ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ενδοοικογενειακή ( βία ) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Ενδοοικογενειακή ( βία ) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

Orianna41 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/3
OriannaΜέλος
25/11/2005, 14:47:32
Για ρίξτε μια ματιά να το σχολιάσουμε...

http://news.pathfinder.gr/periscopio/259029.html

πως σας φάνηκε;

Μάθε απ΄ τα λάθη των άλλων. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τα κάνεις όλα αυτοπροσώπως ;)

AngelosΜέλος
25/11/2005, 15:07:17
Orianna

Τι να πούμε ? Αυτός είναι ο κόσμος μας. Σε προσωπικό και σε κοινωνικό (νομοι, θεσμοί)
επίπεδο, ο καθένας μας εχει χρέος να κάνει κατι για να τον αλλάξει. Αν τοποθετηθείς
εσύ πιο αναλυτικά νομίζω οτι θα γίνει μια καλή συζήτηση.

Αγγελος

25/11/2005, 19:01:17
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΗ Orianna ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΠΡΩΤΑ....

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΣ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

OriannaΜέλος
26/11/2005, 21:36:26
Δίκιο έχετε...
Η βία μέσα στην οικογένεια είναι σαφέστατα ένα πρόβλημα πολύ πιο διαδεδομένο από ότι πιστεύουμε. Το γεγονός ότι ειδικά η βία ενάντια στα παιδιά δεν διώκεται αυτεπάγγελτα έχει διογκώσει το πρόβλημα. Το πλέγμα αντιλήψεων και διαπαιδαγώγησης που διαιωνίζει το φαύλο κύκλο βίας στην οικογένεια καθώς και η έλλειψη υποδομών υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών, ειδικά στην επαρχία, συνηγορούν στο απίστευτο για την εποχή μας φαινόμενο της βίας μέσα στην οικογένεια να αφορά περίπου το 1/5 των γυναικών. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στα άτομα του "περιθωρίου", αλλά σε όλα τα κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά επίπεδα. Να μή μιλήσουμε για το "τράφικινγκ"....

Δε μου βγήκε καλύτερος πρόλογος

Μάθε απ΄ τα λάθη των άλλων. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τα κάνεις όλα αυτοπροσώπως ;)

AngelosΜέλος
27/11/2005, 10:23:20
Οριαννα

Καλός ο πρόλογος.

Προσωπικά νομίζω οτι οι νόμοι και οι θεσμοί αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα.
Για μια πιο μακροπρόθεσμη λύση, χρειάζεται μια βαθά αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται να γίνει συνείδηση όλων οτι η Βία δεν αποτελει μέθοδο επίλυσης προβλημάτων. Ο Ιδιος ο Υιός τά ελεγε 2000 χρόνια πριν, αλλα... Και αν ο Ιδιος ο Υιος που είχαι και χοντρό βύσμα δεν κατάφερε τιποτα, σε τι μπορούμε να ευελπιστούμε εμείς ?

Λοιπον καλοι οι νόμοι και οι θεσμοί, αλλα για να λειτουργήσουν χρειάζονται ανθρώπους.

Νομίζω οτι το μονο που μπορούμε να κάνουμε (και δεν ειναι και λιγο) είναι να ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ. Να μήν ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ βια στο κοντινό μας κοινωνικό περιβάλλον.

Αν καποια φίλη σας τρώει ξύλο απο το γκόμενο, παρτε την απο το χέρι και πηγαίντε μαζι στην αστυνομία. Αν δεν το κάνετε, τοτε αυριο ο δικός της γιός θα βαράει την κόρη σας.

Αν ένας φίλος σας βαράει τη γυναίκα του, κοψτε του την καλημέρα (μην του κοψετε τιποτε αλλο, οχι στη βία είπαμε). Και πηγαίντε για μαρτυρας κατηγορίας εναντίον του ! Το σωστό και το δίκαιο είναι ΠΑΝΩ απο φιλίες.

Αγγελος.

