ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Υπάρχει καλό και κακό? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Υπάρχει καλό και κακό? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

stiv21 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
16/04/2011, 20:58:01
Εαρινε προσπαθω να σε κατανοησω περι του νοηματος καλου - κακου ,αλλα ειναι σαν να διαβαζω ιατρικη γνωματευση ,τελος παντων αποψη σου

16/04/2011, 22:57:03
Φίλε Εαρινέ με χαρά διαπιστώνω την διασύνδεση του θέματος της ύπαρξης του καλού και του κακού με την ελευθερία της βούλησης. Αν δεχτούμε την αποδεδειγμένη συμμετοχή γενετικά μεταφερόμενων στοιχείων στη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα, αν θεωρήσουμε δεδομένη την επίδραση χημικών (άρα υλικών) νευροδιαβιμαστών στην γενική ανθρώπινη συμπεριφορά, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την γενική αντίληψη περί ελευθερίας στη βούληση.
Αν δούμε και την πιθανή ύπαρξη ενός θεϊκού γονιδίου, η ύπαρξη του οποίου μπορεί να περιορίζει την ενδόμυχη ελευθερία σε μια έμμονη και ανάγκη ύπαρξης μιας ανώτερης δύναμης που καθορίζει την γενική ψυχική στάση του ατόμου έναντι στο υποτιθέμενο άγνωστο ή γνωστό θεό, τότε έχουμε τρία θέματα σε ένα να συνθέτουν την ψυχή του ατόμου.
Μια άποψη είπα

Φίλε stiv αν παρακολουθείς την κουβέντα από τη αρχή, ο φίλος Εαρινος έχει απαντήσει ήδη στο θέμα.
Το «ιατρικό ανακοινωθέν» είχε άλλο νόημα και αποδέχτες

16/04/2011, 23:58:12
Εαρινέ

Επειδή απόψε είναι Σαββατόβραδο...κι απόβραδο!!!
λέω να μην σε <ανασχηματίσω>,καθ όσον οι αδρεναλίνες
μου και οι νοραδρεναλίνες μου σε συνδυασμό με την
προλακτίνη,δεν έχουν καμμία επίδραση στα ανοσοποιητικά μου
κύτταρα.
Και επειδή δεν αγχώνομαι ποτέ{εξαίρεση,ε?},έχω απόλυτη
ελευθερία βούλησης και επιλέγω να σου στείλω χαιρετισμούς
και όχι να σε ,σιχτιρίσω>!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

17/04/2011, 00:06:04
τελειωσαν οι χαιρετισμοι Νικομαχε μπηκαμε σχεδον στην Μ.Εβδομαδα.
πισω εμεινες

17/04/2011, 00:26:18
Νικόμαχε , το "νέο" θα ήταν να έπαιρνες σαφή θέση επι όσων είπα......"ευτυχώς" διότι θα ανησυχούσα -σε διαφορετική περίπτωση-...

Καλή βδομάδα...

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
17/04/2011, 00:30:47
Τι θέση να πάρω φίλε μου?
Αφού ξέρεις οτι είμαι αντίθετος
στη συσχέτηση εγκεφάλου-νου.

Αλλά εντάξει,δεν απορίπτω τα λεγόμενά σου,
σύμφωνα με έρευνες-αποτελέσματα,μπορεί να ισχύουν.
Δεν βιάζομαι να συμπεράνω,θα περιμένω κι άλλες
έρευνες,πολλές έρευνες.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

17/04/2011, 12:52:34
Kαλημερα Νικόμαχε!
Έχω την αίσθηση , ότι για να προχωρήσει μια συζήτηση και να έχει μια πρόοδο , θα πρέπει να βασιζόμαστε σε γνωστά στοιχεία -σε όσο το δυνατόν περισσότερα-και αφού τα "βάλουμε κάτω" να προσπαθούμε να βρούμε και τον άγνωστο "χ"....
Ασφαλώς προσωπικές απόψεις μπορούν να υπάρχουν πολλές -πάμπολλες- και "αισθήσεις" -σεβαστές- αλλα και πάλι έχω την αίσθηση , ότι δεν μπορεί να "ευδοκιμήσει" η οποιαδήποτε έρευνα βασιζόμενοι σε άγνωστα στοιχεία για να προσεγγίσουμε το άγνωστο!!!

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που έχουμε και τα οποία δημιουργούν μια βάση δεδομμένων απο την οποία μπορούμε να αντλήσουμε πάρα πολλά και να θέσουμε τις βάσεις για την πρόοδο μιας -της εν προκειμένω- διερεύνησης!

