- Ινδοευρωπαίοι – πως, γιατί και πότε No1 - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Προφανώς μόνο οι Ελληνες ταξίδευαν στην περιοχή μας. Τι κι αν έχουμε μαρτυρίες και για πλησθυσμούς από τη Φρυγία που ήρθαν εδώ τα παλιά χρόνια? Αυτές δεν μετράνε. Ολοι οι άλλοι κάθονταν ήρεμα στις περιοχές τους και έπαιζαν μπαρμπούτι..."
Παλι εχεις μπερδευσει τις κατευθυνσεις οπως και με τους δαναους.Οι φρυγες απο εδω εφυγαν προς την ασια και ειναι βεβαιο πως ευθυνονται και αυτοι για την υπαρξη των ομμοιοτητων με τις γλωσσες των ασιατικων λαων.
Γραφει ο αγνωστικ
"Ελα τώρα με τα άσχημα παιχνίδια της φύσης και τις δικαιολογίες του αέρα. Δηλαδή όσοι είχαν απλικά χαρακτηριστικά ή μη μεσογειακά τέλος πάντων λογαριάζονται ως κάποιου είδους λάθη της φύσης? Οι μεσογειακοί είναι σε αρμονία με τη φύση και οι άλλοι οι άτυχοι? Για τους υπόλοιπους διναρικούς και αλπικούς που ανέφερα από τις επιστημονικές πηγές έχεις να πεις τίποτα ή θα επιμείνεις στον Πλάτωνα και στα "παιχνίδια της φύσης"?
Φιλε ο πλατωνας απλως ηταν αυτο που λεμε κοροιδευτικα "κεφαλας".Ουτε αλπικα ουτε διναρικα χαρακτηριστικα ειχε.Αλλα για να καταλαβεις τι ανωμαλοι ειναι καποιοι αυτον βρηκαν για παραδειγμα μη μεσογειακου τυπου στην ελλαδα.Για τον αριστιππο σου απαντησα .Πιθανον δεν ηταν ελληνικης καταγωγης λογου του τοπου που γεννηθηκε αλλα μονο ελληνικης παιδειας.
Γραφει ο αγνωστικ
Σου απάντησα πού τα είδα. Θες τώρα και ακριβή περιγραφή του λεξικού την ώρα που εσύ δεν μας λες σε ποια λεξικά εντόπισες την παρετυμολογική ανάλυσή σου? Ή μήπως ντρέπεσαι να παρουσιασεις τις πηγές σου? Αν τώρα δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το πρόθεμα "δια" από τον Δία, δεν ευθύνομαι εγώ γι'αυτό. Δεν μπορώ να μορφώσω κάθε παρετυμολόγο που προσπαθεί με μαγειρέματα και νοητικά ξεχειλώματα να συνδέσει το Δία με τη γη και τις εγκύους..."
Η πηγη μου για το ονομα ζευς ειναι ο διαλογος του κρατυλου στον πλατωνα.Απο τη στιγμη μαλιστα που οι ινδοι που προσυτηλιστικαν τον ονομαζουν ουρανιο πατερα αρα η λεξη προερχεται απο την ενωση(ζευξη) του διος(ουρανιος)και ζηνα(ζωη στη γη εννοειται).Ακου ντρεπομαι....
Οσο για τη λεξη ενδιαφερον ειναι δικο μου συμπερασμα.Στα λεξικα που μου εδειξες ειδα οτι το εν σε αυτην τη λεξη δεν σημαινει τιποτα.Περιμενω λοιπον να μου πεις εσυ η καποιος γλωσσολογος τι ειναι αυτο που φερει καποιος που τον κανει ξεχωριστο με την καλη εννοια για τη συγκεκριμενη λεξη...Εκτος αν εμεις απαγορευεται να εχουμε γνωμη για την ετυμολογια των λεξεων που χρησιμοποιουμε καθημερινα.
Γραφει ο αγνωστικ
Ακου, οι συζητήσεις στις οποίες έχω συμετάσχει για το θέμα των ΙΕ είναι τόσο άφθονες και παλιές, πριν εσύ ακόμα ανακαλύψεις τα φόρουμ. Οι γλωσσολογικής φύσεως αναλύσεις που έχω κάνει παρέα με συνομιλητές που γνωρίζουν το θέμα είναι αναρίθμητες. Οπότε τα αλαζωνικά σχολιάκια σου πέσ'τα πουθενά αλλού. Εμένα δεν με αγγίζουν. Οταν δεν εχεις σχεση με την ΙΕ γλωσσολογία, χάρη σου κάνω εγώ που ασχολούμαι με θέματα άσχετα προς αυτήν όπως τα προϊστορικά ιερατεία και η τσαπατσούλικη ερμηνεία των παραδόσεων. Οταν σου έκανα μια περιεκτική ανάλυση των εσωτερικών σχέσεων των ΙΕ γλωσσών, δεν καταλαβες τίποτα και δεν είπες τίποτα, κι από εκεί φαίνςεται ποιος μπορεί να σταθεί στη συζήτηση."
Τα γλωσσολογικα θεματα απο οτι εχω διαβασει στις προηγουμενες σελιδες εχουν σχεδον εξαντληθει.Εγω ηρθα στη συζητηση για να πω καποια πραγματα διαφορετικα και πιστευω οτι το εκανα δινοντας αρκετα στοιχεια.Εγω δεν σε εβαλα με το ζορι να απαντας.Αντι να ανοιξεις τα ματια σου και να μαθεις πως να σκεφτεσαι μου λες οτι μου κανεις και χαρη...Ετσι ειναι ομως η ζωη.Ουδεις αχαριστοτερος του ευεργετηθεντος.Ακου μου κανεις χαρη....
quote:
skartadosΚατι τετοια λεει η παραδοσιακη θεωρεια και με εχει αναγκασει να την παρω στο ψιλο...Δηλαδη η πολιτισμικη διαφορα που ειχε η κεντρικη και νοτια ελλαδα της κλασικης περιοδου και κυριως η αθηνα με αλλες περιοχες οπως η ηπειρος η μακεδονια η κρητη κ.τ.λ οφειλοταν στο οτι σε αυτες τις περιοχες ειχαν μολις εισβαλει αλλοι λαοι...Τι δεν το λεγατε τοσο καιρο και εγω αναρωτιομουνα?Πρεπει να καταλαβετε ολοι σας οτι στην ελλαδα η καθε περιοχη αναπτυσοτανε ανεξαρτητα χωρις κεντρικη διοικηση ,ετσι ολες οι πολεις περασαν και μεγαλες και κακες στιγμες.
