ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Υπήρξε...προπατορικό αμάρτημα? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Υπήρξε...προπατορικό αμάρτημα? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Schwabe30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
20/01/2004, 23:25:53
Λίγο....Sherlock Holmes???

Δέν θα το'λεγα, δέν θα το'λεγα!!!!!

hrismigΜέλος
21/01/2004, 13:39:59
Φίλε Kynikos,
αν κατάλαβα καλά το στηρίζεις στα 2:8, 2:9 σε συνδυασμό με το πρώτο κεφάλαιο. Έτσι δεν είναι;

Μη νομίσεις ότι σε ρωτάω επειδή έχω κάτι να αντιπροτείνω...όλα είναι προς διερεύνηση...αλλά μήπως έχει κάποια διαφορά α) ο "πρώτος" άνθρωπος; Ή μήπως όταν λέει: "2:9 και εξανετειλεν ο θεος ετι εκ της γης παν ξυλον ωραιον εις ορασιν και καλον εις βρωσιν και το ξυλον της ζωης εν μεσω τω παραδεισω και το ξυλον του ειδεναι γνωστον καλου και πονηρου"
...δεν εννοεί τα φυτά;

Πες μου αν έχεις σκεφτεί κάτι πάνω σε αυτά...ευχαριστώ

Edited by - hrismig on 21/01/2004 13:52:27

kynikosΜέλος
21/01/2004, 15:38:43
Schwabe

Δέν είναι και τόοοσο δύσκολο. Δύο πινακες ειναι, γράφτους πλαι-πλαι, και όλα θα φανεροθούν!
Άν ακόμα δυσκολεύεσε, ισως να σε βοηθήσει να διαβάσεις το "Μυστικό του Μονόκερου" του Herge!

Λίγος κόπος δέν βλάπει...

hrismig

quote:
αν κατάλαβα καλά το στηρίζεις στα 2:8, 2:9 σε συνδυασμό με το πρώτο κεφάλαιο. Έτσι δεν είναι;
Κατάλαβες σωστά!
quote:
μήπως έχει κάποια διαφορά
α) ο "πρώτος" άνθρωπος;
[β]Ή μήπως όταν λέει: "2:9 [...]...δεν εννοεί τα φυτά;

α) Εννοειτε οτι έχει κάποια διαφοά ο πρώτος άνθρωπος - Τι θες να πεις;;
β) Μού αρέσει, φίλε, η οξύτητα της παρατήρησής σου!
Μέ τετοια εκλεκτή παρέα, σίγουρα θα βγάλουμε κάποια χρησιμα (pardon the pun) συμπεράσματα!
Το θέμα ειναι τεράστιο, και θα ήθελα κάποια στιγμή να επανέρθουμε... Προς το παρόν λεώ μόνο: <<και τα φυτά>>

Θά επανέρθω, αλλα πρώτα θέλω να προτείνω αλλαγή του τόπικ, βλ. το πόστ μου παρακάτω....

steelspringΜέλος
21/01/2004, 15:58:37
quote:
2η Πράξη: Ο Αδάμ ανοίγει τα μάτια του (που σημαίνει ότι μέχρι τότε έβλεπε "εσωτερικά") νιώθει γυμνός και "κρύβει" τα μέρη του που νομίζει ότι είναι ζωώδη. Όταν πρέπει να δεχτεί την ευθύνη της απόφασής του στον Δημιουργό, δεν το κάνει και προβάλλει την ευθύνη στην Εύα (ότι τον εξαπάτησε) και η Εύα στον Πειρασμό. Έτσι η προβολή και μετάθεση της εσωτερικής ευθύνης προς τα έξω είναι το επόμενο σημαντικό σημείο.

