- ΟΙ 12 ΘΕΟΙ + ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Ψηλός
Ο Ρήγας Φερραίος διακήρυττε:
Τότε γιατί τα γραφτά του Ρήγα επικηρύχτηκαν από το Πατριαρχείο το 1798?
quote:
Ψηλός
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως όλα τα επαναστατικά κινήματα των Ελλήνων ως κύριους ηγέτες είχαν τους κληρικούς τους
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι κληρικοί που μάχονταν υπέρ της ελευθερίας προκάλεσαν την μήνιν της εκκλησίας και σήμερα ούτε καν μνημονεύονται.
Δεν είναι τυχαίο πως η Φιλική Εταιρία είχε πολλές επιφυλάξεις για τη συμμετοχή των κληρικών και γι'αυτό είχε δώσει για παράδειγμα εντολή να μην πλησιάσουν τον Π.Π. Γερμανό και να μην του μιλήσουν για την Εταιρία.
Δεν είναι επίσης τυχαίο πως για όλα όσα υποστηρίζεις δεν φέρνεις στοιχεία παρά μόνο μυθιστορηματικά κείμενα από θεολόγους και παπάδες.
Αλλωστε, μια ματιά στη σωρεία εκδόσεων του Πατριαρχικού Τυπογραφείου την περίοδο 1798-1821 και του περιεχομένου των εκδόσεων αυτών, αποδεικνύει τελείως το αντίθετο. Για να μη συζητήσουμε καθόλου τα περί τριπλού αφορισμού από τον Γρηγόριο πασά τον Ε΄.
quote:
Ψηλός
Οι κληρικοί ευλογούσαν, νουθετούσαν, μάχονταν.
Ελάχιστοι, όντως. Οι περισσότεροι έκαναν ενεργό αγώνα υπέρ του Σουλτάνου. Πάρε για παράδειγμα τον Κοσμά τον Αιτωλό. Οργωσε την Ελλάδα προκειμένου να πείσει τους Ελληνες ότι δεν έχουν πατρίδα, ότι η δουλεία είναι για το καλό τους και ότι τη δουλεία την έστειλε ο Θεός.
quote:
Ψηλός
Τα μοναστήρια έγιναν οι τροφοδότες της πίστης και της αγάπης της πατρίδας και της ελευθερίας στο λαό και μάλιστα στους νέους, δίδαξαν στους Έλληνες την εθνική τους καταγωγή και την ελληνική γλώσσα.
Αναπόδεικτα παραμύθια.
quote:
Ψηλός
Η προσφορά της Εκκλησίας στο λαό, μαζί με τις έμφυτες αρετές των Ελλήνων, δεν επέτρεψαν στον κατακτητή να λυγίσει το εθνικό φρόνημα και να σβήσει τη θρησκευτική πίστη από την Ελληνική ψυχή
Η προσφορά της εκκλησίας ήταν να μαζεύει τους φόρους από τους Ελληνες με τη συνοδεία των οθωμανών και για λογαριασμό του πατριαρχείου το οποίο με τη σειρά του να κρατάει όσα του χρειαζόταν και να δίνει τα υπόλοιπα στο σουλτάνο. Με άλλα λόγια η προσφορά της εκκλησίας στον ελληνισμό ήταν αυτή του ορκισμένου δημόσιου υπαλλήλου των Τούρκων.
Εν κατακλείδι, θα ήταν καλό να υποστηρίζεις τα λεγόμενά σου με στοιχεία αντί στα θρησκευτικά παραληρήματά σου να παραθέτεις παραληρήματα άλλων ανιστόρητων και επαγγελματιών πιστών που με λίγα λόγια δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

macedon
συκοφάντησε συκοφάντησε, όλο και κάτι θα μείνει...
Η μόνη μου απορία, φίλε Μακεδόν,το ...κόλλημα με τον χριστιανισμό,
τό έχεις καταλάβει;
quote:
Εγώ γιαπετ δεν κρύβομαι πίσω από μισόλογα και ανοησίες άλλων.
Μη θυμώνεις γιατί χάνεις και την ελάχιστη δυνατότητα διαύγειας.
Το να συμφωνείς με κάποιον και να μην επαναλαμβάνεις την ίδια άποψη, δεν σημαίνει ότι κρύβεσαι πίσω του. Επίσης, αν θεωρείς εσύ μισόλογα
τις θέσεις των άλλων, είναι ένα πρόβλημα αποκλειστικά δικό σου.
quote:
Το λέω και τώρα όσο πιο απλά μπορώ.