Προσωπικά έκανα συσχετισμό δύο θεμάτων και αυτό διότι θεωρώ ότι το ένα συμπληρώνει αλλα και βοηθάει ως προς την διερεύνηση του άλλου και αντίστροφα!
"Καλό" θα ήταν να άκουγα/αμε την αποψή σου -δεν λέω την αίσθησή σου- πάνω σε στοιχεία που παρατίθενται και να προχωρούσαμε step by step...

Προσωπικά διατείνομαι ότι υπάρχει θεμελιώδης διασύνδεση ψυχολογίας και βιολογίας-νευροβιολογίας και θεωρώ ότι η μη καλή σωματική κατάσταση επηρεάζει και την ψυχολογία των ανθρώπων...φαίνεται ας πούμε ότι η καρδιαπάθεια ότι οξύνει την κατάθλιψη -παράδειγμα έφερα- και ότι οι συσσωρευμένες ενδείξεις των αρνητικών παθολογικών επιπτώσεων του θυμού , του άγχους και της κατάθλιψης είναι εντυπωσιακές.
Και ο θυμός και το άγχος , οταν γίνονται χρόνια προβλήματα , μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευπρόσβλητους σε μια ποικιλία παθήσεων!
Απο την άλλη μεριά , η χρόνια συναισθηματική δυστυχία είναι σε πολλές μορφές τοξική και καθηλώνει τον άνθρωπο σε μια κατάσταση αδράνειας και άρνησης , με αποτέλεσμα να μην θέλει να προσέξει και να φροντίσει τον εαυτό του -εδώ αρχίζουν τα ψυχολογικά προβλήματα- , με αποτέλεσμα να αρχίζουν διάφορα οργανικά προβλήματα ,με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να παρασύρεται σε μια δίνη καταστροφική!

Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό -έχω την αίσθηση- και όσο "καταπιανόμαστε" μαζί του , τόσο θα διερύνεται και θα απαιτεί περαιτέρω στοιχεία αλλα και θα αποκαλύπτει ταυτόχρονα πολλά άλλα!

Δεν γνωρίζω αν σου φαίνομαι δυσνόητος ή σου δημιουργώ την ανάγκη να με "σιχτιρήσεις" , ωστόσο έτσι προσωπικά βλέπω τα πράγματα!

Έχω την αίσθηση λοιπόν , ότι έτσι θα αρχίσουμε να παίρνουμε απαντήσεις περί καλού και κακού και "ελευθερίας βούλησης"...!!!

17/04/2011, 13:55:39
Εαρινός:

Προσωπικά διατείνομαι ότι υπάρχει θεμελιώδης διασύνδεση ψυχολογίας και βιολογίας-νευροβιολογίας και θεωρώ ότι η μη καλή σωματική κατάσταση επηρεάζει και την ψυχολογία των ανθρώπων...φαίνεται ας πούμε ότι η καρδιαπάθεια ότι οξύνει την κατάθλιψη -παράδειγμα έφερα- και ότι οι συσσωρευμένες ενδείξεις των αρνητικών παθολογικών επιπτώσεων του θυμού , του άγχους και της κατάθλιψης είναι εντυπωσιακές.
Και ο θυμός και το άγχος , οταν γίνονται χρόνια προβλήματα , μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευπρόσβλητους σε μια ποικιλία παθήσεων!
Απο την άλλη μεριά , η χρόνια συναισθηματική δυστυχία είναι σε πολλές μορφές τοξική και καθηλώνει τον άνθρωπο σε μια κατάσταση αδράνειας και άρνησης , με αποτέλεσμα να μην θέλει να προσέξει και να φροντίσει τον εαυτό του -εδώ αρχίζουν τα ψυχολογικά προβλήματα- , με αποτέλεσμα να αρχίζουν διάφορα οργανικά προβλήματα ,με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να παρασύρεται σε μια δίνη καταστροφική!
--------------------------------------------------------

Καλημέρα φίλτατε.
Δεν αντιτίθεμαι,ούτε διαφωνώ στα ανωτέρω.Είναι παρατηρήσεις
και συμπεράσματα ειδικών επιστημόνων,σεβαστά,ανταποκρίνονται
στήν πραγματικότητα.
Ομως υπάρχει ένα κενό και αυτό ψάχνω να βρώ.
Τήν γεννεσιουργό αιτία,όλων αυτών.Τήν αρχική διασικασία
εκκίνησης των χημικών διεργασιών.
Είναι υλική?
Είναι πνευματική?
Γνωστή?
Αγνωστη?
Υποθετική?
Είναι κάποιο απο τα ανωτέρω,πέραν πάσης αμφιβολίας?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

17/04/2011, 15:15:53
Και γώ πάλι Νικόμαχε , όπως και ορισμένοι άλλοι φίλοι συνδίκτυοι επενδύουμε στο άμεσο βήμα και όχι στο ανώτατο κάτι που θεωρώ ότι είναι πιο ρεαλιστικό..ή εφικτό αν θές και προσπαθούμε βήμα-βήμα να φθάσουμε και σε ερωτήματα-απορίες που εκ των πραγμάτων θεωρούνται Οικουμενικού τύπου αλλα και διαχρονικού τύπου!!!

