ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

BRAINSTORM31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
24/06/2004, 08:57:42
quote:
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΜΗΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΤΕΡΟΣ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΛΟΓΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΗΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑ

Ok! Κατανοητό!
Από μια πλευρά έχεις δίκιο gigenis αλλά:
δεν αρκεί να βλέπουμε τον εαυτό μας ισότιμα της άλλης "ομάδας" πρέπει να είναι όντως έτσι... και τώρα τελευταία με τις τροπολογίες και τους νόμους της Εφορίας μόνο οι λίγοι και εκλεκτοί πάλι ευννοούνται... Αρκεί να δει κανείς τα τεκμήρια για τα ακριβά αμάξια ή για αυτούς που έχουν πισίνα... Λες κι αυτός που έχει πισίνα του είναι δύσκολο να πληρώσει και 300.ΟΟΟ δρχ στην Εφορία ΗΜΑΡΤΟΝ πια!

"Τάδε έφη Avallon"

Edited by - Avallon on 24/06/2004 08:58:34

steelspringΜέλος
24/06/2004, 11:27:06
quote:
Που είναι οι αξίες, που είναι οι δυνατότητες, που είναι τα προσόντα, που είναι ο νους και το μυαλό; Εδώ κυβερνά το χρήμα!

Δεν ξέρω αν είναι καιρός για ηρωισμούς και για ήρωες, νομίζω όμως ότι θα πρέπει κάποτε η κοινωνίας μας να ωριμάσει (εμείς ως άτομα να ωριμάσουμε) και να αποδοκιμάσει τα συστήματα που συντηρούν τέτοιου είδους άθλια status quo.

Εδώ Athakandr έχουμε ένα σημείο που αξίζει να το εξετάσουμε.
Η Ελληνική κοινωνία μάλλον τείνει προς αυτό το status , παρόλα αυτά απέχει ακόμη μακράν του Αμερικανικού μοντέλου που θέλει τον έχοντα να είναι ο "αγαθός" και ¨ενάρετος" , να παίρνει δηλαδή μια ηθικοθρησκευτική διάσταση η χρηματική "αρετή".
Αντίθετα , σε μας παρατηρείται και μια ασφαλιστική δικλείδα που θέλει τον πλούσιο όχι και τόσο τίμιο , με όχι και τόσο φιλάνθρωπες μεθόδους , έως και αναμφίβολα απατεώνα και εκμεταλλευτή.
Είναι φανερό πως σε μάς υπάρχει διαφορετικό ηθικό υπόβαθρο.
Διδαχτήκαμε τη Δημοκρατία απο τους Αρχαίους μας , αλλά τι πήραμε τελικά , καί πόσο είμαστε απο αυτό που λεγόταν δημοκρατία κάποτε.
Υπήρχε Αριστοκρατία μεν , αλλά υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες Άριστοι .
Υπήρχε Αστική Δημοκρατία μεν αλλά δεν μπορούσε ένας πολίτης να συγκεντρώσει πλούτο περισσότερο απο όσο όριζαν ότι του αντιστοιχεί απο τις αποικίες , και την γή της Αττικής.
Αριστοκρατία λοιπόν βασισμένη στην αξιοκρατία η οποία με τη σειρά της βασιζόταν στην Παιδεία.
Αντίθετα , στους Πέρσες ίσχυε το μοντέλο του πανίσχυρου Βασιλιά που συγκέντρωνε όλο το χρυσάφι και συντηρούσε ένα καλοταισμένο στρατό , έκανε ότι ήθελε και δεν ρωτούσε κανέναν. Εξαγόραζε ότι και όποιον ήθελε , καί αρκετούς Έλληνες (Μηδήσαντες) .
Παραλληλίζοντας την κατάσταση , βλέπω ότι το Μηδικό μοντέλο τείνει να κυριαρχήσει παγκοσμίως.
Αν θεωρήσουμε ότι η Ιστορία μας διδάσκει, τότε ξέρουμε ότι η χρυσή αυτοκρατορία κάποια στιγμή θα διαλυθεί απο έναν πανέξυπνο στρατηγό με 40.000 οπλίτες

