- Η δύναμη της ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:quote:
Μιλούσαμε πρίν για αγάπη και τις σχέσεις των ανθρώπων,όταν υπάρχει ιδιοτελής αγάπη προς τον άλλον,δηλαδή κοιτάζουμε λεφτά,θέση κτλπ. τότε ξέρουμε οτι είναι κάτι το ψεύτικο.Όταν όμως υπάρχει ανιδιοτελής αγάπη προς τον άλλον(δηλαδή για το έτερον ήμιση,προς τους άλλους ανθρώπους θα έλεγα οτι είναι σεβασμός,γιατί δέν γίνεται να νιώθεις τόσο εύκολα ανιδιοτελής αγάπη για όλους) τότε σε οπιαδοίποτε κατασταση και άν βρισκόμαστε,δέν αλλάζει τίποτα μέσα μας.Αγαπητέ alex22, μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι κι η μορφή της ανιδιοτελούς αγάπης που περιέγραψες δεν κρύβει μέσα της ένα σημαντικό ποσοστό ιδιοτέλειας;
Δεν καλύπτουμε κι εμείς αρκετές ανάγκες μας μέσα από τις σχέσεις μας με τους γύρω μας, τους φίλους μας, την οικογένεια μας, την σχέση μας κλπ;
In anticipation of my resurrection...
Πώς μπορώ να διαφωνήσω με θέσεις και που μάλιστα τίθενται και διακριτικά ως ερωτήματα , αναδεικνύοντας το αντιληπτικό περιεχόμενο και το ψυχολογικό status μιας ευρύτερης σκέψης???
Περιμένω εναγωνίως την απάντηση του φίλου Άλεξ...στο ανωτέρω ερώτημα περί ιδιοτέλειας και ανιδιοτέλειας!!
soul
quote:
Μία θρησκεία (η οποιαδήποτε θρησκεία) αποτελεί ένα σύστημα σκέψης (σύστημα πίστης) που υιοθετεί ορισμένες πάγιες αντιλήψεις βασισμένες πάνω στην πίστη για το υπερφυσικό (θεός), το ιερό, και τους ηθικούς κώδικες που πρέπει να ακολουθούν οι πιστοί .
====================
Kαι μάλιστα προστακτικού τύπου ηθικό κώδικα!!!
soul
quote:
Περιμένω εναγωνίως την απάντηση του φίλου Άλεξ...στο ανωτέρω ερώτημα περί ιδιοτέλειας και ανιδιοτέλειας!!
Κι εγώ, φίλε Εαρινέ, το ίδιο περιμένω κι ίσως να περιμένω λίγο καιρό ακόμα... ![]()

quote:
Ρε παιδιά,συγνώμη αλλά δέν μπορώ να το εξηγήσω.Όταν αγαπάς,αγαπάς.Δέν υπάρχει κάτι που να εξηγείται απλώς το νιώθεις.Νιώθεις μια πλήρη ανιδιοτέλεια για το πρόσωπο που αγαπάς.Μπορείς και σύ να ζητάς πράγματα απο το ταίρι σου,αλλά όχι με εγωισμό.Κάτι τέτοιο πρέπει να είναι φυσιολογικό,να προκύπτει φυσικά, εφόσον και οι δύο νιώθουν το ίδιο και καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον.Δηλαδή και οι δύο καταλαβαίνουν τις ανάγκες του άλλου και το κάνουν χωρίς να χρειάζεται να το ζητήσει ο άλλος.Πρέπει να υπάρχει όμως η αληθινή αγάπη για κάτι τέτοιο.Αυτή είναι η άποψή μου.Δέν σημαίνει οτι συμφωνούν όλοι με αυτό.
Δεν σε παρεξηγώ , αντίθετα σε καταννοώ!!
Είναι προφανές και απόλυτα λογικά εμφανιζόμενο , αναπόδραστ θά'λεγα!
Προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε με κοινωνικούς όρους , στοιχεία που εδράζουν στο υποσυνείδητο , σε ένα χώρο όπου ο άνθρωπος ως ομιλ-ον υποκείμενο πρόσβαση δεν έχει!
Δεν έχει σημασία, ούτε εμείς φίλε Αλεξ...ούτε η συμφωνία μας ή ...η μη-συμφωνία μας τελικά θα νοηματοδοτούσε το αληθές!
Δές μόνος σου , ψάξε ,διάβασε για την καταστατικότητα του ανθρώπου και πάρε μόνος τις απαντήσεις!!
Ίσως τότε πάψεις να μιλάς για ανιδιοτέλεια , μιας και δεν υπάρχει και να το θέσω διαφορετικά , αν δείς οπουδήποτε την υπαρξή της ...τότε το υποκείμενο "είδος" δεν θα πρόκειται για άνθρωπο!
Ανιδιοτέλεια...ποιητική έκφραση που δηλώνει την προσπάθεια -επιθυμία-του υποκειμένου να γίνει αποδεκτό αναδεικνύονας την διαφορετικοτητά του , έναντι των άλλων...μέσα απο το ψέμμα όμως δηλώνεται η αλήθεια!
Αν "είμαι" , φαίνομαι και αν "δεν είμαι" , δηλώνομαι και δεν δηλώνει ποτέ κανείς κάτι που είναι , αντίθετα μπαίνει επι της διαδικασίας , όποιος δεν είναι...ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια του υποκειμένου , να πείσει τον ίδιο τον εαυτό του!!!
Ακόμα και το κλάμμα για τον χαμό δικού μας προσώπου...πρόκειται για έκφραση συναισθημάτων ιδιοτέλειας , ναι ...αυτό το "αυθόρμητο κλάμμα" και "πηγαίο" προσανατολίζεται προς τον πόνο του εαυτού για τον εαυτό και το απωλεσθέν αντικείμενο με το οποίο είχε ταυτισθεί..δεν υπάρχει ενδιαφέρον γι'αυτό που χάθηκε αλλα πόνος για εσωτερική "οπή" που θεμελιακά άφησε!
Ο άνθρωπος προέρχεται και δομείται δια μέσου πολλαπλών ταυτίσεων...φαντάσου τον σαν ένα κρεμμύδι και τα φύλλα του...κάθε φυλλαράκι αντιπροσωπεύει και μια ταύτιση...πράγματα και πρόσωπα..κάθε χαμός ενός φύλλου δημιουργεί συγκινησιακές πειρατείες και θλίψη όχι για το απωλεσθέν αντικείμενο...όχι αυτό καθ'εαυτό αλλα αυτό που λείπει...θλίβεται γαι το κενό που αφήνει , εντός του!
Ο εαυτός ενδιαφέρεται μόνο για τον ίδιο...!
soul
quote:
Δεν σε παρεξηγώ , αντίθετα σε καταννοώ!!
No way! Με καμία παναγία δέν με καταλαβαίνεις.
quote:
Δές μόνος σου , ψάξε ,διάβασε για την καταστατικότητα του ανθρώπου και πάρε μόνος τις απαντήσεις!!
Μα μόνος μου τα ξέρω αυτά,δέν τα άκουσα απο κάποιον άλλον.Δέν φένεται?
quote:
Ο εαυτός ενδιαφέρεται μόνο για τον ίδιο...!
Αυτό που λές δέν είναι ανθρώπινο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που σε διαψεύουν.Φίλε η αλιθηνή αγάπη δέν βρίσκεται στα βιβλία ψυχολογίας.
Άλλωστε, ένας διάλογος αναζωογονείται κι εμπλουτίζεται από απόψεις που είτε είναι αντίθετες μεταξύ τους είτε είναι λιγότερο αντίθετες απ' όσο είναι φαινομενικά.
Η προσωπική μου θέση είναι πως ο άνθρωπος στην καθημερινότητα του λειτουργεί κυρίως ιδιοτελώς.
Αυτό δεν είναι ούτε κατακριτέο, ούτε εγωιστικό ούτε κάτι το οποίο θα πρέπει να καταδικαστεί.
