ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΙΩΜΑ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΙΩΜΑ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

zip30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
01/02/2010, 12:04:40
quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

Να στο ξαναγράψω..

Στο samanti ο γνώστης και το γνωστό γίνονται ένα και δεν υπάρχει πτώση από αυτήν την «κατάσταση»

Δεν μιλάω για πτώση. Μιλάω για ξεπέρασμα, για σκάψιμο πιο βαθιά, για μεγαλύτερο βάθος, για κλάμα ενός μωρού που γεννιέται κι έρχεται στον κόσμο, για κλάμα ενός μοναχού που τον επισκέπτεται ο Θεός.

Το samanti είναι θάνατος. Πεθαίνεις. Και μέσα από τον θάνατο, ξαναγιεννιέσαι. Είναι αναγέννηση, ολοκληρωτική. Είναι αυτό που συμβαίνει όταν έρχεται ο Θεός (κατά Παϊσιο). Είναι αυτό που περιγράφει ο Καζαντζάκης. Είναι η στιγμή που γεννιέται ένα παιδί και ακούς το κλάμα του. Είναι αυτό που είπα κι εγώ με δικά μου λόγια στον Dr Jekyll Mr Hyde :

quote:
zip

Ότι βλέπεις, το βλέπεις για πρώτη φορά. Ότι ακούς, το ακούς για πρώτη φορά. Ότι αγγίζεις, το αγγίζεις για πρώτη φορά. Είναι σαν να λειτουργούν όλες οι αισθήσεις σου για πρώτη φορά. Είναι σαν να γεννήθηκες ξανά και όλα λειτουργούν για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά περπατάς, για πρώτη φορά μιλάς.

"ἐγὼ ὅσους ἐὰν φιλῶ, ἐλέγχω καὶ παιδεύω"
01/02/2010, 12:35:52
quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

Στο έχω απαντήσει εδώ .. από πριν με ρωτήσεις ..θα αναρωτιόταν κανείς γιατί δεν το πρόσεξες ..χμμμμ. Μπορώ να το αναλύσω και περισσότερο αν θες..

Ο θάνατος των εγώ γίνεται στην πορεία όταν αυτά εκδηλώνονται ..όταν αυτά υφίστανται σαν ¨παρουσία¨ μέσα στον ψυχισμό του ανθρώπου. Ένα εγώ έχει έναν ολόκληρο μηχανισμό ..είναι ένα ολόκληρο κέντρο που έχει δική του σκέψη τρόπο συμπεριφορά συνήθειες και πολλά αλλά.
Όταν δεν έχουμε αυτοσυνείδηση τότε έχουμε πλήρη ταύτιση με τα εγώ.

Όταν όμως μπορούμε να αφυπνίσουμε ένα μικρό ποσοστό συνείδηση μέσα στην καθημερινότητα τότε μπορεί ο Δαβίδ να τα βάλει με τον Γολιάθ.
Αρχικα με αυτό το ποσοστό συνείδηση παρατηρούμε ..κατανοούμε και εξαλείφουμε το εγώ. Το βλέπουμε πως λειτουργεί στο διανοητικό μας πως λειτουργεί στο συναισθηματικό μας στο σεξουαλικό μας στο κινητικό μας.. είμαστε υπό παρατήρηση και άγρυπνη αντίληψη.

Έχουμε επίγνωση του παρατηρητή και ταυτόχρονα εξετάζουμε και κατανοούμε όλο τον μηχανισμό κάποιου εγώ.

Δεν απαντάς. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνεις, οπότε ... δεν τρέχει κάστανο.

quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

Αυτά τα δάκρια που λες του γέροντα παισιου τα έχω ζήσει και είναι από την αβάσταχτη ευδαιμονία της παρουσίας.

Μπράβο, αφού τα έχεις ζήσει, ok. Παρεπιπτόντως, η ευδαιμονία δεν είναι ποτέ αβάσταχτη. Λεπτομέρειες θα μου πεις ... λεπτομέρειες.

Στην καρδιά ή στην ουσια δηλ στην χωρίς εγώ κατάσταση δεν υπάρχει πόνος και κλάμα αλλά χαρά και ευδαιμονία.. κοιτά τι λέει ο φιλος σου ο osho.

Δεν με ενδιαφέρει ο Osho. Παρ' όλο που λέει τα ίδια με μένα.

"Και μονό μέσα σε εκείνο το ξύπνημα, έρχεται να γνωρίσει τι είναι ευδαιμονία. Το σώμα γνωρίζει την απόλαυση, ο νους γνωρίζει την ευτυχία, η καρδιά γνωρίζει τη χαρά και το τέταρτο γνωρίζει την ευδαιμονία .Η ευδαιμονία είναι ο στόχος και η επίγνωση είναι το μονοπάτι που οδηγεί προς την ευδαιμονία.", λέει. Κι εγώ λέω :

Η χαρά και η ευδαιμονία έρχονται μετά, μετά ... αφ' ότου "σκάψεις πιο βαθιά", αφ' ότου "ακούσεις κλάματα από τον άλλον όχτο" και δεν φοβηθείς, μετά ... κατόπιν, στην συνέχεια, σαν φυσικό επακόλουθο, σαν αβίαστη συνεπαγωγή, σαν ανέλπιστο δώρο. Κι αυτό, κι αυτό πάλι το έχω ξαναπεί :

"Αυτό το πράγμα, έτσι και το πάθεις μια φορά, ξέρεις πια τον τρόπο. Αυτό δηλ. το "πως" βρίσκει την απάντησή του. Ε, από 'κει κι έπειτα, όλα έρχονται με την σειρά τους."

Edited by - zip on 01/02/2010 13:05:54

01/02/2010, 12:44:51
quote:

Osho

"Και μονό μέσα σε εκείνο το ξύπνημα, - που ; μέσα σε εκείνο το ξύπνημα, ΜΕΣΑ - έρχεται να γνωρίσει τι είναι ευδαιμονία. Το σώμα γνωρίζει την απόλαυση, ο νους γνωρίζει την ευτυχία, η καρδιά γνωρίζει τη χαρά και το τέταρτο γνωρίζει την ευδαιμονία .Η ευδαιμονία είναι ο στόχος και η επίγνωση είναι το μονοπάτι που οδηγεί προς την ευδαιμονία."

zip

Η μετατροπή (θάνατος) των "εγώ", γίνεται μέσα στο βυθό. - που ; μέσα στον βυθό, ΜΕΣΑ - Όσο πιο πολύ βουτάς, όσο πιο βαθιά βουτάς, τόσο πιο πολλά "εγώ" πεθαίνουν. Τόσο λιγότερα μένουν στην επιφάνεια. Και κάποια στιγμή δεν έχεις πια "εγώ".

ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

Ο θάνατος των εγώ γίνεται στην πορεία όταν αυτά εκδηλώνονται ..όταν αυτά υφίστανται σαν "παρουσία" μέσα στον ψυχισμό - που ; μέσα στον ψυχισμό, ΜΕΣΑ - του ανθρώπου.

Διαφωνείς με τον εαυτό σου ; Ξέρεις τι γράφεις ; Συνειδητοποιείς τι λες ; Τα ίδια λες. Τα ίδια! Πρώτη φορά βρίσκω άνθρωπο να διαφωνεί με τον εαυτό του χωρίς να το ξέρει ο ίδιος! Χωρίς να το συνειδητοποιεί ! Πρώτη φορά ... Είσαι σπάνιος αγόρι μου, δυσεύρετος. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο ασυνείδητος είσαι!

Ενώ είχες πει :

"Αν δεν υπάρξει η μετατροπή (θάνατος) των εγώ σε ανώτερες ενέργειες - Dr Jekyll Mr Hyde, αυτό το "ανώτερες ενέργειες" είναι εξαιρετικά σαφέστατο, έτσι ; Πιο σαφέστατο δεν γίνεται. Κάτι έλεγες πριν για αοριστολογίες φίλε ... - ,τότε ο δρόμος σταματά στις βουτιές."

μετά έρχεσαι και λες :

"Ο θάνατος των εγώ γίνεται στην πορεία και μέσα στον ψυχισμό του ανθρώπου".

Η "πορεία" αγόρι μου είναι αυτή που λέω : Η κάθοδος που συνοδεύεται πάντα από μια άνοδο και η άνοδος που συνοδεύεται πάντα από μια κάθοδο. Δεν νοείται άνοδος χωρίς κάθοδο, ούτε κάθοδος χωρίς άνοδο. Αυτή είναι η πορεία. Βουτάς, ανεβαίνεις στην επιφάνεια, ξαναβουτάς, ξανά ανεβαίνεις πάνω, και πάει λέγοντας ... Όταν βουτάς, δεν παίρνεις "μέσα στον ψυχισμό" σου και τα "εγώ" σου ; Τα αφήνεις στην απ' έξω ; Στην βάρκα να σε περιμένουνε ; Μαζί σου τα παίρνεις, σε ακολουθούν, τα έχεις, τα κουβαλάς.

Μάθε να διαβάζεις! Μάθε να διαβάζεις & συνειδητοποίησε τι γράφεις και τι λες!

Edited by - zip on 01/02/2010 13:56:27

01/02/2010, 12:51:08
quote:

Osho

Επίγνωση σημαίνει να είσαι ξύπνιος στο παρών στη στιγμή. Από τη στιγμή που μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την ποιότητα, έχουμε το κλειδί της αυτοκυριαρχίας σε κάθε επίπεδο της ζωης μας.

zip

Σου είπα ΤΙ αλλάζει μετά την "βουτιά". Η ποιότητα. Η κατανόηση.

Μάθε να διαβάζεις! Μάθε να διαβάζεις!

01/02/2010, 12:56:34
Σε ξαναρωτάω : Έχεις κάνει ποτέ κάθοδο ; Έχεις κάνει ; Ξέρεις τι σημαίνει αυτό ;

01/02/2010, 13:53:42

quote:
"Ο θάνατος των εγώ γίνεται στην πορεία και μέσα στον ψυχισμό του ανθρώπου"

Ο ψυχισμός φίλε μου δεν είναι η ουσία η καθαρή επίγνωση αλλά τα ψυχολογικα επιπρόσθετα,τα εγώ που το καθένα και όλα μαζί κάνουν τον ψυχισμό δηλ ένα ψυχολογικό προφίλ.

Στην προκειμένη περίπτωση ψυχισμό εννοώ ένα ψεύτικο κέντρο ύπαρξης. Ισως δεν χρησιμοποίησα την κατάλληλη λέξη.

Καλή προσπάθεια έκανες ..μπράβο!!

quote:
Σε ξαναρωτάω : Έχεις κάνει ποτέ κάθοδο ; Έχεις κάνει ; Ξέρεις τι σημαίνει αυτό ;

ναι,ναι θα σου απαντησω για να μου πεις οτι παλι δεν απαντω οκ! καληνυχτα

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

01/02/2010, 14:09:52
Βασικά εγώ δε βλέπω κάποια ουσιαστική διαφωνία σε πολλά απο όσα λέτε πέρα απο αυτό για την γνώση 100 ζωών με το οποίο κ γω διαφωνώ.
quote:

quote:

ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ
Αυτό φίλε δεν είναι SAMANTI αλλά satori. Μπήκες βγηκες…| «Μετά χάνεται η συμμετοχή, γιατί επιστρέφεις στην επιφάνεια.»
Λαμβάνεις γνώση για 100 ζωες..

Να στο ξαναγράψω..

Στο samanti ο γνώστης και το γνωστό γίνονται ένα και δεν υπάρχει πτώση από αυτήν την «κατάσταση»(επιστροφή στη προηγούμενη κατάσταση)

Δεν λαμβάνεις γνώση για μια στιγμή οι οποία αξίζει για 100 ζωες αλλά ο γνώστης και το γνωστό γίνονται ένα.

ΖΙΠ

Δεν μιλάω για πτώση. Μιλάω για ξεπέρασμα, για σκάψιμο πιο βαθιά, για μεγαλύτερο βάθος, για κλάμα ενός μωρού που γεννιέται κι έρχεται στον κόσμο, για κλάμα ενός μοναχού που τον επισκέπτεται ο Θεός.

Και προηγουμένως:
quote:
ΖΙΠ
Μετά χάνεται η συμμετοχή, γιατί επιστρέφεις στην επιφάνεια.

Αυτό που καθαρά λέει ο Υπηρέτης είναι ότι στην κατάσταση ΣΑΜΑΝΤΙ
1)Δεν υπάρχει επίστροφή στην επιφάνεια.
2)Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε παρατηρητή κ παρατηρούμενο
. Δεν υπάρχει γνωστικό αντικείμενο οποιαδήποτε είδους.

Επομένως θα σημειώσω τις διαφορές σας όπως τις καταλαβαίνω(κ καλό είναι κ εσύ φίλε Ζιπ να τις γράφεις με τον ίδιο τρόπο ώστε να έιναι ξεκάθαρες κ φανερές ώστε να μην δημιουργεί τα μπλεξίματα που δημιουργούνται στον αναγνώστη μέσω των πολλών quotes)

Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ διαφωνεί ως προς αυτά:
1) Με μια βουτιά -η οποία μπορεί να φτάσει κ σε τέτοιος βάθος που να βιώσεις ευδαιμονία/τον ανώτερο εαυτό- δεν μπρορείς να θεωρηθείς "ελευθερος"(όπως είχες αναφέρει παλιότερα Ζιπ) ούτε κ "παντογνώστης" (κ η έννοια καθ αυτή είναι λάθος).