Με αυτά που γράφεις δείχνεις ότι δεν προσέχεις τι έχω παραθέσει προηγουμένως. Δεν έχεις ιδέα ότι από την 4η και 3η χιλιετία π.Χ. τα Βαλκάνια βιώνουν εγκαταλείψεις θέσεων και εισβολές νεοφερμένων από τη στέπα που τεκμηριώνονται στα αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτές οι μεταναστεύσεις και εισβολές προκαλούν αδιάκοπες μετακινήσεις πληθυσμών προς το νότο που τα σημάδια τους φτάνουν μέχρι τη Μικρά Ασία και την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έμεινε ανεπηρέαστη απ'όλα αυτά. Η Ελλάδα δεν ήταν κλεισμένη σε καραντίνα όπως αδυνατείς να καταλάβεις. Οταν δεν έχεις μελετήσει όλα αυτά και αγνοείς την ταραγμένη κατάσταση και τα σημάδια νεοφερμένων σε όλα τα Βαλκάνια, τι μου αναφέρεις την πολιτισμική διαφορά της Αθήνας την κλασική εποχή, λες και όλα τα φαινόμενα έχουν μία μόνο εξήγηση? Προφανώς άλλοι ήταν οι λόγοι για την πολιτισμική διαφορά της Αθήνας την κλασική εποχή και άλλοι οι λόγοι για την πολιτισμική διακοπή της ηπειρωτικής Ελλάδας μεταξύ Πρωτοελλαδικής και Μεσοελλαδικής περιόδου. Κοινώς...συγκρίνεις ανόμοιες καταστάσεις.
quote:
skartadosΗ ηπειρωτικη ελλαδα εκεινη την εποχη προσπαθουσε να ξεπερασει τα προβληματα που ειχαν δημιουργηθει στα αστικα κεντρα που ειχαν αρχισει να υφιστανται, σε κατι που η κρητη ειχε σαφως προηγηθει λογω του εμποριου.Αυτα τα προβληματα στα αστικα κεντρα 2 φορες αποτελεσαν τροχοπεδη στην αναπτυξη του ελληνικου πολιτισμου.Μια οταν δημιουργηθηκαν και μια οταν τα πρωην ισχυρα μυκηναικα κεντρα κατακλεισθηκαν απο τους δωριεις.
Στην πρωτοελλαδική περίοδο δεν υπάρχουν αστικά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, παρά μόνο οικισμοί-συνοικισμοί. Βλέπεις τι λες παρακάτω? Κατακλείστηκαν από Δωριείς. Γιατί δεν μπορείς να δεχτείς, έστω ως πιθανότητα, οι κατεστραμμένες θέσεις της πρωτοελλαδικής και μεσοελλαδικής να οφείλονταν και σε νεοφερμένους σ'αυτες?
quote:
skartadosΤωρα οσον αφορα τη δηθεν ενωση των κεντρων των αχαιων 6-7 αιωνες μετα απο την υποτιθεμενη εισοδο τους για να μην παθουν τα ιδια μονο γελιο μου προκαλει.Αν γινοταν κατι τετοιο θα λαμβανε χωρα τα πρωτα 100 χρονια.Αλλα ακομα και μετα απο 6 αιωνες τα μυκηναικα κεντρα ηταν τελειως ανεξαρτητα μεταξυ τους και το καθε ενα ειχε το δικο του βασιλια και τη δικη του εξελιξη.Οι μονες φορες που ενωθηκαν ηταν για εκστρατειες ειτε εμπορικες ειτε πολεμικες οχι ομως μονο αυτα αλλα ολοι οι ελληνες.
Το σίγουρο ήταν ότι είχαν τη δύναμη για λίγους αιώνες να κουμαντάρουν ένα σημαντικό τμήμα της Ελλάδας. Τώρα τις ακριβείς σχέσεις μεταξύ τους σε όλο το χρονικό διαστημα ανάπτυξής τους δεν μπορούμε να τις γνωρίζουμε γιατί δεν μας τις περιγράφει κανείς. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για μεγαλύτερες ενοποιητικές προσπάθειες στην Αργολίδα και τη Βοιωτία, αλλά και κάθε ανάκτορο παρά τους ξεχωριστούς βασιλείς, μπορουσε να ελεγχει μια μεγαλύτερη έκταση περα από την περιορισμένη τοποθεσια του. Σαφώς τα μυκηναϊκά ανάκτορα ήταν σοβαρότερη οργανωτική προσπάθεια και αποτέλεσαν ισχυρότερες οντότητες από τους ευάλωτους οικισμούς της πρωτοελλαδικής περιόδου..
quote:
skartadosΦιλε αγνωστικ αν αυτες οι 2 περιπτωσεις δεν ειναι απο αυτες που η παραδοση επαληθευεται απο τα αρχαιολογικα ευρηματα τοτε το θελεις σιγουρα το βιντεακι σου...
Δεν είναι για τους λόγους που έχουν εξηγηθεί. Δυστυχώς δεν είσαι καθόλου σκεπτικιστής αφού όποιος σου αναφέρει ότι βρήκε έναν τάφο κάποιου μυθικού προσώπου, τρέχεις αμεσως να τον χειροκροτήσεις χωρίς να αντιλαμβάνεσαι το αφελές της ταύτισης μυθικών φιγούρων με αρχαιολογικά ευρήματα.
quote:
skartadosΟσο για τους διδυμους ειμαι σιγουρος οτι εζησαν εκεινη την εποχη.Λογω δε του οτι φτιαξανε τοσο θαυμαστα εργα η παραδοση λεει πως μετακινουσαν τις πετρες με τη μουσικη.Ενδεικτικο δηλαδη της δυσκολιας που ειχαν και του θαυμασμου που προκαλουσαν σε ολες τις γεννιες.
Παραβλέπω την αφέλεια της ταύτισης μυθικών προσώπων με αρχαιολογικά ευρήματα και σε ξαναενημερώνω ότι τα συγκεκριμένα μυθικά πρόσωπα συνδέονται με τα τείχη της Θήβας που δεν είναι παλιότερα του 14ου αιώνα π.Χ.
quote:
skartadosΟσον αφορα το θουκιδιδη σαφως και κανει λαθος γιατι και η αργοναυτικη εκστρατεια και η κατακτηση της κρητης ηταν γεγονοτα που χρειαζονταν τεραστεια ναυτικη πειρα και σαφως προηγηθηκαν του τρωικου πολεμου.
Μην κάνεις κύκλους. Δεν έγινε κάμια εκστρατεία πριν τα τρωικά σαν σύνολο από τον ελληνικό κόσμο. Η Αργοναυτική Εκστρατεία απλά ήταν γνωστή ως μυθολόγημα πριν τη σύνθεση των ομηρικών επών(δηλαδή πριν τον 8ο αιώνα π.Χ.), αλλά έχει ενσωματώσει πολλές μεταομηρικές παραδόσεις από τις αποικίες των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο. Δεν σημναίνει ότι έγινε μια πανελλήνια εκστρατεία στον Εύξεινο Πόντο πριν τα Τρωικά(13ος/12ος αιώνας π.Χ.).
quote:
skartadosΕιδικα τα λεγομενα του ηροδοτου κυριως οσον αφορα τους φοινικες και την παρουσια τους στον ελληνικο χωρο δεν επιβεβαιωθηκαν ποτε απο την αρχαιολογικη σκαπανη...