athakandrΜέλος
24/06/2004, 14:29:31
Αγαπητέ steelspring,

Έστι είναι όπως τα λες. Αύτό το θέμα με απασχολεί και εμένα σε προσωπικό επίπεδο, με προβληματίζει έντονα γιατί δεν μπορώ να ξεκαθαρίσω μέσα μου ποιο μοντέλο θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Από τη μια πλευρά το μοντέλο του Κομμουνισμού (με το οποίο εκ' πεποιθήσεως είμαι αντίθετος) προσφέρει τις προοπτικές για δήθεν ισότητα κλπ κλπ.

Από την άλλη το μοντέλο της Αριστοκρατίας (με το οποίο συμφωνώ σε γενικές γραμμές) αναμφίβολα δεν λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη του λαού (σωστή ή λάθος).

Από την άλλη πλευρά η οικονομία της αγοράς (με την οποία επιστημονικά μόνο συμφωνώ) οδηγεί σε ανισότητες.

Δεν ξέρω κι εγώ ο ίδιος τι θα συνιστούσε σε αυτή την περίπτωση ένα υβρίδιο, μία χρυσή τομή ανάμεσα στα διάφορα οικονομικο-κοινωνικά μοντέλα.

Πάντως είναι θλιβερό το φαινόμενο που αναφέρεις κι εσύ, της θεοποίησης του χρήματος και συνακόλουθα της αλλοτρίωσης και συρρίκνωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Φιλικά,

25/06/2004, 00:44:23
quote:

Τα όρια είναι λεπτά για τους προκατηλημένους, τους στοχεύοντες στην μετριότητα, τους προπαγανδιστές, τους εχθρούς της Ελλάδας, κλπ.

Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω οτι τα όρια είναι λεπτά και δεν είμαι ούτε προπαγανδιστής ούτε εχθρός της Ελλάδας.

Ίσως τελικά παρεξηγήθηκα. Ανέφερα οτι τα όρια είναι λεπτά αφού αυτή είναι η διαπίστωσή μου. Μη μου πείτε οτι δεν έτυχε ποτέ με το παραμικρό να σας αποκαλέσουν ρατσιστές. Είναι γεγονός οτι ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει την διαφορά.

athakandrΜέλος
25/06/2004, 02:53:58
Αγάπητέ Τσανάκαλε,

Παρότι φάνηκε σαν να φωτογράφιζα εσένα, εγώ απλώς εξέλαβα την διαπίστωσή σου ως αφορμή, όχι για εσένα, αλλά για τους κατ'επάγγελμα και καθ'έξη υποστηρικτές τόσων και τόσων θεωριών ανθελληνικών (βλ. Ινδοευρωπαίους, εθνικιστές, φυλετιστές, κλπ κλπ).

Δεν υπάρχει αληθινότερη αιτία για την σημερινή ελληνική μετριότητα και κακοδαιμονία από τη υιοθέτηση τέτοιων απόψεων. Και δεν υπάρχουν χειρότεροι εχθροί της πατρίδας μας από εκείνους που συστηματικά αποδομούν την εθνική συνοχή και υπερηφάνεια.

Μακάρι --και νομίζω πως έτσι θα γίνει τελικά-- η Ελλάδα να ορθοποδήσει απομονώνοντας τα φαντάσματα, τα χαμετυπεία, τους φανατικούς υπονομευτές, τους δήθεν ψευτοεπιστήμονες της δεκάρας, τους δήθεν intellectual.

Και δυστυχώς η φαιδρά πορτοκαλέα δεν φύεται μονάχα στους δικούς τους θλιβερούς κύκλους αλλά όταν έχουν την δυνατότητα παραπλάνησης, μεταβιβάζεται και σε άλλους που δεν έχουν ισχυρές πνευματικές αντιστάσεις.