Αγαπητέ Thoth .
Πολύ ορθά κατα την γνώμη μου θέτεις τα παραπάνω.
Πέραν των υπολοίπων γεγονότων , την "τιμωρία" ή την συνέπεια της πράξης, τελικά ο καρπός φαγώθηκε και οι Πρωτο/στοι έλαβαν την "Γνώση του καλόύ και του πονηρού".
Φαίνεται ότι πήραν γνώση και όχι ότι απώλεσαν την γνώση.
Ποιά γνώση πήραν λοιπόν;
Σίγουρα αυτήν που τους έκανε να δούν πόσο ταπεινοί είναι εναντι του Θεού. Μια αυτογνωσία, αλλά και μιά αυτοδιάθεση ώστε να είναι ικανοί να ζήσουν και εκτός του αρχικού χώρου της δημιουργίας τους.
Αλλά πως είναι δυνατόν την απόκτηση της γνώσης να την θεωρούμε "πτώση";
Ο φόνος που διεπραξε ο Κάιν ήταν αποτέλεσμα της κληρονομημένης απο τους γονείς του γνώσης;
Εγώ θα πώ ναί . Γιατί η ντροπή και η πονηριά των γονέων σίγουρα οδηγεί και σε καταστάσεις μίσους, ζήλειας κλπ.
Αυτά ως προς το "πονηρό".
Το καλό όμως ποιό ήταν ; Έχουμε καμμία εκδήλωση "καλού" απο τους Πρωτ/στους ,έστω και απο τους απογόνους τους;

21/01/2004, 16:06:41
quote:
Σίγουρα αυτήν που τους έκανε να δούν πόσο ταπεινοί είναι εναντι του Θεού.

Πολύ επιλεκτική αυτή η "Γνώση", βρε παιδάκι μου!!!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

steelspringΜέλος
21/01/2004, 17:08:28
quote:
Αγαπητέ steelspring,

μήπως το ότι παρόμοιες εξιστορήσεις υπάρχουν και σε άλλους λαούς μας λέει κάτι, σχετικά μ' αυτό που αναφέρεις;

Aγαπητή Zadok
H σαφέστατη αναφορά (όχι απλά νύξη) που γίνεται για Άλλους ανθρώπους.
Το ότι άλλοι λαοί έχουν παρόμοιες εξιστορήσεις είναι επόμενο της "ανάμνησης" της δικής τους ξεχωριστής καταγωγής.
Όταν υπάρχει αυτή η αναφορά, μου φαίνεται αυθαίρετο να συμπεραίνουμε ότι ο Αδάμ είναι πρόγονος όλης της ανθρωπότητας.
Το ότι επικεντρώνουμε την συζήτηση στους συγκεκριμένους πρωτόπλαστους
μας βοηθάει να βγάζουμε συμπεράσματα για αυτούς , και όχι για την ανθρωπότητα .
Άλλο θέμα αν η Αδαμιαία ανθρωπογονία μπορεί να έχει διδακτικό χαρακτήρα για όλους τους ανθρώπους της γής .
Η ΠΔ είναι μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί κάπου . Οδηγεί στον Μεσσία. Τον Μεσσία όλης της ανθρωπότητας τελικά;
Όλες οι ανθρώπινες φυλές διέπραξαν το ίδιο άμάρτημα;

steelspringΜέλος
21/01/2004, 17:14:35
quote:

Γιατι όχι;

kynikosΜέλος
21/01/2004, 17:16:52
ΘΕΤΩ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ:- ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ TOPIC ;

Χθές ανακάλυψα οτι το τόπικ μας έχει και μιά προϊστορία: Υπήρξε και το τόπικ "Τι ειναι Αμαρτία και τί ειναι Αγιοσύνη" που είχε ανοίξει ο Oculatis Abis στην <<ΣΟΦΙΑ>> στις 25/10/2002, με τελευταίο πόστ στις 26/11/2002. Τό μεγα μέρος της συζήτησης περιστρέφεται γύρω απο το Π.Α., και έχει αρκετά αξιόλογα στοιχεία: για όποιον δεν βαριέται να κανει τον κόπο, ιδου: topic.asp?TOPIC_ID=493