Δεν τα ξέρεις καλά μου φαίνεται...
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=135459&ct=114&dt=29/07/2001
Κατά τις εφετινές ανασκαφικές εργασίες, οι οποίες υποστηρίζονται οικονομικά κυρίως από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και τον Δήμο Καλαμαριάς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανεύρεση φοινικικών αγγείων ανάμεσα στις μεγάλες ποσότητες της κεραμικής του 7ου-6ου αι. π.Χ. που ήλθαν στο φως.[..]Η παρουσία Φοινίκων στη Θάσο έχει βεβαιωθεί και αρχαιολογικά, με την ανεύρεση ορισμένων μικροαντικειμένων.[..]Η δράση των Φοινίκων άρχισε μετά την πτώση των μυκηναϊκών κέντρων και απλώθηκε γρήγορα σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη, όπως δείχνουν ευρήματα από θέσεις του Αιγαίου, της Σικελίας και Σαρδηνίας, ενώ αργότερα θα περιορισθεί κυρίως στο δυτικό μέρος της.
Σε έναν τάφο της Κρήτης που χρονολογείται τον 9ο αιώνα π.Χ. βρέθηκε ένα μεταλλικό αγγείο (φιάλη) με χαραγμένη πάνω του μια φοινικική επιγραφή. Στη Ρόδο (αλλά και στην Κω) υπάρχουν σημάδια Φοινικικών εγκαταστάσεων. Στην Εύβοια επίσης βρίσκουμε πολύ νωρίς σημάδια (αγγεία κλπ.) φοινικικής παρουσίας.
(Α-Φ Χριστίδης, Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, σελ.103, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών)
Ως πρότυπα του αγγειογράφου που έφτιαξε τον κρατήρα του Κεραμεικού με την θρηνωδό, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε κάποιες φοινικικές εισαγωγές των ίδιων χρόνων(σ.σ των μεσογεωμετρικών) στην Αττική.
(Εύα Μπουρνιά-Σημαντωνη, Αρχαιολογία των πρώιμων ελληνικών χρόνων, εκδ. Καρδαμίτσα)
Εν αντιθέσει με τις απόψεις του Beloch, υπάρχουν τώρα σαφείς μαρτυρίες ότι οι Φοίνικες παρασκεύαζαν αρώματα στη Ρόδο ακόμα και πριν το 700π.Χ.[..]Μέχρι σήμερα ωστόσο, η παρουσία των Φοινίκων(σ.σ. στο Αιγαίο) έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα ακόμα και από τα κεραμικά τους στην Κω και στη Ρόδο, και επίσης έχουν βρεθεί ίχνη τους στην Εφεσο
(Walter Burkert, Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός-Η Επίδραση της Ανατολής, σελ.34-40, εκδ. Παπαδήμας)
quote:
skartadosΤωρα για τη θαλασσοκρατια ...Φιλε μου οταν μιλαμε για τετοιες μακρινες εποχες σαφως και θαλασσοκρατια ειναι να ξεκινανε κατοικοι της θεσσαλιας με προορισμο την κεντρικη ιταλια για εγκατασταση.Δηλαδη το 5000π.χ τι επρεπε να κανουν?να εχουν πλοια με κανονια.Τελος παντων η θαλασσοκρατια των ελληνων ειναι αδιακοπη μεχρι και σημερα με διαφορετικες κατα περιοδους μορφες εδω και 10000 περιπου χρονια.Ειναι και αυτη μια τεραστεια αποδειξη της αυτοχθονιας και της συνεχειας του λαου μας.
Υπάρχει τρομερή δυσκολία κατανόησης βασικών εννοιών εκ μερους σου. Δεν ονομάζεις θαλασσοκρατία την ικανότητα πλεύσης των προϊστορικών ανθρώπων. Ούτε αυτή η ικανότητα έχει σχέση με αυτοχθονίες, αλλά με...ικανότητα πλεύσης. Γιατί τέτοια δυσκολία ρε παιδί μου?
quote:
skartadosΠαλι εχεις μπερδευσει τις κατευθυνσεις οπως και με τους δαναους.Οι φρυγες απο εδω εφυγαν προς την ασια και ειναι βεβαιο πως ευθυνονται και αυτοι για την υπαρξη των ομμοιοτητων με τις γλωσσες των ασιατικων λαων.
Οταν λέει έφερε κόσμο από τη Φρυγία τα πολύ παλιά χρόνια δεν σημαίνει ότι οι πληθυσμοί αυτοί ήταν Φρύγες εθνολογικά. Γεωγραφική χρήση του όρου Φρυγία κάνει.
Οσο για τους Φρύγες, αυτοί πράγματι πέρασαν στη Μικρά Ασία από την Ελλάδα, αλλά πριν την Ελλάδα εντοπίζονται στον Λουσατικό πολιτισμό(Lausitz) του 1400 π.Χ. που ξεκινάει στα εδάφη της Γερμανίας-Πολωνίας-Τσεχίας για να κατηφορίσει αργότερα στα Σκόπια, στην Αλβανία και στη Μακεδονία εως το 1200 π.Χ. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση επιβεβαιωμένης μεταναστευσης στηριζόμενη σε απτά αρχαιολογικά ευρήματα χωρίς αλλαγές "κρανίων". Αλλά ας μην ξεφεύγουμε...
quote:
skartadosΦιλε ο πλατωνας απλως ηταν αυτο που λεμε κοροιδευτικα "κεφαλας".Ουτε αλπικα ουτε διναρικα χαρακτηριστικα ειχε.Αλλα για να καταλαβεις τι ανωμαλοι ειναι καποιοι αυτον βρηκαν για παραδειγμα μη μεσογειακου τυπου στην ελλαδα.Για τον αριστιππο σου απαντησα .Πιθανον δεν ηταν ελληνικης καταγωγης λογου του τοπου που γεννηθηκε αλλα μονο ελληνικης παιδειας.
Βλέπεις, προτιμώ τον ανθρωπολόγο της ιστοσελίδας που παρέθεσα. Νομίζω είναι ειδικότερος από σένα στον καθορισμό πληθυσμών. Η εύπεπτη δικαιολογία περί "κεφάλα" δεν αρκεί. Και μην στέκεσαι μόνο σε δύο παραδείγματα απεικονήσεων. Εχουμε βρει και πραγματικά κρανία μη μεσογειακών ανθρώπων...
quote:
skartadosΗ πηγη μου για το ονομα ζευς ειναι ο διαλογος του κρατυλου στον πλατωνα.
Το έργο αυτό δεν έχει την αξία ειδικού επιστημονικού γλωσσολογικού εγχειριδίου και είναι γεμάτο παρετυμολογίες. Θα πρέπει να εμπιστεύεσαι τα συμπεράσματα τη σύγχρονης γλωσσολογικής επιστήμης που έχει μελετήσει τις γλωσσες σε διαχρονικό επίπεδο και γνωρίζει νόμους καθοριστικούς για την ετυμολογία των λέξεων, που δεν γνωριζαν οι αρχαίοι. Γι'αυτό και κατέφευγαν στην εσφαλμένη "λαϊκή" ετυμολογία.
quote:
skartadosΑπο τη στιγμη μαλιστα που οι ινδοι που προσυτηλιστικαν τον ονομαζουν ουρανιο πατερα αρα η λεξη προερχεται απο την ενωση(ζευξη) του διος(ουρανιος)και ζηνα(ζωη στη γη εννοειται).
