- Σπήλαιο των Αμώμων(ή Σπηλιά του Νταβέλη) - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Θα ήθελα να ανταλλάξω πληροφορίες και να γίνει διάλογος σε οτιδήποτε σχετικό με το σπήλαιο των "Αμώμων" ή ευρύτερα γνωστό ως "Σπηλαιά του Νταβέλη", στο βουνό της Πεντέλης.
Χαιρετισμούς,
Roahim
ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΣ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΤΕΥΧΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ,ΙΣΩΣ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ.
ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΝΑ ΤΟ'ΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ,ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΨΑΞΩ,
ΑΝ ΟΧΙ, ΚΑΝΕ ΣΗΜΑ!
Edited by - ΑΤΜΑ on 25/01/2003 21:43:17
Οχι, δεν το έχω διαβάσει. Γράψε ότι μπορείς.
Λοιπόν...Επειδή έχω ακούσει διάφορα για το σπήλαιο, τα περισσότερα
από τα οποία μου προκαλούν την περιέργεια χωρίς να οδηγούν σε ξεκάθαρα συμπεράσματα, ας αναφέρει ο καθένας ότι γνωρίζει, ας τα μοιραζόμαστε όλοι μας και ας τα αξιολογεί ο καθένας με τον τρόπο του. Θα ήταν ωραίο σε αυτό το forum να δημιουργηθεί ένα reference για όλους εκείνους που είτε ζητούν μια απομυθοποίηση της σπηλιάς είτε έναυσμα για περισσότερη έρευνα. Νομίζω ,ότι ότι υπάρχουν 4 κατηγορίες στις οποίες μπορούν να συλεχθούν στοιχεία-αναφορές-μαρτυρίες.Για μένα ο συνδυασμός αυτών είναι που κάνει όλο το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον:
Α) Η περιοχή ως τόπος λατρείας κατά την αρχαιότητα.
και η σπηλιά ως τόπος ασκητισμού χριστιανών μοναχών κατα τη διάρκεια των περασμένων αιώνων.
Β) Η σπηλιά ως καταφύγιο του διάσημου λήσταρχου Νταβέλη.
Γ) Τα παρακέιμενα τεχνητά τούνελ, σε μια προσπάθεια στρατιωτικής εκμεταλευσης της περιοχής από το δικτατορικό καθεστώς.
Δ) Αναφορές για περίεργα-ανεξήγητα φαινόμενα και το μπάζωμα όλων των πιθανών εισόδων κατά τα προηούμενα χρόνια.
Roahim
ΘΑ ΤΟ ΨΑΞΩ +ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ...
Edited by - ΑΤΜΑ on 25/01/2003 21:45:10
ΦΙΛΕ roahim ΚΑΛΩΣ ΕΙΛΘΕΣ ΣΤΟ ESOTERICA.gr.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΒΟΥΝΟ.
ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΛΑΝΟΥ.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΤΑ Η ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ 'ΠΕΝΤΕΛΗ'.
ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ.
Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ 'ΒΡΙΛ'ΙΣΙΟΝ ΟΡΟΣ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΥΛΗ ΕΝ ΤΕΛΟΣ.
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ
EYXARISTW
** FWS PERISSOTERO FWS **
** EAN NIOSEIS THN SKIAS SOU NA FEYGEI MHN GYRISEIS PISW NA THN KOITAXEIS **
ΒΡΗΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ +ΣΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.ΘΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ,ΑΤΜΑ
Edited by - ΑΤΜΑ on 25/01/2003 21:38:44
Λοιπόν...θα ήθελα να παραθέσω μια υποσημείωση που βρήκα σε ένα "άσχετο" με το θέμα βιβλίο "as it is". Πιστέυω, ότι μπορούν να αντληθούν πληροφορίες από άσχετα μέρη και να αποδειχθούν πολύ σχετικά με αυτό μου με ενδιαφέρει. Είναι μια αργή διαδικασία, και θα μου πάρει καιρό, ειδικότερα στο λίγο χρόνο που περισεύει εκτός δουλειάς. Αυτό το βρήκα πριν 20 περίπου μέρες ψάχνοντας για κάτι που να ειναι ιστορικά αποδείξιμο και να μην σηκώνει αμφισβήτηση.Αν και το βιβλίο δεν άπτεται των ενδιαφερόντων μου, ωστόσο υπέμεινα τον κόπο να το διαβάσω όλο.