Οι παπούδες μας ξεσηκώθηκαν γιατί δεν άντεχαν άλλο το αβάσταχτο ζυγό των Οθωμανών.
Ούτε τάξη υπήρχε, ούτε σεβασμός των ηθών και των εθίμων υπήρχε, ούτε θρησκευτική ελευθερία υπήρχε!!! Ορίστε ποιος ήταν, χοντρά-χοντρά, ο λόγος για τον οποίο ξεσηκώθηκαν.
Η θρησκευτική ελευθερία δεν πειράχθηκε απ’ τους Τούρκους, όσον αφορά στους ρασοφόρους, το αντίθετο μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε σα μέσο καταστολής κάθε απόπειρας επανάστασης, αλλά όπως είναι φυσικό δεν μπορούσε να κρατήσει για πάντα, αυτό.
Ο σεβασμός των εθίμων και των ηθών, σαφώς και παραβιάζεται απ’ τον κατακτητή, όπως επίσης καθορίζεται απ’ αυτόν και η τάξη.
Όμως σημαντικό είναι ότι ο κατακτημένος λαός δεν ορίζει ούτε αντιπροσώπους, ούτε πολιτικές, ούτε συμφωνίες με άλλα κράτη και γενικά δεν υφίσταται στη διεθνή σκηνή.
Άλλωστε γι’ αυτό χρειάζεται και η διεθνής αναγνώριση.
Με άλλα λόγια, δεν ορίζει την καθημερινότητά του και τη ζωή του ο ίδιος, αλλά κάποιος άλλος, αίσθημα που από μόνο του, τον κάνει να επαναστατεί ενάντια σε κάθε αυθαίρετη εξουσία, απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Πόσο μάλλον από αλλόφυλους.
Ακριβώς όπως συμβαίνει και σε προσωπικό επίπεδο.
Το θέμα άπτεται της φύσης του ανθρώπου, κατά τη γνώμη μου, περισσότερο από πρακτικές εφαρμογές και στερρήσεις, διότι θεωρώ ότι η αίσθηση και μόνο, της έλειψης ελευθερίας, ξυπνάει μέσα του ένστικτα, επειδή αντίκειται στη φύση του.
Γι’ αυτό και με το ζόρι ανάγκασαν, τους ιεράρχες να «ευλογίσουν» την επανάσταση.
Βλέπεις τότε στη συνείδηση του λαού υπήρχε αγνή πίστη (κάτι που στερείτο το παπαδαριό) και έπαιρναν κουράγιο γιατί έτσι είχαν μάθει.
Δεν μιλάει κανείς για την πίστη του λαού, ούτε την αμφισβητεί.
Όμως δεν είχε ούτε έχει καμμία σχέση με την πίστη του ιερατείου.
Γι' αυτό και δεν έχει καμμία σημασία και σχέση μ' αυτό που συζητούμε το προηγούμενο μήνυμά σου, διότι αναφέρεται στην πίστη των αγωνιστών, όπως ο Ρήγας. Τα άλλα που λές,
"Ο ξεσηκωμός του 1821 εμπνεύστηκε και στηρίχτηκε από το χριστιανισμό....
Για την πίστη και την πατρίδα έγινε ο ξεσηκωμός. Η χριστιανική πίστη φλόγισε τις καρδιές κλήρου και λαού και δημιούργησε κλίμα αποφασιστικότητας που δεν υπολόγισε υλικές δυνάμεις, οπλισμούς, οργανωμένους στρατούς, απώλειες και θυσίες. Η πνευματική δύναμη των ψυχών που φορτίστηκε από τη θεία βοήθεια έκανε θαύματα, γεγονότα μοναδικά και υπερβαίνοντα τις ανθρώπινες δυνάμεις και τους ανθρώπινους λογικούς υπολογισμούς.
Οι κληρικοί ευλογούσαν, νουθετούσαν, μάχονταν. Τα μοναστήρια έγιναν οι τροφοδότες της πίστης και της αγάπης της πατρίδας και της ελευθερίας στο λαό και μάλιστα στους νέους, δίδαξαν στους Έλληνες την εθνική τους καταγωγή και την ελληνική γλώσσα. Στα χρόνια της σκλαβιάς και του αγώνα πολλά μοναστήρια καταδαπανήθηκαν με προθυμία στις ανάγκες του λαού και των αγωνιστών... κλπ κλπ"
...είναι για εσωτερική κατανάλωση και θυμίζουν σφετεριστές της δόξας και κατόπιν εορτής, εκ του ασφαλούς, επαναστάτες.
