ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ομηρικά ζητήματα, επίσημες και μη θέσεις - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Ομηρικά ζητήματα, επίσημες και μη θέσεις - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Agnostic30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
23/11/2012, 05:14:46
quote:
@ΑΜΕΙΝΙΑΣ

Αλλά και ότι ο Σλήμαν έχει βρει την Τροία είναι θεωρία.Δεν ενθυμούμαι να βρήκε κάποιο αρχαιολογικό στοιχείο που να αποτελεί απόδειξη ότι η τεράστιας, ομολογουμένως, αξίας ανακάλυψή του ταυτίζεται με την Τροία.

Εχεις ένα δίκιο εδώ. Χρειάζεται και λίγο η καλή μας διάθεση για την αναγνώριση της σημερινής, γνωστής Τροίας, ως ομηρικής Τροίας. Ωστόσο πρέπει να ομολογήσουμε ότι αυτό το "κάτι" που βρέθηκε είναι πιο κοντά από το "τίποτα" της υπόθεσης Πανταζή(μέχρι στιγμής τουλάχιστον).

Lost in Necropolis

La ville de la mort

23/11/2012, 10:42:57
quote:

quote:
skartados

Να τα πεταξεις ολα στα σκουπιδια.Να εκτυπωσεις οτι σε εχω μαθει εγω για τον ομηρο,να τα κανεις βιβλιο και να το ονομασεις ομηρικο κορανι.Καθε βραδυ να διαβαζεις ενα κειμενο μου, με θρησκευτικη ευλαβεια,κατι σαν προσευχη.

Έσβησα ρε Παρασκευά!

Το ξερω οτι σε αρεσουν αυτα.
23/11/2012, 11:00:02
Η τροια βρισκοταν στη πεδιαδα του σκαμανδρου,ο ομηρος ειναι σαφεστατος πανω σε αυτο.

Ιλιας Χ 142 και κατω

όμοια κι αυτός λυσσώντας χύνουνταν στον Εχτορα, κι εκείνος
κάτω απ᾿ των Τρωών το τείχος έφευγε με γρήγορα ποδάρια.
Τη βίγλα και την ανεμόδαρτην αγριοσυκιά πέρασαν,
κι όξω απ᾿ τα τείχη πέρα ερίχτηκαν στη δημοσιά και τρέχαν.
Να κι οι ανεβάλλουσες οι γάργαρες, απ᾿ όπου ξεπετιούνται᾿
του γοργοστρόβιλου του Σκάμαντρου τα δυο τα κεφαλάρια'
σύχλιο νερό αναβρύζει το 'να τους, κι αχνούς ολόγυρα του
πετά από μέσα του, λες κι άναψε φωτιά καπνούς γιομάτη·
το άλλο αναβρύζει συγκαλόκαιρα νερά σαν το χαλάζι,
για σαν τον πάγο που κρουστάλλιασε, για σαν το κρύο το χιόνι.
Ηταν εκεί και γούρνες δίπλα τους για πλυσταριά, μεγάλες,
πανώριες, πέτρινες, όπου 'φερναν τα λιόκαλα σκουτιά τους
των Τρωών τα ταίρια κι οι πεντάμορφες κοπέλες τους και πλέναν,
στα χρόνια της ειρήνης, άλλοτε, πριν οι Αχαιοί προβάλουν.

Αλλωστε η ιδια ονομασια της περιοχης ,ιλιον,σημαινει πεδιαδα.Η προφορα της ηταν wilion,οι χετταιοι την ελεγαν wilussa,και η λεξη ειναι ομμοριζη με την ηλεια,ηλις-ηλιδα σε προφορα οπως εχεις βρεθει σε αιγυπτιακα κειμενα με ελληνικα τοπονυμια walis,που φυσικα επισης σημαινει πεδιαδα.

23/11/2012, 11:03:44
Οι ντοπιοι παντα ηξεραν που ειναι οι πολεις αυτες,τροια-κνωσσος-μυκηνες κ.τ.λ.Απλα περιοριζονταν σε λαθροανασκαφες.Εκει που την βρηκε ο σλημαν αλλωστε,στο λοφο της πεδιαδας του σκαμανδρου,ειχε κανει σπονδες και ο ξερξης,δηθεν για να παρει εκδικηση για την ασια απο τους ελληνες.....
23/11/2012, 11:20:54
quote:
Δεν κατέστρεψαν όλη την ανατολική Μεσόγειο. Η Αίγυπτος π.χ. τους απέκρουσε. Περιφερειακές περιοχές της Μικράς Ασίας δεν επλήγησαν. Ούτε είναι επιχείρημα υπερ της ελληνικής καταγωγής όλων τους η μη καταστροφή της Ελλάδας. Επειδή μερικοί από αυτή τη συνομοσπονδία κατάγοντααν από το Αιγαίο (αλλά και την Ανατολία) δεν συνεπάγεται ελληνικότητα σε όλη αυτή την συνομοσπονδία.

