- ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ ΖΩΗ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου
Θλιβερή πρωτιά για τους Έλληνες το κάπνισμα
Διπλή πρωτιά καταλαμβάνουν οι Έλληνες καπνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.
Μάλιστα η αυξητική τάση που παρουσιάζει το κάπνισμα στο γυναικείο πληθυσμό τα τελευταία 20 χρόνια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, Μάρκου Κυπριανού, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.
Συγκεκριμένα, με την ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφορικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, ζητούοσε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή τα υπάρχοντα συγκριτικά στοιχεία για την έκταση του προβλήματος.
Τα συγκριτικά στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κυπριανού παρουσιάζουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.
Κάπνισμα στην ΕΕ
Ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρεται πρωτίστως σε μία πρόσφατη έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή και συντάχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα δημόσιας υγείας και καπνίσματος.
Ή έκθεση συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τη διάδοση του καπνίσματος κατά τα τελευταία 20 χρόνια σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Οι εκτιμήσεις για τη διάδοση του καπνίσματος στον ανδρικό πληθυσμό στην ΕΕ κυμαίνονται από 16% στη Σουηδία έως 51% στην Ελλάδα και στη Λετονία.
Όσον αφορά στη διάδοση του καπνίσματος στο γυναικείο πληθυσμό, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται αντίστοιχα από 8% στην Κύπρο έως 39% στην Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στους άνδρες καπνιστές η χώρα μας παρουσιάζει μία από τις μικρότερες πτωτικές τάσεις (-5% σε διάστημα 16 χρόνων), διατηρώντας την πρώτη θέση.
Πρώτες και οι Ελληνίδες
Παράλληλα, και στις γυναίκες, με μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 95%, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση με 39% ποσοστό γυναικών που καπνίζουν, και διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Επιπρόσθετα, ο κ. Κυπριανού αναφέρεται σε στοιχεία από το Πάνελ Νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECHP), που καλύπτουν 10 κράτη μέλη της ΕΕ των 15.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το 2001, ο ελληνικός αντρικός πληθυσμός ηλικίας 25-34 χρόνων κατείχε την πρώτη θέση στο κάπνισμα εκείνο το διάστημα μεταξύ όλων των χωρών και των ηλικιακών ομάδων με ποσοστό 70,2%.
Το ίδιο ισχύει και για το γυναικείο πληθυσμό ηλικίας 35-44 ετών (ποσοστό 51,7%).
Ο επίτροπος σημειώνει επίσης ότι το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 1! του ΑΕΠ.
http://www.bbc.co.uk/greek/domesticnews/story/2005/01/050113_smoking.shtml
Για ποιο λογο καπνιζουμε;Αγχος εχουνε και σε αλλες χωρες οχι μονο εδω.
Για ποιο λογο δεν προσεχουμε την υγεια μας;
Υπαρχουν ερευνες που δειχνουν οτι πολλα Ελληνοπουλα στο μελλον θα εχουν προβληματα καρδιοαγγειακα λογω της ανθυγεινης ζωης.Καπνισμα,αγχος,καθιστικη ζωη ειναι δυστυχως πραγματα που παρατηρουνται σε μεγαλο βαθμο στους νεους σε ηλικια.Ενω σε αλλες χωρες εχουμε καλυτερευση σε αυτα τα πραγματα.
Για ποιο λογο;Ειναι θεμα απλως ελλεψης ενημερωσης;

In anticipation of my resurrection...
Δυστυχώς τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στην Ευρώπη δείχνουν οτι οι Έλληνες έχουν την πρωτιά στο τσιγάρο.
Θα ήταν επίσης εντυπωσιακό να μαθαίναμε τα αποτελέσματα των εφήβων καπνιστών και σε ποιά ηλικία ξεκινούν το κάπνισμα.
quote:
Για ποιο λογο;Ειναι θεμα απλως ελλεψης ενημερωσης;
Δε νομίζω, φίλε μου!