Είναι σαν να αναρρωτιόμαστε πώς είναι άραγε η τάδε κορυφή ενός βουνού και αναρρωτιόμαστε χωρίς να κάνυμε ένα βήμα να πάμε προε τα 'κεί...ωστόσο για να φθάσουμε εκεί και να δούμε επιτέλους πως είναι στην πραγματικότητα πως είναι , θέλουμε δεν θέλουμε θα ακολουθήσουμε την διαδρομή και θα προσπαθήσουμε να βρούμε διάφορα μονοπάτια αλλα και πως θα περάσουμε μέσα απο αυτά....στην διαδρομή θα γνωρίσουμε θέλουμε δεν θέλουμε και πράγματα που δεν γνωρίζαμε και επιπλέον γνώσεις και εμπειρίες...ελπίζω να με αντιλαμβάνεσαι..!

17/04/2011, 15:24:24
Εαρινέ
Φυσικά και σε αντιλαμβάνομαι,αρκεί στην διαδρομή
πρός τη κορυφή,να μην λέμε με σιγουριά,πως θα είναι
η κορυφη,πρίν φθάσουμε!
Εδώ είναι όλη μας η προστριβή.
Δεν προεξοφλώ τίποτα.
Δέν συμβιβάζομαι με καμμία άποψη,πρίν φθάσω στο τέλος.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

18/04/2011, 13:56:49
Νικόμαχος
“Ομως υπάρχει ένα κενό και αυτό ψάχνω να βρώ.
Τήν γεννεσιουργό αιτία,όλων αυτών.Τήν αρχική διασικασία
εκκίνησης των χημικών διεργασιών.
Είναι υλική?
Είναι πνευματική?
Γνωστή?
Αγνωστη?
Υποθετική?
Είναι κάποιο απο τα ανωτέρω,πέραν πάσης αμφιβολίας?”
--------------------------------------------------------------------

Φίλε Νικόμαχε σκέφτομαι πόσο νόημα άραγε μπορεί να έχει η διαπίστωση αν το αυγό έκανε την κότα ή κότα το αυγό?
Σε τι θα μπορούσε δηλαδή να αλλάξει την εξάρτηση βούλησης-ψυχισμού (άυλων ) χαρακτηριστικών με χημικές (υλικές) ουσίες, όπως αποδεδειγμένα και με απόλυτο επιστημονικό τρόπο έχει διαπιστωθεί?
Τι σημασία άραγε έχει να διαπιστωθεί κάτω από ποιους μηχανισμούς παρουσιάστηκε σε άτομα με αρχικό στάδιο σχιζοφρένιας, η ύπαρξη μιας φλεγμονώδους πρωτεΐνης, της ιντερλευκίνης-1β στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό?
Αυτό θα μπορούσε να έχει σημασία ΜΟΝΟ υπό το πρίσμα της πρόληψης και της θεραπείας του προβλήματος..
Εμείς εδώ όμως δεν εξετάζουμε την αντιμετώπιση και πρόληψη των προβλημάτων, αλλά την σχέση χημείας και ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Άτομα με ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα (ADHD) έχουν χαμηλά επίπεδα μιας ουσίας όπως πρόσφατα έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Joyrnal of the American Medical Association.
Αυτό τι δείχνει? Μία ακόμη ακόμη συσχέτιση εκκρίσεων με την ψυχική συμπεριφορά.
Τα αίτια των εκκρίσεων μπορεί να είναι διαφορετικά, μπορεί να είναι γονιδιακά, μπορεί να αποτέλεσμα έντονου φόβου, στρες, ακόμη μαι διατροφικά.
Στο θέμα μας όμως ΔΕΝ εξετάζομαι τι και πως προκαλούνται, ούτε αν προηγούνται ή έπονται.