Εγω ειπα οτι εκαναν ντου στην αιγυπτο,οχι οτι την κατεστρεψαν.Εκαναν ντου σε ολα τα ισχυρα οικονομικα μερη της περιοχης.Τετοια φυσικα και υπηρχαν δεκαδες στον ελλαδικο χωρο και δεν επληγη κανενα.Αυτο αποδυκνιει περαν πασης αμφιβολιας ποιοι ηταν οι λαοι της θαλασσας.Σε συνδιασμο με τα ονοματα αχαιοι-δαναοι που σημαινουν αυτο ακριβως οπως καλα γνωριζεις και τις ομηρικες περιγραφες το θεμα ειναι τελειωμενο,παντα με τα μεχρι στιγμης δεδομενα βεβαια...
23/11/2012, 11:30:12
quote:
Υπόψιν, μιλάμε για μια εκτεταμένη ομάδα λαών που ο καθένας είχε το ξεχωριστό του όνομα. Πέρα από τους Ντανούνα ή Ντένυεν τους οποίους μόνο με καλή θέληση χάριν της ηχητικής ομοιότητας με το "Δαναοί" μπορούμε να θεωρήσουμε Ελληνες, οι υπόλοιποι είναι οι Εκβές, Τζεκέρ, Σαρντάνα, Σεκελές, Πελεσέτ, Λούκα, Τερές, Μεσβές...(ίσως να μου ξεφεύγουν κανάς-δυό ακόμα). Οι δε Εκβές εμφανίζονται περιτμημένοι κάτι που δε νομίζω να γινόταν στους Ελληνες της Ομηρικής κοινωνίας.

Καποτε ο μαο ελεγε,αναταραχη-ωραια κατασταση.Ειναι σιγουρο οτι ολη αυτην την αναταραχη θα προσπαθησαν να την εκμεταλευτουν και διαφοροι πλιατσικολογοι-πειρατες απο διαφορες περιοχες.Ομως το κυριο σωμα ηταν οι αχαιοι-δαναοι δηλαδη οι λαοι της θαλασσας.

quote:
Αυτά υποτίθεται είναι ταξίδια του Μενέλαου μετά την πτώση της Τροίας. Τα λάφυρα τα οποία λέγεται ότι μοίρασαν οι Αχαιοί στην Α ραψωδία της Ιλιάδας υποτίθεται αποκτήθηκαν πριν από την επίθεση στην Τροία ή τουλάχιστον πριν τα γεγονότα του τελευταίου έτους στο οποίο τοποθετείται η αφήγηση της Ιλιάδας. Αρα είναι λογικό να αφορούν τις περιοχές που σου είπα. Και απ' ό,τι βλέπω στο απόσπασμά που φέρνεις απουσιάζει η βασική χώρα που διέλυσαν οι Λαοί της Θάλασσας, το Χάττι ή αλλιώς η αυτοκρατορία των Χετταίων. Επίσης αναφέρεται η Αιθιοπία όπου δεν πήγαν οι Λαοί της Θάλασσας.

Σε ειπα οτι οι καταστροφες εγιναν και πριν και μετα τον τρωικο.Τι δεν καταλαβαινεις ρε δημητρακη;

Οσο για τους χαττι ,ο ομηρος αναφερει τους κητειους-συμμαχους των τρωων.Κατα 99% προκειται για τον ιδιο λαο.

Αιθιοπια ονομαζοταν ολοκληρη η αραπια.Πωε ξερεις οτι δεν πηγαν και εκει;Αφησαν τιποτα γραπτα οι ντοπιοι και δεν το αναφερουν.Το μονο σιγουρο ειναι οτι οι ελληνες γνωειζαν καλα ενα τμημα της αιθιοπιας,ατλας κ.τ.λ.

23/11/2012, 11:38:05
quote:
Και δύο ακόμα σημαντικές παρατηρήσεις:

- Το απόσπασμα είναι μέρος της πλαστής ιστορίας που διηγείται ο Οδυσσέας στον Εύμαιο για την προέλευσή του στα πλαίσια συγκάλυψης της πραγματικής του ταυτότητας. Γι'αυτό άλλωστε στην αρχή ο Οδυσσέας του αναφέρει ψευδώς ότι κατάγεται από την Κρήτη(ξ,199-200). Θέλω να πω αν στο ίδιο το έπος του "αλάνθαστου" αναγνωρίζεται η ιστορία ως πλαστή, εμείς γιατί να την πάρουμε στα σοβαρά? Αλλωστε η εικόνα κακομοιριάς και ξεφτίλας που δίνεται για τον Οδυσσέα να φιλάει τα γόνατα του βασιλιά της Αιγύπτου για να γλιτώσει τη σφαγή(ξ,278-280) δε νομίζω να γινόταν αρεστή ή πιστευτή στους απογόνους του που θα καμάρωναν για τους ένδοξους προγόνους τους.

O ομηρος περιγραφει αληθινα γεγονοτα σε στυλ μυθιστορηματος,με τον δικο του μοναδικο τροπο.Ολα ομως εχουν επιβεβαιωθει.

quote:
- Στο Δέλτα του Νείλου ακολούθησε και ναυμαχία μεταξύ Αιγυπτιακών δυνάμεων και Λαών της θάλασσας κάτι που δεν αναφέρεται στο έπος όπου κάνει λόγο μόνο για χερσαίες δυνάμεις των Αιγυπτίων(πεζούς, άρματα, άλογα). Επίσης μερικοί από τους λαούς της θάλασσας στην Αίγυπτο φέρνουν μαζί τους στις επιδρομές ολόκληρες οικογένειες κι απ'ότι φαίνεται πρόκειται για λαούς που αναζητούν νέους τόπους εγκατάστασης. Ούτε αυτή η περιγραφή φαίνεται να ταιριάζει με τις ομηρικές περιγραφές.

