αναπτύχθηκε κάτω από τις συνθήκες που ξέρουμε επειδή, έκπληξη, ήταν οι μοναδικές διαθέσιμες συνθήκες. Κι η ζωή έχει τη μορφή που έχει, επειδή οι συνθήκες που την δημιούργησαν είναι αυτές που είναι. Αν δεν υπήρχε οξυγόνο, για παράδειγμα, σίγουρα δεν θα υπήρχε ζωή στηριγμένη στην καύση του. Αυτό είναι που συμβαίνει- κι όχι οτι υπάρχει οξυγόνο για ν' αναπνέουμε εμείς...--------------------------------------------------------------------------------
Περίπου έτσι τα είχα στο μυαλό μου κι εγώ. Ευτυχώς ο φίλος, εεε, η φίλη goblynqueen (το όνομά σου το έκανα copy-paste, για να μην το γράψω λάθος...), έχοντας προφανώς πολύ καλύτερο θεωρητικό υπόβαθρο από μένα, "μου το έκανε πενηνταράκια". Απορώ γιατί δεν την καταλαβαίνετε...
Αν και σε πρώτη αναγνωση μπορεί κάποιος να "πειστεί" από αυτή την 'έξυπνη', είναι η αλήθεια, θεώρηση, εντούτοις το εύλογο ερώτημα είναι: Το οξυγόνο και οι λοιπές συνθήκες βασει των οποίων αναπτύχθηκε η ζωή όπως τη γνωρίζουμε και την ορίζουμε είναι η μειονότητα της μειονότητας στην 'αστρική γειτονιά' μας (μέχρι τα χωροχρονικά όρια των γνώσεών μας τουλάχιστον). Οι υπόλοιπες συνθήκες στο σύμπαν (σε άλλους πλανήτες δορυφόρους και άστρα) δείχνουν να είναι πολύ διαφορετικές. Κυριαρχία των διαφόρων αερίων(υδρογόνο, μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, κλπ), και κυριαρχία πολύ χαμηλών ή πολύ υψηλών θερμοκρασιών, κλπ, κλπ. Άρα αν " η ζωή έχει τη μορφή που έχει, επειδή οι συνθήκες που την δημιούργησαν είναι αυτές που είναι" τότε η ζωή έπρεπε να έχει δημιουργηθεί με βάση το περιβάλλον του υδρογόνου ή του διοξειδίου του άνθρακα, και να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες -200 βαθμών Κελσίου ή +300 βαθμών Κελσίου, κλπ, γιατί στους περισσότερους πλανήτες τέτοιες συνθήκες θα βρούμε... Και προφανώς αν η "ζωή" "επέλεγε" να χτιστεί πάνω σε κάποιες υφιστάμενες συνθήκες τότε θα διάλεγε κάτι απλό,κοινό και συνηθισμένο σε αυτά που θα έβρισκε και όχι την εξαίρεση της εξαίρεσης που είναι οι συνθήκες του πλανήτη Γη...
Ελπίζω να έγινα κατανοητός στη θεώρηση και την τοποθέτησή μου, που πατάει και σε προηγούμενες τοποθετήσεις...
.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "
quote:
Το οξυγόνο και οι λοιπές συνθήκες βασει των οποίων αναπτύχθηκε η ζωή όπως τη γνωρίζουμε και την ορίζουμε είναι η μειονότητα της μειονότητας στην 'αστρική γειτονιά' μας. [...] Άρα αν " η ζωή έχει τη μορφή που έχει, επειδή οι συνθήκες που την δημιούργησαν είναι αυτές που είναι" τότε η ζωή έπρεπε να έχει δημιουργηθεί με βάση το περιβάλλον του υδρογόνου ή του διοξειδίου του άνθρακα, και να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες -200 βαθμών Κελσίου ή +300 βαθμών Κελσίου, κλπ, γιατί στους περισσότερους πλανήτες τέτοιες συνθήκες θα βρούμε... Και προφανώς αν η "ζωή" "επέλεγε" να χτιστεί πάνω σε κάποιες υφιστάμενες συνθήκες τότε θα διάλεγε κάτι απλό,κοινό και συνηθισμένο σε αυτά που θα έβρισκε και όχι την εξαίρεση της εξαίρεσης που είναι οι συνθήκες του πλανήτη Γη...
Απόλυτα κατανοητός φίλε Πυθαγόρα και ευχαριστώ για την απάντηση.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ είναι: Γιατί καλά και ντε η ζωή θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της επιλογής; Προσωπικά, γεννήθηκα χωρίς να επιλέξω τόπο και χρόνο. ![]()
Και, αν έχει αυτό το δικαίωμα, γιατί να επιλέξει κάτι "απλό, κοινό, συνηθισμένο"; Αν δούμε στο δρόμο μια "απλή, κοινή, συνηθισμένη" κοπέλα και από δίπλα μία πανέμορφη (π.χ. goblynqueen
), αλλά "δύσκολη", πολλοί από εμάς δεν θα επιλέξουμε την δεύτερη (το ίδιο και για τις γυναίκες);
Και οι πιγκουίνοι ζουν σε συνθήκες "εξαίρεση της εξαίρεσης", γιατί να μην "επιλέξουν" να ζουν σε ζεστότερα κλίματα, από το να ξεπαγιάζουν στην Ανταρκτική; (Αν και ως ανθρώπινο είδος καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες να τους "ζεστάνουμε" λιγάκι...)
Edited by - kondoras on 15/05/2005 23:22:57
quote:
Προσωπικά, γεννήθηκα χωρίς να επιλέξω τόπο και χρόνο.
