ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

ΠΛΩΤΙΝΟΣ36 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
20/04/2005, 13:03:29
Φιλε Αναστημενε.

Μετά από τόσες σελίδες που πήραν μέρος διάφοροι φίλοι, καλό θα ήταν από μεριάς μου και εντελώς προσωπικά, να πω κατι ακομα.

Πέρασα από αρκετές καταστάσεις στη ζωή, και αυτό που άφησε η Χριστιανική θρησκεία (με την πίστη της), αυτό που ονομάζουν οι πραγματικοί χριστιανοί (κοινό καλό) το γνώρισα εκεί, και πολύ λίγο σε κάποιο Φιλόσοφο.

Δυστυχώς, μαζί με αυτό, καλλιεργείται και η θρησκεία του Φόβου και της εξωτερικής ηθικής, με όλες τις συγκρούσεις που επιφέρουν, πράγμα που ένας φιλόσοφος στην πορεία του, ελευθερώνεται εντελώς *(αυτή η ουσία του προηγούμενου μου ποστ).

Φυσικά ο φιλοσοφος δεν είναι ανήθικος, απλά δεν χρειάζεται εντολές και τα πρέπει, μιας και η ζωή του διέπεται από επίγνωση, κάθε στιγμή, για το τι πράττει.

Μέσα από βιώματα, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως η λίγη φιλοσοφία, σπρώχνει τον άνθρωπο στην αθεΐα, μα η πραγματική φιλοσοφία ειναι από φύσης της ελεύθερη, είναι ευσέβεια προς το Σύμπαν, και συγχρόνως άρνηση των θεών, που έφτιαξαν οι άνθρωποι κατ εικόνα και ομοίωση, ώστε να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους.

Να είσαι καλά.

Πλάτωνας

20/04/2005, 15:47:35
Αγαπητοί φίλοι

Φίλε Λορέντζο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Νομίζω ότι μέσα από τέτοιες στιγμές γνωρίζουμε καλύτερα αυτό που είμαστε, και είναι ευτυχές το γεγονός να γνωρίσουμε και το καλύτερο κομμάτι του συνομιλητή μας. Σε ευχαριστώ που μου έδωσες τη δυνατότητα να το γνωρίσω.

Φίλε Πλάτωνα καταλαβαίνω αυτό που λες. Η θρησκεία της εξωτερικής ηθικής κατακρεούργησε το χρηστικό πνεύμα. Τουλάχιστον εμείς οι τρεις (τέσσερις με το Πλωτίνο) δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το εσωτερικό γίγνεσθαι πολύ αναλυτικά γιατί μας χωρίζει η πίστη στο Θεό Πρόσωπο.

Παρακάμπτοντας όμως αυτό, όσο είναι δυνατό, μπορούμε να μιλήσουμε για τους τρόπους που το κάθε τι (πίστη, προσευχή, αγάπη, διαλογισμός, μη εκδήλωση, συγχώρεση κ.λ.π) επιδρούν και με ποιο τρόπο στην ανθρώπινη συνείδηση.

Υπό αυτή την έννοια δεν εξήγησες ποτέ επαρκώς ΠΩΣ επιτυγχάνεται αυτό που λες: «ο φιλόσοφος στην πορεία του, ελευθερώνεται εντελώς *».

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ.

Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ

20/04/2005, 16:34:14
quote:
Τουλάχιστον εμείς οι τρεις (τέσσερις με το Πλωτίνο) δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το εσωτερικό γίγνεσθαι πολύ αναλυτικά γιατί μας χωρίζει η πίστη στο Θεό Πρόσωπο.

Μας ενώνει όμως η αγάπη για την αλήθεια και για τον συνάνθρωπο...

Η πίστη στο Θεό Πρόσωπο μπορεί να διαφέρει, η πίστη όμως πως «Θέλοντας και μη, είμαστε και 'μεις, σίγουρα, ένα κομμάτι από τ' ορατό κι αόρατο Σύμπαντο. Είμαστε ένα. Οι δυνάμεις που δουλεύουν εντός μας, οι δυνάμεις που μας σπρώχνουν και ζούμε, οι δυνάμεις που μας σπρώχνουν και πεθαίνουμε είναι, σίγουρα, και δικές του δυνάμεις.*», μάλλον είναι κοινή, ή όχι..?