Απο κατι τετοια,λεω οτι ο ομηρος ηταν αλανθαστος.Πιο πολλες πιθανοτητες υπαρχουν να ειναι η γη επιπεδη,παρα να εγινε ναυμαχια το 1200 π.χ στην οποα να συμμετειχαν κιολας οι ασχετοι απο ναυτοσυνη αιγυπτιοι.

Οι λαοι που εγκατασταθηκαν ονομαστηκαν απο τους αιγυπτιους χαννεμπου,οπως αυτοι που ηδη υπηρχαν εκει.Το ποιοι ηταν οι χαννεμπου στο εχω δειξει σε αλλο θεμα.

Το προβλημα που προκυπτει και πραγματι ειναι σοβαρο,ειναι πως τα ηξερε ολα αυτα ο αλανθαστος.Και σε βιντεο να τα εβλεπε,κατι θα ξεχνουσε.....Με μια λεξη,Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο Σ.

23/11/2012, 20:04:27
Φίλε Skartados,

quote:
Καποτε ειχα διαβασει και εγω κατι απο τον πανταζη.Σταματησα εκει που ελεγε οτι ο ομηρος δεν αναφερει οτι οι μυκηνες ειχαν ακροπολη,συν τους θολωτους ταφους,τη πυλη των λεοντων κ.τ.λ.Εκει καταλαβα οτι ο ανθρωπος ζει σε εικονικη πραγματικοτητα και γραφει για να γραφει...

Δε θα βιαστώ να απαντήσω.Θέλω να το ψάξω αυτό το σημείο που λες.Μήπως θυμάσαι σε πιο βιβλίο του το διάβασες,για να με γλυτώσεις λίγο χρόνο;

quote:
Η τροια βρισκοταν στη πεδιαδα του σκαμανδρου

Συμφωνώ σε αυτό.Αλλά και ο Πανταζής δεν λέει κάτι άλλο.Απλά υπάρχει πεδιάδα και από τηυν άλλη πλευρά του Σκαμάνδρου.Και μάλιστα καταλληλότερη για παρατάξεις μαχών.
Εγώ φταίω για αυτό.Αν είχα παραθέσει τους χάρτες δεν θα υπήρχε παρεξήγηση επ' αυτού.

quote:
Να τα πεταξεις ολα στα σκουπιδια.Να εκτυπωσεις οτι σε εχω μαθει εγω για τον ομηρο,να τα κανεις βιβλιο και να το ονομασεις ομηρικο κορανι.Καθε βραδυ να διαβαζεις ενα κειμενο μου, με θρησκευτικη ευλαβεια,κατι σαν προσευχη.

Αδερφέ, μου χρωστάς ένα καφέ. Κόντεψε να μου βγει από τη μύτη,από τα γέλια.Απάλευτος.

Agnostic,

Στο θέμα των λαών της θάλασσας η θέση μου είναι πιο κοντά στη δική σου απ' ότι στου φίλου Skartados.
Όμως δεν μπορώ να αποδώσω τους σκοτεινούς αιώνες αποκλειστικά σε αυτούς.
Ο λόγος είναι απλός.Αν είχαν την ισχύ που τους αποδίδεται,θα είχαν γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
Και δεν το έκαναν σε καμμιά από τις αυτοκρατορίες που φέρονται να κατέστρεψαν.
Αν πάλι ήταν απλώς πειρατές της εποχής,δεν θα είχαν τη δύναμη να καταστρέψουν πόλεις στην ενδοχώρα της κάθε αυτοκρατορίας.
Που πάλι φέρονται ότι το έκαναν.
Δε μου κουμπώνει αδερφέ..
Κάτι άλλο παίχτηκε ή συνδοιασμός παραπάνω από δυο αιτιών...
Αν έχεις δικιά σου θεωρία είμαι όλος αυτιά.

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

24/11/2012, 00:17:09
Agnostic,

quote:
Εχεις ένα δίκιο εδώ. Χρειάζεται και λίγο η καλή μας διάθεση για την αναγνώριση της σημερινής, γνωστής Τροίας, ως ομηρικής Τροίας. Ωστόσο πρέπει να ομολογήσουμε ότι αυτό το "κάτι" που βρέθηκε είναι πιο κοντά από το "τίποτα" της υπόθεσης Πανταζή(μέχρι στιγμής τουλάχιστον).

Συμφωνώ.
Δες το όμως και λίγο ανάποδα.
Αν ο Σλήμαν δεν είχε τα χρήματα να κάνει εκείνη την ανασκαφή,και ο Πανταζής τα είχε,ίσως τώρα να είχαμε την θεωρία του Σλήμαν και το "κάτι" που βρέθηκε από τον Πανταζή.
Αν κιόλας έβρισκε και καμμιά "πινακίδα" που να έλεγε Ίλιον, μάλλον δε θα βρίσκαμε ποτέ την ... Απαισό,καθ' ότι έχοντας βρει την Τροία θα είχαν "κλείσει" όλοι ως αρχαιολόγοι...

24/11/2012, 02:14:20
Συνέχεια στο κυρίως θέμα ..

Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί στην αλλαγή θέσης από το Χισαρλίκ στο Μπαλί-νταγ,είναι ότι στο Χισαρλίκ αν δεχτούμε ότι το στρατόπεδο των Αχαιών βρισκόταν στον κόλπο της Μπεσίκα,θα έπρεπε κάθε φορά που εφορμούσαν οι Αχαιοί να διασχίζουν τον Σκάμανδρο.
Αυτό δεν διαφαίνεται πουθενά στις περιγραφές των μαχών.
Και αυτές ήταν πολύ περιγραφικές για να αγνούν κάτι τόσο εντυπωσιακό όπως η διάσχιση ενός ποταμού κάτω από συνθήκες μάχης.