Μια βουτιά όπως σωστά αναφέρεις έχει "εκπαιδευτικό" χαρακτήρα, δηλαδή την κατανόηση των εγώ. Η βουτιά ακόμα κ για έναν εγωικό άνθρωπο μπορεί να φτάσει κάποιον ως την ευδαιμονία, ως την βίωση του ανώτερου εαυτού. Αλλά αυτή η ευδαιμονία θα διαρκέσει τόσο όσο κ η βουτιά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο άνθρωπος έχει ΕΓΩ. Ένας εγωικός άνθρωπος έχει περιορισμένη αναπνοη: δεν μπορεί εκ τούτου να είναι μόνιμα ευδαίμονας. Αν δεν είχε Εγώ όμως θα μπορούσε. Ενας άνθρωπος λοιπόν που μετά απο ΚΟΠΟ και όχι μετά απ τον ΚΟΠΟ ΜΙΑΣ Κ ΜΟΝΗΣ ΒΟΥΤΙΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ αλλά απο ΟΣΟ ΚΟΠΟ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΩ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. ΤΟΤΕ λέμε ότι μπαίνει σε κατάσταση ΣΑΜΑΝΤΙ.

ΣΕ ΑΥΤΗ τη κατάσταση ο ο ΓΝΩΣΤΗΣ δεν διαφέρει απο το ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ έτσι -κατά τα ανθρώπινα μέτρα- θα μπροούσαμε κατα σύμβαση να πούμε ότι αυτός είναι ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ. Στην ρπαγματικότητα όμως αυτός ΕΙΝΑΙ. ΔΕΝ είναι ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ή ο ΖΙΠ, ΕΙΝΑΙ σκέτο. Δεν διαχωρίζεται απ το υπόλοιπο σύμπαν. Απλά ΕΙΝΑΙ.

Φίλε ΥΠΗΡΕΤΗ δε ξέρω αν τα εχω γράψει σωστά οπότε όποια διόρθωση θες να κάνεις είσαι ευπρόσδεκτος Νομίζω ότι απεικόνισα με τον καλύτερο τρόπο τις απόψεις του καθενός. [/red]

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 01/02/2010 14:13:57

01/02/2010, 14:12:31
quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

Ο ψυχισμός φίλε μου δεν είναι η ουσία η καθαρή επίγνωση αλλά τα ψυχολογικα επιπρόσθετα,τα εγώ που το καθένα και όλα μαζί κάνουν τον ψυχισμό δηλ ένα ψυχολογικό προφίλ. [ ωωωω! μωρέ τι μας λες ; σοβαρά ; ]

Στην προκειμένη περίπτωση ψυχισμό εννοώ ένα ψεύτικο κέντρο ύπαρξης. Ισως δεν χρησιμοποίησα την κατάλληλη λέξη.

Μάλιστα ... ένα ψεύτικο κέντρο ύπαρξης. Μα ... για στάσου, τότε η πρότασή σου " Ο θάνατος των εγώ γίνεται στην πορεία και μέσα στον ψυχισμό του ανθρώπου" , γίνεται

"Ο θάνατος των εγώ γίνεται στην πορεία και μέσα ... σε ένα ψεύτικο κέντρο ύπαρξης του ανθρώπου". Γιαλαντζί θάνατος δηλ. ψεύτικος θάνατος αφού γίνεται σε ένα ψεύτικο κέντρο. Πάλι δεν χρησιμοποιήσες την κατάλληλη λέξη. Άντε ... βρες καμιά άλλη, δεν ταιριάζει αυτή.

ναι,ναι θα σου απαντησω για να μου πεις οτι παλι δεν απαντω οκ! καληνυχτα

Δηλ. μου απαντάς για να σου πω ότι πάλι δεν απαντάς ; Γι' αυτό το λόγο το κάνεις ; χαχαχαχα! Δεν σου πω τίποτε φίλε. Αυτοί που διαβάζουν, κατάλαβαν ...

01/02/2010, 14:29:05
Dr Jekyll Mr Hyde,

τι προσπαθείς να κάνεις ;

Αν δεν υπάρξει επιστροφή στην επιφάνεια, ξέρεις τι θα συμβεί ; Μπορείς να διανοηθείς ; Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι συνέχεια σε κατάσταση samanti ; Πως το βλέπεις ; Μπορεί να συμβεί ; Πως την κόβεις την δουλειά ; Γίνεται ; Μπορεί να γίνει ; Τι νομίζεις δηλ. εσύ ; Ποια είναι η γνώμη σου ;

Στο samanti πεθαίνεις. Πεθαίνεις και ξαναγεννιέσαι. Πρόσεξε ! Ο θάνατος εδώ δεν έχει μεταφορική σημασία. Είναι κυριολεκτικός. Θάνατος. Τέρμα, fin, the end. Δηλ. είναι το βαθύτερο σημείο του βαθύτερου ωκεανού. Πιάνεις πάτο, αμμούδα, τέλος, δεν έχει μετά τίποτε. Κυριολεκτικά πεθαίνεις. Φυσιολογικά πεθαίνεις. Όχι μεταφορικά. Όχι "σαν να πεθαίνεις". Πεθαίνεις.

Μπορεί ένας άνθρωπος να πεθαίνει συνέχεια χωρίς να επιστρέφει ξανά στην ζωή ; Πως το βλέπεις ; Πως το κόβεις ;

Έπειτα, εγώ δεν μιλάω για μια και μόνη βουτιά. Ξέρεις πόσες βουτιές έχω κάνει εγώ ; τι να λέμε τώρα ... ;;; το θέμα δεν είναι πόσες βουτιές θα κάνεις, στο ξαναείπα. Το θέμα είναι που θα φτάσεις, δηλ. σε ποιο βάθος θα πας. Πόσο βαθιά θα πας. Θα πας -30m ; Θα πας -110m ; Θα πας -200m ; Εκεί είναι το θέμα. Ε, κάπου θα τελειώσει ο βυθός. Ο ωκεανός του εαυτού μας, μπορεί να έχει μεγάλο βάθος, αλλά το βάθος του δεν είναι απύθμενο. Έχει πυθμένα. Έχει τέλος. Ε, κάποια στιγμή, αν βουτάς συνέχεια, κάποια στιγμή θα φτάσεις αυτόν τον πυθμένα. Αφού περάσεις το σκοτάδι, αφού περάσεις το κρύο. Αφού κλάψεις. Ε, τότε μπαίνεις στο samanti.

