- < Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Α > Συλλογή κοσμογονικών μύθων, υποθέσεων, δογμάτων (ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
|

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
|

Ψυχή μου,
Αποφάσισα έτσι να ανεβάσω πρώτα τη Γένεση. (Βρήκα τελικά τι μου θύμισαν!
)
Ωστόσο, δε θα ανεβάσω το κείμενο παρά αύριο ή μεθαύριο κάποια στιγμή, ώστε όποιος θέλει να σχολιάσει κάτι για την ώρα, να το κάνει και να μη διακόψουμε μετά τα κείμενα της Γένεσης. Προσθέτω, ότι πηγή μου για τα κεφάλαια της Γένεσης που θα παραθέσω στη συνέχεια, είναι το:
http://el.wikisource.org
Τέλος, εάν υπάρξουν σχόλια, πριν ή μετά την παράθεση της Γένεσης, θα παρακαλέσω να μην επεκταθούμε πολύ, γιατί το θέμα αυτό είναι κυρίως παρουσίαση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κατανόηση.

Ψυχή μου,
quote:
Amalia: Αν και σκόπευα να συνεχίσω την παρουσίαση με το Έπος της Δημιουργίας από τη Μεσοποταμία, κάποια στοιχεία που διέκρινα στο τμήμα του Μπουνταχίσν που αναφέρεται στη δημιουργία των ανθρώπων... τι μου θύμισαν, μα τι μου θύμισαν;
Αποφάσισα έτσι να ανεβάσω πρώτα τη Γένεση. (Βρήκα τελικά τι μου θύμισαν! )
Μπράβο-μπράβο Amalia 2 χρόνια για να ανεβάσεις τη Γένεση. Για ανέβασε την αλλά σε παρακαλώ μαζί με την κυρία HELENA P. BLAVATSKI!
quote:
Amalia: Τέλος, εάν υπάρξουν σχόλια, πριν ή μετά την παράθεση της Γένεσης, θα παρακαλέσω να μην επεκταθούμε πολύ, γιατί το θέμα αυτό είναι κυρίως παρουσίαση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κατανόηση.
Κατανόηση εκ των προτέρων είναι σαν να σου δώσω μια λευκή επιταγή! Λυπάμαι αλλά δεν έχω τέτοιες επιταγές!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Ο Μασύα κι η Μασυάνι αρχικά ήταν ένα, όπως ο Αδάμ κι η Εύα.
Αν και στην ουσία η Εύα προήλθε από το πλευρό του Αδάμ αλλά αυτό μου έφερε στο νου.
Κι ο Μασύα κι η Μασυάνι εξαπατήθηκαν από το Κακό όπως ο Αδάμ κι η Εύα και στράφηκαν ενάντια στον Δημιουργό τους.
Κι εκείνοι διέπραξαν το πρώτο αμάρτημα των ανθρώπων όπως ο Αδάμ κι η Εύα που - εξαπατημένοι από το φίδι - διέπραξαν το προπατορικό αμάρτημα.
Κάτι που έχει εκλείψει από την Παλαιά Διαθήκη - κι αν θυμάμαι καλά αναφέρεται στα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας - είναι πως ο Κάιν γεννήθηκε με μια δίδυμη αδερφή που παντρεύτηκε τον Άβελ ενώ η δίδυμη αδερφή του Άβελ παντρεύτηκε τον Κάιν...
Όσο να πεις, υπάρχουν ομοιότητες! ![]()