Ίσως είναι μεγάλη κουβέντα αυτή για να εξαντληθεί σε ένα-δύο μηνύματα, αλλά αν θέλεις να την κάνουμε σε κατάλληλο θέμα, πολύ ευχαρίστως.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Μακεδόν ισχυρίζονται ότι τα κείμενα τους είναι δικά τους;
Δεν είναι του Ρασιά; Και πέραν αυτού, από πότε ρε
αλάνια, είπαμε οτι τα στοιχεία πουπαραθέτουμε πρεπει
να είναι ..πρωτότυπα και να απηχούν ιστορικές αλήθειες
ξένες πος τα υπάρχοντα; Ποτέ... Απλά ο Γιάπετ κι ο Μακεδον
δεν ξέρουν τι να πουν επι της ουσίας και κοιτάνε την ούγια...
Και καλα ρε γιάπετ, πως περιμένεις τον Ψηλό απο τα γέλια που
ρίχνει να το γυρίσει στον θυμό; Δλδ, ότι θέλει ο καθένας λέει...
quote:
trexagireve
Δηλαδή για να καταλάβω, ο Γιάπετ κι ο
Μακεδόν ισχυρίζονται ότι τα κείμενα τους είναι δικά τους;
Δεν είναι του Ρασιά;
Οποιαδήποτε πηγή παραθέτω σαν αναφορά των γραφομένων μου, είναι πηγή που έχω στη βιβλιοθήκη μου και την έχω διαβάσει. Αν δεν έχω την πρωτότυπη πηγή στα χέρια μου, δεν την αναφέρω καν γιατί δεν μπορώ να ελέγξω την ακρίβειά της.
Αντιγραφές από ιστοσελίδες ούτε έκανα ποτέ ούτε αποτελεί μέρος της τακτικής μου, σε αντίθεση με σένα που ξεπατικώνεις οποιαδήποτε ανοησία από ανώνυμες ιστοσελίδες, χωρίς να γνωρίζεις την ακρίβεια των "πηγών" που αναφέρονται εκεί και χωρίς να τις έχεις δει ποτέ σου.
Αν παραθέσω κείμενα από το έργο του Ρασιά ή από οποιονδήποτε άλλο, να είσαι σίγουρος πως θα το αναφέρω.

macedon
Όσο πιο πολλές αναφορές, που συμφωνούν για ένα γεγονός, έχει κάποιος, τόσο πιο σίγουρος είναι ότι πλησιάζουν την αλήθεια.
Εγώ εκφράζω τη γνώμη που έχω διαμορφώσει, με την παραπάνω διαδικασία, στα θέματα που συμμετέχω και εκείνο που θεωρώ μεμπτό είναι η έτοιμη γνώμη που περιστασιακά, έχεις αντλήσει από διάφορες "πηγές" (ιστοσελίδες, χρήστες άλλων φορουμς, blogs κλπ) και να τις παρουσιάζεις σαν θέση σου.
Αυτός είναι και ο λόγος που στις περιόδους που μια συζήτηση παίρνει τη μορφή ανταλλαγής κειμένων, από διάφορα βιβλία, προτιμώ να την παρακολουθώ παρά να συμμετέχω.
Δεν υποστηρίζω ότι αυτό είναι κακό, το αντίθετο, απλά εμένα μ' ενδιαφέρει περισσότερο η ανταλλαγή απόψεων και όχι η παράθεση αποσπασμάτων ιστορικών ή μη βιβλίων.
Κι αυτό επειδή τα βιβλία αν θέλω μπορώ να τα διαβάσω, τη γνώμη όμως των συνομιλητών, μόνο απ' τους ίδιους μπορώ να τη μάθω...
Όσες φορές (ελάχιστες) έχω αντλήσει αυτούσια πληροφορία από κάπου, το αναφέρω.
Εσυ;;;
Όσο γι' αυτό:
quote:
Και καλα ρε γιάπετ, πως περιμένεις τον Ψηλό απο τα γέλια που
ρίχνει να το γυρίσει στον θυμό; Δλδ, ότι θέλει ο καθένας λέει...
Δεν γνωρίζω αν ο ψηλός διαβάζει αυτά που γράφει για να γελάσει, όμως πόλλές φορές δείχνει θυμωμένος και του το είπα.
Εσύ πάντως είσαι για γέλια, όταν βεβαιώνεις ότι έχεις πολλά ανέκδοτα, σπάνια κείμενα και καταφεύγεις στην οικειοποίηση απόψεων, αμφιβόλου προελεύσεως και πατρότητος.
