- Ένα μικρό διάλειμμα στην τεκμηριωμένη γνώση. - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
quote:
Ο Πλάτων μίλησε για τον κυκλικό χρόνο, πίστευε ότι, όπως οι εποχές του έτους, επαναλαμβάνονται κυκλικά, έτσι υπάρχει και ένας συμπαντικός χρόνος, των 10.000 ετών μέσα στον οποίο επαναλαμβάνονται όλα, σε γήινο επίπεδο. Επίσης είπε και το μεγάλο Ενιαυτό.
Θα συμφωνήσω με αυτό που λες γιαπετ .
Επίσης υπάρχει η θεωρία ότι κάποτε ο ανθρώπινος πολιτισμός όταν έφτασε στο ζενίθ του αυτοκαταστράφηκε και όλα αυτά τα αρχέγονα τεχνολογικά αριστουργήματα που βρίσκουμε ,δεν είναι παρά απομεινάρια ανεπτυγμένων πολιτισμών
Η ιστορία (μυθολογία) διάφορων πολιτισμών μας έχει δώσει αρκετά παραδείγματα ,ένα από αυτά που προσωπικά μου αρέσει πολύ είναι το Μαχαμπαράτα και τα βιμάνας ,η πτητικές μηχανές που χρησιμοποιούσανε ως καύσιμο το υδράργυρο.
Ο πόλεμος που περιγράφεται στο έπος ήταν ένας παγκόσμιος πόλεμος της εποχής εκείνης, όχι μόνο γιατί έλαβαν μέρος πολλά έθνη και λαοί, αλλά και επειδή ήταν αποτέλεσμα μιας αδυσώπητης μάχης ανάμεσα στους λαούς και τους τιτάνες. Όταν οι τιτάνες νικήθηκαν, αποφάσισαν να ενσαρκωθούν στον κόσμο των ανθρώπων. Σύντομα όμως ενσαρκώθηκαν και οι θεοί, οπότε εκείνος ο ουράνιος πόλεμος μεταφέρθηκε στη γη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατομμύρια άνθρωποι και να χαθούν πολλοί ηγεμόνες και ένδοξοι ήρωες .
Όπως και οι περιγραφές που διαβάζουμε μέσα σε αυτό το έπος :
«Ένα μοναδικό βλήμα φορτωμένο με όλη τη δύναμη του σύμπαντος .Μια πυρακτωμένη στήλη από καπνό και φλόγες ,λαμπερή όσο δέκα χιλιάδες ήλιοι ,ανασηκώθηκε με όλη την μεγαλοπρέπεια της…..Ήταν ένα άγνωστο όπλο ,ένα σιδερένιο αστροπελέκι ,ένας γιγάντιος αγγελιοφόρος του θανάτου ,που έκανε στάχτη όλη την φυλή των Βρίσνις και των Ανδάκας……Τα πτώματα ήταν τόσο καμένα που δεν αναγνωρίζονταν .Τα μαλλιά και τα νύχια τους έπεσαν .Πήλινα αγγεία έσπασαν χωρίς καμία φαινομενική αιτία και τα πουλιά έγιναν λευκά .
Ύστερα από λίγες ώρες ,τα τρόφιμα είχαν μολυνθεί …Για να γλιτώσουν από αυτήν την φωτιά οι στρατιώτες έπεφταν μέσα στα ρυάκια για να πλυθούν … »
Το παραπάνω απόσπασμα δεν είναι το μοναδικό ενδιαφέρων μέσα στο Έπος του Μαχαμπαράτα ,αλλά έχουμε αναφορές και για (όπλα) που μπορούσαν να κάνουν στάχτη αμέσως 50.000 άνδρες και για ιπτάμενα δόρατα που μπορούσαν να καταστρέψουν πόλεις γεμάτες οχυρά ,κλπ .
Βέβαια μέσα σε αυτόν τον μύθο μπορούμε να διακρίνουμε και κοσμολογικές καταστροφές ,το περίεργο όμως είναι ότι οι κοσμολογικές καταστροφές (κομήτες) με την αναλυτική αναφορά που μας δίνουν ,το πώς κατασκευάζονταν μηχανές υδράργυρου για τα βιμάνας δεν ταιριάζουν .

quote:
Dying_IncubusΠαρόλα αυτά, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει μια διδασκαλία.
Υπάρχει η πιθανότητα να ακολουθεί κατά γράμμα μια διδασκαλία ή να προσπαθεί να συνθέσει διάφορα κομμάτια από διδασκαλίες.
Άλλωστε, ένα στοιχείο της Αλήθειας είναι κι η σύνθεση...
Και βέβαια, φίλε μου, το αποτέλεσμα της μιας σύνθεσης, χρησιμοποιείται για συστατικό της επόμενης και πάει λέγοντας...
Σχετικά με τους αρχαίους λαούς, είναι φυσικό, διότι όσο πιο πίσω πάμε, τόσο πιο νωπή είναι η γνώση, άρα και πιο διαδεδομένη.
Είδες πόσο εντυπωσιακό και παράξενο ακούγεται; Κι όμως είναι αλήθεια...
Πιστεύω ότι προκατακλυσμιαία η γνώση υπήρχε, άλλωστε τότε τοποθευούνται όλ' αυτά που συζητάμε. Μετά δυστυχώς, χάθηκε μαζί με όλα τα΄ άλλα και υπήρξαν άνθρωποι-ακτίνες, με σκοπό να επαναφέρουν σιγά σιγά, αυτή τη χαμένη γνώση, η οποία είναι απαραίτητη για την εξέλιξή μας.
quote:
Dying_IncubusΑν το πιάσουμε αυτό το θέμα θα μπούμε σε "κολληματικό τριπάκι", θα πάμε σε Πυραμίδες της Αιγύπτου και θα καταλήξουμε με depon από τον πονοκέφαλο!
Σίγουρα και γι' αυτό δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Απλά θέλω να μοιραστώ με άλλους την πεποίθησή μου, ότι όλα τα αισθανόμαστε πριν τα αποδείξουμε και ότι η μυθολογία δεν είναι παραμυθάκι αλλά κωδικοποιεί την ιστορία του πλανήτη και του ανθρώπου που τον κατοικεί.
Κάνω αυτές τις αναφορές σε διάφορα, για να δούμε αν, τελικά, έχει βάση, ότι δεν είμαστε, κοσμικά ατυχήματα, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε.
Αυτό που προτείνεις να δω, θα το μελετήσω. με μια ματιά φαίνεται ενδιαφέρον και μου θύμισε, ότι κανείς ή πάρα πολύ λίγοι και χωρίς προβολή, δεν αναφέρεται, στην προκατακλυσμιαία ιστορία, έστω και ψιλαφώντας.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Η περιοχή του Ινδού, δέχτηκε τα φώτα της Ελλάδας από τον θεό Ερμή περί το -18.000. Κατόπιν, απ' τους Τερμίλες-Δραβίδες της Κρήτης το -10.000 και, μετακατακλυσμιαία, απ' τον θεό Διόνυσο, το -6.000.
Το 1924 ο J. Marchal ανακάλυψε τις πόλεις Μοχέντο Ντάρο και Χαράπα, πόλεις που ανθούσαν πριν το -3.000. Το Ινδικό κείμενο Narya shasta αναφέρει ότι εκεί χόρευαν έναν πηδηχτό χορό, όμοιο με τον Πυρρίχιο.
Ο Ινδός ιστορικός Chatterji αναφέρει ότι τα πολιτιστικά στοιχεία αυτών των πόλεων προέρχονται απ τους κατοίκους του Αιγαίου.
Επίσης, οι Ινδοί αναφέρουν ότι οι σοφοί "Ρήσις" ήταν Έλληνες και ο νομοθέτης ήταν ο Μανού (Μίνως).
Και τόσα άλλα....
Τί μας εμποδίζει να σκεφτούμε ότι αυτά που αναφέρονται στη Μαχαμπαράτα, είναι ο μεγάλος πόλεμος των θεών και των Ελλήνων, ενάντια στους Τιτάνες, με αποτέλεσμα την καταβύθιση της Ατλαντίδας;
quote:
eloΒέβαια μέσα σε αυτόν τον μύθο μπορούμε να διακρίνουμε και κοσμολογικές καταστροφές ,το περίεργο όμως είναι ότι οι κοσμολογικές καταστροφές (κομήτες) με την αναλυτική αναφορά που μας δίνουν ,το πώς κατασκευάζονταν μηχανές υδράργυρου για τα βιμάνας δεν ταιριάζουν .
Ίσως να μην ήταν κομήτες αλλά βόμβες ή κάτι τέτοιο.
Και μάλιστα κόκκινο υδράργυρο, κάτι που τώρα τελευταία ψυθιρίζει η ΝΑΣΑ.
Πιθανόν να τα έφερναν έτοιμα.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Σχετικά με τους αρχαίους λαούς, είναι φυσικό, διότι όσο πιο πίσω πάμε, τόσο πιο νωπή είναι η γνώση, άρα και πιο διαδεδομένη.Είδες πόσο εντυπωσιακό και παράξενο ακούγεται; Κι όμως είναι αλήθεια...
Φίλε γιαπετ, αυτό το βρίσκω εν μέρει σωστό και λογικό ως τρόπο σκέψης.
Από την άλλη σκέφτομαι ότι όσο παλιότερα ανατρέξουμε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τόσο περισσότερο μπορεί να συναντούμε φαινόμενα που ο άνθρωπος δε μπορούσε να επεξηγήσει και τα αντιμετώπιζε με δέος.
Για παράδειγμα, ένας μέσος άνθρωπος στον Ελλαδικό χώρο πριν 2500 χρόνια θα πίστευε ότι ο κεραυνός είναι το σημάδι του Δία το οποίο επιβεβαιώνει κάποιο γεγονός και δείχνει την εύνοια/συγκατάθεση του.
Από την άλλη σήμερα γνωρίζουμε κάτω υπό ποιές συνθήκες δημιουργείται ένας κεραυνός, τι τον προκαλεί κτλ.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι λόγω της εξέλιξης μας σε κάποιους τομείς έχουμε δώσει κάποιες απαντήσεις σε ορισμένα θέματα που οι αρχαιότεροι πολιτισμοί δεν κατανοούσαν και το απέδιδαν σε κάποια θεϊκή παρέμβαση.
quote:
Πιστεύω ότι προκατακλυσμιαία η γνώση υπήρχε, άλλωστε τότε τοποθευούνται όλ' αυτά που συζητάμε. Μετά δυστυχώς, χάθηκε μαζί με όλα τα΄ άλλα και υπήρξαν άνθρωποι-ακτίνες, με σκοπό να επαναφέρουν σιγά σιγά, αυτή τη χαμένη γνώση, η οποία είναι απαραίτητη για την εξέλιξή μας.
Επειδή αυτό που υπογράμμισα μου ακούγεται ενδιαφέρον, θα μπορούσες να το αναλύσεις λίγο παραπάνω?
Σχετικά με το ότι δεν είμαστε "κοσμικά ατυχήματα", είναι και δική μου πεποίθηση.
Φυσικά δε μπορούμε να αποδείξουμε ούτε ότι δεν είμαστε, όμως μερικές φορές οι αποδείξεις βρίσκονται απλά μέσα στον καθένα μας.
Το αν θα τις δούμε ή όχι είναι καθαρά δική μας υπόθεση... ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
Για παράδειγμα, ένας μέσος άνθρωπος στον Ελλαδικό χώρο πριν 2500 χρόνια θα πίστευε ότι ο κεραυνός είναι το σημάδι του Δία το οποίο επιβεβαιώνει κάποιο γεγονός και δείχνει την εύνοια/συγκατάθεση του.
Από την άλλη σήμερα γνωρίζουμε κάτω υπό ποιές συνθήκες δημιουργείται ένας κεραυνός, τι τον προκαλεί κτλ.
Φίλε Dying_Incubus
Θα προσπαθήσω να περιγράψω, επιγραμματικά, την άποψή μου, πάντα εντός θέματος, για να καταλήξω στο γιατί, κατά τη γνώμη μου, συμβαίνει αυτό, που πολύ σωστά παρατηρείς.
Πιστεύω λοιπόν, ότι μέχρι τον κατακλυσμό, περί το -9.560, οι άνθρωποι της γης και οι ουράνιοι, συνεργάζονταν αρμονικά με σκοπό την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη. Κατόπιν η γνώση χάθηκε, οι άνθρωποι που διεσώθησαν, λόγω του ότι είχαν να αντιμετωπίσουν την επιβίωση, επανήλθαν, κατά κάποιο τρόπο σε πρωτόγονη κατάσταση, αφού κυριαρχούσαν ανάγκες, όπως η εύρεση τροφής, η αντιμετώπιση των πάσης φύσεως κινδύνων και η καθημερινότητα, που αφύπνισαν ένστικτα μεν αλλά πνευματικά γύρισαν πολύ πίσω, τους επιζήσαντες.
Τις γνώσεις που κατείχαν οι πρώτοι τις περνούσαν στους απογόνους τους, οι οποίοι στερουνταν εικόνων, παραβολικά και με παρομοιώσεις.
Σαφώς και δεν πετούσε κεραυνούς ο Δίας, αλλά πώς να πεις σε κάποιον που δεν γνωρίζει το παραμικρό, ότι τα μαχητικά οχήματα με μια ριπή ή με μια ακτίνα έκαιγαν τα πάντα;
Ίσως με αφορμή τον κεραυνό, να πεις, να τέτοιους πετούσε ο Δίας και κατακεραύνωνε τους αντιπάλους του (Κρόνειες δυνάμεις). και πολλά άλλα, βέβαια που με τον ίδιο τρόπο έμειναν στις μνήμες και πέρασαν στην παράδοση. Αλλά μην αρχίσω τώρα, γιατί θα ξημερωθώ...![]()
Απλά θέλησα να σου δώσω μια δική μου οπτική, στα πλαίσια των προϋποθέσεων που έβαλα στο θέμα.
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Επειδή αυτό που υπογράμμισα μου ακούγεται ενδιαφέρον, θα μπορούσες να το αναλύσεις λίγο παραπάνω?
Οι δημιουργοί μας έφυγαν, αλλά δεν μας παράτησαν.
Κι επειδή ο εγκέφαλός μας, είναι ακόμη, περιορισμένων δυνατοτήτων και ανέτοιμος να δεχθεί κοσμικές νομοτέλειες, γεγονότα και καταστάσεις, ενσαρκώνονται, κατά καιρούς, άνθρωποι που έχουν την αποστολή να προχωρήσουν την ανθρωπότητα, με διάφορες εφευρέσεις, και αποκαλύψεις, σε διάφορους τομείς.
Στην ουσία, δηλαδή, όχι να επινοήσουν, αλλά να μας "ξαναθυμίσουν".
Βεβαίως πιστεύω ότι ανάμεσά μας ζουν και επιτελούν έργο ακατανόητο, ακόμη, σ' εμάς.
Λεπτομέρειες τις καθημερινότητας συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Και βέβαια δεν υπάρχουν παρθενογεννέσεις.
Αν οι διάφορες εσχατολογικές προφητείες επαληθευτούν, καλά νάμαστε, προλαβαίνουμε...( Μάγια, κείμενα κλπ.)
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Φαντάζεσαι να ξεκινούσε το ανθρώπινο γένος από το μηδέν πάλι ή από κάποιο σημείο πολύ κατώτερο από ό,τι βρισκόμαστε τώρα?
Θα ήταν φοβερό, δε νομίζεις? ![]()

Νομίζω πως αυτοί που θα επιβιώσουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν, ακριβώς ότι και οι πρόγονοί μας, από άποψη συνθηκών.
Επιβίωση, στέγη, ένδυση και βέβαια δημιουργία μιας νέας "μυθολογίας".
Φαντάζεσαι να εξηγείς στους απογόνους σου, που κρατούν ρόπαλα, ας πούμε, για τους διαστημικούς σταθμούς και΄το κινητό τηλέφωνο;
ίσως σκεφθούν ότι με θαυμαστό τρόπο μιλούσες σε ανθρώπους που βρίσκονταν μακρυά σου και ότι είχες μαγικά κουτιά που περιείχαν ανθρώπους, πόλεις και μέσα τους έβλεπες τι γινόταν σ' όλο τον κόσμο, ταυτόχρονα.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Αν λάβουμε υπόψιν μας τους μύθους που υπάρχουν περί κατακλυσμού (Νώε, Δευκαλίωνας, Σεχμέτ κ.α.) μπορούμε να σκεφτούμε ότι όλοι αυτοί έχουν ένα κοινό παρονομαστή.
Αν φανταστούμε ότι αύριο γίνεται ένας μεγάλος κατακλυσμός κι απομένουν ελάχιστοι ζωντανοί άνθρωποι, χάνεται κάθε μορφής τεχνολογία, πόλεις και ξεκινάμε πάλι από το μηδέν σκέφτομαι πως θα μεταδιδόταν στις επόμενες γενιές αυτό το μεγάλο γεγονός.
Αρχικά θα μεταδιδόταν αυτολεξί, καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια κι έρχονταν οι επόμενες γενιές το γεγονός αυτό θα αποκτούσε στοιχεία του φανταστικού, του μύθου.
quote:
Φαντάζεσαι να εξηγείς στους απογόνους σου, που κρατούν ρόπαλα, ας πούμε, για τους διαστημικούς σταθμούς και΄το κινητό τηλέφωνο;ίσως σκεφθούν ότι με θαυμαστό τρόπο μιλούσες σε ανθρώπους που βρίσκονταν μακρυά σου και ότι είχες μαγικά κουτιά που περιείχαν ανθρώπους, πόλεις και μέσα τους έβλεπες τι γινόταν σ' όλο τον κόσμο, ταυτόχρονα.
Λες να μας περνούσαν για Θεούς? ![]()

quote:
Dying_Incubus
Αν φανταστούμε ότι αύριο γίνεται ένας μεγάλος κατακλυσμός κι απομένουν ελάχιστοι ζωντανοί άνθρωποι, χάνεται κάθε μορφής τεχνολογία, πόλεις και ξεκινάμε πάλι από το μηδέν σκέφτομαι πως θα μεταδιδόταν στις επόμενες γενιές αυτό το μεγάλο γεγονός.
Αρχικά θα μεταδιδόταν αυτολεξί, καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια κι έρχονταν οι επόμενες γενιές το γεγονός αυτό θα αποκτούσε στοιχεία του φανταστικού, του μύθου.
Ακριβώς φίλε μου.
Και σκέψου ότι κάποιοι, σίγουρα, για να γίνουν ίσως πιο συναρπαστικοί, θα προσέθεταν και τις "απαραίτητες" υπερβολές οι οποίες, όμως, θα μπορούσαν να είναι αληθινές, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.
quote:
Dying_Incubus
Λες να μας περνούσαν για Θεούς?
Δεν είναι σίγουρο αυτό;
Και ιδιαίτερα, αν μας είχε μείνει και κανένα αυτοκίνητο με λίγα καύσιμα ή κάποιο ηλιακό όχημα και πηγαίναμε κάπου που δεν είχαν ξαναδεί αλλά είχαν ακούσει, τότε τη θεοποίηση την είχαμε σίγουρη.
Εξ' άλλου "θέω", απ' όπου και το "θεός" νομίζω σημαίνει, τρέχω πολύ γρήγορα.
Και σε μερικές χιλιάδες χρόνια, θα γινόταν αυτό που γίνεται εδώ, σε κάποιο ανάλογο φορουμ.![]()
![]()
Μήπως, τελικά, η Μυθολογία, απομυθοποιεί και προσγειώνει;![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Ακριβώς φίλε μου.
Και σκέψου ότι κάποιοι, σίγουρα, για να γίνουν ίσως πιο συναρπαστικοί, θα προσέθεταν και τις "απαραίτητες" υπερβολές οι οποίες, όμως, θα μπορούσαν να είναι αληθινές, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.
Φίλε μου, είναι πιθανόν να έχει συμβεί και κατά το παρελθόν αυτό που λες.
Ο άνθρωπος μέσα στην άγνοια του μπορεί να μεταδίδει την Ιστορία όπως αυτή γράφτηκε, σαν κάτι να θέλει αυτή να παραμείνει όπως είναι.
Μέσα στο μύθο βέβαια οι έννοιες αποκτούν ένα περισσότερο ποιητικό και συμβολικό "μανδύα" αλλά μέρος της Αλήθειας μπορεί να βρίσκεται μέσα σε κάθε μύθο.
quote:
Και ιδιαίτερα, αν μας είχε μείνει και κανένα αυτοκίνητο με λίγα καύσιμα ή κάποιο ηλιακό όχημα και πηγαίναμε κάπου που δεν είχαν ξαναδεί αλλά είχαν ακούσει, τότε τη θεοποίηση την είχαμε σίγουρη.
Όταν ήμουν παιδί σκεφτόμουν τον εαυτό μου να βρίσκει μια μηχανή που να μπορεί να σε οδηγήσει πίσω στον χρόνο.
Φαντάσου να πηγαίναμε στο 500 π.Χ. και να μας έβλεπαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας με τζιν και ρούχα εντελώς αλλόκοτα για αυτούς, αναπτήρα που θα "γεννούσε" αμέσως φωτιά, κινητό τηλέφωνο κι αν είχαμε και κανένα αεροπλάνο θα νόμιζαν ότι πετάμε επάνω σε ένα τεράστιο πουλί.
Αυτό που σκέφτομαι ακριβώς τώρα είναι ότι κάποιες μελλοντικές γενιές ύστερα από 2000 χρόνια ίσως να αναρωτιούνται πως θα τους βλέπαμε αν μας επισκέπτονταν τώρα... ![]()

quote:
Ο άνθρωπος μέσα στην άγνοια του μπορεί να μεταδίδει την Ιστορία όπως αυτή γράφτηκε, σαν κάτι να θέλει αυτή να παραμείνει όπως είναι.
Φίλε Dying_Incubus, Πιστεύω πως αυτό το κάτι,είναι αλήθεια.
Συμπαντική νομοτέλεια της εξέλιξης, άσχετα απ' τα πρόσκαιρα προβλήματα, πεδήσεις και πισωγυρίσματα, μερικών χιλιάδων ετών που δεν έχουν καμμία σημασία για το συμπαντικό χρόνο.
Αν βάλεις τον εαυτό σου στη θέση τους και, για σένα, ότι πετούσε ήταν πουλί, ότι έτρεχε γρήγορα είχε πόδια, ότι ήταν πιο φωτεινό από μερικά κεριά, ήταν... ήλιος, πώς θα περιέγραφες ένα αεροπλάνο να προσγειώνεται ή να απογειώνεται;
quote:
Αυτό που σκέφτομαι ακριβώς τώρα είναι ότι κάποιες μελλοντικές γενιές ύστερα από 2000 χρόνια ίσως να αναρωτιούνται πως θα τους βλέπαμε αν μας επισκέπτονταν τώρα...
Εάν δεν έχει μεσολαβήσει, κάποιο κοσμογονικό γεγονός, θα είμαστε, γι' αυτούς οι αρχαίοι τους πρόγονοι, αλλά θα ξέρουν το επίπεδο του πολιτισμού μας, φαντάζομαι...
Ίσως αναρωτιούνται, πώς καταφέρναμε να κινούμαστε με συμβατικά μέσα και όχι με την ταχύτητα της σκέψης ή αν ασφυκτιούσαμε κλεισμένοι στα στενά πλαίσια του πλανήτη μας, μη έχοντας καμμία σχέση με τ' αδέλφια μας που βρίσκονται σε τόσο κοντινή αλλά ταυτόχρονα, απαγορευτική απόσταση για εμάς.![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