*Ασκητική Καζαντζάκης

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

20/04/2005, 17:02:45
quote:
Υπό αυτή την έννοια δεν εξήγησες ποτέ επαρκώς ΠΩΣ επιτυγχάνεται αυτό που λες: «ο φιλόσοφος στην πορεία του, ελευθερώνεται εντελώς *».

Αναστημένε, και όμως το έχω γράψει.

Γίνεται να ελευθερωθείς με κάτι *(έστω και μικρό) ολικά?
Αν μαθεις τι είναι… (ΤΕΛΟΣ σε κάτι), γνωρίζεις πώς γίνεται, με ότι άλλο σε απασχολεί.

Π.Χ. Πες πως έμαθες να καπνίζεις, έγινε συνήθεια, μα μετά από χρόνια, λες το κόβω.
Το κόβω, δεν θα πει τελειώνω, γιατί μέσα σου (ίσως) υπάρχει ακόμα η κίνηση του να θέλεις να καπνίσεις…
Άρα δεν τελείωσες, μα αντιστέκεσαι σε κάτι.

Το να μάθεις (να δίνεις ΤΕΛΟΣ) με κάτι (ολικα/ψυχολογικα) είναι ύψιστη τέχνη.

Όταν αυτός που αγαπάς, λέει πως όλοι οι άνθρωποι δύνανται να κάνουν ότι εκείνος έκανε, έχει προεκτάσεις, που πρέπει (σαν χριστιανός που είσαι), να σε προβληματίσουν…

Τι έκανε?

Τι έκανε ο Βούδας? Ο Ηράκλειτος? Ο Πυθαγόρας?

Ξέρεις πιες είναι οι μεγαλύτερες Ηδονές/συνηθειες στον άνθρωπο?

Μαμ…. and… Sex!

Τώρα, ρίξε μια ματιά σε καρδιναλι, πατριάρχες και… σκυπτροκρατουμενους, και καλα το σεχ, (αυτοι είναι ακόμα δούλοι... της εξουσίας)…λες όχι εκεί….και προχωράς.

Ελευθερος δεν θα πει (πως δεν τρως η δεν κανεις ερωτα), μα πως εισαι ελευθερος, απο την Επιρροή τους!
(Φυσικα και σαν σκεψεις, μιας και αυτες κανονιζουν, και ερχονται πριν... απο τις πραξεις)

Pierikos_FreakΝέο Μέλος
20/04/2005, 17:06:42
Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον.
Ευαγγέλιο Ιωάννη κεφ. Γ' 16

kai kati pou brhka peri pisths
apo to site http://www.gec.gr/faith.htm

ΠΙΣΤΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΛΩΣ ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Δεν είναι ένα τυφλό πήδημα στο σκοτάδι.

Βασίζεται στις υποσχέσεις της Αγίας Γραφής που πραγματοποιήθηκαν στην πορεία της ιστορίας –στο γεγονός ότι ο Χριστός έζησε μια τέλεια ζωή, πέθανε και αναστήθηκε από τον τάφο και είναι πάλι ζωντανός.

Όταν ο Χριστός αναστήθηκε από τον τάφο, είπε στο Θωμά, “Φέρε το χέρι σου και βάλ’ το στην πλευρά μου. Πάψε ν’ αμφιβάλλεις και πίστεψε”. Ο Θωμάς του αποκρίθηκε: “Εσύ είσαι ο Κύριός μου και ο Θεός μου!” (Ιωαν.20,27-28).

ΠΙΣΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Η πείνα σου δεν ικανοποιείται απλώς με το να γνωρίζεις ότι υπάρχει φαγητό. Πρέπει να το φας.

Το να ξέρεις απλώς για τον Χριστό δεν είναι το ίδιο με το να έχεις στενή, προσωπική σχέση μ’ Αυτόν.

ΠΙΣΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Ο Χριστός μας δίδαξε να εμπιστευόμαστε τον Θεό για τις ανάγκες της καθημερινής ζωής. Μας παρακίνησε να προσευχόμαστε , “Δώσε μας σήμερα τον απαραίτητο για τη ζωή μας άρτο” (Ματθ.6,11). Υπάρχουν όμως στη ζωή περισσότερα πράγματα από αυτά που φαίνονται: “Οσα φαίνονται είναι πρόσκαιρα, ενώ όσα δε φαίνονται είναι αιώνια” (Β’ Κορ.4,18).

Τι είναι λοιπόν η Πίστη;
ΠΙΣΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Σ’ΑΥΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ

Ο απόστολος Ιωάννης είπε: “Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια.” (Ιωαν.3,16).

Ο Χριστός είπε: “Κανείς δεν πάει κοντά στον Πατέρα εκτός αν περάσει από μένα” (Ιωάν.14,6).

Σώζουσα πίστη δεν είναι πίστη χωρίς αποδείξεις. Είναι αφοσίωση στον Ιησού Χριστό χωρίς επιφυλάξεις.

Τι συμβαίνει όταν πιστεύω;
ΑΠΟΚΤΩ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ

Ο Θεός ξεκινά μια καινούργια προσωπική σχέση μαζί σου. Σου δίνει ζωή που έχει δύναμη. Ζωή που έχει σκοπό.

20/04/2005, 20:22:38
Η "πίστη" ως ψυχική κατάσταση αλλά και ως πνευματική ενέργεια αφορά την σχέση μεταξύ ανθρώπου και Θεού, ως υπάρξεις που παραμένουν στις περισσότερες των περιπτώσεων συνήθως εξωτερικές η μία προς την άλλη, ενώ η σχέση του πιστού προς το Θείο, καθορίζεται κυρίως μέσω των δογμάτων και των ιερών κανόνων που ρυθμίζουν την σχέση πιστού και εκκλησίας.
Για τον φιλόσοφο η πίστη βασίζεται σε μία διαδικασία διαρκούς αναζήτησης, πέρα από δόγματα και ιερoυς κανόνες, και αυτό διότι συνήθως η «σωτήρια» και οι δογματικές ιδέες χρησιμοποιούνται εκ μέρους αντιπρόσωπων του Θεού για να ελέγχεται η συμπεριφορά των πιστών μέσω του εκφοβισμού της Θείας τιμωρίας. Τότε όμως καταστρέφεται όχι μόνο η έννοια του Θείου, αλλά και η ελευθερία του πνεύματος…
Σε σχέση με την αντίληψη του Θείου. Όπως λέει ο αγαπητός αναστημένος το μόνο σίγουρο είναι πως ο δρόμος προς το θείο στο βάθος του, (ακόμα και μέσα από το ποίμνιο..χμ..) είναι βαθιά ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ. Το ίδιο και η ευθύνη.!! Ο Βιβεκανάντα εξηγεί γιατί…