Εσύ τώρα τι λες ; Πόσο χρόνο μπορείς να μείνεις στον πυθμένα ; Συνέχεια ; Για πάντα ; Ε μα τότε χάθηκες από την επιφάνεια. Μπήκες, βούτηξες και δεν ξαναβγήκες. Έμεινες εκεί. Έγινες φύκι. Ο σκοπός μας δεν είναι να γίνουμε φύκια. Ο σκοπός μας είναι να φτάσουμε στον πυθμένα του εαυτού μας και πρόσεξε - να βγούμε σώοι και αβλαβείς - στην επιφάνεια. Όχι απλώς να βγούμε. Να βγούμε σώοι και αβλαβείς. Ξέρεις πόσοι άνθρωποι βγήκαν άρρωστοι ; Βγήκαν νεκροί απο 'κει μέσα ; Το ξέρεις ; Ξέρεις πόσοι βγήκαν "παράλυτοι" ; Πόσοι βγήκαν με νοητικά προβλήματα ; Άσε μεγάλε ... άσε ... τι να λέμε τώρα ... ;;;

Μια σημαντική και ουσιώδης σημείωση :

Στις απαντήσεις μου, χρησιμοποιώ την λέξη "είναι". Αυτό το κάνω για καθαρά πρακτικούς λόγους, γιατί η γλώσσα μας το απαιτεί και γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πω αυτό που θέλω να πω. Στην πραγματικότητα, στην βαθύτερη ουσία της Ύπαρξης, δεν υπάρχει "είναι". Υπάρχει "γίνεται". Αν μετρήσει κάποιος τις φορές που χρησιμοποιώ αυτήν την λέξη, το "είναι" δηλ. θα δει ότι δεν είναι - να! το πάλι - πολλές. Για να βοηθηθείτε ακόμη περισσότερo στην κατανόηση των εννοιών που αναλύω, αντικαταστήστε την λέξη "είναι", με την λέξη "γίνεται".

Edited by - zip on 01/02/2010 14:59:57

01/02/2010, 14:37:35
Ο θάνατος των εγώ γίνεται στην πορεία όταν αυτά εκδηλώνονται ..όταν αυτά υφίστανται σαν ¨παρουσία¨ μέσα στον ψυχισμό του ανθρώπου. Ένα εγώ έχει έναν ολόκληρο μηχανισμό ..είναι ένα ολόκληρο κέντρο που έχει δική του σκέψη τρόπο συμπεριφορά συνήθειες και πολλά αλλά.

Όταν όμως μπορούμε να αφυπνίσουμε ένα μικρό ποσοστό συνείδηση μέσα στην καθημερινότητα τότε μπορεί ο Δαβίδ να τα βάλει με τον Γολιάθ.
Αρχικα με αυτό το ποσοστό συνείδηση παρατηρούμε ..κατανοούμε και εξαλείφουμε το εγώ. Το βλέπουμε πως λειτουργεί στο διανοητικό μας πως λειτουργεί στο συναισθηματικό μας στο σεξουαλικό μας στο κινητικό μας.. είμαστε υπό παρατήρηση και άγρυπνη αντίληψη.

Έχουμε επίγνωση του παρατηρητή και ταυτόχρονα εξετάζουμε και κατανοούμε όλο τον μηχανισμό κάποιου εγώ.

Διάβαζε καλύτερα όλο το κείμενο και όχι μια πρόταση και γελά λίγο αργότερα. Με έφτιαξες πάλι..χαχαχα, μπραβο ξανα..

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

01/02/2010, 14:40:10
quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

Άρχισε το κόλλημα παιδιά. Μέρες θα το λέει τώρα αυτό ... ε, ρε γλέντια!

quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

Διάβαζε καλύτερα όλο το κείμενο και όχι μια πρόταση και γελά λίγο αργότερα.

Διαβάζω αυτά που γράφεις αγόρι μου. Αυτά που γράφεις. Εσύ τα διαβάζεις ; Sorry αλλά δεν μπορώ να γελάσω αργότερα. Αργότερα θα πάω σπίτι μου. Και φυσικά, δεν θα κουβαλήσω εσένα μαζί μου ... Ας γελάσω τώρα λοιπόν ... χαχαχαχαχαχαχαχαχα!

Άντε γεια ... χαχαχαχαχαχα!

Edited by - zip on 01/02/2010 14:52:01

01/02/2010, 15:05:00
quote:
Έπειτα, εγώ δεν μιλάω για μια και μόνη βουτιά. Ξέρεις πόσες βουτιές έχω κάνει εγώ ; τι να λέμε τώρα ... ;;; το θέμα δεν είναι πόσες βουτιές θα κάνεις, στο ξαναείπα. Το θέμα είναι που θα φτάσεις, δηλ. σε ποιο βάθος θα πας. Πόσο βαθιά θα πας. Θα πας -30m ; Θα πας -110m ; Θα πας -200m ; Εκεί είναι το θέμα. Ε, κάπου θα τελειώσει ο βυθός. Ο ωκεανός του εαυτού μας, μπορεί να έχει μεγάλο βάθος, αλλά το βάθος του δεν είναι απύθμενο. Έχει πυθμένα. Έχει τέλος. Ε, κάποια στιγμή, αν βουτάς συνέχεια, κάποια στιγμή θα φτάσεις αυτόν τον πυθμένα. Αφού περάσεις το σκοτάδι, αφού περάσεις το κρύο. Αφού κλάψεις. Ε, τότε μπαίνεις στο samanti.

Kαι εσύ μπήκες στο SAMANTI και τώρα είσαι κυριολεκτικά νεκρός και αναστημένος χαχαχα είσαι φοβερός!! μπράβο να δω πόσα μπράβο θα μαζέψεις!

quote:
Γνωρίζω την Ύπαρξη και όλα τα επίπεδά της (από το βαθύτερο, το χαμηλότερο έως και το υψηλότερο). [...] Και η Γνώση αυτή προέρχεται από προσωπικό βίωμα.

Έχεις φτάσει στο samanti…μάλιστα! Στο τέρμα του βυθού και ξαναγυρνάς στην επιφάνεια ..και ξανά βουτιές… αλλά όποιος φτάνει στο samanti πεθαίνει στην κυριολεξία και ανασταίνεται, γιατί δεν εξηγείτε το πώς είσαι εδώ….αλλά εσύ συνεχίζεις της βουτιές ..μπράβο ..

Ναι γέλα και εσύ να γελάμε και οι υπόλοιποι εδώ μέσα να κάνουμε κέφι και γλεντια.

Άντε με έκανες και ποιητή!

