ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΠΙΣΤΗ ΣΩΖΕΙ ΨΥΧΕΣ ;;; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Η ΠΙΣΤΗ ΣΩΖΕΙ ΨΥΧΕΣ ;;; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

gigenis30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
AngelosΜέλος
31/05/2005, 13:48:20
Θα ήθελα να θυμίσω, (for the record),
οτι χωρις την επιστημική μεθοδολογία και τον
ορθολογισμό θα ζούσαμε ακόμα σε αγέλες τρώγοντας
σαυρες και σπόρους. (Η μαλλον πιο πιθανό θα μας είχανε
φάει τα σαρκοφάγα αιλουροειδή με τα μεγάλα δοντια και
την απίστευτη ταχύτητα τρεξίματος)

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα πλάσματα που επιβιώνουν
με αυτή τη μέθοδο, πρέπει να σημειώσω πως χαίρομαι που ανήκω
στο είδος που προχώρησε λίγο παραπάνω.

Αγγελος.

01/06/2005, 10:35:54
Αν γνώριζα το μυστικό ,για το μυστήριο των μυστηρίων θα ήμουν ένας θεάνθρωπος, ένας αθάνατος μεταξύ θνητών.

Κανείς δεν επιτρέπεται να γνωρίζει , πως γίνεται και υπάρχουμε κάθε ημέρα.

Το γεγονός αυτό ουδείς δύναται να το αρνηθεί.
Ακόμη και αν το αρνηθεί, θα συνεχίζει να υπάρχει, όσο το αίτιο που κρύβεται πίσω από το θαύμα της υπάρξεώς μας , το επαναλαμβάνει καθημερινά.

Βιώνουμε το θαύμα της καθημερινής μας υπάρξεως και όμως αμφιβάλουνε μερικοί, ότι είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο.

Δικαίωμά τους είναι να ισχυρίζονται ,ότι θέλουνε.
Δεν παύει , όμως το γεγονός αυτό , να είναι πραγματικό, γιατί επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και …..

Δεν είναι λογικό ,να πιστέψουμε, ότι πίσω από αυτήν την πράξη, κρύβεται μια δύναμη , ανώτερη της ανθρώπινης ;;;
Δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη αυτή η άποψη.

Γιατί εμάς , που φτάνουμε σε ένα τέτοιο σημείο γνώσεως , να μας επηρεάσει η άποψη αυτών των συνανθρώπων μας ;;;

Αιτίες για να αντιπροσωπεύουνε μια τέτοια άποψη υπάρχουνε αρκετές.

Από αντίδραση , για το χριστιανικό καθεστώς , που όντως δεν συμβαδίζει με την διδασκαλία του ιδρυτή της .
Από αφέλεια.
Από άγνοια.
Από συνήθεια, να πιστεύουνε μονάχα ,αυτό που βλέπουνε .

Από τυφλή υποταγή στην επιστημονική γνώση. ( φανατισμός , μέχρι παραλογισμού).
Ακόμη όμως και η επιστημονική άποψη , αδυνατεί να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό.

Η επιστήμη είναι χρήσιμη.
Είμαι ο τελευταίος , που θα ισχυριστεί το αντίθετο.
Έχει όμως τα όρια της.

Δέχομαι τα αποτέλεσμα των ερευνών της, επειδή είναι βασισμένα, σε ορθολογισμό, πειραματισμούς με επαληθεύσεις και προπάντων μεθοδικότητα.
Εξάλλου το έργο της για το κοινό καλό της ανθρωπότητας είναι καταξιωμένο, τουλάχιστον στον τομέα της ιατρικής.

Τις απόψεις μου τις καταθέτω δημόσια, επειδή θέλω να γνωρίσω αν αντέχουνε στην λογική κριτική σας.

Αν δεν με κρίνεται εσείς , πως θα εξασκηθώ θετικά στην επερχόμενη κριτική της δύναμης ,στην οποία οφείλω το ανεξήγητο φαινόμενο
της καθημερινής μου υπάρξεως ;;;

Ίσως αυτό να μην γίνει ποτέ.
Κανένας μας όμως ,δεν μπορεί να το γνωρίζει απόλυτα.
Για τον λόγο αυτό , καλό θα ήτανε να αφήνουμε κάποια περιθώρια εσφαλμένης απόψεως, για την δική μας προσωπική αντίληψη των πραγμάτων.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

AngelosΜέλος
01/06/2005, 11:28:16
alfa-omega

Η επιστήμη δεν είναι ούτε θρησκεία ούτε καν κοσμοθεωρία.
Η επιστήμη είναι ΜΕΘΟΔΟΣ μελέτης των φαινομένων
Κάθε επιστήμονας είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα με
τις δικες του υπαρξιακές ανησυχίες.

