ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

λίλιθ16 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
10/04/2004, 12:52:44
Το έμβλημα -(σύμπλεγμα συμβόλων) τοποθετείται ιεραρχικά στην αλυσίδα των:

αρχέτυπο
σύμβολο
έμβλημα

το αρχέτυπο είναι ο καθολικός νόμος ή ιδεά, που ενυλώνεται στο σύμβολο.
το σύμβολο λοιπόν ενσαρκώνει - ντύνεται το αρχέτυπο γιά να το μεταβιβάσει από το ανώτερο (πνεύμα) στο κατώτερο νοητικό επίπεδο (νούς).
ένα αρχέτυπο μπορεί να αντιστοιχεί σε πολλά σύμβολα.
πολλά σύμβολα σχηματίζουν συμπλέγματα συμβόλων, που ονομάζονται εμβλήματα.
τα εμβλήματα χρησιμοποιούνται γιά να εκφράσουν - αποτυπώσουν τις αρχές - βασικούς νόμους ενός εγκόσμιου συστήματος.

τα συναντάμε σε οικόσημα, λάβαρα, ιδρυτικά σήματα εταιριών, σήματα ειδών κατανάλωσης και κοινωνικών υπηρεσιών κλπ.

παραδείγματα εμβλημάτων συναντούμε καθημερινά:
στο ιδρυτικό σήμα μιάς εταιρίας, στο θυρεό ενός κτιρίου, στη σακούλα ενός καταστήματος, στο εξώφυλλο βιβλίου, στα τσιγάρα, στο μπουκάλι της μπύρας, στο καπάκι της αποχέτευσης στο δρόμο, και αλλού...

επίσης εμβλήματα μπορούμε να "κατασκευάσουμε" και εμείς γιά να αποτυπώσουμε ένα σύστημα συμβόλων, που μας εκφράζει...

πόσο παρατηρητικοί είμαστε με τα εμβλήματα;
μιά κοντινή ματιά μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά από τα μυστικά τους.

στο παρόν θέμα προτείνω να παραθέσουμε και να σχολιάσουμε - να αποσυμβολίσουμε εμβλήματα.

ίσως παρατηρήσουμε ότι περιβαλλόμαστε από πολύ περισσότερα νοήμονα συμπλέγματα απ' ότι φανταζόμαστε...
ίσως παρατηρήσουμε ότι κάποια σύμβολα επαναλαμβάνονται σε πολλά εμβλήματα...
ίσως αποκαλύψουμε συνδέσεις μεταξύ φαινομενικά ασύνδετων φορέων...

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!

calessinΜέλος
10/04/2004, 14:27:08
Γειά σου λιλιθ . Πολύ ωραίο τοπικ άνοιξες, και θα συμμετάσχω (ελπίζω δυναμικά) μετά το σούβλισμα του οβελία

11/04/2004, 22:35:27

11/04/2004, 22:44:29

Anguibus implicitis, geminis caduceus alis
Inter Amaltheae cornua rectus adest.
Pollentes sic mente viros, fandique peritos
Indicat, ut rerum copia multa beat.

Aeacidae moriens percussu cuspidis Hector
Qui toties hostes vicerat ante suos;
Comprimere haud potuit vocem, insultantibus illis,
Dum curru et pedibus nectere vincla parant.
Distrahite ut libitum est: sic cassi luce leonis
Convellunt barbam vel timidi lepores.

PALLENAEE senex, cui forma est histrica, Proteu,
Qui modo membra viri fers, modo membra feri:
Dic age, quae species ratio te vertit in omnes,
Nulla sit ut vario certa figura tibi?
Signa vetustatis, primaevi et praefero saecli,
De quo quisque suo somniat arbitrio.

calessinΜέλος
12/04/2004, 19:48:50
Αγαπητή λίλιθ, νομίζω ότι τα 3 τελευταία εμβλήματα που παραθέτεις είναι όντως εμβλήματα. Το παραπάνω, αυτό με την κουκουβάγια που διαφημίζει την coca cola, δε νομίζω ότι μπορεί να καταταχτεί στην ίδια κατηγορία.

Πιο πάνω αναφέρεις

quote:

παραδείγματα εμβλημάτων συναντούμε καθημερινά:
στο ιδρυτικό σήμα μιάς εταιρίας, στο θυρεό ενός κτιρίου, στη σακούλα ενός καταστήματος, στο εξώφυλλο βιβλίου, στα τσιγάρα, στο μπουκάλι της μπύρας, στο καπάκι της αποχέτευσης στο δρόμο, και αλλού...
επίσης εμβλήματα μπορούμε να "κατασκευάσουμε" και εμείς γιά να αποτυπώσουμε ένα σύστημα συμβόλων, που μας εκφράζει...

