- Λέξεις και Έννοιες. Το πρώτο βήμα. - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
quote:
Οποιαδήποτε λέξη μπει μέσα σε εισαγωγικά για έναν αναγνώστη, κατ' ευθείαν ανάγεται σε έννοια. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να παραποιηθεί το "υπάρχειν" της. Και ο εαυτός υπάρχει. Δεν είναι έννοια.[ 4/5 post ]
"enlighted mind sees the endless emptiness"
Για ποιο λόγο η ύπαρξη του εαυτού τον κάνει να μην είναι έννοια; Μήπως επειδή θεωρείς ότι οι έννοιες είναι ανύπαρκτες;
quote:Έχουν όμως νοερή ύπαρξη, δεν έχουν κάποια μετρήσιμη μάζα ή όγκο.
KALACHAKRA
Και οι έννοιες είναι όντα, επειδή έχουν ύπαρξη.
quote:Εννοείς οτι χάρη στις θεμελιώδεις έννοιες αποκτάνε ύπαρξη όλες οι άλλες;
Οι θεμελιώδεις έννοιες είναι αυθύπαρκτες αναπόφευκτα γιατί αυτές δημιουργούν τα πάντα.
quote:quote:Έχουν όμως νοερή ύπαρξη, δεν έχουν κάποια μετρήσιμη μάζα ή όγκο.
KALACHAKRA
Και οι έννοιες είναι όντα, επειδή έχουν ύπαρξη.quote:Εννοείς οτι χάρη στις θεμελιώδεις έννοιες αποκτάνε ύπαρξη όλες οι άλλες;
Οι θεμελιώδεις έννοιες είναι αυθύπαρκτες αναπόφευκτα γιατί αυτές δημιουργούν τα πάντα.
Αγαπητέ ο τρόπος ύπαρξης είναι άλλο θέμα! Δε μπορεί κάτι ανύπαρκτο να επηρεάσει κάτι υπαρκτό ούτε καν να σχετιστεί με αυτό. Αν οι έννοιες ήταν ανύπαρκτες τότε δε θα επηρέαζαν τον κόσμο μας. Πχ. η αγάπη , το μίσος, η αλήθεια κλπ. δεν είναι ανύπαρκτα. Είναι υπαρκτά μεν με άλλο τρόπο ύπαρξης δε. Η ταχύτητα έχει μάζα ή όγκο; Το μέγεθος; Είναι προφανές ότι δε χρειάζεται να έχει μάζα ή όγκο κάτι για να υπάρχει. Μπορείς να βρεις πολλά παραδείγματα. Πχ. η γωνία και ο αριθμός έχουν μάζα ή όγκο; Μπορεί η μάζα να έχει αριθμό αλλά ο αριθμός δεν έχει μάζα. Και όμως υπάρχει!
quote:
KALACHAKRAθεωρείς ότι οι έννοιες δεν υπάρχουν;
Στην πραγματικότητα, όχι φίλε μου, δεν υπάρχουν. ![]()
[ 5/5 post ]
quote:Υπάρχουν ως αποκυήματα του ανθρώπινου νου, ο οποίος διαιρεί και κατηγοριοποιεί την πραγματικότητα (για να μπορεί να τη φέρει στα μέτρα του) όμως οι έννοιες της αγάπης, του μίσους και όλα αυτά.. είναι πράγματα που ο καθενας αντιλαμβάνεται διαφορετικά και τα οποία πιθανόν όντως να μπορεί να ασκήσουν κάποια επιρροή, απο την ενέργεια που εμείς, ως μπαταρίες, επενδύουμε σε αυτά
KALACHAKRA
Αγαπητέ ο τρόπος ύπαρξης είναι άλλο θέμα! Δε μπορεί κάτι ανύπαρκτο να επηρεάσει κάτι υπαρκτό ούτε καν να σχετιστεί με αυτό. Αν οι έννοιες ήταν ανύπαρκτες τότε δε θα επηρέαζαν τον κόσμο μας. Πχ. η αγάπη , το μίσος, η αλήθεια κλπ. δεν είναι ανύπαρκτα. Είναι υπαρκτά μεν με άλλο τρόπο ύπαρξης δε. Η ταχύτητα έχει μάζα ή όγκο; Το μέγεθος; Είναι προφανές ότι δε χρειάζεται να έχει μάζα ή όγκο κάτι για να υπάρχει. Μπορείς να βρεις πολλά παραδείγματα. Πχ. η γωνία και ο αριθμός έχουν μάζα ή όγκο; Μπορεί η μάζα να έχει αριθμό αλλά ο αριθμός δεν έχει μάζα. Και όμως υπάρχει!
