- Πού ήταν ο Θεός; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Βάση λοιπόν αυτού του γεγονότος και σύμφωνα με τη λογική μετατρέπω την ερώτηση:" Μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς του διέφυγε αυτό το ατυχές συμβάν; Τι πανταχού παρών είναι αν δεν το είδε;Τι πανάγαθος και παντοδύναμος
αν δεν το εμπόδισε;"σε:
"Γιατί ο Θεός καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας δεν έχει επέμβει ποτέ για να αποκαταστήσει τις ατελείωτες αδικίες?Γιατί δεν επεμβαίνει για να εξαλείψει τη βία και τους πολέμους?Γιατί δεν δίνει ένα τέρμα στη φτώχεια, στους λιμούς και την πείνα απο τις οποίες εκατομύρια παιδιά σαν την μικρή Νατάσα αργοπεθαίνουν?Γιατί δεν θεραπεύει τον καρκίνο και το έιτζ απο τα οποία χιλιάδες συνάνθρωποι μας σιγοσβήνουν υποφέροντας?"
Ναι αλλά της κόβεις κατιτίς. Γιατί για να παραμείνει ισοδύναμη
η ερώτηση πρέπει να προσθέσεις "...ενώ είναι Πανάγαθος, Παντοδύναμος
και Πανταχού Παρών;". Εκεί ήταν το point μου. Προσωπικά δε θέλω
ένα Θεό που να παρεμβαίνει παντού (δε "θέλω" κανένα Θεό) και δεν
ξέρω τι νομίζουν ότι θέλουν όλοι οι άλλοι, αλλά οι τρεις ιδιότητες
που παραλείπεις (και που απλά τυχαίνει να τις αναφέρει ο
χριστιανισμός, ίσως και άλλες θρησκείες) ΛΟΓΙΚΑ επιβάλλουν ο Θεός
να χώνει τη μύτη του παντού. No two ways about it.
Σκέψου τι σημαίνει Πανάγαθος, τι σημαίνει Παντοδύναμος και τι
σημαίνει Πανταχού Παρών και μετά θα διαπιστώσεις ότι μόνο ΕΝΑ
τραγικό γεγονός (δηλαδή ΜΙΑ νίκη του κακού, έστω και για 1ms,
οσοδήποτε μικρή, οπουδήποτε στον κόσμο) είναι λογικά ασυμβίβαστο
με μία υπαρκτή οντότητα που να έχει αυτές τις ιδιότητες.
Λενε μερικοι οτι υπαρχουν τοσα δις αστεριων και πλανητων και οτι ειναι αδυνατον ο Θεος να εφτιαξε μονο τον ανθρωπο.Ποιος ομως μας το ειπε αυτο? Που ξερουμε αν δεν εχει δημιουργησει κατι αλλο? Παλι ειναι στο χερι μας να το πιστεψουμε η να το απορριψουμε..
Μυστηριο της γεννησης, πνευμα, εγκεφαλος, αψογη λειτουργια της φυσης, των κυτταρων με την απιστευτη ακριβεια που εχουν, πλανητες, συμπαν..Ολα αυτα ηρθαν απο μονα τους..απο το τιποτα? Και παλι κατι αγνωστο.Ποιος μπορει να πει με σιγουρια το ενα ή το αλλο? Αλλα και παλι ποιος μπορει να δεχτει οτι ολοι αυτοι οι νομοι της φυσικης, του κοσμου που ζουμε, οτι υπηρχαν ανεκαθεν?
Κατι αλλο.Παραδεχομαι το Χριστιανισμο σε κατι: στο οτι διδασκει την απολυτη πιστη σε κατι. Ποιος επιστημονας, θεολογος, φυσικος, ψυχιατρος, αγροτης, επιχειρηματιας και γενικα ανθρωπος δεν δεχεται οτι η πιστη σωζει? Λενε μερικοι οτι οι σταυροφοριες και οι σφαγες ειναι εργα του Χριστιανισμου.Οχι δεν ειναι.Ειναι εργα των ανθρωπων του.Εδω υπαρχει μια ουσιαστικη διαφορα...Αλλο το τι διδασκει μια θρησκεια και ο Θεος της και αλλο το τι κανουν οι "πιστοι" σε αυτην.Τρανο παραδειγμα οι μουσουλμανοι...Ποιος ειπε οτι στο Κορανι λεει να σφαζουμε στο ονομα του Θεου? Απλα μερικοι αλλαζουν τα παντα, προκειμενου να επωφεληθουν προσωπικα. Αυτο ειναι....
Δοκιμασαμε ποτε να προσευχηθουμε?Να ζητησουμε τη ψωτιση απο το Θεο και οχι τα υλικα αγαθα και την ευχαριστηση? Αν το σκεφτειτε, η φωτιση θα τα φερει ολα αυτα....Αν πραγματικα το θελουμε...
Αγαπη...υπαρχει ποιο ωραιο πραγμα? Αν υπηρχε παντου και παντα, θα αντιμετωπιζαμε προβληματα? Αγαπη!! Μονο που το ξεστομιζω, παιρνω δυναμη...