Έτσι βλέπουμε καθημερινά όχι μόνο αυτό τον θλιβερό ωχαδελφισμό, την έλλειψη κοινωνικής συνείδησης, αλλά και την έλλειψη πραγματικής πατριωτικής συνείδησης. Δεν μπορεί κανείς να ονομάζεται πατριώτης όταν η ζωή του τελειώνει στο κατώφλι του σπιτιού του, όταν κλείνεται στο στείρο κέλυφος του ατομικισμού του, αγνοώντας για τις συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο της συμπεριφοράς του και των προτιμήσεών του.

Λυπάμαι και ενοχλούμαι καθημερινά όταν βλέπω όλα αυτά και μάλιστα όταν υπάρχουν αδιάψευστοι μάρτυρες η πνευματική παρακμή της χώρας, το χαμηλό επίπεδο οικονομικής διαβίωσης για πάρα πολλούς, η γενικότερη κατάσταση της χώρας σε όλους τους τομείς.

Είχα ανοίξει τις προάλλες ένα θέμα και κορόιδευα την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την Eurovision και πέσαν τα κοράκια να με φάνε. Δεν έχουν καταλάβει όμως ότι τα δικά τους παιδιά αν όχι και οι ίδιοι όταν συνέλθουν από κάποιο ηλεκτροσόκ, θα τους κατηγορούν για τεράστια ανεπάρκεια, για τεράστια έλλειψη δημιουργικότητας, για αποχαύνωση.

Όλα έχουν σημασία στο θέμα αυτό και είναι σχετικά.

Η αποχαύνωση οδηγεί στην έλλειψη παιδείας και την ημιμάθεια, δημιουργεί ψεύτικα είδωλα και μειώνει τις αντιστάσεις. Δημιουργείται έτσι σιγά-σιγά η αίσθηση της άκρας ατομικότητας, η αίσθηση ότι αρκεί ο άνθρωπος να ντυθεί και να φάει για να νιώσει το ανθρώπινο μεγαλείο. Έτσι υπάρχει η θέσπιση στόχων μόνο προσωπικών και μάλιστα συνήθως μόνο οικονομικών. Και όταν η μετριότητα και η αποτυχία επέρχεται τότε δημιουργούνται οι γνωστές θεωρίες της παρακμής.

Είναι γενικώς ένας ελεεινός φαύλος κύκλος, που συντηρείται δυστυχώς ακόμα και σήμερα από κάποια απομεινάρια του παρελθόντος.

Αντί να αναρωτιέσαι λοιπόν brainstorm γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, υπάρχει κάτι καλύτερο να κάνεις. Αγωνίσου με τα δικά σου μέσα. Αγνόησέ τους, όλους εκείνους που είτε στο υλικό είτε στο πνευματικό επίπεδο έχουν ξεφύγει από το ανθρώπινο πνεύμα, την ανθρωπιά δηλ. που πρέπει να διακατέχει κάθε μας ενέργεια.

Μόνο ένα κριτήριο αναγνωρίζω γαι τον διαχωρισμό των ανθρώπων και κατ' επέκταση των λαών. Το μυαλό τους, την δράση τους, την ηθική τους, την γνήσια δημιουργικότητά τους.

Η ανωτερότητα δεν κατοικεί ούτε στα χρήματα, ούτε στην χλιδή, κατοικεί στο ανθρώπινο πνεύμα.

Φιλικά,

ΔΩΡΙΔΑΜέλος
25/06/2004, 09:43:51
quote:
Η ανωτερότητα δεν κατοικεί ούτε στα χρήματα, ούτε στην χλιδή, κατοικεί στο ανθρώπινο πνεύμα.

Κι αν ακόμη είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν τη παραπάνω φράση για κανόνα τους τότε έχουν δίκιο να αισιοδοξούν για την ανθρωπότητα.

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

steelspringΜέλος
25/06/2004, 15:17:15
quote:
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΔΕΡΦΙΑ.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ, ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ : ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΟΣΟ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΝΑΙ. ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΟΜΩΣ.(ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΩ).