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

Edited by - ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ on 01/02/2010 15:09:07

01/02/2010, 20:03:17
quote:
Dr Jekyll Mr Hyde,

τι προσπαθείς να κάνεις ;

Και εγω είχα την ίδια απορία για σένα!
Απλα, πιέζω ώστε να γίνει διασάφηση των θέσεων του καθενός εδώ μέσα..

quote:
Αν δεν υπάρξει επιστροφή στην επιφάνεια, ξέρεις τι θα συμβεί ; Μπορείς να διανοηθείς ; Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι συνέχεια σε κατάσταση samanti ;
Αυτή είναι ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για να ΕΙΣΑΙ Σαμαντι. Γιατί δηλαδή να μην έχουμε πρόσβαση στην αιώνια ευδαιμονία? Ακόμα κ αν όπως λες πεθαίνεις ως σώμα. Τι το κακό έχει αυτό αφού μετά θα πας προφανώς σε κάποιο ανώτερο στάδιο ύπαρξης?
quote:
Εσύ τώρα τι λες ; Πόσο χρόνο μπορείς να μείνεις στον πυθμένα ; Συνέχεια ; Για πάντα ; Ε μα τότε χάθηκες από την επιφάνεια. Μπήκες, βούτηξες και δεν ξαναβγήκες. Έμεινες εκεί. Έγινες φύκι.
Τότε δεν είσαι Σαμαντί. Ο Σαμαντι μπορεί να είναι σε αυτή τη κατάσταση πλένοντας τα πιάτα κ σκουπίζοντας την αυλή.. Για αυτό λέμε ότι είναι μόνιμη κατάσταση. Για εκείνον ο βυθός δεν είναι τίποτα. Είναι ένα πλάτσα πλούτσα που λέμε. Εμείς για να μπούμε σε αυτή τη κατάσταση μπορεί κ να πρέπει να διαλογιστούμε ωρες, μέρες δεν ξέω κ γω. Ο Σαμαντι δεν καταβάλλει κόπο για να φτάσει στην ευδαιμονία γιατί καταβάλλεις κόπο μόνο όταν στο έργο σου χρειάζεται να ασκείς κάποια δύναμη κάπου. Στα εγώ μας δηλαδή, στην αναγνώριση, εξάλειψη κ προστασία απο αυτά. Αυτός δεν έχει Εγώ επομένως τίποτα δεν τον χωρίζει απ την ευδαιμονία. Εμάς τα εγώ είναι που μας χωρίζουν..
Τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω. Ας με διορθώσει κ πάλι ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ αν έχω λάθος αντίληψη του πράγματος.

"..The Matrix can't tell you who you are"
Όταν ο άνθρωπος είναι σίγουρος για τον θεό ο θεός αμφιβάλλει για τον άνθρωπο..
Ασυνείδητος πάει να πει απόλυτα ταυτισμένος με τη σκέψη και το συναίσθημα

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 01/02/2010 20:09:21

02/02/2010, 07:08:51
quote:
Dr Jekyll Mr Hyde

Γιατί δηλαδή να μην έχουμε πρόσβαση στην αιώνια ευδαιμονία?

Πρόσβαση στην ευδαιμονία έχουμε όλοι μας. Ο καθένας μας.

Ακόμα κ αν όπως λες πεθαίνεις ως σώμα. Τι το κακό έχει αυτό αφού μετά θα πας προφανώς σε κάποιο ανώτερο στάδιο ύπαρξης?

Την υπέρτατη Γνώση, ο άνθρωπος μπορεί να την κατακτήσει στην ζωή του. Σ' αυτήν την ύπαρξη που βρίσκεται σήμερα, τώρα, όχι στην άλλη. Ότι είναι να κάνει, θα πρέπει να το κάνει τώρα, σ' αυτήν την ζωή που βρίσκεται. Όχι στην άλλη.

Ένα λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ακριβώς αυτό που κάνεις κι εσύ. Νομίζουν πως επειδή θα πάνε σε κάποιο ανώτερο στάδιο ύπαρξης, ε, εντάξει, ότι είναι να κάνουν, θα το κάνουν τότε. Αυτό τους κάνει τεμπέληδες. Σκέφτονται, "έχω κι άλλη ζωή για να ολοκληρώσω την διαδικασία, έχω κι άλλη ζωή για να καταφέρω ότι δεν κατάφερα σ' αυτή". Αμ, δεν έχεις. Ότι είναι να κάνεις, κάνε το τώρα.

02/02/2010, 07:38:45
quote:
Dr Jekyll Mr Hyde

Αυτή είναι ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για να ΕΙΣΑΙ Σαμαντι

Τότε δεν είσαι Σαμαντί

Σου είπα : Στην Ζωή, στην Ύπαρξη, δεν υπάρχει "είμαι", υπάρχει μόνο "γίγνεσθαι", υπάρχει μόνο "γίνομαι". Το Σαμάντι είναι μια κατάσταση. Κανένας δεν ΕΙΝΑΙ σαμάντι. Είναι μια κατάσταση που έρχεται. Μια απλή ονομασία αυτής της κατάστασης. Μπορείς να το ονομάσεις κι αλλιώς, πιο απλά και να το περιγράψεις πιο απλά, όπως κάνει ο γέροντας Παϊσιος : "όταν έρχεται - ποιο έρχεται ; τι έρχεται ; μπορείς να το πεις όπως γουστάρεις, θεό, σαμάντι, ξύπνημα, επίγνωση, Φώτηση, όπως θέλεις πες το, όταν έρχεται αυτή η κατάσταση - τα μάτια γίνονται βρύσες". Γίνονται βρύσες. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μάτια ΕΙΝΑΙ βρύσες. Πότε γίνονται βρύσες ; Για πάντα γίνονται βρύσες ; Όχι. Όταν έρχεται. Τι έρχεται ; Αυτή η κατάσταση.