Κατ'αρχήν οι Ινδοί δεν προσυλητίστηκαν στο συγκεκριμένο θεό ανάλογο του Δία, ουτε μπορούσε να υπάρξει το υποτιθέμενο δραστήριο ιερατείο που φαντάστηκες. Εκτός από αυτό, ξεκινάς από λανθασμένη ετυμολογική αφετηρία...
quote:
skartadosΟσο για τη λεξη ενδιαφερον ειναι δικο μου συμπερασμα.Στα λεξικα που μου εδειξες ειδα οτι το εν σε αυτην τη λεξη δεν σημαινει τιποτα.
Το "εν" στη συγκεκριμένη λέξη πιθανότατα αποδίδει το ξενικό "inter-" αφού όπως είπαμε η λέξη ενδιαφέρον είναι σημασιολογικό δάνειο αποδίδοντας το γαλλικό "interet".
quote:
skartadosΠεριμενω λοιπον να μου πεις εσυ η καποιος γλωσσολογος τι ειναι αυτο που φερει καποιος που τον κανει ξεχωριστο με την καλη εννοια για τη συγκεκριμενη λεξη..
Προφανώς η εκάστοτε ιδιαιτερότητά του που ελκύει την προσοχή μας.

Edited by - Agnostic on 28/12/2009 04:01:22
Με αυτά που γράφεις δείχνεις ότι δεν προσέχεις τι έχω παραθέσει προηγουμένως. Δεν έχεις ιδέα ότι από την 4η και 3η χιλιετία π.Χ. τα Βαλκάνια βιώνουν εγκαταλείψεις θέσεων και εισβολές νεοφερμένων από τη στέπα που τεκμηριώνονται στα αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτές οι μεταναστεύσεις και εισβολές προκαλούν αδιάκοπες μετακινήσεις πληθυσμών προς το νότο που τα σημάδια τους φτάνουν μέχρι τη Μικρά Ασία και την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έμεινε ανεπηρέαστη απ'όλα αυτά."
Εδω πραγματικα θα ηθελα αν γινεται να ακουσω και τη γνωμμη καποιων που παρακολουθουν τη συζητηση.
Οταν απο δημογραφικη αποψη σημειωνεται αυξηση πληθυσμου και μειωση των κατοικοιμενων θεσεων τι σημαινει σε ολη την ιστορια της ανθρωποτητας.
Οι ανθρωποι το κανουν αυτο επειδη κινδυνευουν αρα μαζευονται σε ενα μερος η απλως αναζητουν εκει την τυχη τους ορμομενοι απο το αρχεγονο ενστικτο της αναζητησης ενος καλυτερου αυριου?Οι πολεις πως δημιουργηθηκαν?Απο φοβο η απο αναζητηση καλυτερης πιο ευκολης και ανετης ζωης?
Γραφει ο αγνωστικ
"Στην πρωτοελλαδική περίοδο δεν υπάρχουν αστικά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, παρά μόνο οικισμοί-συνοικισμοί. Βλέπεις τι λες παρακάτω? Κατακλείστηκαν από Δωριείς. Γιατί δεν μπορείς να δεχτείς, έστω ως πιθανότητα, οι κατεστραμμένες θέσεις της πρωτοελλαδικής και μεσοελλαδικής να οφείλονταν και σε νεοφερμένους σ'αυτες?"
Ναι υπηρχαν μονο χωριουδακια που οταν οι κατοικοι τους δεν ειχαν τι να κανουνε φτιαχνανε πυραμιδες.Αν φιλε αγνωστικ ηταν ενας αυτος που μιλουσε για αυτα τα κτισματα θα υπηρχε προβλημα...Βλεπεις ομως μαζευτηκαν πολλοι και ολοι τους ειναι καταξιωμενοι επιστημονες.Επισης ολοι τους κανανε λεπτομερεστατη ερευνα και δεν ηταν περαστικοι απο τα μνημεια αυτα...
Οταν οι δωριεις κατεκλυσαν τα κεντρα αυτα η περιοχη της ν.α μεσσογειου περνουσε τεραστια οικονομικη κριση.Αρα πρωταρχικος σκοπος σε τετοιες περιπτωσεις ειναι η επιβιωση και οχι η δημιουργεια πολιτισμου.Οταν μετα απο αιωνες εξωμαλυνθηκαν τα πραγματα ο πολιτισμος πηρε παλι εμπρος.
Γραφει ο αγνωστικ
"Το σίγουρο ήταν ότι είχαν τη δύναμη για λίγους αιώνες να κουμαντάρουν ένα σημαντικό τμήμα της Ελλάδας. Τώρα τις ακριβείς σχέσεις μεταξύ τους σε όλο το χρονικό διαστημα ανάπτυξής τους δεν μπορούμε να τις γνωρίζουμε γιατί δεν μας τις περιγράφει κανείς. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για μεγαλύτερες ενοποιητικές προσπάθειες στην Αργολίδα και τη Βοιωτία, αλλά και κάθε ανάκτορο παρά τους ξεχωριστούς βασιλείς, μπορουσε να ελεγχει μια μεγαλύτερη έκταση περα από την περιορισμένη τοποθεσια του. Σαφώς τα μυκηναϊκά ανάκτορα ήταν σοβαρότερη οργανωτική προσπάθεια και αποτέλεσαν ισχυρότερες οντότητες από τους ευάλωτους οικισμούς της πρωτοελλαδικής περιόδου.."
Φιλε μην γινομαστε κουραστικοι...Στην ελλαδα δεν υπηρχε ποτε αυτοκρατορια ασιατικου τυπου ακομα και οταν μεγαλουργουσε ακριβως γιατι δεν κινδυνευε απο εξωτερικους εχθρους.Οταν αρχισε να κινδυνευει συνεχομενα, επακολουθο ηταν να γινει και η ενωση.
Γραφει ο αγνωστικ
"Παραβλέπω την αφέλεια της ταύτισης μυθικών προσώπων με αρχαιολογικά ευρήματα και σε ξαναενημερώνω ότι τα συγκεκριμένα μυθικά πρόσωπα συνδέονται με τα τείχη της Θήβας που δεν είναι παλιότερα του 14ου αιώνα π.Χ."
Φιλε αγνωστικ το 14 αιωνα χτιστικαν τα μυκηναικα τειχη της θηβας.Η θηβα ομως προυπηρχε και πιθανον οπως γινοταν συνεχεια τα υλικα της προηγουμενης οχυρωσης να χρησιμοποιηθηκαν απο τους μυκηναιους.Εκτος αν πιστευεις οτι το 2500 π.χ που κατασκευαστηκε η βαθμιδωτη πυραμιδα οι θηβαιοι εμεναν διπλα της σε καλυβακια.