Γιατι να πιστευουμε οτι θελουν να μας ελεγξουν? Δεν λεω, οι ιερεις και γενικα ολοι οι "σχετικοι" δεν ειναι ολοι "αγιοι"...Το θεμα ειναι το τι κανουμε εμεις οι ιδιοι και για μας τους ιδιους και τους συνανθρωπους μας..Οχι να λεμε οτι ολοι ειναι σκαρτοι και να τα βαζουμε ολα στο ιδιο καλαθι...Οχι...Δεν ειναι ετσι! Καποιοι ανθρωποι, πεινασαν, σφαγιαστηκαν και πληρωσαν με το ιδιο τους το αιμα το ονομα Του Θεου...Οπως σφαγιαστηκαν και αθωα παιδακια στο προσφατο μακελειο στη Ρωσια...Και ποιος δεν ειπε οτι ο Θεος δεν νοιαζεται για αυτα..Ειναι σιγουρο οτι πηγαν καπου ΠΟΛΥ καλυτερα απ'οτι εδω..δεν ειναι ομως αυτο η δικαιολογια..Αν Ο Θεος μας (Ο Ων - Αυτος που υπαρχει και ΟΧΙ ο Γιαχβε) μας αφηνει να φτασουμε στο εσχατο σημειο? να μας κανει να καταλαβουμε απο τα λαθη μας? να κανει τον φιλο ZOIRO και τον καθε ZOIRO να αγανακτησει με ολα αυτα που κανουμε στον ιδιο μας τον εαυτο και μετα στους υπολοιπους ανθρωπους?
Το οτι αλλα τοσα αθωα παιδακια και κοσμος πεθαναν δεν ειναι αδικια?ναι ειναι. Ειναι αδικια γιατι προηλθαν ΟΛΑ απο την ιδια πηγη.ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.Αυτος ειναι η αιτια για ολα! Αυτος τα προκαλει.Αυτες ειναι οι συνεπειες των πραξεων του...
Και τι ειρωνεια...αυτος που βομβαρδιζει, αυτος που σφαζει, να το κανει στο ονομα Του Θεου (μα τι βλασφήμεια!!)....
Ναι ξερω, αν μου τυχει εμενα θα λεω τα ιδια? Ναι.τα ιδια.Γιατι δεν θα φταιει ο Θεος για την ακορεστη πεινα μερικων απανθρωπων υπαρξεων, που για το συμφερον τους, καταπιεζουν αλλους και αυτοι με τη σειρα τους κανουν χειροτερα, ετσι ωστε να ικανοποιηθουν , αλλα μονο προσωρινα!
Συγνωμη αν σας κουρασα, αλλα ηθελα κι εγω να πω την ταπεινη μου αποψη..Δεν εχω το σκοπο να δημιουργησω φιλονικιες αλλα μονο να πω τα προσωπικα μου πιστευω..Αλλωστε ο καθενας ειναι ελευθερος να ακολουθησει αυτο που πιστευει..(Αλλο ενα γεγονος που εχει παρεξηγηθει για τους Χριστιανους..το οποιο ειναι δημιουργημα και παλι ανθρωπου.Και ας ειναι μεσα απο την ιδια την εκκλησια...)
Σας ευχαριστω που διαβασατε την αποψη μου. :D
Νίκος
quote:
Δυστυχώς η εμπειρία δε μας επιβεβαιώνει τα λεγόμενά σου. ΟΛΟΙ οι άνθρωποι πεθαίνουν ανεξάρτητα από την πρόοδο στις γνώσεις του ανθρωπου.
Αυτός ο τρόπος σκέψης, φανερώνει ακόρεστη βουλημία και υπέρμετρο εγωϊσμό. Πράγματα δηλαδή που εμποδίζουν τον τέτοιο άνθρωπο να εναρμονίσει τη ύπαρξη του με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που επαληθεύει καθημερινά τον κύκλο "Αρχή-τέλος" για τα πάντα. Θεωρεί κτήμα του την "αρχή" αλλά διαμαρτύρεται για το "τέλος", όπως ακριβώς ένα μωρό που αρνείται να δεκτεί να βλέπει τη μαμά του να περιποιείται το νεογέννητο αδελφάκι του! Πρόκειται βεβαίως για εμβρυϊκής ηλικίας πνευματική τοποθέτηση και κοσμοαντίληψη γι' αυτό και το "Δυστυχώς".
Και είναι ακριβώς εκεί που στηρίζονται πολλά θρησκευτικά κατασκευάσματα. Υπόσχονται αποφυγή εκείνου του "τέλους".
Ας μην το πάρει κάποιος προσωπικά. Σχολιάζω μόνο τον τρόπο σκέψης και τα διάφορα επιχειρήματα. Προσπαθώ να αποκαλύψω το κρυφό νόημα των λέξεων.
Ελεύθερος
Να ο δρόμος προς το φως: Τί, γιατί και πώς; Και πότε, πού, και ποιός; ![]()
ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΛΑΣΘΗ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ,ΠΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ...ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΟΓΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ..
Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος
Είπα:"ΟΛΟΙ οι άνθρωποι πεθαίνουν ανεξάρτητα από την πρόοδο στις γνώσεις του ανθρωπου"
Λες: "Αυτός ο τρόπος σκέψης, φανερώνει ακόρεστη βουλημία και υπέρμετρο εγωϊσμό"
Αν νομίζεις ότι η θέληση για αιώνια ζωή φανερώνει ακόρεστη βουλιμία και εγωισμό, τότε
το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι είσαι ελεύθερος να μην έχεις πρόβλημα με την παύση της ύπαρξής σου.
Όσο και να διακηρρύσεις την ελευθερία, το δεδομένο είναι ότι δεν είσαι πραγματικά ελεύθερος
και αυτό γιατί ο θάνατος βρίσκεται από πάνω σου.
Θα έχεις δει βέβαια άνθρωπο να μπαίνει στο χώμα. Και εσύ μου λες ότι η θέληση και ο πόθος μου
να σταματήσει αυτό το πράγμα είναι "εμβρυικής ηλικίας τοποθέτηση".
Μπορείτε να ικανοποιήστε με τη μετριότητα, εγώ θέλω τελειότητα και αιώνια ζωή! Κατηγορήστε με λοιπόν
επειδή θέλω να ζήσω πραγματικά.
Schwabe,
quote:
Κανείς «Θεός» δεν έχει ανάγκη από οποιαδήποτε σχεδίαση και εκτέλεση προκειμένου να δώσει το Α ή το Β. Πόσο μάλλον δε να χωρίσει
σε «πιστούς Του» και «μη πιστούς Του».
Ο Θεός δεν έχει ανάγκη από τίποτα. Μπορεί όμως να διαλέξει έναν τρόπο για να κάνει κάτι, όχι από ανάγκη αλλά γιατί θέλει.
quote:
Ο Θεός είναι το αίτιο του εαυτού του. Είναι δύναμη και ενέργεια. ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΡΑ,
ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ενεργεί ΧΩΡΙΣ αρχή και τέλος, με νόηση και αυτογνωσία,
ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΙΚΟ ΑΙΤΙΟ. Δηλαδή, ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΠΟ.
Δρα με νόηση και αυτογνωσία χωρίς τελικό αίτιο και σκοπό... Μάλιστα. Και νομίζεις ότι αυτό είναι λογικό
και το γράφεις συνέχεια; Νόηση σημαίνει δράση με σκοπό και συνείδηση της δράσης και γνωση του σκοπού. Χωρίς γνώση του σκοπού
τότε μιλάμε για μηχανήματα που απλά λειτουργούν χωρίς να ξέρουν καν ότι το κάνουν πόσο μάλλον να έχουν
και σκοπό.
quote:
Εάν ο ΘΕΟΣ ενεργούσε αποβλέπων σε έναν τελικό σκοπό θα
ποθούσε κάτι ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ, και που θα περίμενε να πραγματοποιηθεί σε κάποιο χρόνο.
Αλλά αυτό ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ στους αναλλοίωτους νόμους της Θείας νόησης. Άρα, δεν θα ήταν τέλειος και άχρονος.
Ποθεί κάτι το οποίο στερείται. Αυτό το κάνει επειδή σέβεται την ελευθερία του ανθρωπου. Εγώ δε βλέπω ατέλεια σε αυτό αλλά σεβασμό στην ελευθερία.
Ποιοί είναι οι "αναλλοίωτοι νόμοι της θείας νόησης;" και που τους βρήκες; Μήπως τους δέχεσαι δογματικά;
quote:
Επομένως, αυτός ο οποίος σπουδάζει με επιμέλεια, με επιστημονική, αίθρια και αδογμάτιστη θεώρηση τον Κόσμο είναι ουσιαστικά ένας που προσεγγίζει το Θείο
Επιστημονική και αδογμάτιστη θεώρηση... Η επιστήμη όμως βασίζεται σε δόγματα.
Γράφοντας τον Κόσμο φαντάζομαι ότι εννοείς το σύμπαν που όλοι ξέρουμε ε; Πιστεύεις δηλαδή ότι σπουδάζοντας τον κόσμο προσεγγίζουμε το Θείο; Δηλαδή ότι με την επιστήμη προσεγγίζουμε το Θείο;
Αυτή είναι η κρίση, ότι ήρθε το φως στον κόσμο, αλλά οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι περισσότερο παρά το φώς, επειδή τα έργα τους ήταν πονηρά
ΦΩΤΙΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΝ ΤΗΝ ΔΕΙΣ ΛΙΓΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΙΣΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΣΒΑΜΠΕ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ..
ΕΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΟΣ ΕΘΕΣΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ,ΤΟΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΟΝΤΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ..ΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΖΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ..ΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΥΕΙΣ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΜΙΑ ΦΕΡΡΑΡΙ ,ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΑΦΟΡΑ,ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ,ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ,ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΜΑΞΙ?
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ,ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΧΟΡΔΩΝ ,ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ...
Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΤΕ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ
ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ, ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ....

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΦΛΥΑΡΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΣ.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