Ας πούμε, ότι είναι στοιχείο από την κατηγορία (Α).
Αναφέρεται στα 2 ναίδρια που είναι χτισμένα στην είσοδο της σπηλιάς.
Τίτλος:"Αγιος Τιμόθεος Ευρίπου,κτίτωρ της ιεράς μονής Πεντέλης".
Συγγραφέας:Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καρτσιώτης.
σελ.54, υποσημείωση 2:
"Στη ΝΔ πλευρά του Πεντελικού, σε υψόμετρο 720 μ. βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο των "Αμώμων" ή σύμφωνα με νεώτερη ονομασία του "Νταβέλη", το οποίο για πολλούς αιώνες λειτουργούσε ως ασκητήριο. Στη δεξιά πλευρά της εισόδου συνατάμε 2 ναίδρια. Τα θεμέλιά τους ίσως να στήθηκαν πάνω σε αρχαίο ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες και στο Θεό Πάνα εφόσον 100μ. ψηλότερα υπήρχε το Νυμφαίο της Πεντέλης.Το αρχαιότερο ναίδριο που βρίσκεται δεξιότερα λαξευμένο μέσα στον βράχο -γι'αυτό και το σχήμα του είναι ακανόνιστο- έχει αφιερωθεί στον Αγ.Σπυρίδωνα.Στο ι.Βήμα του υπάρχουν λιθόγλυπτα (Δύο Άγγελοι σε μετωπική στάση που κρατούν ρομφαία, τρία πτηνά, τρεις σταυροί και άμπελος) τα οποία θεωρούνται δημιουργήματα του 7ου μ.Χ. αι. Ακόμη εκεί υπάρχουν χαραγμένη και πρωτοχριστιανική δεητική επιγραφή προς τους μαρτυρες Παύλο και Ανδρέα που μαρτύρησαν στην Αθήνα επί Δεκίου τον 3ο μ.χ. αι.
Το άλλο εκκλησάκι τιμάται στον αγιο Νικόλαο και είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο στηριγμένη σε τέσσερις ογκώδης πεσσούς"
Αυτά λέει. Ας σχολιάσουμε για λίγες μέρες και βλέπουμε. Ο σχολιασμός είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος :)
Χαιρετισμούς,
Roahim
ΦΙΛΕ roahim ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ.
ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ????
ΘΑ ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Davelis
Devil...
Σας λέει τίποτε αυτό; Κάπου το άκουσα...και αυτό!
μπορεί όμως να έχει και κάποια σχέση, δυστυχώς δεν γνωρίζω.
αυτή...που τα κατάφερε!
Νομίζω ότι οφείλω να εκφράσω κάποια λογική με την οποία προσπαθώ να προσεγγίζω την Αλήθεια.Η λογική αυτή,ισχύει τουλάχιστον για μένα, χωρίς να θέλω να προτρέψω κανέναν να την υιοθετήσει,χωρίς να θέλω να επιβουλευτώ ή να αντικρούσω την άποψη κανενός.
Η Αλήθεια υπάρχει έστω και αν δεν μπορούμε να την αντιληφθούμε Ολόκληρη. Το καλύτερο που εμείς μπορούμε να κάνουμε, είναι να την προσεγγίσουμε σε όσο το δυνατό μεγαλύετρο ποσοστό της, θεωρώντας ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα λαμβάνει την ίδια αξία ποιότητας.Ξαναλέω ότι αυτό είναι που θεωρώ εγώ σωστό και όχι ότι έτσι έχουν τα πράγματα.
Με βάση την παραπάνω αρχή, η διερεύνηση σε κάθε τι ανεξήγητο θα έπρεπε να ακολουθεί την απόδειξη κάθε ισχυρισμού. Δεν θα προσεγγίσω καλό ποσοστό επί της αλήθειας αν κάνω x υποθέσεις, απορίψω με λογικά επιχιερήματα τις x-1 και η 1 που μένει είναι η απόδειξη, έστω και αν
η διαδικασία φαίνεται σαν εις άτοπο απαγωγή. Αντίθετα θα προσπαθήσω να αποδείξω κάθε τι πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο επόμενος ισχυρισμός μέχρι να γίνει και αυτός απόδειξη, λαμβάνωντας ως αξίωμα το "ε, δες , κάτι τρέχει μη την Σπηλιά".