Μην το λες... Πολλά θέματα εδώ μέσα λένε το αντίθετο. ![]()

<<Από τη στιγμή που η επιστήμη θα αρχίσει να ερευνά τα μεταφυσικά φαινόμενα θα προοδεύσει σε μια δεκαετία περισσότερο απ' όσο έχει προοδεύσει σε όλη την ύπαρξή της.>> "Nicola Tesla"
Επί του θέματος τώρα...
όπως θα παρατήρησες έγραψα:
quote:
Και προφανώς αν η "ζωή" "επέλεγε" να χτιστεί πάνω σε κάποιες υφιστάμενες συνθήκες τότε θα διάλεγε κάτι απλό,κοινό και συνηθισμένο σε αυτά που θα έβρισκε και όχι την εξαίρεση της εξαίρεσης που είναι οι συνθήκες του πλανήτη Γη...
βάζοντας εντός εισαγωγικών τι λέξη "ζωή" και τη λέξη "επέλεγε", διότι και οι δύο αυτές λέξεις έχουν μια μεγάλη γκάμα ορισμών και μια πολυσημεία τέτοια η οποία αναλόγως της οπτικής γωνίας του εκάστοτε αναγνώστη μπορεί να οδηγήσει σε άλλα συμπεράσματα.
Εν προκειμένω, αναφέρομαι στη "ζωή" ως φυσικο-βιολογικό-χημικό φαινόμενο με την ευρεία έννοια, και όχι στη ζωή-προσωπικότητα-ψυχή-ιδιοσυγκρασία-χαρακτήρα-νόηση κάποιου ανθρώπου (Εδώ απαντώ στο εξής από αυτά που έθεσες:
quote:)
Και, αν έχει αυτό το δικαίωμα, γιατί να επιλέξει κάτι "απλό, κοινό, συνηθισμένο"; Αν δούμε στο δρόμο μια "απλή, κοινή, συνηθισμένη" κοπέλα και από δίπλα μία πανέμορφη (π.χ. goblynqueen), αλλά "δύσκολη", πολλοί από εμάς δεν θα επιλέξουμε την δεύτερη (το ίδιο και για τις γυναίκες);
Η μέχρι τώρα αντίληψή μας τα πειράματα, οι μετρήσεις και οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η "ζωή" (με την 1η θεώρηση) "διαλέγει" τους απλούστερους δυνατούς δρόμους/τρόπους, τα "φθηνότερα" υλικά, και την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Δεν είναι σπάταλη και θα κάνει μόνο αυτά που χρειάζεται ώστε να εκπληρώσει τις βασικές της ανάγκες-λειτουργίες.
Η άλλη "ζωή" η δική μας, η ανθρώπινη (με τη δεύτερη θεώρηση) δεν μπαίνει σε τετοια καλούπια ούτε γνωρίζει τέτοιες νομοτέλειες. Εκεί υπάρχει μια (πιθανόν και φαινομενική) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, όπου είναι και η κυρίαρχη ιδέα. Δηλαδή έχεις εσύ κι εγώ και ο Χ και ο Ψ, την "πολυτέλεια" να διαλέγει μέσα από μια γκάμα πιθανών σεναρίων και να πορεύεται...
Πχ.έστω ότι κερδίζεις το ΛΟΤΤΟ. Εσύ διαλέγεις να τα φας όλα τα λεφτά σε μπουζούκια και γκόμενες, άλλος τρελαίνεται από το ανέλπιστο της τύχης και τη χαρά του και τον κλείνουν στο ΨΝΑ στο Δαφνί και άλλος τα δίνει όλα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα γιατί λέει ότι δεν τα'χε κι από πριν.
Το αρχικό γεγονός είναι ένα, οι πιθανές εξελίξεις πολλές.
Στη φύση όμως, το ποτάμι πάντα θα πηγαίνει προς τη θάλασσα, το λιοντάρι θα σκοτώσει την αντιλόπη μόνο όταν πεινάσει και θέλει να φάει, τα όρνεα θα εμφανιστούν μόνο όταν υπάρχει ψοφίμι, κλπ,κλπ.
quote:
Και οι πιγκουίνοι ζουν σε συνθήκες "εξαίρεση της εξαίρεσης", γιατί να μην "επιλέξουν" να ζουν σε ζεστότερα κλίματα, από το να ξεπαγιάζουν στην Ανταρκτική; (Αν και ως ανθρώπινο είδος καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες να τους "ζεστάνουμε" λιγάκι...)
όσον αφορά τους πιγκουίνους, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν "ξεπαγιάζουν" καθώς έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο συγκεκριμένο περιβάλλον και οικοσύστημα. Ίσα ίσα, αν τους φέρεις σε κάνα Ελληνικό νησί πχ το καλοκαίρι, τότε είναι που θα υποφέρουν περισσότερο.
.
.
.
Η θεώρηση της ζωής ως ένα βιοχημικό φαινόμενο σε ένα μικρό έως ελάχιστο σημείο του σύμπαντος είναι αυτό που η επιστήμη μας υποδεικνύει. Θα μπορούσαμε να το συγκρίνουμε με ένα άλλο φαινόμενο κατά το οποίο ας πούμε 100 άστρα συγκλίνουν και σχηματίζουν μαζί έναν τέλειο κύκλο σε ένα (και πάλι ελάχιστο) σημείο του σύμπαντος. Η πιθανότητα να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ μικρή, όμως τα άστρα είναι πάρα πολλά. Και ο πολλαπλασιασμός των 2 παραπάνω μας δίνει κάτι αρκετά πιθανό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ίδιο είναι και η ζωή. Μία ελάχιστη πιθανότητα να σχηματιστεί και να εξελιχθεί, η οποία όμως πιθανότητα έγινε βεβαιότητα απλά επειδή δοκιμάστηκε σε τόσους και τόσους πλανήτες, και κάπου έτυχε να ευδοκιμήσει.
