- Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΙΩΜΑ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Όταν η συνείδηση αφήνει ένα περιτύλιγμα τότε «εισέρχεται» σε αυτό που ονομάζουμε αστρικό επίπεδο. Αν αφήσει ακόμα ένα περιτύλιγμα τότε «εισέρχεται» στο νοητικό!! Αν αφήσει ακόμα ένα περιτύλιγμα τότε «εισέρχεται» στο Αιτιατό αν αφήσει ακόμα ένα «εισέρχεται» στο Μπουδι και μετά φαίνεται.. να «αναμιγνύεται» με το Ατμα και όλα αυτό με την λογική τριάδα και…
Στο αστρικό η συνείδηση έχει αφήσει ακόμα ένα περιτύλιγμα αλλά η προσωπικότητα τα ελαττώματα και τα εγώ υπάρχουν ακόμα!!
Στο νοητικο η συνείδηση έχει αφήσει ακόμα ένα περιτύλιγμα αλλά η προσωπικότητα τα ελαττώματα και τα εγώ υπάρχουν ακόμα!!
Στο Αιτιατό η προσωπικότητα τα ελαττώματα και τα εγώ δεν υπάρχουν αλλά αυτός που εισέρχεται στο αιτιατό δεν παραμένει μόνιμα με αποτέλεσμα να ξανακυλά πάλι στα προσωπικότητα τα ελαττώματα και τα εγώ.
Αυτή η συνείδηση που έχει αφυπνιστεί στο αιτιατό και δεν μπορεί (για κάποιους λογούς) να παραμείνει σε αυτήν την αφύπνιση μόνιμα είναι «υποχρεωμένη» να προσπαθεί αδιάκοπα μέσα στην ημέρα να αποκτά την επίγνωση της επειδή η ταύτιση με τα εγώ την επισκιάζει.
Επίσης σε κατάσταση ηρεμίας δηλ όχι μες στην καθημερινότητα μπορεί να βιώνει την επίγνωση της παρουσία της πέρα από όλα τα εγώ. Και πολλές φορές μπορεί και εν κινήσει δηλ μέσα στην καθημερινότητα σε σχέση με τους άλλους!!
Όσο για τα αλλά… δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε ..ίσως.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
Εγώ είμαι γιος
Εγώ είμαι αδελφός
Εγώ είμαι φίλος
Εγώ είμαι σοβαρός
Εγώ είμαι αστείος
Εγώ είμαι κοντός
Εγώ είμαι ψηλός
Εγώ είμαι Έλληνας
Εγώ είμαι Άγγλος
Εγώ είμαι Ιταλός
Εγώ είμαι μαύρος
Εγώ είμαι άσπρος
Εγώ είμαι ευτυχισμένος
Εγώ είμαι στεναχωρημένος
Εγώ είμαι το σώμα
Εγώ είμαι ο νους
Εγώ είμαι καλός
Εγώ είμαι κακός
Εγώ είμαι επιτυχημένος
Εγώ είμαι αποτυχημένος
Αυτά τα εγώ και πολλά άλλα ,δεν είναι παρά ένας προσδιορισμός από αυτό που δεν είμαστε.. Αυτά τα εγώ είναι ο εσφαλμένος εαυτός και δεν είναι ένα εγώ αλλά πολλά.
Αυτήν την ψευδαίσθηση, ότι είναι ένα συνεχές εγώ, γίνεται από την γρήγορη εναλλαγή του ενός εγώ στο άλλο εγώ. Από την μια σκέψη στην άλλη σκέψη . Από την μια φλυαρία στην άλλη φλυαρία. Από τον ένα συνειρμό στον άλλο συνειρμό,από την μια ταύτιση στην άλλη ταύτιση….Σαν μια έλικα που γυρίζει και οι πολλές προπέλες φαίνονται σαν να μην ξεχωρίζουν.
Αυτό που «Είναι».. βρίσκεται στο κενό μεταξύ του ενός εγώ στο άλλο εγώ. Βρίσκεται στο κενό μεταξύ από την μια σκέψη στην άλλη σκέψη. Βρίσκεται στο κενό μεταξύ από την μια φλυαρία στην άλλη φλυαρία. Κ.λ.π
Μέσα σε αυτό το κενό δεν υπάρχει ο προσδιορισμός ..αλλά ο «ανοιχτός χώρος»
Μέσα σε αυτόν τον «ανοιχτό χώρο» δεν μπορεί να σταθει κανένα εγώ, κανένας προσδιορισμός. Μέσα σε αυτό το κενό ή τον «ανοιχτό χώρο» βρίσκεται η παρουσία του ανείπωτου!