Με βάση αυτό το πνεύμα, κινούνται και τα σχόλια μου προς όλους εκείνους που έχουν αντίστοιχες ανησυχίες με μένα.
Wolffaced: Εγώ έχω ακούσει ότι:
-Ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής λέει ότι για τα "Στρατιωτικά Έργα" η απάντηση που τους είχε δοθεί τότε για την κατακευή των Τούνελ ήταν ότι "θα φυλάσονται ξύλινα κιβώτια με στρατιωτικά υλικά, τα οποία απαιτούνται να φυλάσσονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας".
- Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τη σπηλά είχε κυρηχθεί στρατιωτική ,φρουρούταν από στρατιώτες και απαγορευόταν η προσέγγιση πολιτών για τουλάχιστον 3 χρόνια.
-Κάποιος φίλος κάπου στο internet λέει ότι η μόνη λακωνική ανακοίνωση του Στρατού για το θέμα δόθηκε στο περιφικό "Ταχυδρόμος" στο φύλο της 6ης Οκτωβρίου 1977, και το περιέγραφε ως στρατιωτικό απόρρητο. Εγώ πάντως ως πρήν στρατιωτης του πυροβολικού, φυλάσαμε τα βλήματα και τα εκρηκτικά σε στεγανά-ξηρά μέρη( Το ένα από τα δυό τούνελ μπορείς να το ακολουθήσεις για 70-90 μέτρα περίπου , στάζει το κεφάλι σου από την από την υγρασία ...)
Φίλε Wolffaced, προσπαθώ αυτές τις ημέρες να επισκευτώ έναν άνθρωπο ο οποίος την εποχή εκείνη τύγχανε να είναι βασικός εκμεταλευτής-υπερεργολάβος λατομείου. ( Το βουνό της Πεντέλης έγινε εκμεταλεύσιμο σε βαθμό οικολογικής καταστροφής, προς εξόρυξη μαρμάρων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, για'αυτό και έχει την όψη του "σαρακοφαγωμένου" και τα λατομεία νοικιάζοταν). Νομίζω ότι μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος, γύρω από το τι άκουγε, και τί ο ίδιος σκεφτόταν πίστευε τότε.
-Θα προσπαθήσω να το βρώ το βιβλίο του Μπαλανού.
-Έχω ακούσει την εκδοχή ότι το "Πεντέλη" προέρχεται από το "Πέντε Έλη". Κάποιος κλασσικιστής μου είπε ότι ετυμολογικά ίσως να μην πολυστέκει (Θα έπρεπε΄να είναι "Πύλη εν τω τέλι") αλλά δεν το απέδειξε.Προσεχώς, ίσως. Η Ετυμολογία "ΠΥΛΗ ΕΝ ΤΕΛΟΣ" αναφέρεται και στο βιβλίο "Κούφια Γη" του Γιαννουλάκη.
-Περιμένω επίσης διαπίστωση σχετικά με το εξής: Υπήρχε ο ποταμός Βριλησός και όχι το βουνό Βριλησός. Κάποιος πάλι στο Internet λέει ότι κατά τη αρχαιότητα ζούσαν στην περιοχή άνθρωποι από τη φυλή Βριλ.
Άυτό δεν επαληθεύται αφού κατά την αρχαιότητα υπήρχε ο Δήμος Της Πεντέλης της φυλής Αντιοχίτιδος (Διον. Αλβάνάκη τομος Α' της Ιστορίας των Μονών του Κράτους, ΑΘήνα 1905, σελ. 20)
ΑΤΜΑ: Λαμβάνω ένα dummy attachment!
ΑΜALIA: Ναι ηχητικά τουλάχιστον... davelis cave, devil's cave ...
Την καλησπέρα μου σε όλους,
Roahim
ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ(!)ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ +ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ.ΤΟ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠ'ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟ 'ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΜΑΤΙ'.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ +ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ(!).ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ +Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΙΛΕΧΘΗΚΕ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΒΑΣΗ.ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ ΕΝΟΣ ΝΟΗΤΟΥ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΝΕΛ,ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΕΝΑΑ,ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΒΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.ΙΣΩΣ( ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΑΦΗΓΗΤΗΣ )ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ +ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ.
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 'ΚΟΥΦΙΑ ΓΗ 'ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ...
ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ...
ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΔΗ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ'88
[Ολες σχεδόν οι αναφορές για UFO στο λεκανοπέδιο της Αττικής περιορίζο-
νται σε 2 περιοχές: την Πεντέλη και τον Υμηττό. Αυτό δεν είναι τυχαίο.
Στην Πεντέλη, εκτός από συχνές εμφανίσεις, έχουν συμβεί και άλλα παράδοξα φαι-
νόμενα, ηλεκτρομαγνητικά, μαγνητικές δίνες και ο δρόμος με την «αρνητική βαρύτητα».
Στην ίδια περιοχή υπάρχει η σπηλιά του Νταβέλη, στην οποία συμβαίνουν πολλά παρά-
ξενα, όπως απώλεια μνήμης, λανθασμένες ενδείξεις οργάνων, αντικείμενα που δεν έπρεπε
να βρίσκονται εκεί, ενώ μάρτυρας ενός περιστατικου με εμφάνιση ενός αλλόκοτου όντος,
υπήρξε κορυφαίος πολιτικός, πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας και μετέπειτα αρχηγός
κόμματος. Στους πρόποδες του Υμηττου, κοντά. στην Ηλιούπολη υπάρχει μια σπηλιά με πε-
ρίεργες ιδιότητες. Οι πυξίδες τρελαίνονται, ενώ όσο κι αν προχωρήσει μέσα κανείς, υπάρχει
οξυγόνο, πράγμα πολυ αφυσικο. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι σε 3.000 μέτρα υπάρχει ένα
ς τοίχος, ο οποίος εμποοίζει το πέρασμα και πίσω από τον τοίχο ακουγεται ένας έντονος θόρυβος
σα να δουλεύουν μηχανές. 'Οπως έγινε γνωστό, η σπηλιά. (Χυτή επικοινωνεί με τη σπηλιά του Νταβέλη.
Επίσης, πάνω από το μοναστήρι της Καισαριανής, δημιουργείται ένα βάραθρο σπήλαιο του οποίου μέχρι
σήμερα στάθηκε αδύνατο να βρουνε το βάθος. Μερικές νυχτες έχει παρατηρηθεί να ξεπετάγονται από το
άνοιγμα έντονες δέσμες φωτός σε κανονικά χρονικά διαστήματα. Ακόμη, υπάρχει πλήθος από περίεργα
φαινόμενα, θεάσεις ΑΤΙΑ, εμφανίσεις περίεργων πλασμάτων, περίεργων ήχων από το υπέδαφος κλπ...]
ΦΩΣ,ΑΤΜΑ
Edited by - ΑΤΜΑ on 25/01/2003 21:46:20
ΦΙΛΕ roahim ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΛΗ ΕΝ ΤΕΛΟΣ.
ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΙΛΗΣΙΟ ΕΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗ ΜΑΓΙΚΗ ΓΗ.
ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΜΗΤΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΝΔΙΑΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΕΝΟΜΕΝΑ.
ΟΣΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΛΛ ΔΕΝ ΕΙΤΑΝ ΦΥΛΗ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΑΛΛΑ ΩΣ ΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.
(ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΡΠΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ)
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΜΩΜΩΝ ΠΩΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΒΕΛΗ ????
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ????
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..
Ευχαριστώ την ΑΤΜΑ για το άρθρο που έστειλε!
(ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ).
Από αυτό το κέιμενο, των Π.Γιαννουλάκη-Δ.Κούγκουλου αναφέρεται ότι:
Το σπήλαιο πριν ονομαστεί ως "σπηλιά του Νταβέλη",ονομαζόταν
"σπήλαιο των Αμώμων"(των αγνών και αναμάρτητων,γιατί μονάχα αυτοί μπορούσαν να εισέλθουν εκεί) [σχολιο roahim:ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ?¨Ηταν γκέτο των μοναχών,μήπως κάτι άλλο] εξαιτίας των πολλών ασκητών που πήγαιναν να "ασκητεύσουν" εκεί και εξαφανίζοταν.
Θα προσπαθήσω σιγά-σιγά να μεταφέρω όλο το κείμενο.Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και καλύπτει πολλές πτυχές(Μπράβο ΑΤΜΑ).