Το Ηλήιον πεδίον υπήρχε εκατέρωθεν του Σκαμάνδρου,όπως απάντησα και στο φίλο Skartado.Άρα η ύπαρξη πεδιάδας,που όντως εντός της ελάμβαναν χώρα οι περισσότερες των μαχών,ικανοποιείται ως προαπαιτούμενη.

Ένα σημείο που έχει αποτελέσει λάθος εντοπισμό του πεδίου της μάχης είναι αυτό που ο Ευστάθιος (αρχαία καραβάνα στο Ομηρικό ζήτημα)αναφέρει:

"Όρα δε ότι μεταξύ Σιμόεντος και Ξάνθου τα της μάχης διάκεινται εν τω λειμώνι,ον φθάσας πεδίον είπε Σκαμάνδριον από του ενός των δυο ποταμών, ήγουν Ξάνθου και Σκάμανδρου"

Έτσι όλοι οι μετέπειτα μελετητές θεωρούν δεδομένο ότι οι μάχες γίνονταν μεταξύ των ποταμών.
Ο Όμηρος όμως δεν λέει αυτό.Όπως φαίνεται από αυτό το σημείο:
"πολλά δ'αρ ...ίθυσε μάχη .... χαλκήρεα δούρα, μεσσηγγύς Σιμόεντος ιδέ Ξάνθοιο ροάων"
Κοινώς τα δόρατα πέφταν μερικές φορές ανάμεσα στους δυο ποταμούς,όταν αστοχούσαν.Τα δόρατα,όχι οι μάχοντες.
Είναι μια από τις φορές που επειδή το σχόλιο είναι από αρχαία πένα δεν σημαίνει ότι είναι σωστό.Στην προκειμένη είναι και παραπλανητικό κιόλας,όχι εσκεμμένα φυσικά.

Το βήμα του να παραδεχτούμε ότι το πεδίο της μάχης δεν είναι μεταξύ των ποταμών είναι το 50% της θεωρίας,και άρα σημαντικότατο.

Σε αυτό το σημείο ζητώ πάλι συγνώμη που δεν έχω καταφέρει να αναρτήσω χάρτες και σκαριφήματα.Μόλις σώσω, θα αρχίσει να "δένει" το εγχείρημα.

Συνεχίζεται...

Edited by - @ΑΜΕΙΝΙΑΣ on 24/11/2012 02:15:54

24/11/2012, 02:41:06
Εξέταση περίπτωσης που το στρατόπεδο δεν ήταν στον κόλπο της Μπεσίκα(μη δεκτή κατά την άποψη που υποστηρίζω)

http://www.geodifhs.com/4/post/2010/05/106.html

Στο παραπάνω url φαίνεται η άποψη του Craft που ενώ αποδίδει τα εύσημα στο Όμηρο περί ακρίβειας στις περιγραφές του, θεωρεί ότι οι Αχαιοί διάλεξαν για στρατοπέδευση ένα σημείο, που αν δεχτούμε το Χισαρλίκ ως Τροία θα έπρεπε να διασχίζουν βάλτο μεγάλης επιφάνειας κάθε φορά που εξορμούσαν προς την πόλη.
Ή στην καλύτερη να κάναν βόλτα γύρω από τον βάλτο χωρίς δυνατότητα σχηματισμού μάχης.
Παρεπιπτόντως στη φωτό φαίνεται η αρχαία και η σημερινή ακτογραμμή,και οι γεωλογικές μεταβολές που αλλάζουν δραματικά το χάρτη και είναι γνωστές σήμερα.
Δεν νομίζω αυτή η γεωλογική μελέτη να ήταν απαραίτητα γνωστή το 1870.
Άλλη μια δικαιολογία(η έλλειψη αυτού του γεωλογικού δεδομένου δηλαδή) που επέτρεψε να καταχωρηθεί ως Τροία το Χισαρλίκ...

Στη φωτό φαίνεται και ότι η πεδιάδα εκτείνεται γύρω και από τις δυο όχθες του Σκαμάνδρου(και άρα ικανοποιείται η συνθήκη της πεδιάδας για το πεδίο μάχης από την άλλη πλευρά του Σκαμάνδρου(αριστερά του δηλαδή,όπως κοιτάμε τη φωτό).

24/11/2012, 03:37:48
Skartados,

Επειδή δικαίως με προέτρεψες να ασχοληθώ με το θέμα των μεγάλων τοιχών και των πλουσίων ακροπόλεων,εξέτασα την οπτική του Πανταζή σε αυτό το πρίσμα.
Εν μέρει έχεις δίκιο.Τι εννοώ μ' αυτό...