Μέσα από αυτό τον «ανοιχτό χώρο» υπάρχει η «γνώση» που δεν προέρχεται από τους άλλους. Μέσα από αυτό τον «ανοιχτό χώρο» υπάρχει η «γνώση» που δεν είναι το αποτέλεσμα της μνήμης. Αυτός ο «ανοιχτός χώρος» δεν έχει έννοιες μέσα ή έξω και δεν είναι καμιά επινόηση!
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
Edited by - ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ on 07/01/2010 16:28:02
quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΜπορεί να έχω δηλώσει μια ετικέτα αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση.
Όταν συμμετέχεις εκφράζοντας απόψεις ή θέσεις σε ένα δημόσιο φόρουμ που πραγματεύεται θέματα εσωτερικής φύσεως, η δήλωση αυτής της ετικέττας έχει πολύ μεγάλη σχέση. Όταν ερμηνεύεις θέματα επιστημονικής φύσεως που δεν τα γνωρίζεις ή δεν τα κατέχεις, η δήλωση αυτής της ετικέττας επίσης έχει πολύ μεγάλη σχέση.
Η τραγικότητα της νεοελληνικής κοινωνίας αλλά και γενικότερα ο κατήφορος που έχει πάρει ο κόσμος, οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σ' αυτά που λέγονται από αυτούς που βάζουν αυτές τις ετικέττες, όχι μονάχα στον εαυτό τους αλλά και στους άλλους.
quote:
Όταν ερμηνεύεις θέματα επιστημονικής φύσεως που δεν τα γνωρίζεις ή δεν τα κατέχεις, η δήλωση αυτής της ετικέττας επίσης έχει πολύ μεγάλη σχέση.
Στο τοπικ ΑΣΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, 4ο μέρος, επίσημη έκδοση ο tyxaiosperastikos στης 30/09/2009, 19:25:48 είπε κάποια πράγματα σε σχέση με τα επιστημονικά θέματα που συζητούσαμε για την 4η διάσταση αλλά και άλλες.
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=31&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=10232
Ο ένας υπηρέτης έθεσε με ένας τρόπο κάποια πράγματα που θεώρησες αντιεπιστημονικά. Αυτό το αντιεπιστημονικά ξέρεις πόσες φορές έχει αλλάξει σε επιστημονικά… παρά πολλές φορές!!
Όσο προχωρά η ανθρωπότητα τα δεδομένα αλλάζουν. Σήμερα πιστεύουμε ότι το συμπαν έγινε με κάποιο τρόπο, παλιά πίστευαν ότι είχε γίνει αλλιώς και αυτό τότε ήταν επιστημονικό αλλά σήμερα ….
Αυτό που σήμερα φαίνεται ότι είναι επιστημονικό αύριο μπορεί να μην είναι.
Στην εσωτερική αναζήτηση η αλήθεια παραμένει αναλιωτη επειδή δεν στηρίζεται σε κάποιες διατυπώσεις ή σε κάποια συμπεράσματα.. Όπως κάποιος «έφτασε» σε αυτήν έτσι και κάποιος άλλος «φτάνει» και αυτό είναι αναλιωτο στους αιώνες των αιώνων.
Αν θες να επεκταθούμε περισσότερο σε επιστημονικά θέματα τότε άνοιξε ένα νέο τοπικ για να μπορούν να συμμετέχουν και άνθρωποι που έχουν κάποια σχέση με την επιστήμη. Βάλε τον τίτλο η 4η διάσταση και άλλες διαστάσεις ..ή κάτι σε σχέση με αυτά που λέγαμε..
O tyxaiosperastikos (και οχι μονο αυτος" ειπε κάποια πράγματα σε σχέση με αυτά τα επιστημονικά που έλεγες ..και εσύ έχει βάλει την ετικέτα του φυσικού ..του ειδικού ..και του ότι «αν μιλάμε για επιστημονικά θέματα πρέπει να παίρνουμε την άδεια της επιστήμης» θυμάσαι αλώστε αυτά που έχεις πει.. είσαι ο ειδικός!!
Όταν ο ειδικός κατακρίνεται είναι πιο άσχημα από κάποιων που δεν είναι ειδικός!!
quote:
Η τραγικότητα της νεοελληνικής κοινωνίας αλλά και γενικότερα ο κατήφορος που έχει πάρει ο κόσμος, οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σ' αυτά που λέγονται από αυτούς που βάζουν αυτές τις ετικέττες, όχι μονάχα στον εαυτό τους αλλά και στους άλλους.