Πολλοί επιστήμονες είναι άθεοι, πολλοί είναι Χριστιανοί
(Ορθόδοξοι, Καθολικοί Προτεστάντες κ.τ.λ.), πολλοί
είναι βουδιστές, μουσουλμάνοι κ.τλ.

Είτε σου αρέσει είτε οχι, η εμφάνιση του ανθρώπου εξηγείται
επαρκώς απο την συγχρονη βιολογία. Οπως οι κεραυνοί εξηγούνται
απο την μετεωρολογία.

Η ερμηνευτική ισχύς της επιστήμης, έχει προχωρήσει τόσο πολυ,
ωστε να μην χρειάζεσαι ένα θεο για τους κεραυνούς, ένα θεό για τις τρικυμίες,
ενα θεό για τους σεισμούς και ένα θεό για την ανατολή και τη δύση του ήλιου.

Τώρα αρκεί ένας θεος να πατήσει το κουμπάκι, να γίνει το big-bang, να ρυθμίσει 5-6 παραμέτρους στους φυσικούς νόμους και μετά να παει διακοπές.

Αν παρ´ολα αυτά επιλέγεις να πιστεύεις, αυτό το κάνεις για να καλύψεις τις προσωπικές σου πνευματικές ανάγκες καθώς και για να έχεις να ελπίζεις στην
μετα θάνατον ύπαρξη. Είναι απόλυτα σεβαστό και κατανοητό και φυσικά μπορεί
να έχεις και δικιο (οταν πεθάνουμε όλοι θα δούμε).

Αλλα το να λές "Η ύπαρξη του ανθρώπου (η της μπεκάτσας) δεν έχει εξηγηθεί πλήρως απο τη βιολογία, άρα πρέπει να υπάρχει ένας Θεός που να τον έφτιαξε" δείχνει

1) Ελειψη επιστημονικής κατάρτισης
2) Θρησκευτική ανασφάλεια.
3) Αδυναμία διατύπωσης λογικών προτάσεων.

αναλύω.

1) Είναι προφανές. Αν ήξερες ΤΙ είναι η επιστημονική μεθοδολογία δεν θα περίμενς να σου εξηγεί τα ΠΑΝΤΑ.

2) Θυμήσου την καθολική εκκλησία του μεσαίωνα που έκαιγε ολους οσους τολμούσαν να πουν οτι "Η Γεννηση δεν πρέπει να γίνεται δεκτή κατα γράμμα, αλλα συμβολικά" (δες και τους αμερικανούς Δημιουργιστές του 21ου αιώνα)

3) Το οτι κάτι δεν έχει εξηγηθεί δεν σημαίνει αναγκαστικά οτι έχει μεταφυσική προέλευση. Μπορεί πολύ απλά να μην έχει εξηγηθεί ΑΚΟΜΑ.

Προσωπική συμβουλη (αν και οξύμωρη αφου προέρχεται απο εναν αθεο)
Τον Θεό μην προσπαθείς να τον ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ουτε να τον ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙΣ. Προσπάθησε να τον ΒΙΩΣΕΙΣ. Και προσπάθησε να έχεις ανοχη για αυτούς που ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΙΩΝΟΥΝ και να μην τους τα κάνεις αερόστατα με ιεραποστολές και κυρήγματα.

Ευχαριστώ,
Αγγελος

01/06/2005, 13:42:00
Angelos , αν υπάρχει κάτι το οποίο προσπαθώ να αποφύγω, είναι να προσηλυτίσω
κάποιους ,προς την δική μου προσωπική πίστη.

Απλά άνοιξα ένα θέμα, το οποίο με προβληματίζει.

Γιατί το εξέλαβες ως μια τέτοια προσπάθεια ;;;

Δικαίωμά σου είναι να διαχειρίζεσαι την ύπαρξή σου ,όπως εσύ γουστάρεις.