27/11/2005, 12:25:45
Πραγματικά το φαινόμενο της βίας έχει τραγικά αποτελέσματα για μία οικογένεια.
Και τα αποτελέσματα είναι πιο τραγικά για εκείνους που δέχονται τη βία άμεσα ή κι έμμεσα.
Όταν μια γυναίκα κακοποιείται από τον άνδρα της της δημιουργούνται πολλές ανασφάλειες και πολλές φορές συμπλέγματα ενοχής, σα να αποδέχεται οτι της αξίζει αυτό που της συμβαίνει.
Όταν φτάνει σε αυτό το σημείο, η αξιοπρέπεια αυτής της γυναίκας κι η αυτοπεποίθηση της έχει κατακερματιστεί.

quote:
Αν καποια φίλη σας τρώει ξύλο απο το γκόμενο, παρτε την απο το χέρι και πηγαίντε μαζι στην αστυνομία. Αν δεν το κάνετε, τοτε αυριο ο δικός της γιός θα βαράει την κόρη σας.

Αν ένας φίλος σας βαράει τη γυναίκα του, κοψτε του την καλημέρα (μην του κοψετε τιποτε αλλο, οχι στη βία είπαμε). Και πηγαίντε για μαρτυρας κατηγορίας εναντίον του ! Το σωστό και το δίκαιο είναι ΠΑΝΩ απο φιλίες.

Συμφωνώ, φίλτατε Angelos.
Όμως πολλές φορές τα θύματα κακοποίησης σιωπούν.
Δεν έχουν τη δύναμη ή το θάρρος ακόμα να καταγγείλουν το άτομο που τους κακοποιεί.

In anticipation of my resurrection...

KrisnnaΜέλος
27/11/2005, 13:14:45
Στο θέμα της βίας μεταξύ του άντρα και της γυναίκας ή καλύτερη λύση θα ήταν άν η κατάσταση προχωράει προς το χειρότερο και δέν υπάρχει καμία δυνατότητα βελτίωσης του ΔΙΑΖΥΓΙΟ. Ευτυχώς στην εποχή μας έχουμε ξεπεράσει τα ταμπού παλιότερων εποχών που το διαζύγιο ήταν κάτι μιά πολύ άσχημη κυλίδα στις κοινωνικές σχέσεις και στο προφίλ του ανθρώπου. Έτσι εκδίδονται με μεγαλύτερη ευκολία άν υπάρχει μεγάλη κρίση απέναντι στις σχέσεις των ζευγαριών. Και σάν επακόλουθο θα είναι να ακολουθήσουν όλοι οι επιτρεπόμενοι νόμιμοι δρόμοι οπότε και ο άντρας που κακοποίησε την γυναίκα του (ή και το αντίθετο αλλά σε σπανιότερες περιπτώσεις) να μήν έχει καλή τύχη στην συνέχεια.
Άλλωστε ο νόμος προστατεύει πολύ περισσότερο σήμερα την γυναίκα σε περίπτωση διαζυγίου αφού η συντριπτική πλειοψηφία τους εκδίδεται σε βάρος του άντρα ο οποίος θα στερηθεί ακόμα και τα παιδιά του, και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που θα πρέπει να τους κάνει προσεκτικότερους.
Το μαρτύριο για την γυναίκα θα είναι εάν δέν θέλει το διαζύγιο με κανέναν τρόπο, και ο άντρας το γνωρίζει και το εκμεταλλεύεται με τον χειρότερο τρόπο σε βάρος της, αλλά οι περιπτώσεις αυτές όσο περνάει ο καιρός ολοένα και λιγοστεύουν. Εδώ η καλύτερη λύση θα ήταν ο δημόσιος καταστιγματισμός του άντρα στον κοινωνικό περίγυρο για τις κακές του πράξεις. Και εάν δέν είναι δυνατό να γίνει απο την γυναίκα επιβάλλεται ο καταστιγματισμός να γίνει απο τρίτους που βρίσκονται κοντά στην ζωή του συγκεκριμένου ζεύγους.
Το ίδιο συμβαίνει και με την κακοποίηση των παιδιών απο τους γονείς. Εδώ η κατάσταση είναι εξαιρετικά λεπτή γιατί το παιδί έχει μεγάλη ανάγκη τους γονείς. Και εάν τους στερηθεί πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος τρίτος άνθρωπος να το βοηθήσει να τα βγάλει πέρα μέχρι να είναι απο μόνο του ικανό να ζήσει. Σίγουρα η τεράστια αγάπη των γονέων στα παιδιά ελαχιστοποιεί στον μικρότερο βαθμό αυτά τα περιστατικά, αλλά υπάρχουν και γονείς μεθυσμένοι ή ψυχοπαθείς. Η πρώτη μορφή αντίδρασης θα πρέπει να είναι η δημόσια καταγγελία αυτών των κακών γονέων στον κοινωνικό τους περίγυρο. Η κάθε περίπτωση απο κεί και πέρα όπως είπα είναι εξαιρετικά πολύ δύσκολη και χρειάζεται ξεχωριστή ανάλυση. Εάν βρεθεί τρίτος άνθρωπος για να βοηθήσει το παιδί το θέμα λήγει αμέσως και οι πράξεις του κακού γονέα ακολουθούν τον νόμιμο δρόμο. Διαφορετικά είναι δυνατό να προχωρήσει η κατάσταση σε οικογενειακά δράματα.