In anticipation of my resurrection...
Είναι ο ετοιμοθάνατος Εβραίος πατέρας στο νεκροκρέβατό του και φωνάζει τον μεγάλο του γιο.
Πατέρας: Ιώβ έλα εδώ παιδί μου.
Ιώβ: Έλα πατερούλη, τι θέλεις; Πεθαίνεις; Τι;
Πατέρας: (Βγάζει ένα χρυσό δακτυλίδι από το στρώμα) το βλέπεις αυτό το δακτυλίδι παιδί μου; Είναι οικογενειακό κειμήλιο, το είχε ο προπάππος μου που το έδωσε στον παππού μου και αυτός στον πατέρα μου, και ο πατέρας μου σε εμένα...
Ιώβ: (Ενώ ξερογλείφεται) Ναι πατερούλη, και;
Πατέρας: Πόσα δίνεις;;;
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
Μπράβο-μπράβο Amalia 2 χρόνια για να ανεβάσεις τη Γένεση. Για ανέβασε την αλλά σε παρακαλώ μαζί με την κυρία HELENA P. BLAVATSKI!
Όντως αγαπητέ el.elyon, θα μπορούσα να την είχα βάλει πρώτη τη Γένεση.
Άλλωστε, μπορεί και κάποιος να τη δει ως ένα συγκεντρωτικό ευρετήριο των μυθολογιών πολλών από τους προγενέστερους πολιτισμούς - εξαιρετικά χρήσιμο πράγματι!
Αλλά πιστεύω πως στη συγκεκριμένη σελίδα, ταιριάζει και από γεωγραφικής, αλλά και από νοηματικής απόψεως. Πάντως ομολογώ, πως το κείμενο της Γένεσης είναι από τα αγαπημένα μου
Όσο για τη Μπλαβάτσκυ, έχω βάλει τις στάντζες της κοσμογονίας (από την Μυστική Δοξασία) στην προηγούμενη σελίδα. Εάν βρίσκεις ενδιαφέρουσες ομοιότητες, μπορούμε να τις συζητήσουμε μόλις τελειώσει και η παρουσίαση της Γένεσης. Επίσης, εάν θες να επεκταθούμε περισσότερο στη συζήτηση, μπορεί να ανοιχτεί και ένα νέο - παράλληλο - θέμα σχολιασμού.

Ψυχή μου,
|
πηγή: http://el.wikisource.org

Ψυχή μου,
|

Ψυχή μου,
Δεν μπορείς να παρουσιάζεις την Γένεση στα νέα ελληνικά, γιατί εγώ διαβάζω κινεζικά!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:Το ότι υιοθετείται από πολύ κόσμο. δεν σημαίνει ότι είναι κατανοητός.
Αυτό όμως δεν θα κάνει το παγανιστής αδόκιμο από τη στιγμή που υιοθετείται σε όλο τον κόσμο - πλην "λακεδαιμονίων" λές;
Δεν βλέπεις τι γίνεται εδώ;;;
Δεκαπέντε αναρτήσεις και ακόμα ο όρος "παγανιστής" είναι θολός στο μυαλό σου!
"Το "παγανιστής" προσφέρει εξειδίκευση χωρίς σύγχυση" μας λες!
Τι στο διάολο είναι αυτό ρε παιδιά;
Καταλαβαίνει κανείς;;;

