ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΜΕΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ - Ισορροπία ή Συμβιβασμός? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΜΕΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ - Ισορροπία ή Συμβιβασμός? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Hfaistiwnas15 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
HfaistiwnasΝέο Μέλος
16/06/2004, 00:07:40

HfaistiwnasΝέο Μέλος
16/06/2004, 00:18:25
Απλό το θέμα αλλά με έχει απασχολήσει αρκετά.

Όταν ο Αριστοτέλης μηλάει για μεσότητα ως την αρετή όταν επιλέγεις το ΑΠΟΛΥΤΟ μέσο σε δύο ακρα αφήνει πολλά περιθώρια για ανάλυση.

Εγω θεωρώ πως δεν είναι αρετή το απολυτο κέντρο αλλά η ισοροπια ανάμεσα στα ακρα με τέτοιο τρόπο όππουποτέ δεν φτάνει στο <<αριθμιτικό>> μέσο.
Π.Χ. ανάμεσα στην υπομονή και το θάρρος δεν υπάρχει για μένα ένα απολυτο κέντρο αλλά μία κατάσταση στην οποία ανάλογα με την περίσταση υπερισχείει για λίγο ή πολυ το ένα απ τα δύο. μέσα όμως απο αυτό αν βάλουμε δύο άλλα ακρα όπως το καλό και το κακο.....??

και τότε πιά είναι η αρετή?? η επιλογή κάθε φορά να υπερισχισει το ένα απ τα δύο??

μήπως ο Αριστοτέλης ήταν βολεψάκιας?? μήπως ο σοφός -σήγουρα- άνθρωπος χρεισημοποίησε την θεωρία του ετσι όπως τον βολεύει ? Και μήπως εκπαίδευσε με αυτόν τον τρόπο και έναν βοηθό στην ερευνά του με όνομα Αλεξανδρο??

16/06/2004, 01:01:12
Πες καθαρά τί εννοείς.Ως Ηφαιστίων όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρεις για τον Αλέξανδρο.

HfaistiwnasΝέο Μέλος
16/06/2004, 01:16:53
Φιλε ΚΟΣΤ... αν είναι να πω για τον Αλέξνδρο θέλω αρκεές παραπάνω αράδες απο αυτές που χώράει το σιτε. κοίτα..: Ο Αριστοτέλης γενικώς θεωρώ πως είναι όχι απλά σοφός αλλά μεγαλοφηία(πρόσεξε όχι ιδιοφηία..) και είναι γνωστό πως έκανε έρευνες σε οτιδήποτε έβλεπε ενδιαφέρον. Στον Αλέξανδρο σήγουρα είδε έναν <<προμηθευτή>> υλικών,χρημάτων,αντικημένων για ανάλυση, γνώσεων άλλων πολιτισμών και ίσως γνωρημία με σοφούς απο άλλες μακινές περιοχές.... τον σύμφερε να τον διδάξει έτσι ώστε να έχει την έυνοιά του. ΥΓ. Υπάρχει και η φήμη πως αν πέθανε απο δηλιτίριο ο Μ.Α. να ήταν απο ΄καποιο δημιούργημα του ίδιου του δάσκαλου.. και σκέψου λίγο το εξής. Αν ισχύει το <<βολεψάκιας>> τοτε κατα δάσκαλο το ίδιο μπορεί να ήταν ο Αλέξανδρος... και υπάρχουν πολλά παραδείγματα.

16/06/2004, 01:33:46
Ηφαιστίωνα,προσεγγίζεις το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία.

Είναι αλήθεια ότι ο Αριστοτέλης ΠΟΝΤΑΡΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ σε αυτά που θα του έφερνε ο Αλέξανδρος από την Ανατολή.Ο Σταγειρίτης,εξάλλου,έφτασε σε σπουδαία συμπεράσματα για τον άνθρωπο και τη φύσι χάρη στα στοιχεία που προσκόμισε από την Ανατολή(συμπεράσματα που τα περισσότερα τα αγνοούμε).

Η έννοια της ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ είναι ΚΥΡΙΑΡΧΗ στην αρχαιότητα.Αυτό ξινίζει τα αυτάκια μας διότι έχουμε την αφέλεια να θεωρούμε τους αρχαίους τέρατα ηθικής!