http://www.seasite.niu.edu/Indonesian/Indonesian_Elections/Indo-pemilu99/21.jpg
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ

Deghar AdharkΜέλος
28/11/2005, 20:35:23
ειναι πολυ δυσκολο το θεμα "βια" γενικοτερα....ποσο μαλλον μεσα στην οικογενεια.
εγω ειμαι της αποψης οτι η βια,πρεπει να αντιμετωπιζεται με βια.
αλλες λυσεις ειναι δυσκολες,χρονοβορες και σπανια αποτελεσματικες.

ο θανατος σου,η ζωη μου

OriannaΜέλος
29/11/2005, 07:33:27
Δυστυχώς γνωρίζω μητέρες που τρώνε ξύλο καθημερινώς και αδιαλλείπτως, έχουμε δώσει άσυλο σε μία από αυτές (συγγενικό μου πρόσωπο) και το παιδί της μέχρι που κινδυνέψαμε από τον άντρα της. Ξέρετε ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους; Συνήθως ο σύζυγος με την αντικοινωνική συμπεριφορά απαιτεί την απομόνωση της γυναίκας και τη σταδιακή αποξένωσή της από το οικογενειακό της περιβάλλον. Οι περισσότερες δεν έχουν δικό τους επάγγελμα και τους είναι υπερβολικά δύσκολο να φύγουν από το σπίτι και να εργαστούν χωρίς κάποια βοήθεια φύλαξης των παιδιών. Πολλές το ανέχονται αυτό ισοβίως γιατί δεν μπορούν να πάρουν μαζί και τα παιδιά τους φεύγοντας. Βέβαια, δυστυχώς ξέρω και μία που δεν άντεξε άλλο και τους εγκατέλειψε.
Κάτω από τη μύτη μας γίνονται όλα αυτά δυστχώς. Λόγω της δουλειάς μου έτυχε να δω πολλές τέτοιες ύποπτες νοσηλείες με το αιτιολογικό "σκόνταψα" ή "έπεσα από τις σκάλες" κατά συρροήν. Σε πολλές περιπτώσεις οι σύζυγοι είναι άτομα με κοινωνική θέση και υπόληψη τέτοια που το θύμα τους δυσκολότερα ξεμπλέκει από αυτούς γιατί έχουν τρομερή επιρροή και δε θα τις αφήσουν σε χλωρό κλαρί. Τί ακούν τα ώτα μας δεν περιγράφεται.
Άκουσα στις ειδήσεις ότι ευτυχώς το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και ο βιασμός μεταξύ συζύγων θα δικάζεται ως κακούργημα επιτέλους γιατί τόσο καιρό ήταν πλημμέλημα και η βία εναντίον των παιδιών θα δικάζεται με αυτόφωρη διαδικασία και όχι κατ' επίκληση. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί μελανιασμένο από το ξύλο συνιστά επαρκή αιτία για σύλληψη. Βέβαια, μπορεί και να μην κατάλαβα καλά΄. Αν ξέρει κάποιοσ κάτι περισσότερο, ας μας το γράψει.

29/11/2005, 11:15:00
Άκουσα το Σαββατοκύριακο σε μια εκπομπή (δεν θυμάμαι σε ποιά, νομίζω στο 42') ένα διάλογο σχετικά με την κακοποίηση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι οτι η πλειοψηφία των ανδρών που κακοποιούν τις συζύγους τους είναι άνθρωποι μορφωμένοι, με κοινωνική κι ενδεχομένως οικονομική επιφάνεια ενώ μόλις ένας στους δέκα είναι άνεργος.
Νομίζω πως πολλές φορές η γυναίκα ντρέπεται να μιλήσει για αυτό που της συμβαίνει, φοβάται οτι ίσως να μη γίνει πιστευτή ή φοβάται για το μέλλον της.
Αν δεν έχει μια εργασία ή έχει παιδιά παραμένει αναγκαστικά σε αυτό τον γάμο και νομίζω πως αυτό είναι θάνατος.
Ένας θάνατος που βιώνεται σε καθημερινή βάση και δυστυχώς οι πιθανότητες να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι μικρές.