Ο Osho λέει : "Και μόνο μέσα σε εκείνο το ξύπνημα, έρχεται να γνωρίσει τι είναι ευδαιμονία.". Πότε δηλ. ; Μόνο τότε. Όχι πάντα. Τι έρχεται ; Ποιος έρχεται ; Ο άνθρωπος. Έρχεται και μένει ; Όχι. Έρχεται και φεύγει. Είναι επισκέπτης, μουσαφίρης. Μέσα σε εκείνη την κατάσταση, ο Osho το λέει "μέσα σε εκείνο το ξύπνημα", μέσα από την επίγνωση δηλ. - Άλλωστε, Επίγνωση, σημαίνει ακριβώς αυτό το πράγμα, επί της Γνώσης δηλ. ένας πολλαπλασιασμός της Γνώσης (αυτό που λέω εγώ "γνώση 100 ζωών") - συμβαίνουν όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα : ευδαιμονία, αρμονία, ενότητα, κτλ. Ο επισκέπτης λοιπόν, αυτός που έρχεται, αυτός που μπαίνει σ' αυτήν την κατάσταση, αποκτάει Γνώση αυτής της κατάστασης. "Το σώμα γνωρίζει την απόλαυση, ο νους γνωρίζει την ευτυχία, η καρδιά γνωρίζει τη χαρά και το τέταρτο γνωρίζει την ευδαιμονία." Μιλάει ξεκάθαρα για Γνώση. Και μάλιστα για Γνώση x 4 φορές, εδώ, στην πρότασή του δηλ. "Από τη στιγμή που μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την ποιότητα, έχουμε το κλειδί της αυτοκυριαρχίας σε κάθε επίπεδο της ζωης μας." Από την στιγμή κι έπειτα, και μετά, μετά την επιστροφή μας δηλ. μετά την επίσκεψή μας δηλ. από αυτήν την κατάσταση, έχουμε το κλειδί της αυτοκυριαρχίας σε κάθε επίπεδο της ζωης μας. Και σου είπα : Αυτό είναι που αλλάζει μετά, η ποιότητα, η κατανόηση.

Λέγοντας "γνώση 100 ζωών", αναφέρομαι κι εγώ σ' αυτόν τον πολλαπλασιασμό, σ' αυτό ακριβώς το επί της Γνώσης. Πάρε 100 ζωές και πολλαπλασίασε την γνώση που αποκτάει κάποιος στην μία και μοναδική ζωή του x 100 φορές. Τι θα έχεις ; Επίγνωση, μια κατάσταση δηλ. επί της Γνώσης. Γι' αυτό σου είπα, είναι μεταφορά αυτό που λέω, μπορούσα να είχα βάλει 1000, 10000. Ένας συντελεστής αλλάζει, τίποτε άλλο. Θα μπορούσα δηλ. να πω, κάτι ανάλογο με αυτό που λέει και ο Osho, δηλ. "τότε ο άνθρωπος, γνωρίζει το ένα, γνωρίζει το άλλο, γνωρίζει το τρίτο, γνωρίζει το τέταρτο, γνωρίζει το πέμπτο, γνωρίζει την ... εκατοστή τάδε έννοια". E, αντί να κάθομαι να γράφω 100 τάδε έννοιες, έγραψα "γνώση 100 ζωών". Γιατί ο άνθρωπος, ο συνηθισμένος άνθρωπος, για να γνωρίζει μία από αυτές τις έννοιες που αναφέρει ο Osho - έστω μία, τουλάχιστον μία - χρειάζεται ή θα μπορούσε να χρειάζεται, μια ζωή. Μια ζωή κάποιος ψάχνει να γνωρίσει την ευτυχία, μια ζωή ψάχνει να γνωρίσει την χαρά, μια ζωή την ευδαιμονία.

Η φράση μου "γνώση 100 ζωών" έχει ίδιο νόημα με αυτό που λέει ο Osho "επίγνωση της επίγνωσης", ντάξει, αυτός το λέει καλύτερα, πιο εσωτερικίστικα, ε δεν είμαι ο Osho. Υψώνει δηλ. την επίγνωση σε μια δύναμη. Ε, κι εγώ υψώνω την γνώση μιας ζωής στην δύναμη των 100, των 1000, των 10000 ζωών. Το ίδιο είναι. Με τις δυνάμεις παίζουμε κι οι δύο ... (χαχαχα)

Πιο λιανά, δεν μπορώ να στο κάνω και δεν γουστάρω να στο κάνω. Άμα θες να το καταλάβεις, κατάλαβέ το. Άμα δεν θες, ok, πρόβλημά σου.

quote:
Dr Jekyll Mr Hyde

Ο Σαμαντι μπορεί να είναι σε αυτή τη κατάσταση πλένοντας τα πιάτα κ σκουπίζοντας την αυλή.. Για αυτό λέμε ότι είναι μόνιμη κατάσταση. Για εκείνον ο βυθός δεν είναι τίποτα. Είναι ένα πλάτσα πλούτσα που λέμε. [ Ε, και για μένα τώρα πια, δεν είναι τίποτε. Ένα μπλούμ είναι. Αλλά γουστάρω τρελά. Είναι που λες στα σχέδια μου, μια βουτιά στο "Britannic", το καλοκαίρι, Σεπτέμβρη δηλ. γιατί πιο πριν είναι τίγκα στα ρεύματα. Αλλά είναι λίγο πίκρα, γιατί το βάθος εκεί φτάνει τα -120m, οπότε καταλαβαίνεις, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μίγμα στις μπουκάλες. ] Εμείς για να μπούμε σε αυτή τη κατάσταση μπορεί κ να πρέπει να διαλογιστούμε ωρες, μέρες δεν ξέω κ γω. [ Πες καλύτερα χρόνια, για να 'σαι μέσα ... ] Ο Σαμαντι δεν καταβάλλει κόπο για να φτάσει στην ευδαιμονία [ Καθόλου κόπο. Μα δεν χρειάζεται κόπος ... αλλά τρόπος ] γιατί καταβάλλεις κόπο μόνο όταν στο έργο σου χρειάζεται να ασκείς κάποια δύναμη κάπου. Στα εγώ μας δηλαδή, στην αναγνώριση, εξάλειψη κ προστασία απο αυτά. Αυτός δεν έχει Εγώ [ Ναι, δεν έχει, αλλά αν δεν έχει, τότε ποιος είναι ; και γιατί τον αποκαλείς "O Σαμάντι" ; ] επομένως τίποτα δεν τον χωρίζει απ την ευδαιμονία. [ χαχαχαχα! ]

Αυτό που έχω να σου πω φίλε, είναι ότι απέχεις εκαντοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός από αυτό που ονομάζεται "Εσωτερισμός". Τίποτε άλλο ...

Edited by - zip on 02/02/2010 09:45:24

02/02/2010, 07:58:25
quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

Έχεις φτάσει στο samanti…μάλιστα! Στο τέρμα του βυθού και ξαναγυρνάς στην επιφάνεια ..και ξανά βουτιές… αλλά όποιος φτάνει στο samanti πεθαίνει στην κυριολεξία και ανασταίνεται, γιατί δεν εξηγείτε το πώς είσαι εδώ….αλλά εσύ συνεχίζεις της βουτιές ..μπράβο ..

Εσύ το λες.

quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

Kαι εσύ μπήκες στο SAMANTI και τώρα είσαι κυριολεκτικά νεκρός και αναστημένος χαχαχα είσαι φοβερός!!