Από την άλλη όμως βρε Ηφαιστίωνα σενάρια τύπου ο Αριστοτέλης έβαλε να δηλητηριάσουν τον Αλέξανδρο κτλ. τα θεωρώ αναξιόπιστα και άκρως φαντασιόπληκτα,σχεδόν νοσηρά,θυμίζοντάς μου σενάρια σύγχρονων Αμερικάνικων ταινιών.

Εάν,πάντως,επιθυμείς να μιλήσεις περί Αλεξάνδρου θα είμαι όλος αυτιά.

HfaistiwnasΝέο Μέλος
16/06/2004, 13:38:00
Φίλε.. έχεις απόλυτο δίκιο όταν λές για το ότι το προσεγγίζω απο άλλη γωνία. Σήγουρα δεν ενοούσα πως ο ίδιος ο Αριστοτέλης δηλητηρίασε τον Αλέξανδρο.. Αυτό που ενοούσα (και σορυ που δεν το έκανα πιο κατανοητό..) είναι πως ο Αριστ. μέσα στις μελέτες του είχε δημιουργήσει ένα δηλητίριο.Αυτό λοιπόν το δηλητήριο σαφώς και δεν είχε σκοπό να το χρησημοποιήσει για τον πιο ικανό μαθητή του... Υπάρχει όμως η υπόθεση πως θα μπορούσε αυτό να έχει κλαπεί ή ακομα σταλεί απο τον ίδιο στον Αλέξανδρο για το χρεισημοποιήσει όπως εκείνος ήθελε. με αυτήν την υπόθεση υπάρχει η πιθανότητα να ήταν αυτό το δηλητήριο που τον θανάτωσε αν κάποιος <<εχθρός>> του το έπιανε στα χέρια του. Ακόμα θέλω να ξέρεις πως μου αρέσει να ψάχνω τα γεγονότα απο κάθε πιθανή οπτική γωνία καλύπτοντας κάθε κενό που υπάρχει απο τις διηγήσεις για τον Μ.Α. οπότε μερικές φορές μπορεί να με ακούσεις να λέω για σχεδόν απίθανα αλλα ΕΦΙΚΤΑ γεγονότα που συνδέουν τα ιστορικά δεδομένα..

Όσο για το άλλο.. εδώ και δύο χρόνια έχω αρχήσει να γράφω ένα μυθηστόρημα βασησμένο πάνω σε μία απο αυτές τις υποθέσεις.. αν δέν έχεις κάποια άλλη ερώτηση - απορία για τον Μ. Α. μπορούμε να συζήτήσουμε γι αυτό.

17/06/2004, 00:22:24
να σε ρωτησω....εισαι ελληνας πατριωτης;

και κατι ακομη...

quote:
Υπάρχει όμως η υπόθεση πως θα μπορούσε ...

αυτο ειναι δυο υποθεσεις.

Το τι πιστευεις "εσυ" ο,τι εκανε ο αριστοτελης "χρησιμοποιωντας" τον Ω!Μεγα Αλεξανδρο...(του οποιου τη γεννησηπεριμεναν οι ιερεις καθοτι ηταν γιος θεου με ιερεια...)
ειναι καθαρα υποκειμενικο και μαλλον εντελως...μα εντελως ...εξωτεριστικο...αφου δεν μπορουμε αφενος να ειμαστε "ο ιδιος ο Αριστοτελης"...και αφετερου...δεν ειναι δυνατον να μπορουμε να βιωνουμε οντας με το σκεπτικο σου ,που χαρακτηριζει την εποχη της καχυποψιας(τωρα ειναι αυτη//ολοκληρωμενα :kali yuga..)..

θα σου ελεγα να το θεσεις αλλεως...(οχι πως θα σου πω και τι να κανεις!μα...ο,τι "βλεπω" λεγω ..)

σαν ιδιοφυια που εισαι....εφτασες στο σημειο να εξεταζεις την πορεια του υιου των Μακεδονων(με σημα το αστερι της βεργινας..) μεσα απο τον ιδιο τον αριστοτελη....

ξερεις τι συμπερανω,φιλε μου;
οτι μαλλον γνωριζεις τοσα πολλα για τον αριστοτελη....που υποβιβαζεις το "δημιουργημα της παιδειας του"..(κι εσυ ; τι εισαι μηπως δεν εισαι τεκνο της παιδειας του;...)

θεωρω πως οφειλουμε να αποδειδουμε τα του καισαρος στον ιδιο τον καισαρα...