In anticipation of my resurrection...

Find meΜέλος
02/09/2010, 19:03:29
Πρώτα θα σας πώ λίγα λόγια σχετικά. Ο Ενώχ θεωρείται πατριάρχης των Εβραίων. Για το βίο του γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα τα οποία αναφέρονται στην Αγία Γραφή.
Ήταν γιός του Κάιν και πατέρας του Ιάρεδ (Γένεσις,κεφάλαιο 4,στίχος 17), ενώ σύμφωνα με τη γενεαλογία τόυ Σήθ ήταν έβδομος απο τον Αδάμ,γιός του Ιάρεδ και πατέρας του Μαθουσάλα (Γένεσις,κεφάλαιο 4,στίχος 18). Έζησε 365 χρόνια σε τέλεια υπακοή στο θεό και <<μετατέθηκε>> στον ουρανό χωρίς να γνωρίσει το θάνατο (Γένεσις,κεφάλαιο 5,στίχος 24)
Αυτήν η μετάθεση στον ουρανό έμπνευσε κάποιους συγκραφείς να γράψουν βιβλίο/βιβλία για τον Ενώχ. Μέσα αναφέρονται άγγελοι και δέμονες. Εγώ θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος άν ξέρει περισσότερα και ακόμα καλήτερα αν έχει διαβάσει το βιβλίο και να μου πεί τι ακριβώς περιέχει.

..First learn and then try..

03/09/2010, 00:30:17
Find me καλησπέρα.
Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω γράφοντας μια περίληψη (τίτλο) κάθε κεφαλαίου από το συγκεκριμένο βιβλίο που έχω εγώ ώστε να καταλάβεις πάνω σε τι αναφέρεται… «ΒΙΒΛΙΟΝ ΤΟΥ ΕΝΩΧ» "το χαρακτηρισθέν ως απόκρυφον", Εκδόσεις Σπανός

-Αποκαλύψεις εις τον Ενώχ. Ευλογία προς τους δικαίους και απειλή τιμωρίας εις τους αμαρτωλούς. (κεφ. 1-6)

-Ένωσις των αγγέλων με τας θυγατέρες των ανθρώπων. Πτώσης αυτών. Ανάληψη του Ενώχ στου ουρανούς και ταξίδι εις τον ουρανό, τον Άδη, τον παράδεισο και μέχρι τα πέρατα του κόσμου. (κεφ. 7-36)

-Προφητικά οράματα και παραινετικοί λόγοι του Ενώχ. Οι τρεις παραβολές. (κεφ.37-68)

-Έτερον δράμα του Ενώχ δια τον Παντοδύναμον. (κεφ.69-71)

-Η διάχυση του ουράνιου φωτός και η εξήγηση των αγγέλων προς τον Ενώχ για την τροχιά των αστέρων και η σχετική αφήγηση του Ενώχ προς τον γιο του Μαθουσάλα. (κεφ. 71-81)

-Η ιστορία των όνειρο-οραμάτων υπό την συμβολική μορφή την ιστορία της εμφανίσεως και εξελίξεως των ανθρωπίνων φυλών. (κεφ. 82-89)

-Οι διδακτικοί λόγοι και οι απειλές τιμωρίας για τους παρακούοντας τις εντολές του θεού. (κεφ. 90-104)

-Η γέννηση του Νώε, γενάρχη της λεύκης φυλής. (κεφ. 104)

03/09/2010, 08:59:18
Sounds fun..
Γενικά εσένα πώς σου φάνηκε; Σε "έπεισε" ;
Find meΜέλος
03/09/2010, 10:44:31
Σ'ευχαριστώ πολύ elo για τις πληροφορίες σου. Dr Jekyll σε ποιον απευθύνεσε?
quote:
Sounds fun..
Γενικά εσένα πώς σου φάνηκε; Σε "έπεισε" ;

03/09/2010, 10:53:05
Στον Ελο, επειδή το 'χει διαβάσει. Αν το 'χεις διαβάσει και συ θα 'θελα και τη δική σου γνώμη
Find meΜέλος
03/09/2010, 14:30:21
Δυστηχώς δεν το έχω διαβάσει άλλα σκοπεύω κάποια στιγμή στο μέλλον να το κάνω.. ¶ς περιμένουμε προς το παρών την απάντηση του elo.