Κινούμενος απο αυτό που είπε στην αρχή ο Brainstorm θα πώ μια μικρή ιστορία που επισημαίνει την υποκρισία της κοινωνίας.

Ο Πατέρας λέει στον 10χρονο γυό του :
Άκου παιδί μου. Όταν μεγαλώσεις βγές και γνώρισε τον κόσμο , δοκίμασε και πειραματίσου στηζωή . Μόνο σε ένα μέρος ποτέ να μην πάς.
Σ`αυτό το σπιτάκι στο τέλος του δρόμου , αυτό με το κόκκινο φωτάκι απέξω γιατί εκεί θα δείς αυτό που ποτέ δεν θα έπρεπε να δείς.
Μόλις ο γυός έγινε 18 χρονών το πρώτο μέρος που επισκέφτηκε ήταν ακριβώς αυτό το σπιτάκι.
Και είδε αυτό που ποτέ δεν έπρεπε να δεί.
Τον πατέρα του να είναι στρογγυλοκαθισμένος στον βελούδινο καναπέ.

25/06/2004, 23:45:01
quote:
τα όρια είναι λεπτά αφού αυτή είναι η διαπίστωσή μου. Μη μου πείτε οτι δεν έτυχε ποτέ με το παραμικρό να σας αποκαλέσουν ρατσιστές.

Είναι όντως έτσι! Πολύ λεπά τα όρια που ανάλογα με την οπτική του καθενός έχεις περάσει στην απέναντι πλευρά...

quote:

"Τάδε έφη Avallon"
junk95Μέλος
26/06/2004, 18:41:53
quote:

Η θέση η δική μου είναι ξεκάθαρη. Εγώ λατρεύω οτιδήποτε Ελληνικό και θαυμάζω συνεχώς και αδιαλείπτως την Ελληνική Ιστορία. Μήπως είμαι εθνικιστής και δεν το ξέρω; Μήπως είμαι ρατσιστής;

Ναι και ναι.

Η μόνη εναλλακτική εξήγηση για μία τόσο ακραία άποψη είναι ότι είσαι απερίγραπτα ηλίθιος. Πώς αλλιώς μπορείς να βλέπεις μόνο θετικά και άξια θαυμασμού πράγματα σε οτιδήποτε έχει κάνει ένας λαός σε διάστημα 4000 χρόνων; Ούτε μία μαλακία δεν κάναμε;

Δε νομίζω όμως ότι είσαι ηλίθιος. Οπότε είσαι απλά εθνικιστής και ρατσιστής (εθνικιστής λόγω της προσέγγισής σου και ρατσιστής λόγω των συμπερασμάτων που εξάγεις από αυτήν).

Θα μπορούσες βέβαια να είχες τη δικαιολογία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που επί 20 χρόνια σου χάιδευε τα αυτιά με το πόσο δίκαιοι και σωστοί και πρώτοι ήταν πάντοτε οι Έλληνες (δηλαδή τη δικαιολογία της ημιμάθειας), αλλά όσες φορές σου παρουσιάστηκαν σε αυτό το φόρουμ στοιχεία για το αντίθετο τα αγνόησες επιδεικτικά.

ΟΚ, υπάρχουν και χειρότερα. [Όπως το να μην το παραδέχεσαι.] Πάντως είσαι εθνικιστής και καλύτερα θα ήταν να το αποδεχτείς. Είναι μια ταμπέλα που την έχεις κερδίσει με την αξία σου.

Και βέβαια δεν δέχομαι τη θετική ή lite εκδοχή του ρατσισμού: "είμαι ανώτερος, τι να κάνουμε;". Μου είναι εξίσου αποτροπιαστική με τη hardcore, ή αρνητική: "είστε κατώτεροι, ψοφήστε".

Ούτε θεωρώ πως η αγάπη για την πατρίδα σημαίνει αναγκαστικά άκριτο θαυμασμό και προγονολοατρία. Για την ακρίβεια η πατριδολαγνεία είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την αγάπη για την πατρίδα. Η πατριδολαγνεία είναι καψούρα για την πατρίδα και η προγονολαγνεία είναι νεκροφιλία και σε τελική ανάλυση ανωμαλία.