Edited by - Πύρινος on 09/11/2015 20:20:35
quote:
Εννοείς οτι χάρη στις θεμελιώδεις έννοιες αποκτάνε ύπαρξη όλες οι άλλες;
Ναι
Η ταχύτητα είναι κάτι που επινοήσαμε για να μας βοηθήσει να μετράμε τις μετατοπίσεις
Η ταχύτητα άλλωστε εξαρτάται απο ένα άλλο τεχνητό μέγεθος που είναι ο Χρόνος
Ο Χρόνος επίσης είναι ένα τεχνητό μέγεθος, η φύση δεν έχει κανένα "ρολόι"
quote:
Υπάρχει μετατόπιση των αντικειμένων
Η ταχύτητα είναι κάτι που επινοήσαμε για να μας βοηθήσει να μετράμε τις μετατοπίσεις
Η ταχύτητα άλλωστε εξαρτάται απο ένα άλλο τεχνητό μέγεθος που είναι ο Χρόνος
Ο Χρόνος επίσης είναι ένα τεχνητό μέγεθος, η φύση δεν έχει κανένα "ρολόι"
Αποφεύγεις να πεις αν υπάρχει ταχύτητα. Έστω όμως παραδέχεσαι ότι υπάρχει μετατόπιση η οποία ούτε βάρος ούτε όγκο έχει.
Εγώ θα ήθελα να ξέρω ποια είναι η φύση της έννοιας, δηλαδή πώς αυτή δημιουργείται μέσα στον ανθρωπινο νου
Αυτό όπως καταλαβαίνεις θα είναι δύσκολο εαν οι έννοιες δεν αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο αλλά υάρχουν διαφορετικές "κατηγορίες" εννοιών.
Οπότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε και αν μας απασχολούν όλες οι κατηγορίες εννοιών ή μόνο κάποια συγκεκριμένη.
Αν πάλι οι έννοιες είναι ένα ενιαίο σύνολο, τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει δυσκολία στο να εξετάσουμε με το "μικροσκόπιο" (μεταφορικά) το πώς αυτές αποκτάνε υπόσταση
Edited by - KALACHAKRA on 09/11/2015 20:45:14
quote:εννοείς κάτι το χειροπιαστό,σωστα;quote:
KALACHAKRAθεωρείς ότι οι έννοιες δεν υπάρχουν;
Στην πραγματικότητα, όχι φίλε μου, δεν υπάρχουν.
[ 5/5 post ]
"enlighted mind sees the endless emptiness"
δηλαδή πραγματικό είναι οτι μπορείς να απλώσεις χέρι πάνω του για σένα;
Ασε τις μαλακίες με το 5/5 πάνω που αρχίσαμε!
Ο καλατσακρα μέχρι στιγμής καλά τα πάει,πύρινε λίγο κράτει αγόρι μου ,σιγά σιγά θα μου τους "τρομάξεις"☺
still creatures of the sea, able to
leave it only because, from birth to
death, we wear the water-filled
space suits of our skins.
quote:εσύ είσαι μπαταρία,εγώ λέω οτι είμαστε βρώσιμοι ,φρούτα και τι φρούτα εξωτικά😁
ως μπαταρίες
quote:Υπάρχει και έννοια που είναι αυθύπαρκτη;
που θεωρούν το χρόνο ως τεχνητή έννοια και όχι το μέτρο του χρόνου.
Σε είχα ρωτήσει αν οι έννοιες είναι αυθύπαρκτες ή δημουργούνται, δεν μου απάντησες..