Δεν έχω διαβάσει, από σένα ποτέ, μια λογική θέση που να αποτελεί συνέχεια συζήτησης και να συνάδει με τα προηγούμενα μηνύματα του θέματος.
Αντίθετα έχω δει πολλές φορές διαβεβαιώσεις για πράγματα που αγνοεί ολόκληρη η ανθρωπότητα, όπως οι βουλές του Δημιουργού, ας πούμε...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
έχεις μια συγκεκριμένη βιβλιοθήκη,πάνωστην οποία
βασίζεις τις θέσεις σου, πρέπει κι εμείς να κάνουμε
αυό το πράγμα; Έχω σώσει χιλιάδες κέιμενα στο word
εδώ κα χρόνια, αυτά είναι όπως η βιβλιοθήκη σου, γιατί είναι πράγματα που δεν αμφισβητούν, παρά άτομα που έχουν κάποια
άλλη θρησκευτική προ΄σεγγιση και θέλουν να διαστρεβλώσουν και αμφισβητήσουν την αξία του χριστιανισμού...
Για μένα σε ένα διάλογο, ακούς τις θέσεις και συζητάς επι
των θέσεων, δεν αμφισβητείς τις θέσεις. Αυτο δείχνει πνευματική
ένδοια και δεν είναι επίτευγμα, αλλά απώλεια...
Φίλε Γιάπετ, το να συκοφαντείς τον συνομιλητή σου,
δείχνει μόνο ότι έχεις χάσει ψυχραιμία, θέσεις, σοβαρότητα
κι επιχειρήματα... Δεν ειναι καλή εικόνα η ειρωνία, στρίμωγμα
δείχνει...
Υπάρχει κι η έρημη η ανρικειμενικότητα φίλε μου, όλοι μπορούμε
να είμαστε ατομιστές στη σκέψη και την άποψη,αλλά αντικειμενικά,
ποιός βλέπει είναι το θέμα.. Και μην βιαστείς να το οικοιοποιηθείς,
δεν είναι έτσι.
Πάθος δείχνεις κι η αντικειμενικότητα δεν έχει πάθος, είναι η αλήθεια...
quote:
trexagireve
Αγαπητέ μου Μακεδόν,για να καταλάβω, επειδή εσύ
έχεις μια συγκεκριμένη βιβλιοθήκη,πάνωστην οποία
βασίζεις τις θέσεις σου, πρέπει κι εμείς να κάνουμε
αυό το πράγμα;
Απλά σημειώνω ότι αποτελεί καθαρή ανοησία:
1. Να παραθέτεις πηγές που δεν γνωρίζεις και δεν έχεις δει ποτέ σου.
2. Να παραθέτεις αυτούσια κείμενα από ιστοσελίδες χωρίς να παραθέτεις το link απ'όπου αντέγραψες, παρουσιάζοντας γραπτά άλλων σαν δικά σου.
3. Να κατηγορείς τους άλλους χωρίς να έχεις να πεις κάτι επί της ουσίας, παρά μόνο γράφεις για να γράφεις.
Φυσικά, στα παραπάνω τεχνάσματα καταφεύγουν όλοι όσοι δεν έχουν γνώση για το αντικείμενο που θίγουν και προσπαθούν να μαζέψουν δεκανίκια για την ημιμάθειά τους από δω κι από κει.
Το τι μέθοδο θα ακολουθήσεις για να υποστηρίζεις τα λεγόμενά σου, είναι φυσικά δική σου υπόθεση. Είναι δικαίωμά σου! Οπως είνα δικαίωμά μου να κρίνω τα τεχνάσματά σου και να γελώ μ'αυτά, να καταδεικνύω την ανυπαρξία θέσης και επιχειρημάτων σου και να σε θεωρώ γραφικό.

macedon
Αν γνωρίζεις τη σημασία της λέξης...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
που βρίσκεις στον δρόμο ή στη λαική και είναι αμφιβόλου
ποιότητος και προελευσεως... Καλά καταλαβαίνεις τι λες;
Αυτή η φάση του μπερδέματος και της αμφισβήτησης νόμων
που όλοι σέβονται σου είναι πρόσφατη, ή την έχεις καιρό;...
Ειδικά τα λόγια σου στο μήνυμα σου, αφορουν και καθρεφτίζουν
τόσο πολύ εσένα που πίστεψα, για μια στιγμή, ότι έκανες αυτοκριτική...
Φίλε Γιάπετ, εσύ αλβανό;Γιατί φίλε μου, ειδήμων στα ελληνικά,
δεν θα διανοούμουνα να σε βάλω...