Λίγο - πολύ όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του καπνίσματος.
Εδώ μέχρι και στα πακέτα των τσιγάρων έχουν μπει ενημερωτικές ετικέτες (με την ευκαιρία, όσοι καπνίζουν μου λένε οτι οι ετικέτες αυτές κάνουν το άτομο να καπνίζει περισσότερο, σαν από αντίδραση).

quote:
Δυστυχώς τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στην Ευρώπη δείχνουν οτι οι Έλληνες έχουν την πρωτιά στο τσιγάρο.
Θα ήταν επίσης εντυπωσιακό να μαθαίναμε τα αποτελέσματα των εφήβων καπνιστών και σε ποιά ηλικία ξεκινούν το κάπνισμα.
Αυτο που ζηταγες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το ΕΛΙΚΑΡ (Ελ. Ιδρ. Καρδιολογίας) α) το 44,9% των Ελλήνων είναι συστηματικoί καπνιστές β) τρία (3) στα δέκα (10) Ελληνόπουλα δοκίμασαν για πρώτη φορά το κάπνισμα σε ηλικία 15 ετών και δύο από αυτά έγιναν συστηματικοί καπνιστές. γ) Πάνω από το 50% των εφήβων καπνιστών καταναλώνει περισσότερα από 4 τσιγάρα την ημέρα, δ) περίπου το 70% των καπνιστών επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα, αλλά μόνον το 20-30% προσπαθεί να το διακόψει και από αυτούς μόνον το 3-5% το επιτυγχάνουν, ε)
Η έκθεση μη καπνιστών σε καπνικό περιβάλλον (= παθητικοί καπνιστές) αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης στεφανιαίου επεισοδίου κατά 37% και τα 20 από τα 120 άτομα από αυτά, θα εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο κάποια στιγμή της ζωής τους, στ) 500-600 χιλιάδες άτομα το χρόνο θα πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Αυτά τα ανωτέρω και ιδιαίτερα τα (α) - έως (δ) συνθέτουν το πορτρέτο του έλληνα καπνιστή.
Και συνεχίζουμε: ο καπνιστής έχει 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για να πάθει καρκίνο του πνεύμονα, από ότι ο μη καπνιστής. Οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στις ηλικίες 45-55 ετών είναι 3 φορές περισσότεροι στους καπνιστές. Οι θάνατοι από Χ.Α.Π. (Χρόνια βρογχίτιδα - άσθμα - έμφραγμα) είναι 10 φορές περισσότεροι στους καπνιστές.
Στοιχεία του Π.Ο.Υ. για το κάπνισμα στην Ελλάδα: 1) 46% των ανδρών και 28% των γυναικών άνω των 15 ετών είναι καπνιστές. 2) το 50% των ανδρών ιατρών και το 16,8% των γυναικών είναι καπνιστές.
quote:
Λίγο - πολύ όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του καπνίσματος.
Εχω την αισθηση φιλε Ινκουμπους οτι πολυ δυσκολα θα αντιμετωπιστει το προβλημα.
Πολλοι εφηβοι μιμουνται τους ηθοποιους που τους βλεπουν με ενα τσιγαρο στο χερι.Γενικα οι περισσοτεροι το ξεκινανε για μαγκια,αυτο ειναι γνωστο.
Αλλα για ποιο λογο οι Ελληνες ειναι πρωτοι στο καπνισμα;

quote:
Πολλοι εφηβοι μιμουνται τους ηθοποιους που τους βλεπουν με ενα τσιγαρο στο χερι.Γενικα οι περισσοτεροι το ξεκινανε για μαγκια,αυτο ειναι γνωστο.
Αυτά είναι πιά περαμένα - ξεχασμένα
Το κάπνισμα δείχνει και σε προειδοποιεί άν υπάρχει πιθανότητα να σου κάνει ζημιά. Ο τσιγαρόβηχας για παράδειγμα είναι η καλύτερη προειδοποίση οτι πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι να το κόψεις.
