- < Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Α > Συλλογή κοσμογονικών μύθων, υποθέσεων, δογμάτων (ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
|
![]()
Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Αν και ακατανόητες για τις τουλάχιστον 10 πρώτες αναγνώσεις
οι φράσεις αυτές μπορούν να προσφέρουν λίγα από τα μυστικά που κρύβουν στη διαίσθηση, αλλά και στην παρατηρητικότητα που συνοδεύει μια ενδελεχή και πολυποίκιλη έρευνα.
Προσωπικά, ανατρέχω στα κείμενα αυτά πότε πότε, και κάθε φορά ανακαλύπτω κάτι νέο που κατάλαβα. Είναι σαν ένας αρχαίος γρίφος, ένα αίνιγμα, που για να το λύσει κανείς, πρέπει να αφήσει ελεύθερη τη διάνοια για να του μιλήσει.
![]()
Ψυχή μου,
|
Μετάφραση και απόδοση από:
http://www.crosby-lundin.com/tibet/culture/folktales/creation.html
![]()
Ψυχή μου,
|
Μετάφραση και απόδοση από: http://www.dreamscape.com/morgana/ariel.htmCreation
![]()
Ψυχή μου,
Στην αρχή υπήρχε ο Ράντζι, ο ουρανός, και η γυναίκα του η Πάπα, η γη. Ήταν τόσο αγαπημένοι που βρίσκονταν σε συνεχή εναγκαλισμό και αρνιόνταν να αφήσουν ο ένας τον άλλο. Έτσι το φως δεν έφτανε στη γη καθώς το εμπόδιζε ο Ράντζι. Από την ένωση τους γεννήθηκε ο Τανγκαρόα, ο θεός της θάλασσας, ο Τάνε, ο θεός του δάσους και ο Ταουχίρι, ο θεός των ανέμων. Αυτά τα παιδιά παρέμεναν στριμωγμένα ανάμεσα στους γονείς τους και πάλευαν για να αποδράσουν. Τελικά ο Τάνε κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να διαχωρίσει τους γονείς του τοποθετώντας τους στη σημερινή τους θέση. Τότε το φως κατάφερνε να φτάνει στη γη και η γη έγινε πράσινη ενώ ο Τάνε δημιούργησε τον ήλιο και τη σελήνη και διακόσμησε τον ουρανό με άστρα. Μετά ο Τάνε δημιούργησε την πρώτη γυναίκα, την Χίνε, και την παντρεύτηκε και τα παιδιά τους ήταν οι πρώτοι Μαορί. Ο Ράντζι και η Πάπα όμως ήταν δυστυχισμένοι και νοσταλγούσαν τόσο ο ένας τον άλλον που συνέχεια κλαίγανε. Τα δάκρυα του Ράντζι είναι η βροχή που έφτιαξε τη θάλασσα και τα ποτάμια ενώ η ομίχλη είναι τα δάκρυα της Πάπα.
Σιβηρία
Στην αρχή ο θεός Ουλγκάν δημιούργησε τη μεγάλη θάλασσα. Στη συνέχεια δημιούργησε τον Έλρικ από ένα κομμάτι πυλό που είδε να επιπλέει, για να τον βοηθήσει να φτιάξει τον κόσμο. Όμως ο Έλρικ ήταν πολύ αλαζόνας και ήθελε να φτιάξει αυτός τον κόσμο. Έτσι ο Ουλγκάν τον προκάλεσε να βρει χώμα για να φτιάξει ξηρά. Ο Έλρικ μεταμορφώθηκε σε πάπια και βούτηξε στη θάλασσα για να βρει χώμα. Μετά από πολύ προσπάθεια κατάφερε να βρει ένα κομμάτι γης και όταν αναδήθηκε στη επιφάνεια ο Ουλγκάν τον διέταξε να του δώσει το μισό. Με αυτό το κομμάτι ο Ουλγκάν δημιούργησε τη στεριά και έφτιαξε πάνω της τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους. Ο Έλρικ ήθελε να φτιάξει αυτός τους ανθρώπους με το κομμάτι γης που του απέμεινε αλλά ο Ουλγκάν κατάλαβε το σχέδιο του και τον ανάγκασε να φτύσει και το δικό του κομμάτι και με αυτό να φτιάξει τους βάλτους. Μετά από αυτό ο Έλρικ έγινε άρχοντας του κάτω κόσμου.
