ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Οταν προχωράτε σβήνουν οι λάμπες; - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- Οταν προχωράτε σβήνουν οι λάμπες; - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

terpandros62 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 4/4
29/09/2009, 20:29:59
quote:
Τι είναι η συνείδηση; Ποιος την έχει; Μπορεί η συνείδηση ,να μην είναι η προσωπικότητα ή τα εγώ, αλλά και γενικότερα αυτό το οποίο εξετάζει;

Αν ναι ..τότε η συνείδηση πρέπει να είναι πέρα από όλα αυτά τα οποία μπορεί να εξετάζει.

Αν μπορεί να εξετάζει τα εγώ, τότε αυτή δεν είναι ένα εγώ. Αν μπορεί να εξετάζει ένα όνειρο, τότε δεν είναι μέρος του ονείρου. Αν μπορεί να εξετάζει ένα συναίσθημα, τότε δεν είναι το συναίσθημα. Αν μπορεί να εξετάζει την σκέψη, τότε δεν είναι μια σκέψη.

Αν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζω.. τότε η συνείδηση λόγω ταύτισης λαμβάνει εσφαλμένες εντυπώσεις οι οποίες φιλτράρονται μέσα από την εκπαιδευμένη προσωπικότητα και τα εγώ με αποτέλεσμα να εκλαμβάνει ως εαυτό, κάτι το οποίο δεν είναι.

Συνειδητό, υποσυνείδητο, ασυνείδητο, υπερσυνείδητο, όλα αυτά περιέχουν την λέξη συνείδηση. Η συνείδηση είναι το βασικό υπόβαθρο όλων. Ανάλογα με το σε ποια κατάσταση βρίσκετε μια συνείδηση προσδίδουμε έναν ορισμό. Αν κάτιειναι πολύ βαθύ και αγγίζει την ενστικτώδες φύση μας τότε είναι ασυνείδητο. Αν η συνείδηση είναι σε κατάσταση εγρήγορσης τότε λέμε ότι εκτελούμε κάτι συνειδητά.

Αλλά πες μου αν δεν σου είναι κουραστικό τι είναι συνειδητό; Τι υποσυνείδητο και τι ασυνείδητο; (πες μου να μπω και σε κάποια διεύθυνση για να μην γραφείς)
Θέλω να έχουμε έναν κοινό ορισμό για να μην υπάρχουν παρερμηνείες .

Για τις έννοιες των λέξεων : Συνείδηση, συνειδητό, ασυνείδητο, υποσυνείδητο ... , έχουν γραφεί πάρα πολλά. Είναι δύσκολο αυτές οι έννοιες σε λίγους ορισμούς να γίνουν απόλυτα κατανοητές .

Παρ'όλα αυτά, φίλε ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ, έχεις δίκιο όταν λες ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας κοινός ορισμός για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Θα προσπαθήσω να συγκεράσω αυτές τις δύο θέσεις σε τρόπο ώστε να σου δώσω (όσο μπορώ πιο περιεκτικά) αυτά που ζητάς .

Δηλώνω, πάντως, ότι δεν είμαι ειδικός στα θέματα αυτά και προπαντός δεν διεκδικώ το "αλάθητο" σε ό,τι γράφω.

Δυστυχώς δεν μπορώ να σου δώσω ηλεκτρονικές διευθύνσεις, γιατί αποφεύγω τις πληροφορίες του διαδικτύου. Πηγές μου είναι σχεδόν αποκλειστικά τα βιβλία και προσωπικές σημειώσεις.

Επίσης η ταχύτητα των απαντήσεών θα εξαρτηθεί από τον ελεύθερο χρόνο μου (που είναι και λίγος και αρκετά ... ακατάστατος).

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

29/09/2009, 21:35:46
Αντιγράφω από το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό «ΗΛΙΟΣ» μερικά αποσπάσματα (γράφοντάς τα στην Δημοτική) :

Συνείδηση : Η καθαρή και ακριβής γνώση των πραγμάτων του κόσμου και των γεγονότων της ζωής . Η εσωτερική γνώση , η επίγνωση του εσωτερικού κόσμου , της ψυχικής ζωής . Η συναίσθηση της καλής ή κακής συμπεριφοράς του ανθρώπου στον κόσμο , η επίγνωση των πράξεών του , των δικαιωμάτων , των υποχρεώσεών του και των ευθυνών του .

Για την Φιλοσοφία , η συνείδηση έχει δύο έννοιες , μία ψυχολογική και μία ηθική .

Στην ψυχολογική της έννοια η συνείδηση είναι η αυτογνωσία του πνεύματος ή της ψυχής . Ο άνθρωπος σαν πνευματικό , σαν σκεπτόμενο όν , έχει σε κάθε στιγμή την αντίληψη ότι είναι υποκείμενο πολλών διαφορετικής μορφής ψυχικών καταστάσεων , αισθημάτων , αναμνήσεων , δημιουργημάτων της φαντασίας, σκέψεων, κρίσεων, εννοιών, ιδεών, συναισθημάτων, επιθυμιών , ορμών .

Η ευθεία και άμεση αυτή αντίληψη , εσωτερική αίσθηση και γνώση των φαινομένων της ψυχικής ζωής, καλείται "συνείδηση" .

Η συνείδηση από στατική άποψη είναι το σύνολο των ψυχικών φαινομένων ή γεγονότων του ανθρώπου που παρουσιάζονται σε κάθε στιγμή . Από την δυναμική όμως άποψη , η συνείδηση , είναι συνθετική ενότητα της πολλαπλότητας των φαινομένων της ψυχικής ζωής , η δημιουργική σύνθεση της ψυχής .

ΥΓ.: Συνεχίζεται στο επόμενο μήνυμα με τους διάφορους χαρακτήρες της συνείδησης.

Φιλικά

Κηφεύς