Αυτό που θέλω να επισημάνω φίλε μου είναι ή ΑΜΕΣΗ σχέση ουσιών και εκκρίσεων με την ψυχική δραστηριότητα. Ο βαθμός εξάρτησης κατά την γνώμη μου ποικίλει, από άτομο σε άτομο, και εξαρτάται από την χρονική, κοινωνική, οικονομική, συναισθηματική συγκυρία, που σε συνδυασμών αυτών των παραμέτρων μπορεί να οδηγήσει στην “χ” ή “ψ” κλπ κλπ συμπεριφορά, καθορίζοντας και περιορίζοντας την ελευθερία στην βούληση.

18/04/2011, 14:48:41
"Αυτό που θέλω να επισημάνω φίλε μου είναι ή ΑΜΕΣΗ σχέση ουσιών και εκκρίσεων με την ψυχική δραστηριότητα. Ο βαθμός εξάρτησης κατά την γνώμη μου ποικίλει, από άτομο σε άτομο, και εξαρτάται από την χρονική, κοινωνική, οικονομική, συναισθηματική συγκυρία, που σε συνδυασμών αυτών των παραμέτρων μπορεί να οδηγήσει στην “χ” ή “ψ” κλπ κλπ συμπεριφορά, καθορίζοντας και περιορίζοντας την ελευθερία στην βούληση".

Σωστότατος!!!

18/04/2011, 15:09:00
Δεν ξέρω φίλοι,σωστά τα βρίσκω όλα αυτά,αλλά κάτι
δεν μου <κολλάει>.Διαίσθηση,ισως?
Αλήθεια,ποιές χημικές διεργασίες ορίζουν την διαίσθηση?
Αυτό πού φαινομενικά είναι Α,όπως όλα δείχνουν,αλλά
η διαίσθησή μας,έχει αντίθετη άποψη οτι είναι Β και
πολλές φορές δικαιώνεται!!
Εχει διαπιστωθεί κάποια πρωτείνη,γονίδιο.ουσία υπεύθυνη?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

18/04/2011, 19:08:56
Όλοι οι άνθρωποι -κατα δηλωσή τους- διαισθάνονται συνεχώς...και στις χίλιες φορές αυτό που διαισθάνονται πραγματοποιείται...στις 999 τοις χιλίοις απλά διαισθάνονται απλά , στατιστικά να το πάρεις και μόνο , κάποια φορά θα πέσουν μέσα...σαν το λαχείο ένα πράμα Νικόμαχε!!!
Άμα συμμετέχουμε στην όποια συζήτηση με διαισθήσεις φίλε μου , τότε θα γίνουμε ένα "μπάχαλο" επίσημο...

18/04/2011, 20:04:28
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
Δεν ξέρω φίλοι,σωστά τα βρίσκω όλα αυτά,αλλά κάτι
δεν μου <κολλάει>.Διαίσθηση,ισως?
Αλήθεια,ποιές χημικές διεργασίες ορίζουν την διαίσθηση?
Αυτό πού φαινομενικά είναι Α,όπως όλα δείχνουν,αλλά
η διαίσθησή μας,έχει αντίθετη άποψη οτι είναι Β και
πολλές φορές δικαιώνεται!!
Εχει διαπιστωθεί κάποια πρωτείνη,γονίδιο.ουσία υπεύθυνη?

-------------------------------------------------------------------

Νομίζω είναι λιγάκι ανορθόδοξο να σφαλίζουμε τα μάτια μας στις πειραματικές αποδείξεις, και να εμμένουμε σε συναισθηματικές λύσεις.
Στις μέρες μας έχουμε εναν συνεχή καταιγισμό πειραματικών αποδείξεων της ΑΜΕΣΗΣ σχέσης ορμονικών εκκρίσεων (ύλης) που διαμορφώνουν και επιδρούν στη ψυχική δραστηριότητα, δηλαδή στο χαρακτήρα του ανθρώπου.

18/04/2011, 22:57:05
gianip[seftis:

Νομίζω είναι λιγάκι ανορθόδοξο να σφαλίζουμε τα μάτια μας στις πειραματικές αποδείξεις, και να εμμένουμε σε συναισθηματικές λύσεις.
Στις μέρες μας έχουμε εναν συνεχή καταιγισμό πειραματικών αποδείξεων της ΑΜΕΣΗΣ σχέσης ορμονικών εκκρίσεων (ύλης) που διαμορφώνουν και επιδρούν στη ψυχική δραστηριότητα, δηλαδή στο χαρακτήρα του ανθρώπου.

-----------------------------------------------------

Οχι βέβαια φίλε μου,δεν εμμένω σε συναισθηματικές λύσεις.
Αμφιβολίες ισως.