καλη συνεχεια.
αν και διπλα βρισκεται το εσωτεριστικο ΑλεξανδροςΩ!μεγας....
θα ερχομαι να διαβαζω τις θεωρειες σου...που μαλλον δεν με κανουν περηφανη ως ελληνιδα.-

ΚΟΝΞ ΟΜ ΠΑΝΞ
17/06/2004, 00:43:15
Αυτό που όλοι αποκαλούμε απίθανο και χιμαιρικό με την κατάλληλη έρευνα και τα ορθά επιχειρήματα μετατρέπεται σε αλάθευτη γνώση.Όλα αυτά που φανταζόμαστε ως απίθανα κάποια στιγμή γίνονται δυνατά,επιτεύξιμα.

Έχω εντρυφήσει και εγώ στην ιστορία του Αλεξάνδρου όμως από κάποια άλλη οπτική γωνία.Καλύτερα να μην πούμε τίποτα εδώ στο Esoterica .Καλή τύχη στις έρευνές σου Ηφαιστίωνα,ίσως να ανακαλύψεις κάτι ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ!Όπως είχε πει και ο Οιδίπους στην τραγωδία του Σοφοκλέους "Εάν ψάξεις θα βρεις".

Φίλη μου Άτμα δεν νομίζω να τίθεται θέμα πατριωτισμού.Και οι αρχαίοι Αθηναίοι ήταν πατριώτες και γι'αυτό αποκαλούσαν βάρβαρους το Φίλιππο και τον Αλέξανδρο.Αυτό,όμως,δεν αναιρεί ούτε τον Αλέξανδρο ούτε τους Αθηναίους.
Η ιστορία του Αλεξάνδρου,όπως η ιστορία κάθε μεγάλου άντρα,σηκώνει άπειρες ερμηνείες που όλες τους είναι Υποκειμενικές.

17/06/2004, 01:07:59
quote:
Η ιστορία του Αλεξάνδρου,όπως η ιστορία κάθε μεγάλου άντρα,σηκώνει άπειρες ερμηνείες που όλες τους είναι Υποκειμενικές

συμφνω απολυτα kost.
το θεμα ομως ξερεις πιο ειναι;...οταν επιτελους διαφαινεται η αντικειμενικοτητα μιας..υποθεσης....και εχει και συμπερασματα...υποκειμνικα ανω των δυο...τοτε γινεται αντικειμενικη//και η ζωη ενος "μεγαλου" οντος ...γινεται μαλλον αρχετυπικη.....οσαν των ηρωων των μυθων της ανελιξης της...ψυχης.

ο αριστοτελης θα μπρουσε να ειναι ο φρουντ....εχμ....
εγω ειδα τον αλεξανδρο σαν ψυχη.
ενω εκεινος σαν ασθενη.
αυτη ειναι μια σαφεστατη(ΟΥΔΕΙΣ ΨΟΓΟΣ ΠΑΡΑΥΤΑ!)διαμετρικα αντιθετη αποψη..
και κατι ακομη...
εμαθα να μαχομαι υπερ των ιδανικων....οχι των δικων μου/ υπερ πιστεως και πατριδος..
στην προκειμενη μιλησα για το τωρα/εσυ φιλε μου ανεφερες τα μετρα και σταθμα των αρχαιων..εγω δεν μιλω κοιτωντας απο το τοτε....τρους!
απο το τωρα μας μιλαω και ισως απο το μεθαυριο ....και πιο περα.
το θεμα ειναι να κατανοησουμε επακριβως τι λεω και τι λες.
και ολα θα ειναι καλυτερα//και στα συμπερασματα του φιλου/που τωρα ειναι υποκειμνικα μα που ξερεις..αν ψαξει και βρει (οπως γινεται συνηθως)να ειναι αντικειμενικα...

-παω για υπνο-

ΚΟΝΞ ΟΜ ΠΑΝΞ
17/06/2004, 01:23:53
Καληνύχτα Αριαδνοάτμα!

HfaistiwnasΝέο Μέλος
17/06/2004, 20:02:15
Λοιπόν αρχίζετε να μ΄αρέσετε.....!!

έχετε τον μαγικό τρόπο να βρήσκετε το παραμικρό λάθος στον γραπτό λόγο τουάλλου και το εκτιμώ βαθύτατα καθώς θα με βοηθίσει πιστεύω πάρα μα πάρα πολύ.