quote:Μπερδεύεις το δικό σου μυαλό με το δικό μου - το όρισα σαφέστατα το παγανιστής, όπως και το γιατί είναι δόκιμο, όπως και το γιατί και το νεο-παγανιστής είναι δόκιμο.quote:Το ότι υιοθετείται από πολύ κόσμο. δεν σημαίνει ότι είναι κατανοητός.
Αυτό όμως δεν θα κάνει το παγανιστής αδόκιμο από τη στιγμή που υιοθετείται σε όλο τον κόσμο - πλην "λακεδαιμονίων" λές;
Δεν βλέπεις τι γίνεται εδώ;;;
Δεκαπέντε αναρτήσεις και ακόμα ο όρος "παγανιστής" είναι θολός στο μυαλό σου!
"Το "παγανιστής" προσφέρει εξειδίκευση χωρίς σύγχυση" μας λες!
Τι στο διάολο είναι αυτό ρε παιδιά;
Καταλαβαίνει κανείς;;;
τώρα δε σου βγαίνει βλέπω και ζητάς και τη βοήθεια του κοινού. τζάμπα εξυπνάδες.
[
Δεν απαντώ έκ μέρους του - σχολιάζω ότιτον όρο (που κάπου θα τον είδε) δεν τον βρίσκω ολότελα αδικαιολόγητο και αιτιολόγησα, όσο για τα "λατινικά" σου... Ελληνινά ξέρεις; Εκί σα να κολλάς.
Το "παγανιστής" προέρχεται από το λατινικό paganus - χωριάτης, κάτοικος της εξοχής - που προέρχεται από το pagus (εξοχή) που προέρχεται από το Ελληνικό "πάγος" (αρχικά βράχος, ύπαιθρο, κατά το Άρειος Πάγος όχι κατά το "μαρτίνι με σόδα και πάγο") Οπότε μάλλον τα ελληνικά σου να ξεσκονίσεις.
Αν και φαίνεται το παγανιστής να είχε αρνητική χροια στους μεταρωμαϊκούς αιώνες από τον 20ο αιώνα και μετά το έχουν υιοθετήσει οι οπαδοί φυσιολατρικών και παλαιών λατρειών (άλλοτε γνωστοί και ως "εθνικοί")
...
Οι παλιοί παγανιστές λάτρευαν πχ τις θεότητες του (λεγόμενου) Δωδεκάθεου και στα σοβαρά πίστευαν ότι αυτές υπήρχαν και ζούσαν πχ στον Όλυμπο.
Σήμερα οι περισσότεροι υπέρμαχοι των παλιών παγανιστικών θρησκειών δεν πιστεύουν στα σοβαρά ότι υπάρχουν οι θεότητες εκείνες και ότι ζούνε στον Όλυμπο. Δεν έχω συναντήσει κανέναν - άρα άθεοι.
Κι όσοι ξέρω ότι λατρεύουν τις θεότητες που δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν το κάνουν με διαφορετικό τρόπο ! Ούτε θυσίες ζώων, κτλ καμιά λοιπόν ομοιότητα νε τους παλιούς κι έτσι και το άθεοι και το νεο-παγανιστές είναι ορθοί όροι. Ίσως υπάρχουν εξαιρέσεις. Ίσως κάποιοι εδώ που ξεσπαθώνουν κατά του μονοθεϊσμού δεν το κάνουν από αθεϊα αλλά πραγματικά πιστεύουν ότι ο Δίας ή Ήρα η Αθηνά και λοιποί είναι ζωντανοί και στον Όλυμπο. Ας μας το πει.
]

Σωστά;

Edited by - Αίολος on 11/03/2014 11:03:07
Ο όρος "παγανιστής" χρησιμοποιήται ως κατηγορία ή ως ύβρις.
Δηλαδή ότι είναι κάτι κακό και δεν καταλαβαίνω γιατί.
Ο καλλίτερος τρόπος είναι η απόδοση στα ελληνικά.

quote:
Από αυτά που λές, κατάλαβα ότι ένας παγανιστής δεν είναι φυσιολάτρης.
Σωστά;
Για τη ιστορία –– και το «χριστιανός» ξεκίνησε την καριέρα του κοροϊδευτικά – ως υποτιμητικός όρος και έγινε αποδεκτό από τους ίδιους του «μαθητές της Οδόύ» (όπως αυτοαποκαλούνταν οι πρώτοι άνθρωποι που ακολουθούσαν αυτό που αργότερα αποκλήθηκε ‘χριστιανισμός’)
Όροι όπως «παγανιστής» και «εθνικός» έχουν όμοια υιοθετηθεί από όσους (θέλουν να) θρησκεύουν ή (να) λατρεύουν με παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές – αν σε προβληματίζουν οι όροι απευθύνσου στο ΥΣΕΕ ή στο Pagan Federation.
Εδώ οι όροι χρησιμοποιούνται για να συνενοηθούμε και με επιτυχία – δεν σε ενοχλεί η ανακρίβεια αλλά κάποια ανεπιθύνητη για σένα ακρίβεια -
Αν εσύ θεωρείς εαυτόν παγανιστή ή εθνικό ή φυσιολάτρη πες μας.