Μάλιστα… πράγματι είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει…
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=31&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=10232
για ρίξε μια ματιά..σελ 31
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
quote:
ΚηφεύςΜήπως από τη φύση του ο άνθρωπος , σαν οντότητα , είναι κτητικός , βίαιος , επιθετικός και όλα τα άλλα τα οποία εσύ εντάσσεις στα χαρακτηριστικά του σκοτεινού ανθρώπου ; Και μήπως όλα αυτά τα (φυσικά , αν τέτοια είναι) χαρακτηριστικά του είναι ανυπέρβλητα εμπόδια για να οδηγηθεί στη φώτιση ;
Οτιδήποτε φυσικό δεν αποτελεί εμπόδιο για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος από την φύση του δεν είναι ούτε κτητικός, ούτε βίαιος, ούτε επιθετικός, ούτε τίποτε. Όταν λέω από την φύση του, εννοώ από την ουσία του. Στα βαθύτερα υποστρώματα του "είναι" του, στην ουσία του δηλ. δεν έχει τίποτε το "σκοτεινό". Η φύση του (με την έννοια του δυϊσμού του δηλ. εδώ) βρίσκεται σε αρμονία. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν πόλοι, αντίθετες έννοιες και στα βαθύτερα υποστρώματα της ύπαρξης δεν υφίσταται τέτοιος δυϊσμός και δεν μπορεί να εννοηθεί η πόλωση.
Η ουσία της έννοιας του "φυσικού" βρίσκεται ακριβώς σε αυτήν την αρμονία που υπάρχει μέσα στο φυσικό. Είτε ερμηνεύσουμε την λέξη "φύση" ως περιβάλλον του ανθρώπου, είτε την ερμηνεύσουμε ως ουσία του ανθρώπου, είτε ως χαρακτηριστικά της οντότητάς του, το ίδιο το "φυσικό" εμπεριέχει την αρμονική συνύπαρξη των αντιθέτων.
Προσπαθείς να μας μπερδέψεις…;;; την μια μας λες στο όνομα της επιστήμης και την άλλη μας λες για το «φυσικός» δεν λέω είναι πολύ ωραίο αυτό που λες.. αλλά φίλε αποφάσισε..
Τι λέει η επιστήμη για την ΑΣΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ;
Τι λέει η επιστήμη για την ΤΗΛΕΠΑΘΕΙΑ;
Τι λέει η επιστήμη για την ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ;
Τι λέει η επιστήμη για την ΨΥΧΗ;
Τι λέει η επιστήμη για τον ΘΕΟ;
Τι λέει η επιστήμη για τις ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ;
Τι λέει η επιστήμη για την ΔΙΟΡΑΣΗ;
Τι λέει η επιστήμη για την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ;
Τι λέει η επιστήμη για την ΦΩΤΙΣΗ;
Τι λέει η επιστήμη για την ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΑ ;
Τι λέει η επιστήμη για την ΠΟΛΥΟΡΑΣΗ;
Τι λέει η επιστήμη για τις ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ;
Τι λέει η επιστήμη για την ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ;
Τι λέει η επιστήμη για την ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΗ;
Τι λέει η επιστήμη για την ΑΝΑΣΤΑΣΗ;
Τι λέει η επιστήμη για το ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΕΡΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ;
Τι λέει η επιστήμη για την ………………..;;;;;;;;
Θυμάσαι τι έχει απαντήσει ο ειδικός φυσικός zip..αν όχι σε όλα σε κάποια από αυτά…(μπούρδες) Αυτό έχεις πει. Ξέρεις πως φαίνεται η απάντηση σου σε κάποιον που έχει κάτι από τα παραπάνω;
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
quote:
Η ουσία της έννοιας του "φυσικού" βρίσκεται ακριβώς σε αυτήν την αρμονία που υπάρχει μέσα στο φυσικό. Είτε ερμηνεύσουμε την λέξη "φύση" ως περιβάλλον του ανθρώπου, είτε την ερμηνεύσουμε ως ουσία του ανθρώπου, είτε ως χαρακτηριστικά της οντότητάς του, το ίδιο το "φυσικό" εμπεριέχει την αρμονική συνύπαρξη των αντιθέτων.
Δεν διαφωνώ! Αυτό που έχω να πω και που για εμένα έχει τεράστια σημασία είναι ότι ..είναι δυνατών να φτάνουμε σε "σωστά" συμπεράσματα ως προς την φύση των πραγμάτων μέσα από έναν διανοητικό συλλογισμό ..αλλά αυτό απέχει από την βιωματική εμπειρία αυτού του «φυσικού»
Αν ένας άνθρωπος δεν έχει ζήσει αυτή την αρμονία, αυτή την σιγή του νου που δεν έχει αντίθετες έννοιες άρα δεν υπάρχει καμιά έννοια τότε θα ζει μέσα στις αντιθέσεις!!
Λες
quote:
Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν πόλοι, αντίθετες έννοιες και στα βαθύτερα υποστρώματα της ύπαρξης δεν υφίσταται τέτοιος δυϊσμός και δεν μπορεί να εννοηθεί η πόλωση.
Τι διαφορετικό έχουμε πει φίλε ζιπ.. όταν ο νους δεν έχει αντίθετες έννοιες δεν έχει δυϊσμό και δεν έχει πόλωση. Tότε.. ένας τέτοιος νου θα πρέπει να είναι σε σιγή χωρίς περιεχόμενο εννοιολογικό.
Αυτό ακριβώς συζητάμε σε βιωματικό επίπεδο. Γιατί λοιπών αντιμάχεσαι αυτά που λέμε και μάλιστα όταν έχω πει για την σιωπή του νου έχεις γίνει έξαλλος..;;
Όταν κάποιος μπορεί να ζει με αυτή την «φυσικότητα» που λες..τότε δεν ζει μέσα από τον εννοιολογικό περιεχόμενο των αντιθέσεων του νου, αλλά από την αφυπνισμένη συνείδηση και την αυθόρμητη φυσική παρουσία της.
Λοιπών που είναι το πρόβλημα;
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
quote:quote:
mimosaΌταν ένας άνθρωπος θυμώνει συνειδητά δικαιολογείται δηλαδή;
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ
Όταν κάποιος είναι συνειδητός δεν μπορεί να εκφράσει κάποιο εγώ.
Άλλο είναι η συνειδητοτητα και άλλο τα εγώ. Συνειδητός θυμός δεν υπάρχει. Αν εκφράζεις θυμό και ξαφνικά γίνεις συνειδητός.. τότε αυτή η ενεργεία μετατρέπεται σε ένα άλλο φαινόμενο που δεν έχει καμιά σχέση με κάποιο ψυχολογικό ελάττωμαzip
Όταν ένας άνθρωπος θυμώνει συνειδητά τότε ... δεν θυμώνει.
Συνειδητότητα μπορεί να σημαίνει και σύν, + μία είδηση .
Η έννοια (συνειδητότητα ) όταν κινείται μέσα στον χρόνο , αντλεί δεδομένα ( ειδήσεις ) από την μνήμη του μυαλού.
Είναι συγκεκριμένη η πληροφορία ,η είδηση ,το δεδομένο διότι οι μνήμες έχουνε βιωθεί.
Έτσι όταν ένας άνθρωπος θυμώνει , συμπεριφέρεται συνήθως συναισθηματικά ,αισθαντικά .
Δικαιολογείται διότι ο θυμός του είναι πάντα χρονικά περιορισμένος .
Πέρα από τον χρόνο, μπορεί να διαμορφώσει ένας άνθρωπος συνείδηση, συνειδητότητα ?
Αν μπορεί ,τότε πως θα μπορούσε να συμπεριφερθεί ?
Μία πιθανότητα είναι να δείξει κατανόηση, για τον συνάνθρωπο ,τους συνανθρώπους του ,οι οποίοι συμπεριφέρονται χρονικά τοποθετημένοι και πάντοτε περιορισμένοι στις μνήμες του μυαλού .
Όταν ένας άνθρωπος θυμώνει συνειδητά , θα πρέπει να διευκρινισθεί ο παράγοντας χρόνος , ώστε να δοθεί η σωστή απάντηση .
Εντός χρόνου , είναι πεπερασμένος ,δηλαδή θα υπάρξει μία τυπική συμπεριφορά ,όπως Π.χ ο θυμός ..
Θα αναφερθώ ένα άτομο το οποίο συνηθίζει να βρίζει τον ,τους συνομιλητές του , δημόσια όταν θυμώνει .
Είναι σωστή αυτή η συμπεριφορά του ?
Θυμώνει κάθε φορά συνειδητά ,η ασυνείδητα ;
Μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το καυτό ερώτημα ?
quote:
alfa-omegaΠέρα από τον χρόνο, μπορεί να διαμορφώσει ένας άνθρωπος συνείδηση, συνειδητότητα ?