I am no human now
because I choose to know..
macedon
Μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε.
Ντόνατς έγινα να σε περιμένω να γράψεις στο θέμα του διαγωνισμού ![]()
![]()
![]()
Περιμένω νέα λοιπόν. Πως πάει η εξέλιξη του πλανήτη Dunkin;
Μπορείς να γράψεις εδώ:
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ!!!
Να ευχαριστήσω και τον Enas για τη συμβολή του στο θέμα ![]()
![]()
Ψυχή μου,
|
Από το βιβλίο των μύθων, Helma Marx, εκδόσεις Κονιδάρη
![]()
Ψυχή μου,
|
![]()
Ψυχή μου,
|
![]()
Ψυχή μου,
πολύ ωραία παρουσίαση. Εξαιρετική δουλειά.
Παραθέτω ένα πρόσφατο άρθρο που έρχεται σε αντίθεση με τον Δ. Νανόπουλο.
Η Κοσμολογία είναι μια επιστήμη που έχει πολύ δρόμο μπροστά της:
quote:
Ο χρόνος γίνεται αρχαιότερος
Δημοσίευση: 5 Μαι.
Το Σύμπαν ίσως πεθαίνει και ξαναγεννιέται κάθε ένα τρισεκατομμύριο χρόνια
Το Σύμπαν ίσως πεθαίνει και ξαναγεννιέται κάθε ένα τρισεκατομμύριο χρόνια Associated Press
Ουάσινγκτον: Η Μεγάλη Έκρηξη, που σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία γέννησε το Σύμπαν, ίσως ήταν στην πραγματικότητα ένα μικρό στιγμιότυπο στην ιστορία του Κόσμου: Το μυστήριο της διαστολής του Σύμπαντος φαίνεται να λύνεται από μια νέα υπόθεση, σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν έχει περάσει από αμέτρητες φάσεις συστολής και διαστολής, διάρκειας περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ετών η καθεμία.
Το 1996, εξηγεί το Nature.com, οι κοσμολόγοι ανακάλυψαν ότι το Σύμπαν όχι απλώς διαστέλλεται, αλλά διαστέλλεται με διαρκώς αυξανόμενη ταχύτητα. Η επιτάχυνση αυτή αποδόθηκε στην «κοσμολογική σταθερά», ένα φυσικό μέγεθος που αντιστοιχεί στην ενέργεια του κενού χώρου -σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, μέσα στο απόλυτο κενό διαρκώς εμφανίζονται και εξαφανίζονται υποατομικά σωματίδια, με αποτέλεσμα ο χώρος να απωθεί τον εαυτό του και να διαστέλλεται.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η παρατηρούμενη τιμή της κοσμολογικής σταθεράς είναι μικρότερη από τη θεωρητική τιμή κατά 120 τάξεις μεγέθους. Και το βασικό αυτό μυστήριο παραμένει ουσιαστικά άλυτο.
Μια εξήγηση που προτάθηκε, χωρίς να ικανοποιήσει τους θεωρητικούς φυσικούς, είναι ότι η κοσμολογική σταθερά δεν έχει την ίδια τιμή παντού στο Σύμπαν. Μια άλλη θεωρία, που προτάθηκε το 1985 από τον Δρ 1985, είναι ότι η κοσμολογική σταθερά ήταν αρχικά μεγάλη, αλλά σταδιακά μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Το πρόβλημα όμως με αυτή τη θεωρία είναι ότι για να μειωθεί η σταθερά στη σημερινή τιμή θα απαιτείτο πολύ περισσότερος χρόνος από τα 13,7 δισ. χρόνια που έχουν περάσει από το Μπιγκ Μπανγκ.