"εὐφρανθῆναι δὲ καὶ χαρῆναι ἔδει, ὅτι ὁ ἀδελφός σου οὗτος νεκρὸς ἦν καὶ ἀνέζησε, καὶ ἀπολωλὼς ἦν καὶ εὑρέθη." κατά Λουκάν, 15:32

quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

[...] αλλά εσύ συνεχίζεις της[τις] βουτιές [...] [ Μάθε ρε φίλε μου επιτέλους ορθογραφία, για το καλό σου στο λέω. Δεν γίνεται να είσαι ανορθόγραφος γκουρού, δεν είναι sic! Τι θα λένε οι μαθητές σου ; Ντροπή ... ]

Η αλήθεια είναι ότι λόγω καιρού έχω κάνα δίμηνο να βουτήξω. Βασικά, αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με το διάφραγμά μου, το οποίο θα πρέπει να το εγχειρίσω. Είναι στραβό σαν το Γκραντ Κάνιον. Αυτό μου δημιουργεί πρόβλημα στην εξίσωση. Εξισώνω δύσκολα κατά την κατάδυση, σπάνε τριχοειδή αγγεία στη μύτη μου, κι όταν αναδυθώ - επειδή κατά την ανάδυση η εξίσωση γίνεται αυτόματα - παθαίνω κάτι σαν vertico, αυτό που παθαίνουν οι πιλότοι των μαχητικών, χάνω τον προσανατολισμό μου και είναι λίγο επικίνδυνο αυτό. Reverce block ονομάζεται.

Μόλις φτιάξει λίγο ο καιρός και κάνω και την εγχείρηση, θα πέσω με τα μούτρα στις βουτιές ...

Edited by - zip on 02/02/2010 08:35:25

02/02/2010, 09:42:37
Αφού το θέμα κόλλησε στην έννοια Σαμάντι …,
Τα link που ακολουθούνε εκτιμώ ότι εξηγούνε το τι εστί Σαμάντι .

http://www.translatum.gr/afaton/orama/8.htm

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=8344902

http://en.wikipedia.org/wiki/Samadhi

02/02/2010, 09:52:56
Θερμή παράκληση.
Όσοι συμμετέχουνε στο θέμα και το σέβονται, παρακαλώ να επικεντρωθούνε σε αυτή την γνώση που κατέχουνε πλήρως .
02/02/2010, 10:27:57
quote:
alfa-omega

Όσοι συμμετέχουνε στο θέμα και το σέβονται, παρακαλώ να επικεντρωθούνε σε αυτή την γνώση που κατέχουνε πλήρως .

Τζετ! ούτως ή άλλως, με το link που έβαλες - http://www.translatum.gr/afaton/orama/8.htm - αυτό είχα σκοπό να κάνω. OK.

quote:
από http://www.translatum.gr/afaton/orama/8.htm

Αυτή η ταύτιση ή τουλάχιστον η μη δυϊστική σχέση μεταξύ σαμάντι και πράγκνια, αποτελεί μια πολύ σημαντική διδασκαλία του Χούι Νενγκ και του Ζεν γενικότερα. Ορισμένοι όμως Δυτικοί μαθητές του Ζεν τη βρίσκουν δύσκολη και δυσνόητη.[1] Μερικές φορές τη διαστρεβλώνουν, καθώς θεωρούν ότι η λέξη σαμάντι σημαίνει απλά αυτοσυγκέντρωση και έτσι συμπεραίνουν ότι ο Χούι Νενγκ εξισώνει τη συγκέντρωση με τη Σοφία, γελοιοποιώντας τη διδασκαλία του και παραπλανώντας τον κόσμο. Η σαμάντι του Χούι Νενγκ, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο κείμενο, είναι σαμάντι με την υψηλότερη έννοια του όρου: σαμάντι ως το όγδοο βήμα του Ευγενούς Οκταπλού Μονοπατιού, όπως ήδη την αναλύσαμε. Με άλλα λόγια σαμάντι σ' αυτό το κείμενο σημαίνει την κατάσταση της πλήρους ταύτισης με το φωτισμένο τρόπο ύπαρξης. Και αυτό είναι σαφέστατο στη Σούτρα του Βάθρου. Σ' αυτήν ο Χούι Νενγκ αναφέρει ξεκάθαρα και τονίζει το γεγονός ότι ο κόσμος παρερμηνεύει τη "Σαμάντι του Ενός Χαρακτηριστικού" με το να "κάθεται κανείς ήσυχα και να μην επιτρέπει την εμφάνιση σκέψεων". Με άλλα λόγια νομίζουν ότι σημαίνει απλά αυτοσυγκέντρωση - μια μη αποδεκτή ερμηνεία για τον Χούι Νενγκ. Αν ήταν απλά συγκέντρωση τότε θα μας εξομοίωνε με άψυχα αντικείμενα. Η πραγματική σαμάντι, μας λέει, σύμφωνα με τη δικιά του άποψη, την άποψη του Ζεν ή του Τσαν - είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο Χούι Νενγκ είναι ενάντια του διαλογισμού σε καθιστή στάση ή ενάντια της αυτοσυγκέντρωσης. Απλά μας λέει ότι η αυτοσυγκέντρωση ή σάματα, δεν είναι σαμάντι με την πλήρη και υψηλότερη έννοιά της ή με την αληθινή έννοιά της. Η αυτοσυγκέντρωση είναι απλά αυτοσυγκέντρωση: δεν είναι η σαμάντι που σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διδασκαλία είναι ταυτόσημη με την πράγκνια. Η αληθινή σαμάντι, μας λέει ο Χούι Νενγκ, παραμένει αναλλοίωτη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν είναι κάτι που βιώνει κανείς αποκλειστικά και μόνο όταν κάνει διαλογισμό.

[1] Πρώτη στάση ... γιατί λέει "Ορισμένοι όμως Δυτικοί μαθητές του Ζεν τη βρίσκουν δύσκολη και δυσνόητη." ; Πάμε λίγο πίσω ... 2 σελίδες :

quote:
zip

Ο κόσμος προχώρησε χάρη στην Αριστοτελική του λογική. Σ' αυτήν που λέει πως το Α είναι Α και το Ω είναι Ω και πως αποκλείεται το Α να είναι ΚΑΙ Ω μαζί και ταυτόχρονα. Έτσι βρέθηκε κάποιος που είπε "εγώ είμαι το Α ΚΑΙ το Ω" και ο άνθρωπος τον έκανε Θεό γιατί δεν μπορούσε να εξηγήσει αυτό το πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό μαζί και ταυτόχρονα. Ακριβώς αυτό που ρωτάς κι εσύ Dr Jekyll Mr Hyde. Η Φύση, το Σύμπαν όμως - κι εδώ είναι το ... "δυνατόν" - η δύναμη που λέγαμε παραπάνω - μπορεί να είναι ΚΑΙ Α ΚΑΙ Ω μαζί και ταυτόχρονα. Γιατί ; Γιατί είναι καθαρή πηγή, καθαρή ουσία, χωρίς προσωπικότητα, χωρίς γένος, χωρίς λογική. Η Φύση δεν έχει Λόγο. Δεν χρειάζεται να έχει.

Κατά την διάρκεια της παραμονής μου στο Θιβέτ, αντιμετώπισα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που αναφέρει ο συγγραφέας του κειμένου από το συγκεκριμένο link που μας δίνει ο alfa-omega. Μου ήταν πολύ δυσνόητη αυτή η διδασκαλία, στο σημείο μάλιστα να αναρρωτηθώ μήπως φταίει η ίδια η φυσιολογία της σκέψης μου που δεν την κατανοώ. Και ακριβώς αυτό έφταιγε. Ήμουν Δυτικός μαθητής. Τι σημαίνει αυτό ; Ο τρόπος σκέψης μου, η φυσιολογία δηλ. της σκέψης μου ήταν βαθιά θεμελιωμένη στον δυτικό τρόπο σκέψης. Ποιος είναι ο θεμελιωτής της Δυτικής Σκέψης ; Ο Αριστοτέλης. Δυτικοί μαθητές είστε και εσείς. Και ο δικός σας δηλ. τρόπος σκέψης είναι Αριστοτελικός. Τι λέει ο Αριστοτέλης ; Λέει αυτό που αναφέρω 2 σελίδες πριν : "το Α είναι Α και το Ω είναι Ω και πως αποκλείεται το Α να είναι ΚΑΙ Ω μαζί και ταυτόχρονα." Αυτό λέει. Η φυσιολογία δηλ. της σκέψης σας, είναι αυτή. Με αυτήν την σκέψη ζείτε, αυτού του είδους την λογική έχετε. Για να μπορέσει λοιπόν να κατανοηθεί αυτή η μη δυϊστική σχέση μεταξύ σαμάντι και πράγκνια, θα πρέπει να αλλάξει η φυσιολογία του δυτικού τρόπου σκέψης σας.

Στην κατάσταση του σαμάντι, αλλάζει η φυσιολογιά της σκέψης, του δυτικού τρόπου σκέψης. Τι σημαίνει αυτό ; Σημαίνει ότι μπορείς να βιώσεις μια κάτασταση του τύπου :

quote:

Αλλά στη Σαμάντι της Κενότητας αντιλαμβανόμαστε τα πάντα σαν να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά: τα πάντα είναι σουνυάτα, τα πάντα είναι κατά βάθος αληθινά και τα πάντα είναι κατά βάθος τα ίδια. - [ Δηλ. το Α είναι Ω και το Ω είναι Α, μαζί και ταυτόχρονα! Ίδιο πράγμα! Δεν υπάρχει διαχωρισμός, δεν υπάρχει διαφορετικότητα! - ] Εφ' όσον όλα είναι το ίδιο πράγμα, δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπίζουμε το καθετί με διαφορετικό τρόπο, [ - καταρίπτεται ο Αριστοτέλης, η Αρχή του Αποκλειόμενου Τρίτου παύει να ισχύει! - ] μπορούμε ν' αντιμετωπίζουμε τα πάντα με τον ίδιο τρόπο και έτσι να απολαμβάνουμε μια κατάσταση γαλήνης, ηρεμίας, σταθερότητας και ανάπαυσης.

ή μία κατάσταση του τύπου :

quote:

Ο φωτισμένος νους -ο νους που έχει εδραιωθεί στη σαμάντι- είναι κάπως έτσι. Δεν έχει καμία τάση ή πρόθεση προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση [ - Δεν πάει ούτε προς το Α, ούτε προς το Ω, χώρια, ξέχωρα δηλ. γιατί δεν "βλέπει" ούτε το ένα, ούτε το άλλο ξεχωριστά. Αν δεν τα βλέπεις ξεχωριστά, δεν υπάρχει κατεύθυνση, προς τα που να πας ; προς τα που να κατευθυνθείς ; - ], γιατί δε διέπεται από ατομική ή εγωιστική επιθυμία. Είναι δύσκολο να την περιγράψει με λόγια κανείς, αν φανταστούμε όμως μια κατάσταση απόλυτου αυθορμητισμού, δίχως την παραμικρή τάση ή παρόρμηση να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο, τότε θα έχουμε προσεγγίσει το πνεύμα της.

ή μια κατάσταση του τύπου :

quote:

Η σαμάντι είναι μια κατάσταση δίχως κανένα σύννεφο σκέψης, δίχως κανένα σύννεφο έννοιας.

Η έννοια, δημιουργείται ακριβώς από αυτήν την κατεύθυνση του νου που βλέπει το Α και το Ω ξέχωρα, χώρια. Κατευθύνεται ο νους στο Α, αποκλείει το Ω (και τούμπαλιν) και εμφανίζεται ΜΙΑ έννοια.

Edited by - zip on 02/02/2010 10:52:23

02/02/2010, 10:41:23
quote:
Dr Jekyll Mr Hyde.. Ο Σαμαντι μπορεί να είναι σε αυτή τη κατάσταση πλένοντας τα πιάτα κ σκουπίζοντας την αυλή.. Για αυτό λέμε ότι είναι μόνιμη κατάσταση. Για εκείνον ο βυθός δεν είναι τίποτα. Είναι ένα πλάτσα πλούτσα που λέμε.

Ζιπ..Ε, και για μένα τώρα πια, δεν είναι τίποτε. Ένα μπλούμ είναι.

Άντε!..πάλι βουτιές.. βρε! ..άμα έχεις φτάσει, δεν χρειάζεται να κανείς βουτιές.Δεν κανεις πια μπλουμ.

Πάρε και το στιχάκι σου (για να κάνω λίγο τον ζιπ.. είναι διασκευαστικό)

Πλάτσα πλούτσα, πλάτσα πλούτσα.. μας έχεις κάνει λούτσα.

quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ [...] αλλά εσύ συνεχίζεις της[τις] βουτιές [...]

zip...[ Μάθε ρε φίλε μου επιτέλους ορθογραφία, για το καλό σου στο λέω. Δεν γίνεται να είσαι ανορθόγραφος γκουρού, δεν είναι sic! Τι θα λένε οι μαθητές σου ; Ντροπή ... ]

Κάνε καμιά βουτιά ,όπως λες, μπας και σκοτώσεις κανένα εγώ ..έλα μπας και δούμε καμιά αλλαγή.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