Δυστυχώς το τσιγάρο έχει καταντήσει να μας ελέγχει κι όχι να το ελέγχουμε.
Για πολλούς καπνιστές έχει γίνει ένα πάθος και δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω από αυτό.
quote:
Εχω την αισθηση φιλε Ινκουμπους οτι πολυ δυσκολα θα αντιμετωπιστει το προβλημα.Πολλοι εφηβοι μιμουνται τους ηθοποιους που τους βλεπουν με ενα τσιγαρο στο χερι.Γενικα οι περισσοτεροι το ξεκινανε για μαγκια,αυτο ειναι γνωστο.
Το πρόβλημα, φίλε μου, θα αντιμετωπιστεί μόνο αν θελήσουμε πραγματικά να το αντιμετωπίσουμε.
Δεν γίνεται αλλιώς ούτε μπορεί να γίνει μαγικά χωρίς καμία προσπάθεια.
Δε νομίζω πάντως πως οι έφηβοι καπνίζουν επειδή βλέπουν ηθοποιούς κτλ να καπνίζουν.
Είναι πολλές οι αιτίες όπως γονείς καπνιστές, τάση για μίμηση αφού σε εκείνη την περίοδο της ζωής του ένας έφηβος προσπαθεί να υϊοθετήσει κοινωνικές συμπεριφορές άλλων ατόμων (χωρίς να μπορεί να διακρίνει πάντα τις καλές από τις κακές) κι ο επηρεασμός από άλλα παιδιά της ηλικίας του που ήδη καπνίζουν.

quote:
Για ποιο λογο δεν προσεχουμε την υγεια μας;
Αγαπητέ VIKING, και εμένα με απασχολεί το ερώτημά σου αυτό.
Νομίζω ότι είμαστε όλοι, λίγο ή περισσότερο εγκλωβισμένοι στις
συνήθειές μας και αδύναμοι να ενεργοποιήσουμε τη βούλησή μας
ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτές, να τις αλλάξουμε.
Και από τον εαυτό μου, αλλά και από άλλους ανθρώπους αντιλαμβάνομαι
αυτή την αδυναμία, η οποία εκφράζεται συχνά είτε ως αναβολή της
προσπάθειας στο μέλλον, είτε ως αποφυγή κάθε σχετικής συζήτησης.
Είναι κάτι σαν να εθελοτυφλούμε...
Οι συνήθειες για να αλλάξουν θέλουν μεγάλη κινητικότητας της
βούλησης. Ίσως τη μεγαλύτερη κινητικότητα από κάθε δράση στη
ζωή μας. Είναι για το λόγο αυτό, η σημαντικότερη εσωτερική μάχη,
που καλούμαστε να δώσουμε.
"Θα βρούμε το χρόνο να το κάνουμε;"
αναρρωτιέμαι...
Θελω να ρωτησω εχοντας υποψη το εξης πραγμα.
Γινονται ερευνες στην ιατρικη σχετικα με τον αν υπαρχουν γονιδια που καθοριζουν το αν ενα ατομο ειναι επιρρεπες σε ουσιες οπως η νικοτινη κ.λ.π.Ειναι τυχαιο αραγε το γεγονος οτι παιδια π.χ αλκοολικων εχουν μεγαλυτερες πιθανοτητες να γινουν αλκοολικοι;To ιδιο ισως ισχυει και για την νικοτινη.Ειναι τυχαιο οτι καποια ατομα μειωνουν η ακομα κοβουν το καπνισμα και καποιοι αλλοι δεν μπορουν να το κοψουν;Μηπως δηλαδη ολα αυτα περι θελησης ειναι ανοησιες;Αν ειναι θεμα γονιδιων ουσιαστικα εισαι καταδικασμενος να εξαρτασαι απο τις συγκεκριμενες ουσιες εφοσον φυσικα καποτε κανεις την αρχη.
Αν κανω καποιο λαθος ας με διορθωσει καποιος.