«Επειδή ο φυσικός άνθρωπος, δεν είναι παρά ένα φαινόμενο, δηλαδή μια μερική μόνο εκδήλωση του Αληθινού Ανθρώπου, η έννοια που σχηματίζουμε για το Θεό είναι ένα γέννημα του μυαλού μας, κι είναι κατ’ ανάγκη μια μερική μόνο εκδήλωση. Πίσω από αυτή βρίσκεται ο Αληθινός Θεός που δε μεταβάλλεται ποτέ, ο Παντοτινά Αγνός, ο Αμετάβλητος. Η εκδήλωση όμως συνέχεια μεταβάλλεται, αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερο την πιο πίσω της πραγματικότητα. Όταν αποκαλύπτει περισσότερο την πιο πίσω πραγματικότητα, ονομάζεται πρόοδος, κι όταν την αποκρύβει περισσότερο, λέγεται οπισθοδρόμηση…(..).. Ο Θεός δεν είναι ούτε γνωστός ούτε ακατάληπτος, αλλά κάτι άπειρα ανώτερο κι από το ένα κι από το άλλο. Είναι ένα με μας, κι εκείνο που είναι ένα με μας δεν είναι ούτε καταληπτό, ούτε ακατάληπτο, ακριβώς όπως ο ίδιος μας ο εαυτός. Είναι αδύνατο να γνωρίσετε τον ίδιο σας τον εαυτό, δεν μπορείτε να τον μετακινήσετε έξω από σας για να τον κοιτάζετε σαν ένα αντικείμενο, επειδή είσαστε εκείνος και δεν μπορείτε να διαχωριστείτε από εκείνο που είσαστε. Ούτε και είναι ο εαυτός σας ακατάληπτος, γιατί ποιο πράγμα σας είναι καλύτερα γνωστό από τον εαυτό σας; Πράγματι ο εαυτός μας είναι το κέντρο της γνώσης μας. Κατά την ίδια ακριβώς έννοια ο Θεός δεν είναι ούτε ακατάληπτος, ούτε γνωστός, αλλά άπειρα ανώτερος κι από το ένα κι από το άλλο, γιατί Εκείνος είναι ο αληθινός μας Εαυτός.»

Τέλος με αφορμή την παράγραφο του φίλου Πλάτωνα

quote:
Μέσα από βιώματα, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως η λίγη φιλοσοφία, σπρώχνει τον άνθρωπο στην αθεΐα, μα η πραγματική φιλοσοφία είναι από φύσης της ελεύθερη, είναι ευσέβεια προς το Σύμπαν, και συγχρόνως άρνηση των θεών, που έφτιαξαν οι άνθρωποι κατ εικόνα και ομοίωση, ώστε να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους.

πολλά και καλά απόφθεγμα σχετικά με την πίστη και την θρησκεία…

http://www.pegas.gr/sofia/12.htm

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

20/04/2005, 21:47:36
Πριν λίγο καιρό, είδα ένα φιλμ, που από παλιά, είχα διαβάσει σε ενα βιβλίο του Ε,Φρομ

Ψυχανάλυση της μοντέρνας κοινωνίας (η κατι τετοιο, ποιος τα θυμαται)

Εκεί περιέγραφε ένα πείραμα που έγινε. Έβαλαν μια αγγελία σε εφημερίδα, πως έψαχναν άτομα και με πλούσια αμοιβή, για ένα πείραμα. Το φιλμ βγήκε το 2003 και λέγεται, The experiment.

Έβαλαν λοιπόν φυλακή 30 άτομα, χωρίζοντας τους σε Φύλακες και Φυλακισμένους.
Τυχαία δηλαδή, ορισμένοι από αυτούς θα φύλαγαν τους υπόλοιπους, και έπρεπε να πράξουν ακριβώς ότι συνέβαινε, στις γνωστές φυλακές.

Μετά από δυο μέρες, η κατάσταση άρχισε να οξύνεται, μιας και οι φύλακες ταυτίστηκαν με τους ρόλους που τους δόθηκαν, και άρχισαν να βγάζουν τα απωθημένα τους, στους φυλακισμένους.

Μετά λίγες μέρες, αναγκάσθηκαν να διακόψουν το πείραμα, μιας και οι διαστάσεις που πείρε η όλη κατάσταση, (φανταστείτε, οικογενειάρχες οι περισσότεροι, με καθαρότατα μητρώα) να μεταβάλλονται… σε αδίστακτους δολοφόνους.

Μήπως δεν έχουν θρησκεία?

Καλλιέργεια?

Και στον πόλεμο, δεν γίνεται το ίδιο?

Αποφθέγματα, γνώσεις, όμορφα λόγια, πίστη, θρησκεία….πολιτισμός, πάνε όλα περίπατο, όταν ο άνθρωπος δεν έχει χώρο (εξωτερικά και εσωτερικά),

....ας κάνει ότι θέλει… θηρίο παραμένει.

lorenzoΜέλος
21/04/2005, 10:52:44

Αγαπητοί φίλοι γειά σας κι απο μένα.