Ο Πανταζής (και η άποψή του αυτή δεν έχει σχέση με την πραγματική τοποθεσία της Τροίας,δηλαδή αν είναι στο Χισαρλίκ ή στο Μπαλί-νταγ),
διατείνεται:

Ότι η Ιλιάδα γράφτηκε(σε προαλφαβητική ενδιάμεση γραφή-πράγμα που είναι άλλο θέμα από μόνο του) το 1100 με 1000 π.χ.(όχι η χρονολογία του Τρωικού πολέμου)
Αυτή ήταν μια περίοδος παρακμής για όλες τις μεγάλες πόλεις(σκοτεινοί αιώνες γαρ).
Οι περισσότερες είχαν εγκαταλειφθεί και είχαν δημιουργηθεί οικισμοί σε κοντινές ή όχι και τόσο περιοχές διατηρώντας ή όχι το όνομα της παλαιάς κραταιάς πόλης που προήρχοντο.
Ο Όμηρος είχε "περπατήσει" την περιοχή που αφορούσε τη διήγησή του.Γι' αυτό και η ακρίβεια στις περιγραφές.
Τότε το Μπαλί-νταγ-Τροία δεν είχε την αίγλη των κυκλώπειων τοιχών.
Επίσης όλες οι εικόνες που είχε ο Όμηρος (ζώντας στον 10-11ο αιώνα ήταν πολύ πιο "ποιμενικές" σε σχέση με την περίοδο του 1250 π.χ. και πριν που ο μηκυναικός πολιτισμός ήταν στο ζενίθ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υφίσταται ένα μίγμα του μηκυναικού και του ποιμενικού κόσμου στις περιγραφές του.Τα φαντασμαγορικά ακούσματα μιας κατά 200 χρόνια περασμένης εποχής, με τα πιο ταπεινά της εποχής που ζούσε και των εικόνων της περιοχής που μελετούσε από κοντά.

Ακόμα και το Χισαρλίκ-Τροία εκείνη την εποχή ήταν κατά μεγάλο ποσοστό θαμένο.
Κοινώς ο Όμηρος δεν έβλεπε, στην εποχή του κυκλώπεια τοίχη, όχι ότι δεν υπήρχαν.

Αυτό που ισχυρίζεται είναι ότι έχοντας ο Όμηρος στο νου ότι κάποτε έγινε ο Τρωικός πόλεμος(σε μηκυναικό περιβάλλον και δομή) ο ίδιος έπλεξε το έπος με βάση αυτά που έβλεπε στην εποχή του.Τα γεωγραφικά στοιχεία είναι ακριβέστατα,τα δομικά αν είναι κι αυτά ακριβή θα το μάθουμε μόνο αν δουλέψει η σκαπάνη στο Μπαλί-νταγ.
Και εννοείται ότι και εκεί θα υπάρχουν(αν ισχύσει η θεωρία φυσικά) πολλά γεωλογικά στρώματα και διαφορετικών περιόδων πόλεις...

Θα επανέλθω στο ζήτημα των τοιχών και των περιγραφών τους αργότερα.

24/11/2012, 18:21:28
quote:
skartados

Εγω ειπα οτι εκαναν ντου στην αιγυπτο,οχι οτι την κατεστρεψαν.Εκαναν ντου σε ολα τα ισχυρα οικονομικα μερη της περιοχης.

Εγώ βλέπω να έχεις γράψει το εξής στην 1η σελίδα(Απεστάλη: 23/11/2012, 11:20:54):
Οι λαοι της θαλασσας.δηλαδη οι αχαιοι δαναοι κατεστρεψαν ολη τη περιοχη της νοτιοανατολικης μεσογειου,εκτος φυσικα απο την ελλαδα.μια και ηταν ελληνες.

Η Αίγυπτος ξέρεις βρίσκεται σ' αυτό το κομμάτι...

quote:
skartados

Τετοια φυσικα και υπηρχαν δεκαδες στον ελλαδικο χωρο και δεν επληγη κανενα.Αυτο αποδυκνιει περαν πασης αμφιβολιας ποιοι ηταν οι λαοι της θαλασσας.

Άρα τα ελλαδικά κέντρα που επληγησαν λίγο μετά,τα κατέστεψαν ξένοι επιδρομείς, διότι ως γνωστόν οι ελληνες δεν σφάζονταν ποτέ μεταξύ τους...

Το πού θα αποφασίσουν να επιτεθούν κάποιοι λαοί δεν σχετίζεται με την εθνικότητά τους ειδικά σε τόσο παλιές και βάρβαρες εποχές. Αυτό το καταλαβαίνει και ένα πιτσιρίκι. Μη με απογοητεύεις Παρασκευά.

quote:
skartados

Σε συνδιασμο με τα ονοματα αχαιοι-δαναοι που σημαινουν αυτο ακριβως οπως καλα γνωριζεις και τις ομηρικες περιγραφες το θεμα ειναι τελειωμενο,παντα με τα μεχρι στιγμης δεδομενα βεβαια...

Και πού είναι οι Αχαιοί στους Λαούς της Θάλασσας? Το πιο κοντινό όνομα είναι οι Εκβές οι οποίοι όμως διακρίνονται στις πηγές ως ξεχωριστός λαός από τους Ντένυεν που υποτίθεται είναι οι Δαναοί. Ενώ παράλληλα οι Εκβές είναι και περιτμημένοι. Αναφέρει ο Ομηρος ότι οι Αχαιοί έκαναν περιτομή ως έθιμο?

quote:
skartados

Ομως το κυριο σωμα ηταν οι αχαιοι-δαναοι δηλαδη οι λαοι της θαλασσας.