Αν λοιπον καποτε λεω αποδειχθει οτι οι τοξικομανεις,τα ατομα που εχουν προβλημα αλκοολισμου αλλα και οι καπνιστες γινονται εξαρτημενοι σε ολα αυτα λογω καποιων γονιδιων και οχι λογω κοινωνικων συνθηκων τοτε τι μπορει να γινει;Πως ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ το γεγονος οτι ανθρωποι που αντιμετωπιζουν τα ιδια κοιωνικα προβληματα με αλλα ατομα που ειναι εξαρτημενα απο ουσιες δεν γινονται και αυτοι εξαρτημενοι;
Λαθος της φυσης;
Η μονη λυση ειναι να βρεθουν καποιες ουσιες που θα κανουν τον οργανισμο να μην επιθυμει αυτες τις ουσιες οπως η νικοτινη κ.λ.π.
Εσεις τι λετε;

Τα γονίδια αυτά άλλωστε υπήρχαν στον άνθρωπο πριν 200 χρόνια?
Αν όχι, τι συνετέλεσε να κάνουν μια τέτοια ταχεία εμφάνιση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα?
Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις κάποιο άτομο μπορεί να αρχίσει το κάπνισμα χωρίς να έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον καπνιστών.
Μπορεί πάλι να εθιστεί στα ναρκωτικά και το αλκοόλ χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποιο άλλο "κρούσμα" στην οικογένεια.
Εξάλλου, μου ακούγεται λίγο καταδικαστικό για τον άνθρωπο αυτό που αναφέρεις:
quote:
Αν ειναι θεμα γονιδιων ουσιαστικα εισαι καταδικασμενος να εξαρτασαι απο τις συγκεκριμενες ουσιες εφοσον φυσικα καποτε κανεις την αρχη.
Η δική μου γνώμη είναι πως εξαρτώμαστε στον βαθμό που η θέληση μας δε μπορεί να μας απελευθερώσει από κάποιο πάθος μας.
quote:
Η μονη λυση ειναι να βρεθουν καποιες ουσιες που θα κανουν τον οργανισμο να μην επιθυμει αυτες τις ουσιες οπως η νικοτινη κ.λ.π.Εσεις τι λετε;
Μήπως κι αυτό θα ήταν μια εξάρτηση για τους ανθρώπους?
Ποιά πρέπει να είναι η λύση, φίλε μου, όταν μας βασανίζει μια κατάσταση?
Να υποπέσουμε σε μια άλλη που θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο ή να καταπολεμήσουμε το ήδη υπάρχον πρόβλημα στη ρίζα του?

quote:
Η δική μου γνώμη είναι πως εξαρτώμαστε στον βαθμό που η θέληση μας δε μπορεί να μας απελευθερώσει από κάποιο πάθος μας.
Ισως εχεις λαθος σε αυτο το σημειο.Και ποιος ειπε φιλε μου οτι η θεληση μας στο να οδηγηθουμε σε ενα συγκεκριμενο δρομο,να ξεφυγουμε απο ενα παθος δεν καθοριζεται και αυτο απο γονιδιακους παραγοντες;
Εχεις σκεφτει ποτε φιλε μου γιατι καποιος εχει μεγαλυτερη θεληση απο καποιον αλλον στο να πραξει κατι;Και αυτο δηλαδη ας πουμε ο βαθμος θελησης καποιου ισως να καθοριζεται απο γονιδια.
Παραθετω ενα αρθρο που αφορα το αλκοολ.