Αν μπορεί ,τότε πως θα μπορούσε να συμπεριφερθεί ?
Κατ' αρχήν, έχουμε πει πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ χρόνος. Συνεπώς, δεν υφίσταται η έννοια "πέρα από τον χρόνο". Δεν σημαίνει τίποτε δηλ. αυτό που λες. Αν δεν υπάρχει χρόνος, τότε δεν μπορεί να υπάρχει και αυτό το "πέρα από τον χρόνο". Επίσης, λες "αν μπορεί ... ". Σου έχω ξαναπει : Αν κάνεις υποθετικές ερωτήσεις, θα λαμβάνεις και υποθετικές απαντήσεις. Δεν έχει λοιπόν νόημα να κάτσει κάποιος και να απαντήσει στο δικό σου το "αν".
Επίσης λες και καταλαβαίνω που το πας ...
quote:
alfa-omegaΘα αναφερθώ ένα άτομο το οποίο συνηθίζει να βρίζει τον ,τους συνομιλητές του , δημόσια όταν θυμώνει .
Είναι σωστή αυτή η συμπεριφορά του ?
Θυμώνει κάθε φορά συνειδητά ,η ασυνείδητα ;
Μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το καυτό ερώτημα ?
Κατ' αρχήν υπάρχουν πολλών ειδών ύβρεις, βρισιές δηλ. Δεύτερον, αυτός που εσύ διαβάζεις τις βρισιές του, δεν σημαίνει πως είναι και θυμωμένος. Εσύ, ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΤΙ. Δεν γνωρίζεις πως αισθάνεται αυτός που γράφει εκείνο που διαβάζεις εσύ. Αυτός μπορεί να το γράφει κατ' αυτόν τον τρόπο κι από μέσα του να σκάει στα γέλια. Τι σημαίνει δηλ. αυτό ; Ό,τι επειδή εσύ διαβάζεις την βρισιά του, αυτός που το γράφει είναι και θυμωμένος ; Εσύ βλέπεις ένα κείμενο, ένα δημοσίευμα. Δεν βλέπεις τον ίδιο τον συγγραφέα.
Τώρα, λέμε πως όταν ένας άνθρωπος θυμώνει συνειδητά, τότε δεν θυμώνει. Συνήθως όταν ένας άνθρωπος βρίζει - και τον δεις εσύ με τα μάτια σου να βρίζει, ζωντανά δηλ. τον δεις - , κατά πάσα πιθανότητα είναι και θυμωμένος. Αν ο θυμός του είναι ασυνείδητος, δηλ. ασυνείδητα έχει θυμώσει αυτός ο άνθρωπος, τότε θα δεις πως - πρόσεξε - το δίκαιο των λόγων του δεν υπάρχει. Αυτό δηλ. που λέμε "τι μαλάκας ... θύμωσε δίχως λόγο". Αυτός είναι ένας ασυνείδητος θυμός χωρίς ενσυνείδητο λόγο.
Υπάρχει όμως και η άλλη περίπτωση. Να θυμώσει συνειδητά, να εκφράσει αυτόν τον θυμό του και να έχει και ενσυνείδητο λόγο που το κάνει αυτό. Σ' αυτήν την περίπτωση το δίκαιο του λόγου του υπάρχει και καλώς θυμώνει και καλώς εκφράζει αυτόν τον θυμό του. Όμως αυτός ο θυμός στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ θυμός αλλά δικαιοσύνη. To ΠΩΣ θα εκφραστεί αυτός ο θυμός ποικίλλει ανάλογα της ιδιοσυγκρασίας του ανθρώπου. Άλλος μπορεί να βρίσει και κάποιος άλλος μπορεί απλά να πει "τώρα θύμωσα" και να μην πει τίποτε άλλο. Αν βρίσει, τότε ήδη έχει εκτονώσει αυτόν τον ενσυνείδητο θυμό του, δηλ. έχει πετάξει το βάρος του θυμού του που αισθάνεται. Μετά από λίγη ώρα, θα δεις - αυτές είναι εν-συνείδητες πράξεις - πως ο θυμός του δεν θα είναι πια θυμός. Θα έχει φύγει, θα έχει χαθεί. Το ίδιο θα αισθανθεί και ο δεύτερος, αυτός δηλ. που είπε απλά "τώρα θύμωσα". Μετά από λίγο κι αυτός, δεν θα αισθάνεται θυμό. Γι' αυτό λέμε πως όποιος θυμώνει ενσυνείδητα, δεν θυμώνει. Όταν λέμε "δεν θυμώνει", εννοούμε πως ο θυμός του - πρόσεξε - μετουσιώνεται σε κάτι άλλο. Χάνει δηλ. την πρωταρχική του ουσία και γίνεται κάτι άλλο. Μπορεί να γίνει θλίψη, μπορεί να γίνει ενοχή, μπορεί να γίνει ... σιωπή.