Μου άρεσαν πολύ κάποιες απο τις τοποθετήσεις του φίλου Oculatis Abis, συγγεκριμμένα η θεώρηση οτι η Αμαρτία είναι:
Η απόπειρα <<να καταλάβεις τον Παράδεισο εξ' εφόδου!>>, και ότι
<<Ο Αμαρτωλός προσπαθει να αποκτήσει κάτι που ποτέ δεν είχε, που ποτέ δεν ήταν δικό του>>
Λεεί ακόμα, πολύ σωστά, ο Oculatis Abis οτι <<είμαστε αναγκασμένοι από τη φύση μας να κρίνουμε και να αναλύσουμε το οτιδήποτε μέσα από το πρίσμα της ανθρώπινης λογικής και σφαίρας αντίληψης>>, ή όπως λέω κι εγώ πρέπει να βλέπουμε το θέμα σε σχέση με την απήχησή του στην καθημερινότητα μας, αλλοιως η συζήτηση παραμένει θεορητική, και μάλλον άσκοπη.
Κάλο λοιπόν να έχουμε μια έννοια της Αμαρτίας, αν μάλιστα προκειται να μιλήσουμε και γιά την "Προπατορική"!!!
Έκει που διαφωνώ με τον Oculatis Abis ειναι στό οτι βλέπει την Άμαρτια σαν κάτι σπάνιο, ενώ εγώ θα έλεγα οτι ειναι κάτι άκρως κοινό, συμβαίνει δέ κάθε στιγμή που η συνείδησή μας αποστρέφεται του Θείου!.

Βλέπετε οτί το θέμα αποκτά μια σαφώς "ψυχολογική" διασταση, ξεφεύγοντας λιγο από τον τομέα της θρησκείας.

Ένα άλλο θέμα που αγγίξε ο Oculatis Abis ήταν oti η θεώρηση του Αμαρτήματος σάν συνειδησιακή κατάσταση αποκλείει την κληρονομικότητα του.
Όμως, οπως έχούμε πεί και με την φίλη Zadok, υπάρχει μιά καλή επιστιμονική βάση για την κληρονομικότητα της συνείδησης, που ξεκιναει με τις απόψεις του Lamarck.
Εδώ, πάλι ξεφεύγουμε απο το θέμα της θρησκείας, και ξαναγγιζουμε την ψυχολογία και την επιστήμη.

Υπαρχει ακόμα και η αναφορά του Thoth στους Γνωστικους (Σοφια Αχαμόθ, κλπ), που εξετάζει την σχέση του "ψυχολογικού κόσμου" του ανθρώπου με τον "σωματικό κόσμο" του. Πάλι, τεράστιο θέμα, πάλι, ψυχολογία και επιστήμη.

Εξ' άλλου θά ήταν αγένεια εκ μέρους μου να απαντάω στο τοπικ του φίλου Oculatis Abis σε...διαφορετικό τοπικ!! και παραβίαση των κανόνων λειτουργείας...
Αλλα ούτε θέλω να πηγαινοέρχομαι αναμεσα σε δύο τόπικ με τό ίδιο βασικα θέμα.

Τέλος, νομίζω οτι το τοπικ "Υπήρξε... προπατορικό αμάρτημα?" έχει, λιγο-πολυ, λήξει!
Ακομα και αν δούμε το Π.Α. σαν μια συμβολικη περιγραφή της φυσιολογικής εξέλιξης της ανθρώπινης ψυχης!

Βεβαια θα συνεχίσουν να υπάρχουν αυτοί που παιρνουν το θέμα κυριολεκτικά. Οι fundamentalists, οι UFOλόγοι, οι Ουράντιοι, και ίσως ακόμα και κάποιοι πού πιστεύουν οτι ισχυει μόνον για αλλες φυλες. Ποιος ξέρει, μπορεί να'χουν και δίκιο, αλλα προς το παρόν δεν με αφορούν. Εγω θα ήθελα να υπάρχει ένας χώρος όπου εξετάζουμε το θέμα ψυχολογικά, συμβολικά και επιστημονικά.