Γραφει ο αγνωστικ
Μην κάνεις κύκλους. Δεν έγινε κάμια εκστρατεία πριν τα τρωικά σαν σύνολο από τον ελληνικό κόσμο. Η Αργοναυτική Εκστρατεία απλά ήταν γνωστή ως μυθολόγημα πριν τη σύνθεση των ομηρικών επών(δηλαδή πριν τον 8ο αιώνα π.Χ.), αλλά έχει ενσωματώσει πολλές μεταομηρικές παραδόσεις από τις αποικίες των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο. Δεν σημναίνει ότι έγινε μια πανελλήνια εκστρατεία στον Εύξεινο Πόντο πριν τα Τρωικά(13ος/12ος αιώνας π.Χ.)."
Η αργοναυτικη εκστρατεια συμφωνα με την ελληνικη γραμματεια ηταν πανελληνια και προηγουνταν του τρωικου πολεμου.Το γεγονος δε αυτο πλεον το επιβεβαιωνουν και αρχαιολογικα ευρηματα(χρονολογικα).Οτι και να λες και εσυ και ο θουκιδιδης κανετε λαθος.
Γραφει ο αγνωστικ
"--------------------------------------------------------------------------------
skartados
Ειδικα τα λεγομενα του ηροδοτου κυριως οσον αφορα τους φοινικες και την παρουσια τους στον ελληνικο χωρο δεν επιβεβαιωθηκαν ποτε απο την αρχαιολογικη σκαπανη...
--------------------------------------------------------------------------------
Δεν τα ξέρεις καλά μου φαίνεται..."
Φιλε αγνωστικ εχω παει στη σαντορινη 4 φορες.Ακομα και τα διαφημιστικα φυλλαδια των μαγαζιων που ειχαν πανω τους μια συνοπτικη ιστορια του νησιου ,ελεγαν πως συμφωνα με τον ηροδοτο τη σαντορινη την κατοικουσαν μετα το σεισμο οι φοινικες.Μαλιστα αυτο το θεωρουσαν ως δεδομενο ασχετα αν η αρχαιολογικη σκαπανη ποτε δεν εφερε στο φως καποια στοιχεια που να το επιβεβαιωνουν.Ομως και σε πολλα αλλα νησια μοιραζονται παρομοια φυλλαδια που αναφερουν οτι η ονομασια των νησιων οφειλεται στους εποικους φοινικες... χωρις αρχαιολογικο ιχνος για κατι τετοιο.Τουλαχιστον εσυ αναφερεις την ονομασια τους ως προελληνικη ασχετα αν εγω δεν συμφωνω καθολου με τον προσδιορισμο προ.Στο ξαναλεω ο ανθρωπος αυτος ειναι αρχιερεας της παραπληροφορησης οσον αφορα γεγονοτα που προηγηθηκαν κατα πολυ της εποχης του.
Γραφει ο αγνωστικ
"Οταν λέει έφερε κόσμο από τη Φρυγία τα πολύ παλιά χρόνια δεν σημαίνει ότι οι πληθυσμοί αυτοί ήταν Φρύγες εθνολογικά. Γεωγραφική χρήση του όρου Φρυγία κάνει.
Οσο για τους Φρύγες, αυτοί πράγματι πέρασαν στη Μικρά Ασία από την Ελλάδα, αλλά πριν την Ελλάδα εντοπίζονται στον Λουσατικό πολιτισμό(Lausitz) του 1400 π.Χ. που ξεκινάει στα εδάφη της Γερμανίας-Πολωνίας-Τσεχίας για να κατηφορίσει αργότερα στα Σκόπια, στην Αλβανία και στη Μακεδονία εως το 1200 π.Χ. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση επιβεβαιωμένης μεταναστευσης στηριζόμενη σε απτά αρχαιολογικά ευρήματα χωρίς αλλαγές "κρανίων". Αλλά ας μην ξεφεύγουμε..."
Ελεος πια ρε φιλε.Οι φρυγες ηταν απο τη τσεχια οι δωριεις ,αχαιοι ,θρακες κ.τ.λ. ΙΕ απο το κουργκαν ,οι πελασγοι ηταν συμφωνα με καποιους ΠΙΕ ,οι μινυες ηταν απο την ασια,απορω τελικα ποιοι κατοικουσαν στους 1000 νεολιθικους οικισμους που βρεθηκαν και ποιος ξερει ποσοι δεν εχουν βρεθει ακομα?Πουλιανος και αρχανθρωπος που σας χρειαζεται τελικα για να στρωσεται...
Οσον αφορα τη λεξη ζευς και την προελευση της απο τη λεξη ζηνα καθως και τη λεξη διος την αναφερει και το μεγα ετυμολογικον λεξικο.Περιμενω απαντηση τι σημαινει η λεξη δια που οποιος το φερει ειναι σημαντικος η για τις γυναικες σημαινει εγκυμοσυνη.
quote:
skartadosΟταν απο δημογραφικη αποψη σημειωνεται αυξηση πληθυσμου και μειωση των κατοικοιμενων θεσεων τι σημαινει σε ολη την ιστορια της ανθρωποτητας.
Οι ανθρωποι το κανουν αυτο επειδη κινδυνευουν αρα μαζευονται σε ενα μερος η απλως αναζητουν εκει την τυχη τους ορμομενοι απο το αρχεγονο ενστικτο της αναζητησης ενος καλυτερου αυριου?Οι πολεις πως δημιουργηθηκαν?Απο φοβο η απο αναζητηση καλυτερης πιο ευκολης και ανετης ζωης?
Μία ερμηνεία μπορεί να είναι η είσοδος νεοφερμένων και η συγκέντρωση προγενέστερων κατοίκων σε λιγότερες θέσεις για την ευκολότερη επιβίωσή τους και την υπεράσπισή αυτών. Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι για εποχές του 2000-2400 π.Χ. κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους συσχετισμούς πληθυσμιακών δυνάμεων, οπότε αναγκαστικά γίνονται υποθέσεις για τα νούμερα. Φυσικά μπορούν να δοθούν και άλλες ερμηνείες, εγώ δεν το αποκλείω.
quote:
skartadosΝαι υπηρχαν μονο χωριουδακια που οταν οι κατοικοι τους δεν ειχαν τι να κανουνε φτιαχνανε πυραμιδες.Αν φιλε αγνωστικ ηταν ενας αυτος που μιλουσε για αυτα τα κτισματα θα υπηρχε προβλημα...Βλεπεις ομως μαζευτηκαν πολλοι και ολοι τους ειναι καταξιωμενοι επιστημονες.Επισης ολοι τους κανανε λεπτομερεστατη ερευνα και δεν ηταν περαστικοι απο τα μνημεια αυτα...
