- < Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Α > Συλλογή κοσμογονικών μύθων, υποθέσεων, δογμάτων (ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:Θα πρέπει να επιδιώκουν και οι δύο συνομιλητές συνεννόηση. Ζήτησες ορισμούς, πήρες αλλά τώρα κρύβεσαι πίσω από δικές ιδιότυπες απόψεις (βγάζοντας άσχετους όσους δεν ταιριάζουν με αυτές, η παλιά ιστορία του στραβού γιαλού)quote:Αντε πάλι να κυνηγάμε την ουρά μας...
Αν λατρεύεις τους αρχαίους θεούς – είσαι παγανιστής.
Αν λατρεύεις τους αρχαίους θεούς όπως οι αρχαίοι τους λάτρευαν – είσαι παγανιστής.
Αν λατρεύεις τους αρχαίους θεούς αλλά όχι όπως οι αρχαίοι τους λάτρευαν – είσαι νέοπαγανιστήςΕρώτηση: Αν ήταν φυσιολάτρες ποίους θεούς θα έπρεπε να λατρεύουν;;;
άντε μπας και βγάλουμε άκρη...
καταλαβαίνετε το δράμα μου;;;
Πες μας εσύ που ξέρεις. Τους παλιούς δεν τους ενδιέφεραν οι ταμπέλες. Εμείς τις βάζουμε για να κατανοήσουμε από μια πλευρά κάτι ίσως ξένο με τη δική μας ζωή.

quote:Από ποιανού άποψη;
Αλλη ερώτηση: Είναι καλό ή κακό να είναι κάποιος "παγανιστής";;;

Την χρησιμοποιήτε ως έπαινο ή ως μομφή;

Edited by - Αίολος on 11/03/2014 11:37:51
quote:Εγώ ξέρω και παγανιστές που τη χρησιποιούν - και εγώ δεν τη χρησιμοποιώ παρά μόνο συμβατικά για συνεννόηση. Προτιμώ να το βλέπω εξειδικευμένα πχ "λατρεία του πάνθεου των Ολύμπιων" (αντί για δωδεκαθεϊστής) - Αν τώρα ρωτάς το γιατί για κάποιους η λατρεία τη Κτίσης αντί του Κτίστου είναι κακή ιδέα - νομίζω πως είναι θέμα κοινής λογικής. Αν υπάρχει Κτίστης τότε είναι σα να αγνοείς την πραγματικότητα και να επιλέγεις κάτι κατώτερο και πρακτικά ψεύτικο. Γι'αυτό βέβαια τόσος κόπος στο να βγει ανύπαρκτος ο Κτίστης.
Μα από την άποψη Υμών που την χρησιμοποιήτε!

quote:Εγώ τον όρο το χρησιμοποιώ μόνο ως ένα χρήσιμο και γενικά αποδεκτό προσδιορισμό. Ούτε έπαινο, ούτε μομφή. Το ίδιο και οι χριστιανικές γραφές.
Μα από την άποψη Υμών που την χρησιμοποιήτε!
Την χρησιμοποιήτε ως έπαινο ή ως μομφή;Edited by - Αίολος on 11/03/2014 11:37:51

quote:Δεν ξέρω πόσο χρήσιμος είναι ένας προσδιορισμός που προσδιορίζει ότι οι παγανιστές χρησιμοποιούν "παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές", αλλά δεν είναι φυσιολάτρες...
Εγώ τον όρο το χρησιμοποιώ μόνο ως ένα χρήσιμο και γενικά αποδεκτό προσδιορισμό.
Διότι, μετά από 2 σελίδες προσδιορισμού μιας λατινικής λέξης, εκεί καταλήξαμε.
Για μια λέξη για την οποία έχεις ξεκάθαρη (!) εικόνα και γι' αυτό την χρησιμοποιείς κατα κόρον.

Edited by - Αίολος on 11/03/2014 12:03:32
quote:Μα τι λές; Δεν μπρείς να δώσεις ως ιδιότητα σε κάποιον κάτι που απλά κάνει ή έκανε. Δεν είναι ο κάθε ένας που κάποτε έκλεψε πχ "κλέφτης". Είναι μόνο ενδεικτικό. Συγκεντρώσου στος περιεχόμενο - αλλά βέβαια δεν σε ενδιαφέρει να φτάσουμε κάπου - ειδικά όσο δε πάμε εκεί που θέλεις.quote:Δεν ξέρω πόσο χρήσιμος είναι ένας προσδιορισμός που προσδιορίζει ότι οι παγανιστές χρησιμοποιούν "παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές", αλλά δεν είναι φυσιολάτρες...
Εγώ τον όρο το χρησιμοποιώ μόνο ως ένα χρήσιμο και γενικά αποδεκτό προσδιορισμό....
Το "παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές", εστιάζει το αντικειμενικό γεγονός της πράξης. Το "φυσιολάτρες" είναι πολύ ευρύ και υποκειμενικό κι έχει πολλές ερμηνείες είδαμε.

quote:Οχι, δεν είδαμε.
Το "φυσιολάτρες" είναι πολύ ευρύ και υποκειμενικό κι έχει πολλές ερμηνείες είδαμε.
Ενω το "παγανιστής" είναι σαφές;
Καθώς δεν είδαμε την διαφορά μεταξύ "παγανισμού" και "φυσιολατρείας".
Αν γνώριζες την διαφορά, θα μας έλεγες σε ποίους (τι θα αντιπροσώπευαν) θεούς πρέπει να πιστεύει κάποιος για να είναι φυσιολάτρης και δεν θα απέκλειες τους άλλους επειδή έτσι σε βολεύει.
Δηλαδή ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ και όχι ποίος δεν είναι...