Το πρόβλημα αυτό παρακάμπτεται με τη θεωρία που δημοσιεύουν στο περιοδικό Science ο Πολ Στάινχαρντ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και ο Νιλ Τούροκ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία: Αν το Σύμπαν έχει περάσει από αμέτρητους κύκλους συρρίκνωσης και επέκτασης, με περίοδο περίπου ένα τρισ. χρόνια, μέχρι σήμερα έχει περάσει αρκετός χρόνος για να μειωθεί η τιμή της κοσμολογικής σταθεράς.
Αν και το σενάριο αυτό μοιάζει απίθανο, καθώς καταρρίπτει την πεποίθηση ότι το Σύμπαν έχει ηλικία μόλις 13,7 δισ. ετών, καμία πιο αληθοφανής εξήγηση δεν έχει προταθεί για την ερμηνεία της επιταχυνόμενης διαστολής.
Η νέα θεωρία ίσως είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί πειραματικά, αν για παράδειγμα οι επιστήμονες καταφέρουν να ανιχνεύσουν «βαρυτικά κύματα» που γεννήθηκαν στην τελευταία Μεγάλη Έκρηξη, ή αν εντοπιστούν τα νέα σωματίδια που προβλέπει η θεωρία, τα εξωτικά «αξιόνια».
Βασίλης
![]()
Ψυχή μου,
|
![]()
Ψυχή μου,
|
![]()
Ψυχή μου,
|
![]()
Ψυχή μου,
|
![]()
Ψυχή μου,
|
![]()
Ψυχή μου,
(Μτφ.)
-Μα παντα υπηρχαν οι θεοι και δεν τους ελειψε ποτε και τιποτε, κι αυτα (που ειχαν) παντοτε υπηρχαν με την ιδια μορφη και εξαιτιας των ιδιων αιτιων.
-Λενε πως πρωτος απο τους θεους το Χαος εγινε.
-Πως μπορει ναγινε αυτο; Κατι που ειναι πρωτο δεν μπορει να προερχεται απο καποιο αλλο ή να μεταβαινει σε κατι αλλο.
-Επομενως τιποτε δεν εγινε πρωτο; -Κι ουτε, μα τον Δια, δευτερο, τουλαχιστον γι΄αυτα που λεμε εμεις εδω, αυτα υπηρχαν παντοτε.
Στον ευρύτερο χώρο της Περσίας, μια αχανή περιοχή που καλύπτει μέρη της κεντρικής Ασίας τα οποία εκτείνονται αρκετά πέρα από τα όρια του σημερινού Ιράν, παρουσιάζονται ίχνη πολιτισμού που χρονολογούνται πριν από το 6.000 π.Χ. Ο μύθος της δημιουργίας που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια αφορά την πιο ύστερη περίοδο, από το 2.000 π.Χ. και μετά και συγκεκριμένα του αρχαίους Ιρανούς. Τις περισσότερες πληροφορίες για τους μύθους των αρχαίων Ιρανών, τις έχουμε αντλήσει από ζωροαστρικά κείμενα όπως την Αβέστα, αλλά και από μεταγενέστερα, όπως το Μπουνταχίσν (ή Δημιουργία) και το Ντένκαρτ, που είναι μια περίληψη της Αβέστα σε γλώσσα παχλεβί.
(τα κείμενα που παραθέτω στη συνέχεια, αποτελούν περιληπτική απόδοση που έκανα από τμήμα του βιβλίου "Μύθοι των Περσών", της Vesta Sarkhosh Curtis εκδόσεις Δημ. Ν. Παπαδήμα, στα πλαίσια της σειράς ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ)

Ψυχή μου,