Καλά κάνε λίγο υπομονή να παρω το βιβλίο του Λάζου γιατί μου φαίνεται πως όποιο κτίσμα βλέπουν μερικοί που συσσωρεύει πέτρες θα το αποκαλούν εύκολα πυραμίδα νομίζοντας ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι τρομερά σπουδαίο...
Οσο για τους ειδικούς...λυπάμαι αλλά υπάρχει έντονη διαφωνία για τις χρονολογίες, ειδικά για την πυραμίδα του ελληνικού. Δες τι βρήκα πάλι...
ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Σύμφωνα με τις ανασκαφικές μαρτυρίες και τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δομής του χρονολογείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα και όχι στην προϊστορική περίοδο, όπως πρόσφατα θέλησαν να αποδείξουν ορισμένοι ερευνητές. Στα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας θεωρούσαν την πυραμίδα ως ταφικό μνημείο ”Πολυάνδριον”, ενώ σήμερα είναι βέβαιο ότι είναι οχυρό του τύπου των μικρών φρουρίων που έλεγχαν τους οδικούς άξονες και που είναι γνωστός και από άλλες περιοχές της Αργολίδας και Κυνουρίας.
quote:
skartadosΦιλε αγνωστικ το 14 αιωνα χτιστικαν τα μυκηναικα τειχη της θηβας.Η θηβα ομως προυπηρχε και πιθανον οπως γινοταν συνεχεια τα υλικα της προηγουμενης οχυρωσης να χρησιμοποιηθηκαν απο τους μυκηναιους.Εκτος αν πιστευεις οτι το 2500 π.χ που κατασκευαστηκε η βαθμιδωτη πυραμιδα οι θηβαιοι εμεναν διπλα της σε καλυβακια.
Αν έχεις εσύ στοιχεία για κάτι περισσότερο από προϊστορικούς οικισμούς (π.χ. κάποια αστική δομή στην περιοχή)το 2500 π.Χ., φέρτα να τα δούμε. Φυσικά δεν διαφωνώ ότι οι μεταγενέστεροι κάτοικοι ενός τόπου μπορούν να χτίσουν νέα μνημεία πάνω, δίπλα ή κοντά σε παλιότερα μνημεία που βρίσκουν έτοιμα από παλιότερους κατοίκους. Απλά εσύ και μερικοί ακόμα βλέπουν τα πρώτα μνημεία, βρίσκουν μια φευγαλέα αναφορά για κάποιους μυθικούς ήρωες της περιοχής που η πολύ μεταγενέστερη παράδοση ταύτισε αυθαίρετα με τον χώρο, και νομίζετε ότι από το 3000 π.Χ. μέχρι τη μυκηναϊκή εποχή ήταν οι ίδιοι κάτοικοι με ανεξήτηλες μνήμες. Μα τι απλοϊκός τρόπος σκέψης...
Κανε λίγη υπομονή να δω από το βιβλίο που αναφέρεις τη βαθμιδωτή πυραμίδα γιατί διαβάζοντας λίγο Oliver Dickinson (Αιγαίο- Εποχή του Χαλκού, Καρδαμίτσας) αναφερεται ότι στο Αμφείο Θήβας αυτό που υπάρχει είναι μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος με έξαρμα από ωμόπλινθους, τοποθετημένος στην κορυφή ενός λόφου. Ελπίζω να μην εννοούν αυτό μερικοί ως πυραμίδα...
quote:
skartadosΗ αργοναυτικη εκστρατεια συμφωνα με την ελληνικη γραμματεια ηταν πανελληνια και προηγουνταν του τρωικου πολεμου.Το γεγονος δε αυτο πλεον το επιβεβαιωνουν και αρχαιολογικα ευρηματα(χρονολογικα).Οτι και να λες και εσυ και ο θουκιδιδης κανετε λαθος.
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά παρερμηνεύεις τα δεδομένα. Κατ'αρχήν ο μύθος της Αργοναυτικής Εκστρατείας αρχικά διαδραματιζόταν στη Δύση. Οι Βορεάδες καταδίωξαν τις Αρπυιες ως τις Στροφάδες, στα δυτικά παράλια της Πελοπονήσου. Ακόμα και οι Συμπληγάδες και ο Φινέας τοποθετούνταν στη Δύση. Η μετάθεση του ταξιδιού στην Ανατολή ήταν επινόηση κάποιου Ιωνα ποιητή. Αυτό που γνωρίζουμε για την τοποθέτηση ενός τμήματος του μύθου της Αργοναυτικής εκστρατείας πριν τον Όμηρο είναι η αναφορά στα ομηρικά έπη ορισμένων ονομάτων και στοιχείων της Αργοναυτικής Εκστρατείας, όπως το πέρασμα της Αργώς από τις Πλαγκτές, τον χαρακητηρισμό της Αργώς ως πασιμέλουσα, τα ονόματα των αδερφών Πελία και Αίσονα, τον αδερφό της Κίρκης Αιήτη και τον Εύηνο από τη Λήμνο, το γιο του Ιάσονα και της Υψιπήλης. Ολα αυτά δείχνουν ότι υπήρχε ένα μυθολογικό corpus της Αργοναυτικής Εκστρατείας πριν τη σύνθεση των ομηρικών επών, όχι ότι έγινε μαζική πανελλήνια μυκηναϊκή εκστρατεία στην Κολχίδα πριν το 13ο/12ο αιώνα π.Χ. όπου τοποθετούνται τα Τρωικά βάσει και αρχαιολογικών τεκμηρίων. Αν είχες κείμενα πριν τον 13ο/12ο αιώνα π.Χ και αρχαιολογικά στοιχεία (όχι 2-3 χρυσά μενταγιόν που επανεξετάζονται) για κατάκτηση του Εύξεινου Πόντου από τους Μυκηναίους πριν τον 13ο/12ο αιώνα π.Χ. τότε ναι, να δεχόμουν ότι έγινε μια μαζική πανελλήνια εκστρατεία πριν την Τρωική επιχείρηση. Αργότερα το έπος της Αργοναυτικής Εκστρατείας περιεργάστηκαν ένα σωρό ποιητές, δραματουργοί, μυθογράφοι για να φτάσουμε στην πληρέστερη ολοκληρωμένη εκδοχή που έχουμε για το έπος από τον Απολλώνιο το Ρόδιο την τρομερά πανάρχαιη εποχή του...3ου αιώνα π.Χ.