Όλα τα παραπάνω βέβαια με την προϋπόθεση ότι το σύμπαν λειτουργεί ντετερμινιστικά. Πολλά όμως δείχνουν ότι δε συμβαίνει αυτό...
Η δική μου άποψη είναι κάπως τολμηρή και φυσικά πολύ δύσκολο ακόμα να γνωρίζουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο. Από καιρό και αφού έχω σκεφτεί πολύ πάνω σε αυτό το θέμα, προσανατολίζομαι σε μία θεωρία.
Με απλά λόγια θα έλεγα ότι κάθε σύστημα όταν φτάνει σε ορισμένου βαθμού ΔΟΜΗ αποκτά ή δημιουργεί γύρω του ένα ΠΕΔΙΟ το οποίο έχει κατά κανόνα μεγαλύτερο εύρος από του συστήματος. Κατά συνέπεια το πεδίο αυτό αλληλεπιδρώντας με άλλα παρόμοια ή ανόμοια πεδία ΜΟΡΦΟΠΟΙΕΙ και τα άλλα κατά παρόμοιο ή αναλογικά όμοιο τρόπο.
Όταν οι πιθανότητες δεν θα μας βγαίνουν και όταν θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε πλήρως την εξέλιξη της ζωής τότε θα αποδειχτεί τι είναι σωστό και τι λάθος.
Φυσικά η παραπάνω άποψη συνεπάγεται ότι η ζωή είναι όλο το σύμπαν αφού ένα μικρόβιο ΜΟΡΦΟΠΟΙΕΙ ένα κύτταρο, το κύτταρο έναν οργανισμό, οι οργανισμοί έναν πλανήτη, ένας πλανήτης το ηλιακό του σύστημα κ.ο.κ.

<<Από τη στιγμή που η επιστήμη θα αρχίσει να ερευνά τα μεταφυσικά φαινόμενα θα προοδεύσει σε μια δεκαετία περισσότερο απ' όσο έχει προοδεύσει σε όλη την ύπαρξή της.>> "Nicola Tesla"
πολυ ωραια ολα αυτα που ειπατε στις παραπανω σειρες ολοι εχετε τις αποψεις σας συμφωνα με τα πιστευω του καθενος και με τις γωνιες θεασης του μυαλου σας.
αλλα ολοι μας παμε να δωσουμε εξηγηση σε ενα κυκλο,
που ειναι η αρχη και που το τελος ? (δεν υπαρχει τετοια απαντηση).
απο θεολογικη αποψη - μηπως η διημιουργια δεν εχει τελειωσει ???
απο επιστημονικη αποψη - απο θεμα παρατηρησεις του ουρανιου θολου ειμαστε σε μαυρα χαλια ( για πιον αστερα και για πιο γαλαξια μιλαμε αφου μεχρι να φτασει εδω το φως τους μπορει να μην υπαρχουν πλεον και σε θεση και σαν υπαρξη , ασχετα που ολες οι πληροφοριες που εχουμε ειναι φιλτραρισμενες απο καποιους αρα δεν ειναι γωνιες θεασης του καθενα μας ξεχωριστα.
οσο για το θεμα χρονος τι να πω , παλι με τα ματια μας και το μυαλο μας θα μιλησουμε και κατα ποσο μπορουμε να κατανοησουμε το θεμα χρονου του δικου μας. (12)
ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ
ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ
ΑΛΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ .
παντος τιποτα δεν ειναι τυχαιο , ολα υπαγονται σε καποιους νομους γνωστους σε μας η οχι.
οσο για τον ανθρωπο -ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΕΙ ΨΗΛΑ-
ΒΓΕΙΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ
ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΨΗΛΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΔΙΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ .
ΦΙΛΙΚΑ
- Δ -
1 2 3
4 5 6
7 8 9
Στέκομαι στα λόγια σου:
quote:
αλλα ολοι μας παμε να δωσουμε εξηγηση σε ενα κυκλο,
που ειναι η αρχη και που το τελος ? (δεν υπαρχει τετοια απαντηση).απο θεολογικη αποψη - μηπως η διημιουργια δεν εχει τελειωσει ???
απο επιστημονικη αποψη - απο θεμα παρατηρησεις του ουρανιου θολου ειμαστε σε μαυρα χαλια ( για πιον αστερα και για πιο γαλαξια μιλαμε αφου μεχρι να φτασει εδω το φως τους μπορει να μην υπαρχουν πλεον και σε θεση και σαν υπαρξη , ασχετα που ολες οι πληροφοριες που εχουμε ειναι φιλτραρισμενες απο καποιους αρα δεν ειναι γωνιες θεασης του καθενα μας ξεχωριστα.
οσο για το θεμα χρονος τι να πω , παλι με τα ματια μας και το μυαλο μας θα μιλησουμε και κατα ποσο μπορουμε να κατανοησουμε το θεμα χρονου του δικου μας. (12)
Σε αυτά που λες συμφωνώ μαζί σου, τόσο για το περιορισμένο της αντίληψης όσο και για το περιορισμένο της γνώσης μας. Γι'αυτό το παρόν θέμα μας συγκινεί και μας διεγείρει: Νιώθουμε τόσο μικροί και αδύναμοι να δώσουμε σαφή εξήγηση, που λειτουργεί σαν μια τεράστια πρόκληση...
Φίλε Υδροχόε,
quote:
Όλα τα παραπάνω βέβαια με την προϋπόθεση ότι το σύμπαν λειτουργεί ντετερμινιστικά. Πολλά όμως δείχνουν ότι δε συμβαίνει αυτό...Η δική μου άποψη είναι κάπως τολμηρή και φυσικά πολύ δύσκολο ακόμα να γνωρίζουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο. Από καιρό και αφού έχω σκεφτεί πολύ πάνω σε αυτό το θέμα, προσανατολίζομαι σε μία θεωρία.
Με απλά λόγια θα έλεγα ότι κάθε σύστημα όταν φτάνει σε ορισμένου βαθμού ΔΟΜΗ αποκτά ή δημιουργεί γύρω του ένα ΠΕΔΙΟ το οποίο έχει κατά κανόνα μεγαλύτερο εύρος από του συστήματος. Κατά συνέπεια το πεδίο αυτό αλληλεπιδρώντας με άλλα παρόμοια ή ανόμοια πεδία ΜΟΡΦΟΠΟΙΕΙ και τα άλλα κατά παρόμοιο ή αναλογικά όμοιο τρόπο.
Όταν οι πιθανότητες δεν θα μας βγαίνουν και όταν θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε πλήρως την εξέλιξη της ζωής τότε θα αποδειχτεί τι είναι σωστό και τι λάθος.
Φυσικά η παραπάνω άποψη συνεπάγεται ότι η ζωή είναι όλο το σύμπαν αφού ένα μικρόβιο ΜΟΡΦΟΠΟΙΕΙ ένα κύτταρο, το κύτταρο έναν οργανισμό, οι οργανισμοί έναν πλανήτη, ένας πλανήτης το ηλιακό του σύστημα κ.ο.κ.
Εγώ δεν βρίσκω καθόλου τολμηρή την άποψή σου, και κατά ένα μέρος συμφωνώ με αυτήν υπό την έννοια ότι το σύμπαν αποκτά μέσω της (δικής μας) ζωής ένα είδος εσωτερισμού και "αυτογνωσίας", και άρα εμείς όσο μικροί και αν είμαστε μπροστά του το "μορφοποιούμε" γνωρίζοντάς το (εστω και αν γνωρίζουμε μονο το παρελθόν του και όχι το παρόν του)...
Αλλά είναι μεγάλη αυτή η κουβέντα, και θέλω να επανέλθω, μόλις θα έχω χρόνο για περισσότερη ανάλυση...Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν απάντησα γρηγορότερα, αλλά τελικά και ο ελεύθερος χρόνος που περιμένω ίσως είναι μια απατηλή ψευδαίσθηση...
Θα τα πούμε σύντομα (το κατα δυναμην)!
.
.
.
quote:
Η θεώρηση της ζωής ως ένα βιοχημικό φαινόμενο σε ένα μικρό έως ελάχιστο σημείο του σύμπαντος είναι αυτό που η επιστήμη μας υποδεικνύει. Θα μπορούσαμε να το συγκρίνουμε με ένα άλλο φαινόμενο κατά το οποίο ας πούμε 100 άστρα συγκλίνουν και σχηματίζουν μαζί έναν τέλειο κύκλο σε ένα (και πάλι ελάχιστο) σημείο του σύμπαντος. Η πιθανότητα να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ μικρή, όμως τα άστρα είναι πάρα πολλά. Και ο πολλαπλασιασμός των 2 παραπάνω μας δίνει κάτι αρκετά πιθανό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ίδιο είναι και η ζωή. Μία ελάχιστη πιθανότητα να σχηματιστεί και να εξελιχθεί, η οποία όμως πιθανότητα έγινε βεβαιότητα απλά επειδή δοκιμάστηκε σε τόσους και τόσους πλανήτες, και κάπου έτυχε να ευδοκιμήσει.Όλα τα παραπάνω βέβαια με την προϋπόθεση ότι το σύμπαν λειτουργεί ντετερμινιστικά. Πολλά όμως δείχνουν ότι δε συμβαίνει αυτό...
Εν ολίγοις, είναι σαν να έχεις ένα "πολυδιάστατο" ζάρι, όχι το γωστό με τις έξι πλευρές, αλλά ένα με πχ.1000000000 πλευρές, και έστω ότι στοχεύεις να πετύχεις τον αριθμό πχ. 4987512. Αν το ρίξεις αυτό το ζάρι μια ή δυο φορές τότε είναι εξαιρετικά απίθανο να πετύχεις αυτό το νούμερο! Αν όμως -δουλεια δεν είχε ο διάολος!- κάθεσαι από το πρωί μέχρι το βράδι κάθε μέρα και για μήνες ολόκληρους και ρίχνεις και ρίχνεις και ξαναρίχνεις, τότε αυξάνεις τις πιθανότητές σου να το πετύχεις και αυτό το νούμερο-στόχο, μεταξύ άλλων...
Παραπλήσια είναι και η θεωρία του "μαθητευόμενου ζαχαροπλάστη" (κατά το "μαθητευόμενο μάγο"...). Ενας μικρός και φερελπις ζαχαροπλάστης έπιασε στα χέρια του ένα παράξενο βιβλίο ζαχαροπλαστικής: Είχε όλες τις συνταγές για όλα τα γλυκά του κόσμου μέσα, αλλά για το καθένα έγραφε μόνο τα απαραίτητα υλικά και τίποτε περισσότερο! Ούτε αναλογίες, ούτε ποσότητες, ούτε πιο βάζεις πρώτο και πιο δεύτευρο, ούτε αν και τι ανακατεύεις και για πόσο, ούτε χρονους ψησίματος, τίποτα!
Και άρχισε που λέτε ο ζαχαροπλάστης να πειραματίζεται μόνος του μήπως και πετύχει κανένα γλυκό...Αλλού έβαζε περισσότερη ζάχαρη, αλλού λιγότερο αλεύρι, αλλού το έκαιγε γιατί το παραάφηνε στο φούρνο, κλπ, κλπ...Ε, μετά από χρόνια και καιρούς κάτι θα εφτιαξε σωστό -δεν μπορεί!
Αυτές οι θεωρίες είναι καλές και επιστημονικοφανείς για τη δημιουργία της ζωής και εν γένει του σύμπαντος, αλλά μέχρι ενός σημείου. Ο πλέον σκεπτόμενος αναγνώστης θα ρωτήσει: Και το ζάρι πού το βρήκαμε? Ή καλύτερα: Τα υλικά πού τα βρήκε ο μικρός ζαχαροπλάστης? Υπήρχαν εκεί από "πάντα"? Κι αν όχι ποιος τα έδωσε ή τα δημιουργησε πρώτος? Για μένα αυτά είναι τα ουσιώδη και βασανιστικά ερωτήματα. Δεν με ενδιαφέρει αν θέλετε και τόσο η διαδικασία και το πώς τη βαφτίζει και την αποκαλεί ο καθένας: "εξέλιξη"¨, "βιοχημεία", "επιστήμη", "χάρη του Θεού",κλπ,κλπ... Όλες αυτές είναι ερμηνείες για τη συντελούμενη συνταγή επί του πρακτέου...ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ!
Εχω δηλώσει επανειλημένως ότι πιστεύω ακράδαντα στη σχέση αιτίου-αιτιατού. Από όποιο αντικείμενο ή φαινόμενο και αν ξεκινήσουμε, με διαδοχικά γιατί και πώς κλπ, θα φτάσουμε αναγκαστικά στο θεμελιώδες ερώτημα της αρχής πρώτα της ζωής και έπειτα του σύμπαντος! Δεν τη γλιτώνουμε με τίποτε! Ξεκινάς από το γεγονός Ω. Το γεγονός Ω, προήλθε από την αιτία Ψ, που με τη σειρά της προκλήθηκε από το συνδυασμό αιτιών Φ και Χ, που με τη σειρά τους είναι αποτελέσματα των Π,Ρ,Σ,Τ και Υ, κοκ, και έτσι φτάσαμε στο Α! Και έστω ότι το Α για τη ζωή είναι η "ανόργανη-οργανική σούπα" ή είναι ένα "Bing-Bang". Το αίτιο αυτών ποιο είναι όμως? Διότι και το αλφάβητο κάποιος το δημιούργησε και κάποιος είπε ότι το Α θα είναι το Α, για να πάμε παρακάτω... Εκεί είναι εμένα το κόλλημά μου...Ασχολούμαστε τόσο πολύ με το "αλφάβητο", με τη "συνταγή" και με τα "ζάρια" χωρίς να επιδιώκουμε να δούμε και να γνωρίσουμε πριν και πίσω από αυτά τη γενεσιουργό Αιτία, που όταν αποκαλυφθεί ίσως μάθουμε και το σκοπό της για το δημιούργημά της...
.
.
.
quote:
Το αίτιο αυτών ποιο είναι όμως? Διότι και το αλφάβητο κάποιος το δημιούργησε και κάποιος είπε ότι το Α θα είναι το Α, για να πάμε παρακάτω... Εκεί είναι εμένα το κόλλημά μου...Ασχολούμαστε τόσο πολύ με το "αλφάβητο", με τη "συνταγή" και με τα "ζάρια" χωρίς να επιδιώκουμε να δούμε και να γνωρίσουμε πριν και πίσω από αυτά τη γενεσιουργό Αιτία, που όταν αποκαλυφθεί ίσως μάθουμε και το σκοπό της για το δημιούργημά της...
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΧ ΣΑΝ ΕΝΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ
ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ Β
ΟΠΟΤΕ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΙΣΩΣ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟ ΑΙΤΙΑ.
quote:
Εκεί είναι εμένα το κόλλημά μου...Ασχολούμαστε τόσο πολύ με το "αλφάβητο", με τη "συνταγή" και με τα "ζάρια" χωρίς να επιδιώκουμε να δούμε και να γνωρίσουμε πριν και πίσω από αυτά τη γενεσιουργό Αιτία, που όταν αποκαλυφθεί ίσως μάθουμε και το σκοπό της για το δημιούργημά της...
Φίλε ΠΥΘΑΓΟΡΑ έχεις δίκιο. Όλα καταλήγουν τελικά εκεί. Και αν θέλουμε να είμαστε σωστοί πρέπει να παραδεχτούμε ότι κατά τη δημιουργία του σύμπαντος παραβιάστηκε ο Νόμος της Αιτιότητας. Προφανώς αφού τίποτα δεν υπήρχε πριν δε θα μπορούσε να υπάρχει και Αιτία για το Big Bang. Επειδή όμως στο Νόμο της Αιτιότητας εμπλέκεται καθοριστικά ο Χρόνος, τα πράγματα μπερδεύονται. Δηλαδή αν η αιτία μπορεί να είναι μελλοντική και όχι παρελθοντική τότε πρέπει να δούμε αλλιώς τα πράγματα...

Εγραψες προηγουμένως:
quote:
Και αν θέλουμε να είμαστε σωστοί πρέπει να παραδεχτούμε ότι κατά τη δημιουργία του σύμπαντος παραβιάστηκε ο Νόμος της Αιτιότητας
Αυτή ακριβώς η διαπίστωση είναι που εμένα με κάνει να πιστεύω σε ένα Δημιουργό/Αρχή/Δύναμη/Αυθύπαρκτη ενέργεια/Θεό (διαλέγει και παίρνει ο καθένας) και κοντράρομαι συνεχώς με τους άθεους! Μπορώ να δεχτώ οποιαδήποτε θρησκεία, γιατί κατ'ουσίαν όλες έχουν αυτόν τον κοινό παρονομαστή, αλλά την παντελή έλλειψη αυτής της ανώτερης δύναμης αρνούμαι να τη δεχτώ από κάποιον που θέλει να λέγεται σοβαρός ερευνητής/αναζητητής/επιστήμονας κλπ, και θεωρώ ότι αυτό αποδεικνύεται και με επιστημονικό τρόπο, όπως το έθεσες.