Άλλωστε, χωρίς την ιδιοτέλεια κι ένα βαθμό εγωισμού δεν θα επιβιώναμε.
Θεωρώ πως δεν είναι λάθος να δρούμε ιδιοτελώς διότι αυτό ορίζεται από την φύση μας.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που στην ζωή μας δρούμε εν μέρει ανιδιοτελώς όμως πίσω από τα κίνητρα αυτά σίγουρα κρύβονται και σκέψεις ή συναισθήματα κι επιθυμίες που πηγάζουν από την ιδιοτέλεια μας.
Όταν για παράδειγμα συναντήσω στον δρόμο έναν άνθρωπο που πεινάει και του δώσω χρήματα για να πάει να φάει, το κάνω κι επειδή θέλω αυτός ο άνθρωπος να χορτάσει, να μην πεινάει, να νιώσει καλά κλπ.
Παράλληλα όμως καλύπτω και μια δική μου ανάγκη, την ανάγκη να βοηθήσω έναν συνάνθρωπο μου και μέσω αυτής μου της πράξης να αντλήσω χαρά και γαλήνη.
Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι τόσο φωτισμένοι και τόσο εξελιγμένοι που να έχουν συναισθήματα και προθέσεις καθαρά ανιδιοτελείς και να μην υπάρχει ίχνος ιδιοτέλειας μέσα τους - αν και δεν το θεωρώ τόσο εύκολο ούτε τόσο πιθανό.
Θα πρέπει όμως να παραδεχθώ πως εγώ δεν είμαι ούτε εξελιγμένος ούτε φωτισμένος σε τέτοιον βαθμό. ![]()
Το πρόβλημα κατ' εμέ ξεκινάει από την στιγμή που λειτουργούμε μόνο ιδιοτελώς στην ζωή μας, χωρίς να μας ενδιαφέρει ο κόσμος μας, οι συνάνθρωποι μας, οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, η οικογένεια κι οι φίλοι μας κλπ.
Κι ο λόγος που θεωρώ ότι μια τέτοια στάση είναι προβληματική είναι ότι δε μπορούμε να δούμε ή να ορίσουμε τον εαυτό μας ξεκομμένο από όλα τα παραπάνω.

quote:
Αυτό που λές δέν είναι ανθρώπινο.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που σε διαψεύουν.
Φίλε η αλιθηνή αγάπη δέν βρίσκεται στα βιβλία ψυχολογίας.
Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα αυτά τα παραδείγματα , οποία ανέφερες και τα οποία διαψεύδουν όλα όσα κατέθεσα!
Και επειδή η συζήτηση γίνεται για να μαθαίνουμε καινούργια και πιο ευσταθή στοιχεία , θα σε παρακαλούσα να τα καταθέσεις..!
Περιμένω και σ'ευχαρισθώ!!
soul
quote:
Αγαπητέ alex22, η άποψη σου είναι σεβαστή κι έκανες πολύ καλά που την κατέθεσες.
Άλλωστε, ένας διάλογος αναζωογονείται κι εμπλουτίζεται από απόψεις που είτε είναι αντίθετες μεταξύ τους είτε είναι λιγότερο αντίθετες απ' όσο είναι φαινομενικά.Η προσωπική μου θέση είναι πως ο άνθρωπος στην καθημερινότητα του λειτουργεί κυρίως ιδιοτελώς.
Αυτό δεν είναι ούτε κατακριτέο, ούτε εγωιστικό ούτε κάτι το οποίο θα πρέπει να καταδικαστεί.
Άλλωστε, χωρίς την ιδιοτέλεια κι ένα βαθμό εγωισμού δεν θα επιβιώναμε.Θεωρώ πως δεν είναι λάθος να δρούμε ιδιοτελώς διότι αυτό ορίζεται από την φύση μας.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που στην ζωή μας δρούμε εν μέρει ανιδιοτελώς όμως πίσω από τα κίνητρα αυτά σίγουρα κρύβονται και σκέψεις ή συναισθήματα κι επιθυμίες που πηγάζουν από την ιδιοτέλεια μας.Όταν για παράδειγμα συναντήσω στον δρόμο έναν άνθρωπο που πεινάει και του δώσω χρήματα για να πάει να φάει, το κάνω κι επειδή θέλω αυτός ο άνθρωπος να χορτάσει, να μην πεινάει, να νιώσει καλά κλπ.