Σου ανέφερα καμιά δεκαριά ονόματα λαών που συμμετείχαν. Από πού προκύπτει ότι οι Δαναοί (αν υποθέσουμε ότι οι Ντένυεν είναι όντως οι Ελληνες Δαναοί) είναι το κύριο σώμα? Εχεις τίποτα στατιστικά? Αν έχεις παράθεσέ τα να τα δούμε.

quote:
skartados

Σε ειπα οτι οι καταστροφες εγιναν και πριν και μετα τον τρωικο.Τι δεν καταλαβαινεις ρε δημητρακη;

Αρχικά υπονόησες ότι το απόσπασμα για τα λάφυρα από τις κατακτημένες χώρες στην ραψωδία Α αφορούσε τις γνωστές επιθέσεις των Λαών της Θάλασσας. Εγώ σου επισημαίνω ότι λογικά και στηριζόμενος στις αρχαίες μαρτυρίες ότι αφορούσαν περιοχές κοντινές στην Τροία και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Αρα δεν μπορείς να χρησιμοποιείες το εν λόγω απόσπασμα ως ενδεικτικό των επιθέσεων στην Φοινίκη, το Χάττι, την Αίγυπτο κλπ.

quote:
skartados

Οσο για τους χαττι ,ο ομηρος αναφερει τους κητειους-συμμαχους των τρωων.Κατα 99% προκειται για τον ιδιο λαο.

Ρε συ Παρασκευά...σε παλιότερες συζητήσεις μας ταύτιζες τους φουκαράδες τους Κήτειους με τους Χετταίους. Τώρα μου το γυρνάς στους Χάττι? Και για να σοβαρευτούμε...Η ομιχλώδης αυτή αναφορά (που είναι και η μοναδική) για αυτόν τον άσημο και ασήμαντο λαό της δυτικής Ανατολίας υπήκοο του άτυχου Ευρύπυλου προφανώς δεν έχει καμία σχέση με το ισχυρό Χάττι που άκμασε στην κεντρική Ανατολία κυρίως. Και φυσικά οι Κήτειοι αγνοούνται στην προγενέστερη Ιλιάδα που υποτίθεται περιγράφει τον βασικό πόλεμο. Ούτε καν στους συμμάχους κάποιου στρατοπέδου δεν υπάρχουν. Ποιο 99% λοιπόν? Αντε 5% με το ζόρι.

quote:
skartados

Αιθιοπια ονομαζοταν ολοκληρη η αραπια.

Η νοτίως του Νείλου περιοχή ονομαζόταν αρχικά.

quote:
skartados

Πωε ξερεις οτι δεν πηγαν και εκει;Αφησαν τιποτα γραπτα οι ντοπιοι και δεν το αναφερουν.Το μονο σιγουρο ειναι οτι οι ελληνες γνωειζαν καλα ενα τμημα της αιθιοπιας,ατλας κ.τ.λ.

Υποτίθεται στηριζόμαστε στις πηγές που έχουμε. Ε αυτές δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο. Το τι γνωρίζουν οι Ελληνες μετά από αρκετούς αιώνες είναι άσχετο με την εθνική σύνθεση των Λαών της Θάλασσας.

quote:
skartados

O ομηρος περιγραφει αληθινα γεγονοτα σε στυλ μυθιστορηματος,με τον δικο του μοναδικο τροπο.Ολα ομως εχουν επιβεβαιωθει.

Εντάξει τώρα...κόψε κάτι. Δεν ήταν και ρεπόρτερ του Τρωικού πολέμου.

quote:
skartados

Απο κατι τετοια,λεω οτι ο ομηρος ηταν αλανθαστος.Πιο πολλες πιθανοτητες υπαρχουν να ειναι η γη επιπεδη,παρα να εγινε ναυμαχια το 1200 π.χ στην οποα να συμμετειχαν κιολας οι ασχετοι απο ναυτοσυνη αιγυπτιοι.

Μα τι λες τώρα? Η ναυμαχία στο Δέλτα του Νείλου είναι από τα βασικά επεισόδια του ιστορικού φαινομένου των "Λάων της Θάλασσας". Περιγράφεται από τον ίδιο το Ραμσή ΙΙΙ και έχει απεικονιστεί και στο Ναό του Μεντινέτ Χαμπού. Οι Αιγύπτιοι μπορεί να μην ήταν οι καλύτεροι ναυτικοί αλλά το Νείλο τον ήξεραν καλύτερα απ' όλους. Εκεί λοιπόν παγίδεψαν τους Λαούς της Θάλασσας και τους διέλυσαν.

Ορίστε και το ανάγλυφο της μάχης με τα Αιγυπτιακά πλοία σε δράση (στα αριστερά).

Σε πιάνω αδιάβαστο Παρασκευά.

quote:
skartados

Οι λαοι που εγκατασταθηκαν ονομαστηκαν απο τους αιγυπτιους χαννεμπου,οπως αυτοι που ηδη υπηρχαν εκει.Το ποιοι ηταν οι χαννεμπου στο εχω δειξει σε αλλο θεμα.

Η συγκεκριμένη ονομασία χρησιμοποιούνταν για διαφορετικούς ανά εποχή λαούς βόρεια της Αιγύπτου.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

24/11/2012, 18:42:11
Φίλε Αμεινία για αρχή βρήκα τον παρακάτω χάρτη. Ελπίζω να βοηθά.
Θα ψάξω και για μεγαλύτερο.

Προσωπικά πάντως δεν προβληματίζομαι που δεν αναφέρεται το πέρασμα του Σκάμανδρου σε κάθε μάχη. Τέτοιους "σκοπέλους" μπορούμε να τους προσπεράσουμε αν δεχτούμε ότι ο ποιητής δεν θέωρησε σημαντικό να εμμένει σε τέτοιες λεπτομέρειες αλλά αποστολή του ήταν να τονίσει περισσότερο την ένταση της μάχης, τις αρετές, την αγωνία των εμπλεκομένων και άλλα συναισθηματικά στοιχεία της πλοκής.

