- Σύμβολα - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Χαλάρωσε λιγουλάκι, δεν είναι και τόσο εύκολο το θέμα.Τουλάχιστον όχι για σένα, αφού εξ'αρχής πήρες την "λάθος" στροφή.
Ξαναπροσπάθησε, σε παρακαλώ.
Εχεις μερικά κενά στην ιστορική πραγματικότητα, στα γεγονότα της εποχής και την διάρκειά τους.Αν και πάλι, όλο αυτό δεν έχει να κάνει με το θέμα.
Το θέμα αφορά τους όρους Πολίτης και Πολιτεία.
Ουδεμία σύγκριση με παρελθόν και παρόν.
Με μέλλον, ίσως...!!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Ακόμη σκέπτεσαι τι θα απαντήσεις?
Μήπως προτιμάς την σιωπή?
Θα καταλάβω...![]()
![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:Αν πήρα λάθος στροφή, φιλάκια σε όλους!
Κυρ-ΑίολεΧαλάρωσε λιγουλάκι, δεν είναι και τόσο εύκολο το θέμα.Τουλάχιστον όχι για σένα, αφού εξ'αρχής πήρες την "λάθος" στροφή.
Ξαναπροσπάθησε, σε παρακαλώ.
Εχεις μερικά κενά στην ιστορική πραγματικότητα,
Για την ιστορική πραγματικότητα όμως, είσαι άσχετος.
φιλάκια και για εκεί!

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
Μυρμηγκολέων ώλετο παρά το μη έχειν βοράν
Υπήρχαν στις αρχαίες πόλεις,λιγότεροι στην ύστερη αρχαιότητα,κάποιοι ακόμα και τους δύσκολους αιώνες.
Υπάρχουν ακόμα και σήμερα.Λίγοι αλλά παντού.
Ακόμα και στην Αφρική θα βρεις πολίτες.
Με το λυχνάρι αλλά θα βρεις.
Και δεν έχουν όχι πόλη, αλλά ούτε ..γειτονιά.
Και κάτι ακόμη.Οι πολίτες παραμένουν πολίτες ανεξαρτήτως του πολιτεύματος στο οποίο προσπαθούν να λειτουργούν.
Η πολιτεία υφίσταται όταν υπάρχει ικανός αριθμός πολιτών.Αυτό.
Υπάρχουν και πιο φιλοσοφημένοι ορισμοί.
Ας ξεκινήσουμε με τον αποπάνω.
Μόλις βρω διάθεση και χρόνο θα εστιάσω περισσότερο.
----------------------------------------
Και μια παράκληση.Καλούτσικα το πάμε μέχρι τώρα.
Ας μην το κάνουμε κλωτσοσκούφι.
Νευράκια έχουμε όλοι.
Εγώ μόλις έφαγα 10 σκελίδες σκόρδο.
Σκοτώνω βρυκολακάκια με την ανάσα και τη διάθεση της γυναίκας μου.
Οι πιο λεπτεπίλεπτοι ας δοκιμάσουν βαλεριάνα...
------------------------------------------
την καλησπέρα μου σε όλους
ΥΣ:Μην μου στεναχωρείτε το Γιώργαρο,γιατί θα σας φάω λάχανο.![]()
Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.
quote:
Αμεινίας
Πολίτες υπήρχαν ανέκαθεν.Ακόμη και χωρίς πόλη.
Λεβαντίνε, αυτό είναι το πλαίσιο που ζητάς. Και για αυτό λέω πως ο Νικόμαχος γέρασε. Για αυτό ισχυρίζομαι πως πρέπει πρώτα να ορίσουμε τον Πολίτη.
Υ.Γ. Δεν σε γράφω, αλλά βλέπεις, με τον αχώνευτο μας συνδέει μία χρονίζουσα...συμπάθεια.
Ο Αριστοτέλης όριζε ως Πολίτη αυτόν που συμμετέχει στην πολιτική και δικαστική εξουσία της πόλης η οποία είναι όχι οι πέτρες και τα χώματα, αλλά το σύνολο αυτών των ατόμων σε αριθμό που να εξασφαλίζει την αυτάρκεια της ζωής τους.
Κρίνοντας από τον παραπάνω ορισμό, ο Αριστοτέλης έβλεπε ως πολίτες τα ΕΝΕΡΓΑ μέλη μιας κοινωνίας. Τους κοινωνούντες την πολιτεία. Αυτούς που συμμετείχαν στο κοινό ΚΑΛΟ της πολιτείας.
Τέτοια άτομα σαφώς υπάρχουνε και σήμερα.
Θα τολμούσα να πω, πως τέτοια άτομα μπορούμε να κρίνουμε και αυτά που ενώ δεν συμμετέχουνε στη δικαστική και πολιτική εξουσία, του κράτους τους πχ, αγωνίζονται για αυτά τους τα δικαιώματα ενεργά, με διάφορους τρόπους.
Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε, ότι μικρές κοινωνίες εντός κράτους, αποτελούν τέτοιου είδους "πόλεις", κάποια κοινωφελή ιδρύματα, κάποιες οργανώσεις που αποφασίζουν από κοινού τα του οίκου τους (το μυαλό μου πήγε στα Εξάρχεια για κάποιο λόγο...). Γενικά όπου οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού και οι ενέργειες είναι σαν μια φωνή.
Το μικρό των ομάδων εδώ, πρέπει να επισημανθεί, αν και δεν είναι κανόνας, ειδικά όταν τα άτομα συνδέονται από ένα κοινό ιδεολογικό ή κοινωνικό κίνητρο υπόβαθρο.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και μεμονωμένα άτομα έχουν την ιδιότητα του πολίτη (με λένε Ρωβινσώνα), αν και εφόσον τους δίνεται η ευκαιρία. Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πολίτης επί της ουσίας, είναι ο ζωντανός, ενεργός συνειδητός άνθρωπος. Να μην πω, ο Πολίτης εξισώνεται με τον Άνθρωπο όπως τον ορίζω εγώ.
Σε επόμενο ποστ συνεχίζω, ας δούμε πρώτα όμως ενστάσεις μέχρι εδώ.
Edited by - Italos on 26/06/2015 00:11:43
quote:
μικρές κοινωνίες εντός κράτους, αποτελούν τέτοιου είδους "πόλεις"
και παρέες ακόμη..
διότι αν όχι,τότε ας το βουλώσουμε όλοι μαζί και να πάμε να πλέξουμε![]()
Καμμιά ένσταση επί της ουσίας.
Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.
Δεν θα πέσω σε πρωθύστερα σχήματα, ούτε κι ενώ επιμένω στην εξέταση πρώτα του Πολίτη, θα ασχοληθώ με την Πολιτεία. Από τα παραπάνω όμως, προτιμώ να διακρίνω κυρίως ένα συμπέρασμα, ανεξαρτήτως των απόψεων του Αριστοτέλη.
Πολίτης είναι εκείνος ο άνθρωπος, ο οποίος συνειδητά επιστρατεύει το δυναμικό του στη λειτουργική εξέλιξη της κοινωνίας με τους συνανθρώπους του.
quote:
Πολίτης είναι εκείνος ο άνθρωπος, ο οποίος συνειδητά επιστρατεύει το δυναμικό του στη λειτουργική εξέλιξη της κοινωνίας με τους συνανθρώπους του.
Και εδώ διακρίναμε και την έννοια της θέλησης. Πολύ ωραία, το θέμα θυμίζει εσωτέρικα και αρχίζω να το πιστεύω. :)
Άρα λοιπόν, η πολιτεία εφαρμόζεται καθημερινά, σε περιορισμένο πλαίσιο, αλλά δεν διαδίδεται. Δεν εξωτερικεύεται,δεν υπάρχει εκείνη η μαγιά που να την εξαπλώσει. Μήπως πρέπει να δούμε τα μειονεκτήματα που εμποδίζουν τον διαφωτισμό αυτής της ιδέας; Αλλά κάτσε Γιώργο, ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει κάποια βασικά πράγματα.
Δίνεται στον άνθρωπο η δυνατότητα να επιστρατεύσει εαυτόν στην λειτουργική εξέλιξη της κοινωνίας,στη μεγάλη κλίμακα αυτή τη φορά, και αν ναι με ποιο τρόπο; Με άλλα λόγια, γιατί δεν είμαστε μια μεγάλη κοινωνία; Αν βιάζομαι μαζέψτε με
.
quote:
Με άλλα λόγια, γιατί δεν είμαστε μια μεγάλη κοινωνία; Αν βιάζομαι μαζέψτε με
Βιάζεσαι. Π.χ. όταν σου λέω για την κοινωνία, δεν εννοώ την κενωνία την άτιμη ως ουσιαστικό, αλλά τη μέθεξη ως κατάσταση.
Τώρα που έχω καινούργιο παιχνίδι, μου προκύπτουν μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα, αλλά και συμπεράσματα.
Ο Πολίτης αναφέρεται στην κοινωνία με τους συνανθρώπους του. Θα πρέπει επομένως να βρίσκεται σε επαφή μαζί τους. Με όποιον τρόπο μπορεί κάποιος να δει αυτή την επαφή, αλλά πάντως με έναν που να διαμορφώνει λειτουργικές συνθήκες στο χρόνο. Αυτό βέβαια σημαίνει, που έχει επαφή και με το γενικό περιβάλλον, καθώς οι άνθρωποι δεν πλέουν σε ένα κενό ως μεταφυσικές υπάρξεις, αλλά συνήθως, σε πολύ συγκεκριμένα διαστήματα και χρόνους.