Η πραγματική αγάπη δε φοβάται να παραδεχθεί τα ελαττώματα του αντικειμένου της:
Κανείς δεν αγαπάει κάτι περισσότερο από το παιδί του, αν όμως το παιδί σου κάνει κάποιο λάθος θα του το επισημάνεις, ακριβώς επειδή το αγαπάς και θες το καλό του.

Η ιδέα ότι η επιστημονική αλήθεια μπορεί να σχετίζεται με έννοιες όπως "φιλελληνισμός" και "ανθελληνισμός" μου προκαλεί αναγούλα.
Η βαρύτητα ισχύει τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Χαβανέζους. Το ίδιο και η ιστορική πραγματικότητα του παρελθόντος.

Εν κατακλείδι athakandr, αυτό που έχω αποκομίσει από εσένα από την πρώτη μας συνάντηση σε αυτό το φόρουμ μέχρι τώρα (με εξαίρεση 2-3 μηνύματα) είναι ένα κάρο βλακείες και παραλογισμοί, με μπόλικη κεκαλυμμένη -περισσότερο ή λιγότερο- εθνικιστική υπεροψία. Κρίμα, γιατί φαίνεσαι ενδιαφέρων τύπος. Κάπου πήρε το αυτί μου ότι εγκαταλείπεις το φόρουμ και θα ασχοληθείς αποκλειστικά με ελληνοκεντρικά βιβλία. Δηλαδή αφού δεν άντεξες τον αντίλογο, από εδώ και πέρα θα ασχολείσαι αποκλειστικά με απόψεις που σου χαϊδεύουν τα ελληνολατρικά αφτιά. Και μετά λες ότι δεν είσαι εθνικιστής;

Όλα αυτά ως κριτική του σύνηθους φαινομένου: "εγώ νομίζω ότι οι Έλληνες είναι ανώτεροι και οι Αλβανοί ένα μάτσο σκατά. Είναι η απλή ιστορική πραγματικότητα. (έντρομο ύφος) ΕΙΜΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ;"

ΝΑΙ, ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ! ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ!

26/06/2004, 22:57:13
ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΤΥΧΙΑΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ! ΔΗΛΑΔΗ, ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ.

junk95Μέλος
27/06/2004, 11:10:51
Δεν είναι αλήθεια αυτό. Υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι χωρίς πτυχίο, με πιο τρανό παράδειγμα το Bill Gates. Υπάρχουν και ζώα όρθια με PhD, μην πούμε όμως ονόματα και θίξουμε υπολήψεις...

Είναι όμως αλήθεια ότι αν τις εκμεταλλευτείς σωστά οι σπουδές σου ανοίγουν το μυαλό όσο λίγα άλλα πράγματα. Είναι απίστευτη η ποσότητα και η ποιότητα της γνώσης που δέχεσαι σε κάθε εξάμηνο. Επίσης, τουλάχιστον στην Ελλάδα που το σύστημα είναι πιο χαλαρό, για 4-5 χρόνια έχεις ουσιαστικά την απόλυτη ελευθερία να ασχοληθείς με ό,τι θες και μάλιστα στην ακμή της διανοητικής σου ικανότητας. Οπότε όντως όσοι σπουδάζουν έχουν αν μη τι άλλο μία ευκαιρία να φτάσουν σε επίπεδα που όσοι δε σπουδάζουν τα φτάνουν μεν, αλλά πολύ πιο δύσκολα.

Πάντως σε γενικές γραμμές στην κοινωνία μας δεν υπάρχει "πτυχιακός" ρατσισμός. Τρία είναι τα βασικά κριτήρια του κοινωνικού ρατσισμού: η οικονομική κατάσταση, η καταγωγή και η δημοσιότητα. Αν ο πτυχιούχος δεν είναι πλούσιος ή διάσημος ή από "καλή" οικογένεια, κανένας δεν πρόκειται να τον αντιμετωπίσει με ιδιαίτερο σεβασμό.