Θα ήθελα να κάνω έναν μικρό διαχωρισμό.
Νομίζω ότι δεν μπορούμε να ονομάζουμε όλα τα παραπάνω εμβλήματα. Π.χ. το λογότυπο της coca cola ή της Marlboro ανήκουν σε αυτά που θα έλεγε ο Εριχ Φρομ συμβατικά «σύμβολα» που αποτελούν απλώς κάποιες παραδοχές (όπως και το σήμα της Mercedes) και όχι παγκόσμια όπως π.χ. το κυρήκειο του Ερμή, o λέοντας ή η κουκουβάγια. Όπως λέει και ο Cirlot, στο Λεξικό των Συμβόλων

«Ένας ήλιος ζωγραφισμένος στην πόρτα ενός κτιριου μπορεί να οφείλει την ύπαρξή του στο ότι η εταιρεία λέγεται “Sun Life Insurance”.

Οπότε, κάποια π.χ. λογότυπα μπορεί να είναι εμβληματικά και να παρουσιάζονται με συμβολικό χαρακτήρα αλλά είναι, νομίζω, περιορισμένης σημασίας και αξίας.

Βέβαια τα «τεχνητά» σύμβολα έχουν και αυτά τη σημασία τους, αφού κατά κάποιο τρόπο μπορεί να συμβολίζουν π.χ. τις αξίες μιας εταιρείας. Οι σύγχρονοι διαφημηστές και γκουρού του μαρκετινγκ, χρησιμοποιούν κατά κόρον σύμβολα, χρώματα και αρχετυπικούς χαρακτήρες όπως π.χ. ο καουμπόι της Marlboro, με σκοπό όμως τη διαμόρφωση και την εξουσία πάνω στο ασυνείδητο της κοιμισμένης κοινής γνώμης. …και μάλλον τα καταφέρνουν πολύ καλά. Αλλά, μάλλον το πάω αλλού το θέμα.
Πάντως νομίζω ότι η κουβέντα για τα εμβλήματα (αρχαία ή σύγχρονα) θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Φιλικά calessin

12/04/2004, 19:57:12
exm....in greek please...;
-συμφωνει φανταζομαι και ο Αντμιν..-
ΦΥΣΙΚΑ ολοι γνωριζουμε λατινικα... λιλιθακι...ΙΔΙΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ/ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ .

Ωραιο θεμα! ...
το ειχα θεσει το καλοκαιρι που περασε!
αφιερωμενο στον Oλυμπιακο....
ειχα πει "αποσυμβολισμος των ποδοσφαιρικων εμβληματων" ... μα το πηρατε στ'αστεια!
..σε μια προσπαθεια να γλυτωσουμε το τυραχλαδο που προεβλεπα..μα..εχουμε αξιοκρατεια εδω μεσα ..και εισακουστηκα/as always//
φανταζομαι χρειαζεται ενας ακριβως χρονος για να ωριμασει κατι που γραφω και μετα να κατανοηθει απο ολους μεσα απο το αχλαδοτυρο

anywaysss... θα ειναι και η Ατμα εδω...
-κι ας 'σιχαινομαι' ακομη τα λατινικα...-

-μην αναρρωτηθεις τι ειναι ολα οσα γραφω//ξερεις εσυ καλα//για να μην ξεχνιομαστε "ΓΚΡΙΝΙΑΖΩ ΑΔΙΚΩΣ " ..ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ "ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ*" που στησατε καποτε ακομα μα παιζει...:Ρ//

*το "Χωρις αποδειξεις" δηλαδη....

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΝΕΡΓΟΤΑΤΟ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΧΕΤΙΚΟ :
ΕΚΕΙ ΒΕΒΑΙΑ -ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΩ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙΣ:)-
ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ Τ' ΑΡΧΕΤΥΠΑ
ΕΧΜ..ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ + ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ...
ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΠΩΣ "ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΕΣ...ΚΑΝ"
...ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕΣ...(ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ!)