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ

quote:
Φίλε Λορέντζο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Νομίζω ότι μέσα από τέτοιες στιγμές γνωρίζουμε καλύτερα αυτό που είμαστε, και είναι ευτυχές το γεγονός να γνωρίσουμε και το καλύτερο κομμάτι του συνομιλητή μας. Σε ευχαριστώ που μου έδωσες τη δυνατότητα να το γνωρίσω.

Φίλε μου με κάλυψες πλήρως επιβεβαιώνοντας την άποψη μου για σένα.

quote:
Παρακάμπτοντας όμως αυτό, όσο είναι δυνατό, μπορούμε να μιλήσουμε για τους τρόπους που το κάθε τι (πίστη, προσευχή, αγάπη, διαλογισμός, μη εκδήλωση, συγχώρεση κ.λ.π) επιδρούν και με ποιο τρόπο στην ανθρώπινη συνείδηση.

Ο φίλος ΠΛΩΤΙΝΟΣ παρέθεσε ένα απόσπασμα του Βιβεκανάντα το οποίο θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ κοντά και στην δική μου θέαση.

quote:
«Επειδή ο φυσικός άνθρωπος, δεν είναι παρά ένα φαινόμενο, δηλαδή μια μερική μόνο εκδήλωση του Αληθινού Ανθρώπου, η έννοια που σχηματίζουμε για το Θεό είναι ένα γέννημα του μυαλού μας, κι είναι κατ’ ανάγκη μια μερική μόνο εκδήλωση. Πίσω από αυτή βρίσκεται ο Αληθινός Θεός που δε μεταβάλλεται ποτέ, ο Παντοτινά Αγνός, ο Αμετάβλητος. Η εκδήλωση όμως συνέχεια μεταβάλλεται, αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερο την πιο πίσω της πραγματικότητα. Όταν αποκαλύπτει περισσότερο την πιο πίσω πραγματικότητα, ονομάζεται πρόοδος, κι όταν την αποκρύβει περισσότερο, λέγεται οπισθοδρόμηση…(..).. Ο Θεός δεν είναι ούτε γνωστός ούτε ακατάληπτος, αλλά κάτι άπειρα ανώτερο κι από το ένα κι από το άλλο. Είναι ένα με μας, κι εκείνο που είναι ένα με μας δεν είναι ούτε καταληπτό, ούτε ακατάληπτο, ακριβώς όπως ο ίδιος μας ο εαυτός. Είναι αδύνατο να γνωρίσετε τον ίδιο σας τον εαυτό, δεν μπορείτε να τον μετακινήσετε έξω από σας για να τον κοιτάζετε σαν ένα αντικείμενο, επειδή είσαστε εκείνος και δεν μπορείτε να διαχωριστείτε από εκείνο που είσαστε. Ούτε και είναι ο εαυτός σας ακατάληπτος, γιατί ποιο πράγμα σας είναι καλύτερα γνωστό από τον εαυτό σας; Πράγματι ο εαυτός μας είναι το κέντρο της γνώσης μας. Κατά την ίδια ακριβώς έννοια ο Θεός δεν είναι ούτε ακατάληπτος, ούτε γνωστός, αλλά άπειρα ανώτερος κι από το ένα κι από το άλλο, γιατί Εκείνος είναι ο αληθινός μας Εαυτός.»

Δυστυχώς ο χρόνος μου είναι περιορισμένος σήμερα γιαυτό θα μεταφέρω ένα απόσπασμα απο το αρχείο μου όπως το αντέγραψα απο κάπου που δεν θυμάμαι τώρα, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον να το δούμε.

quote:
Στον εσωτερισμό αντίστοιχα, ο νόμος της αναλογίας είναι μία από τις πρώτες βασικές αρχές τόσο του μακρόκοσμου όσο και του μικρόκοσμου. Όπως αναφέρει η Μπλαβάτσκυ:

