- ΤΙ ΖΩΔΙΟ ΕΙΣΑΙ; - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:πλακα κανεις? πιο ευκολα φτιαχνω εγω τετοιους διαλογους παρα ενας Κρητικος μαντιναδες. Τοσο σοβαροι είναι αυτοι οι διαλογοι.
amaliaπρώτο φάουλ: Δεν ήταν αναγκαίο να επινοήσεις έναν διάλογο
quote:
προσβάλλοντας τον συνομιλητή σου,
Αρα δεχεσαι ότι αυτό το ειδος (φανταστικου) διαλογου σιγουρα θα προσβαλλει έναν απ’τους 2 συνομιλητες. Κι αυτό ακριβως συμβαινει. Ο αψογος Πλατωνας αφηνει λαλακα και χωρις επιχειρηματα τον δογματικο Χριστο (και μαμω τους διαλογους… )
Αυτα μονο για καλαμπουρι και σε φανταστικους διαλογους λεγονται. Δεν πρεπει να χρησιμοποιουνται σε σοβαρη συζητηση. Ε, από εκει και περα απλα διασκεδασα λιγο παραπανω…
Καλα λοιπον κανεις την δουλεια σου ως διαχειριστρια αλλα πρεπει να κανω κι εγω τη δικη μου (ως ‘ιδιόρρυθμος’ χρηστης).
Οσο αφορα το θεμα μας…
Γνωμη μου είναι ότι όχι μονο υπαρχει φιλοσοφια πισω απ την (πρωταρχικη) χριστιανικη σκεψη, αλλα οτι και το περιεχομενο της εχει ελαχιστες (εως μηδαμινές) διαφορες απ’το αντιστοιχο της πανθειστικης-παγανιστικης αντιληψης.
Απ’τα Αιγυπτιακα ως τα Ελευσινια μυστηρια υπαρχει η συμβολικη παλη για επικρατηση του ανωτερου (θεικου) εαυτου μας πανω στο κατωτερο (ανθρωπινο).
Οι περισσοτερες μυησεις (στο τελευταιο σταδιο) έφταναν μεχρι και σε εικονικο θανατο! (πεθαινει δλδ η ανθρωπινη-υλικη φυση του ανθρωπου και αναγεννιέται η πνευματικη-θεικη)
Καπου ειπωθηκε πως οι γνωστικοι δεν διαχωριζαν εξωτερικα από εσωτερικα μυστηρια. Δεν στεκει λογικα κατι τετοιο..
Αυτό που ισχυε είναι ότι εδιναν σαφως μεγαλυτερη βαρυτητα στα εσωτερικα αφου θεωρουσαν πως τα εξωτερικα μυστηρια αποτελουν απλα τα πρωτα βηματα, την πρωτη και επιφανειακη προσεγγιση προς την γνωση.
Τα πρωτα σταδια λοιπον της μυησης στον παγανισμό αντιστοιχουν με τα εξωτερικα μυστηρια του χριστιανισμου ενώ το επιπεδο μεγαλου μυστη αντιστοιχει με το να γινεις ο ιδιος Χριστος!
Φυσικα κατι τετοια μην περιμενετε να ακουσετε από παπα ή να διαβασετε σε κειμενα καποιου ορθοδοξου ‘πατερα’… εδώ αλλωστε εντοπιζεται και η μεγαλυτερη και σημαντικοτερη διαφορα των σχολαστικων απ’τους γνωστικους χριστιανους…
Τετοιες αντιληψεις βρισκονται ξεκαθαρες στα γνωστικα ευαγγελια (και …πολύ καλα κρυμμένες στη Κ.Διαθηκη…)
Στ.108 ο Ιησους ειπε «αυτος που θα πιει απ’το στομα μου θα γινει σαν κι εμενα κι εγω θα γινω αυτος, κι ότι είναι κρυφο θα του αποκαλυφθεί»
Στ.106 Ο Ιησους ειπε «όταν θα κανετε τα δυο ένα, θα γινεται ο υιος του ανθρωπου»
( …απ το ευαγγελιο του Θωμα)