Edited by - Αίολος on 11/03/2014 12:24:53
quote:Δηλαδή;
Το "παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές", εστιάζει το αντικειμενικό γεγονός της πράξης.
Ποίο είναι το υποκειμενικό;

quote:Το "παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές", εστιάζει το αντικειμενικό γεγονός της πράξης. Προτιμώ να μένω στο σαφέστερο. Τελικά θέλεις να αποκαλείσαι φυσιολάτρης; Ποια η διαφορά από το παγανιστής;quote:Δηλαδή;
Το "παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές", εστιάζει το αντικειμενικό γεγονός της πράξης.

quote:Δηλαδή;

quote:Αρχίζεις να μυθραϊζεις - καταλαβαίνω μια κάποια σύγχυση - ας πάμε να δούμε - πίσω - ότι αυτό ξεκίνησε με το "άθεοι παγανιστές" - θα βοηθούσε να διατύπωνες με σαφήνεια κάποια θέση, ή έστω επιθυμία - να τη δούμε. Μέχρι τώρα είδαμε ότι το "άθεοι παγανιστές" είναι έγκυρο και ότι το παγανιστές ΔΕΝ είναι λατινική λέξη αλλά Ελληνική που προέρχεται από τη λατική μορφή και εξέλιξή τους.quote:Δηλαδή;

quote:Μα βρε παιδάκι μου θα με τρελάνεις;
Τελικά θέλεις να αποκαλείσαι φυσιολάτρης; Ποια η διαφορά από το παγανιστής;
Εσύ δεν ισχυρίζεσαι ότι διαφέρουν;
Δεν γνωρίζεις την διαφορα;;;

quote:Ρώτα όποιον θέλεις...
είναι έγκυρο και ότι το παγανιστέςΔΕΝείναι λατινική λέξη
Απ' όσο γνωρίζω τουλάχιστον. Δεν γνωρίζω κάποια παράμετρο που να το αναιρεί.

Edited by - Αίολος on 11/03/2014 12:40:50
quote:Σου εξήγησα την προέλευση της λέξης. Είναι Ελληνικής προέλευσης - ως ουσιαστικό (πάγος) δες το λεξικό του Σταματάκου πχ. Αλλά κολλάς σ'αυτό λες κι έχει κάποιο περιεχόμενο (που δε μας λες ποιο γιατί δεν έχει; τι αλλάζει για σένα;)quote:Ρώτα όποιον θέλεις...
είναι έγκυρο και ότι το παγανιστέςΔΕΝείναι λατινική λέξη

http://blog.swiatoslaw.com/?cat=104
https://www.facebook.com/churchofleviathan/posts/497797373634558
Edited by - panpam on 11/03/2014 12:46:55
quote:Πολύ σωστά!
Είναι Ελληνικής προέλευσης
Είναι ελληνικής προέλευσης (αντιδανεισμός), όχι ελληνική λέξη.
Που και πάλι, απ' ότι καταλαβαίνω, σημαίνει στην ουσία φυσιολάτρης.
Επομένως έχει την ίδια σημασία με την φυσιολατρεία.
Σωστά;

quote:
Πρασινη μεχρι το κοκκαλο ειμαι DSM..
Ο ΠΑΟΚ ηταν εντελως τυχαια επιλογη, ακριβως για να μην αναφερθω στους αιωνιους, θιχτει καποιο μπουμπουκι και παρει ασχετη τροπη το θεμα.
Χαίρομαι. Οτιδήποτε άλλο δεν θα ταίριαζε ρε παιδί μου. Η τάξη στη γειτονιά αποκαταστάθηκε.
ΠΑΟ θρησκεία, θύρα 13.
Και μην πει κανείς πως είναι άσχετο με το θέμα. Από τη μια είναι ζήτημα πολιτιμού, κι από την άλλη, είναι και θέμα θρησκείας...
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

Edited by - Αίολος on 11/03/2014 12:51:38
quote:Δεν φαίνεται ιστορικά να χρησιμοποιήθηκε με τέτοια έννοια. Και σίγουρα όχι από τους λάτρες εκείνων των θεοτήτων. Οπότε το φυσιολάτρης παραμένει ασαφές. Αν θέλεις εσύ να το δεις έτσι... δικό σου θέμα.quote:Πολύ σωστά!
Είναι Ελληνικής προέλευσης
Είναι ελληνικής προέλευσης (αντιδανεισμός), όχι ελληνική λέξη.
Που και πάλι, απ' ότι καταλαβαίνω, σημαίνει στην ουσία φυσιολάτρης.
Επομένως έχει την ίδια σημασία με την φυσιολατρεία.
Σωστά;
Τη θρησκευτική απόχρωση που έχει σήμερα προσοδόθηκε περισσότερο γιατί αυτές οι μορφές λατρείας ήταν περισσότερο δημοφιλείς στις αγροτικές περιοχές – και από την ανάγκη να βρεθεί όρο να διακρίνεται η «ποιότητα» διαφόρων λατρειών. Η χρήση είναι από χριστιανούς αλλά όχι πριν την επικράτηση (και εντός του «πολύθεϊστικού» περιβάλλοντος)
Καταλαβαίνω ότι πας γύρω-γύρω γιατί δεν έχεις κάτι να πεις – αλλά δεν κάνεις καμιά χάρη στις απόψεις σου έτσι.

Edited by - panpam on 11/03/2014 13:03:02