Οσο για τους φίλους που λένε οτι το θέμα χρησημοποιειται απο ορισμένους για να "εκμεταλεύονται" τους πιό εύπιστους, συμφωνω απολυτώς, άλλα ούτε αυτό με αφορά ιδιαίτερα! Σίγουρα ειναι θέμα πολιτικό και πολιτιστικό, και μάλλον ανήκει σε άλλους χώρους, ετσι δεν είναι Admin ;

Γι αυτό προτείνω να αρχίσουμε νέο τόπικ:

<<Η συμβολική και ψυχολογική ερμηνεια του προπατορικού αμαρτήματος>>

στην <<ΣΟΦΙΑ>>, ή ακόμα καλύτερα, στην <<Γνωση>>, οπου να μπορουμε να συνεχίσουμε αυτες τις τοσο εποικοδομητικές συζητήσεις, χωρις πόλλες άσχετες παρεμβασεις (που στο κάτω-κάτω θα μπορούσαν να συνεχίσουν στο παρόν τοπικ).

Απόψεις, πληζ....

K.

ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣΝέο Μέλος
21/01/2004, 17:27:01
Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι πρωτόπλαστοι δεν ήταν Κινέζοι, διότι αν ήταν, θα αφήναν το μήλο και θα τρώγανε το φίδι.

----------------------
Ποίει ά κρίνεις είναι καλά, καν ποιών μέλλης αδοξείν. Φαύλος γαρ κριτής παντός καλού πράγματος όχλος

steelspringΜέλος
21/01/2004, 17:49:32
Αν και το φόρουμ απο μόνο του παραπέμπει σε συγκεκριμένες θεωρήσεις των θεμάτων, δεν πιστεύω ότι είναι εύκολο κάποιο θέμα να "αποστειρωθεί" απο λοιπές θεωρήσεις.
Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να γίνει κατόπιν συμφωνίας των συμμετεχόντων.

Όσον αφορά την τοποθέτηση :
<<Ο Αμαρτωλός προσπαθει να αποκτήσει κάτι που ποτέ δεν είχε, που ποτέ δεν ήταν δικό του>>,
Αυτή εκ των πραγμάτων ενοχοποιεί τον άνθρωπο ερμηνεύοντας κάθε προσπάθειά του ως κλοπή.

kynikosΜέλος
21/01/2004, 18:01:00
Νομίζω οτι κάνεις λάθος Πρωτεσίλαε!

Οι Κινέζοι δεν έχουν πρόβλημα με τα μήλα -- θα τρώγανε καί το μήλο καί το φίδι.

Off-topic ΥΓ: Μετέφρασέ μου, αν θες, την υπογραφή σου, δυστυχώς τα Αρχαία μου είναι ανεπαρκη

quote:
Ποίει ά κρίνεις είναι καλά, καν ποιών μέλλης αδοξείν. Φαύλος γαρ κριτής παντός καλού πράγματος όχλος
Κ.

kynikosΜέλος
21/01/2004, 19:16:48
steelspring
quote:
<<Ο Αμαρτωλός προσπαθει να αποκτήσει κάτι που ποτέ δεν είχε, που ποτέ δεν ήταν δικό του>>,
Αυτή εκ των πραγμάτων ενοχοποιεί τον άνθρωπο ερμηνεύοντας κάθε προσπάθειά του ως κλοπή.
Όχι απαραιτήτως!!

Ίσως οι συγκεκριμμενες λέξεις του Oculatis Abis να ήταν κάπως υπερβολικές, αλλά άν το θέταμε:

<<Ο Αμαρτωλός προσπαθει να αποκτήσει κάτι που δεν έχει ακόμα δικαίωμα, κάτι πρίν την ώρα του>>,

τότε δεν υπάρχει θέμα "εκ των προτερων ενοχοποίηση", απλά μιά περιγραφή μιάς κατάστασης.

Ο Πρωτεσίλαος εκφέρει την γνώμη οτι
<< ο άνθρωπος έλαβε ένα είδος γνώσης που του έδινε δύναμη για την οποία όμως δεν ήταν πνευματικά έτοιμος>>.
Μάλλον συμφωνώ.