03/09/2010, 14:50:15
Καλα και να μη το κάνεις ίσως να μη χάνεις τίποτα, αλλά άμα ψήνεσαι και σε ενδιαφέρει διάβασέ το να μου πείς και μένα αν έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Find meΜέλος
03/09/2010, 18:03:56
Ψάχνοντας για το βιβλίο του Ενώχ στο Internet βρήκα μερικά αποσμάσματα. Θα σας φέρω μερικά. Ελπίζω Dr Jekyll με αυτόν τον τρόπο να σε βοηθήσω έστω και λίγο..
« Και συνέβη όταν αυξήθηκαν οι υιοί των ανθρώπων, εκείνες τις μέρες να γεννηθούν ωραίες και χαριτωμένες θυγατέρες. Και οι άγγελοι, τα τέκνα του ουρανού, τις είδαν και τις πεθύμισαν, και είπαν μεταξύ τους: ΅ Ελάτε, ας εκλέξουμε για μας συζύγους από τα τέκνα των ανθρώπων και ας γεννήσουμε για μας δικά τους τέκνα.Ά Και ο Σεμιαζάς, που ήταν αρχηγός τους, τους είπε: ΅ Φοβάμαι πως δεν θα συμφωνήσετε να κάνουμε αυτό το πράγμα, και μόνος εγώ θα πληρώσω την τιμωρία μιας μεγάλης αμαρτίας.Ά Και όλοι αυτοί απάντησαν προς αυτόν και είπαν: ΅ Ας ορκιστούμε όλοι όρκο, και ας δεσμευτούμε μεταξύ μας με αμοιβαίες κατάρες για να μην εγκαταλείψουμε το σχέδιο αυτό αλλά να πράξουμε αυτό που αποφασίσαμε.Ά Τότε ορκίσθηκαν όλοι μαζί και δέσμευσαν τους εαυτούς τους με αμοιβαίες κατάρες. Και συνολικά ήταν διακόσιοι, όσοι κατέβηκαν κατά τις μέρες του Ιάρεδ επί της κορυφής του όρους Ερμών, και το ονόμασαν Ερμών, διότι ορκίσθηκαν και αναθεμάτισαν ο ένας τον άλλον πάνω σΆ αυτό. Και αυτά είναι τα ονόματα των αρχηγών τους: Σεμιαζάς ο αρχηγός τους, Αραθάκ, Κιμβρά, Σαμμανή, Δανειήλ, Αρεαρώς, Σεμιήλ, Ιωμειήλ, Χωχαριήλ, Εζεκιήλ, Βατριήλ, Σαθιήλ, Ατριήλ, Ταμιήλ, Βαρακιήλ, Ανανθά, Θωνιήλ, Ραμιήλ, Ασεάλ, Ρακειήλ, Τουριήλ. Αυτοί είναι οι αρχηγοί τους κατά δεκάδες. (κεφάλαιο 6, στίχοι 1 8.)

Και όλοι οι υπόλοιποι έλαβαν μαζί με αυτούς για τον εαυτό τους γυναίκες, και ο καθένας διάλεξε από μία, και άρχισαν να εισέρχονται σε αυτές και να μολύνουν τον εαυτό τους μαζί τους, και δίδαξαν σε αυτές γοητείες και φαρμακείες και ριζοτομίες, και τις έμαθαν να γνωρίζουν τα βότανα. Και αυτές συνέλαβαν, και εγέννησαν μεγάλους γίγαντες, ύψους τριών χιλιάδων πήχεων, οι οποίοι καταβρόχθισαν τους κόπους των ανθρώπων. Και άρχισαν να αμαρτάνουν κατά των πτηνών και των ζώων, και των ερπετών, και των ιχθύων, και να τρώγει ο ένας τις σάρκες του άλλου, και να πίνουν το αίμα. Και η γη κατηγόρησε τους ανόμους. κεφάλαιο 7, στίχοι 1 6.