Γονιδιακοί παράγοντες επηρεάζουν την κατανάλωση αλκοόλ
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005
Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνει κάποιος επηρεάζεται από γονιδιακούς παράγοντες. Ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων του Μπρίστολ και της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι η συνήθεια του ατόμου αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ και πιθανόν και η επιρρέπεια του στην εξάρτηση από το ποτό ίσως σχετίζεται με τον γενετικό του προφίλ.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.000 άτομα, τα οποία έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες για τις συνήθειές τους αναφορικά με το αλκοόλ. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα γονίδιο που ελέγχει την χημική σηματοδότηση του εγκεφάλου. Διαφορετικές εκδοχές του γονιδίου αυτού επηρεάζουν την ισορροπία και επιδρούν στα μόρια σηματοδότησης και τελικά βοηθούν στη διαμόρφωση των ατομικών συνηθειών αναφορικά με το αλκοόλ. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί συγκεκριμένες γενετικές ποικιλομορφίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά, αλλά έχουν μερικά στοιχεία που ίσως δίνουν μια πιθανή εξήγηση στο γρίφο αυτό.
Μια συγκεκριμένη γενετική ποικιλομορφία, η DRD2 σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς φαίνεται να επηρεάζει το αίσθημα ευφορίας που αισθάνονται τα άτομα όταν καταναλώνουν αλκοόλ. Τα άτομα χωρίς αυτή τη γενετική παραλλαγή ίσως αποκομίζουν λιγότερη ευχαρίστηση από το αλκοόλ και επομένως ίσως γι' αυτό το λόγο να πίνουν λιγότερο.
Ισως λοιπον φιλε DYING INCUBUS να επηρεαζονται και οι καπνιστες απο γονιδιακους παραγοντες.
Εαν λοιπον η εξαρτηση απο ολες αυτες τις ουσιες οπως νικοτινη κ.λ.π καθοριζεται κυριως απο γονιδιακους παραγοντες ειναι μικρη η ευθυνη μας,ισως και μηδαμινη.
Ειναι πολυ δυσκολο να πας κοντρα σε κατι που καθοριζεται απο τα γονιδια σου.
Ισως να ειναι αδυνατον για καποια ατομα να κοψουν η ακομη και να μειωσουν το καπνισμα,το αλκοολ κ.λ.π.

Edited by - VIKING on 22/11/2006 20:30:33
Πιστεύω οτι ίσως οι λόγοι να είναι διαφορετικοί.
Μιλώντας για τον εαυτό μου, έχω παρατηρήσει οτι σε πολλές περιπτώσεις έχω αρκετά ισχυρή θέληση κι επιμονή στην προσπάθεια που θα καταβάλλω για κάτι.
Για κάποια άλλα θέματα όμως πχ το κάπνισμα δεν έχω την θέληση να το κόψω.
Πως γίνεται αυτό κι ο βαθμός της θέλησης μου διαφοροποιείται σε διάφορες περιπτώσεις.
Πιστεύω πως έχει να κάνει με την συνειδητοποίηση μιας κατάστασης, των πιθανών συνεπειών της αλλά και την δική μας θεώρηση για αυτήν.
Ακόμη όμως και στα πιο παθητικά άτομα ή σε αυτά που έχουν μικρότερη θέληση μήπως θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο του οικογενειακού - κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγάλωσαν κι όχι τόσο πολύ στα γονίδια? ![]()
quote:
Εαν λοιπον η εξαρτηση απο ολες αυτες τις ουσιες οπως νικοτινη κ.λ.π καθοριζεται κυριως απο γονιδιακους παραγοντες ειναι μικρη η ευθυνη μας,ισως και μηδαμινη.
Ειναι πολυ δυσκολο να πας κοντρα σε κατι που καθοριζεται απο τα γονιδια σου.Ισως να ειναι αδυνατον για καποια ατομα να κοψουν η ακομη και να μειωσουν το καπνισμα,το αλκοολ κ.λ.π.
Φίλε μου, δεν γνώριζα την έρευνα που μας παρέθεσες η οποία αφορά την πιθανή σχέση γονιδίων - αλκοόλ.
Δεν είναι όμως κάπως καταλυτικό αυτό, ή έστω κάπως πεσσιμιστικό?
Πολλά άτομα έχουν κατορθώσει να κόψουν εντελώς το κάπνισμα, μπόρεσαν να επιβληθούν στον εαυτό τους. ![]()