Επομένως, ο Πολίτης πρέπει να έχει αντίληψη. Και πώς αποκτά κανείς αντίληψη περί των υπάρξεων, των διαστημάτων και των χρόνων? Επιπλέον, με ποιόν τρόπο μπορεί μία συνθήκη να είναι λειτουργική?
Πάμε παρακάτω. Για να επιστρατεύεται συνειδητά, πρέπει να έχει συνείδηση, που σημαίνει αντίληψη -βλέπε παραπάνω- και πρόθεση με βάση κανόνες, άρα αξιακό σύστημα. Η συνείδηση υπάρχει και καλλιεργείται, ή είναι μια διαδικασία που διδάσκεται εξ’αρχής, τουλάχιστον στη σχέση της με το περιβάλλον? Κι ακόμα, το αξιακό σύστημα, σε ποιόν βαθμό μπορεί να εξαρτάται από την συνείδηση?
Τί ακριβώς περιλαμβάνεται στο ‘δυναμικό’ ενός ανθρώπου?
Με ποιά κριτήρια ορίζουμε κάτι ως ‘λειτουργικό’?
quote:
Με το αν η διαδικασία που ενεργοποιεί η συνθήκη, επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Από τον παραπάνω ορισμό μπορούμε να εξετάσουμε όλες τις περαιτέρω προεκτάσεις που μας έρχονται στο μυαλό.
quote:
Τί ακριβώς περιλαμβάνεται στο ‘δυναμικό’ ενός ανθρώπου?
Αυτό Μάνο ήταν γενικό. Μουρχονται στο μυαλό χίλιες δυο απαντήσεις.
Οσον αφορά τη συνείδηση, η Συνείδηση προαπαιτεί εκτός από την Αντίληψη και τη Σύνθεση. Άποψη μου δε είναι ότι όχι απλά δεν καλλιεργείται, αλλά χάνεται σε βάθος χρόνου, αφήνοντας πίσω την αντίληψη να κάνει δουλειά, καθότι οι συνθήκες δεν ευνοούν την διατήρηση της. Κοινώς, η συνείδηση ενός 5άχρονου, υφίσταται ορθότερα από αυτήν ενός 35άρη.
Τώρα αν η Αμαλία μετά τα παραπάνω είναι μαινόμενη, καλά θα κάνει να ρθει να το εκφράσει, για να μεγαλώσει και η παρέα της συζήτησης.
quote:
DSM
quote:
Λεβαντίνος
Με το αν η διαδικασία που ενεργοποιεί η συνθήκη, επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Με βάζεις να quotάρω φράσεις μου. Είμαι αρκούντως αλλαζόνας να το κάνω, αλλά με χαλάει αισθητικά.
Στην ουσία. Πας καλά μωρέ? Το επιθυμητό αποτέλασμα για ποιόν?
quote:
Λεβαντίνος
Αυτό Μάνο ήταν γενικό. Μουρχονται στο μυαλό χίλιες δυο απαντήσεις.
Κι αυτό είναι κακό? Υπάρχουν χιλιάδες ερωτήσεις, με χιλιάδες απαντήσει η κάθε μία. Αυτό θέλω να πω. Αλλά θα πρέπει να ειπωθούν όλες. Ερωτήσεις και απαντήσεις. Τον άλλο τρόπο τον γνωρίσαμε, και λέγεται τσουβάλιασμα.
quote:
Λεβαντίνος
Κοινώς, η συνείδηση ενός 5άχρονου, υφίσταται ορθότερα από αυτήν ενός 35άρη.
Ναι, έ? Για πες μου, βρε Λεβαντίνε, πόσο ορθή είναι στην λειτουργία της μια συνείδηση, αν δεν γνωρίζει που λογίζεται τα πεπερασμένα? Εκτός και λες, που ένα πεντάχρονο παιδί λαμβάνει υπόψιν του το πεπερασμένο, δηλαδή το θάνατο, δηλαδή το τέλος των εικόνων του...
quote:
Στην ουσία. Πας καλά μωρέ? Το επιθυμητό αποτέλασμα για ποιόν?
Για αυτόν που δημιούργησε τη συνθήκη φυσικά. Τι συνθήκες δημιουργούμε εμείς, τι συνθήκες δημιουργούνε οι άλλοι.
quote:
Ναι, έ? Για πες μου, βρε Λεβαντίνε, πόσο ορθή είναι στην λειτουργία της μια συνείδηση, αν δεν γνωρίζει που λογίζεται τα πεπερασμένα? Εκτός και λες, που ένα πεντάχρονο παιδί λαμβάνει υπόψιν του το πεπερασμένο, δηλαδή το θάνατο, δηλαδή το τέλος των εικόνων του...
Δεν είναι λειτουργία η συνείδηση Μάνο, απορρέει λειτουργίες. Το παιδί, είναι αθάνατο. Και ο χρόνος στη γέννηση του, άρα μωρός.
Πάρε μιά κίτρινη για...5 ώρες!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.