Διότι ο μονος τρόπος να παραβιάζεις αρχές είναι να τις έχεις εφεύρει/κατασκευάσει και θέσει εσύ ο ίδιος σε λειτουργία! Άρα λοιπόν, αφού κοιτάζοντας γύρω μας βλέπουμε (όσο μπορούμε να βλέπουμε και ό,τι βλέπουμε) όλα να λειτουργούν με βάση κάποιους νόμους (ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, βαρυτικές δυνάμεις, πεδία, φορτία, κλπ,κλπ) και πάντα ισχύει η σχέση αιτίου-αιτιατού, τότε όταν αυτή παραβιάζεται ή γίνεται με κάποιον "υπερβατικό" τρόπο η εφαρμογή της, την ευθύνη έχει ο "Πρωτομάστορας"! Μόνο αυτός θα είχε τη δύναμη και την εξουσία να τις τροποποιεί και να τις μεταβάλλει κατά βούληση ή και να τις καταργεί τελείως και να τις αλλάζει κατά το δοκούν.
Είναι απλό: αν εγώ φτιάξω ένα ρομποτάκι έτσι ώστε να λέει κάθε μέρα "καλημέρα" και να μου φτιάχνει έναν καφέ τότε ένας παρατηρητής που δεν θα με γνωρίζει και δεν θα με έχει δει ποτέ (και άσχετος με μηχανολογικά,κλπ)αν δει και μελετήσει τη συμπεριφορά του ρομπότ θα αποφανθεί ότι διέπεται από δύο βασικούς "νόμους"/"κανόνες"/"αιτίες που εξηγούν ό,τι φτιάχνει": δηλαδή ότι αναφωνεί το ηχητικό μήνυμα "καλημέρα" κάθε μέρα, και επίσης προκαλεί και δημιουργεί την αλληλουχία γεγονότων και αντικειμένων που χρειάζονται ώστε να ετοιμάσει τον κατά παραγγελία καφέ.
Και φυσικά αυτό θα συνεχίζεται στο διηνεκές (η καλημέρα κι ο καφές), μέχρις ότου αποφασίσω εγώ να αλλάξω τις ρυθμίσεις και τις παραμέτρους και πχ. αν έχω τα νεύρα μου μια μέρα να φτιάξω το ρομποτάκι να ρίχνει μπινελίκια και να ξεκουμπίζεται μόλις δει ξένο άνθρωπο και ούτε καφέδες να φτιάχνει ούτε τίποτα!
Και πάλι θα επαναλάβω ότι όλη η σύγχρονη επιστήμη αναλώνεται και αποκωδικοποιεί απλώς την υφιστάμενη συμπεριφορά αυτού του μικρού "ρομπότ". Μας λέει απλώς τι κάνει το ρομπότ, και πώς το κάνει (δηλαδή λέει την καλημέρα, και τη διαδικασία ψησίματος του καφέ) χωρίς φυσικά να πιάνει την "καυτή πατάτα" του ΓΙΑΤΙ? τα κάνει αυτά και ΠΟΙΟΣ? του είπε ή το ρύθμισε να τα κάνει.
Όσο για το άλλο που αναφέρεις φίλε Υδροχόε
quote:
Επειδή όμως στο Νόμο της Αιτιότητας εμπλέκεται καθοριστικά ο Χρόνος, τα πράγματα μπερδεύονται. Δηλαδή αν η αιτία μπορεί να είναι μελλοντική και όχι παρελθοντική τότε πρέπει να δούμε αλλιώς τα πράγματα...
κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Το χρόνο τον βάζουμε ως παράμετρο εμείς στο μικροσύστημά μας (ανθρώπινη ζωή, πλανήτης Γη,κλπ). Αν δούμε ολιστικά το σύμπαν τότε προφανώς θα ισχύει ένας -ας τον αποκαλέσω έτσι- Γενικευμένος Κανών της Αιτιατότητας όπου εκεί απαλείφεται ο όρος/παράμετρος χρόνος και ισχύει απλώς ότι ένα "γεγονός" προκαλεί ένα άλλο "γεγονός", με την υποσημείωση ότι το "τίποτα" παραμένει τίποτα (αμετάβλητο) και δεν μπορεί αφεαυτού να προκαλέσει "κάτι", χωρίς την ύπαρξη κάποιου "γεγονότος"
Θα δώσω και ένα σχηματάκι λίγο αργότερα για να εξηγήσω κάπως καλύτερα το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ αυτή την έννοια της αιτιατότητας που η κοινή και η επιστημονική εμπειρία λέει μέχρι στιγμής ότι είναι ένας Universal Law σε όλα τα συστήματα και επίπεδα.
Εις το επανιδείν, λοιπόν!
.
.
.
quote:
Αυτή ακριβώς η διαπίστωση είναι που εμένα με κάνει να πιστεύω σε ένα Δημιουργό/Αρχή/Δύναμη/Αυθύπαρκτη ενέργεια/Θεό (διαλέγει και παίρνει ο καθένας) και κοντράρομαι συνεχώς με τους άθεους! Μπορώ να δεχτώ οποιαδήποτε θρησκεία, γιατί κατ'ουσίαν όλες έχουν αυτόν τον κοινό παρονομαστή, αλλά την παντελή έλλειψη αυτής της ανώτερης δύναμης αρνούμαι να τη δεχτώ από κάποιον που θέλει να λέγεται σοβαρός ερευνητής/αναζητητής/επιστήμονας κλπ, και θεωρώ ότι αυτό αποδεικνύεται και με επιστημονικό τρόπο, όπως το έθεσες.