Ο ενσυνείδητος θυμός είναι ένα απόλυτα φυσικό και φυσιολογικό συναίσθημα και καλώς υπάρχει και καλώς εκφράζεται. Δεν πρέπει δηλ. να καταπιέζεται στο να μην εκφράζεται. Αυτό που ποικίλλει είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται. Και πολλές φορές αυτός ο τρόπος της έκφρασης είναι αυτό που γίνεται αντικείμενο συζήτησης και αυτό που προκαλεί παρεξηγήσεις και μπελάδες. Δεν είναι κακό δηλ. να θυμώνει κάποιος. Όταν αυτός ξέρει γιατί θυμώνει, έχει λόγο δηλ. που θυμώνει και υπερασπίζεται το δίκαιο αυτού του λόγου του, μονάχα ο θυμός είναι αυτός που θα ορθώσει αλλά - πρόσεξε - και θα δι-ορθώσει τα ενδεχόμενα σφάλματα, είτε αυτά αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο που θυμώνει (π.χ έχουμε την έκφραση "θύμωσα με τον εαυτό μου"), είτε κάποιου άλλου συνανθρώπου του.
Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί τα βάζετε με τον θυμό και θεωρείται τον θυμό κακό πράγμα που πρέπει να ελέγχεται. Μιλάω για τον ενσυνείδητο θυμό. Δεν αναφέρομαι στον ασυνείδητο θυμό. Αυτός μπορεί να είναι και καταστροφικός, δηλ. να οδηγήσει τον άνθρωπο σε καταστροφικές πράξεις. Ο ενσυνείδητος θυμός όμως, ΠΟΤΕ δεν θα οδηγήσει τον άνθρωπο που τον αισθάνεται στην καταστροφή. Θα τον οδηγήσει σε ένα άλλο συναίσθημα γιατί θα μετουσιωθεί. Θα αλλάξει ουσία δηλ. Αν ομολογηθεί (είτε μέσω μιας βρισιάς, είτε μέσω μιας ηπιότερης φράσης, π.χ "Θύμωσα τώρα, παράτα με"), τότε το βέβαιον είναι πως θα αλλάξει η ουσία του.
Ο θυμός - όπως και τα περισσότερα "άσχημα" συναισθήματα - φοβάται την ομολογία του. Αυτό φοβάται. Όσο κάποιος βρίζει αλλά δεν αντιλαμβάνεται τον θυμό του, δεν ομολογεί δηλ. πως θύμωσε, ο θυμός του παίρνει δύναμη, μεγαλώνει, αυξάνεται απ' αυτήν την ανομολόγητη κατάσταση. Μόλις όμως αυτός ο άνθρωπος ομολογήσει τον θυμό του, ο θυμός του χάνει δύναμη, εξασθενεί ώσπου στο τέλος φεύγει.
Αν δεν υπήρχε ο ενσυνείδητος θυμός, τότε θα έφτυνες κάποιον κι αυτός θα έλεγε "ψιχαλίζει". Δεν είναι ο στόχος μας να φτάσουμε σε μια τέτοια κατάσταση. Στόχος είναι να γνωρίσουμε τι αισθανόμαστε. Να το γνωρίσουμε καλά, απ' όλες τις μεριές του. Και θα θυμώσουμε και θα κλάψουμε και θα γελάσουμε και θα βρίσουμε και θα χαρούμε και θα λυπηθούμε και θα αισθανθούμε μοναξιά, θλίψη, μίσος και αγάπη. Το θέμα είναι να γνωρίζουμε τι αισθανόμαστε, να ξέρουμε τα συναισθήματά μας. Κανένα συναίσθημα, φυσικό συναίσθημα δεν είναι άσχημο. Όλα υπάρχουν γιατί πρέπει να υπάρχουν κι όλα έχουν κάποιο λόγο που υπάρχουν και τα αισθανόμαστε. Αυτό σημαίνει άνθρωπος.
Edited by - zip on 08/01/2010 14:18:34
![]()
![]()
![]()
![]()
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