Αναφερόμενος και στο συγγεκριμένο παράδειγμα του Oculatis Abis, ακόμα και ο σκύλος θα μιλήσει κάποτε, όταν εξελιχθεί αρκετά, άλλα αν άρχιζαν να μίλαν αύριο, θα υποπτευόμαστε ή:
α) καποια ανομαλία στους νόμους της Εξέλιξης, ή
β) το... περιεχόμενο του τελευταίου μας δείπνου

Μέ άλλα λογια, νομίζω οτι η τάση μας να πιστεύουμε οτι μας προδικάζουν οι θρησκευτικές γραφές, ωφειλεται πιό πολύ στην δική μας παράνοια, παρα στην πραγματικότητα!

Κ.

21/01/2004, 19:22:13
ΞΕΚΙΝΑΩ! (σαν απειλή ακούγεται! )

Αγαπητέ steelspring

quote:
Όταν υπάρχει αυτή η αναφορά, μου φαίνεται αυθαίρετο να συμπεραίνουμε ότι ο Αδάμ είναι πρόγονος όλης της ανθρωπότητας.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ;

quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------

Γιατι όχι;

Προσωπικά θεωρώ ότι όταν λέμε γνώση εννοούμε κάτι ευρύτερο. Τώρα αν εσένα σε καλύπτει αυτή η θεώρηση, κανένα πρόβλημα.

Αγαπητέ kynikos,

quote:
ΘΕΤΩ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ:- ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ TOPIC ;

ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ! ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΑΠ' ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙΣ Ν' ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΣΗ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΤΟΠΙΚ, RIGHT?

ΕΤΣΙ, ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΠ' ΟΥΔΕΝΙ ΝΑ ΦΑΝΟΥΜΕ ΑΓΕΝΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟΠΙΚ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ Schwabe, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ...SO FAR...

ΠΑΡΕΠΙΜΠΤΟΝΤΩΣ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΙΧΕΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ. ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟ

quote:
Λίγο....Sherlock Holmes???

Δέν θα το'λεγα, δέν θα το'λεγα!!!!!

ΑΛΛΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΘΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΩΡΑ:
ΑΠ' ΟΤΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ, ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΞΕΤΙΝΑΞΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΩΚΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΟΡΟΥΜ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΑ, ΑΝΟΙΧΤΑ, ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΓΡΑΦΟΝΤΩΝ.

ΔΙΑΚΟΠΤΩ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ, ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ...

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Edited by - Zadok on 21/01/2004 19:22:59

21/01/2004, 19:42:40
ΣΥΝΕΧΙΖΩ...

ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕ!

quote:
Αν και το φόρουμ απο μόνο του παραπέμπει σε συγκεκριμένες θεωρήσεις των θεμάτων, δεν πιστεύω ότι είναι εύκολο κάποιο θέμα να "αποστειρωθεί" απο λοιπές θεωρήσεις.
Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να γίνει κατόπιν συμφωνίας των συμμετεχόντων.

ΣΩΣΤΟΣ ΚΙ Ο steelspring.

quote:
<<Ο Αμαρτωλός προσπαθει να αποκτήσει κάτι που δεν έχει ακόμα δικαίωμα, κάτι πρίν την ώρα του>>,

ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟ, ΑΓΑΠΗΤΕ kynikos, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ;;;

quote:
Μέ άλλα λογια, νομίζω οτι η τάση μας να πιστεύουμε οτι μας προδικάζουν οι θρησκευτικές γραφές, ωφειλεται πιό πολύ στην δική μας παράνοια, παρα στην πραγματικότητα!

ΚΑΛΕ ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚ;;; ΤΑ 'ΠΕΣ ΟΛΑ!!!

ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΥΤΟ;;;

kynikosΜέλος
21/01/2004, 20:19:49
Zadok,
quote:
ΑΠ' ΟΤΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ, ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΞΕΤΙΝΑΞΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ
[...και....]
ΚΑΛΕ ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚ;;; ΤΑ 'ΠΕΣ ΟΛΑ!!!
ΩΩΩΧ, ΖΗΜΙΑΑΑ....!

Καλά, δεν λέω τίποτα, αφήνω να μιλήσει και κανάς άλλος...