Δική σου δεν είναι ;;;

Ελεύθερα άτομα είμαστε και κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλει την δική του άποψη.

Τι είναι αυτό που φοβάσαι ;;;

Τις παράλογες προτάσεις μου , η το περιεχόμενο των σκέψεών μου ;;;

Καλοπροαίρετα.
Alfa-omega.

01/06/2005, 14:40:15
Δέν υπάρχει κανένα θέμα προσυλητισμού. Ο καθένας μας έχει τα πιστεύω του και τα "πιστεύω μας" δέν είναι δυνατόν να αλλάξουν με την ανάγνωστη κάποιον λίγων μηνυμάτων στον υπολογιστή μας. Σεβαστές οι απόψεις του καθένα μας σχετικά με την πίστη αλλά δέν είναι δυνατόν να βλέπουμε την αστραπή, τον κεραυνό κάποιον περαστικό μακρυνό κομήτη, μιά νεροποντή και να επιβάλουμε την άποψη οτι είναι σημάδι Θεού (!!!) Γιατί απλούστατα δέν υπάρχει κανένα σημάδι θεού και τα πάντα έχουν την επιστημονική τους εξήγηση. Και άν η πίστη προκαλεί θαύματα έχουν και αυτά κάποια επιστημονική εξήγηση και την εξήγηση αυτή δέν έχουν κατανοήσει ακόμα οι επιστήμονες μας αλλά αυτό δέν σημαίνει οτι δέν υπάρχει.
AngelosΜέλος
01/06/2005, 14:43:03
quote:

Σκέφτομαι όμως το εξής :
Όλοι μπορούμε να φαντασθούμε , ότι υπάρχει πνευματική ζωή μετά τον βιολογικό μας θάνατο. Αυτό γίνεται.
Το εντυπωσιακό είναι, ότι ο καθένας μας , πλάθει διαφορετική εικόνα της φανταστικής ζωής μετά τον θάνατο.
Γνωρίζω, ότι αυτό είναι λογικότατο , αφού ο καθένας μας έχει και διαφορετικές αναζητήσεις.
Αυτή η διαφορετική προσέγγιση και αντίληψη των πνευματικών μας αναγκών , με ωθεί να βγάλω ένα συμπέρασμα.
Η ζωή μετά τον θάνατο , είναι καθαρά προσωπικό θέμα.
Απόδειξη δεν υπάρχει, ότι αυτή υπάρχει.
Είναι όμως μια πιθανότητα , που κανένας λογικός άνθρωπος ( σχετικό ) , δεν μπορεί να την απορρίψει.

Αυτό λέγεται κύρηγμα.

Ειδικά αυτό

quote:

Είναι όμως μια πιθανότητα , που κανένας λογικός άνθρωπος ( σχετικό ) , δεν μπορεί να την απορρίψει.

Λέγεται απαξίωση μιας μερίδας λογικών ανθρώπων που απορρίπτουν την πιθανότητα της μετα θάνατον ζωής ως κατι το εξαιρετικά απίθανο.

Κατάλαβες τώρα γιατί σου επισημαίνω την προσοχή ? Γιατί άθελά σου πεφτεις στην παγίδα να προσπαθείς να ΠΕΙΣΕΙΣ για κάτι που ο καθένας οφειλει να το ΒΙΩΣΕΙ (η να μήν το βιώσει) προσωπικά.

Κατέθεσες την πίστη σου (στο πρώτο μύνημα). Και μετά προσπαθείς να πέισεις οτι έχει λογική βάση. Εγώ διαφωνώ, οχι στην πίστη σου, αλλα στο οτι έχει λογική βάση. Ζήτησες γνώμη, έλαβες γνώμη. Γι'αυτό μπήκα στον κόπο να συμμετέχω, οχι επειδή με φοβίζει κάποια απο τις απόψεις σου. Αν δε θέλεις να συμμετέχω, ζητησέ το και θα το σεβαστώ.

Αγγελος

01/06/2005, 21:42:50
Αν ο τρόπος , με τον οποίο εκφράζω την προσωπική πίστη μου, είναι για εσένα κήρυγμα ,
η αδυναμία να εκφραστώ λογικά , υπάρχει και η άλλη άποψη .