«Από τους Θεούς μέχρι τους ανθρώπους, από τους Κόσμους μέχρι τα άτομα, από ένα άστρο μέχρι ένα αδύναμο φως, από τον Ήλιο μέχρι τη ζωτική θερμότητα του μικρότερου οργανικού όντος: ο κόσμος της Μορφής και της Ύπαρξης είναι μια τεράστια αλυσίδα της οποίας όλοι οι κρίκοι συνδέονται. Ο νόμος της Αναλογίας είναι το πρώτο κλειδί…»
Οι προσωκρατικοί πίστευαν πως κάθε τι στη Φύση έχει εν δυνάμει, ικανότητα για αίσθηση και, κατά προέκταση, για συνείδηση.
Είναι πραγματικά ενδιαφέρον πώς η σημερινή επιστήμη βάση των νέων δεδομένων, αρχίζει να αναγνωρίζει το σύμπαν ως μία τεράστια σκέψη, και όχι ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή με προκαθορισμένη την επόμενη κίνηση.
Επιστημονικά πειράματα δείχνουν πως ο παρατηρητής είναι απαραίτητος όχι μονάχα για να παρατηρήσει την εξέλιξη ενός κβαντικού φαινομένου, αλλά ακόμα και για να συμβεί αυτό το φαινόμενο. Από ότι φαίνεται λοιπόν η ομοιότητα μεταξύ της δομής της ύλης και της δομής του νου, διαδραματίζει έναν βασικό ρόλο στην διαδικασία της παρατήρησης.
Για τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους και μύστες, υπήρχε κάτι περισσότερο από την επιφανειακή πραγματικότητα που παρατηρούμε με τις φυσικές αισθήσεις μας. Η ύλη αποτελεί ένα πέπλο, το οποίο οι αναζητητές της αλήθειας οφείλουν να προσπελάσουν, προκειμένου να υπάρξει η αντίληψη της πραγματικής υπόστασης των πραγμάτων.
Το ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με πορίσματα της σύγχρονης φυσικής η ύλη είναι κάποια μορφή ενέργειας, κάτι που σημαίνει πως η υλική πραγματικότητα είναι στην ουσία ένα matrix, μία σκιώδης πραγματικότητα, το σπήλαιο του Πλάτωνα, που αποτελείται από μορφές ενέργειας οι οποίες εμφανίζονται από το πουθενά.
Σαφώς και υπάρχουν οι εξωτερικοί νόμοι της Μορφής που αναζητά η επιστήμη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και οι «εσωτερικοί» νόμοι της Ζωής που αναζητά η εσωτερική φιλοσοφία, προσπαθώντας να ανιχνεύσει την πρώτη εκείνη Αρχή από την οποία τα πάντα προέρχονται.
Όσον αναφορά τον φυσικό άνθρωπο αυτός δεν είναι παρά μια μερική εκδήλωση μόνο του Αληθινού Ανθρώπου, καθώς όλα όσα συνιστούν αυτό που εμείς εκλαμβάνουμε ως εγώ, δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό τμήμα της ψυχής.
Αυτόν τον αληθινό άνθρωπο οφείλουμε να ανακαλύψουμε την πνευματική μας Ιθάκη. Το ταξίδι είναι ίσως μεγάλο και περιπετειώδες αλλά ίσως ο άνθρωπος κατορθώσει να θυμηθεί την πραγματική του πατρίδα. Το ταξίδι αυτό που είναι η πορεία προς την εξατομίκευση, ονομάζεται βάδισμα στην ατραπό, μία ατραπός που οδηγεί πίσω στο πνευματικό λίκνο, απ' όπου προήλθε το αυτό ιερό κομμάτι της ύπαρξης.
Στο μυστηριώδες αυτό ταξίδι, η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, και οι μύθοι στέκουν αρωγοί στον άνθρωπο για να του θυμίζουν την Γήινη αλλά και ουράνια καταγωγή του, όπως αναφέρουν οι Ορφικές πλάκες του Ιππωνίου, για να του προσδιορίζουν τους δρόμους της επιστροφής του, στην πνευματική του πηγή.
Ο άνθρωπος του εικοστού πρώτου αιώνα οφείλει να διευρύνει την συνειδητότητα του αγαλλιάζοντας όλα τα δημιουργήματα, μετέχοντας ενεργά στο κοσμικό σχέδιο, επιβεβαιώνοντας την αιώνια υπόσταση της αθάνατης και αιώνιας φύσης του. Και αυτό διότι όπως λέει ο Καζαντζάκης