Θα επανέρθω σε λίγες μέρες, ελπίζω και με "NEW, IMPROVED, TOPIC"!!!

quote:

ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙΣ Ν' ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΣΗ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΤΟΠΙΚ, RIGHT?
ΕΤΣΙ, ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΠ' ΟΥΔΕΝΙ ΝΑ ΦΑΝΟΥΜΕ ΑΓΕΝΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟΠΙΚ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ Schwabe, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ...SO FAR...

RIGHT!! RIGHT!!
Καμμία αγένεια προς τον Schwabe, αντιθέτως ενα μεγάλο <<ευχαριστώ>>!

K.

21/01/2004, 20:31:36
kynikos,

ο πλουραλισμός είναι μια κατάκτηση των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων και η εξέλιξη ενός πλούσιου διαλόγου δέν προϋποθέτει τον ρόλο ενός ποδηγέτη. Προσωπική άποψη.

Το θέμα του "Προπατορικού αμαρτήματος", όσο και εάν κατα την γνώμη σου εύκολα εξαντλείται, αποτέλεσε αλλά και συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη για τον εκχριστιανισμένο Ελληνα και συνάμα δεκανίκι για τους ρασοφόρους. Νομίζω ότι όλες οι απόψεις που ακούγονται συμβάλουν τα μέγιστα ωστε να απομυθοποιηθεί αυτή η μαύρη καραμέλα.

Καλές και χρήσιμες είναι οι εσωτερικές αναζητήσεις αλλά πολλές φορές περνούνε μέσα απο αμφίδρομα μονοπάτια, αφήνοντας ένα πέπλο "μυστηρίου", δίνοντας στήριγμα στις ιουδαϊκές εσχατολογίες. Και αυτό δέν το αντιλαμβάνονται όλοι.

Βλέπεις, οι χιλιάδες χριστιανοί που τρέχουν κάθε χρόνο με ματωμένα γόνατα, σερνόμενοι σαν να μην πω τι, στις εκάστοτε "Άγιες Εικόνες" ούτε άκουσαν αλλά ούτε και θα ακούσουνε ποτέ για κάποιας άλλης μορφής "αμάρτημα" αλλά για το γνωστό μοτίβο.

Και εκεί είναι το ζουμί!

21/01/2004, 20:37:31
Zadok,

πολύ σωστά αγαπητή μου: ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ!

Να'σαι καλά

steelspringΜέλος
22/01/2004, 00:37:17
quote:
<<Ο Αμαρτωλός προσπαθει να αποκτήσει κάτι που δεν έχει ακόμα δικαίωμα, κάτι πρίν την ώρα του>>

Πολύ "σκοτεινότερο " για να το δεχτούμε ως αληθέστερο

steelspringΜέλος
22/01/2004, 00:58:37
quote:
Προσωπικά θεωρώ ότι όταν λέμε γνώση εννοούμε κάτι ευρύτερο. Τώρα αν εσένα σε καλύπτει αυτή η θεώρηση, κανένα πρόβλημα.

Όσο δεν ακούω κάτι που να με πείθει για το αν υπάρχει κάτι ευρύτερο πίσω απο ένα οπωσδήποτε ασαφές και ανακόλουθο κείμενο είμαι αναγκασμένος να συμπεραίνω το απλούστερο .Να μην βλέπω πράγματα που δεν υπονοούνται.
Zadok, πέρα απο την "γνώση του καλού και του πονηρού" υπάρχει πουθενά κάτι που να εννοεί την γνώση του σύμπαντος πχ, ή της φύσης του Θεού;
Εάν το συναίσθημα των Πρωτοπλάστων ήταν η ντροπή, αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει την έλλειψη "γνώσης" μάλλον παρά την εκ γνώσεως "συστολή" . Καί μια δεύτερη απόδειξη είναι ότι το ζεύγος των "γνωστών" ανάθρεψε έναν δολοφόνο και δή αδελφοκτόνο. Τόση λοιπόν ήταν η "γνώση" που πήραν.

22/01/2004, 02:55:25
Αγαπητέ steelspring,

μα η γνώση του καλού και του κακού δεν είναι η γνώση των πάντων;

Το σύμπαν δεν είναι γιν και γιανγκ, όλος ο κόσμος των αντιθέτων;