Για πες μου τώρα, πόσα πλοία είχε ο πανελλήνιος στόλος των Αργοναυτών Μυκηναίων? Οχι τίποτ'αλλο αλλά όταν μιλάμε για πανελλήνια εκστρατεία πρέπει να βρούμε και έναν αξιόλογο αριθμό πλοίων που μετέφεραν τους επίδοξους κατακτητές/αποικιστές.
quote:
skartadosΦιλε αγνωστικ εχω παει στη σαντορινη 4 φορες.Ακομα και τα διαφημιστικα φυλλαδια των μαγαζιων που ειχαν πανω τους μια συνοπτικη ιστορια του νησιου ,ελεγαν πως συμφωνα με τον ηροδοτο τη σαντορινη την κατοικουσαν μετα το σεισμο οι φοινικες.Μαλιστα αυτο το θεωρουσαν ως δεδομενο ασχετα αν η αρχαιολογικη σκαπανη ποτε δεν εφερε στο φως καποια στοιχεια που να το επιβεβαιωνουν.Ομως και σε πολλα αλλα νησια μοιραζονται παρομοια φυλλαδια που αναφερουν οτι η ονομασια των νησιων οφειλεται στους εποικους φοινικες... χωρις αρχαιολογικο ιχνος για κατι τετοιο.Τουλαχιστον εσυ αναφερεις την ονομασια τους ως προελληνικη ασχετα αν εγω δεν συμφωνω καθολου με τον προσδιορισμο προ. Στο ξαναλεω ο ανθρωπος αυτος ειναι αρχιερεας της παραπληροφορησης οσον αφορα γεγονοτα που προηγηθηκαν κατα πολυ της εποχης του.
Εγώ δεν θα μπλέξω με τα φυλλάδια που διαβάζεις στα διαφορα νησιά. Ζήτησες αρχαιολογική επιβεβαίωση για τους Φοίνικες στο Αιγαίο, και την πήρες. Οσο για τα τοπωνύμια, πράγματι πολλά είναι προελληνικά και αυτό υποστηρίζω (και σύσσωμη η γλωσσολογική κοινότητα), αλλά υπάρχουν ορισμένα που ενδέχεται να είναι Φοινικικά όπως η Σύρος και η Σαλαμίνα. Αλλά δεν στέκομαι εκεί. Ισως μελλοντικά να ψάξω και για παραιτέρω αρχαιολογικά στοιχεία των Φοινίκων στο Αιγαίο...
quote:
skartadosΕλεος πια ρε φιλε.Οι φρυγες ηταν απο τη τσεχια οι δωριεις ,αχαιοι ,θρακες κ.τ.λ. ΙΕ απο το κουργκαν ,οι πελασγοι ηταν συμφωνα με καποιους ΠΙΕ ,οι μινυες ηταν απο την ασια,απορω τελικα ποιοι κατοικουσαν στους 1000 νεολιθικους οικισμους που βρεθηκαν και ποιος ξερει ποσοι δεν εχουν βρεθει ακομα?Πουλιανος και αρχανθρωπος που σας χρειαζεται τελικα για να στρωσεται...
Αυτά τα γράφεις λόγω άγνοιας από προϊστορική αρχαιολογια στην Ευρώπη. Επίτρεψέ μου να έχω καλύτερη εικόνα από'σένα πάνω στο θέμα. Οσο για το ποιοι κατοικούσαν στους νεολιθικούς οικισμούς της Ελλάδας...μα φυσικά διάφοροι προελληνικοί λαοί που ενδέχεται να είναι πρόγονοι των λαών που γνωρίζουμε ως προελληνικούς.
quote:
skartadosΟσον αφορα τη λεξη ζευς και την προελευση της απο τη λεξη ζηνα καθως και τη λεξη διος την αναφερει και το μεγα ετυμολογικον λεξικο.
Ποιανού? Δωσε στοιχεία και σελίδα να το ψάξω. Η λέξη Ζήνα ήταν εναλλακτικός τύπος για τον Δία, αλλά η ζεύξη και το ζεύγος που αναφεραμε πριν βγαίνουν από άλλη ρίζα. Ετσι βρήκα και στον Μπαμπινιώτη (Λεξικό της νέας Ελληνικής Γλώσσας) και στον Χοφμαν (Ετυμολογικόν Λεξικον της Αρχαιας Ελληνικής). ακόμα και να ίσχυε η σύνδεση που επιχείρησες αυτό θα απείχε πολύ από την αποδοχή ενός ιερατείου που προσυλήτιζε αβέρτα το 2000 π.Χ. την Ασία και την Ινδία.
quote:
skartadosΠεριμενω απαντηση τι σημαινει η λεξη δια που οποιος το φερει ειναι σημαντικος η για τις γυναικες σημαινει εγκυμοσυνη.
Λεξικό πρόθημα είναι που μεταξύ πολλών εννοιών χρησιμοποιείται και για την διαφορά. Για την εγκυμνοσύνη των γυναικών δεν καταλαβαίνω γιατί έχεις κολλήσει αφού έτσι κ ιαλλιώς η λέξη "ενδιαφερουσα" αποδίσει τον ξενικό όρο μεσω ελληνικών μορφημάτων...

(Βλ Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό στο λήμμα «Ζευς»)
Δίας: Παρὰ τὴν Διὸς γενικὴν, Δίας. ῍Η εἷς τῶν Πελοπιδῶν. Γίνεται παρὰ τὸ Δέος, Δεΐας• καὶ ἐν συναλοιφῇ, Δείας, διὰ τῆς ΕΙ διφθόγγου• ὁ δέος ἐμποιῶν.
(Βλ Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό στο λήμμα «Δίας»)
Δεύς: Ζεύς
(Βλ Λεξικό Ησύχιου στο λήμμα «Δεύς»)
Ζάν: Ζεύς
(Βλ Λεξικό Ησύχιου στο λήμμα «Ζάν»)
Δία: αιτιατική του Ζεύς, έναντι του μη χρησιμοποιούμενου Δίς.
(Βλ Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης των Pappe-Passow-Κουμανούδη στο λήμμα «Δία»)
Ζήν: Ζεύς, γενική Ζηνός, δοτική Ζηνί, αιτιατική Ζήνα, αν και σπανίως του Δίός, Διί, Δία. Οι δε Δωριείς έλεγαν Ζαν, Ζανός κλπ
(Βλ Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης των Pappe-Passow-Κουμανούδη στο λήμμα «Ζήν»)
Ζεύς: γενική Διός, δοτική Διί (ή Δί στον Πίνδαρο) αιτιατική Δία, κλητική Ζεύ. Ποιητικώς δε Ζηνός, δωρική Ζανός με δοτική Ζηνί, αιτιατική Ζήνα.
(Βλ Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης των Pappe-Passow-Κουμανούδη στο λήμμα «Ζεύς»)
Εγω φιλε αγνωστικ πιστευω πως εκτος του ολοφανερου της καθαρα ελληνικης λεξης ζευς,ακριβως επειδη αυτη σημαινει την ενωση ολων αυτων των ιδιοτητων ,ειναι συνονημη με τη λεξη ζευση.Παντως εκεινο που μου εκανε την πιο μεγαλη εντυπωση ειναι οτι γραφεται μεσα στην ερμηνεια του λεξικου οτι σημαινει δε τεσσαρα.Ειμαι σιγουρος οτι αυτη την λεξη μου την εδωσες σαν παραδειγμα ΙΕ λεξης μεσα στη συζητηση μας.Πραγματικα ειναι εντυπωσιακο το τι βρισκει κανεις ψαχνοντας.Απο οτι θυμαμαι μαλιστα μου ειχες πει πως τη χρησιμοποιουν οι ινδοι.Μακαρι να υπηρχε περισσοτερος χρονος σε ολους μας για ερευνα.Πιστευω οτι η θεωρεια μου ειναι πολυ κοντα στην αληθεια.