Παράλληλα όμως καλύπτω και μια δική μου ανάγκη, την ανάγκη να βοηθήσω έναν συνάνθρωπο μου και μέσω αυτής μου της πράξης να αντλήσω χαρά και γαλήνη.Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι τόσο φωτισμένοι και τόσο εξελιγμένοι που να έχουν συναισθήματα και προθέσεις καθαρά ανιδιοτελείς και να μην υπάρχει ίχνος ιδιοτέλειας μέσα τους - αν και δεν το θεωρώ τόσο εύκολο ούτε τόσο πιθανό.
Θα πρέπει όμως να παραδεχθώ πως εγώ δεν είμαι ούτε εξελιγμένος ούτε φωτισμένος σε τέτοιον βαθμό.Το πρόβλημα κατ' εμέ ξεκινάει από την στιγμή που λειτουργούμε μόνο ιδιοτελώς στην ζωή μας, χωρίς να μας ενδιαφέρει ο κόσμος μας, οι συνάνθρωποι μας, οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, η οικογένεια κι οι φίλοι μας κλπ.
Κι ο λόγος που θεωρώ ότι μια τέτοια στάση είναι προβληματική είναι ότι δε μπορούμε να δούμε ή να ορίσουμε τον εαυτό μας ξεκομμένο από όλα τα παραπάνω.
Dying incubus...καλημέρα!
Οφείλω να ομολογήσω , ότι τα ανωτέρα κατατεθέντα κινούνται σε μια ρεαλιστική οπτική και προσεγγίζουν την ανθρώπινη καταστατικότητα με ρεαλισμό και όχι με την υποκειμενικότητα του συναισθήματος!
Και θα συμπλήρωνα , ότι είναι η γνώση που ελευθερώνει τον άνθρωπο διότι γνωρίζει τις εγγενείς αδυναμίες απο τις οποίες ειναι υποκείμενος και οι οποίες καθημερινά αναβλύζουν εκ των έσω χειραγωγώντας και κατευθυνοντάς τον!
Είναι η γνώση δια μέσου της οποίας , ο άνθρωπος μπορεί να δικαιολογήσει την ανθρώπινη αδυναμία των γύρω του και να μην "απειλείται" αποδίδοντας την ευθύνη ...όχι στο υποκείμενο που εκφέρει τον λόγο...αλλα στο ομιλ-ον υποκείμενο το οποίο εδράζει στο υποσυνείδητο του ανθρώπου !!!
Η επιθυμία δεν ειναι ποτέ αρθρώσιμη!
Πράγμα που δεν σημαίνει ότι δεν αρθρώνεται!
-Έίναι μάλιστα υποχρεωμένη να γίνει αίτημα , μέσα στην παρέλαση της ομιλίας.Μ'αλλα λόγια , το να μιλάει κανείς σημαίνει , κατα κάποιο τρόπο, να αιτείται και το να αιτείται σημαίνει ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ!!!
-Η επιθυμία θεμελιώνεται ενός του υποκειμένου και δεν ειναι προστακτικού τύπου θεμελιωμένη απο το υποκείμενο...δεν την επιβάλλουμε...μας επιβάλλεται η ίδια και δεσμεύει όλη την υπαρξή μας για την δική της απόλαυση!!!
Η ειρωνία συνίσταται και στην απορία μας για τους άλλους μέσα απο εκφράσεις του τύπου :"Δεν μπορώ να τον/ην καταλάβω.."
Αιδώς...εδώ δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον ίδιο μας τον εαυτό ... αναλογίζομαι λοιπόν :"Πώς ειναι δυνατόν να υπάρχει και να εμφανίζεται αυτή η "απαίτηση??"..."
Ήταν ουσιαστική η τοποθετησή σου -κατα την δική μου άποψη-...!
soul