quote:Εχουν υιοθετηθεί από ασχέτους.
Όροι όπως «παγανιστής» και «εθνικός» έχουν όμοια υιοθετηθεί
quote:...και θεωρείες. Επομένως ήταν φυσιολάτρες. Γιατί δεν χρησιμοποιείς αυτόν τον όρο για να καταλαβαινόμαστε;
(θέλουν να) θρησκεύουν ή (να) λατρεύουν με παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές

quote:
Ερώτηση: Είναι καλό ή κακό να είναι κάποιος φυσιολάτρτης;επιτέλους!
Όρισες εσύ το φυσιολάτρης πρώτα. Να δούμε τι εννοείς.
Βόλτες στο δάσος; Ή όπως είπαμε ως υποκατάστατο του "παγανιστής";
Και με ποιανού κριτήρια το "καλό" και το "κακό";
Δεν μπορώ να μιλήσω για σένα. Αν εσύ αυτά τα αντιλαμβάνεσαι αλλιώς δεν έχεις παρά να το διευκρινήσεις. Γενικά – οι ταμπέλες είναι ένα βοήθημα.
Αν λατρεύεις τους αρχαίους θεούς – είσαι παγανιστής.
Αν λατρεύεις τους αρχαίους θεούς όπως οι αρχαίοι τους λάτρευαν – είσαι παγανιστής.
Αν λατρεύεις τους αρχαίους θεούς αλλά όχι όπως οι αρχαίοι τους λάτρευαν – είσαι νέοπαγανιστής.
Αν θεωρείς ότι έχουν οι αρχαίες θεότητες κάποια υπόσταση – δεν είσαι «άθεος»
Αν δεν θεωρείς ότι έχουν οι αρχαίες θεότητες κάποια υπόσταση αλλά τις θεωρείς μεταφορικές ‘προσωποποιήσεις’ φυσικών εκδηλώσεων – τότε είσαι «άθεος» από τεχνική άποψη.
Αν σε ενοχλεί το «παγανιστής» - «εθνικός» - ή σε μπερδεύει το «φυσιολάτρης» βάλε το δικό σου όρο. Αλλά το περιεχόμενο δεν αλλάζει. Ή λατρεύεις ή όχι. Ή λατρεύεις με παραδοσιακούς τρόπους ή με μοντέρνες επινοήσεις/υποκατάστατα. Ή θεωρείς ότι έχουν υπόσταση «προσώπου» οι θεότητες ή όχι.
Καθαρά και σαφή.

quote:Αν λες άσχετους βασικά όλους πλην εσού... θα πρέπει να το δικαιολογήσεις. Γιατί εσύ είσαι ο αντισυμβατικός.quote:Εχουν υιοθετηθεί από ασχέτους.
Όροι όπως «παγανιστής» και «εθνικός» έχουν όμοια υιοθετηθείquote:...και θεωρείες. Επομένως ήταν φυσιολάτρες. Γιατί δεν χρησιμοποιείς αυτόν τον όρο για να καταλαβαινόμαστε;
(θέλουν να) θρησκεύουν ή (να) λατρεύουν με παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές
Το φυσιολάτρες - δεν είναι σαφέστερο από το παγανιστής. Η πρακτική μετά τελικά.

quote:Αντε πάλι να κυνηγάμε την ουρά μας...
Αν λατρεύεις τους αρχαίους θεούς – είσαι παγανιστής. "με παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές"(*)
Αν λατρεύεις τους αρχαίους θεούς όπως οι αρχαίοι τους λάτρευαν – είσαι παγανιστής. "με παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές"(*)
Αν λατρεύεις τους αρχαίους θεούς αλλά όχι όπως οι αρχαίοι τους λάτρευαν – είσαι νέοπαγανιστής "με παραδοσιακές φυσιολατρικές πρακτικές"(*)
Ερώτηση: Αν ήταν φυσιολάτρες ποίους θεούς θα έπρεπε να λατρεύουν;;;
(*)Συγγνώμη για την μεταχρονολογημένη παρέμβαση, αλλά ταίριαζε...
καταλαβαίνετε το δράμα μου;;;

Edited by - Αίολος on 11/03/2014 11:35:05