Εν τω μεταξύ, προσπαθώ να μιλήσω με τους... ιδιοκτήτες του χώρου
(Το μισό βουνό ανήκει στην Ι.Μ.Πετράκη, το άλλο μισό, εκεί που είναι και η σπηλιά ανήκει στην Ι.Μ. Πεντέλης). Είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο φανταζόμουν...(Ειδικά αν δεν έισαι της εκκλησίας ή αν δεν είσαι τίποτα εκπρόσωπος κατηχητικών, της Θεολογικής και τέτοια πράγματα). Οχι πως νομίζω ότι θα μου πούν κάτι πέρα από το "ιστορικός τόπος μοναχισμού" απλά πιστεύω ότι αν ζητάς κάτι, σε χωράφι αλουνού, ε ρωτάς και αυτόν τι ξέρει για το χωράφι του, έστω και τυπικά... (Και ας είναι "καπέλωμα" αυτά που θα πεί...).
Και εντέλει είναι νόμος: Όσο ψάχνεις, βρίσκεις.
Roahim
ΦΙΛΕ roahim ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
quote:
Α) Η περιοχή ως τόπος λατρείας κατά την αρχαιότητα.
και η σπηλιά ως τόπος ασκητισμού χριστιανών μοναχών κατα τη διάρκεια των περασμένων αιώνων
quote:ΟΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ,ΧΤΙΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ?ΠΩΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΠΙΛΕΓΑΝΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ?ΜΗΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΧΤΙΖΑΝ ΤΥΧΑΙΑ ΕΚΕΙ?ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ?ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΛΗΞΩ...ΛΟΙΠΟΝ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ Η ΚΑΤΩ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΔΥΝΑΜΗΣ, Η ΑΛΛΙΩΣ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕ ΕΝΑ ΛΛΑΓΜΕΝΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ!ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΛΥΝΕΙ ΚΑΠΩΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Στη δεξιά πλευρά της εισόδου συνατάμε 2 ναίδρια. Τα θεμέλιά τους ίσως να στήθηκαν πάνω σε αρχαίο ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες και στο Θεό Πάνα εφόσον 100μ. ψηλότερα υπήρχε το Νυμφαίο της Πεντέλης.Το αρχαιότερο ναίδριο που βρίσκεται δεξιότερα λαξευμένο μέσα στον βράχο -γι'αυτό και το σχήμα του είναι ακανόνιστο- έχει αφιερωθεί στον Αγ.Σπυρίδωνα.Στο ι.Βήμα του υπάρχουν λιθόγλυπτα (Δύο Άγγελοι σε μετωπική στάση που κρατούν ρομφαία, τρία πτηνά, τρεις σταυροί και άμπελος) τα οποία θεωρούνται δημιουργήματα του 7ου μ.Χ. αι. Ακόμη εκεί υπάρχουν χαραγμένη και πρωτοχριστιανική δεητική επιγραφή προς τους μαρτυρες Παύλο και Ανδρέα που μαρτύρησαν στην Αθήνα επί Δεκίου τον 3ο μ.χ. αι.
quote:ΦΙΛΕ BLIND GUARDIAN ΤΟ ΤΖΙΠ ΑΥΤΟ ΠΟΣΟ ΠΑΛΙΟ ΗΤΑΝ?Ο ΤΥΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΝΤΥΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ Η ΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΣ?
ΚΑΘΩΣ ΠΕΡΙΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΤΙΝ ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΕΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΜΕ ΤΖΙΠ (ΛΑΝΤ ΡΟΒΕΡ ΠΑΛΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ) ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΙ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ.
quote:ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΩΧΩΡΗΣΩ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ
"σπήλαιο των Αμώμων"(των αγνών και αναμάρτητων,γιατί μονάχα αυτοί μπορούσαν να εισέλθουν εκεί) [σχολιο roahim:ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ?¨Ηταν γκέτο των μοναχών,μήπως κάτι άλλο] εξαιτίας των πολλών ασκητών που πήγαιναν να "ασκητεύσουν" εκεί και εξαφανίζοταν.
ΦΙΛΙΚΑ
ΚΟΙΤΑ ΓΥΡΩ ΝΙΩΣΕ ΓΥΡΩ ΤΡΟΜΑΞΕ ΓΥΡΩ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΠΝΟΗ......
Edited by - BLIND GUARDIAN on 30/01/2003 15:04:22