Πάντως θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή, να μου αποδείξεις την ύπαρξη του χρόνου..
Αυτό απευθύνεται και στο Ζιπ, αν θεωρεί οτι ο χρόνος όντως υπάρχει
Προς το παρόν πάντως με ενδιαφέρει το πώς δημιουργούνται οι έννοιες
Edited by - Πύρινος on 09/11/2015 21:40:16
quote:Το 'χω αυτό
Ο καλατσακρα μέχρι στιγμής καλά τα πάει,πύρινε λίγο κράτει αγόρι μου ,σιγά σιγά θα μου τους "τρομάξεις"☺
Απαιτητικός, βλέπεις..
quote:
Υπάρχει και έννοια που είναι αυθύρπακτη;
Σε είχα ρωτήσει αν οι έννοιες είναι αυθύπαρκτες ή δημουργούνται, δεν μου απάντησες..Πάντως θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή, να μου αποδείξεις την ύπαρξη του χρόνου..
Αυτό απευθύνεται και στο Ζιπ, αν θεωρεί οτι ο χρόνος όντως υπάρχειΠρος το παρόν πάντως με ενδιαφέρει το πώς δημιουργούνται οι έννοιες
Σου απάντησα αλλά δεν το διάβασες. Δες παραπάνω. Αυθύπαρκτες όλες οι θεμελιώδεις έννοιες ίσως και όλες οι άλλες.
Όσον αφορά την ύπαρξή τους: Από τη στιγμή που κάτι επηρεάζει αυτό που εσύ ονομάζεις πραγματικό κόσμο, υπάρχει και αυτό. κάτι μη πραγματικό δε μπορεί να επηρεάσει κάτι πραγματικό. Το ανύπαρκτο δε μπορεί να επηρεάσει κάτι υπαρκτό.
quote:οχι,μάρτυρα έχεις!
Δηλαδή έχω υποστηρικτή/τρια ;
quote:
OsmosisΑσε τις μαλακίες με το 5/5 πάνω που αρχίσαμε!
Καλά ντε ... απλά είπα να σεβαστώ τους όρους ... ![]()
quote:
KALACHAKRAΟτιδήποτε νοείται ή δύναται να νοηθεί με κάποιον τρόπο από κάποιο νου, με ή χωρίς εισαγωγικά, είναι έννοια. Ο εαυτός είναι έννοια.
Ναι, μονάχα που δεν νοείς τον εαυτό σου. Είσαι ο εαυτός σου, υπάρχεις μέσα στον εαυτό σου. Είναι ποτέ κάποιος να υπάρχει μέσα σε μια έννοια, μέσα σε κάτι δηλ. που το δημιούργησε ο νους του ή ... κάποιος νους ; Ασφαλώς όχι. Ο εαυτός είναι ύπαρξη, καταλαμβάνει χώρο, έχει όγκο και υφή. Είναι ενεργειακή οντότητα, όχι έννοια.
quote:
KALACHAKRAΤα εισαγωγικά δεν έχουν μόνο τη χρήση που νομίζεις και κακώς αντιδράς στη χρήση που έκανα, η οποία δεν επηρεάζει τα λεγόμενά μου.
Ασφαλώς δεν επηρεάζει τα λεγόμενά σου, αφού μονάχα εσύ τα καταλαβαίνεις αυτά. Εγώ δεν μίλησα για τα λεγόμενά σου. Μίλησα για το σημαίνουν τα εισαγωγικά για έναν αναγνώστη. Αν θέλεις ο αναγνώστης να είσαι μόνο εσύ ... στα λεγόμενά σου, μπορείς να είσαι ... ![]()
quote:
Osmosisδηλαδή πραγματικό είναι οτι μπορείς να απλώσεις χέρι πάνω του για σένα;
Πάντως, πραγματικό δεν είναι ότι δημιουργεί ο νους ... ![]()
quote:βρε φωτιά έχεις πάρει και δεν το έχεις πάρει χαμπάρι.quote:Το 'χω αυτό
Απαιτητικός, βλέπεις..