Δέν είμαι εθνικηστής. Πατριώτης ΝΑΙ. δεν νομίζω όμως ότι αυτό πρέπει να έχει σχέση με αυτά που γράφω για έναν Έλληνα -Μακεδόνα. Αν έκανε όντως κάτι κακό εγω δεν θα το κρύψω γιατί αποτελεί ντροπή για το έθνος.Αν πάλι απ την άλλη έκανε κάτι καλό δεν θα το υμνήσω ώς πράξη ενός μόνο Έλληνα ανθρώπου. Δεν ξεχωρίζω Έλληνα Ή μη. Ότι έκανε έκανε και δεν θα νιώθουμε εμείς τύψεις για αυτά. Οι Θεωρίες μου είναι σχεδόν απίθανες.( το εχω ξαναπεί) δεν έχουν βάσημα τεκμήρια ώστε να στηριχτουν αλλά να ξέρετε οτι ποτέ μα ΠΟΤΕ δεν τις πιστέυω. απλά τις εξετάζω ώς πιθανότητες μονάχα. γιτί δεν θέλω να μένω σε μία και τελειωτική θεωρία. θέλω να αμφισβητώ πάντα...πάντα!!!

Ο Μ.Α. δεν ήταν μαθητης μόνο του Αριστοτέλη αλλά και του Πλάτωνα και του Μέγα για εμένα Σολωνα. Ας μην τους μηθοποιούμε ούτε θεοποιούμε και ας δούμε..: άν κάθε ένας απο τα προσωπα που ανέφερα πριν προχωρούσε την θεωρία του προηγούμενου του. Τοτε πως την προχώρισε ο Αλέξανδρος?? Και δεν μου είπατε? Είναι τελικά συμβηβασμός η μεσότητα? (π.χ. στην περίπτωση μιας καταπίεσης.?? ποιά είναι η μέση οδό??) χαιρετώ

beyondΜέλος
18/06/2004, 12:12:35
ΙΣΩΣ Η ΜΕΣΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΦΙΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΧΑΟΤΙΚΗ ΦΥΣΗ ..
ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΔΡΟΜΟ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΥΚΟΛΟ,ΙΣΩΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ..ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΝΩ ΕΚΕΙ...

Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος

19/06/2004, 00:18:00
quote:
Ο Μ.Α. δεν ήταν μαθητης μόνο του Αριστοτέλη αλλά και του Πλάτωνα και του Μέγα για εμένα Σολωνα.

1Αριστοτελης
2Πλατων
3Σολων
=3...ΤΑ "ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ"...

quote:
Και δεν μου είπατε? Είναι τελικά συμβηβασμός η μεσότητα? (π.χ. στην περίπτωση μιας καταπίεσης.?? ποιά είναι η μέση οδό??) χαιρετώ

ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΙΣΣΟΡΟΠΙΑ...Η ΟΧΙ/
ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΩΣ ΤΡΙΩΝ...

ΚΑΙ ΑΝ 3 ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ..

quote:
Τοτε πως την προχώρισε ο Αλέξανδρος??

ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ...'Η ΑΛΛΙΩΣ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΙΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΣΚΕΨΕΩΝ..

ΑΝ ΕΙΧΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ...
ΑΦΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΩΝ...
ΤΟ 4...
ΤΙ ΒΡΗΚΕ ΣΤΙΣ ΙΝΔΙΕΣ...;

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΙΣΩΣ...
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΗΣΗ ΜΟΝΑΧΑ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ...ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ...4.-

quote:
έχετε τον μαγικό τρόπο να βρισκετε το παραμικρό λάθος στον γραπτό λόγο του άλλου και το εκτιμώ βαθύτατα καθώς θα με βοηθησει πιστεύω πάρα μα πάρα πολύ.

ΕΛΠΙΖΩ ...ΝΑ ΣΕ "ΚΑΛΥΨΑ":)

ΚΟΝΞ ΟΜ ΠΑΝΞ
19/06/2004, 00:22:22
plus!:ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ (in thiw caSSSe)...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΥΤΟ:Η ΑΓΑΠΗ ΩΣ ΤΡΙΓΩΝΟ

Shakti...

ΚΟΝΞ ΟΜ ΠΑΝΞ
Odysseus_nemoΜέλος
27/06/2004, 15:24:03
  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
  • ΠΛΑΤΩΝ
  • ΣΟΛΩΝ

ΚΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ;!
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ;;

Α! ΞΕΧΑΣΑ! ΑΥΤΟΣ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΕΝΑΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ο ΦΩΚΙΩΝΑΣ!

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ;
ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΕΙΠΕ "ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ! Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΦΤΑΣΕΙ ΩΣ ΕΔΩ!!"

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo