- ΠΡΩΙΜΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Φαντάζεσαι να είχαμε και δίγαμμα και κόππα και περισπωμένες και υπογεγραμμένες; ![]()

macedon
Το κόππα ήταν ουρανικό και είχε παρόμοια προφορά με το "κ". Το συναντάμε σε αρχαϊκές κυρίως επιγραφές μπροστά από το "ο" αλλά και από "υ". Επέζησε στο δυτικό ελληνικό αλφάβητο κι από εκεί ως Q στη λατινική γραφή.
Το "σαμπί" χρησιμοποιήθηκε σε μερικές πόλεις της Μικράς Ασίας (Εφεσος, Κύζικος, Αλικαρνασσός κ.α.) στη θέση του ΣΣ ή ΤΤ (π.χ.επιγραφή: ΑΛΙΚΑΡΝΑ
ΟΣ). Εξέφραζε γενικά συριστικό φθόγγο.
Η χρήση των γραμμάτων αυτών εξασθενούσε σταδιακά στην κλασική εποχή μέχρι την οριστική απαλοιφή τους από το ελληνικό αλφάβητο κατά την Ευκλείδιο μεταρρύθμιση στην Αθήνα το 403/402 π.Χ. όπου και καθιερώθηκε το γνωστό μας αλφάβητο.
Επέζησαν όμως στο αλφαβητικό αριθμητικό σύστημα των Ελλήνων. Το δίγαμμα αντιπροσώπευε το 6, το κόππα το 90 και το σαμπί το 900.
Βλέπε και Ελληνικό σύστημα αρίθμησης

Δεν αληθέυουν αυτά...;;;
Για τα άλλα που γράφεις δεν έχω ξανακούσει ή βρει κάτι σχετικό στις πηγές μου.

Δίγαμμα(f), Κόππα(Q), Σαμπί
*Δεν μου απάντησε κάποιος ακόμη για ποιό λόγο αφαιρέθηκαν!
All That We See Or Seem Is But A Dream Within A Dream (~Edgar Allan Poe~)
Edited by - Ιαπετός on 15/03/2013 19:46:05
Edited by - Ιαπετός on 15/03/2013 19:54:05
quote:Δεν "αφαιρέθηκαν" (από κάποιο 'σκοτεινό' συμβούλιο συνωμοτών). Η χρήση τους περιορίστηκε και τελικά εξαλήφθηκε γιατί δεν είχαν περιεχόμενο.
Μήπως ξέρει κανένας αυτά τα τρία γράμματα, γιατί αφαιρέθηκαν;Δίγαμμα(f), Κόππα(Q), Σαμπί
*Δεν μου απάντησε κάποιος ακόμη για ποιό λόγο αφαιρέθηκαν!
All That We See Or Seem Is But A Dream Within A Dream (~Edgar Allan Poe~)
Edited by - Ιαπετός on 15/03/2013 19:46:05
Edited by - Ιαπετός on 15/03/2013 19:54:05
Το F (δίγαμμα) –αποκαλούνταν ‘βάου’ όχι ‘δίγαμμα’ - είχε τον ήχο του γερμανικού W – όπως Waffen (ή του Αγγλικού V) – εξέλειπε από την καθημερινή προφορά όπως χάθηκαν οι ψιλές και οι δασείες και περισπωμένες και οι βαρείες αργότερα όταν εξέλειπαν οι λόγοι της χρήσης τους). Αργότερα αντικαταστάθηκε από το γνωστό μας β (βήτα) το οποίο στην αρχαιότητα προφερόταν μπ (όπως το αγγλικό b).
Το Κόππα δεν διέφερε και πολύ από το Κάππα (Κ) οπότε δεν είχε νόημα η χρήση του – διατηρήθηκε στη δύση ως Q.
To Σαμπι (δεν το αποκαλούσαν έτσι στην αρχαιότητα, μάλλον τσαυ – κατά το ταυ ‘Τ’) επίσης δεν είχε ρόλο αφού ο ίδιος ήχος πετυχαίνεται με τα τς, τσ, ττ, σσ.
Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι αυτά τα ‘γράμματα’ είχαν εισαχθεί από αλλού και δεν ταίριαζαν καλά με τα Ελληνικά – γιατί πέρα από τους διάφορους φανατισμούς ελληνοκεντρικών – για πολλά από τα ‘γράμματα’ του αλφάβητου η σημερινή επιστημονική κοινότητα δέχεται ότι εισήχθησαν από τη Φοινίκη (γιατί την υποχρεώνουν τα αρχαιολογικά στοιχεία και οι ίδιες οι αρχαιοελληνικές μαρτυρίες).