Πάρε μια γεύση :

Ψηλός έγραψε :
Ξέρεις πόσο καιρό προσπαθώ και εγώ να πω το ίδιο πράγμα;;
Μπράβο σου διότι το αναλύεις πολύ ωραία.

Φίλε ψηλέ ,σε ευχαριστώ για την όμορφη κριτική σου.

Angelos
Στο θέμα μπορείς να εκφράζεις όσες απόψεις θέλεις, δεν είναι δικό μου το φόρουμ.
Μα ακόμη και αν ήτανε, θα σου έλεγα, ότι όσες ποιο πολλές οι απόψεις , τόσο ποιο πλούσιο γίνεται.

01/06/2005, 22:25:06
Ε όχι και να χρεώσουμε στον Άλφα Ωμέγα προσπάθεια προσυλητισμού.
Έλεος βρε παιδιά, ο άνθρωπος εκφράζεται όσο πιο γλυκά και ουδέτερα γίνεται και θα του χρεώσουμε ότι μας κάνει και κήρυγμα;;

Να μου το χρεώσετε σε μένα, το καταλαβαίνω, διότι μερικές φορές δεν αντέχω την αντιχριστιανική προπαγάνδα ορισμένων, και ίσως τότε με τα λεγόμενά μου να αφήνω να διαφανεί κάτι τέτοιο.

Συμπεραίνω πως ορισμένοι έχουν αναπτύξει μια ορισμένη "υπερευαισθησία" σε ορισμένες λέξεις και όταν τις ακούνε αντιδρούν αρνητικά.

Τον Άλφα Ωμέγα δεν τον γνωρίζω και ούτε γνωρίζω ποιά είναι τα θρησκευτικά του πιστεύω, δεν μπορώ όμως να μην του αναγνωρίσω ότι αυτά που λέει τα λέει με πολύ κατανοητό και όμορφα διατυπωμένο τρόπο. Το γεγονός ότι συμφωνώ μαζί του σε ορισμένα πράγματα, δεν είναι απόδειξη ότι προσπαθώ να τον υπερασπιστώ, άλλωστε δεν νομίζω ότι το έχει ανάγκη.
Από τα γραφόμενά του, ούτε στιγμή δεν μου δόθηκε η εντύπωση ότι μιλά απαξιωτικά για κάποιους ή για οτιδήποτε αντίθετο στις απόψεις του. Αντιθέτως μάλιστα.

Φιλικά όπως πάντα

01/06/2005, 22:48:26
Θα ήθελα να γνωρίζω τα εξής :

1) Αν όλοι ήμασταν άθεοι ,σε αυτόν τον πλανήτη που βιώνουμε τις υπάρξεις μας, ο κόσμος μας θα γινότανε καλύτερος ;;;

2) Στην ουσία η μέγιστη πίστη σε κάτι δεν αποδεικνύεται με την μαρτυρία της ;;;
Να επιμένεις δηλαδή σε αυτήν ,ακόμη και αν γνωρίζεις , ότι θα σου κοστίσει την ίδια σου την ζωή.

Βρε μήπως η ουσία είναι να περνάει ο καθένας μας καλά ;;;

Προϋπόθεση βέβαια είναι να μπορεί να επιβιώνει , σε μια ελληνική κοινωνία ,που την χαρακτηρίζει ο ατομισμός.

Τι με νοιάζει εμένα ο κάθε Angelos ,αν είναι πιστός σε κάτι ,η άθεος.

Αυτό που με νοιάζει είναι ( από γενικό ενδιαφέρον ) , είναι άνθρωπος ;;;

Άνθρωπο ζητώ και άνθρωπο δεν βρίσκω.

Αυτή ήταν η τελευταία μου τοποθέτηση σε αυτό το θέμα, εκτός βέβαια και αν υπάρξουνε προτροπές για διάλογο .

Αγαπάτε γιατί χανόμαστε και εγώ μαζί σας.

Ποιο δυνατά, ακόμη ποιο δυνατά, η ψυχή δεν σπάει με τίποτα ,είναι ποιο δυνατή και από μια πέτρα.

Ευχαριστώ όλους ,για την κατάθεση των απόψεών τους.