SYMVOLA

ΠΙΚΡΗ Α...>>

(ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΑ...//ΟΠΩΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ CALLESIN..//+ΘΑ ΣΕ "ΣΩΣΟΥΝ"..ΠΑΛΙ..ΤΥΧΕΡΟΥΛΑ)

Edited by - ΑΤΜΑ on 12/04/2004 20:26:38

12/04/2004, 20:34:07
(η αδερφουλα μου κατεβασε ενα μηνυμα 'ιο' στο pc μου...//
τουτεστιν εχω προβλημα με την συνδεση...
τοση ωρα προσπαθουσα να διορθωσω το προηγουμενο ποστ μου...
τουτεστιν..:
i'vealreadydonethatmydearOannes!)

φως!

Technoshamanism
12/04/2004, 20:35:45
ΛΙΛΙΘ

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ (ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ Ε;)

ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ.

ΦΙΛΗ ΑΤΜΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΔΩ ΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΚΑΠΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ. Η ΤΑΠΕΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΛΟΓΙΑ (ΔΟΝΗΣΕΙΣ) ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ (ΗΤΑΝ ΠΕΡΥΣΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΑΤΜΑ) ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΝΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΑΥΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ, ΩΣΤΟΣΟ ΨΗΦΙΖΩ ΥΠΕΡ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ. ΟΣΟ ΓΟΑ ΤΟ ΜΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΥΡΑΧΛΑΔΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΦΟΒΑΤΑΙ.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΤΟ ΤΩΡΙΝΟ ΘΕΜΑ, ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΛΙΛΙΘ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΑ ΑΡΕΙΑΝΑ ΠΑΡΑ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ;

ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑ;

Η ΠΕΝΤΑΚΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΗΤΑΝ ΕΜΒΛΗΜΑ 'Η ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ;

ΧΜΧΜΧΜ ΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΠΟΤΕ, ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ (ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΩΣ ΤΗ ΛΕΓΑΝΕ) ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ "ΚΡΥΒΟΥΝ" ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΜΟΤΙΒΑ, ΤΡΙΓΩΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΥΚΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΤΛ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟ ΝΤΑΙΝΙΚΕΝ ΒΡΗΚΑ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ;

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ;

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΣΤΕΣ;

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΠΟΥ "ΚΟΛΛΑΕΙ" ΤΟ VENI VIDI VICI ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ MARLBORO;

ΜΕ ΑΓΑΠΗ ARCHON

Υ.Γ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΠΛΥ ΠΟΥ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ

12/04/2004, 20:50:54
quote:
Η ΠΕΝΤΑΚΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΗΤΑΝ ΕΜΒΛΗΜΑ 'Η ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ;

Χμμμ... Ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε ως έμβλημα. Ήταν σύμβολο προστασίας και αναγνώρισης.

Γενικά το έμβλημα νομίζω ότι περιλαμβάνει πολλά σύμβολα. Είναι σύνθεση...

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

12/04/2004, 20:52:48
...γλυκο μου....
τα ειπες ολα....
(μα "αρνητικη η ατμα;"
καθολου //ειπα θα ειμαι εδω/στο θεμα να αφησω παλι οσα μπορω//αυτο που δεν επιτρεπω πτοε ομως ειναι
το μιασμα αχλαδοτυρο-οπως ειπες- να υπερβει τα ορια...και να μεταμορφωθει σε "μυθος-θρησκεια"...
-"νεο μελος" ....ουτε εγω φοβαμαι το αχλαδοτυρο κι ας εχει δυναμωσει....σαν λερναια υδρα..μα "φοβου τους Δαναους"..-
οσο για την "εμπαθεια" καποιων !
ΣΕ ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ,ΑΡΧΟΝΤΑ.../ΣΕ ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ/ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ/ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ....ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΚΑΛΟ ΜΟΥ...
ΟΠΟΤΕ "ΜΗ ΧΑΛΙΕΣΑΙ"/ΞΕΡΕΙ ΕΚΕΙΝΗ/ΑΠΛΑ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ...:Ρ)

Για το Πεντακτινο... εχουμε πει πολλα/στο αλλο θεμα βεβαια....
-το παρεθεσα πιο πανω -

-οσο για το θεμα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ +ΛΟΙΠΩΝ των εμβληματων/
"Αστο να κοιμηθει"....εξαλλου το ειχα θεσει στο αχλαδοτυρο σε μια προσπαθεια να δωσω ενα θεμα που θα ειχε καποια αξια μα τελικα επικρατησε η ταση "κολαστηριο"...και γεννησε πολλα :(
δεν θελω να το συνεχισω:)...
-να πω οτι εχεις δικιο// ανοιξη ηταν...μα ειχε πολυ ζεστη-
απλα το "υπενθυμησα" ..για την εμπαθεια καποιων ...και τη σιωπηλη ανωτεροτητα:(-

ΦΩΣ!

(ΟΑΝΝΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕΣ...;
ZANTOK XAIPE!)

Technoshamanism

Edited by - ΑΤΜΑ on 12/04/2004 21:03:03

Edited by - ΑΤΜΑ on 12/04/2004 21:14:22

13/04/2004, 02:03:18
Καλησπέρα!

μόλις επέστρεψα από τις μίνι-διακοπές μου, οπότε συγχωρέστε με αν η κούραση δε μου επιτρέψει να γράψω στο τωρινό μου μήνυμα αρκετά, και σύμφωνα με τη δυναμική των μηνυμάτων σας.

καταρχήν το "έμβλημα" της Coca-cola το έβαλα, σαν αποτέλεσμα στην αναζήτησή μου σχετικά με το ερώτημα:
άραγε η τόσο γνωστή μας Coca-cola, να έχει "δανιστεί" στην ως τώρα πορεία της κάποιο εσωτερικό έμβλημα;

με προβλημάτισε η ΜΥΤΗ της κουκουβάγιας, η οποία -αν δεν απατώμαι- σχηματίζει ένα πρόσωπο (ενός ιερέα θα έλεγα και ίσως με τα χέρια απλωμένα). έτσι το είδα, μου φάνηκε ενδιαφέρον, και γιαυτό το λόγο το τοποθέτησα εδώ (σα δόλωμα )

τα λατινικά στα εμβλήματα, που παραθέτω, (παρεπιπτώντος από ένα πολύ ενδιαφέρον site), τα άφησα γιατί μου άρεσε ο τρόπος, που τα λόγια δένανε με τις εικόνες...
λατινικά, γλώσσα εμβλημάτων, οι λέξεις, λίγο γνωστές, λίγο άγνωστες, τόσο ώστε να αφήνουν κάποιο περιθώριο γιά ικασίες, ταιριάζουν νομίζω με τη φύση των εμβλημάτων, αφήνουν παράθυρα γιά εξερεύνηση...

calessin πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλιά σου γιά αυτού του είδους τα εμβλήματα.
όπως έγραφα και στο πρώτο μου μήνυμα

quote:
πολλά σύμβολα σχηματίζουν συμπλέγματα συμβόλων, που ονομάζονται εμβλήματα.

ακριβώς αυτό που γράφω, θέλω να εξερευνήσω, καθώς και τα άλλα εμβλήματα, που παρουσιάζω.

γιά αυτή την εξερεύνηση, τα "καθημερινά" εμβλήματα, ή αλλιώς "εμβλήματα κατανάλωσης", που συναντάμε καθημερινά είναι πιστεύω σημαντικά, επειδή όπως γράφεις δρουν υποσυνείδητα, και περνάνε μηνύματα, χωρίς να δηλώνουν κάτι τέτοιο ξεκάθαρα.
όπως έγραψα γιά τα άλλα εμβλήματα με τους λατινικούς υπότιτλους, αυτά "φωνάζουν":
ΕΙΜΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑ, ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΤΕ ΜΕ!
ενώ τα "εμβλήματα κατανάλωσης" περνάνε συχνά απαρατήρητα...

quote:
Ωραιο θεμα! ...
το ειχα θεσει το καλοκαιρι που περασε!
αφιερωμενο στον Oλυμπιακο....
ειχα πει "αποσυμβολισμος των ποδοσφαιρικων εμβληματων" ... μα το πηρατε στ'αστεια!
..σε μια προσπαθεια να γλυτωσουμε το τυραχλαδο που προεβλεπα..μα..εχουμε αξιοκρατεια εδω μεσα ..και εισακουστηκα/as always//
φανταζομαι χρειαζεται ενας ακριβως χρονος για να ωριμασει κατι που γραφω και μετα να κατανοηθει απο ολους μεσα απο το αχλαδοτυρο

ΑΤΜΟΥΛΑ, δεν είχα την πρόθεση να υποτιμήσω το θέμα, που είχες ανοίξει, άλλωστε όπως γράφεις

quote:
ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΠΩΣ "ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΕΣ...ΚΑΝ"

μπορεί να είναι και έτσι, μιά που δυστυχώς δεν έχω πολύ χρόνο γιά να διαβάζω και να γράφω στα φόρουμς.