Find meΜέλος
03/09/2010, 18:39:21
Περίληψη του βιβλίου του Ενώχ

Κάποιοι λοιπόν ισχυρίζονται πως ό,τι είναι σήμερα γνωστό ως το βιβλίο του Ενώχ, είναι στην πραγματικότητα μία συλλογή γραμμένη από εβραίους συγγραφείς από διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι όλα αποδίδονται στον προκατακλυσμιαίο Ενώχ.
Ο Ενώχ, ο έβδομος πατριάρχης από τη δημιουργία, ήταν ένας ενάρετος άνθρωπος, που έζησε την αμαρτωλή εποχή πριν τον κατακλυσμό, τον οποίο ο Θεός «πήρε» από τον κόσμο μετά από 365 χρόνια επίγειας ζωής. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στο βιβλίο του Ενώχ υπάρχουν ορισμένες παραδόσεις που σχετίζονται με το Νώε. Κάποια στιγμή αυτά τα διάφορα αποσπάσματα συλλέχθηκαν και οργάνωσαν σε πέντε μικρότερα «βιβλία» το βιβλίο του Ενώχ.

Find meΜέλος
03/09/2010, 18:43:01
Το βιβλίο των Παρατηρητών (1ο βιβλίο)
Είναι γενικώς αναγνωρισμένο ότι είναι μία εισαγωγή όλου του βιβλίου του Ενώχ, καθώς το κυρίως θέμα αυτής της ανθολογίας είναι η τελική κρίση.
Είναι το μέρος του βιβλίου που αναφέρεται στο επίμαχο αυτό σημείο της πτώσης των αγγέλων (Παρατηρητές). Και τα ονόματα αυτών: Σεμιάζας, ο αρχηγός μεταξύ όλων, Αρακίμπα, Αζαήλ, Ραμιήλ, Δανήλ, Εζεκήλ, Μπαραγκιζάλ, Αρμάρος, Μπαταρήλ, Ανανήλ, Ζακιήλ, Σαμσαπιήλ, Σαταρήλ, Τουρήλ, Ιομζαήλ, Σαριήλ
Περιγράφει πως οι έκπτωτοι αυτοί άγγελοι έρχονται σε ερωτική επαφή με τις γήινες γυναίκες και γεννούν γιγάντιους απογόνους (Νέφελιμ), ερχόμενοι σε αντίθεση με το θέλημα του Θεού. Οι άγγελοι αυτοί μετέδωσαν στους ανθρώπους απαγορευμένες γνώσεις και ικανότητες, Οι γίγαντες που προήλθαν από τη συνεύρεση αγγέλων ανθρώπων σκόρπισαν πολύ αίμα στη γη. Σε αυτή την αφήγηση βλέπουμε περιγραφές βεβήλωσης των μυστηρίων. Οι έκπτωτοι εξέθεσαν την απόκρυφη και θεόπνευστη σοφία στις επίγειες γυναίκες με τρόπο ασεβή και να παίρνουν με βάναυση δύναμη πλεονεκτήματα από αυτή τη βεβήλωση του θεϊκού νόμου, με αποτέλεσμα την επικράτησή τους. Μόνο ένας κατακλυσμός θα μπορούσε να εξαλείψει αυτή τη μόλυνση και τη διαφθορά, και να προετοιμάσει το δρόμο για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου, η οποία διαταράχθηκε από αυτά τα έκνομα πλάσματα Ο Μιχαήλ, ο Γαβριήλ και ο Ραφαήλ άκουσαν τις εκκλήσεις των ταλαιπωρημένων, ανθρώπων απευθύνθηκαν στο Θεό κατηγορώντας τους έκπτωτους. Οι έκπτωτοι άγγελοι τιμωρήθηκαν και τα παιδιά τους καταστράφηκαν. Στον άγγελο Ουριήλ ανατέθηκε να πάει στο Νώε και να τον καθοδηγήσει να φτιάξει την κιβωτό, προκειμένου να σωθεί το ανθρώπινο γένος από την επερχόμενη καταστροφή. Έπειτα παρουσιάζεται ο Ενώχ να ανεβαίνει στους ουρανούς και να του ανατίθεται η αποστολή να ανακοινώσει στους αγγέλους ότι δε θα βρουν συγχώρεση και ειρήνη, και ότι το πνεύμα των Νέφελιμ θα παρέμενε στη γη. Τελειώνοντας το πρώτο αυτό χωρίο κάνει αναφορά στα ταξίδια του πατριάρχη σε μέρη όπου δεν είχε πατήσει άνθρωπος.