Δεν διαφωνώ για τις πειραματικές αποδείξεις.
Προχωράω πιό <ψηλά> στην αιτία που αυτές οι ορμονικές
εκκρισεις λαμβάνουν χώρα.Ποιός ή τί δίνει την εντολή?
κατά περίεργο τρόπο,εδω γνωρίζουμε το αποτέλεσμα,αλλά
αγνούμε την αιτία εκκίνησης της διαδικασίας,η οποία
επιφέρει το αποτέλεσμα.
Δεν ισχυρίζομαι οτι την ξέρω,κάθε άλλο.
Αφου όμως υπάρχει ενας αγνωστος παράγοντας χ,η εξίσωση
είναι ατελής,έστω ημιτελής.
Πόσες πιθανότητες υπάρχουν,αυτή η εντολή να μην δίδεται
απο κάτι υλικό?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

19/04/2011, 12:52:25

Οι αιτίες φίλε μου μπορεί να είναι διαφορετικές, και για κάθε ξεχωριστή περίπτωση είναι.
Μπορεί να είναι γονιδιακές, μπορεί να είναι ψυχολογικές (άγχος, πνευματική κόπωση κλπ), μπορεί να είναι κοινωνικές (απώλεια προσώπου, κοινωνική καταπίεση), μπορεί να οφείλονται σε υποβολή, μπορεί στη λήψη ουσιών κλπ κλπ.
Όλες αυτές οι αιτίες και πιθανόν άλλες που δεν μου έρχονται τώρα στο μυαλό, έχουν σαν αποτέλεσμα την έκκριση ουσιών-νευροδιαβιβαστών, με τα γνωστά αποτελέσματα στα οποία έχουμε ήδη αναφερθεί..
Με τα μέχρι σήμερα συμπεράσματα δεν προκύπτει ούτε καν η υποψία συμμετοχής κάποιου άγνωστου υπερβατικού παράγοντα στην όλη διαδικασία, από όσα τουλάχιστον γνωρίζω εγώ.

Αν κάποιος γνωρίζει κάποιο καινούργιο στοιχείο, ευχαρίστως να το ακούσουμε.

---Sophie---Μέλος
23/06/2011, 14:43:54
Το καλο και το κακο υπαρχουν ισα μοιρασμενα μεσα μας φιλε μου.Οπως και το νομισμα,που εχει δυο πλευρες ετσι και ο ανθρωπος.Οσο ευκολα μπορεις να γυρισεις το νομισμα απ'την μερια που θελησεις ετσι μπορεις και να διαλεξεις τι θα γινεις στη ζωη σου.Και ναι το καλο και το κακο υπαρχει μονο σε ανθρωπους.Παρε για παραδειγμα μια πετρα. Ειναι καλη η κακη?Απο μονη της δεν ειναι τιποτα.μπορει να γινει φονικο οπλο αλλα μπορει και να χρησιμευσει για να χτιστει ενα σπιτι. Οι ανθρωποι εχουμε ευθυνες γιατι,αντιθετα με την πετρα,εμεις διαλεγουμε τι ειμαστε.

Never give up without a fight.

23/06/2011, 15:21:59
Καλωσορίζω την Sophie...

23/06/2011, 19:44:11
quote:

Το καλο και το κακο υπαρχουν ισα μοιρασμενα μεσα μας φιλε μου.Οπως και το νομισμα,που εχει δυο πλευρες ετσι και ο ανθρωπος.Οσο ευκολα μπορεις να γυρισεις το νομισμα απ'την μερια που θελησεις ετσι μπορεις και να διαλεξεις τι θα γινεις στη ζωη σου.Και ναι το καλο και το κακο υπαρχει μονο σε ανθρωπους.Παρε για παραδειγμα μια πετρα. Ειναι καλη η κακη?Απο μονη της δεν ειναι τιποτα.μπορει να γινει φονικο οπλο αλλα μπορει και να χρησιμευσει για να χτιστει ενα σπιτι. Οι ανθρωποι εχουμε ευθυνες γιατι,αντιθετα με την πετρα,εμεις διαλεγουμε τι ειμαστε.

Φίλη sophie καλώς όρισες στην παρέα μας.

Φαντάζομαι έχεις διαβάσει τις θέσεις του καθενός μας πάνω σε αυτό το θέμα και τις γνωρίζεις.
Όσο για την πέτρα, είναι μια πέτρα καλή όταν χτίζει σπίτι, και μια πέτρα κακή όταν σκοτώνει άνθρωπο. Το νόημά της θα το αποδώσει ο άνθρωπος εκ των υστέρων, ανάλογα με το αν προέκυψε όφελος ή ζημία.
Η ίδια η πέτρα δεν είναι ούτε καλή μήτε κακή.