«Θέλοντας και μη, είμαι κι εγώ, σίγουρα, ένα κομμάτι από τ' ορατό κι αόρατο Σύμπαντο. Είμαστε ένα. Οι δυνάμεις που δουλεύουν εντός μου, οι δυνάμεις που με σπρώχνουν και ζω, οι δυνάμεις που με σπρώχνουν και πεθαίνω είναι, σίγουρα, και δικές του δυνάμεις.»
«ΠΛΩΤΙΝΟΣ»

Θα επανέλθω όταν μπορέσω..
Φιλία κι εκτίμηση
lorenzo

Το λευκό αναζήτησα ως την ύστατη ένταση του μαύρου.
Την ελπίδα ως τα δάκρυα.
Τη χαρά ως την άκρα απόγνωση.

21/04/2005, 14:14:59
quote:
Η πίστη στο Θεό Πρόσωπο μπορεί να διαφέρει, η πίστη όμως πως «Θέλοντας και μη, είμαστε και 'μεις, σίγουρα, ένα κομμάτι από τ' ορατό κι αόρατο Σύμπαντο. Είμαστε ένα. Οι δυνάμεις που δουλεύουν εντός μας, οι δυνάμεις που μας σπρώχνουν και ζούμε, οι δυνάμεις που μας σπρώχνουν και πεθαίνουμε είναι, σίγουρα, και δικές του δυνάμεις.*», μάλλον είναι κοινή, ή όχι..?

Από την πλευρά μου ΕΙΝΑΙ.......

Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ

21/04/2005, 14:20:41
quote:
....ας κάνει ότι θέλει… θηρίο παραμένει.

Υμείς εκ των κάτω εστέ, εγώ εκ των άνω ειμί.
Υμείς εκ του κόσμου τούτου εστέ, εγώ ουκ ειμί εκ του κόσμου τούτου.

τάδε έφη ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ......

Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ

ΡομανόςΝέο Μέλος
29/01/2004, 02:38:03

ΡομανόςΝέο Μέλος
29/01/2004, 02:48:31
Απευθινομαι το μιμημα σ'αυτους που εχουν περασει την εμπηρια του διαλογισμου...
Ειναι πολυ σημανδικο για μενα!
ευχαριστω!.....

29/01/2004, 03:07:49
Παρδόν?...Σπρέχεν Ντόιτς?!
...
Anyway...Δώσε στίγμα αρχικό φίλε μου. Ξεκίνα...

Ω Μητέρα! Ο αέρας είν'εκείνο το ανάλαφρο πράγμα..
που γυρίζει μέσα στο κεφάλι σου και γίνεται πιο καθαρό όταν γελάς!

29/01/2004, 03:27:11
Γειά σου Ρομανέ!

Μπορείς να κοιτάξεις κάποια ήδη ανοιχτά θέματα, που αφορούν στο αντικείμενο του Διαλογιμού:

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΖΕΝ, Η "ΚΑΘΙΣΜΑ"...Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ H ΠΡΟΣΕΥΧΗ ;

αυτή...που τα κατάφερε!κάνε κλικ!

29/01/2004, 10:55:57
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΡΟΜΑΝΕ ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΑΔΥΧΤΙΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ (ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΚΑΛΗ ΦΙΛΗ ΑΜΑΛΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΛΛΑ 2..
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=802
(Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ)

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=787
(ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ (((-_-)))

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

**ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**

29/01/2004, 14:47:35
Ευχαριστώ κι εγώ τους Προλαλήσαντας!

Το Θέμα πάει για Διαλογισμό, οπότε αποκόπτεται από το περιβάλλον...

ήτοι: Απενεργοποιείται

Καλωσήλθες Ρομανέ! Ακολούθησε τις συμβουλές των φίλων μας!

-------------------------
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"

-------------------------