AngelosΜέλος
01/06/2005, 23:38:57
αλφα-ωμέγα

Να ξαναπροσπαθήσω. Δεν είπα οτι κανεις συνηδειτά προσυλητισμό.
Είπα οτι αθελά σου πέφτεις στην παγίδα του να κάνεις κυρηγμα. Ας το αφήσουμε
εδώ, για να πούμε για τις ωραίες ερωτήσεις που έθεσες.

quote:

1) Αν όλοι ήμασταν άθεοι ,σε αυτόν τον πλανήτη που βιώνουμε τις υπάρξεις μας, ο κόσμος μας θα γινότανε καλύτερος ;;;

Η απάντηση είναι "δεν ξέρω". Παραθέτω τις παρακάτω απόψεις για προβληματισμό.

Κατα μια άποψη, αν ολοι κατανοήσουμε οτι το μονο που έχουμε ειναι αυτά τα
70-80 χρόνια, ενδέχεται να κάνουμε οτι καλύτερο μπορούμε για ΑΥΤΗ τη ζωή,
με τις δικές μας δυνάμεις χωρίς να γινόμαστε μοιρολάτρες.
Σιγουρα χρειάζεται ενα μετρο, δεν γίνεται π.χ. να αποφεύγεις το γιατρό και να προσεύχεσαι στην Παναγία για να σε κάνει καλα, αλλα οι περισσότεροι πιστοί είναι λογικοι άνθρωποι και δεν κάνουν τέτοιες βλάκείες. Ελάχιστοι είναι θρησκόληπτοι σε επικύνδινο βαθμό.

Κατα μια άλλη πιο επιθετική άποψη, "τα μεγαλύτερα εγκλήματα στης ανθρωπότητας έχουν γίνει στο ονομα καποιου θεού". Χωρις αυτό όμως να
σημαίνει οτι και οι άθεοι δεν θα έκαναν τα ίδια. (Ιστορικά δεν έχουμε καμία περίπτωση για να κρίνουμε) Πάντως είναι αλήθεια οτι η "Πιστη" χρησιμοποιήθηκε πολάκις στην ιστορία σαν εργαλείο χειραγώγησης των ανθρώπων.

Η δική μου άποψη τεινει στο οτι δεν παιζει ιδιέταιρο ρόλο αν κάποιος δηλώνει
αθεος η πιστός. Δεν είμαι άθεος επειδή βρίσκω την πίστη "κακό πράγμα". Είμαι
άθεος διοτι ειλικρινά δεν μπορώ να είμαι κάτι διαφορετικό. Θα συμφωνήσω μαζί
σου οτι το βασικό είναι να είναι φέρεται κανεις σαν άνθρωπος και όχι το τι δηλώνει
οτι πιστεύει.

Οπως εσύ δεν θα ήθελες να κάνεις ολο τον κόσμο χριστιανό ορθόδοξο με το ζόρι, έτσι και εγώ θεωρώ ηλιθιώδες να απαγορευτούν οι εκκλησίες και η θρησκεία.
Απο οτι καταλαβαίνω συμφωνούμε οτι ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει
ότι θέλει (αρκει να μην το επιβάλει στους άλλους)

quote:

2) Στην ουσία η μέγιστη πίστη σε κάτι δεν αποδεικνύεται με την μαρτυρία της ;;;
Να επιμένεις δηλαδή σε αυτήν ,ακόμη και αν γνωρίζεις , ότι θα σου κοστίσει την ίδια σου την ζωή.

Ειναι προφανές οτι είσαι πιστός. Δεν διαφωνώ σε αυτό. Η διαφωνία μας είναι οτι εγώ δεν συμερίζομαι την πίστη σου.
Κατα την ίδια λογική, η αθεία μου κατα τη γνώμη σου θα μου κοστίσει την ψυχή μου. Αποδεικνύει αυτό την ορθότητά της ?

Βλέπω οτι δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις ΠΩΣ ειναι δυνατον καποιος να ΜΗΝ πιστεύει. Σου φαίνεται αδιανόητο όταν εσύ βιώνεις την πίστη σου τόσο έντονα
οτι υπάρχει κάποιος που ΔΕΝ τη βιώνει. Οι άνθρωποι διαφέρουν. Η πίστη είναι προσωπικό θέμα που δεν αποδεικνύεται και θα πρέπει όλοι να μάθουμε να
είμαστε ανεκτικοί σε ανθώπους με διαφορετική πίστη η καθόλου πίστη.

Αγγελος.