Βέβαια στο ακριβές των γεωγραφικών περιγραφών στηρίζεται η θεωρία του Πανταζή όπως λες επομένως στο πλαίσιό της αποτελεί πρόβλημα.

Οσο για τους σκοτεινούς αιώνες και τη σχέση των λαών της Θάλασσας μπορούμε να δεχτούμε κι άλλους παράγοντες όπως τη διάλυση του δικτύου υπερπόντιου εμπορίου που ακολούθησε των επιδρομών στο οποίο όμως στηριζόταν σημαντικά η μυκηναϊκή οικονομία. Μπορούμε να υποθέσουμε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες και ξηρασίες που συνέπεσαν με τις επιδρομές σ' ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο που μοιραία επιφέρουν και εσωτερικές αναταραχές και εξεγέρσεις των υπηκόων. Γενικά πρόκειται για ένα ανοιχτό θέμα, αρκετά περίπλοκο και σύνθετο με την ιδανική λύση να περιλαμβάνει μάλλον ένα συνδυασμό παραγόντων όπως λες κι εσύ.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

24/11/2012, 21:40:44
Agnostic,
Ευχαριστώ φίλε για τον χάρτη.Είναι η εκδοχή που οι ποταμοί (Σκάμανδρος και Σιμόεις) ΔΕΝ τέμνονται.

Αν θυμάμαι καλώς, είναι η εκδοχή του τότε χάρτη κατά τον Luce.

Η πιο ...επίσημη εκδοχή τους θέλει να τέμνονται-και συμφωνώ κι εγώ με αυτό.

Ο χάρτης είναι όμως χρήσιμος,διότι όλα τα άλλα που πρέπει να επισημανθούν,φαίνονται.

Η διαφορά της παλαιάς με τη νέα ακτογραμμή,
η πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία της Τροίας κατά Σλήμαν,
ο κόλπος Μπεσίκα
και το υποτιθέμενο Greek camp κάτω από το Yenisehir, που με την τότε ακτογραμμή,όποιος Αχαιός το επέλεγε πρέπει να είχε IQ -50 ...Ακριβώς μπροστά του ήταν τότε ο βάλτος....

Αν μπορέσεις να αναρτήσεις και την εκδοχή που οι ποταμοί τέμνονται...

Edited by - @ΑΜΕΙΝΙΑΣ on 24/11/2012 21:42:44

Edited by - @ΑΜΕΙΝΙΑΣ on 24/11/2012 21:43:07

EumenisΜέλος
25/11/2012, 15:29:59
quote:

Agnostic,
Ευχαριστώ φίλε για τον χάρτη.Είναι η εκδοχή που οι ποταμοί (Σκάμανδρος και Σιμόεις) ΔΕΝ τέμνονται.

Μπράβο για το θέμα.

Σύντομα θα συμμετάσχω.

30/11/2012, 01:00:21
quote:

Εγώ βλέπω να έχεις γράψει το εξής στην 1η σελίδα(Απεστάλη: 23/11/2012, 11:20:54):
Οι λαοι της θαλασσας.δηλαδη οι αχαιοι δαναοι κατεστρεψαν ολη τη περιοχη της νοτιοανατολικης μεσογειου,εκτος φυσικα απο την ελλαδα.μια και ηταν ελληνες.

Η Αίγυπτος ξέρεις βρίσκεται σ' αυτό το κομμάτι...

Για την αιγυπτο ειδικα ομως εγραψα μονο για ντου.

quote:

Άρα τα ελλαδικά κέντρα που επληγησαν λίγο μετά,τα κατέστεψαν ξένοι επιδρομείς, διότι ως γνωστόν οι ελληνες δεν σφάζονταν ποτέ μεταξύ τους...

Το πού θα αποφασίσουν να επιτεθούν κάποιοι λαοί δεν σχετίζεται με την εθνικότητά τους ειδικά σε τόσο παλιές και βάρβαρες εποχές. Αυτό το καταλαβαίνει και ένα πιτσιρίκι. Μη με απογοητεύεις Παρασκευά.

Δεν πας στη γωνια να δεις αν ερχομαι ρε μητσο;Αλλο δωριεις,αλλο αχαιοι,τι σημασια εχει αν ηταν ελληνες και οι 2;

Εγω ομως αλλο λεω.Ειναι δυνατον οι επιδρομεις να μην ηταν οι αχαιοι και να αφηναν απειραχτα ολα τα μυκηναικα κεντρα,τα οποια ηταν ζιγκα στα πλουτη;Τι στο πεος πλιατσικολογοι ηταν;Αυτο ειναι και το πιο δυνατο επιχειρημα για το ποιοι ηταν οι λαοι της θαλασσας και φυσικα μονο απο εμενα θα το διαβασεις,που ως γνωστον δεν αντεγραψα ποτε κανεναν.....

30/11/2012, 01:10:05
quote:
Και πού είναι οι Αχαιοί στους Λαούς της Θάλασσας? Το πιο κοντινό όνομα είναι οι Εκβές οι οποίοι όμως διακρίνονται στις πηγές ως ξεχωριστός λαός από τους Ντένυεν που υποτίθεται είναι οι Δαναοί. Ενώ παράλληλα οι Εκβές είναι και περιτμημένοι. Αναφέρει ο Ομηρος ότι οι Αχαιοί έκαναν περιτομή ως έθιμο?