καλέ μου ARCHON, καλώς μας ήρθες πάλι κοντά μας!

quote:
ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑ;

το έμβλημα είναι ένα σύμπλεγμα από σύμβολα. γιά παράδειγμα ο σταυρός είναι σύμβολο, αλλά ο σταυρός με τον ήλιο και τη σελήνη και το άγιο δισκοπότηρο είναι έμβλημα.
νομίζω αυτή είναι η βασική τους διαφοροποίηση.

quote:
ΧΜΧΜΧΜ ΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΠΟΤΕ, ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ (ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΩΣ ΤΗ ΛΕΓΑΝΕ) ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ "ΚΡΥΒΟΥΝ" ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΜΟΤΙΒΑ, ΤΡΙΓΩΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΥΚΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΤΛ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟ ΝΤΑΙΝΙΚΕΝ ΒΡΗΚΑ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

μάλλον θα αναφέρεσαι σε κάποια μεταξύ μας συζήτηση -αν όχι, τότε σίγουρα κάπου θα έχει υπάρξει clopy-right, μιά που αυτό ήταν και είναι το θέμα του διδακτορικού μου...
αν και γιά τον Νταίνικεν πρώτη φορά μαθαίνω κάτι σχετικό, και θα ήθελα να μου πεις πού ακριβώς αναφέρεται γιά να το διαβάσω και να το συμπεριλάβω στην έρευνά μου.

αν αποτελεί αυτό κάποιο συμβολισμό, όπως ρωτάς,
μέχρι στιγμής που το ψάχνω, κάπου 6 χρόνια, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αν υπάρχει σε κάποιο στάδιο -συμμετρίας- συμβολισμός, αυτός έχει μάλλον προκύψει από την υποσυνείδητη κλήση του σχεδιαστή, να επαναλάβει ένα μοτίβο, το οποίο ήδη ενυπάρχει σε κάποιο τόπο.

13/04/2004, 02:56:46
quote:
clopy-right
...
KANE ΠAΛΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ...ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙ ΔΥΝΑΜΗΣ...
'Η ...
:(

quote:
αν και γιά τον Νταίνικεν πρώτη φορά μαθαίνω κάτι σχετικό, και θα ήθελα να μου πεις πού ακριβώς αναφέρεται γιά να το διαβάσω και να το συμπεριλάβω στην έρευνά μου.

clopy-right....'S ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ....//ΤΙΠΟΤΑ!
ΜΑ ΒΛΕΠΩ ΠΩΣ ΟΥΤΕ Η ΑΓΕΝΕΙΑ ΠΙΑΝΕΙ...
ΕΧΜ...
ΜΑΛΛΟΝ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ....
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ..
ΕΥΚΟΛΟ..
clopy-right....ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...;
ΑΣ ΚΑΝΩ ΛΟΙΠΟΝ "ΗΣΥΧΙΑ"...
ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΤΟ clopy-right...
ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΣΟΥ..

ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΧΕΤΕ ... ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΟΙΚΙΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΧΩΡΙΣ "ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ"...
ΕΧΜ..

ΑΞΙΑ ! ΑΞΙΑ !

ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ......

ΑΤΜΑ ΙΝ ΤΗΕ LABY***

"ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΕΜΕ".....ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΑΥΤΟ ΛΙΛΙΘΑΚΙ....ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣΚΑΛΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΟΥΝ....
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ.

ΟΣΑ ΓΡΑΦΩ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΛΟΓΙΣΜΟΙ/ΔΕΝ ΔΥΝΑΣΑΙ ΝΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΕΣΑΙ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΟΥ....
ΑΝ ΕΙΣΑΙ 'ΕΜΒΛΗΜΑ'....ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΙ ΤΟ 'ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕΣ'...:)

Technoshamanism

Edited by - ΑΤΜΑ on 13/04/2004 03:00:38

15/04/2004, 10:36:44

My right hand holds a stone, my other hand bears wings. As the feathers lift me, so the heavy weight drags me down. With my intellect I could be soaring among the highest peaks, if envious poverty did not pull me down.

This is the work of Lysippus, whose native city is Sicyon.
Who are you?
A moment of time seized, holding sway over everything.
Why do you stand on tiptoe?
I am constantly moving about.
Why do you keep winged sandals on your feet?
The light breeze carries me hither and thither.
In your right hand is a slender razor. Pray, why?
This symbol teaches that I am keener than every blade.
Why the tuft of hair on your brow?
So that I can be seized as I approach.
But tell me, why is the back of your head bald?