Από τον Ηρόδοτο γνωρίζουμε ότι η Σαντορίνη ονομαζόταν Στρογγύλη και μετά Καλλίστη. Περίπου 300 χρόνια μετά την έκρηξη, το νησί αποικήθηκε από Φοίνικες εμπόρους για περίπου 250 χρόνια και μετά, γύρω στο 900 π.Χ., η Σπάρτη έστειλε αποίκους και το νησί μετανομάσθηκε σε Θήρα, ένα όνομα που διατηρεί μέχρι σήμερα."
Ενω λοιπον δεν υπαρχει ουτε ενα ευρημα που να πιστοποιει τα λεγομενα του αρχιερεα της παραπληροφορησης εντουτις αυτο συνεχιζεται να γραφεται.Απο τη στιγμη βεβαια που το δεχονται ετσι αβιαστα οι τοπικοι εκει φορεις καλως συνεχιζεται να γραφεται...Ελπιζω να μας διαβαζει καποιος σαντορινιος να μας πει τη γνωμη του.
Γραφει ο αγνωστικ
"Μία ερμηνεία μπορεί να είναι η είσοδος νεοφερμένων και η συγκέντρωση προγενέστερων κατοίκων σε λιγότερες θέσεις για την ευκολότερη επιβίωσή τους και την υπεράσπισή αυτών. Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι για εποχές του 2000-2400 π.Χ. κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους συσχετισμούς πληθυσμιακών δυνάμεων, οπότε αναγκαστικά γίνονται υποθέσεις για τα νούμερα. Φυσικά μπορούν να δοθούν και άλλες ερμηνείες, εγώ δεν το αποκλείω."
Χαιρομαι που αρχισες να υποψιαζεσαι οτι απλως εκεινη την εποχη αρχισαν να δημιουργουνται τα πρωτα προιστορικα αστικα κεντρα γι αυτο και η αναστατωση στους νεολιθικους οικισμους.
Γραφει ο αγνωστικ
"Σύμφωνα με τις ανασκαφικές μαρτυρίες και τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δομής του χρονολογείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα και όχι στην προϊστορική περίοδο, όπως πρόσφατα θέλησαν να αποδείξουν ορισμένοι ερευνητές. Στα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας θεωρούσαν την πυραμίδα ως ταφικό μνημείο ”Πολυάνδριον”, ενώ σήμερα είναι βέβαιο ότι είναι οχυρό του τύπου των μικρών φρουρίων που έλεγχαν τους οδικούς άξονες και που είναι γνωστός και από άλλες περιοχές της Αργολίδας και Κυνουρίας."
Οι ανασκαφικες μαρτυριες αυτες ειναι αντικειμενα που βρεθηκαν στο πρωτο επιπεδο του δαπεδου των πυραμιδων,λες και αυτα τα μνημεια σταματησαν να χρησιμοποιουνται μετα την κατασκευη τους.Αλλα ετσι εχουν μαθει οι αρχαιολογοι της πολυθρονας...Οσον αφορα τη κατασκευαστικη νοοτροποια ειναι φυσικο να εχει μια συνοχη γιατι ο ιδιος λαος τα εχτιζε διαχρονικα.Απλως αλλαζαν τα σχηματα.
Γραφει ο αγνωστικ
"Κανε λίγη υπομονή να δω από το βιβλίο που αναφέρεις τη βαθμιδωτή πυραμίδα γιατί διαβάζοντας λίγο Oliver Dickinson (Αιγαίο- Εποχή του Χαλκού, Καρδαμίτσας) αναφερεται ότι στο Αμφείο Θήβας αυτό που υπάρχει είναι μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος με έξαρμα από ωμόπλινθους, τοποθετημένος στην κορυφή ενός λόφου. Ελπίζω να μην εννοούν αυτό μερικοί ως πυραμίδα..."
Τις γνωμμες καποιων περαστικων απο τα μνημεια μας τις εχω πραγματικα σιχαθει.Ο σπυροπουλος εφαγε τα νειατα του εκει και εσυ μου λες τι ειπε ο καθε ενας.Καλα λενε οι αμερικανοι για την γνωμη που εχουμε ολοι μας...Παντως το βιβλιο αυτο ασχολειται ελαχιστα με τη συγκεκριμενη πυραμιδα.Εξαντλει επιστημονικα τις πυραμιδες του λυγουριου και του ελληνικου.Περισσοτερα για αυτην μπορεις να μαθεις απο το ιντερνετ η απο βιβλια του ιδιου του σπυροπουλου.Οσον αφορα για την σπανιοτητα του πρωτου βιβλιου του ηταν χαζος που δεν εγραψε και για τη συνδεση της πυραμιδας με την ομαδα ε ,θα ειχε κανει 10 επανεκδοσεις...
Γραφει ο αγνωστικ
"Αυτά τα γράφεις λόγω άγνοιας από προϊστορική αρχαιολογια στην Ευρώπη. Επίτρεψέ μου να έχω καλύτερη εικόνα από'σένα πάνω στο θέμα"
Με το νου σου μπορει να εχεις οτι θελεις....
Επιγραμματικα τωρα να αναφερω οτι τη θηβα την ονομαζαν ωγυγια δηλαδη παναρχαια....
Αν εσυ πιστευεις οτι στην κολχιδα πηγε μονο ενα πλοιο δικαιωμα σου.Εγω πιστευω πως για αυτο το θεμα οτι στοιχεια ηταν να δωσω τα εδωσα.Απλως θα περιμενουμε τα νεοτερα απο την ερευνα.
Τωρα οσον αφορα τη λεξη ενδιαφερον για μενα ειναι ξεκαθαρο οτι σημαινει φερων το δια η μεσω του δια.Θελει ψαξιμο να δουμε αν υπαρχει σε καποιο αρχαιο κειμενο για να δουμε αν ευσταθει η σχεση του με νεοτερο ξενικο ορο...
"με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερα αναγνωρίσιμη η κοινή ρίζα τους με την ελληνική (π.χ. σύγκρινε το ελληνικό "τέσσαρες" και το σανσκριτικό "catvaras")."
Ορεξη και δημιουργική φαντασία να έχεις και μπορείς να επινοείς "συνδέσεις" και "ζεύξη" μεταξύ πολλών ετυμολογικά άσχετων εννοιών."
Μαλλον δε διαβασες καλα τι γραφει το λεξικο.
"῍Η παρὰ τὸ δεύω, τὸ βρέχω, ΔΕΥΣΩ, Δεὺς καὶ Ζεύς•
Λιγο πιο κατω" Δεύς: Ζεύς
(Βλ Λεξικό Ησύχιου στο λήμμα «Δεύς»)
Αρα ΔΕΥΣΩ=ΖΕΥΣΩ.Ηρεμησες τωρα η παλι ντρεπομαι για τις πηγες μου.....