Φίλε ΠΥΘΑΓΟΡΑ, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Θα διαφωνήσω όμως με την άποψη που παραθέτεις. Λες ότι η διαπίστωση ότι παραβιάστηκε η αιτιότητα σημαίνει ότι υπάρχει μία άλλη δύναμη η οποία δημιούργησε τα πάντα. Όμως πρέπει πάλι να δώσεις μία εξήγηση για τη δημιουργία του όντος αυτού. Πολύ απλά επειδή δε μπορούμε να λέμε ότι το σύμπαν δεν είναι δυνατόν να δημιουργήθηκε μόνο του, ενώ ο Θεός μπορεί. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κύκλο που δεν τελειώνει.

quote:
Όμως πρέπει πάλι να δώσεις μία εξήγηση για τη δημιουργία του όντος αυτού. Πολύ απλά επειδή δε μπορούμε να λέμε ότι το σύμπαν δεν είναι δυνατόν να δημιουργήθηκε μόνο του, ενώ ο Θεός μπορεί. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κύκλο που δεν τελειώνει.
Φίλε Υδροχόε, γι'αυτό ακριβώς ονόμασα το "Θεό" ως "Δημιουργό/Αρχή/Δύναμη/Αυθύπαρκτη ενέργεια/Θεό (διαλέγει και παίρνει ο καθένας)"...
Το Σύμπαν, με ό,τι είναι και περικλείει μέσα του είναι ένα σύστημα με Αρχή και Τέλος. Ό,τι βρίσκεται μέσα σε αυτό ύλη, άνθρωποι, αστέρες, ενδεχομένως και εξωγήινοι, και αυτά επίσης έχουν αρχή και τέλος.
Ο Θεός-Δημιουργός δεν έχει "αξιωματικά" Αρχή και Τέλος, και ακριβώς λόγω αυτής της "υπεβατικής" του "φύσης" δεν μπορεί να λέγεται "ον" (Υπερ-Ον ίσως...)ή να συγκρίνεται με άλλα όντα που υπάγονται στην αιτιατότητα. Έτσι δεν βλέπω να αρχίζει ο φαύλος κύκλος που αναφέρεις. Αν ήταν και αυτόν τον "Θεό" να τον ερμηνεύουμε με τους νόμους που διέπουν την ύλη και την ενέργεια στο Σύμπαν τους οποίους αυτός έθεσε, και να προσπαθούμε να τον "αιτιατο-ποιήσουμε" τότε αυτόματα αναιρείται ως "Θεός" και "ανωτερη Δύναμη" και θα έπρεπε να αποκαλείται κάπως αλλιώς, όπως το έθεσα στα προηγούμενα.
Αυτά περί "φαύλου κύκλου" τα επικαλούμαι κι εγώ όταν κάποιοι μου λένε, πως δεν μας έφτιαξε ο Θεός, αλλά προήλθαμε από εξωγήινους! Ωραία, και οι εξωγήινοι αυτοί από που προήλθαν? Από προηγούμενους εξωγήινους...Και οι προηγούμενοι? Από προ-προηγούμενους,κ.ο.κ, και δε συμμαζευόμαστε...
Πιστεύω να σε βοήθησα να έρθεις πιο κοντά στη σκέψη μου. Εννοείται πως δεν πιέζω,ούτε αναγκάζω κανέναν να δεχτεί τις απόψεις μου "σώνει και καλά",και φυσικά είσαι ελεύθερος να διαφωνείς μαζί μου, ειδικά σε τέτοιας φύσης θεωρητικο-φιλοσοφικά ζητήματα.
Εκείνο που θέλω όμως είναι να γίνονται πλήρως κατανοητές και σαφείς οι θέσεις μου και η δική μου οπτική γωνία, οπότε να κρίνομαι με βάση αυτά ακριβώς που πιστεύω και όχι με πιθανές παρερμηνείες τους.
.
.
.
quote:
Μια στιγμή... το σύμπαν είναι φτιαγμένο για να φιλοξενήσει τη ζωή;Λάθος, μέγα λάθος.
Η αλήθεια είναι οτι η ζωή αναπτύχθηκε κάτω από τις συνθήκες που ξέρουμε επειδή, έκπληξη, ήταν οι μοναδικές διαθέσιμες συνθήκες. Κι η ζωή έχει τη μορφή που έχει, επειδή οι συνθήκες που την δημιούργησαν είναι αυτές που είναι. Αν δεν υπήρχε οξυγόνο, για παράδειγμα, σίγουρα δεν θα υπήρχε ζωή στηριγμένη στην καύση του. Αυτό είναι που συμβαίνει- κι όχι οτι υπάρχει οξυγόνο για ν' αναπνέουμε εμείς...
Διαφωνω.
"Όσα μπορεί κανείς να δει και να ακούσει, αυτά εγώ προτιμώ..."
ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ.
Θεωριες και εγω ξερω να κανω...ποτε ομως δεν θα ειναι αληθειες, αν δεν το δω.
quote:
Αν δεν υπήρχε οξυγόνο, για παράδειγμα, σίγουρα δεν θα υπήρχε ζωή στηριγμένη στην καύση του.
Αν υπηρχε ενα ειδος που δεν ειχε αναγκη το οξυγονο?
Δεν υπαρχουν αλλες μορφες ενεργειας,ακομα και ζωικους οργανισμους?