Ελεος.....Δεν υπαρχουν αχαιοι και δαναοι,ο λαος ηταν ο ιδιος,ασχετα αν ο αλανθαστος τους αναφερει και με τα 2 ονοματα...Βρεθηκαν κομμενα πουλια για αυτους τους εκβες;

quote:
Σου ανέφερα καμιά δεκαριά ονόματα λαών που συμμετείχαν. Από πού προκύπτει ότι οι Δαναοί (αν υποθέσουμε ότι οι Ντένυεν είναι όντως οι Ελληνες Δαναοί) είναι το κύριο σώμα? Εχεις τίποτα στατιστικά? Αν έχεις παράθεσέ τα να τα δούμε.

Προκυπτει απο το γεγονος οτι το ντου των δαναων το περιγραφει και ο ομηρος ακριβως την εποχη που μας ενδιαφερει,οτι δεν πειραχτηκαν τα μυκηναικα κεντρα,κ.τ.λ.
Εκεινη την εποχη οι αχαιοι ειχαν αποικιες παντου,σικελια-σαρδηνια κ.τ.λ.Αυτοι μπορει να ειδαν καπνο και να πηγαν να αρπαξουν κατι....

quote:
Αρχικά υπονόησες ότι το απόσπασμα για τα λάφυρα από τις κατακτημένες χώρες στην ραψωδία Α αφορούσε τις γνωστές επιθέσεις των Λαών της Θάλασσας. Εγώ σου επισημαίνω ότι λογικά και στηριζόμενος στις αρχαίες μαρτυρίες ότι αφορούσαν περιοχές κοντινές στην Τροία και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Αρα δεν μπορείς να χρησιμοποιείες το εν λόγω απόσπασμα ως ενδεικτικό των επιθέσεων στην Φοινίκη, το Χάττι, την Αίγυπτο κλπ.

Το πρωτο κειμενο αναφερεται στις περιοχες της μ.ασιας,οπου πλιατσικολογηθηκαν πριν το τρωικο και το δευτερο για αιγυπτο φοινικη κ.τ.λ. μετα τον τρωικο.Τι δεν καταλαβαινεις;
30/11/2012, 01:17:56
quote:
Ρε συ Παρασκευά...σε παλιότερες συζητήσεις μας ταύτιζες τους φουκαράδες τους Κήτειους με τους Χετταίους. Τώρα μου το γυρνάς στους Χάττι? Και για να σοβαρευτούμε...Η ομιχλώδης αυτή αναφορά (που είναι και η μοναδική) για αυτόν τον άσημο και ασήμαντο λαό της δυτικής Ανατολίας υπήκοο του άτυχου Ευρύπυλου προφανώς δεν έχει καμία σχέση με το ισχυρό Χάττι που άκμασε στην κεντρική Ανατολία κυρίως. Και φυσικά οι Κήτειοι αγνοούνται στην προγενέστερη Ιλιάδα που υποτίθεται περιγράφει τον βασικό πόλεμο. Ούτε καν στους συμμάχους κάποιου στρατοπέδου δεν υπάρχουν. Ποιο 99% λοιπόν? Αντε 5% με το ζόρι.

Στους χετταιους αναφερομαι,απλα επειδη απαντησα σε εσενα,νομιζα οτι εγραψες τους χετταιους χατι.....και συνεχισα ετσι.

quote:
Η νοτίως του Νείλου περιοχή ονομαζόταν αρχικά

Η αραπια δηλαδη.

quote:

Μα τι λες τώρα? Η ναυμαχία στο Δέλτα του Νείλου είναι από τα βασικά επεισόδια του ιστορικού φαινομένου των "Λάων της Θάλασσας". Περιγράφεται από τον ίδιο το Ραμσή ΙΙΙ και έχει απεικονιστεί και στο Ναό του Μεντινέτ Χαμπού. Οι Αιγύπτιοι μπορεί να μην ήταν οι καλύτεροι ναυτικοί αλλά το Νείλο τον ήξεραν καλύτερα απ' όλους. Εκεί λοιπόν παγίδεψαν τους Λαούς της Θάλασσας και τους διέλυσαν.

Ορίστε και το ανάγλυφο της μάχης με τα Αιγυπτιακά πλοία σε δράση (στα αριστερά).

Σε πιάνω αδιάβαστο Παρασκευά.

Θελεις να σε γεμισω εγω 50 σελιδες με αναγλυφα απο θεματα της ελληνικης ιστοριας που δεν υπηρχαν,η,δεν εγιοναν ποτε;Για πλακα το κανω.

Η πρωτη ναυμαχια παγκοσμιως εγινε αιωνες αργοτερα,αναμεσα σε κορινθιους και κερκυραιους αν θυμαμαι καλα.Μονο σαν ανεκδοτα ακουγεται ναυμαχια του 1200 με αιγυπτιους.Γιατι το ειπε αυτο ο ραμσι θα στο εξηγησω αλλη φορα...Ειναι πολυ ευκολο για μενα.

30/11/2012, 01:22:39
quote:
Ότι η Ιλιάδα γράφτηκε(σε προαλφαβητική ενδιάμεση γραφή-πράγμα που είναι άλλο θέμα από μόνο του) το 1100 με 1000 π.χ.(όχι η χρονολογία του Τρωικού πολέμου)

Δεν υπαρχει τετοια γραφη αυτην την εποχη.Γενικα ο τυπος ειναι στον κοσμο του.Με τετοιες αυθαιρεσιες και εγω λεω οτι γουσταρω.