If someone once lets me go, swift as I am, I cannot then be captured by my hair. It is for your sake that the artist has made me with such skill, stranger; and that I may be a warning to everyone, I am placed in an open hall.

Three girls of the same age once played a dice-game to determine who would go first to the Stygian waters. The girl whom the game of chance had given the unlucky throw was laughing, blind to her fate - when suddenly she was killed by a blow to the head from a falling roof-tile. She paid for her audacious merriment with her life. In life's adversities, you can't escape bad luck: yet even in good times, neither prayers nor deeds suffice.

από το: Alciato's Book of Emblems

http://www.mun.ca/alciato/order.html#fortune

calessinΜέλος
16/04/2004, 00:14:58
Γειά σας και πάλι. Φίλε Archon δε νομίζω ότι τα σύμβολα και τα εμβλήματα είναι μόνο για τους μύστες. Όπως είχα γράψει σε ένα άλλο τοπικ, τα σύμβολα λένε πολλά σε αυτούς που «ξέρουν» και τίποτε στους αδαείς. Οπότε ο αποσυμβολισμός που μπορείς να κάνεις εξαρτάται από το τι κουβαλάς μέσα σου. Οπότε ας κάνουμε μια προσπάθεια για να σηκώσουμε μερικά πέπλα.

Λίλιθ ωραίες οι εικόνες. Ειδικά η πρώτη αυτή με του τύπο που έχει βαρίδι και φτερά. Νομίζω τα λέει όλα για το δράμα του ανθρώπου.

Η δεύτερη εικόνα μου θύμησε έναν πίνακα που είδα πρόσφατα στην Πινακοθήκη στην Εκθεση “ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ” (που παρεπιπτόντως είναι πολύ αξιόλογη, και τελειώνει σε λίγες μέρες).

Απεικονίζει την σωφροσύνη που συμβουλεύει ένα νεαρό να αρπάξει την ευκαιρία

Η τριτη εικόνα με τις γυναίκες που παίζουν μπαρμπούτι, δε νομίζω πως θέλει σχόλιο...

Μιας και είπα για ζωγραφική θυμήθηκα έναν πίνακα που βγηκε στο προσκήνιο πριν 20 χρόνια περίπου. Είναι ένας πίνακας του 17ου αιώνα από τον Γάλλο Nicolas Poussin, γνωστός σαν «οι βοσκοί της Αρκαδίας». Εδώ απεικονίζεται μια βουκολική σκηνή στο φανταστικό τοπίο της Αρκαδίας, όπου εμφανίζεται η επιγραφή « ΕΤ ΙΝ ΑRCADIA EGO» (ΑΤΜΑ sorry για τα λατινικά, εμένα μου αρέσουν αν και δεν τα ξέρω καθόλου) που σημαίνει «ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ » (μάλλον!). Γύρω στα 1982 κάτι συγγραφείς αναγραμμάτισαν την φράση και την έκαναν «I TEGO ARCANA DEI» δηλαδή: «ΥΠΟΚΡΥΠΤΩ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ». Σύμφωνα με τους συγγραφείς όλος ο πίνακας λειτουργεί σαν ένας κωδικοποιημένος χάρτης ενός πραγματικού τοπίου στη Γαλλία, που σχετίζεται με την γραμμή αίματος του Ιησού κλπ,κλπ.

Φιλικά calessin

16/04/2004, 01:04:08
Υπάρχει σχετικό τόπικ: Et in Arcadia Ego

quote:
Η δεύτερη εικόνα μου θύμησε έναν πίνακα που είδα πρόσφατα στην Πινακοθήκη στην Εκθεση “ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ” (που παρεπιπτόντως είναι πολύ αξιόλογη, και τελειώνει σε λίγες μέρες).

Εκπληκτική έκθεση! Νομίζω ότι πήρε παράταση μέχρι τις 19 του μήνα.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

16/04/2004, 01:31:24
κλπ. κλπ... Calessin μας έδωσες μια και έφυγες... φοβερό! άψογο!

Η μέδουσα του Gericault...

ένα ολόκληρο βιβλίο γράφτηκε γιά να την απο-συμβολίσει, ξεχασμένο στα βάθη του μυαλού μου, κάποτε το είχα διαβάσει και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση.

δε θυμάμαι τον τίτλο, μπορεί να περιείχε τη λέξη "κιβωτός".
μπορεί κάποιος να βοηθήσει;