Και που το ξερεις εσυ?
quote:
Και ποιος το λεει αυτο?

quote:
Φιλε PY8AGORAS...
O Δημοκριτος ειχε πει..." Μερικοί άνθρωποι χωρίς να γνωρίζουν τη διάλυση της θνητής φύσης μας έχουν όμως γνώση της δυστυχίας που επικρατεί στη ζωή περνούν το χρόνο τους αυτής της ζωής μέσα σε ταραχές, φόβους και ταλαιπωρία πλάθοντας ψεύτικα παραμύθια για το μετά το τέλος της ζωής τους χρόνο."
Και ο Ηρακλειτος ειχε πει..."Θεος, ουτε λεγει, ουτε κρυπτει αλλα σημαινει...".
Ηρακλειτος..." θεός είναι ημέρα-νύχτα, χειμώνας-θέρος, πόλεμος-ειρήνη, χορτασμός-πείνα. Αλλοιώνεται όπως η φωτιά που όταν αναμιχθεί με θυμιάματα, όνομα παίρνει κατά την ευωδιά του καθενός."
Δηλαδη και εγω που δεν εχω κανενα Θεο να εναποθετω τις ελπιδες μου, δεν εχω το δικαιωμα να ειμαι ερευνητης?Μηπως και οι αρχαιοι φιλοσοφοι ηταν και αυτοι δογματικοι και ηλιθιοι αθεοι?Μηπως φταιω που αποφασισα να δουλευω για τα δικαιωματα μου, και οχι να τεμπελιαζω προσευχοντας για αυτα?
quote:
Αυτά περί "φαύλου κύκλου" τα επικαλούμαι κι εγώ όταν κάποιοι μου λένε, πως δεν μας έφτιαξε ο Θεός, αλλά προήλθαμε από εξωγήινους! Ωραία, και οι εξωγήινοι αυτοί από που προήλθαν? Από προηγούμενους εξωγήινους...Και οι προηγούμενοι? Από προ-προηγούμενους,κ.ο.κ, και δε συμμαζευόμαστε...
Και ο θεος απο που προηλθε?(αν γινεται θα ηθελα απαντηση λογικη, και οχι υπερβατικες υποθεσεις...με φιδια και σαταναδες.)

Αλλά πριν από αυτό επέτρεψέ μου να μεταφέρω αυτό το παρακλάδι της συζήτησης στο θέμα "Υπάρχει Θεός ναι η όχι????" στην κατηγορία "Η ΣΟΦΙΑ" και να απαντάμε εκεί εφεξής, γιατί στο παρόν topic το κύριο θέμα δεν είναι αυτό....
.
.
.
ξεφευγουμε απο τις θεωριες περι θεικης δημιουργιας του κοσμου,απορριπτουμε την θεικη συμβολη.Αν δεχθουμε οτι ειναι συμπαντικη συνωμοσια πρεπει να βρουμε τους συνωμοτες.Ειτε συνωμοτησαν πολλοι θεοι η ηταν επινοηση ενος η ζωη ,θεωρουμε δεδομενη την υπαρξη καποιου κατασκευαστη[με οποιο ονομα θελετε].
Συμφωνα με την εξελικτικη θεωρια ο ανθρωπος ειναι το απαυγασμα της δημιουργιας ως τωρα,ειναι το πιο τελειο ον που εχει εμφανιστει στη γη.
<<Κανενας ανθρωπος δεν ξερει,ουτε θα μαθει ποτε,την αληθεια
για τους θεους και για τα οσα λεω
γιατι ακομα και αν κατα τυχη καποιος ειπε την πληρη αληθεια
δεν το ξερει ,για ολα τα πραγματα υπαρχουν μονο γνωμες.>>
Σεξτος.
Το συμπέρασμα είναι ότι έχεις ένα υπερ στην άποψή σου και πρέπει να το παραδεχτούμε. Αυτό είναι ότι ΦΑΙΝΕΤΑΙ να υπάρχει αρχή στο σύμπαν μας, ενώ δεν έχουμε δει άλλο σύμπαν.
Πάντως η άποψη για αυθυπαρξία εκτός χρόνου θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύει και για το σύμπαν και για το Θεό.

quote:
Το συμπέρασμα είναι ότι έχεις ένα υπερ στην άποψή σου και πρέπει να το παραδεχτούμε. Αυτό είναι ότι ΦΑΙΝΕΤΑΙ να υπάρχει αρχή στο σύμπαν μας, ενώ δεν έχουμε δει άλλο σύμπαν.
Δεν ειναι λιγο νωρις να ξερουμε και τι υπαρχει περα απο το συμπαν μας,εχεις ακουσει φιλε μου για την συνυπαρξη της υλης στον ιδιο χωρο σε αλλη ταχυτητα?
Απο την στιγμη, που δεν γνωριζουμε τι ειναι χρονος...και αν υπαρχει σαν μια μορφη ενεργειας...πως μιλαμε για αρχη και τελος?
Οταν καθαρα με βαση την επιστημη, το ατομο και τα ηλεκτρονια καθοριζουν τη καταταξη της υλης.
Καλυτερα θα ηταν να μιλαγαμε για την ενεργεια που καθοριζει την ακαθοριστη κινηση των ατομων και των ηλεκτρονιων.
Οπως εχει πει και ο Ηρακλειτος..."Τα πάντα κυβερνάει ο Κεραυνός"...e(+-).
Πριν παμε στις ιδεολογιες περι θεων,χρονων κ.τ.λ.Δεν αναλυουμε τα γεγονοτα που μας εχουν δωθει...και μετα ας προχωρησουμε στο ανεξηγητο.(Απλη προταση κανω).